Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ikinci el tasit alirken 'kacinci sahibisiniz' sorusu sacmaligi

Octane
25-06-2019, 13:13
Merhaba

Son zamanlarda bana ve cevreme yoneltilen cok sacma bir soruyu paylasmak ve bunu sorma nedenlerini sorgulamak istiyorum.

Diyelim ki bir motosiklet veya otomobil satiyoruz. Arayanlar bakanlar bir anda soruyor, siz kacinci sahibisiniz diye.

Benim bildigim ben su anda bu araci bu haliyle satiyorum. Bu kmde, bu boyada bu degisende bu hasar kaydinda ve su anki sekliyle. Bu aracin bu duruma gelene kadar kimin bindiginin ne onemi var ben gercekten anlamiyorum.

Siz diyo aracin kacinci sahibisiniz? 2.ci sahibiyim diyorum, arac eski model 2.sahibi olamazsiniz diyor.

Baska bir arac satiyoruz bu arac kiralamada mi calismis diyor. Ne bilelim biz galeriden aldik. Calismissa ne olmus ki ben soyluyorum su anda zaten sana durumunu. Gotur baktir.

Cok kisi tarafindan kullanilan arac daha mi cok yipraniyor? Tek kisi sifir alip aracin annesiyle iliskiye giren o kadar cok bebe var ki piyasada.

Eger boyle bir mevzu varsa kiralamadan cikmis hatasiz boyasiz dusuk kmdeki araclarinizi piyasadan 15 20 altina hrmen toplayayim ben.

HaKo
25-06-2019, 13:20
Gayet Mantıklı bir soru , 50 tane adamın altından geçmiş arabayla 2-3 kişinin el değiştirdiği araba aynı olamaz.

Bugüne kadar 30 dan fazla araba alıp sattım , %90 ikinci eldi , hepsinde bana da bu soruyu yönelttiler ben de yönelttim.

Benim için çok büyük bir kıstas değil ama yine de bilmek isterim. Ben araç alırken sahibini bile seçerim , sadece arabayı değil, ben bunda hiç bir saçmalık görmüyorum.

berkaym
25-06-2019, 13:30
Eski arabanın az el değiştireni genelde hep daha temizdir. Uzun kullananlar genelde bakımını vs aksatmaz ama al sat yapanlar zaten satcam kalsın diyenler bazı masraflardan kaçtığı daha bakımsız olabiliyolar.

Bende sorarım her arabada. 10 kere el değişen araba gözümde daha eksidedir ne olduda 10 taneside sattı arabayı diye düşünür insan

akko
25-06-2019, 13:36
Gayet Mantıklı bir soru , 50 tane adamın altından geçmiş arabayla 2-3 kişinin el değiştirdiği araba aynı olamaz.

Bugüne kadar 30 dan fazla araba alıp sattım , %90 ikinci eldi , hepsinde bana da bu soruyu yönelttiler ben de yönelttim.

Benim için çok büyük bir kıstas değil ama yine de bilmek isterim. Ben araç alırken sahibini bile seçerim , sadece arabayı değil, ben bunda hiç bir saçmalık görmüyorum.

Eski arabanın az el değiştireni genelde hep daha temizdir. Uzun kullananlar genelde bakımını vs aksatmaz ama al sat yapanlar zaten satcam kalsın diyenler bazı masraflardan kaçtığı daha bakımsız olabiliyolar.

Bende sorarım her arabada. 10 kere el değişen araba gözümde daha eksidedir ne olduda 10 taneside sattı arabayı diye düşünür insan

Ben de aynı fikirdeyim. Ben de ikinci el araç alacaksam eğer, 30 kişi tarafından değilde mümkün olduğunca; biniciden, az el değişmiş arabalar tercihimdir.. sebeplerini arkadaşlar açıklamış.

HaKo
25-06-2019, 13:40
hele sattığın spor arabayla Türkiyedeki profili az çok herkes biliyordur ,

Parayı bulup 6 ay binip satarımcılar, kışın başında 3 kuruş ucuza alıym hem altımda dursun hem yaza çakarımcılar, bayramdan önce alıp bayramdan sonra satanlar,

bu profil hayata kalkıp arabanın bir civatasına ellemezler, bunu zarardan sayarlar. E sonra nasıl sormayacaksın kaçıncı sahibisin , kaç sene kullandın , kaç km yaptın , kimsin necisin , kimse kusura bakmasında burası Türkiye , bu sorulara hadi lan sanane diyeninde çöpünü almam , cevap vermiyorsa zaten bilin ki alengir vardır malında, tecrübe ile sabittir.

arda35
25-06-2019, 13:52
Araç alırken ne zamandır sahip olunduğunu, varsa bakım-onarım geçmişini sorarım mutlaka.

İzmir'den ilan veren bir galeri var. Filo çıkması araçları alıp ilk sahibinden ayağına satıyor. Resmiyette doğru mu, doğru. Ama üzerinden kaç şirket çalışanı geçmiş belli değil. Böyleleriyle muhatap olmamak adına sahibinden araç kovalıyor insanlar. Mantıklı sorularını da cevaplayın bi zahmet.

KOSEREN
25-06-2019, 14:02
Benim için değişen-boya kadar önemli bi husus.Sezonda alayım havamı atıp satarım mantığıyla 10 el değiştirmiş arabanın bakım durumuyla uzun vadeli binilmeyi düşünen aracın bakım durumu kesinlikle aynı olamaz..Saçma bi serzeniş olmuş.

Agent
25-06-2019, 14:04
2. el bizde kullanılan bir tabirdir. Normalde karşılığı kullanılmış araçtır ve eğer bu soruyu sen kullanışmış araç alırken sormuyorsan bu senin düşünmen gereken bir durum bence.

CloudGrey
25-06-2019, 14:26
ulan ben alırken adamın mesleğini bile soruyorum :D

onn_dear
25-06-2019, 14:31
Çok doğru bir soru bence de. Uzun süre binecek kişi masraftan kaçınmaz, al satçı yamala zaten satacağım der. Sonuç olarak tek el kullanılmış kötü durumda olan araçlar olsa da istisnalar kaideyi bozmaz.

