Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gurbetçiler - Almanya

YsnErhn
25-01-2018, 02:31
Herkese selam arkadaşlar
Otomobilleriniz kismindaki gurbetçi üyelerimiz cok güzel bir dille hikayelerini anlatiyorlar açıkcası keyiflede okuyorum, ben de şuan gurbetteyim tabi bir Amerika degil ama Kisa zaman önce Almanya’ya göç ettim. Ne kadar cok fazla Türk olursa olsun illa bir adaptasyon süreci yaşıyor insan ki benimki galiba baya sancılı:) lafi uzatmayayim Almanya Essen şehrinde yaşıyorum bizim kafada gerçekten kaliteli otomobil muhabbetti yapacagim kardeşler abiler varsa tanışmak isterim çünkü kafa dengi bir arkadaşin olmamasi kadar kötü bir durum yok yakinda duvarlarla konuşabilirim :)
Umarim Nrw civarinda tech üyeleri vardir.
Teşekkürler

turbo&quattro
25-01-2018, 04:11
Yakinda Atacaklar hepimizi forumdan :)

kunteper
25-01-2018, 12:55
Selamlar,

2013te 2-3 ay kadar o bolgede kalmistim staj icin. Hagen Universitesindeydim. Dortmundda kalip git gel yapiyordum.
Oralarda adaptasyon cidden zor. Siz is icin mi gittiniz, tek misiniz ?

Mutu
25-01-2018, 13:03

Arabaların fiyatını yazmayın gül gibi geçinip gideriz. Ama kendimizi keriz hissediyoruz abi fiyatları görünce. Anlayın bizi de. :( :D

turci
25-01-2018, 13:11
ben kölndeyim,
kaç sene oldu geleli? ne gibi sıkıntılar yaşıyorsun adaptasyon kısmında?

YsnErhn
25-01-2018, 15:38

oyle gozukuyor valla :) abi siz tayfayi saglam olusturmussunuz ama orada :icon_tup:

Selamlar,

2013te 2-3 ay kadar o bolgede kalmistim staj icin. Hagen Universitesindeydim. Dortmundda kalip git gel yapiyordum.
Oralarda adaptasyon cidden zor. Siz is icin mi gittiniz, tek misiniz ?

Aile birlesimi benimkisi ama dedigin gibi adaptasyon sancili biraz

ben kölndeyim,
kaç sene oldu geleli? ne gibi sıkıntılar yaşıyorsun adaptasyon kısmında?

ortalama 1,5 yil oldu geleli yakinmisiz :) normalde Turkiye`de aktif girisken biriydim ama buraya gelince ozelliklede dil sorunundan dolayi bana gore cok daha ozguvensiz oldum ve gercekten benim icin sikintili bir durum oldu bu

imprezaWRC
25-01-2018, 16:48

Bizim durum aşağıdakinin yaşadağından farksız olduğundan önce kendimizi atacağımız için sizi atmaya sıra gelmez :D
https://www.karikaturhane.com/_data/i/upload/2017/01/05/20170105081110-ec75554e-me.jpg

semavi
25-01-2018, 18:31
Al sana bir sefil gocmen daha :)

Almanya da daha rahat bulursun ortam sanirim. Bizden sanslisin :)

Ben arba fiyati mumkun oldugunca yazmamaya calisiyorum... Para birimim Sahin parasina gore benim :) yani 1 sahin parasi 2 sahin parasi falan :D

YsnErhn
25-01-2018, 18:40
Al sana bir sefil gocmen daha :)

Almanya da daha rahat bulursun ortam sanirim. Bizden sanslisin :)

Ben arba fiyati mumkun oldugunca yazmamaya calisiyorum... Para birimim Sahin parasina gore benim :) yani 1 sahin parasi 2 sahin parasi falan :D

valla oyle :) tabi sizlere gore daha fazla Turk var burada

araba fiyatlari bende hic yazmadim ama su kadar soylim 2001 clio sport aldim burada ilk araba olarak 150 Euro ya :):):) 300 Euro ya sattim muayenesin bitmesine az kalmisti ugrasmak istememistim :)

semavi
25-01-2018, 19:24
Orada eski arabalar daha da ucuz sanirim...

