yukcell88
04-02-2020, 15:08
Merhabalar,
Ses sistemi konusunda oldukça zayıf bilgiye sahibim. Açıkçası aracım B sınıfı Hb olduğu için de evde duran 1000w'lık JBL subwoofer'ımı hiç yerinden kımıldatmak istememiştim.
Bir arkadaşım bana 20 cm Cerwin Vega V3082 verene kadar montaj ettirmeyi de hiç düşünmedim. Daha önceki aracıma taktırırım diye aldığım 8 GA'lık kablo seti, ta 3 önceki aracımdan kalma 500 w gücündeki sierra hurricane sa2050 2 kanallı amfi ve bu minik dostumuzu da görünce "bagajda birşey tıngırdasın" diyerek montaj yaptırdım.
20 cm'lik 800w peak 400w rms gücündeki bu sub'ımız, sesi yükselttiğim zaman kendini belli ediyor. Çok tok bir şekilde "ben buradayım" diyor, sağı solu inletme yok (kaldı ki bunu da arzu etmiyorum). Montajı yapan ustamız (Kayseri'de Sistem Oto dersem bir çok arkadaş bilecektir) bu kabinin bu sub'a zayıf kaldığını, 30 lt'lik bir kabine geçmemi önerdiğini belirtince o gün bugündür kafam karışık.
Üzerinde geldiği sealed (kapalı) silindir kabini 22 cm dış çap, 35 cm dış boya ait. Litre hesabı yaptığım zaman 12 lt civarında çıkmakta. (21 cm x 33 cm şeklinde).
İnternette marka model araştırması yaparak teknik verilerine ulaşayım, belki bir şey bulurum ümidiyle epey bir araştırma yaptım ama ne yerli ne de yabancı kaynaklarda V3082 modeline ait tam veriler yok. Ben de üretici firmaya mail attım. Sağolsunlar kısa sürede döndüler.
Aşağıdaki mail geldi...
Başlıkta kocaman şekilde "Biz o cihazı 10 sene önce üretimden kaldırdık, fakat bahsettiğin silindirin içerisine hiç koymadık!"
Devamı şu şekilde:
"Resonance Frequency (Fs): 31 Hz
Top-mount depth: 5-5/8"
Sensitivity: 82 dB
Subwoofer Specifications:
Subwoofer Series: VEGA
Subwoofer Size: 8"
Peak Power Handling: 800 watts
RMS Power Handling: 400 watts
Voice Coil(s): Dual Impedance (Per Voice Coil): 2 ohms
Voice Coil Diameter: 2"
Xmax (millimeters): 4.0 mm
Subwoofer Design: Round / Circle
Main Cone Color: Black
Woofer Composition: CPPC
Woofer Surround: Butyl Rubber
Magnet Structure: Single Stacked
Subwoofer Grille: No
Re-Cone Kit Available: No
Enclosure Specifications:
Recommended Enclosure Type: Ported / Vented / Sealed
Optimum Sealed Box Volume: 0.60 cubic feet
Optimum Ported Box Volume: 1.00 cubic feet
Shallow Mount Installation: No
Electromechanical Parameters:
Free-Air Resonance (Fs): 31 Hz
Equivalent Compliance (Vas): 13.76 liters
Total Speaker Q Value (Qts): 0.349
Electrical Q Value (Qes): 0.383
Electrical Resistance of Voice Coil (Re): 3.5 ohms
Mechanical Q Value (Qms): 3.958
The enclosure II would build would be a 0.6 cubic ft enclosure with a 2 inch vent 9" inches long. Aero Port style if possible"
Bu arada,
WinISD de indirdim, yukarıdaki verileri doldurdum ama çıkan grafiğin ne işe yaradığını bilmiyorum.
Yukarıdaki mailden anladığım kadarıyla bana 0,6 cubic ft (yani 17 litre) kapalı kabin veya 1 cubic ft (28.5 lt) portlu kabine koy demiş.
İkinci tavisyede' de 17 lt'lik bir portlu kabinde Aero port kullan, Port genişliği 5 cm (2") port derinliği de yaklaşık 23 cm olsun (9") demiş.
Şu durumda ne yapmam gerektiği konusunda bir yönlendirme alabilir miyim?
İşim gereği MDF kullanarak kendim de kabin yaptırabilirim ama uğraşmamak adına hazır da alabilirim. Siz ne önerirsiniz?