Ormanci
25-06-2019, 14:33
"Boya dagındısı olanlar aramasıngg" gibi bişey olmuş..

Şu da var, 7.sahibi bile olsan, geriye dönük servis-bakım kaydı vb. titizlikle tutulmuşsa mesela, bu da keyif verici şekilde incelenip alınabilir. Ama böyle otomobil sahibi olan az tabi.

Bu durumda Türkiye şartlarında 1-2 kişi tarafından kullanılmış araçlar "doğal olarak" daha temiz intibası bırakıyor. En azından hiç bişey olmasa bile kullanan buna "bineceği" için, uzun vadeli düşünüp, bakımını, arızasını da buna göre yaptırmıştır diye düşünülüyor. Diğer türlü "haa adam bunu almış, 3-5 ay binmiş, hiç bişeyini yaptırmamış, satmış" gözüyle bakacaktır. Ki bence gayet normal. Ben de böyle düşünürüm.

Gkn55
25-06-2019, 14:37
"ben bilmiyorum, böyle aldım." tayfası karşısında ortaya çıkmış bir önlemdir. aslında satıcının aracını ne kadar tanıdığı, bakım geçmişini ve güncel durumunu ne kadar bildiğini sorgularız. ileride oluşması muhtemel problemleri minimuma indirmiş oluruz.

Ormanci
25-06-2019, 14:44
"ben bilmiyorum, böyle aldım." tayfası karşısında ortaya çıkmış bir önlemdir. aslında satıcının aracını ne kadar tanıdığı, bakım geçmişini ve güncel durumunu ne kadar bildiğini sorgularız. ileride oluşması muhtemel problemleri minimuma indirmiş oluruz.

Aynen...

Zamanında babam benzer bi soruya o samimiyetle "o kadar memnunum ki gidip sıfırını tekrar alırım" gibi bişey dedi. Karşıdaki adam da şaşırdı "e niye satıyorsunuz o zaman" diye... Ya lafın gelişi söylüyorum, ben C serisi buldum bi tane, onu almak için satıyorum, yoksa satmazdım dedi :D Haaa diye rahatladı adam da :D Adam düşündü ki bunun bi sorunu var da, biz satıp yenisini alacağız :D

Met
25-06-2019, 14:51
kaçıncı sahibi olduğundan tut, ne zaman aldığına kadar soruyorum bende :D

BARR
25-06-2019, 14:53
Çok el değiştirmiş bir araç almayı tercih etmem ben şahsen o yüzden sorarım. Al-Satçı eline düşmüş arabayı da almak istemem çünkü yapılması gerekenler yapılmayıp hep iteleniyor :)
XoR

Otel Yöneticisi 2. sahibinden satılık Passat.

Yigit-Y
25-06-2019, 14:55
Ben kaçıncı sahibi olduğuna bakmam

Arac km modeline göre hasar temizlik ile doğru orantılı ve kelepir ise alırım.

135.000 TL tramerli araba satmış bir vatandas olarak

Şunu derim araba ucuz ise her türlü satılır

Banada sorarlar şunu söylerim arabayı begendin mi?

Evet daha ne abi o zaman kaçıncı sahibiyim

Senin kafama yatmadiysa bosver onemli değil derim

Ucuz mal her zaman satılır.

Alırken ucuza alan zarar yazmaz isterse bir tabur binsin

rain man
25-06-2019, 14:56
Özellikle kaçıncı sahibisin diye sormam ama ne kadar zamandır kullanıyorsunuz diye sorarım. 5 yıldır aynı kişi tarafından kullanılan arabayla 6 ay önce alınan ve satılan arabadan benzer performans çıkmıyor.

rebelh
25-06-2019, 15:03
2. el arabalar konusunda akıl sağlığımızın ülke olarak yerinde olmadığını düşünüyorum
ben daha değişen-boya-km takıntısına anlam verememişken kaçıncı sahibi olduğu inanın hiç gözümde olmuyor
ha ben tabi uygun fiyatlı iş görecek eski arabalara biniyorum belki bundandır 18 yaşında araba alırken kaçıncı sahibi veya değişen boya takıntısı ısrarı pek anlamlı olmuyor
soruların manasızlığı alınan mala göre değişiyor bence ama 2. el konusunda kılı kırk yardığımız kesin bu da arabaların olması gerektiğinden çok daha pahalı ve haliyle kıymetli olmasından kaynaklı olsa gerek..

Yigit-Y
25-06-2019, 15:05
2. el arabalar konusunda akıl sağlığımızın ülke olarak yerinde olmadığını düşünüyorum
ben daha değişen-boya-km takıntısına anlam verememişken kaçıncı sahibi olduğu inanın hiç gözümde olmuyor
ha ben tabi uygun fiyatlı iş görecek eski arabalara biniyorum belki bundandır 18 yaşında araba alırken kaçıncı sahibi veya değişen boya takıntısı ısrarı pek anlamlı olmuyor
soruların manasızlığı alınan mala göre değişiyor bence ama 2. el konusunda kılı kırk yardığımız kesin bu da arabaların olması gerektiğinden çok daha pahalı ve haliyle kıymetli olmasından kaynaklı olsa gerek..

82 model mercedes aldım dizel otomatik

Adam boya varmı diye sordu pert kaydi var mi diye sordu

Sasirmiyorum bu olaylara

rebelh
25-06-2019, 15:08
82 model mercedes aldım dizel otomatik

Adam boya varmı diye sordu pert kaydi var mi diye sordu

Sasirmiyorum bu olaylara

5 yaşında arabada anlarım da 80 model arabada bne sormaya utanırım
km konusuna da açıklık getireyim yanlış anlaşılmasın 5 yaşında 200k km çoktur almayabiliriz
ama 10 yaşında 100k altı km arayan adam ya çok şanslı olacak ya da kandırılacak başka yolu yok bence

Ormanci
25-06-2019, 15:10
Bunları yazıyorum söylüyorum, her şey boş, her malın bi alıcısı var bi şekilde..

