Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : alım gücümüz !!!

rebelh
08-05-2019, 12:37
daha önce otomobil üzerinden alım gücümüzü artıştığımız konu oldu
ben otomobilin temel ihtiyaç olamaması/arz faktörü/kullanım maliyeti gibi konulardan dolayı tartışılması sağlıklı olmayan bir mal olduğunu düşünüyorum
ama gelelim ki gıda öyle değil, herkesin kullandığı günlük temel ihtiyaçları baz alarak nasıl bir alım gücüne sahip olduğumuzu daha net kıyaslayabiliriz
linkini verdiğim market ingiltereye ait bir market ; Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/)

buraya girerek göreceğimiz en net şey; daha çok çalıştığımız, daha az kazandığımız ve daha pahalıya aldığımız..
%20 yağlı bir dana kıymayı tl fiyatıyla 30 liraya alabiliyoruz :Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/beef-mince/asda-butchers-selection-beef-mince-typically-less-than-20-fat/910002367968)
seçimden önce 26 tlye tekabül ediyordu aslında ama seçim inadından tl %10dan fala değer kaybettiği için güncel olarak 30 lira

***** kalıcı olarak olmasa da artık en azından şansımı denemek için ingiltereye gitme kararı verdim borcum harcım kalmadı kafam rahat çocuk biraz daha büyüdü birde kuzenim de taşındı yalnız kalmayacağız
benden 2 ay önce giden arkadaşım akşam 6-11 arası haftalık 300 pounda iş bulmuş aylık 1300 civarı yapıyor benim gideceğim yerde ev kiraları 550-700 civarında kirayı düştükten sonra bana 600 pound kalıyor
mutfak masrafımın aynı hatta daha düşük olacağını düşünürsek 600*8=4800 tl civarı nakitim olur 200 pound mutfağa harcarsam 400 pound cebime kalıyor yani 3200 lira :) bir memur maaşı neredeyse
biz burada 2 kişi günde 10 saat çalışarak bu parayı arttıramıyoruz..

burada değinmek istediğim bir nokta da işin sağlık boyutu; biz trde diğer ülkelerin kabul etmediği gıdaları tüketiyoruz kanserde ve obezitede top5te olduğumuzu biliyorum demansta ise açık ara dünya lideriyiz
ne yaparsak yapalım sağlıklı besine ulaşmamız çok zor ve bunun sıkıntısını ileride daha belirgin hissedeceğiz
bu da ingiltere ve türkiyedeki magnum classic ile ilgili link :Magnum Classic “İngiltere versiyonu” – GIDA DEDEKTİFİ (https://gidadedektifi.com/2018/07/27/magnum-classic-ingiltere-versiyonu/)

Kahn23
08-05-2019, 12:52
TL kazanmayacağın için yaptığın hesap yanlış. Ki İngiltere'de çocuk dahil 400 pound'un yeteceğini düşünüyorsan çok büyük hata yapıyorsun demektir.

rebelh
08-05-2019, 12:59
TL kazanmayacağın için yaptığın hesap yanlış. Ki İngiltere'de çocuk dahil 400 pound'un yeteceğini düşünüyorsan çok büyük hata yapıyorsun demektir.

mutfak dışında bir masrafım yok?
kira elektrik su gaz mutfak
bunlara harcayacağım tutarın 900 pound olduğunu düşünüyorum geriye de 400 pound kalıyor
günde 5 saat çalışıyorum londra merkezde değilim londraya 60 milde bir kasabadayım yol masrafım yok iş yürüme mesafesinde..

tabiki benim planlarım farklı ben kendi işimi kurabilirim bu yaz gidip bakacağım iyice bir ne yapabilirim diye ama 2 ay önce giden arkadaşım bu şekilde yaşıyor onu referans aldım
ve birde konunu da gelmek istediğim nokta alım gücü..

CloudGrey
08-05-2019, 13:08
son 3 yıldır kaçıp gitme planı yapıyorum.
ingiltere bu planların en zoru. hele londra dahada zoru.
(-ki ingilizcem advance seviyelerinde)

nasıl orda kalmayı düşünüyorsunuz onuda merak ettim ? ankara ant. falanmı ?

BARR
08-05-2019, 13:09
Benim ailemin bir kısmı Londrada yaşıyor 30 senedir. Yaptığın hesap malesef fazlasıyla yanlış. Ot gibi yaşarım diyorsan ben sana TR'de de biriktiririm o parayı sorun yok.

rebelh
08-05-2019, 13:15
son 3 yıldır kaçıp gitme planı yapıyorum.
ingiltere bu planların en zoru. hele londra dahada zoru.
(-ki ingilizcem advance seviyelerinde)

nasıl orda kalmayı düşünüyorsunuz onuda merak ettim ? ankara ant. falanmı ?
yazın 3 haftalığına gidip bakıcaz ailecek eğer imkanlar geir7gider dengesi kafamızdaki gibi tutarsa ankara antlaşmasına başvurabiliriz

Benim ailemin bir kısmı Londrada yaşıyor 30 senedir. Yaptığın hesap malesef fazlasıyla yanlış. Ot gibi yaşarım diyorsan ben sana TR'de de biriktiririm o parayı sorun yok.
biz burdada ztn ot gibi yaşıyoruz
en büyük sosyal aktivitemiz arkadaşlarla bira içip sohbet etmek ya da halı saha maçları
bn burda da kira barınma ve gıda dışında pek harcama yapmıyorum
hesaplarımdaki yanlış kısmı anlatabilirseniz benim için de iyi olur boşuna hayaller kurmam en azından
ama bir şey dikkatinizden kaçmasın 1300 pound 1 kişinin günde 5 saat çalışması üzerine kurulu 2 kişi çalışsa ve ya bir iş ortaklığı olsa falan çok net haftalık 500-600 pound kazanılıyor
mesela kuzenim ısrarla gel sana kebap van açalım diyor gidip bakıcam o işte de günde 5 saat falan çalışıyorsun ama kazancının 500-600den aşağı olmadığını iddia ediyor

Kahn23
08-05-2019, 13:17
Bu işin planını çok iyi yapman lazım. Ben de 4 senedir yurtdışındayım. Öyle ha deyince işyeri açılmıyor / ya da yaşamak için ülke değiştireyim olmuyor. + olarak vizeli gideceksin, orada kalman için sınırlı günün olacak. Çalışma izin başvurusu olmadan ne kadar kalabilirsin bilmiyorum. Bazı ülkeler 90 gün süre veriyor. İngiltere belki bu konuda daha az süre verebilir ki Avrupadaki en katı kuralların uygulandığı ülke.

Alım gücü olayı da kişiye göre değişiklik gösterecektir. 400 pound İngiltere şartlarında çok da yeteceğini sanmıyorum ama belli de olmaz. Yazdığın giderleri çıkardıktan sonra sana kalan kılçıksız para.

Kahn23
08-05-2019, 13:20

Demek istediğim de aynen bu. İnsanlar Türkiye sınırını çıktıktan sonra işlerinin çok kolay olduğunu sanıyor ama işte öyle değil. Davulun sesi insanlara uzaktan hoş geliyor.

Benim şu an yaşadağım yere de hep Türkler gelmek istiyor. Bi akıllı bizim millet ya. İşyeri açayım, ev alıp vatandaşlık alayım, nasıl olsa AB'ye girecek diye düşünüyor ama o işler öyle kolay değil. Herkes geldiği gibi geri dönüyor.

BARR
08-05-2019, 13:23
yazın 3 haftalığına gidip bakıcaz ailecek eğer imkanlar geir7gider dengesi kafamızdaki gibi tutarsa ankara antlaşmasına başvurabiliriz

biz burdada ztn ot gibi yaşıyoruz
en büyük sosyal aktivitemiz arkadaşlarla bira içip sohbet etmek ya da halı saha maçları
bn burda da kira barınma ve gıda dışında pek harcama yapmıyorum
hesaplarımdaki yanlış kısmı anlatabilirseniz benim için de iyi olur boşuna hayaller kurmam en azından
ama bir şey dikkatinizden kaçmasın 1300 pound 1 kişinin günde 5 saat çalışması üzerine kurulu 2 kişi çalışsa ve ya bir iş ortaklığı olsa falan çok net haftalık 500-600 pound kazanılıyor
mesela kuzenim ısrarla gel sana kebap van açalım diyor gidip bakıcam o işte de günde 5 saat falan çalışıyorsun ama kazancının 500-600den aşağı olmadığını iddia ediyor

Valla hocam sen kuzenini bırak, bir git tatil gibi kaç para çıkıyor cebinden göre gel :) İhtiyaçlarını gidermek için toplu taşımaya binmen gerekecek. Toplu taşıma günlük-haftalık-aylık kartların fiyatlarına bak tren fiyatlarına bak, telefon / internet fiyatlarına bak hesabını öle yap bir de. Normal bir şekilde yaşayabilirsin basit olarak ok, ama gittim hemen para biriktirdim moduna giremesin onu anlatmaya çalışıyorum.

rebelh
08-05-2019, 13:25
Bu işin planını çok iyi yapman lazım. Ben de 4 senedir yurtdışındayım. Öyle ha deyince işyeri açılmıyor / ya da yaşamak için ülke değiştireyim olmuyor. + olarak vizeli gideceksin, orada kalman için sınırlı günün olacak. Çalışma izin başvurusu olmadan ne kadar kalabilirsin bilmiyorum. Bazı ülkeler 90 gün süre veriyor. İngiltere belki bu konuda daha az süre verebilir ki Avrupadaki en katı kuralların uygulandığı ülke.

Alım gücü olayı da kişiye göre değişiklik gösterecektir. 400 pound İngiltere şartlarında çok da yeteceğini sanmıyorum ama belli de olmaz. Yazdığın giderleri çıkardıktan sonra sana kalan kılçıksız para.

yani bu işin ucu açık 3 haftalık ziyaretde yine yaşamayı düşündüğüm kasabada kalacağım hergün londra merkezi gezme şansımız olmayacak özellikle orada yaşarsak ne yaparız nasıl geçiniriz masrafımız ne olur buna değer mi gibi şeyleri gözlemleyeceğiz bir süre kuzenimde kalıp(evleri 3+1) kira masrafımı 400e düşebilirim kendisinin marketi var belki onunla çalışırım belki bir kısmına ortak olurum belki ingilterede trade etmeye devam ederim :D
gidip görmeden net bir şey diyemeyeceğim konuyu açmamdaki ana sebep devlet derstekleriyle beraber 1600pound(13000tl) asgari ücret alan bir ingiliz ile 2000 tl alan bir türkün yaşam standartlarını kıyaslamak
bir türk ortalama 700 lira kira verse ve 1000 tllik alışveriş yapsa eline 300 tl kalıyor
bir ingiliz 700 pund kira verse ve 1600(200pound) tllik alışveriş yapsa eline 700 pound(5600tl) para kalıyor..