Ses sistemi konusunda oldukça zayıf bilgiye sahibim. Açıkçası aracım B sınıfı Hb olduğu için de evde duran 1000w'lık JBL subwoofer'ımı hiç yerinden kımıldatmak istememiştim.
Bir arkadaşım bana 20 cm Cerwin Vega V3082 verene kadar montaj ettirmeyi de hiç düşünmedim. Daha önceki aracıma taktırırım diye aldığım 8 GA'lık kablo seti, ta 3 önceki aracımdan kalma 500 w gücündeki sierra hurricane sa2050 2 kanallı amfi ve bu minik dostumuzu da görünce "bagajda birşey tıngırdasın" diyerek montaj yaptırdım.
20 cm'lik 800w peak 400w rms gücündeki bu sub'ımız, sesi yükselttiğim zaman kendini belli ediyor. Çok tok bir şekilde "ben buradayım" diyor, sağı solu inletme yok (kaldı ki bunu da arzu etmiyorum). Montajı yapan ustamız (Kayseri'de Sistem Oto dersem bir çok arkadaş bilecektir) bu kabinin bu sub'a zayıf kaldığını, 30 lt'lik bir kabine geçmemi önerdiğini belirtince o gün bugündür kafam karışık.
Üzerinde geldiği sealed (kapalı) silindir kabini 22 cm dış çap, 35 cm dış boya ait. Litre hesabı yaptığım zaman 12 lt civarında çıkmakta. (21 cm x 33 cm şeklinde).
İnternette marka model araştırması yaparak teknik verilerine ulaşayım, belki bir şey bulurum ümidiyle epey bir araştırma yaptım ama ne yerli ne de yabancı kaynaklarda V3082 modeline ait tam veriler yok. Ben de üretici firmaya mail attım. Sağolsunlar kısa sürede döndüler.
Aşağıdaki mail geldi...
Başlıkta kocaman şekilde "Biz o cihazı 10 sene önce üretimden kaldırdık, fakat bahsettiğin silindirin içerisine hiç koymadık!"
Devamı şu şekilde:
"Resonance Frequency (Fs): 31 Hz
Top-mount depth: 5-5/8"
Subwoofer Specifications:
Subwoofer Series: VEGA
Subwoofer Size: 8"
Peak Power Handling: 800 watts
RMS Power Handling: 400 watts
Voice Coil(s): Dual Impedance (Per Voice Coil): 2 ohms
Voice Coil Diameter: 2"
Xmax (millimeters): 4.0 mm
Subwoofer Design: Round / Circle
Main Cone Color: Black
Woofer Composition: CPPC
Woofer Surround: Butyl Rubber
Magnet Structure: Single Stacked
Subwoofer Grille: No
Re-Cone Kit Available: No
Enclosure Specifications:
Recommended Enclosure Type: Ported / Vented / Sealed
Optimum Sealed Box Volume: 0.60 cubic feet
Optimum Ported Box Volume: 1.00 cubic feet
Shallow Mount Installation: No
Electromechanical Parameters:
Free-Air Resonance (Fs): 31 Hz
Equivalent Compliance (Vas): 13.76 liters
Total Speaker Q Value (Qts): 0.349
Electrical Q Value (Qes): 0.383
Electrical Resistance of Voice Coil (Re): 3.5 ohms
Mechanical Q Value (Qms): 3.958
The enclosure II would build would be a 0.6 cubic ft enclosure with a 2 inch vent 9" inches long. Aero Port style if possible"
Bu arada,
WinISD de indirdim, yukarıdaki verileri doldurdum ama çıkan grafiğin ne işe yaradığını bilmiyorum.
Yukarıdaki mailden anladığım kadarıyla bana 0,6 cubic ft (yani 17 litre) kapalı kabin veya 1 cubic ft (28.5 lt) portlu kabine koy demiş.
İkinci tavisyede' de 17 lt'lik bir portlu kabinde Aero port kullan, Port genişliği 5 cm (2") port derinliği de yaklaşık 23 cm olsun (9") demiş.
Şu durumda ne yapmam gerektiği konusunda bir yönlendirme alabilir miyim?
İşim gereği MDF kullanarak kendim de kabin yaptırabilirim ama uğraşmamak adına hazır da alabilirim. Siz ne önerirsiniz?