Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2. El telefon alımı (Çalıntı çıkan telefona sim kartının takılması hk) Bilg.

KÖROĞLU
13-02-2018, 09:50
Taze taze bir bilgilendirme yazayım. Bu örnek 2. el cep telefonu için fakat 2. el alınan her üründe yaşanabilir.

Kardeşim cep telefonu mağazası işletiyor. Haliyle 2. el cihaz alıp satıyor, bazen tamir için gelen cihazlara sim kartlarımızı takıyoruz.

Bazende şu modeli de bir deneyeyim diyerek 2-3 günlüğüne kullandığım cihazlar oluyor.

Bir gün emniyetten arandım ifade için, gittiğimde sim kartımın çalıntı bir telefona takıldığı için çağrıldığımı öğrendim. İfade verip çıktık.

Olay bir kargo firmasının 4 çalışanının 80.000+ TL değerinde hırsızlık yapması ile başlamış.

Muhtemelen o cihazlardan birisi bizim dükkana geldi ve ben de bir süre kullandım. Konu davalık olmuş haliyle ben de sanık oldum.

Uzlaştırma için adliyede bu işi yapan bir arkadaş aradı, gittim ilgili bedeli ödeyip uzlaşmış olduk davacı taraf ile. Mahkeme devam edecek, duruşmaya ayrıca katılmam gerekiyor. (detay için link aşağıdadır)

Mantık şu karşı tarafın avukatları bir bedel belirlemişler, örneğin telefon 1000 TL ve 10 kişi bu telefona kart takmış ve bu tespit edilmiş.

Adam başı 100 TL( 1000:10) ödeyerek uzlaşırız demişler. Ben 85.23 TL ödedim, 491 TL çıkan da var. 200+ kişilik bir sanık listesi var.

Bunları paylaşmamın sebebi telefon / bilgisayar vb. 2. el takip edilebilir bir eşyayı satın alıyorsanız öncelikle faturasını alın,

fatura yok ise satan kişinin kimliği ile ; aldığınıza ve onun sattığına dair imzalı bir evrak hazırlayın ve saklayın. (Bkz :sözleşme serbestisi)

Neticede ilk hedef her ürünü sıfır olarak almak olsun, illa 2. el olacaksa da kendinizi garantiye alın.

Bu gün 2 saat işimden kaldım, 23 ünden mahkeme var 2-3 saatte oradan kalacağım.

Üstüne hakkınızda (alakanız olmasa da) bir dava olması gerçekten insanı geriyor.

Çünkü her türlü karar çıkabilir ve mağdur olabilirsiniz yok yere.

Alternatif Cozumler Daire Başkanlığı (http://www.alternatifcozumler.adalet.gov.tr/)

Ceza Muhakemesinde Uzlaşma (http://www.hukukiyardim.gov.tr/sayfalar/ceza.htm)

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/08/20170805-4.htm)

KÖROĞLU
13-02-2018, 09:51
Konuyu yanlış yere açmışım çok pardon ya, Maxi @ceaser ef186 sohbet'e taşırsanız sevinirim

yusufcan_k
13-02-2018, 10:32
aynı derdi lisede yaşadım daha karakolun yolunu bilmezken bi anda savcının kaleminde ifade verirken buldum kendimi hatta telefonuma gelen mesajı arkadaşlar şaka yapıyodur diye sallamadım bile evden polisler gelip aldı bizimkide yakın bir durumdu ama sınıftan kızın telefonu olduğu için benimle birlikte arkadaşlarımız da gitmişti kızlı erkekli olarak ifade verdik mahkemeye çıktık ama cocuktum tam bilmiyorum uzlaşma vs gibi bir durum olmadı sonrasında telefon bir motor kuryeden çıktı vs çok iyi hatırlarım telefonda o zamanlar nokia 6600 dı :) o günden sonra telefonsuz kalsam bile kimseye sim kartımı takmam :)

Yogi
13-02-2018, 10:44
tolga_kaan_ Başlığı düzelttim

KÖROĞLU
13-02-2018, 10:55
tolga_kaan_ Başlığı düzelttim

Teşekkür ederim, nasıl bu hale geliyor başlık bir fikrim yok maalesef.

free-hifi
13-02-2018, 11:04
Benimde başıma 18 sene önce gelmişti :D Kadıköy bit pazarında denemek için aldığım telefonda babamı aradım sesinde sorun var mı vs diye anlaşamadık çıkarttım. Aklıma o geldi başka da olmamıştı. Eve polis geldi ne rezil olmuştum.

individual
13-02-2018, 11:39
2.El telefon almak ve satmak bu devirde zor valla.

