Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meşhur ustaların çırakları

mkerim
17-08-2020, 18:47
Anlatmaya çalışacağım meşhur usta çırakları ile ilgili deneyimim dört sene öncesi başladı. Bir arkadaş retro bir otomobil yapmak istedi. Markayı tanıdığım ve zamanında o tipte bir otomobil yaptığım için ne lazım demesi ile işe başladık. otomobilin sadece kupası eski diğer tüm mekaniği yeni model olacak. Lazım parça listesi yapıldı. otomobili üreten yerden zamanında kullandıkları ralli aracı paçaları. yeni model bir motor ve o motorun yeni teknoloji ile yapılan parçaları alındı. Ne varsa aldık az olur. Alınan parçaların en pahalılarını aldık. Her şey hazır olunca bunları bu otomobile kim takacak diye konuşurken filanca ustanın çırağına sorduk o yapacak ona taktıralım sende bak şeklinde bir konuşma sonrası ve bakacak bir şey yok mallar burada hiç bir uydur kaydır olmadan herhangi biri takar diye meşhur usta çırağına teslim edildi. Fakat adı geçen meşhur ustayı iyi tanırım. Ailece görüşme seviyesinde bir tanıdıklığım var. Fakat Çırak hiç orada çalışmadı. Bir demirci ustasında çırak olarak çalışıyordu. boş vakit oldukça meşhur ustanın oralara gelir giderdi. meşhur ustanın dükkanında çamurluk falan düzeltiyordu. Hiç motor yada ön takım veya şanzıman diferansiyel yaparken görmedim. parçaları çırağa teslim ettikten sonra çıraktan gelen sorular. bu şanzıman bu arabanın değil. bu şanzımanın geri vitesi nerede yada bu egzantrik bu arabanın mı?? gibi cevap verilmeyecek sorular ile durumun sakata gittiğini anlamış olduk. hiç birini takamadı. sonra ne hikmetse hepsi şak diye yerine oturdu. motoru otomobilin içine oturtamadığı için emme manifoldunu kesmesi ilk şok. daha iyi yapacağım diye bambaşka bir motorun egzantriklerini takarak ve alınan pistonların boşluğunu bilmediği yada daha iyi yapacağı için 1000km de motor sıkıştı. süspansiyon ile ilgili ise daha iyi olacak diye başka markanın amortisörlerini takıp otomobili öldüren markaya çevirmesi. oysa orijinal fabrika üretimi en iyi olan seti almıştık. orijinal olan amortisör takılınca otomobil bi güzel oldu ki sormayın. bu arada 500km de debriyaj bitti hemde AP racing. sonra bir baktık o parça yok sorunca getirmediniz bana dedi. ağabeyine söyleyince benzer bir parça çıkardı ve bu olmuyor dedi. Parçaları vermeden fotoğraf çekmiştik allahtan. bu arada o atölyede yapılıp ve sonra kendi halinde kullanılan tek otomobil galiba çünkü yaptık gidiyor dediği hiç bir otomobil yok. devamı da var. bizim sivri akıllı ben elimi ayağımı çekince bir başka otomobiline motor ve şanzıman değiştiriyor. otomobil 4000devir/dk yı geçmiyor. çözümü otomatik şanzıman ve diferansiyel uyumsuzluğu olarak teşhis ediliyor. tam deli gibi para harcayacakken özürler dileniyor ve ben yufka yüreğimle tamam ..... ustaya git yapsın diyorum. 10 dakikada sorun bir bobin değişimi yapılarak çözülüyor. şimdi burada meşhur usta çırağı bilmeyebilir çünkü demirci atölyesinden gelme. burada yanlış olan verilen parçayı takmamak. yaptığı motorun 1000km sonra sıkışmasının parasını yeniden almak. yada daha iyisini yapıyorum diye saçma işler yaparak ( motor kulağı imal etme ve direksiyon kutusunu sıkıştırmak için zımpara kağıdı kullanma) hayati tehlikeler yaratma. hepsinin orijinali var halbuki.
bu arada meşhur ustalar üzerinden bir sürü adam para kazanıyor. ...... usta chipleri ve ...... ustanın çırağı. parayı veren ve alan arasındaki iş beni ilgilendirmiyor. Ama benim aracılığım ile temin edilen parçaları (ağabey sayesinde geri geldi) olmuyor demesi tarafı beni ilgilendiriyor. bu arada insan kötüyü de düşünmeden etmiyor. sen bunları bana geri çıkarttın ama, kimin bunlar demeden edemedim.
daha yazacak söyleyecek çok şey var. benim tecrübem der ki bu da bir satış yöntemi. kapıya gelip evi soyan yada telefondan karşısındakini kandırandan bir farkı yok. her usta her şeyi bilecek diye bir kural yok. becerisi yoktur ama ahlakı vardır. kimseyi beceriksizlik ile suçlamak doğru değil. kim ki meşhur .... ustanın çırağıydım dese bir dikkat etmek gerekecek. sanayiler meşhur usta çırakları ile dolu.

SAYGIN
17-08-2020, 20:31
sarı çizmeli usta için bilgilendirme yazınızı okuduk geriye kim olduğunu araştırmaya mı başlayalım..

livaneli
17-08-2020, 20:41
Demirci çırağına araba teslim etmek iyi fikirmiş.

Low-Rider
17-08-2020, 22:25
ustayı iyi tanıyorsunuz
çırak demirci çırağı ve hiç o ustanın orada çalışmadı
ama yine de her şeyi teslim ettiniz ?

Bu kadar kötü anlatımdan anladıklarım bunlar, ee niye bile bile lades o zaman ?