b.arica
08-05-2019, 13:29
Arkadaşım şuan Cambridge'de ve bir lokantada günde 12 saat kadar çalışıyor.1150 pound kazanıyor aylık. Kira fatura ve yemek parası vermiyor. 800 pound Tr'Ye ailesine gönderiyor. Tek gideri 4'lü paket birası ve o da 4.50 pound 70'lik Jack Daniels almış 22.78 pound. Fakat en büyük artısı kira fatura ve yemek derdinin olmayışı. Herşey çok ucuz orada yani ilk ağızdan duyduklarım bunlar. Ankara antlaşmasında sektöre göre aylık faturalı net gelir göstermeniz lazım ve yine sektöre göre baz alınan rakamlar var. Örneğin bir fotoğraçının 3000 pound aylık faturalandırılmış gelirinin olması gerekli oturumunun yenilenmesi için. Bunu da kız arkadasımın arkadası eşiyle oraya yerleşti fotoğraf stüdyosu açtılar ondan öğrendim.

rebelh
08-05-2019, 13:29
Valla hocam sen kuzenini bırak, bir git tatil gibi kaç para çıkıyor cebinden göre gel :) İhtiyaçlarını gidermek için toplu taşımaya binmen gerekecek. Toplu taşıma günlük-haftalık-aylık kartların fiyatlarına bak tren fiyatlarına bak, telefon / internet fiyatlarına bak hesabını öle yap bir de. Normal bir şekilde yaşayabilirsin basit olarak ok, ama gittim hemen para biriktirdim moduna giremesin onu anlatmaya çalışıyorum.

hocam farkındayım bunların ama konu benim ingiltereye gitmem değil aslında :)
ben ufaktan market fiyatlarına bakarken geçen ki konu üzerine alım gücüne yönelik bir konu açmak istedim ama ingiltere planını da şin içine katınca biraz karışıklık oldu bence
buradan oraya göme kısmını geçelim bir ingilterede doğan ile bir türkiyede doğanın nasıl hayat yaşadıklarını konuşalım
sadece şu son 1 ayda %10 fakirleştik birilerinin rantı için
nasıl olur da ingilteredeki vatandan eti bizden daha ucuza alabilir kafam almıyor nasıl bu kadar kötü olabiliriz?

rebelh
08-05-2019, 13:31
daha önce otomobil üzerinden alım gücümüzü artıştığımız konu oldu
ben otomobilin temel ihtiyaç olamaması/arz faktörü/kullanım maliyeti gibi konulardan dolayı tartışılması sağlıklı olmayan bir mal olduğunu düşünüyorum
ama gelelim ki gıda öyle değil, herkesin kullandığı günlük temel ihtiyaçları baz alarak nasıl bir alım gücüne sahip olduğumuzu daha net kıyaslayabiliriz
linkini verdiğim market ingiltereye ait bir market ; Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/)

buraya girerek göreceğimiz en net şey; daha çok çalıştığımız, daha az kazandığımız ve daha pahalıya aldığımız..
%20 yağlı bir dana kıymayı tl fiyatıyla 30 liraya alabiliyoruz :Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/beef-mince/asda-butchers-selection-beef-mince-typically-less-than-20-fat/910002367968)
seçimden önce 26 tlye tekabül ediyordu aslında ama seçim inadından tl %10dan fala değer kaybettiği için güncel olarak 30 lira

burada değinmek istediğim bir nokta da işin sağlık boyutu; biz trde diğer ülkelerin kabul etmediği gıdaları tüketiyoruz kanserde ve obezitede top5te olduğumuzu biliyorum demansta ise açık ara dünya lideriyiz
ne yaparsak yapalım sağlıklı besine ulaşmamız çok zor ve bunun sıkıntısını ileride daha belirgin hissedeceğiz
bu da ingiltere ve türkiyedeki magnum classic ile ilgili link :Magnum Classic “İngiltere versiyonu” – GIDA DEDEKTİFİ (https://gidadedektifi.com/2018/07/27/magnum-classic-ingiltere-versiyonu/)

kusuruma bakmayın konuyu anlatış biçimim hesapladığım gibi olmadı 1 paragrafı silersek daha net anlaşılır bence
adminlerden de ricam ilk posttaki 3. paragrafı silim postu bu şekilde güncellemeleri olacaktır..

Kahn23
08-05-2019, 13:32
Arkadaşım şuan Cambridge'de ve bir lokantada günde 12 saat kadar çalışıyor.1150 pound kazanıyor aylık. Kira fatura ve yemek parası vermiyor. 800 pound Tr'Ye ailesine gönderiyor. Tek gideri 4'lü paket birası ve o da 4.50 pound 70'lik Jack Daniels almış 22.78 pound. Fakat en büyük artısı kira fatura ve yemek derdinin olmayışı. Herşey çok ucuz orada yani ilk ağızdan duyduklarım bunlar. Ankara antlaşmasında sektöre göre aylık faturalı net gelir göstermeniz lazım ve yine sektöre göre baz alınan rakamlar var. Örneğin bir fotoğraçının 3000 pound aylık faturalandırılmış gelirinin olması gerekli oturumunun yenilenmesi için. Bunu da kız arkadasımın arkadası eşiyle oraya yerleşti fotoğraf stüdyosu açtılar ondan öğrendim.

İçki ve sigara ile gider kıyaslaması ne güzelmiş. İngiltere ve herşey çok ucuz kavramı siyah ile beyaz kadar zıt. Her Türk yurtışına bu kıyaslama ile gidiyor. rebelh Mumbar güzel yazmış. Sen ilk önce cebine para koy. Birkaç hafta tatile git, orada yaşayacakmış gibi harcamanı yap. Bak bakalım yetecek mi sana.

rebelh
08-05-2019, 13:39
İçki ve sigara ile gider kıyaslaması ne güzelmiş. İngiltere ve herşey çok ucuz kavramı siyah ile beyaz kadar zıt. Her Türk yurtışına bu kıyaslama ile gidiyor. rebelh Mumbar güzel yazmış. Sen ilk önce cebine para koy. Birkaç hafta tatile git, orada yaşayacakmış gibi harcamanı yap. Bak bakalım yetecek mi sana.

hocam trde 1 hafta tatil yapınca 2 maaş harcıyorum ben(yol parası ve otel sadece)
tatille orada yaşamayı nasıl kıyaslayabilirim sence?
bence en iyi sabit giderler üzerinden kıyaslarım onlarda nedir? kira-gıda-barınma-ulaşım

johnie
08-05-2019, 13:41

Arkadaş 800p yollayıp kira, yeme içmeye vermediği için her şey ucuz geliyor olabilir mi?
Arkadaşlar. londra’dan bahsediyoruz dünyanın en pahalı şehirlerinden birinden.. :)

BARR
08-05-2019, 13:41
Valla ben en son gittiğimde tatile, akşam yemeği için marketten alışveriş yaptım ki yaptığım yer de "Sainsbury" öle pahalı bir yer değil, Türkiyede iki kişilik aylık mutfak parası verdim :D Gerisini siz hesap edin.

Kuzenim İngilterenin en iyi üniversitelerinden birisinden mühendis olarak mezun oldu, stajları ve şansı sayesinde yine Londrada üst düzey bir inşaat şirketinde çalışmaya başladı 1 senedir çalışıyor, İngiliz vatandaşı zaten kiraya ayrıca çıkamıyor... Nasıl yaşadığınızla alakalı herşey.

b.arica
08-05-2019, 13:44

O sadece tek örnek tabi ki onları baz almıyoruz. Fakat anlattığına göre aldığı bir çok şey Tr şartlarına göre çok daha uygun. Alım gücü olarak her şekilde bizden üstünler çokta tartışmaya gerek olduğunu düşünmüyorum bu konu da.

rebelh
08-05-2019, 13:50
Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/)
buraya tekrar market linkini bırakıyorum
buradan ete süte sebzeye bebek bezine deterjana bakliyata diş fıçasına şampuana ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz
evet londra dünyanın en pahalı kenti benim şu an da akarada yaşadığım evin londra merkezdeki muadili en azından 1500 pound(12000tlr) civarı bir kiradır
ama aynı zamanda aynı londrada 2010 model bir astra 2500 pound :Vauxhall/Opel Astra 1.6 ( 115ps ) 2010MY SRi years mot new shape | in Swanley, Kent | Gumtree (https://www.gumtree.com/p/vauxhall/vauxhall-opel-astra-1.6-115ps-2010my-sri-years-mot-new-shape/1339381254)

ben konuyu ısrarla maaş/temel harcamalar kısmına çekmek istiyorum ne araba fiyatları ne de ev kiraları bize kıyaslamada sağlıklı sonuçlar vermiyor

rebelh
08-05-2019, 13:54
aynı bezi londrada tanesi ,90 kuruşa alırken tl bazında :Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/pampers-nappies-size-6-7-8/pampers-babydry-size-6-nappies-essential-pack/910001806263)
türkiyede 1,44 kuruşa alıyorsunuz tl bazında: Prima Bebek Bezi Aktif Bebek 6 Beden Ekstra Large Aylık Fırsat Paketi, 102 Adet: Amazon.com.tr (https://www.amazon.com.tr/Prima-Bebek-Ekstra-F%C4%B1rsat-Paketi/dp/B07JRDTC67/ref=asc_df_B07JRDTC67/?tag=googleshoptr-21&linkCode=df0&hvadid=343228531197&hvpos=1o1&hvnetw=g&hvrand=13301220127641381822&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1012763&hvtargid=pla-683038642550&psc=1)

et örneğini verdim yukarıda dana kıyma %20 yağlı 30 lira
ben burada %50 yağlısını 40 liraya alıyorum

nasıl ingiltere bizden daha pahalı olabiliyor?
benim asgari ücretim 2000 tl onun ki 13000 tl

BARR
08-05-2019, 13:54
Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/)
buraya tekrar market linkini bırakıyorum
buradan ete süte sebzeye bebek bezine deterjana bakliyata diş fıçasına şampuana ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz
evet londra dünyanın en pahalı kenti benim şu an da akarada yaşadığım evin londra merkezdeki muadili en azından 1500 pound(12000tlr) civarı bir kiradır
ama aynı zamanda aynı londrada 2010 model bir astra 2500 pound :Vauxhall/Opel Astra 1.6 ( 115ps ) 2010MY SRi years mot new shape | in Swanley, Kent | Gumtree (https://www.gumtree.com/p/vauxhall/vauxhall-opel-astra-1.6-115ps-2010my-sri-years-mot-new-shape/1339381254)

ben konuyu ısrarla maaş/temel harcamalar kısmına çekmek istiyorum ne araba fiyatları ne de ev kiraları bize kıyaslamada sağlıklı sonuçlar vermiyor

Yıllık trafik sigortasına baktın mı peki? :) Tabiki yaşamak belirli şartlarda çok daha kolay, ama ne istediğinle alakalı herşey. Ben sadece ha deyince para biriktiremeyeceğini belirttim ilk başta.

rebelh
08-05-2019, 14:02
Yıllık trafik sigortasına baktın mı peki? :) Tabiki yaşamak belirli şartlarda çok daha kolay, ama ne istediğinle alakalı herşey. Ben sadece ha deyince para biriktiremeyeceğini belirttim ilk başta.

evet yıllık sigorta primleri arabadan pahalıya geliyor biliyorum :)
o yüzden diğer konuda da bunlarla kıyaslanamayacağını belirttim, bu konunun ilk cümlesinde de yazdım zaten
o yüzden ben ısrarla temel yaşam ihtiyaçlarında türkiyede 2 kişi çalışan bir ailenin londrada tek kişi yarım gün çalışan bir aile ile aynı standartta ama daha kalitesiz yaşayacağını savunuyorum
bunun için de asgari ücreti kira barınma ve gıda ile kıyaslıyorum

kunteper
08-05-2019, 14:10
Ingiltereyi bilmem de denizin karsi tarafi hollandada market turkiyeden daha ucuz. ama sokaga adim atip hadi bide disarda yiyeyim diyince opuyorlar :)

imprezaWRC
08-05-2019, 14:20
Otomobili aldın hadi neyse de, orada hiç sigorta geçmişi olmadığından hatta ehliyette yeni olacağından sigorta primi kol böreğinden hallice olur diye düşünüyorum.

