Orijinalini görmek için tıklayınız : Aracımdaki antifiriz durumu
Fatih06ank
18-06-2020, 14:25
Arkadaşlar herkese merhaba. 2014de Sıfır alıp şu an 30.000km. de olan aracımın soğutma suyu hakkında sizlere bir şey danışacağım.
2000 km kadar önce yıllık bakımda antifirizimi temiz olmasına rağmen değiştirdim, her 3 - 4 senede bir değiştiririm zaten.
Aşağıya eklediğim fotoğrafta soldaki hiç arabaya koyulmamış antifiriz iken sağdaki ise 2.000km yol yaptıktan sonra radyatörün içinden alınan hali. Bu antifiriz bu kadar kısa süre içinde (koyalı 3ay kadar oldu...) neden böyle renk değiştirir? Bu değişim normal mi? Herkese iyi - sağlıklı günler.
https://i.hizliresim.com/NMJ6wn.jpg (https://hizliresim.com/NMJ6wn)
Ek bilgi olarak şunu da ekliyorum, soldaki direk radyatörün içinden, sağdaki ise yedek deponun içinden aldığım numuneler... Bunların ikisi eşit.
https://i.hizliresim.com/GS0EPf.jpg (https://hizliresim.com/GS0EPf)
livaneli
18-06-2020, 23:57
Fark göremiyorum ya sen? reklam gibi oldu. :)
Küçük renk farkı normal
ghibli06
19-06-2020, 08:03
antifrizi biraz musluk suyuyla karıştırıp kapta kaynat, rengine bak bakalım arabadakiyle aynı mı?
renk değişiminden ziyade antifiriz oranı yani derecesi önemli.
Ben bu dereceyi ölçmek için dışarıda uğraşmamak adına antifriz bomesi aldım 40 tl civarıdna bir ürün, taşırma kabından ölçüp değerlendirebilirsiniz.
Renk değişimi benim aracımda da oldu sorun yaşamadım.
Fatih06ank
20-06-2020, 13:07
Umarım bende de sorun yoktur. Antifiriz derecesi ve yoğunluğu ölçüldü çok iyi. Bülent abinin söylediğini yapıp sonucu bildiririm.
Fatih06ank
22-06-2020, 12:28
renk değişiminden ziyade antifiriz oranı yani derecesi önemli.
Ben bu dereceyi ölçmek için dışarıda uğraşmamak adına antifriz bomesi aldım 40 tl civarıdna bir ürün, taşırma kabından ölçüp değerlendirebilirsiniz.
Renk değişimi benim aracımda da oldu sorun yaşamadım.
üstad bu arada bome yi nerden aldın? link falan varsa atar mısın ben de alayım.
üstad bu arada bome yi nerden aldın? link falan varsa atar mısın ben de alayım.
Şuradan aldım ama bir bekle istersen ben bir test edeyim, dandik bir ürün ise boşuna alma.
Rico Antifiriz Bomesi - n11.com (https://urun.n11.com/tespit-ve-test-cihazlari/rico-antifiriz-bomesi-P304127311)
antifirizn ısınıp soğuması sonrası renk değişimi olabilir sanırım.
Fatih06ank
22-06-2020, 14:15
Şuradan aldım ama bir bekle istersen ben bir test edeyim, dandik bir ürün ise boşuna alma.
Rico Antifiriz Bomesi - n11.com (https://urun.n11.com/tespit-ve-test-cihazlari/rico-antifiriz-bomesi-P304127311)
tamam üstad senden haber bekliyorum buradan dönebilirsin...
Fatih06ank
22-06-2020, 14:16
antifirizn ısınıp soğuması sonrası renk değişimi olabilir sanırım.
bugün bendekini bikaç kez ısıtıp soğuttum renk değişimi olmadı, sonra kaynattım soğuttum gene değişmedi, en son biraz motor yağı ekledim ısıtıp soğuttum gene hiç renk değişimi olmadı, benim arabada küf veren bir yer olma ihtimalini düşünüyorum...
Fatih06ank
22-06-2020, 14:17
antifrizi biraz musluk suyuyla karıştırıp kapta kaynat, rengine bak bakalım arabadakiyle aynı mı?
abi yaptım söylediklerini hatta motor yağı da koyup denedim hiç renk değişimi olmadı...
Eski antifirizie karıştığı içindir gerçi çalıştıkça rengi değişiyor zaten reno da yeşil var zamanla sarıya dönüyor
ghibli06
22-06-2020, 14:24
abi yaptım söylediklerini hatta motor yağı da koyup denedim hiç renk değişimi olmadı...
o zaman senin sistem bir miktar kirli ama öyle aman aman değil...