EREN34
17-08-2020, 22:42
İtiraf edeyim 3-4 satırdan sonra okumayı bıraktım.

bilalMW
17-08-2020, 22:52
baktım kimse ayağımı kaydıramıyor kendi kendimi kaydırayım bari demek olmuş.

Yigit-Y
17-08-2020, 22:52
Birisi özet geçse

fatihcakin
17-08-2020, 23:15
İbretlik paylaşım.

HaKo
17-08-2020, 23:15
ailecek görüşülen usta ailecek görüşülüyorsa çırağı bi sormadınız mı o kadar her şeyin en iyisi parçaları teslim ederken ?

her şeyin en iyisini alıp demircilikten gelen adama neden emanet edildi ? aile dostu usta dururken ?

turboman
17-08-2020, 23:40
Tek eksik işten anlamıyan demirci çırağıydı onuda aramadan bulmuşsunuz allah ayırmasın.

AşkınS.
17-08-2020, 23:53
al dedi
çocuklarını dedi
çocuklarını istiyorsan dedi
kendini dedi
al kendini dedi
git dedi
nerede kalırsan
kal dedi bana

ben de kaynanamla
kavga ettim
o yüzden dedi
kaynanam dedi
kızım bak dedi
madem kocan öyle yapıyor dedi
ne yaparsan yap kızım sen de dedi
al kendini git dedi
benim çekicek halim yok dedi bana

jeffy
18-08-2020, 00:01
Babamı Demircinin Çırağı öldürdü...

Cimmeria
18-08-2020, 01:02
Paragraf neydi paragraf emekti...

Okumaya usenenlere ozet:

En iyi parcalari aldik, en cok parayi verdik. En iyi ustalari taniyoruz, en iyi ustalarla ailecek yemek yiyoruz.
En pahali parcalari en iyi ustanin ciragi olmadigini bildigimiz demirci ustasi ciragina verdik arabayi toplayamadi.

Arada ciragin abisi, otm vites, bobin, chip ve baska ustalar var tanidik onu da baskasi anlasin.

Sonucta turkiyede bir tane taninan usta oldugundan aslinda onun ciragi olmayan demirci ustasi ciragi hepimiz biliyoruz ama soylemiyoruz.

Dolar 7.40 bu arada.

Chn53
18-08-2020, 01:09
Usta soylesene kim bilek bizde

YAS
18-08-2020, 02:12
Ben iptalim

Emre911
18-08-2020, 06:06
mkerim dayı kafam allak bullak oldu hiç bişe anlamadım ben mkerim

131mirafiori
18-08-2020, 06:46
Keşke konuyu dün akşam görseydim sabah sabah hiç iyi olmadı. Okumaya çalıştım okuyamadım, anlamaya çalıştım anlayamadım. Abi sen bizden ne istiyorsun Allah aşkına ya ?

KÖROĞLU
18-08-2020, 07:19
Güzel bir film, 1.16 da sonrası.

https://www.youtube.com/watch?v=_jaW4nO2C4s

ghibli06
18-08-2020, 07:24
usta ve çırağı 'sır' onu anladım da otomobil markası da mı sır? bari onu bilseydik anadol mu 131 mi diye...

r3dkit
18-08-2020, 07:29
Kaportaci motor mu yapmış? Yoksa demirci çırağı otomatik şanzıman mi ? Amaaan Ne kadar poşet varsa o kadar naylon var.

Dragger
18-08-2020, 07:37
Açık ve net neden yazmıyorsunuz?

Sabah sabah benim de kafam bulandı.

Ormanci
18-08-2020, 07:53
DH'de olsa csb diyecektim :D

SpeedlinE™
18-08-2020, 07:55
bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.

EmreS13
18-08-2020, 08:03
Konunun ana teması İki kişinin bildiğı sır, sır değildir midir nedir?

EOZDAG
18-08-2020, 08:07
Halbuki çok kaliteli lokantaların sahipleri bile bizden yiyordu.

S.Özcan
18-08-2020, 08:07
çırağı neden dışlıyorsunuz? boza boza yapmayı öğrenecek. ben çırağın tarafındayım.

BARR
18-08-2020, 08:08
Çırak bizim çırağımız yorumlarımızı dostane yapalım.

AliGizda
18-08-2020, 08:10
çırağı neden dışlıyorsunuz? boza boza yapmayı öğrenecek. ben çırağın tarafındayım.

Şarabı sevmemiz üzüme düşkünlüğümüzden değildi, biz ezilenden yanaydık.

EOZDAG
18-08-2020, 08:10
Çırak bizim çırağımız yorumlarımızı dostane yapalım.

Çırak hanenize hayırlı mı olsun ?

Blackbird
18-08-2020, 08:12
Amca üç kuruş ucuz işcilik vereceğim diye arabayı hiç etmiş.

Tşk, kib, bye, iç.

muratburunce
18-08-2020, 08:29
Çırak serdar beye opsiyonlanmıştır...

Boost Up
18-08-2020, 08:56
https://www.youtube.com/watch?v=A-qc1TlARdU

GökhanÖzkan
18-08-2020, 08:57
Ustayı çırağı bi tarafa bırakalım da , torbacınızın numarasını pmden atar mısınız?

BARR
18-08-2020, 08:57
Çırak hanenize hayırlı mı olsun ?

Prensipte anlaşamadık. Yine de iyi mal kapıda durmaz.