Berkan
08-05-2019, 14:22
Nacizane bence kurlari çevirmeyi birak orda ki kiyma burda kac lira vs sen orda TL kazanmayacaksin.

Orda 3.75pound kilosu olan kiyma burda migrosta 500grami16tl kgsi 32tl.

Uzman Kasap Dana Kıyma Paket 500 G - Migros (https://www.migros.com.tr/uzman-kasap-dana-kiyma-paket-500-g-p-1851a9b?gclid=CjwKCAjw_MnmBRAoEiwAPRRWW2bsQFOIDRZU vlAURBwRy9ZDnQmUf8BcRzMX_kS1_Lufa7AAjB2l2RoCFRsQAv D_BwE)

Alinma gucenme ama gitmiş olmak icin gidiyorsun gibi gozuken suan. Insan sartini dusurmek icin degil yukseltmek icin uğraşmali. Sen var olanı dusurup sonra oldugun yere gelip oyle yukseltmeye cabaliyosun

Cimmeria
08-05-2019, 14:24
eşim evlenmeden önce 2 yıl londada yaşadı, bir çok arkadaşım londrada, hatta daha yeni kızımın sınıf arkadaşı ailesiyle taşındılar essex chelmsforda londraya 1 saat uzaklıkta.
Küçük yerde ot gibi yaşam büyükşehirden sonra biraz sıkıcı, söylediğin rakamlara yaşamayı bırak hayatta kalmak bile zor, bunun interneti var, sağlığı var, kılık kıyafeti var, vergisi var vs vs
ingilterede herkesin algısı londra çok pahalı ama aslında ingilterenin tamamı çok pahalı, iyi hesap kitap yapmak lazım.
bir de burdan oraya giderken yaşam standartlarını yükselterek gidebilmek lazım, çoluk çocuk varsa iyi bir iş, ev ve okul imkanları sunmadan gitmemek lazım
ayrıca kendi başına da olsan gönül londraya gitmek isteyecek, sadece yol parası bile git gel 30-40 pound tutacak...

Cimmeria
08-05-2019, 14:27
sormak istediğin detay olursa mesaj yardımcı olmaya çalışırım ama küçük bir yerde bile olsan aylık 2500-3500 pound kazanmadan hayal ettiğin standartlarda yaşaman çok zor olacaktır.
Araba almak için ingiltere ehliyeti almadan türk ehliyetinle almak istersen sırf sigorta parası 3000-4000 pound civarı çıkar haberin olsun bu arada

rebelh
08-05-2019, 14:28
Nacizane bence kurlari çevirmeyi birak orda ki kiyma burda kac lira vs sen orda TL kazanmayacaksin.

Orda 3.75pound kilosu olan kiyma burda migrosta 500grami16tl kgsi 32tl.

Uzman Kasap Dana Kıyma Paket 500 G - Migros (https://www.migros.com.tr/uzman-kasap-dana-kiyma-paket-500-g-p-1851a9b?gclid=CjwKCAjw_MnmBRAoEiwAPRRWW2bsQFOIDRZU vlAURBwRy9ZDnQmUf8BcRzMX_kS1_Lufa7AAjB2l2RoCFRsQAv D_BwE)

Alinma gucenme ama gitmiş olmak icin gidiyorsun gibi gozuken suan. Insan sartini dusurmek icin degil yukseltmek icin uğraşmali. Sen var olanı dusurup sonra oldugun yere gelip oyle yukseltmeye cabaliyosun

anlamadım hocam?
benim verdiğim örneğe göre kıyma tl bazında yine ingiltere de daha ucuz?
asgari ücretleri ve kıymayı tlye çevirerek oran yapıyorum; 2000/13000 ve 32/30
aynı oran için bir kaç link daha vereyim ;
Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/washing-capsules-liquitabs/fairy-non-bio-pods-washing-liquid-capsules-38-washes/910001954775) deterjan
Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/washing-up-liquid/fairy-platinum-washing-up-liquid-original/910001262819) bulaşık deterjanı
Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/bleach-toilet-disinfectants/domestos-power-7-multi-jet-bleach-gold-storm/910002524516) domestos
Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/view-all-toilet-roll/asda-shades-so-soft-white-toilet-roll-12-rolls/19977) tuvalet kağıdı (bu tl olarak pahalı)
bebek bezi örneğim bu sayfanın en üstünde var
alkollü içeceklere girmiyorum ben tüketiyorum ama temel ihtiyaç değil
ve bence uzman kasaptaki yağ oranı %20den fazladır

TarikS
08-05-2019, 14:29
Aynen TL'ye çevirmeyi bırak bence de, birim para olarak kıyasla.

Ben 2,5 yıl kadar New York & New Jersey'de yaşadım. Ev&iş NJ'de, okul, boş zamanlar hep Manhattan'da geçiyordu, orası da bir Londra olmasa da yine Amerika şartlarına göre çok pahalı(!) kalan bir yerdi

2+1 standart bir daire NJ'de 1100-1300 USD arasıydı ama ben ev arkadaşlı kaldım o süre boyunca, aylık kira + faturalar masrafım 600'ü geçmemiştir

3.000 civarı parayla evi çıktıktan sonra haftada 3 gün manhattan'da gece kulüplerinde takıl, ye, iç, bıç hiç düşünmeden canının istediğini al giy, depo doldur gez falan derken ayda 500-600 kenara atabiliyordum :D

En basiti Wal_Mart'tan bir alışveriş arabasını 100 dolara doldurabiliyordum, burada 500 liraya falan doluyor aynı şekil. tek başıma haftalık 50 dolar falan mutfak alışverişi yapardım, akşam yemeklerimi düzgün olsun diye evde yapar yerdim, sabah ve öğleler hep cepten, öyle ticket & sodexo falan yok tabii orada :D

Aynı rakamlara %20 ekleyip pound olarak harcarsın orada Londra harici büyük bir şehirde. Ama zaten Londra dışında yaşayacakmışsın, rakamlar direk bununla aynı olur heralde

Fikir verirse ne mutlu

rebelh
08-05-2019, 14:37
ulan o londraya gitme fikrini yazmasaydım ne güzel tartışacaktık alım gücünü ama konu benim gidersem londradaki yaşayacağım hayata döndü :D
tamam kabul ben londraya gitmiyorum konuyu buradan çıkartalım lütfen

konuyu ilk açtığımdan beri şunu anlatmaya çalışıyorum;
aynı saat aynı işte çalışan 1 türkiyeli ve 1 ingilterilinin eline geçen para ile neler alabileceği
bunu da asgari geçim üzerinden yapmaya çalışıyorum yani temel ihtiyaçlar
nedir bu kira gıda barınma ulaşım vs
o yüzden maaşları ve giderleri ya tamamen pounda ya da tamamen tlye çeviriyorum ki birim fiyat karmaşasına girmeyelim
çünkü birim fiyat olarak hesaplayınca da bir şey değişmiyor sadece anlaşılması zorlaşıyor
nasıl mı? asgari ücret tr et fiyatı tr: 2000/32 = 63 kg
asgari ücret uk et fiyatı uk : 1600/3,75 =426 kg

bunun dışında yukarıda bir çok link attım diğer şeyleri de kıyaslayabiliriz

Agent
08-05-2019, 14:38
ben 4 sene once ki paramız daha değerliydi, Liverpool vs Beşiktaş maçı için londraya gittiğimde 5 günde 500 pound a yakın para harcadım. Konaklama vs de yok. tatil vs kafası da olsa öyle har vurup harman savurmadık, hesaplı takıldık. Ingiltere özellikle de londra inanılmaz pahalı.

Bu hesaplar yapılacaksa yunanistan, polonya, belki almanyanın ucuz şehirleri daha tercih sebebi olabilir.

BARR
08-05-2019, 14:55
ulan o londraya gitme fikrini yazmasaydım ne güzel tartışacaktık alım gücünü ama konu benim gidersem londradaki yaşayacağım hayata döndü :D
tamam kabul ben londraya gitmiyorum konuyu buradan çıkartalım lütfen

konuyu ilk açtığımdan beri şunu anlatmaya çalışıyorum;
aynı saat aynı işte çalışan 1 türkiyeli ve 1 ingilterilinin eline geçen para ile neler alabileceği
bunu da asgari geçim üzerinden yapmaya çalışıyorum yani temel ihtiyaçlar
nedir bu kira gıda barınma ulaşım vs
o yüzden maaşları ve giderleri ya tamamen pounda ya da tamamen tlye çeviriyorum ki birim fiyat karmaşasına girmeyelim
çünkü birim fiyat olarak hesaplayınca da bir şey değişmiyor sadece anlaşılması zorlaşıyor
nasıl mı? asgari ücret tr et fiyatı tr: 2000/32 = 63 kg
asgari ücret uk et fiyatı uk : 1600/3,75 =426 kg

bunun dışında yukarıda bir çok link attım diğer şeyleri de kıyaslayabiliriz

Hacı baba tamam o zaman ben de şöle diyorum;

Sen git bir gör sonra dersin ki yanıldınız bak böle böle. Benim evim var zaten orada 2 tane gelirim ben de o zaman :)

rebelh
08-05-2019, 15:01
Hacı baba tamam o zaman ben de şöle diyorum;

Sen git bir gör sonra dersin ki yanıldınız bak böle böle. Benim evim var zaten orada 2 tane gelirim ben de o zaman :)

eyw hocam gidersem ztn burada propaganda yaparım :D
ama biz bu ülkede iyi şartlarda yaşamıyoruz devlet baba birilerini daha iyi beslesin diye fakirleşiyoruz gitgide
ve hiçbirimizin bir güvencesi yok pat bi khk bi yurt dışı yasağı bitti..

Cimmeria
08-05-2019, 15:03
Londra özelinden çıkarırsak market detayına girmeye gerek yok, 2018 yılı satın alma paritesinde ülkemizin durumu ne yazık ki şöyle

https://www.dunya.com/uploads/content/30570-img-1-26-19062018-473824967jpg_6CFEw.jpg?v=1529400268

rebelh
08-05-2019, 15:08
Londra özelinden çıkarırsak market detayına girmeye gerek yok, 2018 yılı satın alma paritesinde ülkemizin durumu ne yazık ki şöyle

https://www.dunya.com/uploads/content/30570-img-1-26-19062018-473824967jpg_6CFEw.jpg?v=1529400268

bunun 2018 olduğunu düşünürsek ve 2018 yılındaki kur ortalamasını 4.88 alırsak şu anda bulgaristanın bir tık falan üstünde olmamız gerekiyor heralde

b.arica
08-05-2019, 15:11
Vah Bizim Halimize... İngiltere'de En Duşuk Saatlik Ucretle Alınan Bu Yiyecekler, Size Verdiğiniz Butun Emekleri Sorgulatacak! - onedio.com (https://onedio.com/haber/vah-bizim-halimize-ingiltere-de-en-dusuk-saatlik-ucretle-alinan-bu-yiyecekler-size-verdiginiz-butun-emekleri-sorgulatacak-869979)

Böyle bir link var istersen bir bak :)

Tunacan
08-05-2019, 15:20
Vatandaşın alım gücü ***** belli de, devletin s.kim gücünün maşallahı var..