YsnErhn
25-01-2018, 19:43
Evet eski araclar gercekten cok sacma rakamlara satiliyor, dikkatime ceken birsey daha burada boya takintisi yok :) onemli olan aracin km´si buna cok dikkat ediyorlar ve birde eski arabalarin muayeneri varsa %20 civarinda daha pahalli oluyorlar benim gozlemledigim

FeVıDun
25-01-2018, 23:29
Merhaba arkadaslar. Bende 3 senedir almanyada kaliyorum frankfurt da. Burda serkan diye bir arkadasimiz vardi oda tech den. Tesadufen tanistik burada :) gorur ise oda yazacaktir. Aslinda almanyada olan uyelerimiz ile ortak bir yer belirleyip tanismak muhabbet etmek guzel olur diye dusunuyorum.

aykutsafakyaman
25-01-2018, 23:47
En son bende irtica edip frankfurttaki akrabamın yanına yerleşicem :D

FeVıDun
25-01-2018, 23:52
En son bende irtica edip frankfurttaki akrabamın yanına yerleşicem :D

Akrabaniz ile aranizdaki samimiyeti bilemem ama ben gelmeden once herkez kotuleyip duruyordu. Herkez ayni degil ama gurbetdeki cogu vatandasimiz cok farkli degisik dusunuyor. Halbuki gurbetde daha sıkı sıkı olmamz gerekirken millet birbirine laf atip arkasindan konusuyor.

aykutsafakyaman
26-01-2018, 00:09
Akrabaniz ile aranizdaki samimiyeti bilemem ama ben gelmeden once herkez kotuleyip duruyordu. Herkez ayni degil ama gurbetdeki cogu vatandasimiz cok farkli degisik dusunuyor. Halbuki gurbetde daha sıkı sıkı olmamz gerekirken millet birbirine laf atip arkasindan konusuyor.

Yakın akrabalarım çağırsa da gitmem. Onların ipiyle değil kuyuya inmek bi adım dahi atmam :) Az çok anlıyorum ne demek istediğinizi. Stuttgarttaki biraz uzaktan akrabam yanlış yer söylemişim. 2 sene önce çağırdı gel hiç değilse görürsün kısa süre kalırsın diye oğulları da orda iyi konumdaydılar tamam gelicem dedim yazokulu bitti şansıma 15 temmuz olayları patladı. O günden beri de euro'nun durumu *****. Ara ara konuşuyoruz dubleks evi var yerin hazır gel diyor da okul oldu 6 sene onu bitirmeden de bi hareket edemiyorum :)

turci
26-01-2018, 02:09
1,5 yıl bazı şeyler için az değil, dilmkursuna gittiğinizi tahmin ediyorum.
hala soru yaşıyorsan bol bol Alman kanalları izle vs gazeteleri oku, anlamasan bile kulak dolgunluğu ve ağız alışkanlığı bakımından faydası olur
Türklerin çok olduğu ortamlara çok takılma, ben iş yeri ve cafede ki Türklerden uzaklaştım Almanların arasına karıştıktan sonra Almanca öğrenmeye başlamıştım.
Çünkü mecbur kalınca öğrenmek zorunda kalıyorsun.
Kendimi nasıl alıştırmış isem, 1 sene sonra tatil için Türkiye'ye gittiğimde inanmazsın zorluk yaşamıştım.
hiç unutmam,
ilk ayak bastığımda Türkiye'den arkadaşım almıştı havaalanından çıktık otobana,
heryer yemyeşil heryer düzenli vs dedim ne güzel tam benlik burası :)
bana baktı, s...r lan dedi :)
buraya alışırsan sende mutlu olursun içinde memleket özlemi olsa da,
alışmak için çaba göstermez çile olur mutsuzluk olur.
eskilerin dediği gibi, ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin.

bu saatte sırf senin adapte olmanı teşvik etmek için bu kadar laf kalabalığı yaptım :)

YsnErhn
26-01-2018, 02:19
1,5 yıl bazı şeyler için az değil, dilmkursuna gittiğinizi tahmin ediyorum.
hala soru yaşıyorsan bol bol Alman kanalları izle vs gazeteleri oku, anlamasan bile kulak dolgunluğu ve ağız alışkanlığı bakımından faydası olur
Türklerin çok olduğu ortamlara çok takılma, ben iş yeri ve cafede ki Türklerden uzaklaştım Almanların arasına karıştıktan sonra Almanca öğrenmeye başlamıştım.
Çünkü mecbur kalınca öğrenmek zorunda kalıyorsun.
Kendimi nasıl alıştırmış isem, 1 sene sonra tatil için Türkiye'ye gittiğimde inanmazsın zorluk yaşamıştım.
hiç unutmam,
ilk ayak bastığımda Türkiye'den arkadaşım almıştı havaalanından çıktık otobana,
heryer yemyeşil heryer düzenli vs dedim ne güzel tam benlik burası :)
bana baktı, s...r lan dedi :)
buraya alışırsan sende mutlu olursun içinde memleket özlemi olsa da,
alışmak için çaba göstermez çile olur mutsuzluk olur.
eskilerin dediği gibi, ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin.

