Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç krizi yokmuş................
Otomotiv pazarı yılbaşındaki pazar hedeflerine geri dondu – Sozcu Gazetesi (https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/otomotiv-pazari-yilbasindaki-pazar-hedeflerine-geri-dondu-5898253/)
Satan memnun, alıcılar kuyrukta bekliyor, o zaman çakalım zamları..................
Araba varsa bayiler neden yok çekiyor,araba yoksa bu rakamlara nasıl ulaşılacak?
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSrgLimUKYgokokPO4AFuIIGbGsYQF iODAm-A&usqp=CAU
Şu an "0" km araclarin cok satilmasina ihtiyac var
2.el piyasasinin normallesme sureci icin bu cok onemli bircok marka modelde 2.el fiyatlari 0 a yakin kimisi 0 dan pahali nedenide aracin bayide olmamasi
Ne zamanki bayide arac her daim hazir olur o zaman 2.eller esnemeye ve mantikli olmaya baslar.
Birakin satilsin piyasa milyon satis rakamina ulastiginda hic sıkıntı yoktu..
Ikinci elini sifir liste fiyatindan yukari satan firsatcilarin isi bozulur sadece. Yoksa sifir km reno sümbül olmus 151 bin lira, megane 200 lira, ikinci el 2017 model megane yine 150ye satilacak yani.
Indirim bekleyip arac almayanlara giren girdi. Alin dedik halbuki.
Mutlu Değerli
28-06-2020, 21:38
Sıkıntı tamamen şurdan kaynaklanıyor. Pandemiden dolayı üretim azalınca gelen araç sayısında da bi daralma oldu ve zaten gelecek olan araçların alıcıları şubat sonu mart başından beri beklemedeydi. Araçlar gelir gelmez de sahiplerine teslim edildi. Bir çok aklından yoksun boş boğaz insan ise tırların üstündeki araçların fotoğraflarını paylaşıp 2.el düşecek göreceksiniz paylaşımında bulundu ama hata ediyolar o araçlar bayide boş boş beklemicek hemen sahiplerine teslim edilecekler. İnsanların yine boş boğazı ''ÖTV gelecek'' şeklindeydi. Geçen gün instagramda bi canlı yayın izledim orda 2.elde uzman bir kişi konuşuyor aynen şunları söyledi;
''Gelen araçlar zaten bekleyen müşterilere teslim ediliyor ve hala daha 0 araç almak için sırada bekleyen insanlar var. Bayiye gelipte bekleyen, satışların olmadıgı bi durum yok. Dolayısıyla hareketli olan pazar için devlet herhangi bir Vergi indirimi uygulamaz, çünkü zaten araçlar satılıyor, piyasada durgunluk yok ki ÖTV gelsin''
Kıssadan hisse, ne 0 araç fiyatları düşer, ne de 2.el
Anlamadığım şekilde parasını hak etmeyecek araçlar astronomik fiyatlarla alıcı buluyor. Biz millet olarak kolay para kazanmayı severiz. Herkes aldığının üstüne koyup alıcı bulabiliyorsa fiyatlar neden düşsün ki? Sıfır araçlara ne zaman gözle görülür indirim gelirse belki ikinci elde ona göre biraz düşebilir ama şu şartlarda düşmesini beklemiyorum. 1 yıl önce 50 bin olan araç şuan 100 binden alıcı buluyorsa mantık aramak pek mantıklı değil.
Sene 2013 1.16 ed aldık en boşu 34 bin euro kur 2.40
Suan euro 7.7 çarp 34 bin ile son 7 yılıda Almanya nin kendi enflasyonu %1.5 gibi alalım kaba taslak her yıl için yapar sana 37.700 euro
Sonuç 2020 model 1.16 ed düz vites olacaktı sana 290 bin TL
En nihayi sonuç arabalar zam yemedi daha yeni yeni normal fiyatına geldi
livaneli
28-06-2020, 23:30
Yalancıyı skmiyorlar demek ki.
2020 otomobil ötv indirimi 2020 otomobil otv indirimi - #109477453 - ekşi sozluk (https://eksisozluk.com/entry/109477453)
Marka söylemeyeyim; Şubat ayı sonunda sipariş verilen araçların bir kısmı hala daha üretilmiş değil. İmalatı lojistiği derken Eylül başı teslim ön görülüyor.
Bayi "yok" diyorsa gerçekten yoktur.
bu ÖTV indirim işi biraz şeye döndü, insanlar duymak istediğini konuşuyor.
Satış rakamları arttığı için firmalar Türkiye ye daha çok araba gönderir veya bayiiler daha çok araba çekerse, o zaman ikinci el de bu ona adapte edicek kendisini. çok düz mantık,
İnsanlar neden sürekli sıfır araç almaya meraklı , ya da sorunsuz 2-3 senelik arabasını satıp neden yenisini almak için borç altına girer ?
ghibli06
29-06-2020, 09:59
İnsanlar neden sürekli sıfır araç almaya meraklı , ya da sorunsuz 2-3 senelik arabasını satıp neden yenisini almak için borç altına girer ?
2014 f30 u satsak de ki 170 bin tl (o da astronomik), yenisinin en boşunu greymarketten aldın 450bin tl... aradaki o 280 bin tl ile neler yapılmaz??? ayrıca eskiden yenisine geçmeyerek de hiç bir şey kaybetmezsin...
Gökhan Bilgin
29-06-2020, 10:00
Yarım saat önce renault mais bursa önü şaka gibi
https://i.hizliresim.com/cKrBYk.jpg (https://hizliresim.com/cKrBYk)
2014 f30 u satsak de ki 170 bin tl (o da astronomik), yenisinin en boşunu greymarketten aldın 450bin tl... aradaki o 280 bin tl ile neler yapılmaz??? ayrıca eskiden yenisine geçmeyerek de hiç bir şey kaybetmezsin...
Abi anlamıyorum,bu kadar borç altına girmeye şu zamanda insanlar nasıl cesaret ediyor. Benim kredi kartı borcum 1000 küsür lira olunca tedirginleşmeye başlıyorum :)
individual
29-06-2020, 10:04
Bundan 5-6 sene önce don çorap değiştirir gibi araba değiştirenler vardı.Garanti bitmeden bir yenisi hatta aynısının yüksek donanımlısına geçen vardı.Sorduğumda neymiş ses sistemi ve bir büyük ekranlı teyp yokmuş ondan sattım yenisinden aldım diyorlardı.
Şimdi yapan yok.
Ben 2012 yılında sıfır aldım hala biniyorum eski arkadaşlar soranlar oluyor araba duruyormu diye evet duruyor biniyorum dediğimde ohoooo ben olsam satmıştım şimdiye diyorlar.
Bakımlarını zamanında yapıyorum onun haricinde bir çok büyük sorun yaşamadım.Ailem büyürse 5kapılı bir araba alırım onun haricinde devam.Zaten örnek olarak satıp başka birşey alsam ne değişecek.
(belkide yaşlanıyorum ondan bu hale geldim)
Abi anlamıyorum,bu kadar borç altına girmeye şu zamanda insanlar nasıl cesaret ediyor. Benim kredi kartı borcum 1000 küsür lira olunca tedirginleşmeye başlıyorum :)
Ben de neylerine güvenip kredi çekiyorlar araba yenilemek için anlamıyorum. (Aracı olmayanlardan veya ihtiyaç kapsamında yenileme veya sınıf değişimi yapanlardan bahsetmiyorum, zaten olmayan Allah kolaylık versin bu piyasada)
arabam 2001 model deri koltuk, koltuk ısıtma, hafıza, çift yönlü klima falan var benden önceki tüm sahiplerini de biliyorum 4. sahibiyim
bana bunu sat üstüne 100 bin lira kredi çek clio al diolar :hahaha::hahaha::hahaha:
iktisat diplomamı yakarım..
Bencede yok millet çatır çutur araba kovalıyor alıyor satıyor. Sadece leş araba çok temizi bulmak zor
hedefler tutuyorsa kriz yoktur. zaten hedefleri hep düşürmüşlerdi ondan ötv indirimi beklemeyin
erhanarici18
29-06-2020, 11:03
bayide araç olsa da ikinci elde yada fiyat konusunda hiç ama hiçbişey farkedeceğini düşünmüyorum ben
kur almış başını gitmiş geçen sene ort. 5.5tl desek dolara 50K dolarlık bi araç 275K yapıyor bugün ort. 6.5tl desek 325bin tl yapıyor
3 ay sonra veya yıl sonuna 7tl nin üzerine çıkarsa ne olacak
fiyatlar çok yükseldi bayi; ben kârımdan vazgeçeyim mi diyecek
Bizde herkes o.ç. olmuş ya... Artık sırf galeriler şunlar bunlar değil, herkes yalancı, herkes şeref yoksunu olmuş.
Adamı arıyosun, satıldı diyor, fiyat yükseltip tekrar ilana çıkıyor.
Biri 1 hafta önce alıyor, üzerine 20 kaat koyup ilana çıkıyor.
Geçende arkadaşım 240 bin TL'den CC ilanı vermiş, dedim ki periyodik olarak arabanın satılmadığı her hafta fiyatı yükselt, 300 binlere kadar gel, sonra tekrar benzer şekilde düşür, kesin daha fazlasına satarsın dedim :D
Ev piyasası da böyle oldu.
Ulan bi durun be... Ne aç köpeklermişsiniz... Yuh...
Geçende bu röportajlardan birinde firma temsilcisi anlatıyor, işte efendim hangi bayi galeriye veriyor, galeri nasıl satıyor, bunları kovalıyoruz, biz de memnun değiliz diyor.
At yalanı, bilmemne yapsınlar inananı...
Ulan, satış temsilcilerini biliyoruz, daha araba yoldayken galeriye haber uçurup, siparişi garantileyen... Bayi veya ana firma bundan nasıl bir memnuniyetsizlik duyacak??? Bir defa herkes kazanıyor, bayiye araba gelse 1 ay dursa, panik yapacaklar fiyat kırıp müşteriye vermeye çalışacaklar. Bunun pazarlığı yerine galeriye az bi iskonto ile veriyor, hem araba gelir gelmez satılmış oluyor, hem de kârından vazgeçmiyor. Galeride arabayı alıp "aha bak bu araba bayide yok, istesen 4 ay sonra gelir" diyor, en az 20 kaat üzerine çakıp kitliyor. Alan memnuuuuuuun, satan memnun... Bayi niye rahatsız olacakmış anasını satayım... Satış temsilcisi kotasını doldurur, bayi başarılı görünür... Arabayı kime çakarsan çak. Satarken milleti mi eliyorsun, hmmm mühendis beye satalım, aaaaa sen kabzımal mısın, yok kardeş veremeyiz...
