PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fethiye'ye yerleşiyorum. Aramızda Fethiye'den arkadaşlar var mı ?



The_Crow
07-02-2018, 02:17
Herkese merhaba,
Başlıktada belirttiğim gibi artık Istanbul'dan tası tarağı toplama vakti geldi. Her nekadar genç gözüktekse yaş 50 oldu. E emeklide olduk. Bu sebeple güneye yerleşip kafe açma vakti :) (şaka şaka bişi açmıycam) geldi. Tercih olarak Fethiye'ye yerleşmeye karar verdik. Tercih sebebi yalnızca Deniz,Kum,güneş, sakinlik. gerisi hikaye.
Bu konu ile ilgili fikirlerinizi almak isterim. Aramızda Fethiye'den arkadaşlar var mıdır ? Bildiğim kadarıyla galiba Sadık Özyer var. Başka arkadaşlar da varsa onlarında fikirlerini dinlemek isterim. Zira birçok konuda sormak istediğim şeyler var. İsterlerse özelden mesajlaşırız.

Öncelikle kendi durumumdan bahsedeyim. Dediğim gibi emekliyim. Şimdilik bekar gideceğim. Hanım halen çalışıyor o belki seneye gelicek. Birde köpeğim var. (Alaska Kurdu. :) olan ona olacak. Klimanın altından çıkmaz heralde. :) ) Bu fikir oluştuğunda biçok yeri araştırdık ve Fethiye'yi uygun gördük. Daha önce Fethiye'nin otogarı dışında hiçbir yerini görmedim. Gezmedim. O yüzden bilmediğim bir yer. Umarım doğru karar vermişizdir. Maddi imkanlar yeterli sanırım ancak öyle istanbul'daki kiraları vermeyi pek düşünmüyorum.

8-10 gün sonra Fethiye'ye gidip ev tutmayı planlıyorum. Ev işini ayarladıktan sonra Mart ortasına kadar bu işi bitirmek istiyorum. Tabii Gitmeden önce fikirlerinizi almak isterim.

Fethiye'li arkadaşlara sormak istediğim daha çok şeyler var ama belki sizlerinde fikri olabilir diye birkaçını buradan sorayım.
- Durumum nedeni ile (Şimdilik bekar ve köpekli ) Fethiye'de ev bulma problemi yaşar mıyım ?
- Çalış plajının denizi kirlendi diyorlar. doğru mudur ? Hiç denize girilmiyecek gibi midir ? Eğer öyle ise Çalış'a yakın Foça Mah. evleri es geçeyim mi ?
- Bazı semtlerin ilanında "Fethiye'nin nezih semtinde" (Ör: Akarca Mah. ) diye ibare geçiyor. Bunun harici yerler (Ör: Taşyaka Mah. ) çok köy yeri gibi midir ?
- Kışları Fethiye nasıldır ? Bu Erasta AVM kışın kapanmıyordur heralde. değilmi?
- Köyleri ile merkez uzaklığı nasıldır ? (Misal araba ile 10 dk. gibimidir ? ) Ör: Çiflik, Çamköy gibi yerlerdeki evleri tavsiye edermisiniz ?
- Bir de ölüdeniz yolu üzerinde yeni yapılan Patlangıç Mah. Diye bir yer var. Buradaki evler ve kiralar çok uygun. ancak şehre ve denize uzaklığı hakkında bir bilgim yok. Bir nevi yeni yerleşim gibi duruyor. (İstanbul'un beylikdüzü gibi). Buradaki evleri önerir misiniz ?
- Fethiye'de oto sanayi yada sanayi sitesi var mıdır ? Muhakkak vardır ancak sormak istediğim iyi bir tornacı, ECU işleri yapan, CNC tezgah ile çalışan yani bizim kafada olan ustalar dükkanlar var mıdır ?
- Genel olarak "Abi Şu Mah. den ev tut gerisi hikaye" diyebileceğiniz nokta atışı yerleri var mıdır ? yada neresinden tutarsan tut. Heryere yakınlığı 5 dk. gibi midir ? (Ör: Semt/kira bakımından 1000 TL. ye 2+1 şu semtte, 1000 Tl.ye 4+1 yada dublex şu semtte gibi. Tercih 4+1. ama semt nasıl onun kıyaslaması )

Genel olarak aklıma gelenler bunlar. (Gerçi bir çoğu fethiye'yi bilenler için olmuş ama olsun. ) Dediğim gibi 8-10 gün sonra gidip kendim görecem ama gitmeden sizinde fikirlerinizi alırsam çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.
Herkese şimdiden teşekkürler.
Saygılar,
Metin.

aRSLaN
07-02-2018, 09:04
Merhabalar, Fethiye'de İngilizlerin tersine göçü sonrasında ekonomi gittikçe zayıflamaya başladı. Eski tadı keyfi kalmadı. Özellikle bu kış dayanamayıp kapanan ya da el değiştiren çok sayıda ticarethane mevcut. Ev bulma konusunda sorun yaşayacağınızı pek sanmam.

Çalış plajı körfez yapısından ve deniz karakterinden ötürü bulanık ve kirli sayılabilecek seviyede ama denize girme durumunda bir problem bulunmamakta. Denizin dalgalı olması ve sörf okullarının aktifliği daha büyük problem. Civarda örnek gösterilebilecek seviyede koylar bulunduğundan çok da dert edilebilecek bir durum söz konusu değil.