Bizim damat 450 bin TL civarına SL ilanı verdi, 70-80 bin TL Tramer vardı. Adam gelmiş, ufak tefek baktırmış, kazalı fotolar vs muhabbeti olmuş, aaa demiş arabada hasar mı vardı? Neyse siz fotoğrafları atarsınız demiş. O arada gitmiş satışı falan halletmişler, tabi satış fiyatı 450 değil, indirmiş bizimki ama almaya gelen kafa bambaşka bi kafa, adam Mengerler'de ekspertize "borcumuz ne gadar yav" diyip, "efendim x bey tanıdık, borcunuz yok" demesine rağmen cebinden bi tomar çıkarıp, 300 TL masaya atıp gitmiş :D

Oznsrl
25-06-2019, 15:35
Kendim çok araba almıyorumda eşe dosta bakarken atıyorum lastik akü bakımları nerde yapılmış bunlara bakıyorum kaliteli mal varsa bir nebze daha olumlu oluyor benim için çünkü kendimde titizim bu konularda :D

XoR
25-06-2019, 15:38
Çok el değiştirmiş bir araç almayı tercih etmem ben şahsen o yüzden sorarım. Al-Satçı eline düşmüş arabayı da almak istemem çünkü yapılması gerekenler yapılmayıp hep iteleniyor :)
XoR

Otel Yöneticisi 2. sahibinden satılık Passat.

Teknemde var onu atlamışsın :D

BARR
25-06-2019, 15:39
Bunları yazıyorum söylüyorum, her şey boş, her malın bi alıcısı var bi şekilde..

Bizim damat 450 bin TL civarına SL ilanı verdi, 70-80 bin TL Tramer vardı. Adam gelmiş, ufak tefek baktırmış, kazalı fotolar vs muhabbeti olmuş, aaa demiş arabada hasar mı vardı? Neyse siz fotoğrafları atarsınız demiş. O arada gitmiş satışı falan halletmişler, tabi satış fiyatı 450 değil, indirmiş bizimki ama almaya gelen kafa bambaşka bi kafa, adam Mengerler'de ekspertize "borcumuz ne gadar yav" diyip, "efendim x bey tanıdık, borcunuz yok" demesine rağmen cebinden bi tomar çıkarıp, 300 TL masaya atıp gitmiş :D

KING Online :D

Shirb13
25-06-2019, 15:47
Kaçıncı sahibi olduğu ve bu doğrultuda ne kadar kullandığı, ülkemiz koşullarında önemli.

Öğrenci olarak 1.5 yıl kadar San Francisco / California'da yaşama fırsatım oldu. Bu süreçte otoparkta çalıştım. Meksika'lı bir süpervisorım vardı, araçlardan anlardı bana bu konuda güzel şeyler kattı. Amerika koşullarında dikkat etmek gereken tek şey arabanın kaç mil yaptığı, gerisi bir şekilde halledilir diyordu.

E adamlar haklı. Hepsinin evinde garaj, yeterli alet edevat ve bu işlere ayıracak vakit var.

Ormanci
25-06-2019, 16:07
KING Online :D

Sorma hocam :D

Bu arada şu 35w D5S'leri aldım, uzundur söyleyeceğim unutuyorum, kafama girdin :D

BARR
25-06-2019, 16:08
Sorma hocam :D

Bu arada şu 35w D5S'leri aldım, uzundur söyleyeceğim unutuyorum, kafama girdin :D

Ya çok zayıf çünkü, inşallah gözle görülür fark yaratır.

220T
25-06-2019, 16:18
İnsanların neye para vereceklerini öğrenmek istemelerinde ne var?Sorduktan sonra saçma yorum yapması kendine kalmış,yanlış konuşabilir o ayrı.

Diğer husus da 80 model arabada kaza-boya soruluyor denmiş.Bu soru illaki kötülemek için sorulmuyor ki.Ne aldığını bilmek için de soruluyor olabilir.Bu adama kızan aynı kişiler,80 model araba boyasız olunca altın niyetine,çok pahalı satmayı biliyor ama.O zaman da desenize 80 model araba,boyasız olsa ne olacak diye,fiyat 80 modele göre olmalı diye.(Eleştirim kişiye değil zihniyetedir.)

Ormanci
25-06-2019, 16:27
Ya çok zayıf çünkü, inşallah gözle görülür fark yaratır.

İnşallah, veriler neredeyse 2 kat aydınlatma diyor. Görüntüler de öyle, bakalım, arabayı yakıp makmayız inşallah :D

onursumer
25-06-2019, 16:28
kaçıncı sahibi olduğuna çok takılmasamda

alıcağım aracın az kullanıcıda uzun sure kullanılmış olmasını tercih ederim

CloudGrey
25-06-2019, 16:40
arkadaşım babasıyla konuşuyoruz.
yaaa yaşar amca bu arabanın hali ne ? dedim (araba mütahit mercedes e kasa)
orası burası kırık her yerinden ses geliyo..

evde 2 erkek cocuk 1 de baba var totalde 3 erkek biniyor arabaya

yaşar amca durdu şöyle dedi ;

ee olum bu kadının 3 kocası olursa böyle olur...

ardicli2000
25-06-2019, 16:44

Abi insanımız bildiğin zır cahil.

15 yaşında ara alıyor boya var mı diye soruyor. Olmayanı var mı ki? Olsa ne olur? Kazası var mı diye bakmıyor. Sanıyor boya olması arabayı kötü yapıyor.

Çok exper gördüm A, B, C sütunlarına bakmadılar bile. Bakmıyorlar da. Soran var mı yok?

Eyvallah boya değişen yoksa şase sağlamdır diyebiliriz. Ama araç 3-5 yaşındaysa güzel. 15 yaşındaysa da ona göre bakmak lazım. Daha yeni arkadaş 15 yaşında 55000 km de araç aldı. Kardeşi istemedi palio diye. Bunun debriyajı bitik diye yokuş yapıyor. Lan araba 15 yaşında. Bitik olsa ne olur olmasa ne olur. Trigeri de değişmemiştir değişmesi lazım. İkinci el aracın doğası bu.

