PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gayrimenkul satışı ve intifa hakkı / bilgi rica

Killah
05-01-2018, 07:14
Herkese merhaba,

Acikcasi cevremdeki her kafadan ayri bir ses ciktigi ve forumun bilgi potansiyelinin ne denli yuksek oldugunu bildigim icin sizlere de sormak istedim.

Simdi ortada bir tasinmaz var, babaannemiz ikinci evliligini yaptiginda, kendine bir sey olur da mal adama kalir dusuncesiyle yaklasik 18 sene evvelinde bu tasinmazi, uc kardesin en kucugu olan babamin ustune yapiyor. Ne yazik ki babami 10 sene evvel kaybettik, dogal olarak bu tasinmaz direktman 3/4 benim, 1/4 annemin olarak bizim ustumuze gecti. Lakin babaannemiz evi devrederken intifa hakkini kendisinde birakmis.

Diger kardeslerle anlasildi satilip uce bolunecek lakin kendilerinin buradan gelecek uc kurus icin orasi burasi oynuyor ve binbir turlu oyun yapmaya calisiyorlar.

Babaannenin vekalet verdigi torunu, intifa hakkini kaldiriyor fakat bana soyledikleri sey satista intifa hakkini kaldiran kisinin (kendisinin) de olmasi gerektigi gibi bir ibare oldugu ve satis esnasinda kendisinin de imza atmasi gerektigi.

Simdi benim anlamadigim, ben bu tapunun satisini ustunde intifa hakki varken dahi yapabiliyorken bu soyledikleri seyin bir gecerliligi, gercekligi var midir? Zira bize guvenmedikleri icin kendilerinin satista bulunmasi icin yol yapiyorlar gibi geldi bana.

Ayrica an itibariyle zaten tapu uzerinde resmi olarak hicbir haklari bulunmuyor, ne sifatla nereye imza atacak?

Uzun vadede annelerine miras muvaaza davasi acip kendi haklarini talep edebiliyorlarmis fakat bunun icin de babaannenin vefat etmesi gerekiyor ki olayi oraya tasima taraftari hic degiliz ancak bu bahsettigim durumun bir sayet bir gecerliligi yoksa biz de ona gore hareket etmek istiyoruz.

Bilgisi, tecrubesi olan arkadaslardan geri donus rica ediyorum.

Allah herkese hayirli akrabalar versin.

Dayı
05-01-2018, 09:29
en doğru bilgiyi tapu müdürlüğü ve/veya bir avukat verir gerçi ama benim düşüncem ; intifa hakkı kalktıktan sonra kişinin hiç bir ilişiği kalmamıştır. o yüzden satışta bulunmasına gerek yoktur. yalnız intifa hakkını satış esnasında kaldıracaksa bulunması gerekir. 2nci soruya gelirsek, uzun vadede bir şey çıkacağını tahmin etmiyorum, çünkü babanıza satış 18 sene olmuş ve bu satıştan herkesin haberi var. Zaman aşımına girer. Babanız vefat edeli 10 sene olmuş ve konut size intikal etmiş, 10 sene olmuş. yine zaman aşımına girer.
bu yazdıklarım tamamen kişisel bilgilerim, hukuki geçerliliği vardır yoktur, garantisi yoktur.

ahk
05-01-2018, 10:19
İntifa hakkı kaldırıldıktan sonra satış için kimsenin gelmesine gerek kalmaz. İntifa hakkını satıştan daha önce yaptırırsanız başkasına ihtiyacınız kalmaz.
Fakat babaannenizin vefatı halinde yasal mirasçıları sizden her zaman hak talep edebilirler. Çünkü bir kişi mirasını daha önceden paylaştırsa bile diğer mirasçılar bunun adil olmadığı için dava açabilir. Buna da saklı pay gibi bir ifade kullanılıyorlar ki duruma göre 1/2 veya 1/4 oranında mirastan hak talep edilebiliyor.
Demek istediğim babaannenizin 1 evi varsa bunu önceden babanıza vermiş olsa da diğer mirasçılar vefatından sonra itiraz edip saklı pay içinden haklarını talep edebilir.

Killah
05-01-2018, 11:25
İntifa hakkı kaldırıldıktan sonra satış için kimsenin gelmesine gerek kalmaz. İntifa hakkını satıştan daha önce yaptırırsanız başkasına ihtiyacınız kalmaz.
Fakat babaannenizin vefatı halinde yasal mirasçıları sizden her zaman hak talep edebilirler. Çünkü bir kişi mirasını daha önceden paylaştırsa bile diğer mirasçılar bunun adil olmadığı için dava açabilir. Buna da saklı pay gibi bir ifade kullanılıyorlar ki duruma göre 1/2 veya 1/4 oranında mirastan hak talep edilebiliyor.
Demek istediğim babaannenizin 1 evi varsa bunu önceden babanıza vermiş olsa da diğer mirasçılar vefatından sonra itiraz edip saklı pay içinden haklarını talep edebilir.

Ben zaten ederinin satis tamamlandigi gibi iki tarafin da paylarini verecegim. Alici evin rayiç bedelini bana havale yapmak durumunda, geri kalanini da nakit verecek.

Peki paydaslara haklarini verirken bir protokol imzalatmak mi daha uygun yoksa parayi alip, bankaya yatirdiktan sonra not duserek eft yapmak mi?

bcan
06-01-2018, 00:34
Babaneniz vefat etti ise . intifa olumle sona erer. İntifa kullanim hakki demek. İlgili tapu mudurlugune intifayi vefatla kaldiracaginiza dair basvurmalisiniz. Babaanneniz hayatta ise intifa hakkindan feragat edecek intifayi kaldiracak. Rayic bedelden 2\3 carpi %4 + doner sarmaye harc odenir.

bcan
06-01-2018, 00:46
Ayrica intifa hakki miras kalmaz. Sakli pay maliklerin vefati sonucu reddi miras yapilsa bile kalan paydir. İntifada malin sahibi degil kullanicidir.

KÖROĞLU
06-01-2018, 09:38
Öncelikle yapılan tapu tescil işlemi muvazaa lı. Bu tür işlemlerde zaman aşımı def-i ileri sürülemez. Babaanne vefat ettiğinde mirasçılar dan birisi dava açma hakkına sahip. İntifa hakkı yazılmış miras ile devir olmaz ve intifa sahibinin vefatı ile sona erer.

3 kardeş ve 1 anne var olayda. Siz gayrimenkul'ün satışından babanızın haklı olan 1/4 alacaksınız.

Örnekleyelim. Daire 400 bin TL ye satıldı. (örnekte 4 mirasçı olduğundan herkes %25 pay alır) 5 mirasçı olsa idi. Babaanne 1/4 pay alır. Kalan 3/4'ü kalan 4 kardeş paylaşırdı.bu kısmı bilgi için yazdım.

Sizin olaya dönersek daireyi 400 e satalım sizin babanızın hakkı 100 babaannenizin haklı 100 kardeş1'in hakkı 100 kardeş2"nin hakkı 100 olacak şeklide paylaşacaksınız.

Sizin ailenizde (babadan miras hakkında sahip) kaç kişi var bilmiyorum ama yazı dan anladığım anneniz ve siz varsınız. Bu 100 ün 25 i annenizin kalan 75 ise sizin hakkınızdır.