220T
18-08-2020, 09:00
Şasiyi kaynaklayıp uzatmak varken emmeyi kesmesi hiç hoş olmamış gerçekten. :D Konu sahibinin anlatmak istediği, bire bir yaşanan sıkıntıdan ziyade, isim yapmış birine bağlı bayiler ve yanında yetiştiğini söyleyen kişilerin bu nitelikten nasiplenmemiş olması sanırım.Bir de "Bunların 'olmaz' dediğine itimat var,benim 'olur' dediğime itimat yok." demek de istemiş galiba. :)

painkller
18-08-2020, 09:44
Kalktım konuyu okudum, boşluğa bakıyorum.

DB18a2
18-08-2020, 09:57
Anlamadığım bir konu nasıl sıkıntı yaptı bana böyle darlandım

Eren G.
18-08-2020, 10:09
...burada yanlış olan verilen parçayı takmamak. yaptığı motorun 1000km sonra sıkışmasının parasını yeniden almak. yada daha iyisini yapıyorum diye saçma işler yaparak ( motor kulağı imal etme ve direksiyon kutusunu sıkıştırmak için zımpara kağıdı kullanma) hayati tehlikeler yaratma. hepsinin orijinali var halbuki...

Burada ayrıyetten yanlış olan şey, sizin direkt salt güven ile çırağa yaklaşıp yaptığı yanlışları görmezden gelerek devam etmeniz. Yanlış anlaşılmasın akıl vermek değil niyetim fakat bu hususta yanlışınızı da gözardı etmek zor.

ES353
18-08-2020, 10:09
Olayı birde çırağın gözünden dinleyelim. Belki o zaman anlayabiliriz.

aykutsafakyaman
18-08-2020, 10:23

Ayarlı da başkan

delta0o
18-08-2020, 10:26
burdan şu sonuç çıkar sizde çırakmışsınız

EOZDAG
18-08-2020, 10:27
https://youtu.be/al7Ik42U2ss?t=133

Day Walker
18-08-2020, 11:08
Yorumlara baktımda yaa arkadaşlar siz bu yazıyı nasıl okudunuz.

Başlıktan sonrasını okumadım.

Biri özet geçsin :D

axcel
18-08-2020, 11:10
çırağın bu olduğu tahmin ediliyor :D

https://www.youtube.com/watch?v=jqpAQX-_9u8

Diyadin
18-08-2020, 11:15
Bence çırak bu arabadan sonra usta oldu.

ghibli06
18-08-2020, 11:18
Yorumlara baktımda yaa arkadaşlar siz bu yazıyı nasıl okudunuz.

Başlıktan sonrasını okumadım.

Biri özet geçsin :D

eski bir araç toplamaya karar vermişler, paraları basıp bütün parçaları almışlar, dışı retro motoru vs yeni teknoloji olacakmış, sonra bunu konu sahibinin bilgisi dışında ünlü bir ustanın demirci çırağına vermişler, o da arabayı p.ç etmiş...

vallahi Cengiz başkanın transfer limit Abdurrahim konuşmalarından daha anlaşılmaz olmuş, nereye çekersen oraya gidiyor olay, usta ismini bırak araç nedir hangi motor konuldu onu bile anlamadık... Arkadaşımız da bir şeylere isyan ediyorlar ama orası da belirsiz, benim anladığım manifoldun kesilmesine bozulmuş...

EnesAksu
18-08-2020, 11:19
Salonumuz Full Doludur gibi birşey olmuş.

dkaya87
18-08-2020, 11:30
anlamadığım bi konuda dertlenip içim sıkıldı, nası başardın bunu yav

sübhanallah kardeş ibretlik bi paylaşım gerçekten

rebelh
18-08-2020, 11:44
eski bir araç toplamaya karar vermişler, paraları basıp bütün parçaları almışlar, dışı retro motoru vs yeni teknoloji olacakmış, sonra bunu konu sahibinin bilgisi dışında ünlü bir ustanın demirci çırağına vermişler, o da arabayı p.ç etmiş...

vallahi Cengiz başkanın transfer limit Abdurrahim konuşmalarından daha anlaşılmaz olmuş, nereye çekersen oraya gidiyor olay, usta ismini bırak araç nedir hangi motor konuldu onu bile anlamadık... Arkadaşımız da bir şeylere isyan ediyorlar ama orası da belirsiz, benim anladığım manifoldun kesilmesine bozulmuş...

ustaylada ailecek görüşüyor olmalarına rağmen araç ile ilgili hiç görüşmemişler
büyük ihtimal usta o sırada tatilde olabilir
demirci çırağı da ustanın çırağı değil sanırım bildiğimiz demircinin çırağı ama arada ustanın yanına muhabbete geliyormuş
bu abilerde arabayı yapsınlar diye o çocuğa bırakmışlar
çocuk muhtemelen bi durup "ben ne alaka amk ya" demiş olabilir ama sonradan sıcak parayı gördüyse "o da demir bu da demir ne olabilir ki altı üstü" diye düşünmüş de olabilir..
Bide kafama takıldı ustanın adı meşhur mu?
Meşhur adında bir ustanın bir kaç çırağı var ve biz onlardan bahsedecekken demircinin çırağından mı bahsediyoruz?