Ben de kendime 9 yaşında araç aldım. Yağını, filtresini, bujisini, kayışlarını tek tek değiştiriyorum. Süresi gelmiş gelmemiş çok önemli değil. Uzun süre binmek istediğimden hassas bakıyorum. LPG sinde sorunlar vardı tek tek çözdüm, çözüyorum. OEM olmasa da en kaliteli parçaları alıyorum. Her yerini dinliyorum. Boyasına bakımına temizliğine dikkat ediyorum. Ama gel gör ki sanayi de 5 kere çizdiler. Ne yapayım. Araba çöp mü şimdi :) Paslanmasın diye hemen rötuş yapıyorum. Belli oluyor mu oluyor ama kaporta korunuyor. Aldıktan 1 hata sonra -nasıl olduğunu hala bilmiyorum- sağ ön kapıda göçük oluşmuş. Olduğu gibi duruyor, zararı yok. Buna takılmanın da manası yok. Yürüyen sağlam olsun, bakımı yerinde olsun gerisi hikaye...

barakuda26
25-06-2019, 16:49
16 yılda toplam 3 araba değiştirdik ailecek. İki tanesinin ikinci sahibi bir tanesinin üçüncü sahibiydik. Hepside emsallerine oranla oldukça diri düzgün temiz araçlardı. Bende sonraki sahiplerine o şekilde teslim etmeye özen gösterdim. Çok el değiştirmiş az el değiştirmiş araç her halukarda belli ediyor kendini, tabi bu az el değiştiren araçlar kesinlikle temizdir iyidir veya çok el değiştiren araçlar çok kötüdür diye bi durum yok istisnalar mutlaka vardır. Şimdi yine araç arıyorum. Bende aynı soruyu her ilanda olmasa da yöneltiyorum ve bunda bi saçmalık göremiyorum.

Ahmet.S
25-06-2019, 17:22
Ben f30 nerdeyse 1.5 sene aradım yeni model araba hiç birimi ilk sahibi olmaz. İlk sahibi yada bini harici mantıklı değil benim için servis kaydını kontrol ettirip expertizden sonra güzel bir şekilde biniyosunuz.

KOSEREN
25-06-2019, 18:14
Ben f30 nerdeyse 1.5 sene aradım yeni model araba hiç birimi ilk sahibi olmaz. İlk sahibi yada bini harici mantıklı değil benim için servis kaydını kontrol ettirip expertizden sonra güzel bir şekilde biniyosunuz.

f30 un imajını öyle bi sevip attılar ki normal binici anında tercih değiştirir oldu..

KÖROĞLU
25-06-2019, 18:21
Sonuç değişmiyor, uzun süreli sahip olan da çok iyi bakmayabiliyor.

Kendi arabam bir abimdeydi 6 sene kadar, zorunlu bakım harici bir şey yapmadı. Geri aldım 4 lira masraf ettim (araba twingo)

Şimdi ise mondeo aldım 98 model, galeriden aldım 9 yıllık sahibi bir ast. abiymiş. Galerici hasar yok dedi 3000 küsür kayıt çıktı,

sahibi tam asker disiplini 100 sf evrak verdi ne zaman ne yapıldı, adam hep kaskoyla binmiş ne olsa kaskodan yaptırmış.

98 model araba da şasesi düzgün olduktan sonra boya ve (arka çamurluk / tavan hariç) değişene takılmak abes geliyor bana.

Kaldı ki arbada sağlam güneş yanığı var, keşke boyatmış olsaydı da öyle alsaydım :)

araba işi şans işi biraz da, iyi insanlara denk gelmek lazım. Yoksa affetmiyorlar.

Racing27
25-06-2019, 18:59
Bu soruyu soranların birçoğu esnaf ve alım satım işleriyle uğraşan arkadaşlar oluyor.

Kadyr
25-06-2019, 21:28
Mantıklı soru bende sorarım. Sürekli el değiştirmiş araba istemem kimde ne bakım yaptırıldığını öğrenmek bilmek zor. 2012 model aracımı 3. Sahibinden aldım ama 6 senelik sahibi idi o yüzden sorun etmedim

Grimlord
25-06-2019, 23:18
Ben hiç sormadım ne yalan söyleyeyim, hatta slknın 14.sahibi mi neydim. Değişen, motor durumu daha çok önemli aslında benim için, beğendiysem alırım

gokhankenar
25-06-2019, 23:40
Bence gayet önemli aracın kaçıncı sahibinde olduğu. Ben şu an bindiğim aracın 2. sahibiyim(2004 model Marea exclusive). adam arabayı teslim aldığı gün bayide foto çekinmiş arabayla onu bile gösterdi bana :) . Tüm faturaları fişleri herşeyi teslim etti. Bence arabanın eveliyatını bilmek çok güzel birşey. Şu ana kadar hiç birkaç farklı kişi tarafından kullanılmış araba almadım.

Son olarak ben mal alıyorsam elbette soracağım elbette titizleneceğim parayı ağaçtan toplamıyoruz. İnsanlara uyuzlanmak yerine yardımcı olun sabırla cevap verin herşeye sitem etmeyin.

ontheair
26-06-2019, 15:27
Bizim millet bir garip. Satıcılar kimse soru sormasın alsın gitsin istiyor, alıcılar da mantıklı mantıksız her soruya cevap verilsin...
Eğer klasik falan değilse eski arabada değişen, boya vs. sorulması bilgi amaçlı çok detaylı sorulmasına gerek yok. Özellikle yeni otomobillerin çok el değiştirmesi de "düzeltilemeyecek bir sorunu mu var" sorusunu akıllara getirdiği için önemli.

Octane
26-06-2019, 17:25
Çok değişik kafalar.