bu saatte sırf senin adapte olmanı teşvik etmek için bu kadar laf kalabalığı yaptım :)

Abicim adini bilmiyorum kusura bakma ama gercekten tesekkur ederim. Turk ortamlarindan olabildigince uzak duruyorum o konuda bir sikinti yok ama is yeri olsun yada sokakta muhabbet etmeye yada ne bilim birsey soylemeye cekiniyorum ve galiba en buyuk sorunumda bu benim galiba orada bir oz guven kaybi yasiyorum. Tv ve gazete konusunda haklisin ben hic tv izlemiyorum ama sirf kulak asinaligi icin bile izlemek gerek. Bu arada 3-4 Subatta Koln`e gelicem sinavlarim var uygun olursan belki denk geliriz abi.

YsnErhn
26-01-2018, 02:20
Merhaba arkadaslar. Bende 3 senedir almanyada kaliyorum frankfurt da. Burda serkan diye bir arkadasimiz vardi oda tech den. Tesadufen tanistik burada :) gorur ise oda yazacaktir. Aslinda almanyada olan uyelerimiz ile ortak bir yer belirleyip tanismak muhabbet etmek guzel olur diye dusunuyorum.

Evet guzel bir bulusma yapsak keyifli olurdu aslinda bir arkadas ozelden yazdi banada Hannover tarafindaymis o da ortak bir sehir belirleyip bulusabiliriz benim musait oldugum surece gelirim

FeVıDun
26-01-2018, 02:40
Evet guzel bir bulusma yapsak keyifli olurdu aslinda bir arkadas ozelden yazdi banada Hannover tarafindaymis o da ortak bir sehir belirleyip bulusabiliriz benim musait oldugum surece gelirim

Aslinda telefon numaralarimizi alsak versek bir grup yapsak tech avrupa diye. Guzel olur diye dusunuyorum. Konusur bilgi alisverisi yapabiliriz.

turci
26-01-2018, 02:48
özgüven önemli, yanlış bile olsa konuşman ya da konuşmaya çalışman önemli.
bana kadının biri kauf dir eine Tüte deutsch demişti,cevabını vermiştim fakat daha çok motive etmişti beni.
geleceğin tarih için birşey diyemiyorum,iş yönünden vakit sıkıntım mevcut.

YsnErhn
26-01-2018, 18:35
özgüven önemli, yanlış bile olsa konuşman ya da konuşmaya çalışman önemli.
bana kadının biri kauf dir eine Tüte deutsch demişti,cevabını vermiştim fakat daha çok motive etmişti beni.
geleceğin tarih için birşey diyemiyorum,iş yönünden vakit sıkıntım mevcut.

dogru soyluyorsun abi lafi soylemem gereken yerde ya yanlis soylersem endisesi geriyor adami ama dogru yanlis soylemek lazim birakalim karsimizdaki dusunsun ne dedi bu degisik diyee :):):):)

YsnErhn
26-01-2018, 19:16
Arkadaslar bir whatsapp grubu kurduk katilmak isteyen arkadaslar ozel mesaj atabilir

hddsheriff
26-01-2018, 20:42
Böyle konu açmayın , aldığınız arabaların fotoları vs olsun ki daha çok acı çekelim :D yusuf ve kadir'den örnek alın.

FeVıDun
26-01-2018, 20:50
ins olursa bir supriz arac paylasacagim ;)

YsnErhn
26-01-2018, 21:15
ins olursa bir supriz arac paylasacagim ;)

oyle bir arabaki ben 500 km yol yapabilirim sadece gormek icin. Insallah istedigin gibi olur kardesim

MK8800
26-01-2018, 23:17
Son zamanlarda çok gelemesem de , iş yerimiz bulunması sebebiyle yarı Nice’de yerleşik sayılırım .

Olası bir organizasyon olursa denk gelebiliriz .

Sorusu olanlar da yazabilir , vaktim oldukça cevaplarım

blow07
28-01-2018, 12:18
Şuan Duisburg ' yayım. Trafik sisteminin güzelliği , insanların otobanı ağırlıklı kullanması gibi sistemler çok hoşuma gitti . Türkiye nin 1 aylık asgari ücreti ile buraya geldim ( akraba ziyareti ) . 3 haftadır düşündüğüm şey okul bitince nasıl kaçabilirim Türkiye'den .