Herkes yalancı herkes coşmuş ya...
İnşallah hepiniz batarsınız anasını satayım.
Bizde herkes o.ç. olmuş ya...
Duygularımı özetleyen şu kelimeler.
cabrioleter
29-06-2020, 14:01
şu an dolar kurunu en üstten fiyatladılar döviz düşerken indirim de yapmadılar inanılmaz kar marjı oluştu ve buna rağmen piyasada araç yok..
opeli aradım ötv indirimli araç için gırtlağa kadar çakılı corsa için 197 bin fiyat verdi yalnız 4 aracım da satıldı yenisi temmuzda gelecek fiyat ne olur bilemeyiz diyor adam..
oyak indiriminde renault 22 bin lira kadar indirim yapıyor clioda düşünün aradaki kar marjını..
erhanarici18
29-06-2020, 14:09
şu an dolar kurunu en üstten fiyatladılar döviz düşerken indirim de yapmadılar inanılmaz kar marjı oluştu ve buna rağmen piyasada araç yok..
opeli aradım ötv indirimli araç için gırtlağa kadar çakılı corsa için 197 bin fiyat verdi yalnız 4 aracım da satıldı yenisi temmuzda gelecek fiyat ne olur bilemeyiz diyor adam..
oyak indiriminde renault 22 bin lira kadar indirim yapıyor clioda düşünün aradaki kar marjını..
kâr marjı mı?
bir kaç sene önceydi galiba tam zamanını hatırlamıyorum bankacı bi arkadaşımın söylediğine göre
comfrt passatın liste fiyatı 220bin tl iken
150 tane alınca 160bine verdiler
imprezaWRC
29-06-2020, 14:52
Bizde herkes o.ç. olmuş ya... Artık sırf galeriler şunlar bunlar değil, herkes yalancı, herkes şeref yoksunu olmuş.
Biri 1 hafta önce alıyor, üzerine 20 kaat koyup ilana çıkıyor.
Geçende arkadaşım 240 bin TL'den CC ilanı vermiş, dedim ki periyodik olarak arabanın satılmadığı her hafta fiyatı yükselt, 300 binlere kadar gel, sonra tekrar benzer şekilde düşür, kesin daha fazlasına satarsın dedim :D
Ev piyasası da böyle oldu.
Geçende bu röportajlardan birinde firma temsilcisi anlatıyor, işte efendim hangi bayi galeriye veriyor, galeri nasıl satıyor, bunları kovalıyoruz, biz de memnun değiliz diyor.
At yalanı, bilmemne yapsınlar inananı...
Ulan, satış temsilcilerini biliyoruz, daha araba yoldayken galeriye haber uçurup, siparişi garantileyen... Bayi veya ana firma bundan nasıl bir memnuniyetsizlik duyacak??? Bir defa herkes kazanıyor, bayiye araba gelse 1 ay dursa, panik yapacaklar fiyat kırıp müşteriye vermeye çalışacaklar. Bunun pazarlığı yerine galeriye az bi iskonto ile veriyor, hem araba gelir gelmez satılmış oluyor, hem de kârından vazgeçmiyor. Galeride arabayı alıp "aha bak bu araba bayide yok, istesen 4 ay sonra gelir" diyor, en az 20 kaat üzerine çakıp kitliyor. Alan memnuuuuuuun, satan memnun... Bayi niye rahatsız olacakmış anasını satayım... Satış temsilcisi kotasını doldurur, bayi başarılı görünür... Arabayı kime çakarsan çak. Satarken milleti mi eliyorsun, hmmm mühendis beye satalım, aaaaa sen kabzımal mısın, yok kardeş veremeyiz...
Ev konusu zaten anlaşılır gibi değil. Adam 1-2 sene önce yine o güne göre ve bulunduğu yere göre yüksek bir fiyat yazmıştı.1-2 sene önce fiyatı atıyorum 600 iken bugün 1200 yazmış. Neymiş, euro olarak harcama yapmışmış. İyide evin kaba inşaatını Almanlar ile yapmadın ki, betonu, demiri, tuğlayı...kaba inşaat için gerekli olanları Almanlar ile yapmadın ve ithal etmedin ki. Sadece, doğramalar, camlar, beyaz eşya, ısıtma-soğutma grubu Alman malı. İnşaatı yaparken, o ithal malzemeleri alırken euro kaçtı şimdi kaç, ne oldu da fiyatı ikiye katladın.
Nasıl bir kazanç sağlamaktır ya. Fiyatı x2 yaptığında da acaba vergisel kısmı nasıl beyan edecek tabiki düşükten gösterecek değil mi? Bence öyle.
Ev konusu zaten anlaşılır gibi değil. Adam 1-2 sene önce yine o güne göre ve bulunduğu yere göre yüksek bir fiyat yazmıştı.1-2 sene önce fiyatı atıyorum 600 iken bugün 1200 yazmış. Neymiş, euro olarak harcama yapmışmış. İyide evin kaba inşaatını Almanlar ile yapmadın ki, betonu, demiri, tuğlayı...kaba inşaat için gerekli olanları Almanlar ile yapmadın ve ithal etmedin ki. Sadece, doğramalar, camlar, beyaz eşya, ısıtma-soğutma grubu Alman malı. İnşaatı yaparken, o ithal malzemeleri alırken euro kaçtı şimdi kaç, ne oldu da fiyatı ikiye katladın.
Nasıl bir kazanç sağlamaktır ya. Fiyatı x2 yaptığında da acaba vergisel kısmı nasıl beyan edecek tabiki düşükten gösterecek değil mi? Bence öyle.
Ya yapılan, anlatılan, gösterilen her şey hikaye, hep üçkağıt...
Hayır anlamadığım, bunlardan şikayet eden insanlar, bugün aynı şeyi kendisi yapar hale gelmiş. Gittikçe "moda" oluyor herhalde..
imprezaWRC
29-06-2020, 15:30
Ya yapılan, anlatılan, gösterilen her şey hikaye, hep üçkağıt...
Hayır anlamadığım, bunlardan şikayet eden insanlar, bugün aynı şeyi kendisi yapar hale gelmiş. Gittikçe "moda" oluyor herhalde..
Kaç aydır evdeyiz; çevremizdekilerin ne kadar yalan söylediğini kelimelerle anlatmak çok zor. Ya en basitinden, çocuğun birinin anası eşimin dahil olduğu wp grubunda ben hüseyin can'a (ismi salladım :D ) kesinlikle telefon vermiyorum diyor ama çocuk sürekli elinde telefon ile geziniyor.
Bir şey oluyor benim çocuğum kesinlikle yapmaz diyor; suç üstü yapılıyor yine inkar ediyor.
Tepemizden izmarit düşüyor, komşu kesinlikle bizde içen yok diyor; ulan oğlun ve kayınpederin içiyor işte nasıl inkar ediyorsun. Bunu yapan da devlet okulunda ilkokul öğretmeni. Gel de şimdi bundan hayır bekle. Ne anlatacak çocuklara, nasıl yalan söylenir onu mu. ?
Bu ve benzeri insancıklar malesef çocuk da yetiştiriyor ve amip gibi çoğalıyorlar. Çocuk yalan söylerek büyüyor. Domino etkisi şeklinde olaylar bu raddeye kadar geliyor.
Day Walker
29-06-2020, 15:34
Satışçı arkadaşlar daha iyi bilirler ama eskiden distribütör getirdiği araçların vergisini araç bayii tarafından satılınca öderdi.
Şuan gelen her araç gümrükten girer girmez vergileri ödendiği için araç üretim bandına girdiği anda satış elemanı tahmini günü veriyor ve ödeme için kendinizi hazırlamanızı istiyor. Araç gümrükten girdiği anda sizinde ödemeleri bitirmenizi bekliyorlar.
Araçları galericilerin almasından Distribütörler ciddi anlamda rahatsızlar. Hatta galerici ile çalışan satışçı tespit ederlerse büyük arıza çıkarıyorlar.
Satışçı arkadaşlar daha iyi bilirler ama eskiden distribütör getirdiği araçların vergisini araç bayii tarafından satılınca öderdi.
Şuan gelen her araç gümrükten girer girmez vergileri ödendiği için araç üretim bandına girdiği anda satış elemanı tahmini günü veriyor ve ödeme için kendinizi hazırlamanızı istiyor. Araç gümrükten girdiği anda sizinde ödemeleri bitirmenizi bekliyorlar.
Araçları galericilerin almasından Distribütörler ciddi anlamda rahatsızlar. Hatta galerici ile çalışan satışçı tespit ederlerse büyük arıza çıkarıyorlar.
O kadar rahatsızlar ki şu anda 5 tane 0 km higline golf aylardır satılmayı bekliyor. Bayinin önünden geçerken AutoCenter'da doğuş oto mu vardı diye tabelaya bakıyorsunuz. Her geçen gün de fiyat arttırıyor.
https://oskarotomotiv.sahibinden.com/?userId=aiTvcXMIy0-2a3-rxWu01aQ
Bu galerinin 2 üst caddesi de ne kadar GT-line 2008 ve 3008 varsa toplamış.
O kadar rahatsızlar ki şu anda 5 tane 0 km higline golf aylardır satılmayı bekliyor. Bayinin önünden geçerken AutoCenter'da doğuş oto mu vardı diye tabelaya bakıyorsunuz. Her geçen gün de fiyat arttırıyor.
Golf 8 geliyor, elindeki 2019ları bekletenler 2021e ramak kala turşusunu kurarlar artık.
Golf 8 geliyor, elindeki 2019ları bekletenler 2021e ramak kala turşusunu kurarlar artık.
2021 golf 8'leri de 2 dükkan ötedeki galeri toplar 350den ilana girer :)
Lütfen. bunlar dizel dsg imiş. Golf 8'de dizel yok. Değil altın, elmas değerinde bunlar :)
ghibli06
29-06-2020, 16:19
Bak şimdi çok önemli bir yere degindin... Ankara'daki en büyük Nissan bayisinin elinden bayiliğini aldılar sırf bu peşin odemeler yüzünden... Bayilerin bazı modelleri altın bozdurur gibi galeriye vermeleri boşuna değil...
individual
29-06-2020, 16:40
keske oyle olsa.
