Orijinalini görmek için tıklayınız : Üniversite bölümü için yardım
furkanlekesiz
29-08-2017, 23:22
Öncelikle selamlar, liseden yeni mezun oldum üniversite sınavına bazı özel nedenlerden dolayı girmedim. Önümüzdeki sınava hazırlanıcam inşallah. Kendime bi hedef belirlemek istiyorum. Sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü mezunuyum. Hemşireliği gram sevmiyorum. Mecbur kalmadıkça da sevmediğim mesleği yapmak istemiyorum kimse yapmak istemez. Arabalara küçüklükten beridir merakım var. Yaklaşık 3 senedir sanayideyim okul zamanı haftasonları yaz tatillerinde vs. Harçlığımı çıkartmak için devamlı gidiyorum. Arabalarla uğraşıp yorulduktan sonra tatlı bi yorgunluk oluyor. Fazla uzatmadan konuya geliyim. Üniversite de otomobil üzerine bölüm okumak istiyorum ama ne okuyacağım konusunda hiç bir fikrim yok. Iş imkanı olan, üniversiteyi okurken zevk alacağım otomobil üzerine bi bölüm tavsiye edebilecek abilerim varmıdır? Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar.
dieselpower
29-08-2017, 23:28
Otomobil muhendisligi okuyup yabanci dilde yapar isvice volvoya cv yollardim
alihan11
29-08-2017, 23:47
ama mühendislik kafası çok farklı onu belirtiyim. çok dalı var bunun tasarımını yaparsın aero dinamik için geliştirmeler olur ama bunlar türkiyede olmaz. almancanı geliştirmen lazım. satış pazarlama için işletme okusan yeter. ama yeni birşey buluyim teknik gelişmeler yapıyım dersen mühendislik okumalısın.
gram sevmiyorsan niye okudun? aga anlamıyorum millet bu yaşa gelip hala nasıl ne yapacağını bilmiyor
alihan11
30-08-2017, 00:15
gram sevmiyorsan niye okudun? aga anlamıyorum millet bu yaşa gelip hala nasıl ne yapacağını bilmiyor
bence insanlar ne istediğini biliyor ancak eğitim sistemimiz ev vermiyor buna. Ülkemizde benim gördüğüm çoğu kişi işinden mutsuz.
tiMachine
30-08-2017, 00:59
Kardeşim bende bu sene sınava hazırlanıyorum aklımda mühendislik ve otomotiv mühendisliği düşünüyorum.
Eğer Tr'de okuyacaksan kayda değer tek okul Hacettepe şuanda.
Yaklaşık 26bin 25bin sıralama ile alıyor bu da demek oluyor ki sandalyede *** kırıp çalışmak gerekiyor.
Ama sadece okulu bitirmekle mühendis olamazsın. Dil de eklenen gerekiyor. Benim Fransızcam,Almancam ve İngilizcem var. Seninde İngilizce üstüne bir dil daha koyman gerekiyor.
Okul döneminde AutoCAD, 3d gibi programları öğrenip ileri düzeye gelmen gerekiyor. Hatta bu konuda sertifika da alırsan çok iyi olur.
Yaratıcılığını kullanman lazım.
Türkiye'de arge olarak çalışabileceğin marka az.
Samandıra Ford/Otosan var, BMC,Temsa,Türk Traktör var.
Fabrika içinde sahada görev alabileceğiniz Mercedes ( Davutpaşa ve Niğde ) Honda Şekerpınar Toyota ( sanırım Sakarya ) Fiat Renault ( Bursa ) var.
Ancak yedek parça ve yan sanayi ürünlerde gelişmiş bir sanayi dalımız var. Parça konusunda hem arge hem fabrika görevi alabilirsin.
2. Ve 3.sınıfta Erasmus veya Wat ile Almanya İsveç İngiltere Fransa gibi ülkelere gidip ileriye yönelik kontaklar kurabilirsin.
