PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2018 üzeri Mercedes a veya a sedan kullananlar(klima sorunu)

hus
21-01-2020, 11:43
Öncelikle konu yanlış yerde mi bilmiyorum
Soruma gelecek olursak motor ısınmayana kadar sıcak hava gelmiyor klima dan ac açık kapalı auto mod manuel hepsini denedim

Şimdi servise verdim servis normal diyor motor ısınınca sıcak geliyor diye

Normal mi bu motor da dizel geç ısınıyor dondum arabada

Tunacan
21-01-2020, 11:45
Bulunduğunu şehir soğuksa dizel araçta çok normaldir.

rebelh
21-01-2020, 11:47
klimada ac yapınca sıcak hava gelmez ki
ben mi yanlış biliyorum?
sıcak hava olarak ztn motordaki ısıyı verir araç

Gearbox
21-01-2020, 11:47
Anormal bir durum yok..

hus
21-01-2020, 12:25
ben mi yanlış biliyorum?

Ac klima motorunu açıyor benim bildiğim ama sıcak üflememesi normal sanırım demek klima da yazın soğuk yapan kışın sıcak yapma özelliği yok demek
Motor ısınmayana kadar soğuk gelecek sanırım hep
Demek servis haklı
Ama anlamadım bir noktada o zaman neden klima motoru çalışıyor

rebelh
21-01-2020, 12:26
Ac klima motorunu açıyor benim bildiğim ama sıcak üflememesi normal sanırım demek klima da yazın soğuk yapan kışın sıcak yapma özelliği yok demek
Motor ısınmayana kadar soğuk gelecek sanırım hep
Demek servis haklı
Ama anlamadım bir noktada o zaman neden klima motoru çalışıyor

tuşa basıyorsun :D

speed_emre
klima içerideki nemi alması için otomatik çalışıyor.

hus
Bulunduğunu şehir soğuksa dizel araçta çok normaldir.

Şehir soğuk araç 2019 model her araçta mi böyle yani motor ısınmayana kadar sıcak hava yok klimada?

TarikS
21-01-2020, 12:27
ben mi yanlış biliyorum?

Facebook gruplarında çok görüyorum bu yorumu ama bence evet yanlış, havalandırmayı cama çevirince otomatik olarak AC de on olur örneğin, vw ve mercedeste böyle en azından :) buğu çözmek için kendi açmadığı durumlarda dahi ben ac'yi açarım. kışın ac açılınca sıcak vermekten vazgeçtiğini hiç görmedim
hus durum çok normal. benim benzinli polom'da da sabahları yaş sıcaklığı 50'yi geçince (6 dakika) ılımaya başlıyor, tam 10. dakikada sıcak hava vermeye başlıyor. Bu soğukta gözüm sürekli yol bilgisayarında olduğu için oradan takip ettim :D

Dizel biraz daha geç ısınıyor olabilir. Anormal bir durum yok. Hararet göstergesi de sizi yanıltmasın sadece su 90'a gelince hemen sıcak vermez, yağ dahil her şeyin ideal sıcaklığa gelmesi gerekiyor

hus
21-01-2020, 12:27

Sadece nem için çalışıyor yani ısıtma özelliği yok

rebelh
21-01-2020, 12:30
Facebook gruplarında çok görüyorum bu yorumu ama bence evet yanlış, havalandırmayı cama çevirince otomatik olarak AC de on olur örneğin, vw ve mercedeste böyle en azından :) buğu çözmek için kendi açmadığı durumlarda dahi ben ac'yi açarım. kışın ac açılınca sıcak vermekten vazgeçtiğini hiç görmedim
hus durum çok normal. benim benzinli polom'da da sabahları yaş sıcaklığı 50'yi geçince (6 dakika) ılımaya başlıyor, tam 10. dakikada sıcak hava vermeye başlıyor. Bu soğukta gözüm sürekli yol bilgisayarında olduğu için oradan takip ettim :D

Dizel biraz daha geç ısınıyor olabilir. Anormal bir durum yok. Hararet göstergesi de sizi yanıltmasın sadece su 90'a gelince hemen sıcak vermez, yağ dahil her şeyin ideal sıcaklığa gelmesi gerekiyor

buğu çözücüyü açınca klima da otomatik açılıyor ama sıcak hava vermiyor ki?
benim demek istediğim klimayı kışın soğukta ısıtsın diye çalıştırmakla yazın sıcakta soğutsun diye çalıştırmak farklı şeyler kışın klima yine motordaki sıcağı veriyor ama yukarıda dendiği gibi nemi alıyor olabilir ki buğuyu da böylece çözüyordur

Tunacan
21-01-2020, 12:30
Şehir soğuk araç 2019 model her araçta mi böyle yani motor ısınmayana kadar sıcak hava yok klimada?