Slipshod
28-01-2018, 20:25
ben de ekim ayında gelmiştim 1 ay kaldım. almanya'daki yaşayan arkadaşlarımıza söyleyebileceğim tek şey kıymetini bilin. :) ben de çok kalmak istedim ama akrabalar sağolsun oralı olmadılar.

FeVıDun
28-01-2018, 21:33
ben de ekim ayında gelmiştim 1 ay kaldım. almanya'daki yaşayan arkadaşlarımıza söyleyebileceğim tek şey kıymetini bilin. :) ben de çok kalmak istedim ama akrabalar sağolsun oralı olmadılar.

Bu akraba olayine hic sasirmadim. Ama onlarda hakli is yok guc yok almanyada sen gelip napcaksin. Demislerdir. Bizim insanimiz varya diyecek soz cok ama simdi soylemiyeyim...

Rew
28-01-2018, 21:48
Bu akraba olayine hic sasirmadim. Ama onlarda hakli is yok guc yok almanyada sen gelip napcaksin. Demislerdir. Bizim insanimiz varya diyecek soz cok ama simdi soylemiyeyim...

Lafa ortadan dalıyorum kusura bakmayın ama bizim akrabalara soruyoruz "burada hayat zor, herşey zor, iş yok, devlet baskıcı.........." diye uzayıp gidiyor. Ee dönün Türkiye'ye diyoruz "yok biz buralara alıştık artık düzen kurduk" diyolar. Ne hikmetse Mercedes'ten aşağı inmiyorlar. Gidip hayatlarını gördüm onlara hayat zorsa biz imkansıza oynuyoruz.

FeVıDun
28-01-2018, 22:14
Lafa ortadan dalıyorum kusura bakmayın ama bizim akrabalara soruyoruz "burada hayat zor, herşey zor, iş yok, devlet baskıcı.........." diye uzayıp gidiyor. Ee dönün Türkiye'ye diyoruz "yok biz buralara alıştık artık düzen kurduk" diyolar. Ne hikmetse Mercedes'ten aşağı inmiyorlar. Gidip hayatlarını gördüm onlara hayat zorsa biz imkansıza oynuyoruz.

Ne yazikki 100 tane akrabadan 98 99 u bu sekilde. Bende cok tartistim bu meseleden almani begenmez gevur derler paralarini begenmez irkci derler yerden yere vururlar burda isyok guc yok derler. Sabahin 6 sinda ise gidiyoruz essek gibi calisiyoruz derler. Derlerde derler. Cikin gidin ozaman masraflar benden derim. Ya simdi duzen var burda derler. Elin almanyasina ayak uyduruyon da kendi memleketine ayak uyduramiyosun bu nasi is. Sanki turkiye de yatdigin yerden para kazaniyosun. Ben turkiyede sabah 9 dan aksam 8 9 10 ucu acik is bitene kadar calisirdim ve maasima 1 kurus farknetmez ve birde surat yaparlardi is verenimm. Burda yarim saatde cok calissan adam ya izin vereyim ya parani diyor. Benim sahsi dusuncem almanya hukumeti yerinde olsam begenmiyosan git kardesim derim. Egriye egri dogruya dogru ulkemizin bu seviyeye gelmesi icin. En az 30 40 yil gerekli ve oda belki.

Slipshod
28-01-2018, 22:14
almanyaya gitmeden önce de alım gücünün yüksek olduğunu tahmin ediyordum ama bu kadar yüksek olduğunu tahmin etmiyordum. gidince kendi gözümle gördüm, istisnalar vardır mutlaka ama almanyada sefilleri oynayanlar ikiyüzlüdür net. o orda açsa biz ölmüşüz gömen yok. teyzem bi ara almanyada düzgün şekilde geçinmek için en az 5000euro kazanmak gerek dedi sonrasını dinlemedim zaten.