Evde hala duruyordur

iphone 3-4-5

sırf bu durumları yaşamamak için satmadım :)

arda35
13-02-2018, 15:35
Uyarı için teşekkürler. Zararı üleştirme yöntemini beğendim yalnız. Bin lirayı tek kişiye yüklemektense 100'er tl olarak paylaştırmak daha adil olmuş.

KÖROĞLU
13-02-2018, 15:42
Uyarı için teşekkürler. Zararı üleştirme yöntemini beğendim yalnız. Bin lirayı tek kişiye yüklemektense 100'er tl olarak paylaştırmak daha adil olmuş.

Bunu bende bilmiyordum, uzlaşma mekanizması kurulmuş, daha doğrusu varmış ama hayata geçirilmiş. Yurt dışında da oldukça kullanılan bir yöntemmiş.

2017 de 800 bin dava bu şekilde çözüme kavuşmuş, yargı yükü açısından sevindirici bir durum. Bu arada uzlaşma kısmı tamamen iradi, istemeyen uzlaşmayı reddedebiliyor.

SK10
13-02-2018, 16:08
2.el telefon satarken sözleşme yapılır satanın kimliği alanın kimliği işyeri ise kaşesi alınır daha geçen gün sattım 2 saat uğraştık telefon kendimin olsa uğraşmam da arkadaşımındı 2.el telefon satmak ölüm bir iş gerçekten sonra para da etmiyo 3 lira ver 1.5 al

burak_2885
13-02-2018, 16:20
Yasalar nasıl işler bilemem tabi ama ben bi telefoncudan faturasıyla aldığım telefon çalıntı çıkarsa (öyle bir ihtimal var mı bilmiyorum ama) bunun sorumlusu ben mi oluyorum ?

osmanaydo
13-02-2018, 16:46
O soğuk mahkeme koridorlarını görmemek için her şey yapılır bu hayatta.

SK10
13-02-2018, 16:59
Yasalar nasıl işler bilemem tabi ama ben bi telefoncudan faturasıyla aldığım telefon çalıntı çıkarsa (öyle bir ihtimal var mı bilmiyorum ama) bunun sorumlusu ben mi oluyorum ?

öyle birşey olmaz zaten abi hem faturalı hem çalıntı

by serçe
13-02-2018, 19:47
geçmiş olsun ikinci el elektironik eşya pc telefon tablet gibi cihazlar gerçekten sıkıntılı ,kaldıki siz iş itibariyle kullanmışsınız ama dikkat etmek gerek dediğiniz gibi böyle davalarda ne çıkacağı belli olmaz kaldıki günümüzdeki sistemde çok tehlikeli mahkemede sanık koltuğunda olmak tekrardan geçmiş olsun

Mutu
13-02-2018, 20:02

Hırsızlar evleri patlatırken cihazları faturalarını da bulmaya çalışıyor diye bir haber görmüştüm. Çok eskidendi. Ama hem faturalı hem çalıntı olabilir satan kişinin adına değilse fatura.

marikan
14-02-2018, 09:22
Geçmiş olsun. Sırf bu durum ve şu feto muhabbetlerinden dolayı sıfır aldım telefonu.

MCN21
14-02-2018, 10:08

2.el cihaza adam oturup tekrar fatura kesmez vergi vermemek için. Ben mesela faturaları hep cihazın kutusunda saklarım. Adam eve girdi telefonu aldı dolabın içinden de kutuyu aldı :D alsana faturalı kutulu cihaz

SK10
14-02-2018, 10:24
2.el cihaza adam oturup tekrar fatura kesmez vergi vermemek için. Ben mesela faturaları hep cihazın kutusunda saklarım. Adam eve girdi telefonu aldı dolabın içinden de kutuyu aldı :D alsana faturalı kutulu cihaz

o zaman cihazın faturası elinizde yoksa gidip karakola benim telefonum çalındıda diyemessiniz hırsız için karlı olur yani :) kim imei numarasını ezbere biliyor ki

KÖROĞLU
14-02-2018, 10:38
o zaman cihazın faturası elinizde yoksa gidip karakola benim telefonum çalındıda diyemessiniz hırsız için karlı olur yani :) kim imei numarasını ezbere biliyor ki

Bir çok firmanın online sisteminde "ürünü kayıt etme" durumu var. Bunu ben birkaç ürün için kullandım, telefon vb için yapılabilir.