Yani çalışmak ve kazanmak senin elinde olacak hem okul olarak hem iş olarak
araba hobin olarak kalsın , sağlık işinde güzel para var çalışma şartları güzel sen bir daha düşün
yıldırımbyzt
30-08-2017, 01:38
Hemşireliği tekrar gözden geçir derim bu sene arkadaşım koç üniversitesi hemşirelik kazandı o sıralama ile mühendislikte geliyordu ama gerek çalışma şartları gerek iş olanağı olarak daha uygun olduğuna karar kıldı şimdiden kolay gelsin zor süreç gerçekten :)
Zamanında bu süreçlerden geçip, tıpkı senin gibi otomobil meraklısı olup -hatta aşırı idealist bir şekilde- fakat yine de TR'de iş yapamaz dediğim için diğer merakım olan inşaatı yazmış biri olarak bir şeyler diyeyim sana. Biraz idealist biraz realist davrandım yani anlayacağın ben seçimimi yaparken... Ama yanlış yapmışım. Tamamen realist davranmalısın. İnan ki çok sevdiğin bir bölüm bile olsa yaparken çok mutlu olduğun bir iş bile olsa, para kazanamıyorsan veya çalışma şartların zorsa, hiç bir anlamı kalmıyor. Zamanında hasbelkader hemşirelik okuyan arkadaşlarım evini yuvasını kurdu ben hala şantiye pisliğinin peşindeyim. Üstelik çoğu hemşireden memurdan da az paraya çalışıyorsun. Hem de x2 çalışma saatiyle... İzin yok vs... Belki kızacaklar olacaktır niye böyle diyorsun destek olsana vs. şeklinde. Ama şu kadar söyleyeyim, ilişkimi bile sırf düzenli bir işim ve garanti gelirim olmadığı için bitirmek zorunda kaldım (karşı taraf kaynaklı). O kadar diyeyim... Maalesef bu devirde, bizim ülkemiz için konuşuyorum, gözlerini kapatıp idealist değil realist olup kendini kurtarmaya bakmalısın. Şuan toz pembe görünen şeyler ciddiyete binince karşına geri dönülmez bir sonuç olarak çıkabilir. Kaldı ki bu devirde mühendislik mesleği, hem okul olarak kazanması zor (iyi bir okul değilse hiç okuma), hem okuması zor, hem de icra etmesi zor bir meslek dalıdır. İyi paralar kazanıp kendini ispatlaman uzun bir tecrübe yani zaman ister...
Eğer bileğine güveniyorsan, yani ben sınava girince say.dan ilk 20 bine girerim en iyi okullardan birinin otomotiv veya makine bölümünü kazanırım üstüne dil de yaparım program da kasarım staj da patlatırım tarzında kendini ön plana çıkarabilecek şekilde donanabileceğine güveniyorsan okumalısın. Bu tür insanlar boşta kalmaz. İyi firmalarda iyi pozisyonlarda çalışabilir. Ama aksi olur layektayn bir üniversitenin otomotiv müh makine müh bölümünde okuyup herkes gibi sıradan bir şekilde mezun olup ben mühendis oldum hadi çalışayım para kazanayım dersen hayallerin yıkılabilir... Para kazandıktan sonra, üstelik kendine de vakit ayırabilecek kadar çalıştığın bir işin varsa, gerisi zamanla halloluyor. Ama hem okuması zor, iş bulması zor, bulsan çalışması zor, çalışsan para kazanması zor, üstüne birde sosyal vaktinden çalan bir iş sahibi olursan, ne kadar yaparken mutlu olursan ol bir süre sonra seni yoracaktır diye düşünüyorum. Naçizane tavsiyem...
aykutsafakyaman
30-08-2017, 08:49
Kardeşim bende bu sene sınava hazırlanıyorum aklımda mühendislik ve otomotiv mühendisliği düşünüyorum.
Eğer Tr'de okuyacaksan kayda değer tek okul Hacettepe şuanda.
Yaklaşık 26bin 25bin sıralama ile alıyor bu da demek oluyor ki sandalyede *** kırıp çalışmak gerekiyor.