Slipshod
28-01-2018, 22:18
Ne yazikki 100 tane akrabadan 98 99 u bu sekilde. Bende cok tartistim bu meseleden almani begenmez gevur derler paralarini begenmez irkci derler yerden yere vururlar burda isyok guc yok derler. Sabahin 6 sinda ise gidiyoruz essek gibi calisiyoruz derler. Derlerde derler. Cikin gidin ozaman masraflar benden derim. Ya simdi duzen var burda derler. Elin almanyasina ayak uyduruyon da kendi memleketine ayak uyduramiyosun bu nasi is. Sanki turkiye de yatdigin yerden para kazaniyosun. Ben turkiyede sabah 9 dan aksam 8 9 10 ucu acik is bitene kadar calisirdim ve maasima 1 kurus farknetmez ve birde surat yaparlardi is verenimm. Burda yarim saatde cok calissan adam ya izin vereyim ya parani diyor. Benim sahsi dusuncem almanya hukumeti yerinde olsam begenmiyosan git kardesim derim. Egriye egri dogruya dogru ulkemizin bu seviyeye gelmesi icin. En az 30 40 yil gerekli ve oda belki.

30-40 yıl biraz hayal olur. makasın ucu giderek açılıyor. yazacağım çok şey var da sonu gelmez başlamıyorum hiç. iş güç, sosyal hayat, ırkçılık, geçim sıkıntısı vs bahanelerini geçtim bir de en sevdiğim "havası sürekli kapalı kasvetli, türkiye günlük güneşlik ne güzel" var :D

FeVıDun
28-01-2018, 22:26
30-40 yıl biraz hayal olur. makasın ucu giderek açılıyor. yazacağım çok şey var da sonu gelmez başlamıyorum hiç. iş güç, sosyal hayat, ırkçılık, geçim sıkıntısı vs bahanelerini geçtim bir de en sevdiğim "havası sürekli kapalı kasvetli, türkiye günlük güneşlik ne güzel" var :D

Aynen bu konu cok derin. Burda birakalim ;)

Rew
28-01-2018, 22:30

O güzelim akrabalar bizi yıllarca kandırdı, babamıda güzel bir sermaye sahibiyken orada iş kurabilecekken almanyaya göç etmekten caydırdılar abi.

"Biz mercedes'e biniyoruz ama bunun vergisini vermek kolay değil" diyolardı. Ama arabayı 3000 mark'a/euro'ya aldıklarını 50 euroya depo fullediklerini söylemiyorlardı.
"Biz gün doğmadan işe gidiyoruz" diyolardı. Ama işten öğlede çıktıklarını çalıştıkları saat başına 10-12 euro para aldıklarını söylemiyolardı.

Kusuruma bakmayın biraz içimi döktüm konuyu çok dağıttım Bunu niye yaptıklarını hala çözemiyorum. Garip bir milletiz.

Mutu
28-01-2018, 22:32

Beğenmiyorsanız dönüne cevapları çok komik özellikle ülkemizi ve yönetimi 3bin km öteden şakşaklayan kardeşlerimizin. Davulun sesi uzaktan hoş gelir de değil aslında.
ASgari ücret kazanan arkadaşım 1 yaşında e90 bmw dizel aldı. Borcunu bitirdi eşine 2. bmwnin borcuna girdi. Burada e90 ı geç 20-25binlik aracı asgari ücretlinin binmesi hayal. Ya da gerçekten kendinden ciddi ödün vermesi lazım.

Korollacı
29-01-2018, 07:24
eyyyyyyyy almanyaaaaaa

Muharrem C.80
29-01-2018, 17:45
Yurtdışında epey akrabam var oralarda doğma büyümeler biri dediğiniz gibi yapıyor işe yaramazın biri zaten yani neyse büyüklerimizi kandırmaya oynuyor bazı hala ve amcaları inandırıyor bazen de çok şeyde yapamıyor çünkü ailede ben dahil kozmopolit üye sayısı çok :) Holandada kuzenim var arada konusu oluyor sakın ha olur molur geliyim deme düşünme bile diyorum. Delimiyim ulan ben gelir alışverişimi yapar dönerim işim olmaz diyor aynı şekil aussie de var onlarda gelip gezip alışverisini yapıp gidiyor. Turist gibi çok temiz. Durumun olarda farklında yani pek diğer gurbetçilerle samimi olmuyorlar gözlemlediğim kadarıyla çevrelerinde yok yanlarında getirdikleri elemanlarda oralı.

semavi
29-01-2018, 18:56
YUrt disindaki akrabalarin gelme demesinin en buyuk sebebi is yuku ve yardim etme zorunlulugu olur korkusu...

turci
30-01-2018, 00:03
bu konuda çok şey söylenir,
burada hayat bitti zor geçiniyoruz diyenlerin çoğu asosyal,devlet yardımı alan, akşama kadar kahvede oturan, git çalış dediğin zaman ne gerek var devler bakıyor diyen tembel insanlardır.
kira yardımı,çocuk parası,sağlık vs alırlar ama nankörlük yapıp yine de şükretmez şikayet ederler.
reis böyle şöyle iyi derler,gavurlar kıskanıyor derler fakat dön o zaman hem buradan şikayetçisin dediğinde yok der.
salak değiller tabi bu rahatı nerden bulacaklar!?
bizim insanımız çok acayip :)

2jz
30-01-2018, 01:06
Avrupa ya ilk gidenleri anlatan bir belgesel var. Bir bölümünde bir kadınla röpörtaj var.