arda35
18-08-2020, 11:44
https://www.youtube.com/watch?v=suPNPtRP3Mk

ghibli06
18-08-2020, 11:46
Anlatmaya çalışacağım meşhur usta çırakları ile ilgili deneyimim dört sene öncesi başladı. Bir arkadaş retro bir otomobil yapmak istedi. Markayı tanıdığım ve zamanında o tipte bir otomobil yaptığım için ne lazım demesi ile işe başladık. otomobilin sadece kupası eski diğer tüm mekaniği yeni model olacak. Lazım parça listesi yapıldı. otomobili üreten yerden zamanında kullandıkları ralli aracı paçaları. yeni model bir motor ve o motorun yeni teknoloji ile yapılan parçaları alındı. Ne varsa aldık az olur. Alınan parçaların en pahalılarını aldık. Her şey hazır olunca bunları bu otomobile kim takacak diye konuşurken filanca ustanın çırağına sorduk (eh sorulurken sen de biliyormuşsun ama itiraz etmemişsin?)o yapacak ona taktıralım sende bak şeklinde bir konuşma sonrası ve bakacak bir şey yok mallar burada hiç bir uydur kaydır olmadan herhangi biri takar diye meşhur usta çırağına teslim edildi. (sen bi triplenmişsin hocam ne bakacağım ya herşey sıfır orada zaten demişsin)Fakat adı geçen meşhur ustayı iyi tanırım. Ailece görüşme seviyesinde bir tanıdıklığım var. Fakat Çırak hiç orada çalışmadı. Bir demirci ustasında çırak olarak çalışıyordu. boş vakit oldukça meşhur ustanın oralara gelir giderdi. meşhur ustanın dükkanında çamurluk falan düzeltiyordu. Hiç motor yada ön takım veya şanzıman diferansiyel yaparken görmedim (soru tekrarı, madem bu kadar güvenilmez biriyse bu iş ona neden teslim edildi? para sıkıntısı olmadığını en pahalı parçaları almanızdan anlıyorum). parçaları çırağa teslim ettikten sonra çıraktan gelen sorular. bu şanzıman bu arabanın değil. bu şanzımanın geri vitesi nerede yada bu egzantrik bu arabanın mı?? gibi cevap verilmeyecek sorular ile durumun sakata gittiğini anlamış olduk. hiç birini takamadı. sonra ne hikmetse hepsi şak diye yerine oturdu. motoru otomobilin içine oturtamadığı için emme manifoldunu kesmesi ilk şok. daha iyi yapacağım diye bambaşka bir motorun egzantriklerini takarak (e hani sıfır motor alınmıştı? andık motor değil miydi ayrı ayrı mı aldınız? biri durup dururken neden egzantrik değiştirsin?)ve alınan pistonların boşluğunu bilmediği yada daha iyi yapacağı için 1000km de motor sıkıştı (buradan arabanın yürüdüğün anlıyoruz). süspansiyon ile ilgili ise daha iyi olacak diye başka markanın amortisörlerini takıp otomobili öldüren markaya çevirmesi. oysa orijinal fabrika üretimi en iyi olan seti almıştık. orijinal olan amortisör takılınca otomobil bi güzel oldu ki sormayın. bu arada 500km de debriyaj bitti hemde AP racing. (anadol mu 131 mi derken sanki iş renoya doğru gidiyor)sonra bir baktık o parça yok sorunca getirmediniz bana dedi. ağabeyine söyleyince benzer bir parça çıkardı ve bu olmuyor dedi. Parçaları vermeden fotoğraf çekmiştik allahtan. bu arada o atölyede yapılıp ve sonra kendi halinde kullanılan tek otomobil galiba çünkü yaptık gidiyor dediği hiç bir otomobil yok (üçüncü kere soruyorum bu adama aracı neden verdiniz?). devamı da var (heyecanla okuyorum). bizim sivri akıllı ben elimi ayağımı çekince bir başka otomobiline motor ve şanzıman değiştiriyor. otomobil 4000devir/dk yı geçmiyor. çözümü otomatik şanzıman ve diferansiyel uyumsuzluğu olarak teşhis ediliyor. tam deli gibi para harcayacakken özürler dileniyor ve ben yufka yüreğimle tamam ..... ustaya git yapsın diyorum. 10 dakikada sorun bir bobin değişimi yapılarak çözülüyor. şimdi burada meşhur usta çırağı bilmeyebilir çünkü demirci atölyesinden gelme. (bu kısma ne yorum yapayım bilemedim, deve dikeni buluş işte zorlamamak lazım)burada yanlış olan verilen parçayı takmamak. yaptığı motorun 1000km sonra sıkışmasının parasını yeniden almak. yada daha iyisini yapıyorum diye saçma işler yaparak ( motor kulağı imal etme ve direksiyon kutusunu sıkıştırmak için zımpara kağıdı kullanma) hayati tehlikeler yaratma. hepsinin orijinali var halbuki.
bu arada meşhur ustalar üzerinden bir sürü adam para kazanıyor. ...... usta chipleri ve ...... ustanın çırağı. parayı veren ve alan arasındaki iş beni ilgilendirmiyor. Ama benim aracılığım ile temin edilen parçaları (ağabey sayesinde geri geldi) (burda konuya bir de ağabey dahil oluyor ama kim olduğunu filmin sonunda anlayacağız sanırım) olmuyor demesi tarafı beni ilgilendiriyor. bu arada insan kötüyü de düşünmeden etmiyor. sen bunları bana geri çıkarttın ama, kimin bunlar demeden edemedim. (evet abi kimin mallar?)
daha yazacak söyleyecek çok şey var. (Abi Allahını seversen söyleme) benim tecrübem der ki bu da bir satış yöntemi. kapıya gelip evi soyan yada telefondan karşısındakini kandırandan bir farkı yok. her usta her şeyi bilecek diye bir kural yok. becerisi yoktur ama ahlakı vardır. kimseyi beceriksizlik ile suçlamak doğru değil. kim ki meşhur .... ustanın çırağıydım dese bir dikkat etmek gerekecek. sanayiler meşhur usta çırakları ile dolu.