Taşyaka Mahalesi olsun, Patlangıç olsun bence tercih edilecek yerler değil. Kiraların uygun olmasının elbette ki sebepleri var. Patlangıçta insan kalitesi biraz daha düşüktür. Taşyaka'da gerçekten Ölüdeniz yoluna doğu olan son toplu yerleşim alanı. Tepelik ve uzak. İmkan varsa Tuzla Mahallesi, Babataşı Mahallesi, Karagözler daha iyi bir tercih.

Sanayi sitesi mevcut ama çok da profesyonel değiller. CNC, torna işlerini yaptırabileceğinize dükkanlar arka sokaklarda teknecilerin olduğu sokağa doğru olan yerlerde var.

Çamköy gerçekten uzak bir yer. Merkeze yakın olma beklentiniz varsa düşünmeyin bile. Yazlık Çiftlik bölgesinde, Koca Çalış plajında. Zemini ve binalar pek de iyi değil ama uygun fiyata müstakil ya da ikiz villa keyfini yaşayabilirsiniz. Yeni yapıların da fiyatı dudak uçuklatacak seviyede. O bölgede Denizli egemenliği mevcut olup dedikodu bakımından sonu olmayan bir bölgedir:)

Rantın çok olduğu bir bölge. Yıllardır il olma mevzusu, Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlanınca düşürülen kat sayısı olsun gelecekte belediyenin el değiştirmesi durumunda akıbetinin muamma olacağı bir bölge anlamına geliyor.

Herşeye rağmen havası güzeldir, kış denen mevsim sadece iki ay. Şubat ayında hava güneşli oldu mu kısa kollularla dolaşılabilir. İnsanları kaba ama dar görüşlü değiller.

fthdrn
07-02-2018, 16:41
Benim önerim tası tarağı toplamadan evvel yerleşmek istediğiniz yere turist olarak gidin 5-10 gün kalın keşif yapın. Yaşamınızın devamında orada bulunmak sorun olmayacaksa kalıcı olarak yerleşin.

Cliosportve
07-02-2018, 16:47
Allah bu yazıyı yazmayı zamanı gelince bize de nasip etsin
Hayırlı olsun :)

yucelebeci
07-02-2018, 18:06
Fethiyeyi bilmem de bende iki ay önce bodruma yerleştim iyiki gelmişim diyorum istanbuldan sonra buralarda yaşamak o kadar rahat ki, ev konusunda özellikle dikkat etmenizi önereceğim konu
1- evin konumu özellikle kışın güneş alıp almadığına bakın
2- bulmak biraz zordur ama izalasyonlu bir ev bakın

Ufuk
07-02-2018, 18:16
15 senedir fethiyede yazlığımız var.
Darbe olana kadar ingilizlerin çok fazla yaşadığı, ingilizlerin işletme sahibi olduğu bir yerdi. Yanımızdaki sitede 22 hane var, 16sı ingiliz ve yaz kış yerleşik düzen yaşıyorlar-dı.
Gün batımında çalış çok güzeldir tavsiye ederim. Çalışın denizi kirli değil,bulanık. İnsanlara kirli gelmesinin sebebi o. Dalgalı olduğu için dipteki kum-taş kalkıyor ve oturmadan yeni bir dalga geliyor. Körfezin yapısı yüzünden. Çalışın en ucunda "sat" diye bir beach club var. Kuş cenneti tarafında. Oranın suyu çok daha durgun olduğu için daha temiz duruyor. Çalışa giren cadde akşamları trafiğe kapanır sabah 6dan akşam 8e kadar falan açık kalır (Yaz mevsimi).
Köyler araba yoksa çok gereksiz uzak. Toplu taşıma baya pahalı. Paspatur çalış 4tl. Gittim geldim deseniz 8tl.
Yeni sahil yolu yaptılar. Kültür merkezinden(belediyenin arkası) çalış yönüne doğru sahilden gezi teknelerinin hizasından yürüyünce.Adliye-hastaneye gelmeden önce bp istasyonun orada bitiyor sahil yolu. Sahil yoluna paralel sokaklarda yeni yapılan evler var.O hizada da ev bakabilirsiniz
Tavsiyem paspatur minibüslerinin geçtiği rotalara yakın yerlerde ev bulmanız. Zira onun harici yerler hem ulaşım hemde genel ihtiyaçlar açısından zor.
Kocaçalış tarafında zeminin altı balçık olan yerler var. Bu yüzden kayan villalar vs var. Şebeke suyu baya kireçli.
Bizim evde kuzine soba var. Haricinde klima var. Kış mevsimi yok gibi. Kuzine soba bile ısınmaya fazla fazla yetiyor. Öyle kalın montlar vs gereksiz. Şubat ayında denize giren ingiliz komşumuz var.

Şimdiden hayırlı olsun.

atituti
07-02-2018, 23:02
zihnen ve bedenen ne kadar yorgun olursaniz olun istanbul gibi buyulu bir sehirden uzak kalinca insan anliyor değerini.bence istanbul cevresi , şile , tekirdağ , yalova vb. yerlere yerleşin.güneyde saglik sorunu bile yasayabilirsiniz yazin sicaklardan

The_Crow
07-02-2018, 23:41
Merhaba,
Yorumlar için herkese teşekkür ederim. Kusura bakmayın nete geç giriyorum. O yüzden yeni cevap yazabildim. Özellikle aRSLaN ve Ufuk arkadaşlar sağolsun baya bilgi paylaşmışlar. Hayırlı olsun diyenlere de teşekkürler.