Ama sadece okulu bitirmekle mühendis olamazsın. Dil de eklenen gerekiyor. Benim Fransızcam,Almancam ve İngilizcem var. Seninde İngilizce üstüne bir dil daha koyman gerekiyor.
Okul döneminde AutoCAD, 3d gibi programları öğrenip ileri düzeye gelmen gerekiyor. Hatta bu konuda sertifika da alırsan çok iyi olur.
Yaratıcılığını kullanman lazım.
Türkiye'de arge olarak çalışabileceğin marka az.
Samandıra Ford/Otosan var, BMC,Temsa,Türk Traktör var.
Fabrika içinde sahada görev alabileceğiniz Mercedes ( Davutpaşa ve Niğde ) Honda Şekerpınar Toyota ( sanırım Sakarya ) Fiat Renault ( Bursa ) var.
Ancak yedek parça ve yan sanayi ürünlerde gelişmiş bir sanayi dalımız var. Parça konusunda hem arge hem fabrika görevi alabilirsin.
2. Ve 3.sınıfta Erasmus veya Wat ile Almanya İsveç İngiltere Fransa gibi ülkelere gidip ileriye yönelik kontaklar kurabilirsin.
Yani çalışmak ve kazanmak senin elinde olacak hem okul olarak hem iş olarak
Okulunu uzatmış bi makine son sınıf öğrencisi olarak yazıyorum bunları. O dediğin programların hepsini çoğunu ogrendim hicbirini de okul ogretmedi hepsi dışardan.
81 ilde 100 den fazla universite var. Artik mühendisliğin pek bi esprisi kalmadi. Hepsinden 10 ar net yap uzak sehir olur ama girersin bi yere. He benim gibi KTÜ gibi bi yer düşer. 4 sene elinize tornavida vermezler sanayi agziyla konusmayin derler tasarim projeleri verirler gidin sanayide yaptırın diyip topu komple size atarlar. Tamamen pratige dayalı bir sistem. Sığır gibi ezberlersen herşeyi sikintisiz geçersin.3. Sınıfta volan nereye takılıyor diyen arkadaşım vardı benim. Bunlari niye söylüyorum o yukarda firmalar iyi bi yerden mezun degilsen umrunda olmuyor. Mezun sayısı ciddi anlamda fazla iyi düşünün benim gibi sinir hastası olmayın.
He bi de
KTU YE NE OLURSA OLSUN GELMEYİN BAK ESİNİZ DOSTUNUZ OLUR GONDERMEYİN.
aykutsafakyaman
30-08-2017, 08:50
Okulunu uzatmış bi makine son sınıf öğrencisi olarak yazıyorum bunları. O dediğin programların hepsini çoğunu ogrendim hicbirini de okul ogretmedi hepsi dışardan.
81 ilde 100 den fazla universite var. Artik mühendisliğin pek bi esprisi kalmadi. Hepsinden 10 ar net yap uzak sehir olur ama girersin bi yere. He benim gibi KTÜ gibi bi yer düşer. 4 sene elinize tornavida vermezler sanayi agziyla konusmayin derler tasarim projeleri verirler gidin sanayide yaptırın diyip topu komple size atarlar. Tamamen pratige dayalı bir sistem. Sığır gibi ezberlersen herşeyi sikintisiz geçersin.3. Sınıfta volan nereye takılıyor diyen arkadaşım vardı benim. Bunlari niye söylüyorum o yukarda firmalar iyi bi yerden mezun degilsen umrunda olmuyor. Mezun sayısı ciddi anlamda fazla iyi düşünün benim gibi sinir hastası olmayın.
He bi de
Pratige dayali yazmışım teorige dayali.
ne okudugun degil ne yaptıgın önemli.
sevmiyorsan işini başla bi ustanında yanında başlasın sigortan
ama hevesin geçince geri dönebilecek bi kapı bırak kendine
Cagri B.