Ama iyi oldu öğrendiğim, insanlar buna önem veriyorsa artık alacağım her araca bakacağım kaçıncı sahibi diye. Saçma sapan sorular soracağım sen ne iş yapıyosun memleket neresi diye :D

Eğer öğrenci ve 5.sahibiyse mesela piyasanın 10bin tl altını mı teklif etmek lazım o zaman? Cidden bilmiyorum, öğrenmek amaçlı soruyorum.

coyote
26-06-2019, 17:41
Fazla el değiştirmiş araç elbette tercih edilmez. Bunun sebebi, az el değiştirmiş aracın daha temiz olacağının garanti olması değil, az el değiştirmiş aracın geçmişinin sorgulanmasının daha kolay olması ve "ben de bilmiyordum" gibi yalan mı doğru mu belli olmayan cevaplarla karşılaşma ihtimalinin daha düşük olmasındır.

Muharrem C.80
26-06-2019, 23:59
Çok değişik kafalar.

Ama iyi oldu öğrendiğim, insanlar buna önem veriyorsa artık alacağım her araca bakacağım kaçıncı sahibi diye. Saçma sapan sorular soracağım sen ne iş yapıyosun memleket neresi diye :D

Eğer öğrenci ve 5.sahibiyse mesela piyasanın 10bin tl altını mı teklif etmek lazım o zaman? Cidden bilmiyorum, öğrenmek amaçlı soruyorum.

Bu tarz yargılar bakış açısı ve tecrübeler ile oturur kesin kaidesi yoktur genellemeler bütünüdür istisnalar olur elbet. Önemsemiyorsan bu saatten sonra çokta önemli senin sistemin bu konuda farklı gelişmiş demekki bugüne kadar önemsemediğin için dilin yanmadıysa ne ala.

Muharrem C.80
27-06-2019, 00:00
Bu tarz yargılar bakış açısı ve tecrübeler ile oturur kesin kaidesi yoktur genellemeler bütünüdür istisnalar olur elbet. Önemsemiyorsan bu saatten sonra çokta önemli değil senin sistemin bu konuda farklı gelişmiş demekki bugüne kadar önemsemediğin için dilin yanmadıysa ne ala.
eksik olmuş edit yok

rebeloghy
27-06-2019, 08:07
Çok değişik kafalar.

Abi yanlış anlama da senin fikrine ters düşünceler için çok değişik kafalar diyorsun. Ne var ki bunda, baktığım araç kaç yıldır aynı kişide bunu ben de sorguluyorum. 3-5 aydır biniyorsa bakmam bile nerdeyse araca. 8 yıldır aynı kişide ve 8 yıldır kaskolu binilmiş, en ufak eziğine kadar nasıl olduğunu bilen bir kişiden almak varken, 3 ayda el değiştiren arabanın ne çıkacağı çok da sürpriz değil bence.

rebelh
27-06-2019, 08:12
Abi yanlış anlama da senin fikrine ters düşünceler için çok değişik kafalar diyorsun. Ne var ki bunda, baktığım araç kaç yıldır aynı kişide bunu ben de sorguluyorum. 3-5 aydır biniyorsa bakmam bile nerdeyse araca. 8 yıldır aynı kişide ve 8 yıldır kaskolu binilmiş, en ufak eziğine kadar nasıl olduğunu bilen bir kişiden almak varken, 3 ayda el değiştiren arabanın ne çıkacağı çok da sürpriz değil bence.

peki o 8 yıllık sahibi bi al-satçıya sattıysa o da 3 ay binip ilana koyduysa ve fiyatı uygunsa yine mi almazsın?

SekoLive
27-06-2019, 08:37
Çok değişik kafalar.

öğrenciyse ailesiyle pazarlık etmeni öneririm.

Maxiboost
27-06-2019, 08:41
Konuyu acan arkadasa bir yere kadar hak veriyorum. Model yilina gore satis sayisi farklilik gosterebilir ama misal 2015 model arac 3 kere satilsa ne olacak. Ancak 6-7 defa satis gorduyse ve el degistirdi ise kotu ihtimalleri dusururum. Kronik ve yuksek masraf cikartan bir arizasi olabilir, iadereten onarilmis sonradan fark edilen elektronik bir arizasi olabilir vs diye dusunurum.

kanashibari
27-06-2019, 08:48
Saçma olduğunu düşünmek saçma bence.
İmkanım varsa gerçekten 1. veya 2. sahibinden almaya çalışırım.

Kendi tecrübelerime istinaden şunu söyleyebilirim. Ne kadar çok el değişirse o kadar çok hem pahalı oluyor (***** her taraf al-satçı olmuş bu devirde) hem de sağlık/temizlik durumu kötüleşiyor.

16EC813
27-06-2019, 08:57
peki bide bu çok temiz çok nadir bulunan bi arabanın vede ilk sahibinden diyelim 10 sene kullanmış
sonra bir ünal turanın eline geçmesiyle 1 sene 12 el degiştiren araçları napçaz :D alcaz mı almıcaz mı :D

16EC813
27-06-2019, 09:27
edit :onkarekter

rebeloghy
27-06-2019, 09:37
peki o 8 yıllık sahibi bi al-satçıya sattıysa o da 3 ay binip ilana koyduysa ve fiyatı uygunsa yine mi almazsın?

Çok çok büyük konuşmak istemem ancak al-satçıya geçen araç benim gözümde siliniyor. Neden derseniz, yıllardır binen adam 50 ye sattı. Sen geldin 55 e bana satacaksın. Algı-vergi yok, yok yere sen para kazan ne ala. Ben sevmiyorum, o yüzden al satçı benden kazanmasın.

Çünkü şöyle bir ayrım var; galeri dediğimiz ticarethane bunu iş olarak yapıyor. Sen galeriye gidersen biliyorsun bu araba birinden x rakama alınmış üstüne kar koyup sana satılıyor, tamam.
Ben galeriden değil sahibinden almak istiyorum. Lafım dürüstçe al satçı olduğunu beyan edene değil. Binici gibi konuşup her tür eksiğine rağmen araba iteleyerek geçinen kitleden dolayıdır.

rebelh
27-06-2019, 09:42
Çok çok büyük konuşmak istemem ancak al-satçıya geçen araç benim gözümde siliniyor. Neden derseniz, yıllardır binen adam 50 ye sattı. Sen geldin 55 e bana satacaksın. Algı-vergi yok, yok yere sen para kazan ne ala. Ben sevmiyorum, o yüzden al satçı benden kazanmasın.