Dediğiniz tavsiyeler uyacağım ve belirttiğiniz gibi özelliklerde yer bulmaya çalışacağım. Ancak naçizane kafa karıştı biraz. :) Gidip görmediğimiz için normaldir heralde. :) Bu yüzden bir kaç sorum daha olacak aRSLaN ve Ufuk arkadaşlara ;

- Bu çalış plajının arkasında kalan Foça mah. hakkında bir yorumunuz var mıdır ? Bu Foça Mah. fiyatlar biraz daha yüksek.Ancak bir kaç tane uygun fiyatlı yer bulunabiliyor. Öğrenmek istediğim Foça Mah.den de ev kiralanabilir mi ? Burası tamamen yazlık yer midir ? Fethiye merkeze çok uzakmıdır ? Misal gece saat 10:00'da buraya yada merkeze giden dolmuş bulamaz mıyız ? yada yürünür mü ? (Örnek : gece dominos tan sipariş versek gelir mi ? :) )
- Merkez dediğiniz yer sanırım Cumhuriyet Mah. Misal Akarca Mah.sinden merkeze illa dolmuşla mı gidilir ? Yoksa yürünebilir mi ?
- Bir de ulaşım biraz karışık sanırım. Bu Paspatur minibusleri nedir ? :) En merkezi yerlerden geçen minibüs hattımı dır ? Mesela İlanlarda "Dolmuş durağına yürüme mesafesinde" yazıyor. Bahsettiği bu paspatur minibusleri midir ? değilse diğerleri genel olarak son durak olarak merkeze gitmiyor mudur ?
- Birde çok özel olmayacaksa ; sevgili aRSLaN ve Ufuk. sizler hangi Mah. de ikamet etmektesiniz ? (Valla yanınıza gelmeyecem :). Kafamda fikir oluşması için sormaktayım. )
Gibi kafa karışık sorular oluştu. Bu sorularıda cevaplarsanız çok sevinirim. Tabii En iyisi gidip bir kaç gün kalıp yerinde görmek olacaktır. Kısmetse onuda halledeceğim.
Tekrardan teşekkürler.
Saygılar,
Metin.

MiaMi
08-02-2018, 00:48
Hacım önce sen git oraya bi havasını kokla bakalım bu yaşa gelmişsin elbet deneyim sahibisindir. Bir bak yaşayabilirmiyim burda diye kendine sor mekanı yeri görmeden yerleşme kararı almışsın burda ne yazarsa yazılsın anca fikir verir. Boşa sıkacak kurşunun olmadığını biliyorsun diye düşünüyorum.

S.Özeren
08-02-2018, 04:30
Fethiye de yaşamıyorum ancak yaşamak için baya araştırma yapmıştım

Köpek kabul eden ev bulmak zor iş onu bir kere baştan bilseniz iyi olur , köpek kabul eden ise +300 daha fazla kira istiyor

Onun dışında en mantıklı yer banada çalış olarak gelmişti

S.Özeren
08-02-2018, 04:32
+ olarak eklemek isterim yazın o akşam 19.00 ile 22.00 arası basan nemi gerçekten çok sıkıntı fethiye de o cins köpek için baya sorun olabilir

EREN34
08-02-2018, 07:07
zihnen ve bedenen ne kadar yorgun olursaniz olun istanbul gibi buyulu bir sehirden uzak kalinca insan anliyor değerini.bence istanbul cevresi , şile , tekirdağ , yalova vb. yerlere yerleşin.güneyde saglik sorunu bile yasayabilirsiniz yazin sicaklardan

O İstanbul'a ne kadar doyduğuna bağlı.

Babam 2000 yılında Fethiye'ye yerleşti. Adam 18 yılda 2 kere geldi İstanbul'a. Birinde kardeşi vefat etti, öbüründe bana kız istedik. Sen düşün :)

Fethiye'ye alışan bırak İstanbul'u Muğla'ya bile gitmek istemiyor

EREN34
08-02-2018, 07:13
Merhaba,
Yorumlar için herkese teşekkür ederim. Kusura bakmayın nete geç giriyorum. O yüzden yeni cevap yazabildim. Özellikle aRSLaN ve Ufuk arkadaşlar sağolsun baya bilgi paylaşmışlar. Hayırlı olsun diyenlere de teşekkürler.

Dediğiniz tavsiyeler uyacağım ve belirttiğiniz gibi özelliklerde yer bulmaya çalışacağım. Ancak naçizane kafa karıştı biraz. :) Gidip görmediğimiz için normaldir heralde. :) Bu yüzden bir kaç sorum daha olacak aRSLaN ve Ufuk arkadaşlara ;