KÖROĞLU
08-05-2019, 15:38
Yaşanacak hayatı bir bütün düşünmek lazım,

Temel ihtiyaçlar bazında bakıldığında londra da tr ye göre benzer (asgari ücret diyelim) ücret kazanımında daha iyi şartlara sahip olabilir.

Ama işin içinde barınma / vergi / sigorta / sağlık gibi diğer giderler eklendiğinde işin rengi değişebilir.

Ben de en az sen kadar gitmek isteyen bir adamın ama mekan farklı amerika, belki 100+ saat orada yaşayan türklerin doğru ya da yanlış kendi pencelerinden anlattıklarını dinledim.

Fark ettiğim şu, ben burada 2+ kat asgari ücret kazanırken, geçerli bir mesleğim, geçerli bir kariyerim varken

Amerikada lyft / uber / pizza delivery yapan TR de çok ta bir vasfı olmayan adamın hayat standartlarını yakalayamıyorum, temel sıkıntı burada.

En basiti bir çift vardı basıp gitmişler kaldıkları evi burada kiralamak istesen ödeyeceğin rakam min 3000 TL bindikleri araçlar tr de min 200 bin TL.

Bu paylaşım yapan çiftin tr de bu standartları yakalaması İMKANSIZ.

Getirisini ve götürüsünü hesaplamak lazım, senin avantajın çocuğun ufak ve yanında (boşanmış değilsin) dolayısıyla eşin de bu tür bir radikal değişikliği kabul ediyorsa neden denemeyesin.

Ama benim gördüğüm bir maliyet hesaplıyorsan genelde olumsuz yönde sapmalar yaşanıyor. Bildiğim kadarıyla memursun, istifa sonrası geri dönüş yolunda açık.

Ben senin imkanlarına sahip olsam 2. defa düşünmem. Gider denerim. Olursa kalırım olmazsa dönerim.

johnie
08-05-2019, 15:43
aynı bezi londrada tanesi ,90 kuruşa alırken tl bazında :Online Food Shopping - ASDA Groceries (https://groceries.asda.com/product/pampers-nappies-size-6-7-8/pampers-babydry-size-6-nappies-essential-pack/910001806263)
türkiyede 1,44 kuruşa alıyorsunuz tl bazında: Prima Bebek Bezi Aktif Bebek 6 Beden Ekstra Large Aylık Fırsat Paketi, 102 Adet: Amazon.com.tr (https://www.amazon.com.tr/Prima-Bebek-Ekstra-F%C4%B1rsat-Paketi/dp/B07JRDTC67/ref=asc_df_B07JRDTC67/?tag=googleshoptr-21&linkCode=df0&hvadid=343228531197&hvpos=1o1&hvnetw=g&hvrand=13301220127641381822&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1012763&hvtargid=pla-683038642550&psc=1)

et örneğini verdim yukarıda dana kıyma %20 yağlı 30 lira
ben burada %50 yağlısını 40 liraya alıyorum

nasıl ingiltere bizden daha pahalı olabiliyor?
benim asgari ücretim 2000 tl onun ki 13000 tl

Dostum yanlış anlama ama bu kafa ile gidersen üzülürsün.
Sevgiler,

rebelh
08-05-2019, 15:50
Yaşanacak hayatı bir bütün düşünmek lazım,

Temel ihtiyaçlar bazında bakıldığında londra da tr ye göre benzer (asgari ücret diyelim) ücret kazanımında daha iyi şartlara sahip olabilir.

Ama işin içinde barınma / vergi / sigorta / sağlık gibi diğer giderler eklendiğinde işin rengi değişebilir.

Ben de en az sen kadar gitmek isteyen bir adamın ama mekan farklı amerika, belki 100+ saat orada yaşayan türklerin doğru ya da yanlış kendi pencelerinden anlattıklarını dinledim.

Fark ettiğim şu, ben burada 2+ kat asgari ücret kazanırken, geçerli bir mesleğim, geçerli bir kariyerim varken

Amerikada lyft / uber / pizza delivery yapan TR de çok ta bir vasfı olmayan adamın hayat standartlarını yakalayamıyorum, temel sıkıntı burada.

En basiti bir çift vardı basıp gitmişler kaldıkları evi burada kiralamak istesen ödeyeceğin rakam min 3000 TL bindikleri araçlar tr de min 200 bin TL.

Bu paylaşım yapan çiftin tr de bu standartları yakalaması İMKANSIZ.

Getirisini ve götürüsünü hesaplamak lazım, senin avantajın çocuğun ufak ve yanında (boşanmış değilsin) dolayısıyla eşin de bu tür bir radikal değişikliği kabul ediyorsa neden denemeyesin.

Ama benim gördüğüm bir maliyet hesaplıyorsan genelde olumsuz yönde sapmalar yaşanıyor. Bildiğim kadarıyla memursun, istifa sonrası geri dönüş yolunda açık.

Ben senin imkanlarına sahip olsam 2. defa düşünmem. Gider denerim. Olursa kalırım olmazsa dönerim.

evet hocam konuyu benim açımdan iyi özetlemişsin teşekkür ederim
bunun en büyük sebebi artık kendini burada güvende hissetmemek
tabi burada da bir yaşam standartım var dostlarım var bir mesleğim var ama yarınımdan emin değilim bu işlerin sonunda beni osuruktan bir iftirayla işten atıp pasaportuma el koyabilirler sırf onlar gibi düşünmüyorum diye
sonrasında suriyeliden farkım kalmaz..
yani ya riske girip şansımızı deneyeceğiz ya da burada kalıp her şeye eyw çekmeyi öğreneceğiz
bir avantajım ücretsiz izin hakkı 2. bir avantajımda geri dönüş imkanı
artılar; buradaki meslek-düzen-komşular-arkadaşlar-maddi kazanç
eksiler; gelecek kaygısı
yazın gidince alıcı gözle bir bakıcam eğer karar verirsem uygun zamanda şansımı denicem, ztn 3 ay orada yaşasam belli olur ne olup ne olmayacağı baktım olmuyor arkadaşların dediği kadar zor ve değmez dönerim ne olacak ingilizcem gelişmiş olur :D

rebelh
08-05-2019, 15:53
Dostum yanlış anlama ama bu kafa ile gidersen üzülürsün.
Sevgiler,

sevglier hocam şu postuna yazılacak bir şey yok
kafamı yargılayacak gücü kudreti kendinde görmen, seni özgüven açısından takdir etme sebebim

KÖROĞLU
08-05-2019, 15:58
En güzeli imkan var ise gittiğin yerde 1 aylık bir yer kirala, tr de yaşıyormuş gibi yaşa ve üzerine harcadığının bir kısmı kadar ya şu olsaydı ya bu olsaydı diye bir maliyet çıkar.

Yani atıyorum, 1000 gbp kira verdin, ailenle birlikte temel ihtiyaçlarını 500 gbp ye hallettin. 300 gbp diğer giderler. (oradaki arkadaşının aylık ortalama yakıt / elektrik gideri olsun diyelim)

Araç sigortası / sağlık giderleri içinde aylık 400 gbp eklesen, kısacası 2200 gbp kazandığında kötünün iyisi bir hayatın olur.

mesele 2200 gbp yi std olarak kazanabileceğin bir iş mevcut mu ?

Kuzen var diyorsun ama iş ekmeği bölüşmeye geldiğinde o işler değişir emin olabilirsin.

Yazığım rakamları orada uzun süreki yaşayan adamın hayat tarzına göre ortalama alarak kendine adapte edersen sağlıklı bir veri çıkar.

Diğer taraftan tr de bu ing. de bu demek çok makul değil.

Burada bir diş dolgusunu 200 tl ye yaptırırsın, orada belki 1000 pound'dur, bütünsel bakmak lazım. Dersine iyi çalışırsan olmaması için bir sebep yok bence.

rebelh
08-05-2019, 16:07
En güzeli imkan var ise gittiğin yerde 1 aylık bir yer kirala, tr de yaşıyormuş gibi yaşa ve üzerine harcadığının bir kısmı kadar ya şu olsaydı ya bu olsaydı diye bir maliyet çıkar.

Yani atıyorum, 1000 gbp kira verdin, ailenle birlikte temel ihtiyaçlarını 500 gbp ye hallettin. 300 gbp diğer giderler. (oradaki arkadaşının aylık ortalama yakıt / elektrik gideri olsun diyelim)

Araç sigortası / sağlık giderleri içinde aylık 400 gbp eklesen, kısacası 2200 gbp kazandığında kötünün iyisi bir hayatın olur.

mesele 2200 gbp yi std olarak kazanabileceğin bir iş mevcut mu ?

Kuzen var diyorsun ama iş ekmeği bölüşmeye geldiğinde o işler değişir emin olabilirsin.

Yazığım rakamları orada uzun süreki yaşayan adamın hayat tarzına göre ortalama alarak kendine adapte edersen sağlıklı bir veri çıkar.

Diğer taraftan tr de bu ing. de bu demek çok makul değil.

Burada bir diş dolgusunu 200 tl ye yaptırırsın, orada belki 1000 pound'dur, bütünsel bakmak lazım. Dersine iyi çalışırsan olmaması için bir sebep yok bence.

bu dediklerinin hepsini hem kuzenle hem eşimle konuştuk planımızı yaptık sadece benim çalışmamla nasıl bir hayatımız olacak onu görmeye çalışacağız o yüzden 3 haftalığına gidiyoruz
hatta ben iş bulup çalışmayı düşünüyorum en kötü kuzenin yanında çalışırım ücret almadan ama o tarz bi işte ne kazanacağımı bilirim en azından
mutfak alışverişi kira faturalar hepsini birebir yaşayacağız
sonra eşimin oradaki psikolojisi ne olacak onu göreceğiz son sözü o söyleyecek onu bir şeye zorlamak istemiyorum
sonra diyelim tamam dedik işimizi gücümüzü ayarladık ücretsiz izin alıp gidicez denicez ank antlaşmasına başvurucaz şartlara bakıcaz
baktık olmuyor 3 ay sonra 4 ay sonra geri dönücez buradaki düzenimizi riske etmicez
sanki ben "ingiltere dünyanın en iyi ülkesi siz niye gitmiyorsunuz salaklar" demişim gibi cevaplar alıyorum
10 senedir ev geçindiriyorum ben sorumluluklarım ve ailem herşeyden önce geliyor öyle 2 günde karar verecek bir insan değilim belkide dönünce size ingiltereyi kötülicem daha gitmedim nereden bilebilirim ki..

tl-gbp kıyaslaması yapma sebebim benim orada geçinmemle ilgili değil alım gücüyle ilgili
1300 pound örneği de 2 aydır orada olan başka bir memur arkadaşımla ilgili o da ücretsiz izin aldı o da şansını deniyor
yani sizce para hesabını kıyaslamasını bilmeyecek adam mıyım? :D
benim mesleğim olmuş artık para birimlerinin birbirleri ile koreleasyonu
hele birde buradaki trade imkanım ingilterede olursa iş miş bakmam evde sadece trade ederek rahat rahat geçinirim :D
ztn gidince kuzene tfse den hesap açtırıp bi future platformlarına da bakıcam

KÖROĞLU
08-05-2019, 16:15
Burada kimse birbirinin kötülüğü için yazmıyor ben buna inanıyorum, bir çoğu yazamadığı ama ya kendine ait ya etrafından gördüğü ya da ailesinden gördüğü tecrübeye dayanarak bir şeyler paylaşıyor öyle bakmak lazım.