Fatih06ank
22-06-2020, 14:37
teşekkürler arkadaşlar, abiler... bir sorum daha olacak, antifirizin içinde yüzen ufak ufak damlacıklar var onlar ne olabilir acaba?
ghibli06
22-06-2020, 14:59
teşekkürler arkadaşlar, abiler... bir sorum daha olacak, antifirizin içinde yüzen ufak ufak damlacıklar var onlar ne olabilir acaba?
radyatör, boru, metal boru, petek vs illa ki bazı şeylerle kaplı ama sonsuz ömürlü değiller, onlar genelde o kaplamaların soyulan parçaları...
bugün bendekini bikaç kez ısıtıp soğuttum renk değişimi olmadı, sonra kaynattım soğuttum gene değişmedi, en son biraz motor yağı ekledim ısıtıp soğuttum gene hiç renk değişimi olmadı, benim arabada küf veren bir yer olma ihtimalini düşünüyorum...
kireç karışmış olabilir mi? zamanla kireç yapıyor bu su sistemleri çünkü onla ilgili olabilir mi acaba?
Fatih06ank
22-06-2020, 15:25
Vallahi üstadlar ne olduğunu tam çözemedim ama " MOTOR YAĞI " olmasın da ne olursa olsun...
3 aydır motor yağ seviyesi normal, su eksiltme yok, su fazlalaşması ve köpüklenme de yok motor yağı temiz. umarım kötü bir şey değildir.
ghibli06
22-06-2020, 15:47
Vallahi üstadlar ne olduğunu tam çözemedim ama " MOTOR YAĞI " olmasın da ne olursa olsun...
3 aydır motor yağ seviyesi normal, su eksiltme yok, su fazlalaşması ve köpüklenme de yok motor yağı temiz. umarım kötü bir şey değildir.
yağ bulaşırsa tahinli pekmez kıvamında olur :D endişelenmene gerek yok Fatihcim...
Benimde Astra'da vardı ufak parçacıklar geçen hafta götürdüm acaba yağmı karışıyor diye (Astralarda yağ soğutucu kornik gibi bir şey). Serviste yağ olmadığı antifrizin bozulduğu söylendi ayrıca sensörüde bozmuştu sensör, depo vs. komple değişip Motul Inugel antifriz konuldu. Servis 1 ay sonra tekrar antifirizi değiştir dedi ama bakalım şuanlık depo temiz duruyor.
Fatih06ank
22-06-2020, 15:56
teşekkürler arkadaşlar............
Fatih06ank
22-06-2020, 20:47
Arkadaşlar elinde hazırda Motul inugel G13 antifiriz veya ambalajı bulunan var mı? Acil bi karşılaştırma yapmam gerekiyor orjinallik konusunda...
tamam üstad senden haber bekliyorum buradan dönebilirsin...
Renge takılma, biraz zu azalmıştı hortumu çıkardığım için su koymak yerine elimde turuncu ant. vardı onu koydum.
Yeşil ile karışınca renk bi değişik oldu.
200+ km dir test ediyorum soğutma da herhangi bir olumsuz durum yok.
https://i.hizliresim.com/q2Qonm.jpg (https://hizliresim.com/q2Qonm)
Fatih06ank
23-06-2020, 13:09
Renge takılma, biraz zu azalmıştı hortumu çıkardığım için su koymak yerine elimde turuncu ant. vardı onu koydum.
Yeşil ile karışınca renk bi değişik oldu.
200+ km dir test ediyorum soğutma da herhangi bir olumsuz durum yok.
eksi kaç derece olduğunu tam olarak nerede gösteriyor anlayamadım?
eksi kaç derece olduğunu tam olarak nerede gösteriyor anlayamadım?
kırmızı ok hocam freeze point i gösteriyor
Ben de çok takıntılıyım soğutma suyuna.O yüzden yeni aldığım araçlara tam bir temizlik yapmadan içim rahat etmiyor.Suyu tamamen boşaltmadan önce iyi bir markanın radyatör temizleyicisinden koyarak en az yarım saat devir daim etmesini sağlıyorum.Kaloriferi de açmanız gerekiyor bu sırada.Araç biraz soğuduktan sonra eski araçlarda radyatör tahliye musluğu oluyor,tamamen açıp bir yandan da taşırma kabına su hortumundan su basarken aracı çalıştırıyoruz.Bu şekilde su iyice berrak şekilde akana kadar hararet göstergesini de sürekli gözleyerek motoru çalışır durumda tutuyoruz.Daha sonra tüm suyun akması için sistemde neyi sökebiliyorsak söküyoruz.Kompresör varsa çok faydası oluyor.Taşırma kabını da iyice temizlemek gerekiyor.Daha sonra her şeyi toparlayıp araca uygun antifriz ve saf suyu %50 oranda karıştırıp dolduruyoruz.İşlem tamam :icon_tup:
Termostat ta değişirse iyi olur bu arada.