- Bu çalış plajının arkasında kalan Foça mah. hakkında bir yorumunuz var mıdır ? Bu Foça Mah. fiyatlar biraz daha yüksek.Ancak bir kaç tane uygun fiyatlı yer bulunabiliyor. Öğrenmek istediğim Foça Mah.den de ev kiralanabilir mi ? Burası tamamen yazlık yer midir ? Fethiye merkeze çok uzakmıdır ? Misal gece saat 10:00'da buraya yada merkeze giden dolmuş bulamaz mıyız ? yada yürünür mü ? (Örnek : gece dominos tan sipariş versek gelir mi ? :) )
- Merkez dediğiniz yer sanırım Cumhuriyet Mah. Misal Akarca Mah.sinden merkeze illa dolmuşla mı gidilir ? Yoksa yürünebilir mi ?
- Bir de ulaşım biraz karışık sanırım. Bu Paspatur minibusleri nedir ? :) En merkezi yerlerden geçen minibüs hattımı dır ? Mesela İlanlarda "Dolmuş durağına yürüme mesafesinde" yazıyor. Bahsettiği bu paspatur minibusleri midir ? değilse diğerleri genel olarak son durak olarak merkeze gitmiyor mudur ?
- Birde çok özel olmayacaksa ; sevgili aRSLaN ve Ufuk. sizler hangi Mah. de ikamet etmektesiniz ? (Valla yanınıza gelmeyecem :). Kafamda fikir oluşması için sormaktayım. )
Gibi kafa karışık sorular oluştu. Bu sorularıda cevaplarsanız çok sevinirim. Tabii En iyisi gidip bir kaç gün kalıp yerinde görmek olacaktır. Kısmetse onuda halledeceğim.
Tekrardan teşekkürler.
Saygılar,
Metin.

Selamlar,


Çalış Plaj'ının en sonunda plajın hemen arkasında babamın İng. Mutfağı üzerine Rest.'ı var. Bazı geceler dükkanı planlanandan geç kapattığında dükkanın arkasındaki bahçede çadırda kalıyor. O derece güvenli.

Dediğiniz yer bakkal, çakkal, market konusunda dışarıyı aratmaz. Fethiye'ye yazları 01:0o'e kadar minibüs oluyor. Kışın daha erken bitiyor ama gene 20:00 - 21:00 saatlerine kadar mevcut. Çalış dolmuşları fiyatlarını ve seyahat süresini bilmiyorum. Araçla giderseniz ortalama 10 dk sürüyor.

Babam Fethiye merkezde oturuyor. Uygulama Oteli, Mc Donald's yürüyerek 4-5 dk.

Köpek muhtemel sorun çünkü babam köpeğine dükkanda bakıyor.

facia
08-02-2018, 07:58
Ben bu kararı alacak olsam yaşadığım yerde ki evimi kapatmadan 3 er ay belirlediğm lokasyonlarda ev kiralayıp nerenin kendime daha uygun olacağını görmek isterim.

Volkann
08-02-2018, 08:28
Ben bu kararı alacak olsam yaşadığım yerde ki evimi kapatmadan 3 er ay belirlediğm lokasyonlarda ev kiralayıp nerenin kendime daha uygun olacağını görmek isterim.

katılıyorum ama 3 ay bence fazla 1 er ay takılsa ak koyun kara koyun çıkar ortaya derim. :)

KARALOM
08-02-2018, 08:52
hayatımda gördügüm en güzel balık hali taze balıkları ve cok güzel rakı sofrası olan bi avlusu vardı fethiyenin

Hondafatih
08-02-2018, 08:53
annem ablam abim orada yaşıyor abim ve ablam çiftlikte annem foça mh de foça mh min. kira 800 1000 tl her yer müstakil çiftlik tabi öyle değil birazdaha uzak olduğu için(fethiye merkeze 10km) daha nezih sakin bir bisiklet yada motorsiklet şart merkezi konum isterseniz foça sakin bir yer isterseniz çiftlik

Ufuk
08-02-2018, 09:02
Yazın çalış ve çevresi dolu oluyor. Bizimde ev çalışta.
Güvenlik konusu çok rahat. 15 senede hiçbir hırsızlık olayı duymadık.
Fethiye halkının genelinden ötürü olsa gerek, biraz ağır kanlılar. Minibüscü bütün yolu 40la gider. Eve usta çağırırsın dediği saatte asla gelmez. Rahat insanlar. Yeşil yandıktan 10sn sonra falan reaksiyon gösterirler.
Foçadan ev tutulur. Güzeldir. Oturmaya en uygun yerlerdendir. Foça mahallesininde denize anayola uzak kısımları var tahminimce uzak olanlar biraz daha kiralar düşük. Gidince bakarsınız.
Çalış'tan Fethiye merkeze(paspatur çarşının oraya) kışın saat 10da minibüs olmaz.Yazın 1'e kadar rahat minibüs olur hatta yer bile olmaz ayakta gidersiniz. Yürüyerek 45dk falan sürer en az. Araç şart. Yada en azından ufak bir motor vs.

Paspatur minibüsü, merkeze giden minibüs. Kadıköy gibi düşünün. Belediye, feski, dükkanlar vs oradadır. Paspatur çarşının adı. En son durak zaten. Kadıköy minibüsü gibi yani.Fethiyenin her yerine giden minibüsler otobüsler oradan kalkar. Foça mahallesinde devlet hastanesi, adliye, kipa, 2 tane migros, şok ve haftada 2 gün pazar kurulduğu için rahattır.