Neticede gittiğinde şartların süper de olsa sana süper olacak sıkıntılı da olsa o sıkıntıyı sen yaşayacaksın.

Ben gördüğüm kadarıyla şartlarının elverişli olduğunu düşünüyorum, genel kanı alım gücü olarak sadece günlük ihtiyaçlara bakmamak yönünde forumda yazanlara göre, ki bende benzer düşünüyorum.

Hayırlısı diyelim. Biz istifa etsek almazlar bu bile büyük lüks..

ChuckBartowsKi
08-05-2019, 17:13
Dil okulu için yazın Londra'ya gittim yemek konusunda çok basitimdir ( yapmadım hazır yedim ama hep en fast food tarzı olduğu için çok ucuz. )
Ha keyfi harcamalarımı çıkıyorum ingiltere de 1300 paund ile çocuklu bir ailenin geçinmesi çok çoook zor.

Emre911
08-05-2019, 17:26
Bu tartışmaya kurlar üzerinden devam edilirse saçma boyutlara gider evet alım gücümüz yerlerde örneğin;
Bi iphone xs max nedir TR fiyatı nedir TR de asgari ücret nedir ingilterede nedir TR vatandaşı kaç saat çalışır alır bunu 30 saniye düşünerek kararı verebilirsiniz.

Teknoloji dürtelemeyi bıraksam kırmızı et 42 TL, en son belçikada 5.50€ ydu. Asgari ücret 1593 Eur (google) kaç kg et alabilirsin yada kaç 1 kg et için kaç saat çalışırsın?

Başka bi örnek TR de bi asgari ücret kaç litre benzin alır? Biraz daha mantıklı oldu bence. Avrupada absürt pahalı hiçbişeye rastlamadım. 11 yıldır gider gelirim ilk gittiğimde iyi bir yerde et döner 5 eur idi hala 5 eur. Bizim reyonda düşünerek uzandığımız et peynir kaşar türevi hayvansal gıdalar orda her vatandaşın tüketebileceği fiyatlarda.

Burdaki parayla orda bişey almaya kalkarsanız pahalı gelir. Ordaki parayla burdan bişey almaya kalkarsanız ucuz gelir.
Burda hesabı insan üzerinden yapmak lazım. Bi insan bi saatte kazandığıyla TR de ne alır oralarda ne alır. Kimse kusura bakmasın aksini iddaa etmekte özgürsünüz ama ekonomimiz kuduz. Oralarda kimse bizim ülkemizdeki gibi standart yaşamsal faaliyetlerinizi devam ettirirken aldığınız yediğiniz içtiğiniz şeylere kolum gibi vergi yüklemiyor.

blumenberg
08-05-2019, 18:23
almanyada ve hollandada 1 maaş genelde evin kirası, genel giderler, sağlık sigortası, araba sigortasına vs gider. attığınız çöpün bile parasını verirsiniz. mesela bekar olunca devlet sizden daha çok vergi kesiyor, 2800 euro maaş alan bi kişinin 1000 eurosunu devlet baştan vergi diye alıyor. londra'da daha önce bulundum bi süre diğer avrupa ülkelerine nazaran çok pahalı. ve şunu gördüm 100 euro onlarda 100 birim paraya denk geliyor yani bizim 100 TL'miz, ama harcarken çok pahalı geliyor onlara. dışarda yemek yiyemezsiniz genelde, sosyal yaşantınız kısıtlıdır. 2 kişi çalışmadan geçinmek çok zor hele cocuklu ise imkansız

rebelh
08-05-2019, 18:43
Dil okulu için yazın Londra'ya gittim yemek konusunda çok basitimdir ( yapmadım hazır yedim ama hep en fast food tarzı olduğu için çok ucuz. )
Ha keyfi harcamalarımı çıkıyorum ingiltere de 1300 paund ile çocuklu bir ailenin geçinmesi çok çoook zor.

Bunun nedenini bana açıklar mısın?
Ben dataları vereyim haftada 7 gün 5 saat çalılıyorum
Aylık totalde elime 1300 pound geçiyor
Bir kasabada yaşıyorum her yer yürüme mesafesi(ki İngiltere de bir kaç büyük şehir dışında her yer kasaba)
Ev 1 odalı flat kirası 550 pound
Geri kalan harcamaları da trdeki yaşantımızda göre yazalım
Bakalım ne çıkıyor ortaya

Shadow_Dancer
08-05-2019, 18:53
Dûnyanin genelinde sıkıntı var gardaşlar, egitimin iyi degilse zanaatin kuvvetli degilse hic bi yer kolay degil.. 7 iklimi defalarca gezmis bi kardesiniz olarak soyluyorum..

MK8800
08-05-2019, 19:07
Londra'da mülk sahibi kanunlarına uygun avantajlarından faydalanmak için 1 yıla yakın kaldım

Dediğiniz rakamlara çok çok basit ve taşındığınıza değmeyecek bir hayat yaşarsınız.

O rakamlara dikkatinizi çekerim sosyal hayatınız az ya da haftasonu değil HİÇ olmaz.

Gözden çıkardığınız yaşam standartlarına değmeli bana kalırsa

Çünkü Londra gerçekten sosyal anlamda her kitlenin kendine uygun en güzel aktiviteleri bulup vizyon/yaşam kalitesini her katılımda arttırabileceği bir yer bence

Son olarak tavsiye olarak değerlendirmeyi düşünürseniz eğer

Babam kalp rahatsızlığı geçirdikten sonra fahri imkanlardan faydalanmasına rağmen Londra yerine Nice'e geçti ara sıra Istanbul/Nice sürekli gidip geliyor

Maddiyat olarak daha rahat iş olarak geneli turizm ağırlıklı ama kalite olarak düşünülürse Avrupa'nın bana kalırsa en yaşınabilir yeri bu tarz Fransa/İtalya'da başkentler yerine sahil bölgeleri de değerlendirilebilir.

imprezaWRC
08-05-2019, 19:18
Bir kasabada yaşıyorum her yer yürüme mesafesi(ki İngiltere de bir kaç büyük şehir dışında her yer kasaba)

Bak bu linkte tam merak ettiklerini alt alta toplamışlar.
How much does it cost to live in the UK per month? (https://bdiresourcing.com/news/2018/10/how-much-does-it-cost-to-live-in-the-uk-per-month/246)

Toplam aylık maliyet 1290 pound ediyor. Bunun içinde otomobil yok, dışarıda yemek yok...vs

Özet, 1300 pound ile kenara hayal ettiğin meblağı koymak mucize ister.

gsi_club
08-05-2019, 19:21
Bu tartışmaya kurlar üzerinden devam edilirse saçma boyutlara gider evet alım gücümüz yerlerde örneğin;
Bi iphone xs max nedir TR fiyatı nedir TR de asgari ücret nedir ingilterede nedir TR vatandaşı kaç saat çalışır alır bunu 30 saniye düşünerek kararı verebilirsiniz.

Teknoloji dürtelemeyi bıraksam kırmızı et 42 TL, en son belçikada 5.50€ ydu. Asgari ücret 1593 Eur (google) kaç kg et alabilirsin yada kaç 1 kg et için kaç saat çalışırsın?

Başka bi örnek TR de bi asgari ücret kaç litre benzin alır? Biraz daha mantıklı oldu bence. Avrupada absürt pahalı hiçbişeye rastlamadım. 11 yıldır gider gelirim ilk gittiğimde iyi bir yerde et döner 5 eur idi hala 5 eur. Bizim reyonda düşünerek uzandığımız et peynir kaşar türevi hayvansal gıdalar orda her vatandaşın tüketebileceği fiyatlarda.

Burdaki parayla orda bişey almaya kalkarsanız pahalı gelir. Ordaki parayla burdan bişey almaya kalkarsanız ucuz gelir.
Burda hesabı insan üzerinden yapmak lazım. Bi insan bi saatte kazandığıyla TR de ne alır oralarda ne alır. Kimse kusura bakmasın aksini iddaa etmekte özgürsünüz ama ekonomimiz kuduz. Oralarda kimse bizim ülkemizdeki gibi standart yaşamsal faaliyetlerinizi devam ettirirken aldığınız yediğiniz içtiğiniz şeylere kolum gibi vergi yüklemiyor.

Belcika için söylüyorum o asgari ücret 1593 euro degil 1100 euro civari ve eti de ben hicbir zaman 5.50 euroya degil en düsük etin fiyati da kasaplarda 11 euro civarindadir.

rebelh
08-05-2019, 19:26
Bak bu linkte tam merak ettiklerini alt alta toplamışlar.
How much does it cost to live in the UK per month? (https://bdiresourcing.com/news/2018/10/how-much-does-it-cost-to-live-in-the-uk-per-month/246)

Toplam aylık maliyet 1290 pound ediyor. Bunun içinde otomobil yok, dışarıda yemek yok...vs

Özet, 1300 pound ile kenara hayal ettiğin meblağı koymak mucize ister.

Bunlara kabulüm benim iddiam 1300 pounda İngiltere de bir kasabada yaşanabileceği yönünde çünkü bir arkadaşım bu meblaya yaşıyor şimdi tekrar konuştum
Ama evet sosyal hayatı yok aracı yok lüksü yok
Yani 1300 pound yaşayacak kadar bir ücret fazlası değil
Ben gidersem ztn 1300 pounda gitmem en az 2000-2500 olacak ve yine kasaba hayatı olacak merkez gerçekten çok pahalı

turbo&quattro
08-05-2019, 19:35
Dûnyanin genelinde sıkıntı var gardaşlar, egitimin iyi degilse zanaatin kuvvetli degilse hic bi yer kolay degil.. 7 iklimi defalarca gezmis bi kardesiniz olarak soyluyorum..

Evet cnm ..

imprezaWRC
08-05-2019, 20:15
Bunlara kabulüm benim iddiam 1300 pounda İngiltere de bir kasabada yaşanabileceği yönünde çünkü bir arkadaşım bu meblaya yaşıyor şimdi tekrar konuştum
Ama evet sosyal hayatı yok aracı yok lüksü yok
Yani 1300 pound yaşayacak kadar bir ücret fazlası değil
Ben gidersem ztn 1300 pounda gitmem en az 2000-2500 olacak ve yine kasaba hayatı olacak merkez gerçekten çok pahalı

Yaşarsın tabi ama kasaba da ne işle uğraşacaksın da o bahsettiğin meblağı kazanacaksın ? Sağlıkla ilgili bir sıkıntı olduğunda ne olacak? Çocuğun okulu ücretsiz mi? Para biriktiremedikten sonra da İngiltere'de olmanın da pek bir anlamı kalmıyor.
Açıkçası bu hesap ile gideceksen hiç gitme.
Gideceksen de sana haklarını verecek iyi bir firmada iş bularak git. Hiç değilse sağlık sigortan olur, sosyal hakların olur...vs
Diğer türlü ben şu kadar kazanayım, şu kadar kenara koyayım demeler külli yalan olur.