Çünkü şöyle bir ayrım var; galeri dediğimiz ticarethane bunu iş olarak yapıyor. Sen galeriye gidersen biliyorsun bu araba birinden x rakama alınmış üstüne kar koyup sana satılıyor, tamam.
Ben galeriden değil sahibinden almak istiyorum. Lafım dürüstçe al satçı olduğunu beyan edene değil. Binici gibi konuşup her tür eksiğine rağmen araba iteleyerek geçinen kitleden dolayıdır.

alsatçı bakışınıza bir şey diyemem ama çok el değiştiren ve temiz tutulan araba bulmak da mümkün az el değiştiren bakımsız araba da
şu an bindiğim arabayı tanıdıktan ucuza aldım 4. sahibiyim 7-8 lira karla satabilirim
ama binmek için aldım istediğim zaman o paraya ztn satarım piysası belli
bu hafta 850 liralık masraf açtı uzun zamandır arabasız olduğum için bi anda cebimden para çıkması canımı sıktı satsam mı diye düşündüm
ben bu arabayı 1 aydır kullanıyorum ama arabanın benden önceki 3 eski sahibini de bakımlarının ne zaman yapıldığını da falan biliyorum
bence önemli olan aracın kondisyonu kaç kişinin elinden geçtiği çok önemli değil
mesela bende "bayandan" araba almaya sıcak bakmıyorum allah vere o araba kaç devirde kullanıldı o motor neler çekti

aslan
27-06-2019, 09:59
Topu topu 3 araç satışım oldu bu zaman kadar hiç öyle bir soruya denk gelmedim ama soran olsa cevabım bellli.
Sanırım son sahibiyim :)

Burak Mehmet
27-06-2019, 10:06
sıfır km uzun dönem araç kiraladık 3 sene biz bindik sonra aracı satın aldık şirketimizin adına. Daha sonra şirketi tasfiye ettik aracı kendi şahsımız üzerine aldık. Aracı satarken 3. sahibi görünüyorduk ama sıfırdan beri biz bindik... ama millete dert anlattık bir sürü

SkY
27-06-2019, 11:46
hayatımda çok bir araba alım satım işim olmadığı için bu tip sorularla pekte karşılaşmadım kendimde sormadım açıkcası.ama sık el değiştiren bir araba için huylanır mıyım sanırım evet

rebelh
27-06-2019, 11:54
Topu topu 3 araç satışım oldu bu zaman kadar hiç öyle bir soruya denk gelmedim ama soran olsa cevabım bellli.
Sanırım son sahibiyim :)

haha
telefonda sonra direk son sahibiyim demek güzel cevap olurdu :D

ulasoztas1
27-06-2019, 12:34
Modeli yüksek araç alırken az sahibi olması iyidir, eski model alırken az sahibinin olması daha da iyidir :D Araba az çok kendisini belli eder, anlaşılmaz ise bir ustadan yardım alınır arabanı ne olduğu çıkar ortaya. Kaç sahibi olmuş, yetkili servis bakımlı mıymış, kadın uzun yolda erkek kısa yolda kullanmış vs. tarzı soruların araçla ilgili kararsızlığı karara bağlamak için sorulduğuna inanıyorum

mcanx
27-06-2019, 13:52
bakire kızla evlenmek istemeyen erkek tipi - ekşi sozluk (https://eksisozluk.com/bakire-kizla-evlenmek-istemeyen-erkek-tipi--4694166)

Bu konu üstteki linkteki konuyla kafa kafaya yarışır :D

Şaka bi yana bu ülkede en meşhur jargonlardan biridir, “ilk sahibinden” mevzusu :)
Sahibinden e bu kelimeyi yazdığınızda tam 12.000 ilan çıkıyor :D

kiraccemal
27-06-2019, 14:07
Ben önceki aracımı satarken ilk sahibi olduğum için kolay satmıştım. Yeni aracımı alırken de önceliğim km düşük olması ve ilk sahibinden araç satın almaktı ki öyle de oldu. Adam o kadar güzel kullanmış ki içerisinde sigara bile içilmemişti. Benim için bir aracın çok el değiştirmiş olması yıpranma olasılığını fazlasıyla arttırıyor.

CloudGrey
28-06-2019, 08:10
işi bir level daha öteye taşıyayım ;

ben alıcıyada sorular sorarım ; işin ne , hangi takımlısın , devimcimisin faşistmi gibi...
herifi sevmedimse 5k fazla versede satmam..

ev,araba,tel ne olursa...

16EC813
28-06-2019, 08:12
benim işim olmaz ekmek varsa alırım :D pasta varsa satarım :D

rebelh
28-06-2019, 08:16
işi bir level daha öteye taşıyayım ;

ben alıcıyada sorular sorarım ; işin ne , hangi takımlısın , devimcimisin faşistmi gibi...
herifi sevmedimse 5k fazla versede satmam..

ev,araba,tel ne olursa...

bu bende de var
adam yamuk bi tipse hiç pazarlık yapmam kapora aldıysam geri veririm yollarım
hele hele telefonda pazarlığın üstüne gelip araba dediğimden farklı olmamasına rağmen *** atan adam olursa hemen kaputu kapatır kaporasını veririm işim olmaz
ne zaman yaramaz bi adama araba sattıysam sonrasında mutlaka gereksiz başımı ağrıttı

-Murat Özcan-
28-06-2019, 09:51
Bende sürekli sorarım hatta önceki sahibini tanıyor musun diye de sorarım belki arkadaşından olabilir temiz kullanmıştır.

O kişi ondan almıştır elden ele geçerken yorulmamış yıpranmamıştır vs vs şeyleri herkes sorar bence sormalı da

Bu devirde bu ülke de 2 arabayı kesip parçalayıp sonrasın da birleştirip hatasız bir araba yapabilen bir ustalara sahipsek gerekirse yedi ceddini bile sormalıyız kolay para kazanmıyoruz mal alıyoruz..

myk
30-06-2019, 12:39
Hadi onu geçtimde 97 model arabada boya var mı diyen oluyor, hatta boyası olduğu için vazgeçen oluyor. Gerçekten çok ilginç...