axcel
08-02-2018, 09:02
merhabalar..bende doğma büyüme marmarisliyim fethiye bize 100 km uzaklıkta ama yılda 1-2 defa gitmişliğimiz oluyor..aslında herne kadar muğlanın ilçesi olsada fethiye nüfus ve yüz ölçümü bakımından muğladan büyüktür..hatta zaman zaman baş kaldırları oluyor il olmak istiyoruz diye..ev olayına gelirsek çok katlı bir yerleşim yoktur daha çok müstakil yada 2-3 daireli küçük apartmanlar halindedir.eğer hayvan besliyorsanız müstakil bi ev kiralamanız daha iyi olucaktır ama ektra +500 e kadar kirayı göze almanız gerekir..merkezde daha çok turizm ağırlıklı bir yapılaşma,merkezden bi yarım saatlik mesafede ise tarım hayvancılık vardır...sanayi olarak idare eder en azından sizin ihtiyacınızın veya aracınızın temel parçalarını bulabilirsiniz..ulaşımı zor değildir istediğiniz köye veya plaja maksimum 1 saatlik arayla dolmuşlar vardır,+büyükşehirin belediye araçlarıda mevcut..ama yinede ayağınızı yerden kesicek bi aracınızın bulunması gerekli..benim de arkadaşların belirttiği gibi yerleşmeden önce 1 aylık gibi kısa bir tatil bu sürede bölgeyi ve insanları daha rahat tanıyabilirsinz..

axcel
08-02-2018, 09:06
yazı neden bu hale geldi şimdi ya neyse düzeltmeye çalışayım..

merhabalar..bende doğma büyüme marmaris liyim fethiye bize 100 km uzaklıkta ama yılda 1-2 defa gitmişliğimiz oluyor..aslında her ne kadar muğla nın ilçesi olsa da fethiye nüfus ve yüz ölçümü bakımından muğla dan büyüktür..hatta zaman zaman baş kaldırları oluyor il olmak istiyoruz diye..ev olayına gelirsek çok katlı bir yerleşim yoktur daha çok müstakil yada 2-3 daireli küçük apartmanlar halindedir.eğer hayvan besliyorsanız müstakil bi ev kiralamanız daha iyi olacaktır ama ektra +500 e kadar kirayı göze almanız gerekir..merkezde daha çok turizm ağırlıklı bir yapılaşma,merkezden bi yarım saatlik mesafede ise tarım hayvancılık vardır...sanayi olarak idare eder en azından sizin ihtiyacınızın veya aracınızın temel parçalarını bulabilirsiniz..ulaşımı zor değildir istediğiniz köye veya plaja maksimum 1 saatlik arayla dolmuşlar vardır,+büyük şehirin belediye araçlarıda mevcut..ama yinede ayağınızı yerden kesicek bi aracınızın bulunması gerekli..benim de arkadaşların belirttiği gibi yerleşmeden önce 1 aylık gibi kısa bir tatil bu sürede bölgeyi ve insanları daha rahat tanıyabilirsiniz..

sword
08-02-2018, 09:26
doğma büyüme istanbullu olsamda memleketim Fethiye .. taksici kuzenim var her yerini bilir.. telefonunu verebilirim lazım olursa...

clioGT
08-02-2018, 09:47
şile yada çatalca yeter valla bana:) güneyde filan da gözüm yok artık:D

Batum
08-02-2018, 10:15
Haberi bile güzel ya.. fethiye süper biryer

emre55
08-02-2018, 16:05
2016 yazında fethiye çalışta 1 hafta tatil yaptık. deniz çok dalgalıydı ege akdeniz gibi değildi hiç girmedik desem yeridir. ama yazın bile kalabalıktı tamam ama çok çok eğlence vs yoktu diyebilirim. Yaşım çok genç ama biyerden sabit gelirim olsa benimde ilk planım muğlada fethiye bodrum gümüşlük vs biryere yerleşmek. şimdiden hayırlı olsun güzel tercih bence :)

The_Crow
09-02-2018, 03:20
Tekrar merhaba,
Baya bilgiler paylaşılmış. Bu forum o yüzden çok seviyorum her konuda bilgi sahibi olan insanlar var. Herkese teşekkürler. Bu bilgiler çok işime yarayacak. Tabi bir kaç olumsuz olabilecek bilgilerde var. Genel olarak herkesin verdiği fikire cevap vermeye çalışayım. Biraz kendi bilgilerimi verirsem daha faydalı olacak sanırım.

Doğma büyüme Sarıyer'li olarak hayatım boğaz ve karadeniz (Kilyos) denizinde geçti. Bu yüzden dalgalı deniz benim için bir avantaj oldu. Ben dalgalı denizleri daha çok severim. Genel olarak Ege durgun denizli olmasına karşın bu Çalış'ın denizi benim için daha iyi olacak gibi gözüküyor.

Arabam yok değil var. Var ama o da benim gibi yaşlı. :) Alfa Romeo 75 2.0 T.Spark araba var. 91 model. :) ve 10 Yıldır bende. Araba şehiriçi gidiyor. İşlerimi görebiliyorum. Ancak yaşı gereği biraz sıkıntılı. Bu yüzden onunla gitmeyi gözüme kestiremiyorum. Yolda kalabiliriz. :) Bide LPG yok. Benzin durumları maliyet olacak. :) Şuan motorunda bir sıkıntı var. Ona bakacağız.Duruma göre ya onuda götüreceğim yada bir kamyon arkasına atıp getirteceğim. Hedefim orada deniz,kum,güneş harici zamanlarda onunla oyalanmak. uğraşmak. Sanayisini bu yüzden sormuştum. Birçok işini kendim yapabiliyorum ancak bazen sanayilik durumlar olabiliyor. Ayrıca duruma göre sağa sola gitmek için orada scooter filan da kiralayabilirim. Belki ilerde bitane de satın alırım. (Çan çin çon malı. )

Köpek olayı ise enteresanmış. Fethiye'yi incelediğimde birçok yerinde veteriner, pet otel ve pet shop olduğunu gördüm. Böyle olunca sevinmiştim "hayvanlarla araları iyi, fazla sorun olmaz" diye. Ancak verdiğiniz bilgiler pek öyle olmadığını gösteriyor. Bu durumda kira fiyatı artacak gibi gözüküyor. Yapacak bişey yok. Ben nereye oda oraya. :)