Yine de, hakkında hayırlısı olsun, rast gelsin diyeyim. :)

ghibli06
08-05-2019, 20:29
5-6 sene önce Etiyopya'da iş yapmıştım... paralar peşin, adamlar dürüsttü... ister camiye git ister kiliseye, ister hiç bir şeye inanma kimse kimseyi yargılamıyordu, kazandığın paranın bereketi vardı... neden hep beraber bizi hiç sevmeyen istemeyen birinci!!!! dünya ülkelerine gitmek istiyoruz ki? isterseniz 'ben de sizdenim, hatta hristiyanım, Türkükle de işim olmaz!' deyin, adamlar istemiyor işte yapacak bir şey yok...

Octane
08-05-2019, 22:43
2001 yilindaki krizden sonra, vw passat 1.9tdi baaic 11milyardi. Asgari ucret ise 122milyon tl idi.
Bolersek 90 aylik aagaei ucretle sifir vw passat 1.9tdi aliyordunuz.
Bugun asgari ucret 2020tl. Vw passat 2.0tdi ise 340bin tl.
Yani 168aylik asgari ucret.
Saygilarimla.

CVK
08-05-2019, 23:17
almanyada ve hollandada 1 maaş genelde evin kirası, genel giderler, sağlık sigortası, araba sigortasına vs gider. attığınız çöpün bile parasını verirsiniz. mesela bekar olunca devlet sizden daha çok vergi kesiyor, 2800 euro maaş alan bi kişinin 1000 eurosunu devlet baştan vergi diye alıyor. londra'da daha önce bulundum bi süre diğer avrupa ülkelerine nazaran çok pahalı. ve şunu gördüm 100 euro onlarda 100 birim paraya denk geliyor yani bizim 100 TL'miz, ama harcarken çok pahalı geliyor onlara. dışarda yemek yiyemezsiniz genelde, sosyal yaşantınız kısıtlıdır. 2 kişi çalışmadan geçinmek çok zor hele cocuklu ise imkansız

Sosyal yaşantı kısıtlı değil para değerli. 1 euro indirim olunca herifler rafları kopartıyor burda alışveriş yaparken. 100 € hesap gelmesi için neler neler yemek lazım o ayrı konu. Öyle bir hesapla 5-6 kişi yemek yer restoranda.

Emre911
09-05-2019, 00:12
Belcika için söylüyorum o asgari ücret 1593 euro degil 1100 euro civari ve eti de ben hicbir zaman 5.50 euroya degil en düsük etin fiyati da kasaplarda 11 euro civarindadir.

Evet asgari ücreti parantez içinde google verisi olarak belirttim. Akrabalarımın çoğu işveren ve bugün başlayan adam 1400€ ile başlıyor. Gerek şantiye gerek masa başı. Hadi 1100 olsun yine mal/saatlik ücret hesabında çok geri olduğumuz gerçeğini değiştirmez. Et içinse 3 ay öncesi için konuşuyorum şehir Verviers/Liege yanlış hatırlayım 1-2 eur sapsın kesinlikle 10 eur üstü görmedim antrikot 9.90 dı ki gittiğimde ucuz diye afedersiniz görmemiş gibi kırmızı ete yapışıyorum

BARR
09-05-2019, 06:29
B(ki İngiltere de bir kaç büyük şehir dışında her yer kasaba)

Yapma etme babacım gözünün yağını yiyim.

Dağhan
09-05-2019, 08:59
Siz direkt olarak Londra / İngiltere olarak başlamışsınız konuya ancak ben daha genel ve global olarak yorumlamak istiyorum bunu farklı bir bakışla.
Türkiye'de son 6 yıldır özellikle de son 1,5-2 yıldır alım gücü neredeyse yerlerde sürünür hale gelmiş durumda. Teknoloji, akaryakıt, otomotiv bir yana tarım ve hayvancılığı da kendi ellerimizle bitirip gıda maddelerinde dahi ithalata bağımlı olmuş hale geldiğimiz için, dövizin yükselmesiyle memleket yaşanmaz hale geldi. Bu konuda farklı düşünen yoktur çok azdır sanırım. Ve hayatı yaşamayı seven çoğu insan da elbette bir B planı düşünüyordur.

Ancak burada şöyle bir şey var, yurt dışına yerleşme kararı alırken çok çok dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle psikolojik olarak bu kararı almaya hazırsanız kendinizi yalnızca bir
ülkeye şartlamamanızı öneririm hele hele bu ülke İngiltere ise. Hem ekonomik hem de sosyolojik anlamda tüm verileri enine boyuna düşünmek ve acele karar vermemek şart.
Her ne kadar İngiltere'ye gitmemiş de olsam çoğumuzun çevresinde İngiltere'ye adım atmış ve tecrübe sahibi kişiler olmuştur ki İngiltere hakikaten İskandinav ülkeleri ve İsviçte Lüksemburg ikilisinden sonra Avrupa'nın pahalılıkta başı çeken ülkesi sanırım. Öncelikle kurları TL'ye çevirmeden yerel para birimiyle kazanılacak ve yerel para birimiyle harcanacak şeylerin hesabını iyi yapmak gerek.
Şu anda Türkiye'de global bir firmada çalışıp o firma aracılığıyla yurt dışında çalışmayacaksanız, sizi hatrı sayılır bir süre rahatça yaşatacak banka hesabınız yok ise nereye giderseniz gidin ilk aylarınızda oldukça zorlanacağınızı düşünüyorum. Bu yalnızca İngiltere de değil çoğu ülke için geçerli. Farklı bir kültür, tanımadığınız insanlar vsvs.

Birçok kişi zaten belirtmiş ancak en doğrusu burada teorik olarak ölçüp tartıp yerleşmeyi düşündüğünüz ülkeye, çok büyük adımlar atmadan önce, turist olarak gidip yerli gibi yaşamak gerekiyor. Hem hayat pahalılığını yerinde tartabilmek hem de insanlarla olan diyaloğunuzu test edebilmek adına. Şöyle bir örnek vermek isterim, 2016 yılı sonlarında 3 aylığına Boston / ABD'ye dil okuluna gittim. O zamanlar dolar 3 seviyelerindeydi ancak orada yaşadığım 3 ay boyunca hiçbir zaman doları TL'ye çevirerek hareket etmedim. Yerel dinamikleri anlamaya çalıştım. Turist gibi harcadım, evimde yemek yapmayıp hep hazır yedim, hiçbir şeyden ferahat etmedim fırsat buldukça farklı eyaletleri gezdim ve günün sonunda konaklama hariç günlük 45-50 USD bütçeyi hiç aşamadım. Gerçekten tutumlu yaşasaydım da günlük 10-15 USD bütçeyle çok rahat yaşardım ki yaşayan arkadaşlarım da vardı. Konaklama için ise 700-750 USD'ye ev arkadaşıyla birlikte çok rahat yaşanabilirdi. Bahsettiğim eyalet California, New York kadar pahalı olmasa da ABD'nin en pahalı 5 eyaletinden biri. İnsanlarını ise çok sevmiştim, sosyal hayatta rahatça diyalog kurabileceğime inanmıştım, iş hayatında ise bulunduğum dil okulunda çalışan insanların birbirleriyle olan iş ilişkilerine ve çalışma şartlarına dikkat etmiştim. Türkiye'ye geri dönüş yaparken de Boston benim için yaşanabilir bir yer olarak aklımda yer edinmişti mesela.

Diyeceğim şudur ki; burada alternatifleri değerlendirmeden, sonrasında kararınızı verip orada birkaç ay geçirmeden temelli büyük adımlar atmayın derim. Son olarak youtube'da kanada geyikleri diye bir sayfa var, iki arkadaş Kanada'ya yerleştikten sonra Kanada'ya dair pozitif ve negatif tüm tecrübelerini aktarıyorlar bu kanalda. Her ülkenin kendi dinamikleri de olsa yurt dışında yaşama hakkında bakış açısı genişletebilecek şeyler paylaşıyorlar, izlemenizi öneririm. Hayırlısı olsun şimdiden. :)

rebelh
09-05-2019, 09:13
gidersem mecburi gitmeyeceğim
baktım olmuyor çıkar gelirim "bir dönem ingilterede bir kaç ay yaşamıştım" diye anlatırım çok önemli değil geri dönememe takıntım yok hava durumunun kapalı olması bile etken bence dönmeyi düşünmek için
ha baktım 3 ay yaşadık alıştık 5 ay oldu sıkıntı yok 6 ay oldu yasal prosedürleri hallettik gelirimiz fena değil yaşamımız iyi gelmem
bakarsın 2 sene sonra sıkılır gelirim o da çok önemli değil kendimi kasmıyorum
ama konuyu açarken anlatmak istediğim şeyleri anlatamadığımı görüyorum
parayı tlye çevirmeyi neden bu kadar büyüttünüz ben anlamadım ben burada 5000 kazanıyorum orada 13000 kazanacağım demiyorum ki arkadaşlar
parayı tlye çevirdim çünkü oradaki market alışverişinin tl ile yapıldığında bile buradan daha ucuz olduğuna dikkat çekmek istedim
yoksa kiralar buranın en az 5 katı ama bir asgari ücretli burada kira ödeyerek ev geçindiremezken orada bunu her gün et yiyerek yapabilir çünkü alım gücü iyi
ben şunu iddia ediyorum; emek/kazanç/yaşam kıyaslaması yaparsak tr ingiltereden çok daha pahalı bir ülke
konunun özeti budur benim gözümde

NakkaSss
09-05-2019, 10:22
Şu işleri bir toparlayayım bende ankara anlaşması ile gitmeyi düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak. :D

+soner
09-05-2019, 10:54
Ankara Anlaşması ile giden var mı aramızda ?

rebelh
09-05-2019, 10:57
Ankara Anlaşması ile giden var mı aramızda ?

benim tanıdıklarım var

+soner
09-05-2019, 11:54
benim tanıdıklarım var

Ne iş yapıyorlar ? Ne durumdalar? Bende şu sıralar ank anlaşmasını araştırıyorum.

Anıl E.
09-05-2019, 12:41
En azından gider londra derbisini izleriz :D

nedir bu ankara antlaşması ingiltere vizesi ?

Kahn23
09-05-2019, 12:42
En azından gider londra derbisini izleriz :D

nedir bu ankara antlaşması ingiltere vizesi ?

Ankara Antlaşması & İngiltere Vatandaşlığı (http://www.ingilterekonsoloslugu.net/ankara-antlasmasi-ingiltere-vatandasligi)

rebelh
09-05-2019, 12:44
Ne iş yapıyorlar ? Ne durumdalar? Bende şu sıralar ank anlaşmasını araştırıyorum.

market çalıştırıyorlar
ısrarla beni çağırıyorlar :D
çok memnunlar iyi ki diyorlar ve bu market çalıştıran çocuk normalde avukat :)

KÖROĞLU
09-05-2019, 13:11
market çalıştırıyorlar
ısrarla beni çağırıyorlar :D
çok memnunlar iyi ki diyorlar ve bu market çalıştıran çocuk normalde avukat :)

2. Marketi mi açacaksın, geçen de yazdım adamın rızkına ortak olunca kuzenlik falan kalmaz ortada.

Ne iş yapabileceğin belli mi ? Ya da farklı lokasyonda bir yer daha açıp başına falan mı geçeceksin?