Türkçe altyazı geçmek istedim araya sorularımı serpiştirdim...

220T
18-08-2020, 12:00
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTp-Q8fSQLjWiZTq0UnKzcTDbrZ9gpqaKwOpRBfjl5Bw1EVd_ne3JY FrV8C&s=10

VW6R
18-08-2020, 12:27
Cem karaca ustamızı rahmetle anıyoruz.

johnie
18-08-2020, 12:36
Babamı Demircinin Çırağı öldürdü...

aktif twitter kullananlar bilir bunu, haha :)

Deniz.
18-08-2020, 12:37
Bende okudum. Az çok anladıklarım aşağıda.

https://www.youtube.com/watch?v=-_dwkj7aV6A

Day Walker
18-08-2020, 13:16
paran var derdin var yani :D

kelalper
18-08-2020, 13:43
Şasiyi kaynaklayıp uzatmak varken emmeyi kesmesi hiç hoş olmamış gerçekten. :D Konu sahibinin anlatmak istediği, bire bir yaşanan sıkıntıdan ziyade, isim yapmış birine bağlı bayiler ve yanında yetiştiğini söyleyen kişilerin bu nitelikten nasiplenmemiş olması sanırım.Bir de "Bunların 'olmaz' dediğine itimat var,benim 'olur' dediğime itimat yok." demek de istemiş galiba. :)

Hahahaha sesli güldüm. Müthiş.

Konunun cevabı belli. Yemek yenen ünlü usta basit bir konuyu bu şekilde anlatamayan adamın arabasına el sürmez sadece yemek yer oturur iki kadeh içki içer. O kadar.

srgn
18-08-2020, 14:02
Yazıda kullanılan gizli özneler bana Harry Potter'ı hatırlattı. Usta Voldemort muhtemelen.

Karanlık Lord,
Kim Olduğunu Bilirsin Sen,
İsmi Lazım Değil,
Adı Anılmaması Gereken Kişi

ghibli06
18-08-2020, 14:03
Yazıda kullanılan gizli özneler bana Harry Potter'ı hatırlattı. Usta Voldemort muhtemelen.

Karanlık Lord,
Kim Olduğunu Bilirsin Sen,
İsmi Lazım Değil,
Adı Anılmaması Gereken Kişi

'bir abimiz!'

ruudvan
18-08-2020, 14:08
meşhur ustaların gayrimeşru çırakları diye başlığın değiştirilmesini öneriyorum.

CloudGrey
18-08-2020, 14:29
aktif twitter kullananlar bilir bunu, haha :)

abi senin için yaptım :D

https://i.hizliresim.com/dHKDlB.jpg (https://hizliresim.com/dHKDlB)

SAYGIN
18-08-2020, 15:34
evet muhtemelen çırak ve ustasıda forumu takip ediyor ,konu sahibi gerekli gerilimi verip herhangi bir açıklama ihtiyacı da duymayarak amacına ulaştı heralde..

GokhanRS
18-08-2020, 15:37
alkole o kadar zam vergi koy, yine de işe yaramıyor işte.

Ormanci
18-08-2020, 15:41
Ben en çok süspansiyon kısmını beğendim, hiçbiriniz değinmemişsiniz...

"süspansiyon şöyleydi böyleydi, bi değiştirdik, nasıl güzel oldu anlatamam"... Anlatmamış ama olayın en can alıcı, en hoşuma giden yeri bence burası oldu :)

Hayır bekliyoruz açıklama falan da gelmiyor, ne oldu ne bitti, ne demek istedi, herkes takılıyor diye bozuldu mu ne oldu, yoksa arada açıp "huauaa mallara bah" diye eğleniyor mu, espirilere mi gülüyor bilemedim :)

dorukky
18-08-2020, 15:42
Demirci çırağına IRONMAN kıyafetımı yaptırmaya çalışmış anlamadım ben konuyu

_opeth
18-08-2020, 19:56
konu ilk açıldığınd okuyup ne diyo ya bu dedim şimdi 4. sayfaya gitmiş şaşkınım. :D

turboman
18-08-2020, 20:22
Konudan daha belirgin okunaklı anlanabilen bi tarif vereyim lazım olur. Tane tane makarna tarifi; Makarnayı yapışmaması için; zeytinyağı ve tuz ilavesiyle haşlayabilirsiniz.Makarnayı sosunu içine çekmesi için; süzdükten sonra soğuk sudan geçirmeyin.

SpeedlinE™
18-08-2020, 20:26
abimiz foruma da girmiş 19.30'da hala anlatmamış detaylıca ama ben hala meraktan çatladım kim bu kişi diye :D

CloudGrey
18-08-2020, 20:49
hayır abi yanlışlıklada olsa enter basıp bir pragraf başı yapılmazmı yahu bir yazıda.

131mirafiori
19-08-2020, 06:34
abimiz foruma da girmiş 19.30'da hala anlatmamış detaylıca ama ben hala meraktan çatladım kim bu kişi diye :D

Kardeşim bu mkerim abinin ilk konusu değil ki daha öncekilerde beyin yakıyordu ama bu bi başka :D :D

Rockford
19-08-2020, 08:40
herşeyi en kalitelisinden seçtinizde ustayı niye çırak olanı seçtiniz. usta olana verseydiniz ya arabayı?

Dragger
19-08-2020, 08:45
Hayır ortamda herkesi tanırım ben bu ustayı çıkaramadım hala :)

muratburunce
19-08-2020, 09:08
Bir gün psikiyatristin muayehanesine çok üzgün vaziyette ağlayan birisi gelmiş ve başlamış anlatmaya;

– Benim ekonomik durumum iyi. Maddi anlamda bir sıkıntım yok. Sağlık sorunumda yok. Ancak başka bir sorunum var.