Köpeğimin cinsi gereği sıkıntı yaşayacağımız kesin. Klima ile bakalım yapabilecek miyiz ? göreceğiz. Ancak Antalya'da 2 tane Husky si olan bir TT üyesi vardı. Adını ve Nickini bilmiyorum. ( Gerçi ona da yazacağım. Neye dikkat etmem gerekir diye. ) O bahsetmişti. Gerekli önlemleri alınca gayet mutlular diye. Biraz da o cesaret verdi. (Başka Husky besleyenler de var.) Sıkıntılı bir durum olursa devamlı veterinerle irtibatta olacağım zaten. Merkeze yakınlığı biraz da bu yüzden istiyorum.

Verdiğiniz bilgilere göre Foça Mah, Akarca Mah, Babataşı Mah, Tuzla Mah gibi yerlerden ev bakacağım. Bakalım artık neresi denk gelirse. Umarım iyi bir yer bulurum. Bu arada takip ediyorum yaz yaklaştıkça fiyatlar şimdiden çıkmaya başladı. :) :)

Son olarak "İstanbul'dan gitme. İstanbul gibi şehir varmı ? İstanbul bırakılır mı ? yada İstanbul'a yakın yerler git" diyen iyi niyetli arkadaşlara söyliyeyim. Bu konuyu uzatmayacağım ama en basit haliyle bir tek İstanbul'un mevsiminden bahsedeyim. Eskiden 19 Mayıs oldumu biz boğazda denize girmeye başlardık. Aralık ayında da kartopu oynar, Mart ayına kadar kışı yaşardık. Şimdi yaz ne zaman? Denize girmek ne zaman ? Kartopu ne zaman ? (yakın civarlar içinde aynı şey.) İstanbul'da bir eskiden birde şimdi yaşamak ile ilgili hiçbirşey yazmayayım.
Herkese tekrar teşekkürler.
Saygılar.
Metin.

The_Crow
09-02-2018, 03:28
doğma büyüme istanbullu olsamda memleketim Fethiye .. taksici kuzenim var her yerini bilir.. telefonunu verebilirim lazım olursa...

Selam,
Özele Mesaj attım. Teşekkürler.
Saygılar,
Metin.

STP
09-02-2018, 07:55
Selam, kafana koyduysan gozun kesiyorsa kimsenin lafina bakma abi, git onceden 10-20 gun kal havayi suyu kokla sonra gemileri yak devam et.
36 yasimdayim ,yillardir canakkaleye yerlesicem deyip durdum, yaradan nasip etti 3 aydir buradayim, sinirim kalmadi, huzurum tavan yapti, trafik sifir, araba kullanma ihtiyacim yok, heryere yuruyerek yada motorla gidiyorum,hayat ucuz,yazin deniz 5 bilemedin 10 dk mesafede, bogaz elinin altinda,suriyeli sifir, insanlar sicak ...vs vs

dasemert
09-02-2018, 09:45
Fethiye hakkında bilgim yok ama bir benzerini ben yaptım.Tatil amaçlı Kıbrıs'a gelmiştim gezmeye.Kalabalık yok,insanlar güzel trafik sıfır sıkıntı ve en önemlisi kuru gürültü yok.Uzatmalı olarak 15 gün kaldım.Sonradan kafaya koydum ve çok şükür 1,5 yıl önce İstanbul'da ki evimi kapatmadan temelli buraya yerleştim annem ve köpeğimiz ile beraber.1,5 yıldır hiç bir stres sorun yaşamıyoruz.İlk geldiğimizde kısa bir adaptasyon süreci oluyor yeni komşular,marketin manavın vs. onda da alışıyorsunuz hızlıca.Sadece bazen yakınlarımı özlüyorum onda da imkan el verdiğince git gel yapıyoruz.Şuan ki düşüncemiz ise İstanbul da ki evi kapatıp temelli buraya yerleşmek 1 1,5 yıl içerisinde.Bence aklınıza koyduysanız yapmalısınız,gelmemin en büyük nedenlerinden birisi annem doğduğundan beri İstanbul'da bari emekliliğini güzel sakin yerde geçirsin,köpeğimizi gezdirirken tedirginlikle korkuyla gezdirmesin yazın çıksın denizine girsin.

Son olarak köpekle kiraya çıkmak maalesef zorluyor.Ancak yine konuşursunuz eve eşyalara zarar vermeyeceği konusunda ev sahibi veya emlakçıyı ikna edebilirsiniz diye düşünüyorum.Elbet anlayışlı insana denk geliyorsunuz.