Araç soğuksa soğuk üfler. Her araçta böyledir. Sıcak hava motorun sıcaklığından gelir. Sıcak üflemesi için ayrı bir donanım yoktur. (Webasto yoksa)

TarikS
21-01-2020, 12:36
buğu çözücüyü açınca klima da otomatik açılıyor ama sıcak hava vermiyor ki?
benim demek istediğim klimayı kışın soğukta ısıtsın diye çalıştırmakla yazın sıcakta soğutsun diye çalıştırmak farklı şeyler kışın klima yine motordaki sıcağı veriyor ama yukarıda dendiği gibi nemi alıyor olabilir ki buğuyu da böylece çözüyordur

Kesinlikle haklısınız. Nem alma özelliğinden dolayı buğu çözümü hızlanıyor. Motor ısınmadığı zaman sıcak hava veremiyor her halükarda.

Ama klima açıkken sıcak hava vermez demek yanlış, ona değinmeye çalışıyorum. Yağ da dahil olmak üzere motor ideal çalışma sıcaklığına gelmeden de sıcak hava beklemek yanlış

Yoksa bilmeyen insanlar yanılabilir, ac açıkken sıcak hava gelmez, mutlaka kapatmalıyım diye düşünmemeliler :)

Hem genelde klima sisteminin uzun ömürlülüğü açısından kışın da arada bir egzersiz yaptırmakta fayda var diye düşünüyorum

DOHC
21-01-2020, 12:37
Sadece nem için çalışıyor yani ısıtma özelliği yok

Ev kliması gibi düşünme.
Araba klimalarında 4 yollu vana yoktur. Sadece soğutma yaparlar, motor ısınınca ısıtma imkanına kavuşur.
Klimayı açarsan motor soğukken, extra olarak nemi alırsın içerdeki, araç camı buğu olmaz.

mcemrek
21-01-2020, 13:56
bugün hasdaldan istanbul havalimanına gittim geceden sabaha soğumuş araçla. göktürk kavşağını geçene kadar ( 20km civarı) sıcak hava üflemedi desem durumun vehameti anlaşılır herhalde :D araç 2.0 tdi caddy

sinisa
21-01-2020, 14:24
bazı araçlarda elektrikli ısıtıcı olabiliyor. sıcaklık yükseğe ayarlıysa ac onu çalıştırıyor. ptc heater deniyordu galiba bazı focuslarda olduğunu söylemişti bi usta, ama başka hangi arabalarda var bilemiyorum.

KÖROĞLU
21-01-2020, 15:13
Araç soğuksa soğuk üfler. Her araçta böyledir. Sıcak hava motorun sıcaklığından gelir. Sıcak üflemesi için ayrı bir donanım yoktur. (Webasto yoksa)

eski aracım c5 de bildiğimiz soba gibi bir rezistans vardı, araç soğuk olsa da 2 dk içinde ısıtacak kadar sıcak hava geliyordu. İçinde de webasto vs yok, std donanım.
2006 modeldi araba. Foto baktım ama bulamadım, ilk bindiğimde ben de anlamamıştım soğuk araba da bu hava nereden geliyor diye sonradan öğrenmiştim.

Arkadaşın sorununa gelirsek termostat kontrol edilebilir, eğer sıcaklık araba ısındıktan sonra da düşük ise.

Oznsrl
21-01-2020, 23:30
bugün hasdaldan istanbul havalimanına gittim geceden sabaha soğumuş araçla. göktürk kavşağını geçene kadar ( 20km civarı) sıcak hava üflemedi desem durumun vehameti anlaşılır herhalde :D araç 2.0 tdi caddy

hocam araç kaç binde kaç yaşında bilmiyorum ama eski aracımda başıma geleni anlatiyim işyerim 25 km ydi 20 km civarı anca 2 tık oluyordu hep dizel araba geç ısınır diye diye avuttum kendimi meğersem termostat içten kırılmış su kaçırıyormuş bi değiştirdim hiç te o kadar geç ısınmadığını fark ettim :) yani 20 km 2.0 makinanın ısınması için bence yeterli bi zaman isterseniz bir kontrol ettirin

bazı araçlarda elektrikli ısıtıcı olabiliyor. sıcaklık yükseğe ayarlıysa ac onu çalıştırıyor. ptc heater deniyordu galiba bazı focuslarda olduğunu söylemişti bi usta, ama başka hangi arabalarda var bilemiyorum.

eski clio 3 ümde vardı 8 derecenin altında çabuk ısınıyordu klimadaki gibi devirde artıyordu arabaya bindiğimde 7 derece olsun die dua ediyordum bazen :D

hus
22-01-2020, 21:28
Tüm yardımcı olan üyelere teşekkür ederim

blumenberg
24-01-2020, 01:07
bende x6 vardı, bazılarında opsiyonel olarak vardı o özellik, araba ısınmadan ısıtıyordu

Akizilkaya
24-01-2020, 09:00
Araçta Webasto olmadığı için motor ısınmadan sıcak vermemesi normal ;)
Mercedesin üst segmentlerinde Webastolu araçlar var diye biliyorum ama A serisinde yoktur.