– Nedir o?

– Araba Toplayamıyorum. Sürekli deniyorum ama olmuyor. Şöyle toplamak, bazen yürütmek, sıkmak istiyorum. İşte bunun için size geldim.

– Arkadaş, işin doğrusu bu olay, benim uzmanlık alanıma girmiyor. Ancak sana bir öneride bulunabilirim. Şu karşıya bir usta var. Bir de çırağı var.

Ben gittim. Çok güzeldi, özellikle de o çırak harikaydı. O kdar güzel araba topluyor ki… Sana da o ustaya gitmeni özellikle o çırağı öneririm.

Bunun üzerine adamın suratı iyice asılmış ve adeta fısıltı halinde demiş ki;

– O Çırak var ya… O benim işte…

Siyah
19-08-2020, 09:25
malı arap faik'ten alıyorduk, karabük'te ikinci yükleme yapılıyordu. adana'ya kadar da ben kullanıyordum kamyonu...

mcemrek
19-08-2020, 09:40
konunun hepsini okudum başlığı açan abi sanırım görselde ama filmde bile ipucu veriyordu burada neden eksik kaldı çözemedim

https://i2.wp.com/tabella.org/wp-content/uploads/2019/09/M%C3%9609091901-3.jpg?fit=750%2C428&ssl=1

EOZDAG
19-08-2020, 09:54
https://www.youtube.com/watch?v=D_PHJr_jqaw

Onrcn
19-08-2020, 09:56
hayır abi yanlışlıklada olsa enter basıp bir pragraf başı yapılmazmı yahu bir yazıda.

Isin enteresan bir kismi daha var, noktalama isareti olarakta nokta disinda birsey yok. Ben yanlislikla virgule falan basarim mesela arada :D

Ozan Özer
19-08-2020, 11:00
konu sahibinden ses çıkmıyor.
Asıl usta ile ailecek yemek yiyerek sonrasında kendini çırağa teslim etmiş olabilir mi?

mkerim
19-08-2020, 19:16
yazım hatalarının daha önemli olduğu fakat önemli bir konunun önemsiz olduğu bir yerdeyiz.
konu ile alakası olmayan veya yaşı 30 altı olan, ne anlatılsa dinliyor.
konu kısa ve özetle: Gereken tüm parçaların listesini verdim ve aldılar. meşhur ustalardan birinin yakınındaki bir demircide çalışan birisinden bahsediyorum. eskinin meşhur ustaları ya işi bıraktı yada vefat etti. dolayısı ile kontrol edecek bir şey kalmadı. çırak da ben meşhur filanca ustanın çırağıydım diye başladı konuşmaya. o zamanı bilen o zamandan kalanlarda zaten o çırağı tanımıyor. bu güne kadar o tamirhaneden çıkan hiç bir otomobil yürümedi. yürüyen de kısa süre gitti. inatla en iyiyi yapmaya çalışıp, işi batıran. yada otomobilin orijinal parçası en az beş tip varken, porsche parçasından parça uyduran birinden bahsediyordum.
bunu ben telefon dolandırıcılığına benzettim. arıyor birisi elinde neyin var neyin yok alıyor.
aracı adı geçen çırağa teslim etme konusu falan benim konum olmadığından karışmadım.

Noktalamalara dikkat ettim değerli fikirleriniz önemli.
eminim ki okuyanlar arasında orada aracı olan var.
bu yazının devamı ' motorsporlarında dönen çark ' diye gelecekti ama noktalama işaretleri ve yazma düzeni konusu önemsendiği için yazım şimdi hazırlık aşamasında

YAS
19-08-2020, 19:29
mkerim Mevzuda geçen dükkanın ismi veya ustanın ismi nedir ?

Cidden merak ettim.

Teşekkürler.

ghibli06
19-08-2020, 19:36
1984 de turbo doğan ile uğraşırken MS ve AEM in kapısında beklerdik Beyin yapsın da arabamıza takalım diye. : karbüratörlü araba için hala üretmediler değil mi? bekliyor musunuz daha?
İnternetin hızıda varla yok arası bir şeydi. Yoksa internet yok muydu??? : ilk internet ülkeye 1991 senesinde girdi...

neyse konuya dönecek olursak, meşhur usta kim? çırağının dükkanı neresi? araba ne marka ve belki de en önemlisi Tech ailesi olarak çıkartmamız gereken ders nedir?

Omak
19-08-2020, 19:47
Bence o meshur usta onno usta.

AşkınS.
19-08-2020, 19:53
Bizden isteğiniz nedir ?

enesy
19-08-2020, 19:53
Usta yusuf usta sanırım , motor ustasıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=xeAra1LFgL8

ardicli2000
19-08-2020, 20:07
OP yi okudum. Hiçbir şey anlamadım. Tam boluğa düşecekken yorumları okumaya başladım. Şu an deli gibi gülüyorum :D

ardicli2000
19-08-2020, 20:18
yazım hatalarının daha önemli olduğu fakat önemli bir konunun önemsiz olduğu bir yerdeyiz.
konu ile alakası olmayan veya yaşı 30 altı olan, ne anlatılsa dinliyor.
konu kısa ve özetle: Gereken tüm parçaların listesini verdim ve aldılar. meşhur ustalardan birinin yakınındaki bir demircide çalışan birisinden bahsediyorum. eskinin meşhur ustaları ya işi bıraktı yada vefat etti. dolayısı ile kontrol edecek bir şey kalmadı. çırak da ben meşhur filanca ustanın çırağıydım diye başladı konuşmaya. o zamanı bilen o zamandan kalanlarda zaten o çırağı tanımıyor. bu güne kadar o tamirhaneden çıkan hiç bir otomobil yürümedi. yürüyen de kısa süre gitti. inatla en iyiyi yapmaya çalışıp, işi batıran. yada otomobilin orijinal parçası en az beş tip varken, porsche parçasından parça uyduran birinden bahsediyordum.
bunu ben telefon dolandırıcılığına benzettim. arıyor birisi elinde neyin var neyin yok alıyor.
aracı adı geçen çırağa teslim etme konusu falan benim konum olmadığından karışmadım.