2012 yilinda bayide bir tane kirmizi mk2 leon fr vardi full paket birtek sunrouf yok.
ben arabayi alirken ibizafr bayi cok zorladi beni mk2 alayim diye elinde kalmis.
yalan yok sunrouf olsaydi alirdim ama neyse konu karismasin.
ben almadim seat bulusmasina gittim o siralar mk3 lerde gelmis falan bu hikayeyi anlatiyorum.
bana sey diyorlar abi alsaydin mk2 kasa en iyisi mk3 kotu yaptilar diyorlardi yoruma bak :D
aradan 1 sene gecti hepsi mk3 leon fr aldi mk2 boklamaya basladilar :D
ozetle bizim millet garip gidip alir yani elde kalmaz hatta yenisinden daha pahali olsa dahi gidip alir :D
Day Walker
29-06-2020, 16:55
Doğuş oto genelde böylelerine araç satmamaya çalışıyor. Genelde diğer bayilerden alıyorlar.
Hanımın patronu peugeotun şu yeni suvu 2008 mi ne onu bayide bulamadı da gitti galeriden aldı sıfır olarak.
Ayrıca bazı galeriler arabayı bide plazadan konfetiler ile teslim ettiriyorlar. Aşıl ta..ak onlarda işte :D
Bak şimdi çok önemli bir yere degindin... Ankara'daki en büyük Nissan bayisinin elinden bayiliğini aldılar sırf bu peşin odemeler yüzünden... Bayilerin bazı modelleri altın bozdurur gibi galeriye vermeleri boşuna değil...
Zorda kalan şeytanla anlaşma yapıyor. Bu piyasada başka türlü çorba kaynamaz yoksa.
https://twitter.com/eozpeynirci/status/1277565744578994176?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcam p%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
Daha çok bekleriz araba............
https://twitter.com/eozpeynirci/status/1277565744578994176?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcam p%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
Daha çok bekleriz araba............
Skoda Scala mı la onlar?
Skoda Scala mı la onlar?
Yes.
Golf rakibi Skoda'lar.............
Yes.
Golf rakibi Skoda'lar.............
bayiide bi göreydik be ya :)
valla bugün boğaziçi maisde 2 saate yakın sıra bekledim OYAK mensupları için yapılan indirimler vs yüzünden herkes broşürü aldı sırayla aracının siparişini verdi gitti.
Sonra ordan çıkıp Vadi istanbul un oradaki Opel e gittik. Crosland X bakıyorduk. Konuşutuğumuz kapora göndereceğimiz araca yandaki satış temsilcisi kaşla göz arasında gitti galeriye sattı. Sessiz sedasız ortamı terk edip bastık OPEL e şikayeti aynı yerde böyle olan 4 veya 5 olay mış
Skodanin arka stoplar egea
canli ornegini 2 tane 500xde yasadım biriyle 163 iken 160 anlastık gittim satıldı dedik o sırada fiyatı 168 olmustu suan fıyatı 178 oldu halen ilanda kendileri :) benim yakalayabilgim 15 mayıstan beri ilanda
bir taneside baska bir galeriden gittim bakmaya abi opsiyonlu ama bir bak alanda satacak dedi. hadi dedim konisyim alan arkadaş ilen. telefondaki senin ilanda gordugun fiyattan veririm dedi 153.00 dü ilani 151 e indirdi :) sonradan satılan fiyatı ogreniyorum benim baktıgım galeri 146 ya satıyor o sırada ben bakmaya gidiyorum :) yani ben almaya gidene kdr alan arkadas arabayı kıpırdatmadan bana 7 bin karla satacaktı :) hosuma gitmedi almadım arac sonra 163 e satılmış :)
Scalaların 1800 adedi Abdiİbrahim ilaç a kiralandı. Bi 500 adet kadar mavi renk gelicek sektörde farklı bir firmaya.
Skoda sanırım çok güzel teklifle geldi ilaç sektörüne , 2 büyük firma Tr ye gelmeden lansman öncesi teslim olarak anlaştı.
Scalaların 1800 adedi Abdiİbrahim ilaç a kiralandı. Bi 500 adet kadar mavi renk gelicek sektörde farklı bir firmaya.
Skoda sanırım çok güzel teklifle geldi ilaç sektörüne , 2 büyük firma Tr ye gelmeden lansman öncesi teslim olarak anlaştı.
Oo 2 seneye fluencelerin, clio edclerin yerini 2.el sektöründe scalalar alacak demek ki :)
Oo 2 seneye fluencelerin, clio edclerin yerini 2.el sektöründe scalalar alacak demek ki :)
Hayır.
Leon 1.6 TDI Style DSG SA AAT ABA AAZ plakaların ve Megane Touch BAM BAN plakaların yerini alacak.
Leon almayı düşünenler vardsa
Hayır.
Leon 1.6 TDI Style DSG SA AAT ABA AAZ plakaların ve Megane Touch BAM BAN plakaların yerini alacak.
Leon almayı düşünenler varsa beyaz otomatik style lara dikkat.
canli ornegini 2 tane 500xde yasadım biriyle 163 iken 160 anlastık gittim satıldı dedik o sırada fiyatı 168 olmustu suan fıyatı 178 oldu halen ilanda kendileri :) benim yakalayabilgim 15 mayıstan beri ilanda
bir taneside baska bir galeriden gittim bakmaya abi opsiyonlu ama bir bak alanda satacak dedi. hadi dedim konisyim alan arkadaş ilen. telefondaki senin ilanda gordugun fiyattan veririm dedi 153.00 dü ilani 151 e indirdi :) sonradan satılan fiyatı ogreniyorum benim baktıgım galeri 146 ya satıyor o sırada ben bakmaya gidiyorum :) yani ben almaya gidene kdr alan arkadas arabayı kıpırdatmadan bana 7 bin karla satacaktı :) hosuma gitmedi almadım arac sonra 163 e satılmış :)
Aynen arada girip bakıyorum, 4x4 ilana pek düşmüyor ortada da pek olmadığı için, adamlar ne zamandır o fiyata satamadı, 178 olmuş, güldüm...
Satmaya kalksam 180'den kapıyı açayım ben ya, satamadıkça 220'ye kadar yolu var :D
Ben bunu alırken ilan fiyatı 85'ti, galeriye gittik, aracı inceledik beğendik ettik. Giulietta'yı 63'ten ilana koymuştum, çok satma niyetim yoktu, gideri 57 falandı.. Teklif edene verecektim zaten, o arada bu aracı bulunca Giu'yu galeriye 53'e verdim, onlar da 57ye sattı, normaldir dedim.
Sonra 500x'in olduğu galeriyi aradım, dedim böyle böyle ben aracımı sattım, şu kadar param var, üzerine şu kadar kredi alacağım, tamam diyorsanız hemen ruhsat fotokopisi vs evrakları gönderin işlemleri başlatayım...
Arayalım birazdan dediler.. Sanıyorum patronla görüşüldü ve tamam denildi :) Parayı gönderirken 76'sını şu hesaba, kalanını bu hesaba dediler, tamam dedim. 76 da muhtemelen onların aldığı fiyattı.
Piyasa budur, ortayı bulduk, makul ve kafamdaki rakamlarla iş bitti.
Şimdiye bakıyoruz, herkes mi saçmalar arkadaş... Böyle bi manyakça ortam görmedim ben. Tamam diyen adam da "aaa bu fiyata kolay gidiyor demek" diye düşünüyor herhalde, fiyat artırıyor.
Keşke param olsaydı anasını satayım, alıp alıp 2 hafta sonra 20 kaat üzerine satayım, güzel iş ya... Boşa çalışıp debeleniyorum valla.
Aynen, ben kesinlikle rahatsız olduklarını düşünmüyorum.
Aksine, önceki mesajımda yazdım, gelen arabayı satabilir miyiz derdi yok, yolda satıyor adam zaten eğer sipariş falan değilse... O arada bi ay beklese bayide, panik olmaya başlarlar. Bunun yerine ne yapıyor, az bi iskonto yapıyor, belki yapmıyor bile, çak galeriye, hem kârından vazgeçme, hem de hemen sat, misssss.... Niye rahatsız olunsun ya? Ben bayi olsam oh be derim. Distribütör de rahatsız olmaz, dertleri arabayı satmak değil mi? Araba plakalanıp satıldıktan sonra banane? Bayiye ne? Önemli olan satmak.... Sonrası beni ilgilendirmez... Galeri isterse 50 kaat üzerine satsın ne yapayım.
Ha galeri de 50 kaat üzerine satabilirse, bayiler veya distribütörler bundan rahatsız olabilirler anca :D Kârdan daha da çok kâr edelim hesabı...
Yoksa galerinin almasından tüketiciyi çok düşündükleri için mi rahatsızlar, hiç mi hiç sanmıyorum :)
lucky Jackal
30-06-2020, 09:02
Böyle olan piyasa :) Madem satamıyorum, yüksek fiyattan satılmasın bari. Araç bizzat favorilerimdendir.
https://i.hizliresim.com/1TL991.png
Böyle olan piyasa :) Madem satamıyorum, yüksek fiyattan satılmasın bari. Araç bizzat favorilerimdendir.
https://i.hizliresim.com/1TL991.png
Bunlar laz bakkal mı ya, ben anlamıyorum, satamadığın malın fiyatını düşürürsün :) Ama bunlar kendileri mal olduğu için... :)
ben yeni bir ötv düzenlemesi bekliyorum
düşüş olarak pazarlayacaklarını ama aslında talebin arttığı sınıfta ötvnin artacağını düşünüyorum
3.0 üstünde 5 puan indirim yaparken 2.0a kadar olanları 10 puan arttırmak gibi bir uygulama yapabilirler
Tesla nın satış stratejisi zaman içerisinde diğer üreticiler tarafından da uygulanabilir.
Yetkili bayii yok, firmanın kendi showroomları var, araç siparişi online olarak veya telefon ile yapılabiliyor. Sadece gidip teslim noktasından araç teslim alınıyor.
bu zamanla daha çok hayat geçicek diyorlar, tabi Türkiye ye bunu uygulamak ne kadar sürer bilinmez.
hemde üretici araç başına daha çok kar etmiş olur.
yetkili bayiilerin bir anlamı kalmadı, herkez artık arabanın en detay noktasını youtube videolarından öğreniyor, hatta satış temsilcisinden daha iyi biliyor.