Ufuk
09-10-2018, 11:36
Beyler yeni telefon aldığım için eski telefonumu satmayı düşünüyorum. Konuyu okuyunca dertsiz başa dert almaya gerek yok dedim. Bu işin doğru yolu nedir? Sözleşme nasıl yapılmalı?

onursumer
09-10-2018, 12:07
Beyler yeni telefon aldığım için eski telefonumu satmayı düşünüyorum. Konuyu okuyunca dertsiz başa dert almaya gerek yok dedim. Bu işin doğru yolu nedir? Sözleşme nasıl yapılmalı?

satış sozleşmesi nufus cuzdanı ile birlikte

şuan telefoncular o şekilde iş yapıyor

KÖROĞLU
09-10-2018, 14:06

Sözleşmenin belirli bir şekil şartı yoktur, esasında karşılıklı ağızdan çıkan kelam bile sözleşme kapsamındadır. Gel gelelim anlaşmazlık durumunda ispat yükümlülüğü açısından yazılı olması iki tarafın da lehinedir.

a4 ün üzerine sözleşme yazıp işlemin gerçekleştiği tarihi yazarak

xxx marka yyy model abcdefg imei numaralı cihazı kilimcinin köroğlundan zzz TL sı karşılığında satın aldım.

Cihaz tam ve eksiksiz olarak çalışır durumdadır.

Satıcı: Ad Soyad Alıcı: Ad Soyad
imza imza

Ek: Satıcı kimlik fotokopisi.

Şu şablon yeterlidir.

Ki varsa cihazın faturası vs muhakkak tesim anında karşı tarafa verilmeli ve bir kopyası alınmalıdır.

Oldukça koruyucu bir işlemdir alan kişi tarafından.

yilmazcatalbas
09-10-2018, 14:37
Çok geçmiş olsun abi okuyunca çok şaşırdım, madem bu kadar takip edilebiliyor bu çalınan cihazları neden bulamıyorlar diye aklımdan geçmedi desem yalan olur :beuj:

KÖROĞLU
09-10-2018, 14:47
Çok geçmiş olsun abi okuyunca çok şaşırdım, madem bu kadar takip edilebiliyor bu çalınan cihazları neden bulamıyorlar diye aklımdan geçmedi desem yalan olur :beuj:

Kimse takip etmiyor da ondan aslında. Burada örgütlü bi iş var resmen birkaç kişi bir araya gelip organize olmuşlar.

Bizim sokaktaki tüm esnaf gitti neredeyse benle beraber. Ama can sıkıcı bir durum kimse yaşamasın diye bilgilendirme yaptım.

En güzeli sıfır alıp geçeceksin. Denemek için bile olsa kimsenin telefonuna kart takmayacaksın.

punto_multijet
09-10-2018, 14:49
kardeşim yurtdışından aldığı telefonunu telefoncuya sattı. telefoncuda imei kopyalamış başka telefona ve 2 telefonuda satmış.

sanırım bir olaya karışmış alanlardan biri. ancak imei kardeşimin üzerine gözüktüğünden ve telefoncu ile arasında satış sözleşmesi olmadığı için hakkında dava açıldı ve çok uğraştı. En sonunda da telefonu sattığını bir şekilde ispat etti ama ona rağmen ceza aldı.

bu 2. el telefon olayları satıcıda olsanız alıcıda olsanız cok sıkıntılı.

KÖROĞLU
09-10-2018, 15:50
ek bilgi olsun, benim gittiğim gün mahkemede adam çalınan telefonlardan 1 tanesini bayi den sıfır olarak satın almış. Elinde faturası var şaka gibi.