Noktalamalara dikkat ettim değerli fikirleriniz önemli.
eminim ki okuyanlar arasında orada aracı olan var.
bu yazının devamı ' motorsporlarında dönen çark ' diye gelecekti ama noktalama işaretleri ve yazma düzeni konusu önemsendiği için yazım şimdi hazırlık aşamasında

İyi de abi arabayı toplasın diye ÇIRAK ya da birileri arkadaşların kafaya silah mı dayadı.Neden ona gidildi.

Adam ben yaparım demiş. Bir Allah'ın kulu da sorgulamamış. Adam bilmiyormuş işte. Senin parçalar için yaptığın araştırmayı senin arkadaşlar usta pardon Çırak için 5 dk yapmamış. Burada bize dert yanacağına arkadaşlara sert çıksan sanki daha yerinde olacakmış.

Ayrıca sen zaten ÇIRAĞ ın usta olmadığını ve hiç araç yapmadığını da biliyormuşsun. Bunu arkadaşlara deyeydin ya. Neden demedin? Ayıp etmişsin.

Ayrıca "bold!" yaptığım yerde nokta (.) olmaz. "Ya da"daki da da ayrı yazılır. Bu kurallara dikkat edersek arkadaşların gözünü tırmalasın bir dahakine... Hoş olur hani...

mkerim
19-08-2020, 20:31
bold yerler için klavye ye fazladan dokunma demek daha doğru olur. yazım hataları için diyebileceğim tek şey benim türkçem bu kadar.

bu olay bir telefon dolandırıcılığı gibi bir olay. hani ne öğrettiği belli olmayan okulların, bol yaldızlı diplomaları gibi.

gokhankenar
19-08-2020, 20:33
2 kere okumaya yeltendim ama yok abi olmuyor.

mkerim
19-08-2020, 20:34
bu alıntı yaptıklarınızı burada anlatırken birisi neden stand alone beyin takmadın demişti onun üzerine yazmıştım.

SpeedlinE™
19-08-2020, 20:46
bu alıntı yaptıklarınızı burada anlatırken birisi neden stand alone beyin takmadın demişti onun üzerine yazmıştım.

abi peki bu dükkan neresidir? forumdan insanlar yanlışıkla gitmesinler.

BARR
19-08-2020, 20:54
Dükkan nerede dükkannn usta kim demirci çırağı kim ismi cismi yok mu kod adı mı kullanıyor nereden tanıcaz?

[RaCeR]
19-08-2020, 20:54
Benim anladığım abi sen proje danışmanlığı gibi bir hizmet vermişsin arkadaşına , setup ve parça temini ile ilgili de yardımcı olmuşsun ama araç sahibi aracı toplatırken seni dinlememiş ve sonuç hüsran olmuş. Bizimle de bu olayı paylaşmak istemişsin işten anlamayan yerlerde araç toplatmayın diye di mi olay bu?

CloudGrey
19-08-2020, 21:28
Isin enteresan bir kismi daha var, noktalama isareti olarakta nokta disinda birsey yok. Ben yanlislikla virgule falan basarim mesela arada :D

onurcan bey bey siz sus plaka cooper ve s2000in sahibi olan kişimisiniz :)

207_TR
19-08-2020, 21:28
Uzun zamandır ilk defa tüm sayfaları okudum :)

Çok yoruldum gerçekten.

Konu sahibi Üstad . İsim ve mekan vermeyeceksen gıyabında kimse hakkında yorum yapamayız.

_opeth
19-08-2020, 21:34
Anladım ben katil bahçıvan :D

207_TR
19-08-2020, 22:11
Konu sahibinin yaşına hürmeten geyiği bırakalım bence ama konu sahibi de lütfen daha açık yazsın artık.

Onrcn
19-08-2020, 23:06
onurcan bey bey siz sus plaka cooper ve s2000in sahibi olan kişimisiniz :)

ex lerim :D artik cok uzaktalar :D

Cimmeria
21-08-2020, 12:58
Merak ettim hakikaten bu sekilde konu acip dukkkanin adinni yazamamak nedir?

Ya isim yazacak kadar cesur olun ya da hic yazmayin, hani yasiniz genc olsa ilgi cekmek istiyorsunuz diyecegim de yasinizi basinizi almissiniz, yillardir araba isindeymissiniz neden isim vermeden ortaya yazmak?

mkerim
21-08-2020, 19:38
Merak ettim hakikaten bu sekilde konu acip dukkkanin adinni yazamamak nedir?

Ya isim yazacak kadar cesur olun ya da hic yazmayin, hani yasiniz genc olsa ilgi cekmek istiyorsunuz diyecegim de yasinizi basinizi almissiniz, yillardir araba isindeymissiniz neden isim vermeden ortaya yazmak?