30-08-2017, 09:29
Neye karar verirsen ver bu ülkede geleceğin garanti olmadığını bil sadece. Bu durumdaki arkadaşlar için kendimi özet geçeyim.
Taa 2012 de bir tarafımı yırttım aynı senin düşündüğün gibi, Çukurova ve Hacettepe başı çekiyordu Otomotiv Müh. için, o zamanlar ilk 20bin civarı alıyordu ve duyduğuma göre alanında örneği az olduğu için bölümün açılmasında desteği olan Tekbaşlarda (ilk mezunlar için) doğrudan iş sahibi olma şansı vardı Çukurova'nın, kısmet değilmiş 5-10 bin bir farkla yakalayamadım. Pek çok kişiyle konuştum ettim,gelecek güvencesi tatili vs. güzel olsun, otomotiv hobi kalsın düşüncesiyle yıllardır favori meslek olan PDR yi tercih ettim. Tatili, maaşı, iş güvencesi, atanma ve çalışma kolaylığı açısından idealdi. Üstelik o yıllarda PDRciler okullarda 9-3 veya 10-3 saatlerde çalışıyorlardı, atanma puanları da kpss 52 lere kadar düşmüş efsane bir bölüm.
Ne kadar güzel değil mi ? Kazandım bitirdim geldim ne oldu bak.
1) Devlete girsene neyi bekliyorsun ? ; KPSS adil değildi (mülakat mevzusu), yüksek puanıma rağmen umutsuzum, atansam bile 1 yılı bulacak süreci ve üstelik sözleşmeli olacağım, 6 yıl doğu şartı var, üstelik eş durumu konuları falan baya sıkıntılı. Her yönüyle çöp.
2) Olsun özelde çalış güzel bölümün var ? Alan dışı atamalar yüzünden belki milyon sıralamayla felsefe ve sosyoloji mezunlarına MEB, 1 aylık eğitimle bizimle eşit dereceye gelecek sertifika dağıttılar ve halen dağıtıyorlar. Özel sektörde herkes bu ipi kopukları ucuza çalıştırmak istediği için iş bulamıyorum.
3) E ne yapıyorsun şimdi ? Hepimizin az çok bildiği ücretli öğretmenlik mevzusu. Özetle Devletimizin 1 öğretmen maaşıyla 3 öğretmen çalıştırdığı ucuz iş gücü yöntemi. Henüz kesinleşmiş değil ama bana çıkacaktır. Sınava yeniden hazırlanırken idare etsem yeter. 4. yılını tamamlayan ilişkim var ve okul bittiği için aileler de devreye giriyor. Seçeneğim yok, çalışmam lazım.
Bu durumun olacağını bildiğim halde 10 ay boyunca en soğuk memlekette, ailemi bile görmeden, tek bir gün dahi tatil yapmadan Kpss çalıştım, ama kısmet. İsyanım yok, Allah bir yerden kapı açacaktır..
2 kez bu sınav sistemine yığınla para ve parayla ölçülemeyecek emek verdim, köpek gibi çalışmamın bir sonucu olacaktır, umarım.
Sadece şunu önerebilirim, tercihlerini yaparken önceliklerini iyi belirle ve her biri için okul bittiğinde olacakları iyi hesap etmeye çalış. Hayatta başarılar.
tiMachine
30-08-2017, 12:24
He bi de
usta ben zaten o nedenle hacettepeyi önerdim çünkü diğer okullar 90binle kapı açarken hacettepe lider konumda 26 27 ile alıyor en son.
Mezun sayısı çok olduğu için seni diğerlerinden ayıran noktaların olması gerekecek. Bu bağlamda yazdığım gibi dil ve kullandığın programlar seni ayıracak.
Yaratıcılığını kullanıp proje geliştireceksin ki, bu işe ilgili olduğunu görecekler.
Notlarını yüksek tutacaksın ki çalışkan olduğunu görecekler.