Blackbird
30-06-2020, 09:50
Galerilerin yüksek fiyattan ellerinde tutmasin sebebi bence yerine mal koyamamak, elimde 5 adet araç var 10 kazanacağima 30 kazanmayi sazan beklemeyi tercih ediyor sürümden kazanılan bir dönemde degiliz. Tabi enflasyon karşısinda sermayesi eriyor. Şu dönemde mantık aramak boşa...
Fiyatlari arttirip damping yapiyorlar 200 den düstüm 160 a acil satılık hesabi yine sazan avı yani bi akıllı kendileri zaten.
fuatozkan
30-06-2020, 10:08
arabam 2001 model deri koltuk, koltuk ısıtma, hafıza, çift yönlü klima falan var benden önceki tüm sahiplerini de biliyorum 4. sahibiyim
bana bunu sat üstüne 100 bin lira kredi çek clio al diolar :hahaha::hahaha::hahaha:
iktisat diplomamı yakarım..
:hihih::hihih:
10 gün önce arkadaşım 1.2 puretech 208 aldı. Denizli'den 98'e aldığı arabaya 10 gün sonra İzmit'te başka bir arkadaş "Bana 115'e satsana" dedi.
Yorum yapamıyorum.
Tesla nın satış stratejisi zaman içerisinde diğer üreticiler tarafından da uygulanabilir.
Yetkili bayii yok, firmanın kendi showroomları var, araç siparişi online olarak veya telefon ile yapılabiliyor. Sadece gidip teslim noktasından araç teslim alınıyor.
bu zamanla daha çok hayat geçicek diyorlar, tabi Türkiye ye bunu uygulamak ne kadar sürer bilinmez.
hemde üretici araç başına daha çok kar etmiş olur.
yetkili bayiilerin bir anlamı kalmadı, herkez artık arabanın en detay noktasını youtube videolarından öğreniyor, hatta satış temsilcisinden daha iyi biliyor.
VW yıllar yıllar önce Lupo için bunu yaptı ama başarılı olamadı diye hatırlıyorum..............
imprezaWRC
30-06-2020, 10:44
Abdi İbrahim'in ne zaman adı geçse ne kadar züğürt olduğumu bir kez daha anlamış oluyorum.
Bence az skoda almış :D
Sahibi boğazda yalıda oturuyor, yalının bilmem kaç sene önceki euro üzerinden değerini öğrendiğimde matematik benim için bitmişti :D :D
Adamın sektörü sürekli para basıyor. Abdi İbrahim Darphanesi :D (gördün işte bak züğürt olarak çenem düştü :D :D )
imprezaWRC
30-06-2020, 10:46
VW yıllar yıllar önce Lupo için bunu yaptı ama başarılı olamadı diye hatırlıyorum..............
Olm Lupo zamanında internet mi vardı, vardı da herkes evden online sipariş mi veriyordu. O yıllarda anca işte aşama aşama fotoğraf indirebiliyorduk :D :D
Abdi İbrahim'in ne zaman adı geçse ne kadar züğürt olduğumu bir kez daha anlamış oluyorum.
Sahibi boğazda yalıda oturuyor, yalının bilmem kaç sene önceki euro üzerinden değerini öğrendiğimde matematik benim için bitmişti :D :D
Adamın sektörü sürekli para basıyor. Abdi İbrahim Darphanesi :D (gördün işte bak züğürt olarak çenem düştü :D :D )
Mevcutta Golf vardı altlarında.
Down grade olmuş garibanlar :)
Lupo ya benim yaşım tutmuyor, 98 de başlamış 2005 te üretim bitmiş.
O günkü internet kullanımı, kullanım şekilleri çok değişti.
tek başına internetten satış değil olay, artık bayiiden alacağımız bir bilgide kalmadı. youtube sayesinde Otomobil gazeteciliği de farklılaştı ve daha bağımsızlaştı. iyisi ile kötüsü ile bilgi alıp karar verebiliyoruz.
Bu satış modeli ile ilgili illaki araştırmaları vardır, açıkcası oturup okumadım.
Mercedes sanırım bir stok sistemi yapmıştı hangi bayiide hangi araç var, üzerinde paketler gibi. Onuda burada okumuştum.
böyle bir sistem bile, çok işe yarayabilir. Ocak ta ticari araba alırken bayii bayii arayıp, gezip nerde araba var bir sürü zaman harcamıştık.
Borusan mini için yapıyor diye biliyorum?
Borusan mini için yapıyor diye biliyorum?
BMW’ni Bul (https://yeni.bmwonline.com.tr/seriler)
BMW'de yolda olan arabalar falan görünüyor galiba.
Teslim tarihi falan var arabaları tıklayınca
Mevcutta Golf vardı altlarında.
Down grade olmuş garibanlar :)
Leon var leon.
Leon var leon.
Hanımın arkadaşı represant mı ne deniyor işte ondan.
Golfü var..........
lucky Jackal
30-06-2020, 11:43
Bunlar laz bakkal mı ya, ben anlamıyorum, satamadığın malın fiyatını düşürürsün :) Ama bunlar kendileri mal olduğu için... :)
Valla anlamadım bende. Bir örneğim daha vardı buna benzeyen, onu yine yalandan 2. kere sattılar bakamıyorum şu an :)
Bir tane araba vardı minibüs caddesinde bir galeride satılık, 185 bindi fiyatı. Nisan ayında 170 e razıydılar 150 zorlandı vermediler. Pandemiden önce babası 110 idi bunların. Neyse arabada kupon araba, öyle ha diyince satamazsın. Ocak'ta girmişler ilanı, mayıs ayına kadar ilanda yattı. Bir ara 225 falan yaptılar. Sonra Haziran başında baktım x beye hayırlı olsun. bir hafta sonra ilana çıktı Ümraniye de başka galeriden 295 e :) Şimdi yeniden satıldı demişler. Bakalım gerçek mi göreceğiz. Çıkar yine bir galeriden.
Aynı şekil kupon bir araba plakasına kadar biliyorum bir ilde 190 dan 3 ay yattı, yine aynı şekilde arabaya hayırlı olsun dediler. Bir hafta sonra başka bir ilde 260 dan ilanda. Şimdi tekrar satıldıya çektiler. Aralarında gezdiriyorlar arabaları ona buna hayırlı olsun diye.
ghibli06
30-06-2020, 11:54
bu hikayeyi çok severim, sen karşı tarafa aslında kendini kazıklattığın imajını verirsen, karşı taraf seni kazıklamanın muhteşem öz güveniyle ne olduğunu anlamadan mikilir gider...
https://i.hizliresim.com/irLX1x.jpg (https://hizliresim.com/irLX1x)
BMW’ni Bul (https://yeni.bmwonline.com.tr/seriler)
BMW'de yolda olan arabalar falan görünüyor galiba.
Teslim tarihi falan var arabaları tıklayınca
Bahsettiğim bu:
MINI Online Satın Al | MINI Turkiye (https://onlinestore.mini.com.tr/otomobil/MINI-ONE-D-CLUBMAN-Metalik-Siyah/3015365)
Online storedan direkt arabanı oluşturup seçip alıyorsun bayiden teslim bayi ile görüşmeden alım sırasında.
Mini online satış ile arac sattı Mini Turkiye otostil dergi (https://www.otostil.com/mini-online-satis/)
Bahsettiğim bu:
MINI Online Satın Al | MINI Turkiye (https://onlinestore.mini.com.tr/otomobil/MINI-ONE-D-CLUBMAN-Metalik-Siyah/3015365)
Online storedan direkt arabanı oluşturup seçip alıyorsun bayiden teslim bayi ile görüşmeden alım sırasında.
Mini online satış ile arac sattı Mini Turkiye otostil dergi (https://www.otostil.com/mini-online-satis/)
Tabi ki bütün seçenekler kapalı, anca bayinin elindeki araçlara ait seçenekler açık :D
2 günde teslim etmişler, vay anasını :D
Hadi bi kombinasyon oluşturalım kaç saatte teslim edecekler :D
Hayır.
Filodan piyasaya çıkan uygun fiyatlılık açısından demiştim. Model mukayesesi olarak değil.
Borusan bayadır online satıyor zaten araçları , yeni bir olayı değil , hem bmw leri hem minileri , araçlar stoğa girdiği saat kilitleniyor site.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, piyasada sıfır araç bulunurluğunun eylülde artmasını beklediklerini ifade ederek, "Çünkü fabrikalar, yan sanayi ve tedarik zinciri ancak eski hızına eylül ayı ile birlikte ulaşabilir. Bu 1-2 aylık bir zaman... Bu zaman diliminden sonra istenilen aracın 1-2 ay beklenmeden bulunabileceğini öngörüyorum. Dolayısıyla sıfır araç bulunurluğu yeteri seviyeye geldikten sonra ikinci elde de bir fiyat dengelenmesi olur." dedi.
İkinci el otomobil alacaklar dikkat! Eylul sonrasında fiyatlar... - Son Haberler - Milliyet - Sayfa 5 (https://www.milliyet.com.tr/galeri/ikinci-el-otomobil-alacaklar-dikkat-eylul-sonrasinda-fiyatlar-6246148/5)
Abi sen züğürt değilsin Nezih bey çok zengin :)
Olm Lupo zamanında internet mi vardı, vardı da herkes evden online sipariş mi veriyordu. O yıllarda anca işte aşama aşama fotoğraf indirebiliyorduk :D :D
E-Lupo diye web üzerinden satıldı abi lupo lar. Zaten toplamda 10 tane satıldı heralde :)
Hanımın arkadaşı represant mı ne deniyor işte ondan.
Golfü var..........
2011 den beri ilaç sektöründeyim her firmanın plakasına kadar hakim olduğum için söyledim. Hanımınızın arkadaşı yerli bir firmada ise ve Golf e biniyor ise Bilim İlaç ta çalışıyordur.
Filodan piyasaya çıkan uygun fiyatlılık açısından demiştim. Model mukayesesi olarak değil.
Aynısını söyledim. Bu 1800 araç clio fluence yerine geçmeyecek.
Direk plaka serilerini verdiğim araçların yerine geçecek yani. Megane lar da füme , touch , 34 BAM 1.. ve 34 BAN 1.. olanların yerine gelecek demiştim.