16EC813
09-02-2018, 10:27
vayyy devremm :D
konuyu baştan sona okudum ,öncelikle yaşınızda ne var ki daha gençsiniz erken emekli olmuşsunuz bizim daha 15 senemiz var :D tabi çalıştıgınız işi bilmediğimden dedim bunu ,bizm kurum biraz rahat oldugundan ben emekli olmayı daha düşünmüyorum ,artı parasal olarak çok düşüyor
neyse gelelim esas olan konuya benimde emekli olunca böle bi düşüncem var ,oglumun okudugu turizm yüksekokulu marmaris içmelere okulu bitince onu almaya gittigimde bir iki gün kalma şansım oldu bende marmaris çevresinde içmeler vs gibi bi yerde yaşama düşüncesine kapıldım gerçekten çok güzel yerler insanın ömrü uzar vallaa :D
tabi senin için yardımcı olamayacagım ama sadece bende kendi düşüncelerimi yazayım bari dedim ,hemde düşündügüm bi konu oldugundan fikir sahibi olurum diye
yorumlarda gerçekten baya iyi bilgi paylaşımları olmuş bende seviyorum bu siteyi işte bu yüzden
neyse konunu meşgul etmiyeyim umarım herşey istediğin gibi olur uzun ve saglıklı bi hayat sürersin gittigin yerde

PROMINENT
10-02-2018, 11:51
Fethiye guzel sakin biryer. Son zamanlar da ingilizler olmak uzere bir cok yabanci vatandas cikis yapiyor
Kaş malesef arap diyari olmak uzere.

Babamin istanbul harici 2. Bir adres tutkusu uzerine antalya da actigi eve neredeyse 1 seneden fazladir yerlesmiş bulunuyorum. Yazin bazi gunler nem insani bunaltsa da oldukca iyi bir sehir.

1 sene yasadigim izmirden cok cok daha guzel oldugu kesin. Istanbul da en son acarkentte oturuyordum bahce dublexi iyi bir evdi. Kaldiki sehir disi sayilmasina ragmen istanbulun artik havasi bile bunaltiyor. Iyo tercih yapmissiniz. Keyifli gecer umarim.

Lautreamont
07-02-2020, 20:14
merhaba bu konu ne oldu acaba, fethiyeye yerleştinizmi?

The_Crow
08-02-2020, 01:49
merhaba bu konu ne oldu acaba, fethiyeye yerleştinizmi?

Selamlar,
Haklısınız konuyu yak. 3 sene önce açmışım. Sonucu yazmamışım. Heralde yaptığım işin güzelliğinden buraya yazmayı unutmuşum. :) Kusura bakmayın. Evet hemen güncelleyeyim.

Sonuç itibari ile 2018 şubat başında sizlere danıştım. Şubat sonuna doğru 1 hafta 10 günlüğüne Fethiye'ye gelip araştırdım ve Mart 2018 başı ile Fethiye'ye YERLEŞTİM. :) :) Yani Fethiye'de 3. seneme girmiş bulunmaktayım. Burada Foça Mah.'ne yerleştim. Ev de güzel çıktı. 3 senedir aynı yerdeyim. Neyse hemen gözlemlerime geçeyim.

Artılar :
- Keşke imkanım olsaydı da 5 sene önce yapsaydım diyorum. ( Tek Fethiye için değil. Benzer güneye yerleşme planları için.)
- Deniz, kum, güneş, huzur, sakinlik, eğlence vs. vs. hepsi şahane.
- Fethiye alan olarak çok büyük. (Bodrum, Marmaris kıyasla) Dolayısıyla her kesime hitap eden bölgeleri var. (Deniz isteyene, köy hayatı isteyene, Orman hayatı isteyene, Dağ hayatı isteyene, şehirin içinde olmak isteyene vs. vs. )
- İmkan olarak herşey var. Şehir merkezi çok gelişmiş. İst.u aratmıyor. Herşeyi bulabiliyorsunuz. (AVM, Marka mağazalar, Sinema, Tiyatro, Tekzen, Oto sanayi, Çarşı, Pazar vs. )
- "Kışın oralar boş olur. in cin top oynuyor." geyiği geçerli değil. Kışın bile nüfus fazla. Populasyon yüksek. Bulunduğum yer Çalış bölgesi. Bir nevi yazlık bölge sayılır ama buna rağmen kışında burda çok kalan var.
- Fethiye acayip güvenli bir yer. Kimse arabasını kilitlemiyor. Camları bile açık bırakıyor. Hakkatten hiç hırsızlık felan duymadık. Devamlı bekçi, polis devriye halinde gezmekte.
- Marmaris, Bodrumdaki gibi buralarda suriyeli filan yok. Doğru mu bilmiyorum ama gelseler de engelleyip gönderiyorlarmış. O yüzden de rahat.
- Yerleşen ingilizler az kalmış olsada gene de iyi sayıda ingiliz var. Bu da buradaki kültürü biraz daha geliştirmiş.
- Benim gibi İst.dan, Ank.dan, İzm.den yerleşmeye gelmiş,gelen çok var. Dolayısıyla kendinizi İst.da gibi hissedebilirsiniz.
- Fethiye halkı da çok kültürlü. Oturmasını, kalkmasını, konuşmasını biliyorlar. Öyle "UFO görmüş masum köylü" tipinde değiller. Eğitim, kültür, sanat ve spora oldukça düşkünler. (Tüm spor salonları full. Akşam işten çıkan kendini gym salonlarına atıyor.)
- Devlet dairesi, Hastane, Banka, Noter vs gibi işler oldukça kolay hallediliyor. En çetrefilli iş 1 saatte hazır. :)
- Belediye, Su, Elektrik çok çok iyi çalışmakta. Elekrik kesilse hemen ilgilenip en fazla yarım saatte hallediliyor.
- Eğlence için barlar,meyhane,cafe oldukça fazla ve kışında çoğu açık. Zaten Merkezde barlar sokağı var.
- Sokak hayvanları ile çok ilgileniyorlar. Bu sebeple aç kedi, köpek yok diyebilirim. Ama hepsi sevgiye muhtaç.
- Hava durumu öyle ist.dan gördüğümüz gibi değil. Yani yazın 6 ay 45 derece sıcaklık felan yok. Tamam sıcak ve nemli ama bitek temmuzda oluyor. Yani öyle tüm yaz bunaltıcı sıcaklar yok. Ben yazın temmuz ortası hariç diğer aylar sadece pencereleri açarak serinledim. Öyle aylarca klima felan köklemedim. (Gerçi iklimler değişti. Bunda Fethiye'nin bir suçu yok.)
- Hava ve deniz sıcak olduğu için yazın akşam 7-8'de bile denize girip güneşlenebilirsiniz. Yani istediğiniz saatte denize girebilirsiniz.