BARR
09-05-2019, 13:15
Bu arada Londra hakkında bilgi vereyim,

Ailemin evi Kingston'da. Muhit olarak iyi bir muhittir, orta ve orta üst aileler oturur. Teyzemin sölediği bu sene hiç olmadığı kadar dükkanın boşaldığı, indirimlerin arka arkaya gelmesine rağmen insanların alışveriş yapmadığı eskiden dolu olan dükkanların boş boş durduğu oldu. Orada da durumlar bu Brexit muhabbetlerinden sonra biraz değişti. Gireceğiniz iş kolunda dikkatli olun.

rebelh
09-05-2019, 13:25
2. Marketi mi açacaksın, geçen de yazdım adamın rızkına ortak olunca kuzenlik falan kalmaz ortada.

Ne iş yapabileceğin belli mi ? Ya da farklı lokasyonda bir yer daha açıp başına falan mı geçeceksin?

benim kafamda hiç bir şey net değil henüz
gel gümüş işi yapalım burada kar marjımız çok yüksek diyen arkadaşta var
kuzen de benimle çalış beraber kebap işi yapalım diyor gillinghamda
ben önce bir gidip 3 hafta bakıcam sonra niyetim sermaye bağlamadan her an dönecek şekilde bir iş bulmak
baktık sıkıntı yaşamıyoruz ileride iş kurarım hemen atlamam..

KÖROĞLU
09-05-2019, 13:28
en güzeli, ortak işi sıkıntı net söylüyorum, şuan çıkmaya çalıştığım bir ortaklık var, batsa da kafam rahat olsa moduna girdim o derece.

He herkesle aynı olmaz ama illa bir sorun çıkıyor, o işi iyi düşün.

Hayırlısı olsun, gidersen de haberimiz olsun ilk ağızdan takip edelim, semavi gibi bir konu açarın artık.

rebelh
09-05-2019, 13:35
en güzeli, ortak işi sıkıntı net söylüyorum, şuan çıkmaya çalıştığım bir ortaklık var, batsa da kafam rahat olsa moduna girdim o derece.

He herkesle aynı olmaz ama illa bir sorun çıkıyor, o işi iyi düşün.

Hayırlısı olsun, gidersen de haberimiz olsun ilk ağızdan takip edelim, semavi gibi bir konu açarın artık.

aynen ülkede herkes bir şekilde kaçmak istiyor eğer gidersem güncel bilgilendirme çekerim :)

rebeloghy
09-05-2019, 14:44
rebelh ,
Konunun başında takılınan noktaları geçiyorum ben, Polonya'da 1 yıl kadar yaşadım üniversitenin son yılında. Bu süreçte 10 ülkeye defalarca gittim, nerede nasıl yaşanıyor araştırdım ve tecrübe ettim.
Okul sonrası işim de 3 yıldır gıda ihracatı - satış pazarlama kısmındayım, yani farklı ülkeler oralardaki yaşam şekilleri, koşulları ilgi alanım.

Bir çok avrupa ülkesi, kanada, avustralya, amerika, rusya vs gider.

Eğitimli olduğu bir alan, bu alanda da kendini iyi geliştirmiş ve yeni dillere/kültürlere açık her insan için dünyanın bir çok ülkesi ne yazık ki içinde bulunduğumuz ülkeden daha iyi bir hayat sunuyor.

Normal şartlarda çoğu göçmen türk, türklere karşı ön yargının daha az olduğu yada başka bir deyişle yabancıya daha açık kültürlere öncelik veriyor.
Bu durumda tercih Avustralya / Kanada ağırlıklı oluyor genelde.

Sizin durum başka çünkü orada tanıdıklarınız ve bağlantınız varken hiç bir bağınız olmayan başka bir ülkeyi denemek 2. bir seçenek gibi duruyor.

Ben fikrinizi destekliyorum, gitmeyi deneyin. Çoğu ülke bizden daha bereketli, açıklanan istatistikler varken hala işte et ucuz da şu pahalı, bu ucuz da bak şu kol gibi girer gibi yaklaşımlar bence bir şey ifade etmiyor.

X yerde kazanan insan X yerin giderleri ile satın alma gücü hesaplanıyor, Türkiye'deki için Türkiye'nin giderleri ile hesaplanıyor. O listedeki her ülke, türkiyeden iyi şartları bulunduruyor.

Avrupa'da vergi kesiliyormuş maaştan; bizde kesilmiyor mu ?

Bordrolu çalışan herkes parası eline kesilmeden çoktan ödüyor o vergiyi. Hatta bir de şu durum devreye giriyor.

Traş olduğunuz berber, Vergi Kaçırıyor. Gelirini doğru beyan etmiyor. Denetlenmiyor.
Alışveriş yaptığınız bakkal, Dişinizi yaptırdığınız dişçi, yemek yediğiniz lokanta vs vs vs bordrolu olmayan her tür insan gelirini doğru beyan etmiyor. Kaç fiş az kesebilirse kar sayıyor.
Bununla da bitmiyor, evine yaptığı harcamayı gider yazıyor.
Araba alıp biniyor, masraflarını gider yazıyor.
Yakıt alıyor gider yazıyor.

Ülkenin bir kesimi bu durumda yaşıyor, bir kısım bordrolu enayi de peşin peşin vergisi kesilip yaşamına devam ediyor.

Dışarıda adalet var, eşitlik var..

Ha bir de, huzur var ya. Eşiniz gece 3 te sokağa çıksa, arkasından bakmanız gerekmeyecek bir yerde yaşamak ne kadar ilginç olurdu. Toplu taşıma kullanmasın, taciz edilmesin diye huzursuz olmamak..
Ben en yüksek oranlı katolik ülkelerden biri olan tutucu Polonya'da, 50.000 nüfuslu yerde yaşadım.
Ten rengi esmer, saç siyah; sakal hiç kesilmiyor. Yani tam anlamıyla bir yabancıyım.

Bir dükkana giriyorum, yüzler gülüyor. Günaydın diyorsun tutmayan bir telaffuzla, yine yüzler gülüyor.
Kapıyı açacaksın çıkmak için, karşıdan gelen kişi üstünden geçmeyi denemek yerine kapıyı açıp tutuyor.

Anlattıkça çok uzun gider, özeti dışarısı güzel. Şart müsaitse denemek iyidir. Yılın yarısı güneşsiz geçecekmiş, günde 3 saat aydınlık gerisi loş olacakmış. Alışıyorsun.
+ ları var - leri var, hayat görüşü ve vizyonla ilgili şeyler gerisi biraz..

rebelh
09-05-2019, 14:52
rebeloghy
yorum için teşekkür ederim hocam yazı uzun diye alıntılamadım
aynı düşünüyorum biz ekonomik olarak baktık burada(ki bence hala trden daha iyi kesinlikle) ama işin birde huzur-saplık-gelecek boyutu var
2 ay önce giden arkadaşım hem kendisi hem eşi memur ama adam orada bri restoranda yardımcı olarak çalışmayı kabulleniyor
çünkü burada bir gelecek yok muhalifiz biliniyoruz eywallahımız yok birilerinin 2 aptal yorumuna hem işimizden hem hayatımızdan hemde pasaportumuzdan olma imkanımız var
hazır fırsat ve imkan varken bir gidip bakmak ağır basıyor :icon_tup:

ChuckBartowsKi
09-05-2019, 15:34

Herkesin yaşam tarzı farklı buna lafım yok fakat söylemek istediğim şu insansınız hiç bir aktivite veya ek masraf olmayacak mı?
2010 senesinden beri her sene ingiltere ye gidiyorum anlatmanıza gerek yok.
En son gidişim bu yaz işte dil eğitimi için tekrardan sertifika almam gerekti o amaçla gittim 1300 pound kazanan birisi 550 pound ev kirası 250 pound mutfak masrafı olsa geriye kalan ihtiyaç alışverişleri telefon faturaları internet faturası diğer faturalar vergiler çocuk masrafları derken minimum 300 pound desek geriye 200 pound kalıyor bu para ile gerçekten neler yapılabilir bir de mesajlarda Türkiye'ye para biriktirme mevzusu vardı o kısımı merak ettim.

ChuckBartowsKi
09-05-2019, 15:39

Ailemin evi Kingston'da. Muhit olarak iyi bir muhittir, orta ve orta üst aileler oturur. Teyzemin sölediği bu sene hiç olmadığı kadar dükkanın boşaldığı, indirimlerin arka arkaya gelmesine rağmen insanların alışveriş yapmadığı eskiden dolu olan dükkanların boş boş durduğu oldu. Orada da durumlar bu Brexit muhabbetlerinden sonra biraz değişti. Gireceğiniz iş kolunda dikkatli olun.

Bu genel bir durum ciddi bir ekonomik daralma var bir çok Avrupa ülkesi ve ABD-İngiltere-Çin gibi ekonomisi iyi olan ülkeler bile bu daralmadan payını alıyor.

rebelh
09-05-2019, 15:47
Herkesin yaşam tarzı farklı buna lafım yok fakat söylemek istediğim şu insansınız hiç bir aktivite veya ek masraf olmayacak mı?
2010 senesinden beri her sene ingiltere ye gidiyorum anlatmanıza gerek yok.
En son gidişim bu yaz işte dil eğitimi için tekrardan sertifika almam gerekti o amaçla gittim 1300 pound kazanan birisi 550 pound ev kirası 250 pound mutfak masrafı olsa geriye kalan ihtiyaç alışverişleri telefon faturaları internet faturası diğer faturalar vergiler çocuk masrafları derken minimum 300 pound desek geriye 200 pound kalıyor bu para ile gerçekten neler yapılabilir bir de mesajlarda Türkiye'ye para biriktirme mevzusu vardı o kısımı merak ettim.

hocam bakın ben 1300 poundla orada yaşayacağım demiyorum
1300 poundla orada yaşayan bir ailenin burada asgari ücretle yaşayan bir aileden daha iyi yaşayacağını savunuyorum
benim trde çok şükür gelirim iyi yaşamımda belli bir standart var tabiki bazı sebeplerden dolayı belirli bir standarttan vazgeçmeye hazırım bu ayrı
yukarıdaki örnek 1 kişinin günde 5 saat kaçak olarak çalışması sonucu kazanılan para
türkiyede haftada 7 gün 12 saat çalışan suriyeliye haftalık 400tl veriyorlar

ben altı doldurulmadan yapamazsın-yaşayamazsın yazanlara kızıyorum diyinki bana şu masrafın var bu masrafın var tamam gözümden kaçmıştır eyw
ama rakamları ortaya koyduğumuz zaman orada yaşayan birisi için ingiltere değil türkiye pahalı bir ülke..
ben şu an türkiyede eşimle birlikte asgari ücretle çalışsak geçinemem
ama ingilterede eşimle birlikte asgari ücretle çalışırsak buradakiinden kat be kat daha iyi daha sağlıklı daha güvenli yaşarım

_opeth
09-05-2019, 17:03
Almanya'da 2 gün geçirmiş birisi olarak iki kelam edeyim:

Düsseldorf'tan Münster'e eğitime gittim. Birincisi İstanbul'un kaotik ortamından sonra çok sessiz hatta fazla sessizki yanımdaki çekçekli bavulun sesinden rahatsız olurlar diye elimle taşımaya başlamıştım.