Kadın Avusturya ya gidiyor. Okuma yazma bilmiyor, türkçe bile pek bilmiyor, yabancı dil haliyle bilmiyor, vasıfsız biri. Bulaşıkçılık yapıyor, eşi başka bir işte çalışıyor. Çocukları falan oluyor, bir çocukları hem fiziksel hem zihinsel engelli.

Devlet çocuğun rahat yaşaması için alplerin dibinde bir dağ evi vermiş. Kadının istediği zamanlar bir yardımcı yolluyor ve çocukla ilgileniyor. Kadın hem dinlenmiş oluyor hemde işi varsa hallediyor. Ayrıca maddi olarak yardımcı oluyor. Bunları anlatan kadın :)

Sonrasında başlıyor burada zorluk çekiyoruz ama Türkiyeye geri dönemiyoruz, burada şartlar iyi değil, ülkemizde olsak daha rahat olurduk...

Ya bu kadar nankörlük ben hayatımda görmedim.

____

Bu yurtdışına çıkanlar sanki hapishanedeki mahkum gibi konuşuyorlar. Bakıyorum durumları iyi, sosyal hayatları var, tüm ihtiyaçlarını giderebiliyorlar ama sorunca çok zor durumdalar.

"Eee gelin o zaman ne duruyorsunuz? "

"Yok ya düzenimizi nasıl değiştirelim. "

___

Benim arkadaşım lisans bittikten sonra Almanya'ya gitti. Orada master yapıp sonrasında iş buldu. Şuan yıllık 98k net iş kontratı var. Eşide sanırım 45-50 yıllık kontratı var. Toplamda yıllık 150 bin euro civarında gelirleri var net olarak. Adam hafta sonu gezeriz diye krediyle sıfır golf aldı, işe bisikletle gelip gidiyor, eşi metro kullanıyor. Türkiyedeyken çok alışveriş yapan insanlardı, burada hiç alışveriş yapmıyoruz adamlar çok sade yaşıyor diyorlar.

İlk giden nesil ve onların devamıyla, sonrasında eğitim yoluyla göç edenler arasında uçurum var. Son gidenler yurtdışında ilk giden kesimden uzak duruyor, gerekirse kendini saklıyor.

suk3b3
30-01-2018, 01:55
Adamlar Almanyada yanyana geliyo ben mardinde bir başıma

semavi
30-01-2018, 01:59
Arkadaşlar yalnız Almanya ile daha doğrusu Avrupa ile Amerika'ya gelen Türk gurbetçilerin durumları tamamen farklı...

Avrupa'ya göç en derin bir çoğu Sizlerin de dediğiniz gibi devlet Baba bize baksın mantığı taşıyan insanlar... Birçoğu eğitimli değil...

Amerika ise kendine daha fazla güvenen genellikle eğitimli olan Türklerin geçtiği bir yer...

Sülalem de hem avrupa hem de amerika göçmenleri çok fazla bunu karşılaştırmalı da görüyorum....

2jz
30-01-2018, 10:00
Arkadaşlar yalnız Almanya ile daha doğrusu Avrupa ile Amerika'ya gelen Türk gurbetçilerin durumları tamamen farklı...

Avrupa'ya göç en derin bir çoğu Sizlerin de dediğiniz gibi devlet Baba bize baksın mantığı taşıyan insanlar... Birçoğu eğitimli değil...

Amerika ise kendine daha fazla güvenen genellikle eğitimli olan Türklerin geçtiği bir yer...

Sülalem de hem avrupa hem de amerika göçmenleri çok fazla bunu karşılaştırmalı da görüyorum....

Avrupanın göçmenlere bakış açısı değişmediği sürece bu böyle devam edecek. Avrupa kimseyi almayacağım diyor. Gidebilenlerin çok büyük çoğunluğu aile birleşimi yoluyla gidenler oluyor.

Abd gel bi şekilde kaçak yaşarsın diyor. Kuralları biraz esnetmiş bu konuda insanlar dil okulu bahanesiyle gidip master, doktora kabulü almaya çalışıyor. Bir şekilde kaçak çalışıp masrafları için maddi gelirde elde ediyor.