Yigit-Y
30-06-2019, 12:54
Hadi onu geçtimde 97 model arabada boya var mı diyen oluyor, hatta boyası olduğu için vazgeçen oluyor. Gerçekten çok ilginç...

82 modele soruldu :)

AşkınS.
30-06-2019, 13:23
Valla bu güne kadar kimseye sormadım,bana sorana da genelde verdiğim cevap ters oluyor.
Araç ortada,yaptır expertizini,fiyat sana uyuyorsa,araç hoşuna gitmişse,expertizde de herhangi bir sorun yoksa( söylenen dışında) al bin git.
Araç gayet güzel ama 5. Sahibisin diye almayan da kılsızını bulsun :)

Taksi çıkması bile alıp sattığım oldu,hiçbirinde zorlanmadım.

Yigit-Y
30-06-2019, 14:23
Akordiyon , altı güneş görmüş,taksi çıkması ve inanılmaz tramerli araçlarım oldu.

Boyasız hatasız arabalarimi satarken zorlandim.

Onlarda zorlanmadim.

Kaçıncı sahibisin sorusu boyasız hatasizlarda soruldu.

Boyasiz hatasiz araba almaktan nefret ediyorum.

Hep sorun kafam hic rahat olmuyor İstanbul'dan dolayı sanırım

Bir arkadaşım boyasız takıntılı idi

Arabayı aldi noterden çıktı hoppp kafa komple boyandi bir kaza ile.

Sonra o da benim kafaya geldi.

Bir arabanin satilmasi rakam ile alakalıdır.Baska birseyden dolayı değil bence.

Bana o komple boyalı araba işte dedim alma silah mı dayadim kafana al diye.

Ben genellikle 1 hafta içinde satıyorum kendime aldığım arabaları satmaya karar verdigimde :)

TarikS
01-07-2019, 07:42
Ben soruyorum, ilan açtığımda da belirtiyorum kaçıncı sahibi olduğumu.

İlk aracımda ve bu son aracımda bile bile aldım çok sahip değiştirmiş araç, ikisinde de hep sürprizler çıktı karşıma. Hele hele artık bu iş milletin zihninde ticarete dönmüşken bir daha asla çok sahipli araba almam. Kuruş harcamadan, bakımı gelmeden alayım satayım derdine düşüyor çoğunluk

EREN34
01-07-2019, 08:06
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

Ben orj. parça dışında vida takmazken, o iş gçrsün yeter diye düşünebilir.

El değişirdikçe de risk artar.

7-8 yaş yada daha genç araba alıyorsam evet sorarım. Daha yaşlılar için sorular değişir bende

ckrc
01-07-2019, 08:16
Yigit-Y benim de boya takıntım var. Boyasız arabaya binemiyorum, ille de o değişen ve boyalar olacak.

Çünkü sokağa arabayı bıraktığımda içim acımayacak.

Dağhan
01-07-2019, 08:24
Ne kadar az farklı insan, o kadar fazla iyi bakılmış olma ihtimali. Beş parmağın beşi de bir değil. Birinci sahibi iyi bakar, ikinci sahibi iyi bakar, bir sonraki sahibi canını alır arabanın. Tabi ki bu ihtimal tek kişinin kullanması ihtimalinde de mevcut ancak daha düşük ihtimal. :) Bu nedenle gayet mantıklı bir soru olduğunu düşünüyorum.

Yigit-Y
01-07-2019, 08:33
Yigit-Y benim de boya takıntım var. Boyasız arabaya binemiyorum, ille de o değişen ve boyalar olacak.

Çünkü sokağa arabayı bıraktığımda içim acımayacak.

Hele komple boyalı pert araba nasıl rahat kullanıyorum anlatamam. :)

ckrc
01-07-2019, 15:49
Hele komple boyalı pert araba nasıl rahat kullanıyorum anlatamam. :)

Vallaha daha pert araba almadım, komple boyalı temiz bir araba falan denk düşsse de alsam bir tane.

gemsazr9
01-07-2019, 16:27
Zor sahip olan iyi bakar genelde . Türkiye'de sıfır araba almak zordur

GEB
01-07-2019, 17:07
Modelli araç alıyorsam, ben de soruyorum bilmediği noktada sigortacı abimden sorgulatıyorum. Ben nasıl titiz bakıyorsam aldığım kişinin de titiz olmasını titiz değilse bile arabaya neyin yapılıp neyin yapılmadığını bilmesini istiyorum. Elden ele gezmiş arabanın neresinde ne var ne yok en azından bir fikir sahibi eder aracının kaçıncı sahibi olduğunu bilen kişi.

Mutlu Değerli
01-07-2019, 18:38
Önemli !

Geçmiş sahipleri ne olduğu belirsiz bi araba aldım zarar ettim. Güzel tecrübe oldu.

Ondan hariç 3 arabamda geçmişi belli, 2si 2. sahibinden, şu an kullandığım araç ise 5. sahibinden

Benim korkum Type-R'lardan yana, ben alana kadar hepsi 20 el değiştirir bu gidişle :)

AşkınS.
03-07-2019, 17:23
Vallaha daha pert araba almadım, komple boyalı temiz bir araba falan denk düşsse de alsam bir tane.

Hemen veriyim komple boyalı mavi renk egeam var elimde hatta şuan boyada :D

enesy
03-07-2019, 19:16
Valla kaçıncı sahibi olduğu kadar sahiplerinin kim olduğu da önemli.

Bugüne kadar aldığım araçların eski sahipleri 1 tanesi hariç hep zengin diyebileceğim adamlardı. 1 kere konsolostan araç aldım. ticaret 2 dakika sürdü.

Yetkili serviste arkadaşımı aradım bu plaka aracı alıcam ben diye , 5 sayfa bakım geçmişi var Enes , silecek suyu , silecek , yaz kış lastik değişimi dahil herşeyi biz yapmışız kaçırma dedi. fiyat teklifimi sundum yanımdaki görevliye , konsolos beyin dediği fiyatın ciddi altına. Aradı , benimle ilgilenen çalışanına beni sordu telefonda , içime sindi konsolos bey dedi bizimki . Kapattı hayırlı olsun dedi.