İkincisi eğitimde eşlik eden bayiinin yaşı benden 10 yaş büyük olmasına rağmen benden genç gözüküyordu ha keza eğitimi aldığımız yazılımcı 70 yaşlarına geldi.

üçüncüsü herhangi bir eli yüzü düzgün restoranda kırmızı etten oluşan yemek ve içeceğe adam başı 25€ verdik. 25TL'ye 350g et ve el yapımı limonata veren bir yer var mı? (yemek yediğimiz yerler turistik bölgelerde idi)

dördüncüsü muhtemelen TR'de aldığım maaşı rakam olarak Euro cinsinden orada alırdım ve eşim heralde çalışmasa bile sağlam bir hayatımız olurdu

AltunTV
09-05-2019, 17:55

18 yaşında ve fotoğrafçı olarak bu çok dikkatimi çekti. Fotoğrafçılık işleri orada nasıl dönüyormuş abi bilgi verebilir misin ?

_opeth
09-05-2019, 21:19
Almanya'da 2 gün geçirmiş birisi olarak iki kelam edeyim:

Düsseldorf'tan Münster'e eğitime gittim. Birincisi İstanbul'un kaotik ortamından sonra çok sessiz hatta fazla sessizki yanımdaki çekçekli bavulun sesinden rahatsız olurlar diye elimle taşımaya başlamıştım.

İkincisi eğitimde eşlik eden bayiinin yaşı benden 10 yaş büyük olmasına rağmen benden genç gözüküyordu ha keza eğitimi aldığımız yazılımcı 70 yaşlarına geldi.

üçüncüsü herhangi bir eli yüzü düzgün restoranda kırmızı etten oluşan yemek ve içeceğe adam başı 25€ verdik. 25TL'ye 350g et ve el yapımı limonata veren bir yer var mı? (yemek yediğimiz yerler turistik bölgelerde idi)

dördüncüsü muhtemelen TR'de aldığım maaşı rakam olarak Euro cinsinden orada alırdım ve eşim heralde çalışmasa bile sağlam bir hayatımız olurdu

https://youtu.be/uceRPXEcGSo

şöyle bir de kendimce yaşadıklarımı anlattım.

b.arica
10-05-2019, 08:42
18 yaşında ve fotoğrafçı olarak bu çok dikkatimi çekti. Fotoğrafçılık işleri orada nasıl dönüyormuş abi bilgi verebilir misin ?

Detayları öğrendikten sonra yazarım.

MK8800
10-05-2019, 10:20

Komşu sayılırız Hyde Park'a yürüyüşe beklerim :D

Sıkıntılı tarafları bir yana bırakırsak eğer kazanç ortalamanın biraz üstü seviyede olursa sahip olunabileceklere bir örnek koyayım o zaman

Porsche Carrera Turbo S ;

Saved Adverts (https://www.autotrader.co.uk/classified/advert/201903015425622?advertising-location=at_cars&year-from=2007&postcode=sw71rh&model=911&sort=price-desc&page=9&make=PORSCHE&year-to=2015&onesearchad=New&onesearchad=Nearly%20New&onesearchad=Used)

rebelh
10-05-2019, 11:40
Komşu sayılırız Hyde Park'a yürüyüşe beklerim :D

Sıkıntılı tarafları bir yana bırakırsak eğer kazanç ortalamanın biraz üstü seviyede olursa sahip olunabileceklere bir örnek koyayım o zaman

Porsche Carrera Turbo S ;

Saved Adverts (https://www.autotrader.co.uk/classified/advert/201903015425622?advertising-location=at_cars&year-from=2007&postcode=sw71rh&model=911&sort=price-desc&page=9&make=PORSCHE&year-to=2015&onesearchad=New&onesearchad=Nearly%20New&onesearchad=Used)

hocam orada benim adıma bir viop hesabı açabilir misin? :D

EOZDAG
10-05-2019, 14:25
Alsında bende ciddi ciddi gitmeyi düşünüyorum. Kalkıp gidiyorum dediğimde bağlantılarım da var, avrupanın belirli yerlerinde 3-4 aylık süreçlerde yaşamışlığım / çalışmışlığımda var bundan önceki yıllarda fakat sonra sakinleyip bir baktığımda aslında o kadarda toz pembe olmadığını gördüm. ghibli06 abininde dediği gibi istenmiyorsun, ikinci sınıf vatandaşsın sosyal çevreni seçemezsin, onlar seni seçecekler, alman bir arkadaşın Türk / Kürt genellemesi yapıp saçmaladığında ya yutacaksın, ya arkadaşlığını bozacaksın(Bunları neden yapıyorlar demiyorum sadece yapıldığında insana dokunuyor diyorum, bana dokunmaz diyene de dokunur). Kavga çıktığında o yumruk atarsa 1 gece yatar (yada para cezası vs. neyse), sen ise sınırdışı. Dünya genelinde göçmen olmanın kolay olmadığını düşüyorum. Bu örnekler sabaha kadar uzar evet alım gücü daha yüksek, belki daha rahat bir hayat yaşanacak fakat her zaman ikinci öncelik sırasında olacaksın. Öyle göründüğü gibi eşitlik adalet vs. gibi bir durumlarıda yok söyleyeyim, uzun uzun yazmayacağım fakat buradaki kayyum orada da mevcut ve şirketinize kayyum atamak için şüphelenmeleri yeterli(Almanlar birbirlerine böyle yapıyorlar mı bilmem). Buradan gitme sebebiniz zaten ötekileştiriliyor olmak değil mi?(En azından benimki öyleydi). Orada kat kat ötekileştirileceksiniz, haberiniz olsun. Ben bunları deneyimledikten sonra, neden gidipte oralara katma değer sağlayayım dedim. Evet kolay bir ülkede yaşamıyoruz, fakat daha güzel bir Türkiye mümkün diyerek emeğimi ülkeme vermeye karar verdim(İnş. gelecekte pişman olmam, fakat çabalayacağım).

_opeth
10-05-2019, 15:05
Alsında bende ciddi ciddi gitmeyi düşünüyorum. Kalkıp gidiyorum dediğimde bağlantılarım da var, avrupanın belirli yerlerinde 3-4 aylık süreçlerde yaşamışlığım / çalışmışlığımda var bundan önceki yıllarda fakat sonra sakinleyip bir baktığımda aslında o kadarda toz pembe olmadığını gördüm. ghibli06 abininde dediği gibi istenmiyorsun, ikinci sınıf vatandaşsın sosyal çevreni seçemezsin, onlar seni seçecekler, alman bir arkadaşın Türk / Kürt genellemesi yapıp saçmaladığında ya yutacaksın, ya arkadaşlığını bozacaksın(Bunları neden yapıyorlar demiyorum sadece yapıldığında insana dokunuyor diyorum, bana dokunmaz diyene de dokunur). Kavga çıktığında o yumruk atarsa 1 gece yatar (yada para cezası vs. neyse), sen ise sınırdışı. Dünya genelinde göçmen olmanın kolay olmadığını düşüyorum. Bu örnekler sabaha kadar uzar evet alım gücü daha yüksek, belki daha rahat bir hayat yaşanacak fakat her zaman ikinci öncelik sırasında olacaksın. Öyle göründüğü gibi eşitlik adalet vs. gibi bir durumlarıda yok söyleyeyim, uzun uzun yazmayacağım fakat buradaki kayyum orada da mevcut ve şirketinize kayyum atamak için şüphelenmeleri yeterli(Almanlar birbirlerine böyle yapıyorlar mı bilmem). Buradan gitme sebebiniz zaten ötekileştiriliyor olmak değil mi?(En azından benimki öyleydi). Orada kat kat ötekileştirileceksiniz, haberiniz olsun. Ben bunları deneyimledikten sonra, neden gidipte oralara katma değer sağlayayım dedim. Evet kolay bir ülkede yaşamıyoruz, fakat daha güzel bir Türkiye mümkün diyerek emeğimi ülkeme vermeye karar verdim(İnş. gelecekte pişman olmam, fakat çabalayacağım).

muhtemelen olabilir yargıları da konuşarak yıkarsın diye düşünüyorum. Almanya'da benle ilgilenen bayii ile konuşurken Friends dizisinden Brexit'e Honda fabrikasının kapanmasında, ülkenin durumuna kadar fazla geniş konuda konuştum. hatta leasing'i biteceğinden yeni araba alacağını söyledi hybrid almasını söyledim filan :D Sonunda klasik olarak Türkiye'ye çağırdım ama Kaş'a git dedim :D Önyargısı varsa bile kırmışımdır diye düşünüyorum. :) bayii yarı Fransız yarı Alman idi bu arada.

EOZDAG
10-05-2019, 15:39
muhtemelen olabilir yargıları da konuşarak yıkarsın diye düşünüyorum. Almanya'da benle ilgilenen bayii ile konuşurken Friends dizisinden Brexit'e Honda fabrikasının kapanmasında, ülkenin durumuna kadar fazla geniş konuda konuştum. hatta leasing'i biteceğinden yeni araba alacağını söyledi hybrid almasını söyledim filan :D Sonunda klasik olarak Türkiye'ye çağırdım ama Kaş'a git dedim :D Önyargısı varsa bile kırmışımdır diye düşünüyorum. :) bayii yarı Fransız yarı Alman idi bu arada.

Ben iş arkadaşlarımdan hiç sıkıntı yaşamadım fakat sosyalleşirken tanışırken vs. çok sıkıntı yaşadım. Bunun yanında bende çok davet ettim Avusturyalı ve Alman arkadaşlarımı ama karşı kıyıyı seçtiler...

ChuckBartowsKi
10-05-2019, 17:38
hocam bakın ben 1300 poundla orada yaşayacağım demiyorum
1300 poundla orada yaşayan bir ailenin burada asgari ücretle yaşayan bir aileden daha iyi yaşayacağını savunuyorum
benim trde çok şükür gelirim iyi yaşamımda belli bir standart var tabiki bazı sebeplerden dolayı belirli bir standarttan vazgeçmeye hazırım bu ayrı
yukarıdaki örnek 1 kişinin günde 5 saat kaçak olarak çalışması sonucu kazanılan para
türkiyede haftada 7 gün 12 saat çalışan suriyeliye haftalık 400tl veriyorlar

ben altı doldurulmadan yapamazsın-yaşayamazsın yazanlara kızıyorum diyinki bana şu masrafın var bu masrafın var tamam gözümden kaçmıştır eyw
ama rakamları ortaya koyduğumuz zaman orada yaşayan birisi için ingiltere değil türkiye pahalı bir ülke..
ben şu an türkiyede eşimle birlikte asgari ücretle çalışsak geçinemem
ama ingilterede eşimle birlikte asgari ücretle çalışırsak buradakiinden kat be kat daha iyi daha sağlıklı daha güvenli yaşarım

Tabii ki öyle Türkiye de asgari ücretle geçinen bir çift ile ingiltere de aynı birimi kazanan bir çiftin arasında dağlar kadar fark olur hem hayat standartında hem huzurunda fakat burada alıştığınız standartların altında bir hayat belki başlarda sizi sıkmaz ama sonrasında mutlaka sıkıntı olacaktır diye düşünüyorum kurulu düzenler kolay bozulmuyor iyi düşünmenizi tavsiye ederim yoksa emin olun benim elimde bir şans olsa ben direk giderim durmam işi gücü saldım yani bana şu an burada yaşadığım hayat standartının 4/2 sini sunsa yeter.