Masrafları tamamen karşılamak ailenin durumu çok iyi değilse imkansız. O yüzden Abd her açıdan daha cazip oluyor.

ahmet3425
30-01-2018, 11:24
10 şubatta frankfurta gidiyorum almanyayı ilk defa görücem, begenirsem iltica edebilirim :D

turci
30-01-2018, 12:40

katılıyorum,
Avrupa'ya genelde işçi göçü fakat ABD Kanada'ya genelde beyin göçü oluyor.
diğer taraftan burada rahatlık sağlanabilir fakat kaçak iş ve işçi olayına girildiği zaman fena can yakarlar.
o yüzden genelde vasıfsızlar part-time çalıştırılır maaş az gösterilir kalan elden verilir falan.

dönmem dönmeyi de düşünmüyorum, kendimi de yabancı hissetmiyorum artık.
girişken ve efendi olmak,ezik davranmamak lazım.
zaten patron sen bizdensin Alman pasaportu alsana diyor, eşim ve çocuklarım Alman vatandaşı.
neden olmasın bakalım.

FeVıDun
30-01-2018, 19:14
10 şubatta frankfurta gidiyorum almanyayı ilk defa görücem, begenirsem iltica edebilirim :D

Bende frankfurt dayin ahmet bey.;)

kunteper
30-01-2018, 19:50
Hollandadan bildiriyorum :)

Ben 2 ay once beyin gocu sayilabilecek bir sekilde goctum, suan 1. nesil isci gocmen olan halamlarda kaliyorum.

Halam kendisi 75 yasinda, 50yildir burada. Boyle turkiyeye donus vs muhabbetleri oldugunda amaan ne gideceksin turkiyeye manyak misin diyor. :D. Ama genel olarak akil hep Turkiyede tabi, turk dizileri, turkiyedeki yasam vs. Tatil onlar icin turkiye demek.

Genc nesil, Turkiye sevdalisi, turkiyeye donme pesinde, gitsen napicaksin diyorum, o da bilmiyor. Buradaki duzenini, standartini mumkun degil kuramaz.

Mesela ev bakiyorum, sokakta insanin oldugu, marketler vs olan mahalleler sicak geliyor insana tabi, tam turkiye. Soruyorum onlara nasil bu mahalle bak hareketli sokakta insan var. Aldigim cevap: Yok kardes orada durulur mu,birsuru insan var. Haberleri yok aslinda o ozledikleri turkiyenin sokak kulturu bu.

Gitmek de kalmak da zor bana kalirsa... Burada amca-hala-kuzen 15 kisi kadar var ama yine de ozluyor insan Turkiyeyi

semavi
30-01-2018, 20:39
Oradakilere zorunlu askerlik vs yerine 2 sene turkiyede zorunlu yasama sarti koyulmali... Ama burada calisip burada kazanacaklar :) (utopik ve sacma tabi) Maalesef uzaktan davulun sesinin hos gelme durumu...

ahmet3425
31-01-2018, 12:25
Bende frankfurt dayin ahmet bey.;)

iş dolayısı ile ambiente fuarı icin geliyorum 2 gun fuar ve distrubutor toplantıları ile gececek 1 gun free yim arastırdım ama frankfurtta gezecek görecek pek birsey yok gibi biraz daha vaktimiz olsaydı köln de arkadasımız var hem onu ziyarete hem de köln de ki su katedrali yakından görmeyi cok istiyordum kısmet seneye katılımcı olarak gelecegiz fuara daha fazla vaktimiz olursa o zamana artık :)

frankfurt icin tavsiyelerini alabilirim nerde yenir nereye gidilir nerde bira icilir vs :)

imprezaWRC
31-01-2018, 13:21
İstisnalar vardır elbet ama bence işin temelinde burada tatil peşinde olmalarının ana sebepi oradaki aşırı düzenden sıyrılıp burada iki ayaklı gibi davranmamak. Yolda giderken beyaz çoraplarını camdan sarkıtacak, yere tükürecek, çöpünü yere atacak, köpeğinin kakasını poşetle alıp çöpe atmayacak, sürekli apartmanı mangala boğacak...

imprezaWRC
31-01-2018, 13:24
Avrupa ya ilk gidenleri anlatan bir belgesel var. Bir bölümünde bir kadınla röpörtaj var.

