PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Civic EX - SI Motor Değişimi

Easx
24-08-2017, 22:33
Arkadaşlar merhabalar.
Bundan birkaç ay önce 93 civic SI aracımla karlı havada spin sonucu kaza yaptım.
Hem okuduğum şehirden mütevellit hemde işlerin ve okulun yoğunluğu nedeniylede bir türlü yaptırmak nasip olmadı.

Geçtiğimiz aylarda bir motor ustasına yürüyen aksam için bırakıp anında pişman olup geri çıkardım.
Bu süreçte bir arkadaşımdan motorsuz bir ex buldum.

Kaporta, yürüyen ve elektrik kısmında bir sorunu yok aracın.

Ancak sormak istediğim birkaç teknik konu var.

1. Motor ve enjeksiyon sistemini bu araca geçirirken dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Birebir uyumlu mudur?
2. İşletme süreci. Zira alacağım araç 95 model benim aracımın motoru ise 93 model. Bu yüzden nette çok fazla bilgi kirliliğine denk geldim. Bilale anlatır gibi adım adım izleyeceğim süreci yazar mısınız? Bazı linklerde kendi aracımı hurdaya çıkartmam gibi şeyler yazıyordu iyice kafam karıştı.
3. Maliyet açısından çok yorucu olur mu söküp takma işlemleri (sadece işçiliği)

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Nomrukan
25-08-2017, 05:41
Hocam adım adım izah edemeyeceğim ama Araç İmal Tadil Montaj yönetmeliğine göre 95 model bir araca 93 model bir motor takmanız mümkün. Yalnız yeni takacağınız motor için egzoz emisyon, gürültü, motor gücü konularından tip onayı ya da teknik servis raporu istenildiği yazıyor.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/82843?AspxAutoDetectCookieSupport=1 (4.1. madde)
- Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından (modeli) daha önce
imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sisteminin benzinli motordan dizel motora, dizel
motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor için; egzoz emisyonu, araç dış gürültüsü, motor
gücü ve dizel egzoz dumanı mevzuatından ilgili mevzuatına göre uygulanabilir olanlar için tip onay belgesi veya
teknik servis raporu aranır.

Ayrıca kendi aracınızı hurdaya çıkarma durumu da sanıyorum ki gerekiyor. Bertaraf formu ile kendi aracınızı hurdaya çıkarıp motor bloğunu satın alma işlemi yapabiliyorsunuz. Yine resmi bir sitede gördüğüm bilgiyi kopyalayayım.

Sayfalar - MOTOR VEYA ŞASE DEĞİŞİMİ (http://www.izmir.pol.tr/Sayfalar/motor-ve-sase-degisimi.aspx)
Bertaraf formu ile hurdaya ayrılan aracın motor bloğu satın alınmış ise, motor blok faturasına bertaraf formu aslı da eklenmiş olacak

Teknik servis raporu dediği zannediyorum ki yetkili servisleri kast ediyor.

Easx
28-08-2017, 02:32
Çok teşekkür ederim yanıtınız için. Verdiğiniz linklerden araştırmaya devam ediyorum

Nomrukan
31-08-2017, 07:10
Hocam aslında Honda Yetkili Servisinden 95 model ve 93 modeldeki motorlar hakkında teknik rapor isteyebilirsiniz gibime geliyor. Mümkünse bir yetkili servise danışın isterseniz.