Ben de çok takıntılıyım soğutma suyuna.O yüzden yeni aldığım araçlara tam bir temizlik yapmadan içim rahat etmiyor.Suyu tamamen boşaltmadan önce iyi bir markanın radyatör temizleyicisinden koyarak en az yarım saat devir daim etmesini sağlıyorum.Kaloriferi de açmanız gerekiyor bu sırada.Araç biraz soğuduktan sonra eski araçlarda radyatör tahliye musluğu oluyor,tamamen açıp bir yandan da taşırma kabına su hortumundan su basarken aracı çalıştırıyoruz.Bu şekilde su iyice berrak şekilde akana kadar hararet göstergesini de sürekli gözleyerek motoru çalışır durumda tutuyoruz.Daha sonra tüm suyun akması için sistemde neyi sökebiliyorsak söküyoruz.Kompresör varsa çok faydası oluyor.Taşırma kabını da iyice temizlemek gerekiyor.Daha sonra her şeyi toparlayıp araca uygun antifriz ve saf suyu %50 oranda karıştırıp dolduruyoruz.İşlem tamam :icon_tup:
Termostat ta değişirse iyi olur bu arada.
En temiz yöntem bu, bunu mk2 mondeo da uyguladım, ki motoru baya sıcak çalışan bir alet.
Ama sanayide ustaya bunu yaptıramazsın aman ne gerek var der basar musluk suyunu ve noname antifirizi geçer.
Elden geliyor ise kendin yapmak lazım. Benim şansım mı bilmiyorum ama son 2 aracımda da radyatör değiştirdim, birinde de termostat.
Kafa rahat , obd den de arada test ediyorum sıkıntı yok.
En temiz yöntem bu, bunu mk2 mondeo da uyguladım, ki motoru baya sıcak çalışan bir alet.
Ama sanayide ustaya bunu yaptıramazsın aman ne gerek var der basar musluk suyunu ve noname antifirizi geçer.
Elden geliyor ise kendin yapmak lazım. Benim şansım mı bilmiyorum ama son 2 aracımda da radyatör değiştirdim, birinde de termostat.
Ustaya kalsak ne antifrizi düzgün değiştirir,ne fren hidroliği değiştirmeye yanaşır.Otomatik şanzıman yağını değiştirelim desen sadece karterindekini değiştirir,3-4 lt kirli yağ kalır içeride.En iyisi öğrenip kendi işini kendin yapmak.
Fatih06ank
23-06-2020, 14:12
Benimkinde de kalorifer açmadan değiştirmiştik sanırım peteğin içinde 1litre eski antifiriz karıştı. en iyisi ben de kendim dükkanın önünde flush yapıp 2 3 gün durulayıp değiştireyim yaa, kompresörüm falan da var zaten. arabada radyatör tapası da var. ustalarla olacak iş değil bu, götürdük hiç devirdaim yapmadan dan diye koydu motul G13 antifirizimi boşa kirletti.
Fatih06ank
23-06-2020, 14:31
Ustaya kalsak ne antifrizi düzgün değiştirir,ne fren hidroliği değiştirmeye yanaşır.Otomatik şanzıman yağını değiştirelim desen sadece karterindekini değiştirir,3-4 lt kirli yağ kalır içeride.En iyisi öğrenip kendi işini kendin yapmak.
otomatik şanzıman yağı ömürlüktür değişmez... :D :D :D :D
Benim radyatör yeni o yüzden 2 tur garajda su ile döndürüp inugel ya da emsali bir kaliteli marka koymayı planlıyorum. Zaten alacağım ürün kullanıma hazır.
En kötü kısım araba kamyon gibi 8.3 LT su alıyor. (Mondeo mk3)
Fatih06ank
23-06-2020, 15:04
Su koyunca 1 gün gezip mi boşaltsak yoksa fan açtırıp boşaltıp yeniden mi su koysak? Motor bloğundakini de temizlemek istiyorum.
Su koyunca 1 gün gezip mi boşaltsak yoksa fan açtırıp boşaltıp yeniden mi su koysak? Motor bloğundakini de temizlemek istiyorum.
İzlediğim bir video da bu işi yapan arkadaş 1 gün kullanıp öyle değiştiriyordu, 1. gün çamur 2. gün daha berrak çamur çıktı.
O 2 gün de de arkadaş radyatör temizleyici attı araca.
Fatih06ank
23-06-2020, 19:05
Ben de renk değişiklik sebebini buldum. Maslak sanayide bana sormadan P.O. kırmızı antifiriz karıştırmışlar G13 içine o sanırım rengi portakala çevirdi. Kafaya koydum kendim flush yapıp suyla yıkayıp sıfırdan motul G13 yapacağım. 150TL paramı çöpe attırdılar üstüne bi 150 daha harcayacağım maalesef.
Fatih06ank
23-06-2020, 19:06
Üstad bu arada ben motor çalışırken su ile devirdaim yaptırma taraftarı değilim blok sıcak taşırma kabından eklediğimiz su soğuk olacağı için çatlatabilir.
ardicli2000
04-07-2020, 19:18
Ben de geçen bakimda antifreeze değiştirdim. Orijinali koyduk. Sanirsam 10 yil sonra ilk kez değişti.
Değişmeden once hararete bakardim. Şehir içi trafikte dur kalk yaparken 109 lari gorürdü.
Dün 36 derece termometre de dur kalk trafikte baktim 93 ü geçmedi En düşük de 89 u gordü.
Kendini net belli etmiş.