Kadın Avusturya ya gidiyor. Okuma yazma bilmiyor, türkçe bile pek bilmiyor, yabancı dil haliyle bilmiyor, vasıfsız biri. Bulaşıkçılık yapıyor, eşi başka bir işte çalışıyor. Çocukları falan oluyor, bir çocukları hem fiziksel hem zihinsel engelli.

Devlet çocuğun rahat yaşaması için alplerin dibinde bir dağ evi vermiş. Kadının istediği zamanlar bir yardımcı yolluyor ve çocukla ilgileniyor. Kadın hem dinlenmiş oluyor hemde işi varsa hallediyor. Ayrıca maddi olarak yardımcı oluyor. Bunları anlatan kadın :)

Sonrasında başlıyor burada zorluk çekiyoruz ama Türkiyeye geri dönemiyoruz, burada şartlar iyi değil, ülkemizde olsak daha rahat olurduk...

Ya bu kadar nankörlük ben hayatımda görmedim.

____

Bu yurtdışına çıkanlar sanki hapishanedeki mahkum gibi konuşuyorlar. Bakıyorum durumları iyi, sosyal hayatları var, tüm ihtiyaçlarını giderebiliyorlar ama sorunca çok zor durumdalar.

"Eee gelin o zaman ne duruyorsunuz? "

"Yok ya düzenimizi nasıl değiştirelim. "

___

Benim arkadaşım lisans bittikten sonra Almanya'ya gitti. Orada master yapıp sonrasında iş buldu. Şuan yıllık 98k net iş kontratı var. Eşide sanırım 45-50 yıllık kontratı var. Toplamda yıllık 150 bin euro civarında gelirleri var net olarak. Adam hafta sonu gezeriz diye krediyle sıfır golf aldı, işe bisikletle gelip gidiyor, eşi metro kullanıyor. Türkiyedeyken çok alışveriş yapan insanlardı, burada hiç alışveriş yapmıyoruz adamlar çok sade yaşıyor diyorlar.

İlk giden nesil ve onların devamıyla, sonrasında eğitim yoluyla göç edenler arasında uçurum var. Son gidenler yurtdışında ilk giden kesimden uzak duruyor, gerekirse kendini saklıyor.

Aman sanki orada zorla tutan var; dönsün geri, burada mükemmel imkanlar ile Kemerburgaz'dan villa versinler, arada çıkar golf falan da oynar.

Grimlord
31-01-2018, 13:55
İstisnalar vardır elbet ama bence işin temelinde burada tatil peşinde olmalarının ana sebepi oradaki aşırı düzenden sıyrılıp burada iki ayaklı gibi davranmamak. Yolda giderken beyaz çoraplarını camdan sarkıtacak, yere tükürecek, çöpünü yere atacak, köpeğinin kakasını poşetle alıp çöpe atmayacak, sürekli apartmanı mangala boğacak...

Ben Almanya'ya ilk gittiğimde parkta çimlerin üzerinde piknik yapan insanlar görmüştüm. Kaldı ki o kadar güzel ormanlar, yürüyüş yerleri falan vardı ki orada. Çimlerin üzerine yayılmışlar, yasak olduğunu bildikleri halde oturuyorlardı. Hatta işi iyice abartıp parktaki heykeller üzerine nevalelerini falan koymuşlardı, ortalık çer çöpten geçilmiyordu. Bir kaç kişi gelip uyardı, onları da bağıra bağıra kovdular. Yanlarından geçerken Türkçe konuşmaları duyduğumda hiç şaşırmamıştım. Yani orada da 2+ ayaklılıktan vazgeçmeyenler var abi :D

CVK
01-02-2018, 01:39
Avrupa bence hala cazip beyin gocu icin. Cok da beyinli sayilmam ama ben de makina muhendisi olarak gemirlerk yakip almanyaya geldim. Zorlaniyorum elbette ama burada yasamak inanin bna vok daha kolay.

YsnErhn
01-02-2018, 02:06

Benim durumumu en iyi anlatan cumle. Kisa ve oz:icon_tup:

ahmet3425
16-02-2018, 13:24

frankfurtu gercekten cok begendim trafik 0 kalabalık yok sehir dumduz yokusu inişi yok ulasım inanılmaz kolay örümcek agı gibi metro tramway hattı kurmus adamlar. insanlar cok saygılı ve yardımsever hava gercekten soguk :) heryer şıtrasse :D

almanyanın adanasının bu derece modern ve duzenli olması turkiyenin istanbulundaki durumuna bakınca cidden beni üzdü ic gecirtti cok geride oldugumuzu canlı olarak da görmüs olmanın uzuntusu icerisindeyim :(