Eksileri :
- Anormal bir tersine göç var. Benim gibi yerleşen, yerleşmeye gelen çok fazla.
- Bu yüzden emlak fiyatları uçmuş durumda. Satılıkların fiyat yükselişini bilmiyorum ama kiralar uçtu. 1500'den aşağı kira yok diyebilirim. (Makul yerler için söylüyorum. ) Ben geldiğimde makul sayılan yerler 800'den başlıyordu.
- Evet köpek olayına sıcak bakmıyorlar. Ev sahipleri köpek, kedi, kuş vs. istemiyor çoğu. Ama herkesin de kedisi, köpeği var. Garip. :)
- Çok paragözler. (Muğla'nın tamamı için diyorlar gerçi) En ufak bir şeyden seni kazıklamaya kalkıyorlar. O yüzden bir iş,ürün, işçilik, sorun tespit vs. için iyi araştırmak gerekiyor. 1'den fazla yerden fiyat almak gerekmekte.
- Dedikodu çok fazla. (Erkekleri) O yüzden herkesle herşeyi konuşmamak lazım. Kavgalı olduğu kişiye bile gidip senin dedikodunu yapıyolar. :)
- Normal geçim fiyatları da yüksek. Çay, kahve, ulaşım, hamburger, pizza, tavuk döner vs. İst.la aynı fiyatlarda. Pazar da pek ucuz değil. Öyle 1 tl'ye çay, 5 tl'ye 30 tane köy yumurtası yok öyle şeyler. Ama BIM, A101, Migros vs. her yerde var. Yürüyerek gidiyorsun. Zaten herkes buralardan alışverişini yapıyor.
- Deniz için çalış plajı hariç her yer paralı. Bin tane koy var ama hepsine illa bir şey ödüyorsunuz. (En başta şemsiye+şezlong parası.) Çalış tamam bedava ama şemsiye+şezlong'da iseniz ona para ödüyorsunuz. (13 Tl idi tanesi. Ölüdenizde 15 Tl tanesi.Bu sene ne olur bilmem.)
- Ölüdeniz de herşey çok pahalı ama hakediyor. Çünkü Fethiye demek Ölüdeniz demek. Ölüdeniz buranın markası. Fiyatlar otopark 25 tl. ,Şezlong 15 tl. Şemsiye 15 Tl. Bunlar mecburi (bedava yerleri de var ama görünce anlıyorsunuz.. :) ) Yemek+ içmek 40 tl den aşağı çıkmaz. Çözümü yok mu var tabi. Arabasız, dolmuşa binerek (o da 8 tl'ydi galiba) tok karına yada erken dönmeli gidip şezlong ve şemsiye almadan da denize girebilir ve dolmuşla eve dönebilirsiniz. :)
- Gerçi bu artık her yer için geçerli. Muhakkak bir aracınız olmalı ama araba ama scooter ama bisiklet. İllaki lazım.
- Buda benzer yerler için geçerli. Herşey yavaş ilerliyor. sabah 9 dan önce açan dükkan bulamazsın. Bi işini çabucak halledemezsin. Ustalara bişeyi anlatmayın o gene bildiği gibi yapıyor.
- Kışın ısınma biraz sorun. Kışları da soğuk oluyor. Evlerin çoğu zayıf ve yalıtımsız. Isınma klima ve ısıtıcı ile sağlanmakta bu da bazen yetersiz kalabiliyor. o yüzden kışın evde sıkı giyinmek zorunda kalabiliyorsunuz.

Biraz uzun oldu ama gözlemlerim bunlar. Umarım faydası olur benim gibi düşünenlere. Artıları ve Eksileri ile sonuç olarak ne tavsiye edersin derseniz ; Benzer hayaliniz varsa hiç düşünmeyin sizde gerçekleştirin derim.
Saygılarımla,

The_Crow
08-02-2020, 02:19
Unutmuşum artılardan bir tane daha ;
- Trafik, otopark sorunları sıfır. Heryer bomboş istediğin yere park et. Otoparkada çeksen, ispark'a da versen (ispark değil tabi. adı ne bilmiyom :) Tümgüne en fazla 10 tl veriyorsun. 4 tl ye 1-2 saat arası kalabiliyorsun. İstersen çarşıda bir arka sokağa geç park et. bedava. Sokaklar geniş geniş ve çoğu sokakta boş park yerleri mevcut.
- Trafik yazın bi tek çarşı merkeze giderken oluyor ama yalnızca ışıklarda bekliyorsun. yavaş ta olsa akıyor. Kabaca en fazla 15 dk. trafik var diyebilirim. Oda bir tek merkeze, çarşıya (Merkeze çarşı diyorlar burda.) gelirken. Yani bodrum'a giriş yaparken öyle km.lerce felan kuyruk yok yani. :)
Saygılarımla,