Sonuçta *** kırıp çalışacaksın ve hakedeceksin usta başka yolu yok
AliDogukan
30-08-2017, 14:10
MF4 sıralamasında 10 bin içerisinde değilsen sakın mühendislik yazma ve de düşünme.Aksi halde cırmalaman kendi paralaman lazım bir yerlere gelebilmen için.
Sınava üç kez hazırlandım,neler neler yapmadım,bazı vakıf üniversitelerine burs için proje yolladım gibi gibi.Bir sonuca ulaşamadım.Çok canım sıkılmıştı.Hacettepe Otomotiv'i her şeyden çok istiyordum olmadı.Çukurova da olmadı,Kocaeli de olmadı.Afyon ve bazı Anadolu şehirlerinin mühendislikleri geliyordu.Aşk karın doyurmuyor,realist olmak lazım.Özelde Odyoloji yazdım.Şimdi kafam çok rahat.İstersem KPSS ye girer devlette çalışırım,istersem özel hastanelerde çalışırım,istersem işitme cihazı merkezi açarım,istersem akademik kariyer yapar öğretim görevlisi olarak bir çok okulda başlarım.Ki odyoloji alanında hoca eksiği o kadar çok ki çok kolay bir şekilde bunu başarmak mümkün.Daha bir yıl olmadı Çukurova odyoloji yüksek lisans programı açtı.Sevmeyerek yazmıştım ama sonradan sonraya iyice ısındım bölümümden çok memnunum.
Yukarıda denildiği gibi Türkiye idealist olmak için çok yanlış bir yer.Tamamen mantıklı bakmak gerekiyor.Duygusallığa yer yok.
excellency23
30-08-2017, 14:38
madem seviyorsun sanayiden devam et bi iste ustalas. seni tanimiyorum ama saglik meslek lisesinden mezun olan birinin sinavda ilk 20bin e girmesi mucize olur. sehir disina gitsen okusan 5-6 sene sonra mezun olacaksin yasin gelecek 24 e sifir tecrübe. is garantisi yok bisey yok. okurken harcadigin parayi hic soylemiyorum. 24 yasina kadar sanayiden edinecegin tecrübeyle cok rahat is bulursun dükkan acarsin vs.
aykutsafakyaman
31-08-2017, 01:10
usta ben zaten o nedenle hacettepeyi önerdim çünkü diğer okullar 90binle kapı açarken hacettepe lider konumda 26 27 ile alıyor en son.
Mezun sayısı çok olduğu için seni diğerlerinden ayıran noktaların olması gerekecek. Bu bağlamda yazdığım gibi dil ve kullandığın programlar seni ayıracak.
Yaratıcılığını kullanıp proje geliştireceksin ki, bu işe ilgili olduğunu görecekler.
Notlarını yüksek tutacaksın ki çalışkan olduğunu görecekler.
Sonuçta *** kırıp çalışacaksın ve hakedeceksin usta başka yolu yok
Sen ktude gel 3.5 ortalama yap ituden vb bi universiteden adam 2 yapsın gel bak bakalım bakıyorlar mi ogrendiklerine not ortalamana.
Yanlış dusunuyosun kardesim. Benim okudugum bolum gibi bi yere dus istediğin kadar gotunu kir calis yetmiyor. 80 lerden beri aynı notlar ellerindeki sayfalar sarı olmus artik. Hala bildikleri kafadalar.
tiMachine
31-08-2017, 01:13
Sen ktude gel 3.5 ortalama yap ituden vb bi universiteden adam 2 yapsın gel bak bakalım bakıyorlar mi ogrendiklerine not ortalamana.
Yanlış dusunuyosun kardesim. Benim okudugum bolum gibi bi yere dus istediğin kadar gotunu kir calis yetmiyor. 80 lerden beri aynı notlar ellerindeki sayfalar sarı olmus artik. Hala bildikleri kafadalar.
abi ben şuan farklı birşey diyorum, diyorum ki otomotiv için en iyi üniversite burası kır kıcını burayı kazan
Otto_Skorzeny
31-08-2017, 01:41
Ben 23 üm hala bilmiyorum