Zengin den araba almayı seviyorum , ses geldi yetkili servis , ışık yandı yetkili servis , lastik değişcek yetkili servis ya da pirelli vs.

Pazarlık yapması da kolay , gel seni uğraştırmayayım şu paraya ver alıyorum diyorsun genelde 3 aşağı 5 yukarı insan gibi bir teklif verirsen kırmıyor.

Beyfendi arayanı soranı , eksperi , bi ustam görsünü bitmez , X lira için yoğunluğunzun arasında uğraşmayın ben beğendim bu paraya almak istiyorum dedim hepsinde , orta yolu bulduk hep.

Tek sıkıntı kasıntı oluyorlar genelde , alttan alıp huyuna gidince mis gibi oluyor.

Orta halli adam oldumu arabaya zor bakıyor bakımı parçası belini büküyor ; yan sanayiye ucuza yöneliyor ister istemez.

Kadyr
03-07-2019, 21:32
Çok sahipten ziyade geçmişi kanıtlamakta önemli. Çok rl değiştiren de geçmiş yalan oluyor.5. sahip olsa her sene el değiştirse serviste her şeyi yapılan arabayı almayacakmıyız

Özgür Güneş
03-07-2019, 21:59
Kendimden örnek vereyim, 60 bin kmde bir araç aldım, aldıktan sonra bi baktım 6. Mı 7. Sahibi miyim neyim, bildiğin araba kaşara dönmüş, bi tane bebe geldi aaa benim arabam dedi, sonra başka bi tanesi gelip benim arabam dedi, nası ya dedim, haa biz 10 arkadaş değişmeli kullanıyoduk dedi, tam o sırada ustadayım araba çok yağ eksiltiyo diye şikayet ediyorum, sonra o bebe çıkınca sinirden dövecektim mına koymuşsunuz motorun diye. Aynı araçtan arkadaşımda var, 75 bin km de, ilk sahibi ve 4-4 lük araba. Az sahip değiştirmiş arabada risk yaşama olasılığı her zaman çok daha düşüktür. Ha risk var mı, ikinci elde her zaman vardır ama riski düşük tutmak önemlidir.

63owen63
03-07-2019, 22:02
Aşkım gerçekten sen ilksin :=))

GokhanRS
04-07-2019, 08:46
saçma dediğiniz soru mesela buralarda sistemde otomatik görünüyor. hatta araba ilan sitelerinde otomatik sistemden çekip gösteriyor kaçıncı sahibi olduğunu, mesela ilk ve ikinci sahibinden olan araçlar ile 6 7 el değiştirmiş arabaların arasında 15-20bin tl fiyat farkı oluyor. yani arabaların ucuz olduğu ülkede bile kullanıcı sayısı bu kadar fiyat fark ettiriyorsa bunun bir sebebi var.

GokhanK.
04-07-2019, 09:39
Kacinci sahibisin sorusu tamamen arac hakkinda ne kadar bilgin varla alakali bir soru. Simdi adam 2.ci sahibiyim diyo. Soruyosun bakimlar ne zaman yapildi?Servise mi goturuyosunuz yoksa disarida mi yapiliyo? Bunlara bilmiyorum diyo. Lan nasil bilmiyosun. Bilmiyo cunku almis hemen cikaricak elinden. Bilgi lazim degil. :) Al sat ci misin yoksa gercekten binicimisin onu ogrenmeye calisiyolar. Ya adamlara plaka sase veriyosun. Kuzeni sigortaci sorgulatiyo. Senin ismin gokhan diyo arac sahibi başka biri. Dusun yani buralari bile kovaliyolar. Kaldi ki bu sorular ...

rebelh
04-07-2019, 11:56
benim plakayı şaseyi versem benim aracın eski sahiplerini dökebilecek olan var mı?
ben biliyorum aslında ama emin değilim bildiğim kadarıyla ilk tescil plakası hala üstünde

atituti
05-07-2019, 23:48
ülkemize has bir soru , başka bir millette boyle soru sorulduğunu duymadım.aracın sahiplik sayısı artmasın diye satmaya korkar olacağız ilerde anlaşılan :)

fthdrn
06-07-2019, 00:05
Valla kaçıncı sahibi olduğu kadar sahiplerinin kim olduğu da önemli.

Bugüne kadar aldığım araçların eski sahipleri 1 tanesi hariç hep zengin diyebileceğim adamlardı. 1 kere konsolostan araç aldım. ticaret 2 dakika sürdü.

Yetkili serviste arkadaşımı aradım bu plaka aracı alıcam ben diye , 5 sayfa bakım geçmişi var Enes , silecek suyu , silecek , yaz kış lastik değişimi dahil herşeyi biz yapmışız kaçırma dedi. fiyat teklifimi sundum yanımdaki görevliye , konsolos beyin dediği fiyatın ciddi altına. Aradı , benimle ilgilenen çalışanına beni sordu telefonda , içime sindi konsolos bey dedi bizimki . Kapattı hayırlı olsun dedi.

Zengin den araba almayı seviyorum , ses geldi yetkili servis , ışık yandı yetkili servis , lastik değişcek yetkili servis ya da pirelli vs.

Pazarlık yapması da kolay , gel seni uğraştırmayayım şu paraya ver alıyorum diyorsun genelde 3 aşağı 5 yukarı insan gibi bir teklif verirsen kırmıyor.

Beyfendi arayanı soranı , eksperi , bi ustam görsünü bitmez , X lira için yoğunluğunzun arasında uğraşmayın ben beğendim bu paraya almak istiyorum dedim hepsinde , orta yolu bulduk hep.

Tek sıkıntı kasıntı oluyorlar genelde , alttan alıp huyuna gidince mis gibi oluyor.

Orta halli adam oldumu arabaya zor bakıyor bakımı parçası belini büküyor ; yan sanayiye ucuza yöneliyor ister istemez.
Beyfendi siz yetkili birine benziyorsunuz