Bazen sıfır almak bile çözüm olmuyor sanırım.

individual
09-10-2018, 17:20
valla arkadaslar telefon bayilerine cok guvenim yok.

evde sagolsunlar bir suru eski telefonum var satmaya korkuyorum.

satsam kimlik fotokopimi istiyor, vermeye korkuyorum.adima kredimi cikar hat mi cikar senetmi duzenlenir.

sattigin telefon imesi kopyalanir hirsizlik olayina terör olayinami karisir.

hepsi sikintili vodafone turkcell turktelekom yada noname telefoncu.

Ufuk
09-10-2018, 17:31
valla arkadaslar telefon bayilerine cok guvenim yok.

evde sagolsunlar bir suru eski telefonum var satmaya korkuyorum.

satsam kimlik fotokopimi istiyor, vermeye korkuyorum.adima kredimi cikar hat mi cikar senetmi duzenlenir.

sattigin telefon imesi kopyalanir hirsizlik olayina terör olayinami karisir.

hepsi sikintili vodafone turkcell turktelekom yada noname telefoncu.

Az önce bana da dank etti, sözleşme yapıcaz sözleşmede kimlik fotokopisi olacak, üstüne hat alan tipler çok. Telefondan 3-5lira alacağız diye başımıza bir sürü dert.

individual
09-10-2018, 17:44
Az önce bana da dank etti, sözleşme yapıcaz sözleşmede kimlik fotokopisi olacak, üstüne hat alan tipler çok. Telefondan 3-5lira alacağız diye başımıza bir sürü dert.

iste kendi iclerindeki curuk elmalardan dolayi isini iyi yapan esnafda yaniyor.

kimlik fotokopisi vermek cok tehlikeli.dikkat edin arastirsinlar.bu haberi olmadan kredi hay cikartilan cogu kisi telefon bayisinde bir islem yapmistir kesin.dukkan sahibi haberi olmadan ordaki bir calisan bu isi yapar.

dahan
09-10-2018, 19:47
S3 mini almıştım akrabama verdim tel çalıntı çıktı ilk aldıgımda internetten imei sorgulatmadım direk hattımı taktım sonra yakınım hattını taktı tele hattını takanlar komple solugu karakolda aldı...teli karakola verdik hakkınızda dava açılabilir dediler ama dava olayı çok uzak ihtimal dediler dava açılmadı...

KÖROĞLU
10-10-2018, 07:51

öyle bir durumda kimliğin üzerine birbirine paralel 2 çizgi çiz ve arasına " TELEFON SATIŞI İÇİNDİR" Diye yaz ya da ne için verdiysen onu yaz.

Telefon bayileri bu işleri yaptılar zamanında ölü insanların üzerine hatlar açıldı, denetim yoktu eskiden, şimdi o kadar kolay değil.

Örnek: https://www.kamupersoneli.net/images/upload/ac-7-2.jpg

MCN21
10-10-2018, 09:47

İyide kimlik fotokopisi yada kopyasını hazırlamak o kadar basit ki(eski kimlikler için). Artık sadece kimlikle bu tarz işlemlerin yapılamıyor olması lazım. Belki yeni kimliklerdeki çip sistemi kullanılırsa bir derece önüne geçer.

Hatırlayanlar vardır belki bundan 2-3 sene önde devlet sistemindeki hemen hemen herkesin bilgileri paket olarak çalındı. Oturduğun adrese kadar internette paylaşıldı.

onn_dear
11-10-2018, 05:36
Gerekirse daha düşük model ama mutlaka sıfır kutulu garantili telefon almakta fayda var.

Gökhan Kavuştu
11-10-2018, 06:49
Birkaç sene önce eski kız arkadaşım Vodafone'a tarife değişikliği için gitmişti, tarife değiştirdikten birkaç ay sonra evine icra ihtarnamesi geldi ve adına hat alınmış olduğunu öğrendik. Bu işi yapan personel ve bayi hakkında şikayetçi olduk fakat adam çoktan kayıplara karışmıştı. Biz de parayı ödediğimiz ile kalmıştık. Hoş aradan zaman geçtikten sonra ilahi adalet yerini buldu, adamla karşılaştık ve maddi manevi mağduriyetimizi anlayacağı dilden giderdik fakat o güne kadar yaşadığımız stresi bir tek biz biliriz. Ezcümle, basit bir tarife değişikliğinden böyle işlerle uğraştıktan sonra, değil ikinci el telefon almak bayilere gidip lira bile yüklemez olduk.