Örnek https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-seat-2017-seat-leon-1.6-dizel-otomatik-genis-ekranli-yeni-kasa-831853373/detay
Genelleme olarak konuşuyor isek evet , otomotv pazarında orta segment filo aracı olmaya aday.
Bu arada fluence kalmadı artık filolarda yıl olarak eski kaldılar. Beyaz Joy megane ve zır boş octavia oldu fluence ler :)
Abi sen züğürt değilsin Nezih bey çok zengin :)
E-Lupo diye web üzerinden satıldı abi lupo lar. Zaten toplamda 10 tane satıldı heralde :)
2011 den beri ilaç sektöründeyim her firmanın plakasına kadar hakim olduğum için söyledim. Hanımınızın arkadaşı yerli bir firmada ise ve Golf e biniyor ise Bilim İlaç ta çalışıyordur.
Aynısını söyledim. Bu 1800 araç clio fluence yerine geçmeyecek.
Direk plaka serilerini verdiğim araçların yerine geçecek yani. Megane lar da füme , touch , 34 BAM 1.. ve 34 BAN 1.. olanların yerine gelecek demiştim.
Örnek https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-seat-2017-seat-leon-1.6-dizel-otomatik-genis-ekranli-yeni-kasa-831853373/detay
Genelleme olarak konuşuyor isek evet , otomotv pazarında orta segment filo aracı olmaya aday.
Bu arada fluence kalmadı artık filolarda yıl olarak eski kaldılar. Beyaz Joy megane ve zır boş octavia oldu fluence ler :)
Leonlara çoktan autocenter galerileri çokmüş 2ser 3er... Zaten linkini de vermişsin. 130-135 den aldılar :)
Sevgili arkadaşlar, abiler ve kardeşler.
Uzaktan davulun sesi bazen hoş gelir bazen boş gelir...
Her sene artış gösteren bir satış grafiği var.
Her sene distribütörler bayilerden tahmin alır,oturur hesap kitap yaparlar ve Fabrika'dan bu adetleri talep eder.
Fabrika sadece Türkiye için üretim yapmıyor tabi tüm dünyaya üretim yapıyor.
Üretim planına göre parça tedariği talep eder. tedarikçisi de ürünü için hammadde tedarik eder vs vs. Yani üretim planı kolay bir süreç değil.
2016-2017 döneminde zirvelere çıkan satış adetleri sonrası özellikle 2018 de sipariş edilen araçlar gümrüklerde kaldı kriz ve vergi değişikliklerinden dolayı. Devlet araçların gümrükten çekilmesi için baskı yaptı vs vs
Sonra distribütörler daha ürkek davrandı. Sonuçta vergisiz bedelleri kdv dahil olarak yük oluşturuyor.
Üretim kapasiteleri azaltıldı ülke bazında. Sonra talep arttı,arz yetmedi. Hurda indirimi vs destekler faiz indirimleri falan satışları artırdı araç yetmedi.
Tam üretim adetleri artacaktı Pandemi işin içine girdi.
Fırsatçılar her daim vardı ama Al-Sat yapanların bu denli 0km araç aldığı geçmişte görülmüş değildir.
Galeri işi yapanlar araç alamaz, satış yasak diye bir kaide yok. Onlarda insan evladı onlarda para kazanmak için bu işi yapıyorlar. Eski zamanlarda normal bir vatandaş nasıl araç alıyorsa onlarda alırdı.
Tabiki sadece galerileri besleyen bazı işini doğru yapmayan satışçılar da vardı. Hepsi yavaş yavaş işinden oldu ortaya çıktıkça.
Son dönemlerde galeri ve al-sat yapanları distribütörler takip etmeye başladı, Tüm satışçıların görebileceği ortak platformlarda kişi bazlı uyarılar koymaya başladı.
Misal xxx şehrinde birisi al-sat yapıyorsa oradaki danışman sisteme uyarı girerse zzzz şehrinde ben aynı bilgileri sisteme girdiğimde uyarı veriyor vs.
Ama tekrar söylüyorum galeri araba alabilir sorun yok. Ama nihai müşteri bayide araba bulamazken galeriler araçla dolup taşıyorsa bu olmaz.
Galeriler ne yapıyor. Ahmet-Mehmet-Fatma adıyla araç alıyor. Daha bayiden aldıkları gün galeriye deviriyorlar.
Eylül gibi araçların bollaşmasıyla işler biraz daha düzelir umarım.
Döviz ve altın alım satımına konulan vergi, vadeli mevduat faizlerinin çok düşük olması, kamu bankalarının ucuz kredi dağıtması sebebi ile insanlar gayrimenkul ve araç alım satım işine yöneldi. Talep artınca, pandemi sebebi ile arz düşük kalınca böyle bir durum oldu. Lale soğanı gibi balon diyemem , bu ülkede hiç bir şeyin fiyatı düşmez , en çok bir süre aynı kalır. Fakat d premium bir araca 500-600 bin vermek falan bana halen tuhaf geliyor. Olağan dışı yüksek bir piyasa var, döviz bir süredir sabit.
Mesela g20 lansmanda 310 binden başlıyordu. 6 Temmuz 2019. EUR 6,32
Şu an 430 bin başlangıç sanırım. Kur merkez bankasında 7,68
ÖTV bildiğim kadarı ile değişmedi ama araç EUR bazında 5 bin EUR zamlanmış. Lansmanda %10 ucuza verdiler ise bilemiyorum tabi
Sevgili arkadaşlar, abiler ve kardeşler.
Uzaktan davulun sesi bazen hoş gelir bazen boş gelir...
Her sene artış gösteren bir satış grafiği var.
Her sene distribütörler bayilerden tahmin alır,oturur hesap kitap yaparlar ve Fabrika'dan bu adetleri talep eder.
Fabrika sadece Türkiye için üretim yapmıyor tabi tüm dünyaya üretim yapıyor.
Üretim planına göre parça tedariği talep eder. tedarikçisi de ürünü için hammadde tedarik eder vs vs. Yani üretim planı kolay bir süreç değil.
2016-2017 döneminde zirvelere çıkan satış adetleri sonrası özellikle 2018 de sipariş edilen araçlar gümrüklerde kaldı kriz ve vergi değişikliklerinden dolayı. Devlet araçların gümrükten çekilmesi için baskı yaptı vs vs
Sonra distribütörler daha ürkek davrandı. Sonuçta vergisiz bedelleri kdv dahil olarak yük oluşturuyor.
Üretim kapasiteleri azaltıldı ülke bazında. Sonra talep arttı,arz yetmedi. Hurda indirimi vs destekler faiz indirimleri falan satışları artırdı araç yetmedi.
Tam üretim adetleri artacaktı Pandemi işin içine girdi.
Fırsatçılar her daim vardı ama Al-Sat yapanların bu denli 0km araç aldığı geçmişte görülmüş değildir.
Galeri işi yapanlar araç alamaz, satış yasak diye bir kaide yok. Onlarda insan evladı onlarda para kazanmak için bu işi yapıyorlar. Eski zamanlarda normal bir vatandaş nasıl araç alıyorsa onlarda alırdı.
Tabiki sadece galerileri besleyen bazı işini doğru yapmayan satışçılar da vardı. Hepsi yavaş yavaş işinden oldu ortaya çıktıkça.
Son dönemlerde galeri ve al-sat yapanları distribütörler takip etmeye başladı, Tüm satışçıların görebileceği ortak platformlarda kişi bazlı uyarılar koymaya başladı.
Misal xxx şehrinde birisi al-sat yapıyorsa oradaki danışman sisteme uyarı girerse zzzz şehrinde ben aynı bilgileri sisteme girdiğimde uyarı veriyor vs.
Ama tekrar söylüyorum galeri araba alabilir sorun yok. Ama nihai müşteri bayide araba bulamazken galeriler araçla dolup taşıyorsa bu olmaz.
Galeriler ne yapıyor. Ahmet-Mehmet-Fatma adıyla araç alıyor. Daha bayiden aldıkları gün galeriye deviriyorlar.
Eylül gibi araçların bollaşmasıyla işler biraz daha düzelir umarım.
Eeee? Mesajım niye hoşuna gitmiyor o zaman? Onu da bi diyeydin, aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyoruz zaten :)
Eeee? Mesajım niye hoşuna gitmiyor o zaman? Onu da bi diyeydin, aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyoruz zaten :)
Ulan satış temsilcilerini biliyoruz sözüne olmasın!!!
Birde hepiniz batarsınız inşallah sözünüz.
ghibli06
01-07-2020, 09:00
gelen arabalar galerilere dağıtılacaksa o zaman distr. e ne gerek var ki? hangi ülkenin malıysa galericiler gitsin alsın, haaa sen bböyle yapana 'grey market' diye her türlü zorluğu çıkart, servis vermek isteme ama dara düşünce elindekileri galerilere sat onlar da fiyatı uçurunca 'ama biz ne yapalım, serbest piyasa, gelmiş almış!' de... burda konu da açmıştım, zamanında mercedes CLA lar için tv lerde hatta radyolarda reklamlar verirken 90 mı 99 mu neydi fiyatı, bayilerde 1 tane CLA kalmamıştı, ama sahibindene girince 120-130 dan galeriler doluydu... şimdi bu politikanın doğru olduğu masalını anlatmasın kimse...
Galeriye araçları peşkeş çekenler hep işinden oldu.
Bunun önüne geçmeye başladılar.
Cla 200 Amg çıktığında 106.750 TL listesi vardı.
Normal alan müşteriler bile sırasını sattı. Herkes fırsatçı oldu.
Galeriler tu-ka-ka demiyorum ama kesinlikle nihai müşteri araç bulamazken galeriler beslenmemeli
ghibli06
01-07-2020, 09:09
bence doymuş distribütörler artık bu işe devam etmemeli... eskiyle kıyaslama yapıp kar marjlarını beğenmiyorlar, hizmet ve kalite düşüyor, karlılığı arttırmak amaçlı sahtekarlık ve personel baskısı artıyor...
Burada mesele galericilerin şahıs olarak araç almasında değil; bir kısım satış temsilcisinin fırsatları ya da kısıtlı stokları doğrudan bu adamlara paslamasında. Üç kuruş prim için hem markaya hem de sektöre zarar veriyorlar.
Farzı misal Audi bir kampanya yapıyor olsun. Daha müşterilere bildirim gitmeden galericilerin haberi oluyor. Ee zaten Cuma günü haberi olsa hafta başına araç bırakmıyorlar.