Eworen
24-01-2020, 09:20
Geçen sabah dikkat ettim A3 te (tdi) soğuk havada motor devri uzun bir süre 1200 dd civarı kalıyor sonra yavaş yavaş düşüyor daha çabuk ısınsın diye muhtemelen.

mcemrek
24-01-2020, 09:21
hocam araç kaç binde kaç yaşında bilmiyorum ama eski aracımda başıma geleni anlatiyim işyerim 25 km ydi 20 km civarı anca 2 tık oluyordu hep dizel araba geç ısınır diye diye avuttum kendimi meğersem termostat içten kırılmış su kaçırıyormuş bi değiştirdim hiç te o kadar geç ısınmadığını fark ettim :) yani 20 km 2.0 makinanın ısınması için bence yeterli bi zaman isterseniz bir kontrol ettirin

eski clio 3 ümde vardı 8 derecenin altında çabuk ısınıyordu klimadaki gibi devirde artıyordu arabaya bindiğimde 7 derece olsun die dua ediyordum bazen :D

benim söylediğim araç 2019 model valla nedense çok geç ısındı. normalde kendi aracım 1.6 tdi leon 5 km civarı yol yapınca ısınıyor ufaktan. işyerinin 3.0 tdi amarokları var onlar çok daha çabuk ısınıyorlar.

benzinli araçlar o konuda çok güzel yaz kış hemen ideal sıcaklığa yükseliyorlar

mert5
24-01-2020, 09:54
Auto modunda açarsan ısınamadım kadar üflemez, ısındıktan sonra üfler

SK10
24-01-2020, 09:58
Geçen sabah dikkat ettim A3 te (tdi) soğuk havada motor devri uzun bir süre 1200 dd civarı kalıyor sonra yavaş yavaş düşüyor daha çabuk ısınsın diye muhtemelen.

a3 gözünü seviyim abi direk ısıtıyordu gavur :)

individual
24-01-2020, 14:06
Motor blok döküm olanların araçların motor ısısı soğuk havada biraz geç olur ama ısındıkdan sonra kısa süreli parklarda inip binmelerde hemen soğumaz.

Motor blok alüminyum olanlarda ise motor hemen ısınır ama kısa süreli parklarda in bin stop durumlarında motor hemen soğur.

Alüminyum bloklarda motor hemen ısındığı için yağlama ve yakıt tasarrufu daha çabuk olur.

Onun için Markadan markaya hatta aynı marka model'de motor'dan motora farklar bundan dolayı olur.

akko
24-01-2020, 14:22

yani sıcakta klimayı açınca benzinden çekmiyor mu? :)
bu sıcak olayını bende yıllardır merak ediyordum denk geldi konu..

individual
24-01-2020, 14:28
yani sıcakta klimayı açınca benzinden çekmiyor mu? :)
bu sıcak olayını bende yıllardır merak ediyordum denk geldi konu..

Aracın icine sıcak üflemesi şöyle oluyor.

Motorun ısısını fanlar ile çekip içeri üflüyor.

Ekstra olarak bir rezistans (ufo gibi) bir ısı üretip ondan gelen ısıyı bize vermiyor.

AC klima'da klima pompası çalışıyor onda ekstra bir yük biniyor tabi yakıt sarfiyatı artıyor.

Auto mod'da ise kışın dahi olsa AC devrede aktif gözüküyor klima panelinde ama devrede'mi o sıra kontrol etmek gerekir.

Schumi
24-01-2020, 17:54
2018 model 3008 SUV var 1.6 dizel. Hava 0 derece dahi olsa marş bastıktan 10-15 sn sonra sıcak üflemeye başlıyor. İçeride bir türlü elektrikli resistant gibi bişi var. Fön makinesi mantığında. Onun sayesinde ısınıyor. Ama 2016 model 2008 SUV varken gene 1.6 dizel donuyordun. :)

Kadyr
24-01-2020, 20:41
2018 model 3008 SUV var 1.6 dizel. Hava 0 derece dahi olsa marş bastıktan 10-15 sn sonra sıcak üflemeye başlıyor. İçeride bir türlü elektrikli resistant gibi bişi var. Fön makinesi mantığında. Onun sayesinde ısınıyor. Ama 2016 model 2008 SUV varken gene 1.6 dizel donuyordun. :)

Bazı arabalarda farklı sistem var sanırım. 2004 vito vardı 1 2 km sonra ılık üflemeye başlardı. 1.3 Multijet puntom vardı 5km gitsemde sıcak vermezdi. Aynı motor astra h aldım 1 km gidiyorum hararet 45 dereceye geldimi başlıyor ılıktan vermeye. Arabalardaki sistem farklı sanırım