Bir kaç ay içinde eski haline gelir. Avrupa fabrikaları çalışmaya başladı , arz sorunu ortadan kalktığında galeri sorunu çözülür.
Ulan satış temsilcilerini biliyoruz sözüne olmasın!!!
Haa anlaşıldı...
Yarası olan gocunur arkadaşım :) Sen de araba gelirken haber uçuruyorsan beğenmemeye devam edebilirsin. Ha böyle bişey yapmıyorsan gereksiz laf kalabalığına da gerek yok.
Sen hiç bişeyi anlamamışsın ki?
Hepiniz batarsınızı da böyle yapanlara söylüyorum.
Sen en güzeli mesajı aç bir daha bir daha bir daha oku... Birkaç defa başa sar.
Bende daha yeni Audi aldım. A3'lerde kampanya olduğunu sanayide al sat yapan esnaflardan öğrendik... Sonra TV'lerde reklamı dönmeye başladı. Araca kapora vermeye gittiğimde Renk seçenekleri bile kalmamıştı... Satış temsilcisi özellikle sordu kullanıcı olarak mı alıyorsunuz dedi dedim evet... Ama ben bir galeri çalışanı olabilirdim? Bunu bilemezler.... Şimdi ***** siteye giriyorum ve bir dünya satılık ilan var ve hepside galeriden. Senelerdir al sat yapan bir arkadaşım var sordum nasıl yapıyorsun? abi tüm sülalenin vekaleti bende diyor adam.
Galeriye araçları peşkeş çekenler hep işinden oldu.
Bunun önüne geçmeye başladılar.
Cla 200 Amg çıktığında 106.750 TL listesi vardı.
Normal alan müşteriler bile sırasını sattı. Herkes fırsatçı oldu.
Galeriler tu-ka-ka demiyorum ama kesinlikle nihai müşteri araç bulamazken galeriler beslenmemeli
Ben de diyorum ki niye işinden olsun, niye önüne geçilsin? Bayiye ne faydası var? Bayi böyle güzel müşteriyi bulmuşken niye 1-2 ay vitrinde arabayı bekletsin, satmak herkesin işine gelir. Ben bu söyleme inanmıyorum şahsen. Baya bir komik geliyor.
Ki kendin yazmışsın, normal müşteri bile sırasını satıyor. Herkes fırsatçı olmuş, bizler de aynı şeyleri söylüyoruz.
Ama sen sanıyorum satış temsilcisi olduğun için üzerine alındın :D
fiyatların hep düşeceğini söyleyenler aslında yükseltenler gibi geliyor bana da
Bende daha yeni Audi aldım. A3'lerde kampanya olduğunu sanayide al sat yapan esnaflardan öğrendik... Sonra TV'lerde reklamı dönmeye başladı. Araca kapora vermeye gittiğimde Renk seçenekleri bile kalmamıştı... Satış temsilcisi özellikle sordu kullanıcı olarak mı alıyorsunuz dedi dedim evet... Ama ben bir galeri çalışanı olabilirdim? Bunu bilemezler.... Şimdi ***** siteye giriyorum ve bir dünya satılık ilan var ve hepside galeriden. Senelerdir al sat yapan bir arkadaşım var sordum nasıl yapıyorsun? abi tüm sülalenin vekaleti bende diyor adam.
Ya "galeriyim" dese "yok kardeşim satmıyoruz" mu diyecekler? Derse de niye veya nasıl diyecek, kimde böyle bir hak var? Parasını veriyorum alıyorum arkadaşım kime ne? Yarın birisi dava açar, satınalma özgürlüğümü kısıtlıyorlar diye, bir de emsal olur :D
Galerici de değilim, al-satçı da değilim, "he he kullanıcı olarak alıyorum" dersin, alırsın galeri gibi 1 hafta sonra yine satarsın 20-30 kaat üzerine... Ne fark ediyor ki, nasıl engelleyeceksin.
O yüzden tekrar tekrar söylüyorum, hiiiii-kaaaa-yeeee :D
Bayiler de kendilerini kurtarmaya çalışıyor herhalde bu süreçte, vallaaa biz bişey yapmıyoruz aaabiiiii :)
ghibli06
01-07-2020, 09:33
Ben de diyorum ki niye işinden olsun, niye önüne geçilsin? Bayiye ne faydası var? Bayi böyle güzel müşteriyi bulmuşken niye 1-2 ay vitrinde arabayı bekletsin, satmak herkesin işine gelir. Ben bu söyleme inanmıyorum şahsen. Baya bir komik geliyor.
Ki kendin yazmışsın, normal müşteri bile sırasını satıyor. Herkes fırsatçı olmuş, bizler de aynı şeyleri söylüyoruz.
Ama sen sanıyorum satış temsilcisi olduğun için üzerine alındın :D
distribütör-bayi zincirinin amacı, malı son kullanıcıya ulaştırmak... bazen parça lazım oluyor 'maalesef perakende veremiyoruz efendim' diyorlar, takdir ediyorum prensiplerini... distribütörler eskiden sattıklarının vergilerini öderlerdi şimdi durum değişti, gümrükten çekerken ödüyorlar bu da kısa süreli ekstra bir maliyet getiriyor ve bunu karşılamak istemiyorlar... e o zaman ne anladım ben bu bayilik olayından?
distribütör-bayi zincirinin amacı, malı son kullanıcıya ulaştırmak... bazen parça lazım oluyor 'maalesef perakende veremiyoruz efendim' diyorlar, takdir ediyorum prensiplerini... distribütörler eskiden sattıklarının vergilerini öderlerdi şimdi durum değişti, gümrükten çekerken ödüyorlar bu da kısa süreli ekstra bir maliyet getiriyor ve bunu karşılamak istemiyorlar... e o zaman ne anladım ben bu bayilik olayından?
Aynen o sistem saçma ama bence bahane değil. Bir de bu perakende verip vermemek ile aynı şey değil bence, sonuçta bu adamlar "filo" satışı da yapıyor. Ben 2-3 tane alacağım dediğinde indirimler de yapıyorlar. O yüzden ben her şekilde bu olayın (galeriye verme) işlerine geldiğini şiddetle savunuyorum :)
Haa anlaşıldı...
Yarası olan gocunur arkadaşım :) Sen de araba gelirken haber uçuruyorsan beğenmemeye devam edebilirsin. Ha böyle bişey yapmıyorsan gereksiz laf kalabalığına da gerek yok.
Sen hiç bişeyi anlamamışsın ki?
Hepiniz batarsınızı da böyle yapanlara söylüyorum.
Sen en güzeli mesajı aç bir daha bir daha bir daha oku... Birkaç defa başa sar.
Sevgili dostum polemiğe gerek yok. Gocunduğum bir konu yok. Genelleme yapmanız yanlış
Başka bir arkadaş üst postta 3 kuruş prim falan demiş rakamları duysa meslek değiştirir belli bir kesim :)
Neyse yanlış ifadeler kullanılıyor amaçlar kötü değil ama ifadelere dikkat etmek lazım.
Uzaktan bakıldığı gibi bir durum yok ortada.
Bir gün dost meclisinde denk gelirsek detaylı anlatırım ne oluyor ne bitiyor.
Rant işi nasıl dönüyor vs.
Ama 1-2 yıldır rant ın önü kesildi, özellikle filo kiralama işlerinin azalmasından sonra...
Aynen o sistem saçma ama bence bahane değil. Bir de bu perakende verip vermemek ile aynı şey değil bence, sonuçta bu adamlar "filo" satışı da yapıyor. Ben 2-3 tane alacağım dediğinde indirimler de yapıyorlar. O yüzden ben her şekilde bu olayın (galeriye verme) işlerine geldiğini şiddetle savunuyorum :)
Bayi Niş araçlar dışında galeriye araç vermek istemez çünkü yan ürün satamaz. Mesela kasko sigorta boya koruma Hizmetleri aksesuar garanti uzatımı vs...
individual
01-07-2020, 11:08
Bu senede bu şekilde devam eder.Fabrikalar üretime tam kapasite geçsinler 2021-2022 ikinci el araçların rakamlar inmeye başlar.Şuan sıfır yok alamıyorum mecbur 2.el alıyorum diyenler o tarafa yönelicek.
Pandemi tekrar vurmazsa fabrikaları Eylül sonrası 0km araçlar artacak
Bayi Niş araçlar dışında galeriye araç vermek istemez çünkü yan ürün satamaz. Mesela kasko sigorta boya koruma Hizmetleri aksesuar garanti uzatımı vs...
Sevgili dostum polemiğe gerek yok. Gocunduğum bir konu yok. Genelleme yapmanız yanlış
Başka bir arkadaş üst postta 3 kuruş prim falan demiş rakamları duysa meslek değiştirir belli bir kesim :)
Neyse yanlış ifadeler kullanılıyor amaçlar kötü değil ama ifadelere dikkat etmek lazım.
Uzaktan bakıldığı gibi bir durum yok ortada.
Bir gün dost meclisinde denk gelirsek detaylı anlatırım ne oluyor ne bitiyor.
Rant işi nasıl dönüyor vs.
Ama 1-2 yıldır rant ın önü kesildi, özellikle filo kiralama işlerinin azalmasından sonra...
Ya ben de gereksiz coşmuşum, kusura bakma, polemiğe gerek yok tabi.
Benim genellemelerim yanlış anlaşılıyor genelde :D
Şahsen kötü niyetli bir ifadede bulunmadım, bulunmam. Ben yalnızca bayinin işine gelir kafasındayım.
Ha yan ürün satamaz vs. diyorsun eyvallah, ancak her bayi de buna ihtiyaç pek duymayabiliyor. Örneğin VW almaya gidiyoruz, satış temsilcisi sanki kendi arabasını bana satıyor havasında. "Beklersiniiiiiiiiiz, artık 3 ay mıııııı, 1 yıl mıııııııııı, euhuehueee" yapıyor gevşek gevşek :) "İndirim miii, ahahahah" modunda falan :)
Geçtiğimiz sene bayram zamanı falandı, bi akrabanın yanına gittik, adam bi tane CRV almış, bi tane de bayide bekliyor diyor. Ne alaka, niye dedim. 2 tane aldım, çok sağlam indirim yaptılar, buna biniyorum, diğerini de bayide bekletiyorum, liste fiyatı üzerinden bayi satacak, aradaki rakamı bana verecek dedi. Höh dedim, işe bak.
https://i.hizliresim.com/zhBDLM.jpg (https://hizliresim.com/zhBDLM)
Biri 2 Haziran diğeri şimdinin fiyatı euro kuruna göre hesaplasan dahi 1000euro fark çıkıyor
Hadi bu sene pandemi vurdu dünyayı, araba yok. Arabanın olmaması ikinci eli şişirdi vs..
Üretim yok. Üretim başlasa araçların bayiye girmesi 3 ay 4 ay...
Önümüzdeki sene için tahmini olan var mı ?
Ya ben de gereksiz coşmuşum, kusura bakma, polemiğe gerek yok tabi.
Benim genellemelerim yanlış anlaşılıyor genelde :D
Şahsen kötü niyetli bir ifadede bulunmadım, bulunmam. Ben yalnızca bayinin işine gelir kafasındayım.
Ha yan ürün satamaz vs. diyorsun eyvallah, ancak her bayi de buna ihtiyaç pek duymayabiliyor. Örneğin VW almaya gidiyoruz, satış temsilcisi sanki kendi arabasını bana satıyor havasında. "Beklersiniiiiiiiiiz, artık 3 ay mıııııı, 1 yıl mıııııııııı, euhuehueee" yapıyor gevşek gevşek :) "İndirim miii, ahahahah" modunda falan :)
Geçtiğimiz sene bayram zamanı falandı, bi akrabanın yanına gittik, adam bi tane CRV almış, bi tane de bayide bekliyor diyor. Ne alaka, niye dedim. 2 tane aldım, çok sağlam indirim yaptılar, buna biniyorum, diğerini de bayide bekletiyorum, liste fiyatı üzerinden bayi satacak, aradaki rakamı bana verecek dedi. Höh dedim, işe bak.
Yok abi zaten art niyetli söylemediğin ortada.
Büyükşehir bayilerinin danışmanları biraz doymuş gibi davranıyor Bu bir çok markada böyle.
Ama küçükşehir lerde durum öyle değil.
Ama tabi şuan arabanın olmadığını kibarca anlatmak gerekiyor. Bunu beceremiyorlar.
Birbirmizi kandırmaya gerek yok ülkede neyin fiyati düşmüşte otoda düşecek,, sıfırda gelse pandemi vs hic birseyde olmasa fiyat falan düşmez en baba olacak dahada artmamasi olur oda nekadar mümkün hep beraber görürüz :)
ghibli06
02-07-2020, 09:45
Birbirmizi kandırmaya gerek yok ülkede neyin fiyati düşmüşte otoda düşecek,, sıfırda gelse pandemi vs hic birseyde olmasa fiyat falan düşmez en baba olacak dahada artmamasi olur oda nekadar mümkün hep beraber görürüz :)
aynen, 500 bin etmeyecek evler şu anda 1.5 milyondan satılıyor...
aynen, 500 bin etmeyecek evler şu anda 1.5 milyondan satılıyor...
Bu ülkenin milliyetçiliğine, yardımseverliğine şusuna busuna inanmıyorum uzundur. Çok böyle uç vakalarda-durumlarda yardım edesimiz geliyor, vicdana dokununca herhalde ama daha böyle günlük yaşantı modundaki şeylerde hiç acıma yok. Herkes birbirini zkme derdinde.
Tatil muhabbeti başladı, herkes nasıl geçiririz, zararı nasıl çıkarırızın peşinde. Restoranlar ellerini ovuşturarak bekliyor. Villa vesaire kiraya verenler aynı şekilde bekliyor, 40-50 bin TL anca eden devremülk tapusu için şimdi 120 bin TL'den ilana çıkmışlar. Krediler çıktı, ev fiyatları öyle. Otomobil piyasası zaten uzundur saçmalıyordu, şahbaz oldu... Şimdi peşine inşaat eklendi. Esnaf, şu bu ile yapılan ticaret zaten yıllardır böyle... Eee geriye ne kaldı, nereyi tutsak elimizde kalıyor. Ondan sonra efendim biz Türkler şöyleyiz böyleyiz.
Herhalde bu kadar birbirine sokmaya çalışan başka millet yoktur. Milliyetçiliğin M'sini bilmeyen Türk toplumu. Ne güzel...
Bu sene yaz mevsimi deniz tatili zor. Alternatif tatiller zamlandı. Bu sene 1-2 aile yat tatili mantıklı olur demiştim değil yat balıkçı teknesi kiralanamaz bu fiyatlarla. Villlar zaten bence hijyen değil ama fiyatları beyin ameliyatı ayarında
Ufacık yatta sürekli birileri kalıyor ve yatın hijyenik olduğunu düşünüyorsunuz :)
Ufacık yatta sürekli birileri kalıyor ve yatın hijyenik olduğunu düşünüyorsunuz :)
Düşünmüyorum :) çünkü çok pahalı :)
Kendi teknen yoksa bence şu dönemde yat kiralamanın veya mavi yolculuğun herhangi bir hijyen avantajı yok. Tam tersi odluğunu düşünüyorum hatta.
Ülke iyice sacmalıklar ülkesi oldu.
deprem olur herseye zam gelır
15 temmuz olur herseye zam gelır
Rahıp brunson tutuklanır herseye zam gelır
Corona olur herseye zam gelır.
Bu nedir ya yıl basında 250 ye satılamayan dairelere suan 450 500 istiyolar.Ama benım maas 2 katına cıkmadı.Iyıce .oku cıktı ulkenın yemınle
virüsle bakteri kavramlarını sanki biraz karıştırıyormuşuz gibi geliyor bana
virüs yaşamak için bir canlıya ihtiyaç duyuyor ama bakteri öyle değil her yerde yaşayıp hasta ediyor
tam kesin bir şey söyleyebilecek seviyede değilim ama sanki coronanın bulaşması için daha fazla canlı etkileşimi gerek
yani bir coronalı odada birisi kaldıktan bir kaç saat sonra o odadaki vürüs yaşayacak bir organizma bulamadığı için ölüyor
birde dezenfektan konusunda dikkat etmenizi öneririm herkes ucuz diye antibakteriyel dezenfektan alıyor, onların virüse etkisi 0
corona için en az %70 alkol bazlı olması şart o yüzden borele falan güvenmeyin
Koronavirus Cansız Yuzeylerde Kac Gun Aktif Kalır? - Evrim Ağacı (https://evrimagaci.org/koronavirus-cansiz-yuzeylerde-kac-gun-aktif-kalir-8396)
aktif kalma süresi düşündüğümden uzunmuş
Ülke iyice sacmalıklar ülkesi oldu.
deprem olur herseye zam gelır
15 temmuz olur herseye zam gelır
Rahıp brunson tutuklanır herseye zam gelır
Corona olur herseye zam gelır.
Bu nedir ya yıl basında 250 ye satılamayan dairelere suan 450 500 istiyolar.Ama benım maas 2 katına cıkmadı.Iyıce .oku cıktı ulkenın yemınle
2021 bizim senemiz olacak inşallah, bir büyüme olacak ki akıllara zarar.
Şu sosyal medyalar bi hallolsun,verin yetkiyi sonra gör etkiyi.
alperkirman
02-07-2020, 11:02
memlekette herkez galerici herkez esnaf herkez ticaretci
polo 1.0tsi sıfır fiyatı 156binlira sahibindene bakıyosun aynı araba 162bin lira şahıstan ( mayıs başı )
son kullanıcı nihai tüketici falan kalmadı yani 80milyon galerici olduk :D
alperkirman
02-07-2020, 11:03
şimdi bak 200binlira şaka gibi :D
2021 bizim senemiz olacak inşallah, bir büyüme olacak ki akıllara zarar.
Şu sosyal medyalar bi hallolsun,verin yetkiyi sonra gör etkiyi.
zaten bu işlere büyüme için göz yumuyorlar
büyüme nedir? bir malı bu sene 100 liraya satıyorsan seneye 110 liraya sattıysan %10 büyümüşsün demektir
enflasyon nedir? paranın zaman içerisindeki değeri yani %10 enflasyon oluştuysa malı 100den değilde 110dan satman sana bir getiri sağlamamış değerini korumuş demektir
peki reel olan nedir? büyüme rakamlarının enflasyondan çıkarılması
yani malı 110a satarken enflasyon 10un altındaysa kazanmışsın, üstündeyse aslında kaybetmişsin demektir(tabi otomobilde amortisman payı vs de var)
büyüme yaratmak zor bişi değil ama reel büyümeyi yaratmak zor bişi
2021de reel büyüme açıklayamayacaklarını hepimiz biliyoruz ama rakamlar şirin görünsün diye bu piyasaya göz yumuyorlar
ghibli06
02-07-2020, 11:23
zaten bu işlere büyüme için göz yumuyorlar
büyüme nedir? bir malı bu sene 100 liraya satıyorsan seneye 110 liraya sattıysan %10 büyümüşsün demektir
enflasyon nedir? paranın zaman içerisindeki değeri yani %10 enflasyon oluştuysa malı 100den değilde 110dan satman sana bir getiri sağlamamış değerini korumuş demektir
peki reel olan nedir? büyüme rakamlarının enflasyondan çıkarılması
yani malı 110a satarken enflasyon 10un altındaysa kazanmışsın, üstündeyse aslında kaybetmişsin demektir(tabi otomobilde amortisman payı vs de var)
büyüme yaratmak zor bişi değil ama reel büyümeyi yaratmak zor bişi
2021de reel büyüme açıklayamayacaklarını hepimiz biliyoruz ama rakamlar şirin görünsün diye bu piyasaya göz yumuyorlar
peki hocam geçen sene 200 bin tl borçla kapattın bu sene borcu 100bin tl ye çektin, %kaç büyüdün?
memlekette herkez galerici herkez esnaf herkez ticaretci
polo 1.0tsi sıfır fiyatı 156binlira sahibindene bakıyosun aynı araba 162bin lira şahıstan ( mayıs başı )
son kullanıcı nihai tüketici falan kalmadı yani 80milyon galerici olduk :D
Üst komşum geçen ay ev aldı 330 a dün ilanlara bakarken 480den satılıkta gördüm dedim daha yeni taşındın hayırdır niye satıyon.Derki rakamı yazdım alan olursa satar bidaha alırım.
Herkes birine geçirme derdinde.
peki hocam geçen sene 200 bin tl borçla kapattın bu sene borcu 100bin tl ye çektin, %kaç büyüdün?
bu sene eldeki borç 100bin tlye düştüyse %50 büyümüş oluyorsun abi
%100 büyüsen borç biterdi
gerçi borcu kapatmak büyüme sayılmaz ama büyüme için malın değerlemesini oranlamamız lazım
şimdi öz varlığı 1 milyon olan bir firma 200bin borcu 100bine düştüyse 100 bin gelir elde etmiş kabul edilir
bunu büyümeyle ilişkilendiremeyiz
ghibli06
02-07-2020, 12:03
bu sene eldeki borç 100bin tlye düştüyse %50 büyümüş oluyorsun abi
%100 büyüsen borç biterdi
geçen seneye göre büyüdük diyenlerin çoğu bu rakamı kullanıyor da o yüzden sordum...
Abi o değil de, aynı model f20 artık o paralara; hatta üstünü yazan var :)
170e f30 vereceksen yabancıya gitmesin Bulent abi :)
bizim telegram grubu galerici grubu(ekonomi olan değil diğeri) gibi oldu maşallah herkes sürekli araba alıyor satıyor soruyor paslaşıyor vs..
mal fiyatları aşırı değerlendi ben bunun bir politika olduğunu düşünüyorum şimdi kimse peynire süte gelen zammı konuşmuyor herkes evinin arabasının ne kadar arttığını konuşuyor herkese suni bir zenginlik sunuldu
bizim telegram grubu galerici grubu(ekonomi olan değil diğeri) gibi oldu maşallah herkes sürekli araba alıyor satıyor soruyor paslaşıyor vs..
mal fiyatları aşırı değerlendi ben bunun bir politika olduğunu düşünüyorum şimdi kimse peynire süte gelen zammı konuşmuyor herkes evinin arabasının ne kadar arttığını konuşuyor herkese suni bir zenginlik sunuldu
Artıyor da, bu zenginlik artışı değil ki.
Yani tamam atıyorum bir konut şu kadar yılda bu kadar değer kazandı vs hesabı yapılabilir de... Şu piyasada 700 bin TL'lik evin "şerefsizlikle" 900 bine yükseltilerek satılmaya çalışılması, "abi senin ev de ne değer kazandı beeee" olmuyor ki, "ne sucuk yapmış be" der gibi :D
Hele ki araba işi tamamen böyle.
Arkadaş diyor ki geçende, sen arabayı kaça almıştın, 80'e... Şimdi ne ediyor diyor, valla dedim bu piyasaya göre 160'tan ilanı açarım, 200'e kadar yolu var, artıra artıra giderim dedim :D Vay anasını diyor, 2ye katlamış, ne güzel falan diyor. Ya dedim mal mısın nesi güzel, bunu satsam sıfırını bir daha alamıyorum, almak için bi 100 bin TL daha koymam gerekiyor, bir de aldığın ne, B sınıfı araba... Hıııııı diyor. Hııııı tabi...
Tüküreyim öyle zenginliğe :D
Artıyor da, bu zenginlik artışı değil ki.
Yani tamam atıyorum bir konut şu kadar yılda bu kadar değer kazandı vs hesabı yapılabilir de... Şu piyasada 700 bin TL'lik evin "şerefsizlikle" 900 bine yükseltilerek satılmaya çalışılması, "abi senin ev de ne değer kazandı beeee" olmuyor ki, "ne sucuk yapmış be" der gibi :D
Hele ki araba işi tamamen böyle.
Arkadaş diyor ki geçende, sen arabayı kaça almıştın, 80'e... Şimdi ne ediyor diyor, valla dedim bu piyasaya göre 160'tan ilanı açarım, 200'e kadar yolu var, artıra artıra giderim dedim :D Vay anasını diyor, 2ye katlamış, ne güzel falan diyor. Ya dedim mal mısın nesi güzel, bunu satsam sıfırını bir daha alamıyorum, almak için bi 100 bin TL daha koymam gerekiyor, bir de aldığın ne, B sınıfı araba... Hıııııı diyor. Hııııı tabi...
Tüküreyim öyle zenginliğe :D
işte suni zenginlik yaratıyorlar derken anlatmak istediğim oydu
fakirleşiyoruz ama kendimizi zengin hissediyoruz
milletin 8-10 maaşla aldığı araba için yarısını peşinat verip 60 ay kredi çekiyoruz :D
Bu gidişe bir yön verilmezse Küba gibi olacağız. Eskileri boyayıp, tamir edip bineceğiz. Gerçi şöyle birşeyim olacaksa ben okeyim duruma :D
Austin Healey 3000
Buy used austin healey 3000 black car in agramonte in matanzas - autocubana (https://www.autocubana.com/en/vehicle_listings/anuncio-austin-healey-3000-matanzas-agramonte-2387)
Diğer taraftan sıfır araca ulaşmanın zor olmasının gözlemlediğim tek olumlu tarafı, insanların eskiden olan boya takıntısını aşmaları. Artık çoğu kişi için boyadan çok kondisyon önemli. Yani olması gerektiği gibi.
işte suni zenginlik yaratıyorlar derken anlatmak istediğim oydu
fakirleşiyoruz ama kendimizi zengin hissediyoruz
milletin 8-10 maaşla aldığı araba için yarısını peşinat verip 60 ay kredi çekiyoruz :D
Yani anlatamadım, buna inanan kanan varsa vay haline.
Aslında belli bir yıla kadar yine alım gücümüz iyiymiş. 20'ye 207'yi satıp kredi çekip 57'ye Giulietta'yı almıştım. Ödeme kısmı çok zorlamamıştı.
Giulietta'yı satıp 500x'i aldık, kredi miktarı yine aynı oldu ama faizi taksiti şusu busu daha yüksek, "yıllık maliyet oranı" :) Hadi bunu da kurtardık diyelim. E şimdi? Sıfırını almaya bi araba daha koy.
Ama doğru, kanan varsa vay haline diyorum da, insanlar hala bayiye koşuyor.
kübaya ben okeyim hiç itiraz etmem
adamların hayatında dert yok
kübaya ben okeyim hiç itiraz etmem
adamların hayatında dert yok
Ben gittim çok güzel insanlar ve muhteşem bir ülke ama dertlerini yazsam buraya bitmez.
Ben gittim çok güzel insanlar ve muhteşem bir ülke ama dertlerini yazsam buraya bitmez.
İnşallah o dertleri yaşamayız kirvem .
Bizim ülkemiz güzel ülke ama maalesef yanlış işler peşindeyiz. Hatta şu ülkenin coğrafik konumu olarak tek bir ülke daha yok :)
benim dert önceliğim farklı biraz ben hiç gitmedim bi ara denk geldiğimizde gitmiş birinin gözlemlerini dinlemek isterim
benim dert önceliğim farklı biraz ben hiç gitmedim bi ara denk geldiğimizde gitmiş birinin gözlemlerini dinlemek isterim
Siyasi, politik, ülkesel, ekonomik ne ararsan var. Ama çok mutlular o ayrı konu biraz coğrafya ve insani yapıları ile ilgili.
arkadaşlar çoğumuz kübayı resmen yaşıyoruz zaten. galeride araba bulunamayan dönemde 1995 model arabalara 50bin fiyat çekiyorlar.
yokluk tanımı sübjektif bir tanım, kimine göre bayide 0 araç olmaması yokluk kimine göre çocuğuna okul pantolonu alacak parasının olmaması yokluk
Diğer taraftan sıfır araca ulaşmanın zor olmasının gözlemlediğim tek olumlu tarafı, insanların eskiden olan boya takıntısını aşmaları. Artık çoğu kişi için boyadan çok kondisyon önemli. Yani olması gerektiği gibi.
Bu biraz da salgın sürecinin, arabanın gerçekten "ihtiyaç" olduğunu göstermesinden de kaynaklanıyor.Yatırım kafasıyla bakınca boya vs. kriter oluyor ama ihtiyaç olunca kondisyon odaklı olmak mantıklı.Bir de insanlar artık o kadar çok yalan söylüyor ki alıcılar "Yeter ki doğru söylesin;kazası,boyası kabulüm." noktasındalar.
Anlam veremediğimiz bir tüketim çılgınlığı var araba piyasasında.
Müşteri normal bir vatandaş. 8-5 çalışan bir memur misal. Benden 250 ye aldığı arabayı aldığı günün akşamına 280 e ilana atıyor.
Yada 380 e aldığı arabayı 420 ye ilana giriyor fotoğraflarıda bizim aracı müşterilere gönderdiğimiz showroom yada stok deposunda çekilen fotoğraflarla. Hiç zahmet te etmiyor yeni fotoğraf için.
Neymiş 0km olmadığı için Yüksekten satacakmış.
Kıtlık zamanı pirinç,un, yağ stoklayıp satıyor sanki.
İlanlardaki 0km sen pahalı olan arabayı alanları da anlamıyorum çok garip durumlar.
Bu bilinçsiz tüketicilerden de kaynaklanıyor bu piyasa
Anlam veremediğimiz bir tüketim çılgınlığı var araba piyasasında.
Müşteri normal bir vatandaş. 8-5 çalışan bir memur misal. Benden 250 ye aldığı arabayı aldığı günün akşamına 280 e ilana atıyor.
Yada 380 e aldığı arabayı 420 ye ilana giriyor fotoğraflarıda bizim aracı müşterilere gönderdiğimiz showroom yada stok deposunda çekilen fotoğraflarla. Hiç zahmet te etmiyor yeni fotoğraf için.
Neymiş 0km olmadığı için Yüksekten satacakmış.
Kıtlık zamanı pirinç,un, yağ stoklayıp satıyor sanki.
İlanlardaki 0km sen pahalı olan arabayı alanları da anlamıyorum çok garip durumlar.
Bu bilinçsiz tüketicilerden de kaynaklanıyor bu piyasa
Güzel tespit. Sence bu piyasa bu saatten sonra bilinçlenebilir mi ? Devleti araya katmadan.
Batışın resmî bu. Yarınlar yokmuş gibi bir alışveriş ve borçlanma var. 1-2 seneye büyük kriz baş gösterir bence.
Milletimiz akıllanmış.
Güzel tespit. Sence bu piyasa bu saatten sonra bilinçlenebilir mi ? Devleti araya katmadan.
Batışın resmî bu. Yarınlar yokmuş gibi bir alışveriş ve borçlanma var. 1-2 seneye büyük kriz baş gösterir bence.
Milletimiz akıllanmış.
Milletimiz akıllanmaz diyecektim