Sizden başka herkes anlamış olabilir mi?

canozgur106
21-08-2020, 20:19
Aklımızdan ettiniz tşk :)

turboman
21-08-2020, 20:21
Anlamıyanlar +1 yazsında sayımızı bilelim. Belki ikna olabilir amcam

Cimmeria
21-08-2020, 20:37

sanmam.

Ama bu son cevabiniz sonrasi harcadigim vakte uzuldum ve demirci ciragina bile bile araba yaptiranin basina gelenleri hakettigine karar verdim.

AşkınS.
21-08-2020, 21:11

Diyelimbenistanbuldaoturmuyorumamaforumkullanıyoru manlamamışolmamkadarnormalbirşeyyokdeğilmilütfendü kkanadıyazınbizdebilelimbumeşhurustanınçıraklarını .

Sizden başka herkes anlamış olabilir mi ?

_opeth
21-08-2020, 21:14
anlayanlar like a bassın anlamayanlar yorum atsın :D

bilalMW
23-08-2020, 00:24

bende anlamadım ağabey.

calamityeas
23-08-2020, 02:30
Böyle konularda forumun mizah seviyesine bayılıyorum:D

KÖROĞLU
23-08-2020, 08:20
bold yerler için klavye ye fazladan dokunma demek daha doğru olur. yazım hataları için diyebileceğim tek şey benim türkçem bu kadar.

bu olay bir telefon dolandırıcılığı gibi bir olay. hani ne öğrettiği belli olmayan okulların, bol yaldızlı diplomaları gibi.

Ne alakası var ya sen kalkıp tonla kaliteli parça alıyorsun

Sonra gidip parçaları işin ehli olmadığını bildiğin adama veriyorsun, bunu bir de kendi ağzınla 'o garajdan çıkan hiçbir araba yürümedi' diyerek tasdik ediyorsun.

Sonra da ben bunu dolandırıcılığa benzetiyorum diyorsun.
Ha bir de sanayi ortamını çok iyi bildiğini anlatıp duruyorsun.

Ben bile sanayide çelik donla dolaşmak gerektiğini biliyorum sen 55 yaşıma gelmişsin hem bunu öğrenmemişsin hem de kendi dilinde yazı yazmayı beceremiyorsun.

Bir sonraki postunu özelden at ben düzenler geri gönderirim sana millet kripto çözer gibi anlam çıkarmaya çalışmasın.

İşin özeti siz zaten kazıklanmak için elinizden geleni yapmışsınız.

O meşhur dükkanın sahibi konudan da haberdar değildir eminim.

Evrenoz
24-08-2020, 12:32

Öncelikle bahsedilen yer neresi ben de anlamadım.
Ancak anlamadığım şey sadece bu değil.

1- Usta ile ailece görüşecek seviyede arkadaşmışsınız. Durum bu iken hiç mi "kardeşim senin çırak bu işi yapacak nasıldır, arada bir göz atar mısın" diye sormak aklınıza gelmedi?
2- Çırak denen kişinin demircide çalışan biri olduğunu biliyormuşsunuz. Durum bu iken "sen kaportacısın, motordan ne kadar anlıyorsun? Daha önce kaç şanzıman taktın" diye sormak aklınıza gelmedi?
3- Bahsedilen garajdan yürüyen tek 1 araç dahi çıkmadığını biliyormuşsunuz. Durum bu iken hiç mi "ulan ya benim arabamı da yürütemezlerse" diye soru sormak aklınıza gelmedi?

Bazı insanların nasıl para kazandığına şaşardım, anlaşılan o ki sizin gibiler oldukça ben daha çok şaşırırım kimlerin neler kazandığına.

Ormanci
24-08-2020, 12:58
Aynen...

Ya ben geçende de böyle bi başlık okudum, DH'de idi sanıyorum, bilmemne özel Toyota servisi diye. Land Cruiser gibi bi aleti mok etmiş adamlar.

Ancak asıl nokta bu değil, adam sonunda diyor ki, "bu işler böyle böyle oldu, araba mahvolunca şu Usta'ya götürdük, sağolsun şu kadar tutara arabayı adam etti".

E be arkadaş, madem "asıl" ustayı biliyorsun, baştan oraya gitsene, ne cambazlık yapıyorsun.

Yani düşünün bu adamların yaptıkları şu... Aracımda arıza olacak, gideceğim salak sulak birine, saçma sapan işler yapılacak, memnun kalmayacağım, sonra "aaaabi düzeltiver" diye kendi ustama götüreceğim. Bu nasıl iştir anlamak mümkün değil. Niye bile bile lades veya amerikayı yeniden keşfetme çabası?

yilmazcatalbas
24-08-2020, 13:14
Öncelikle bahsedilen yer neresi ben de anlamadım.
Ancak anlamadığım şey sadece bu değil.

1- Usta ile ailece görüşecek seviyede arkadaşmışsınız. Durum bu iken hiç mi "kardeşim senin çırak bu işi yapacak nasıldır, arada bir göz atar mısın" diye sormak aklınıza gelmedi?
2- Çırak denen kişinin demircide çalışan biri olduğunu biliyormuşsunuz. Durum bu iken "sen kaportacısın, motordan ne kadar anlıyorsun? Daha önce kaç şanzıman taktın" diye sormak aklınıza gelmedi?
3- Bahsedilen garajdan yürüyen tek 1 araç dahi çıkmadığını biliyormuşsunuz. Durum bu iken hiç mi "ulan ya benim arabamı da yürütemezlerse" diye soru sormak aklınıza gelmedi?

Bazı insanların nasıl para kazandığına şaşardım, anlaşılan o ki sizin gibiler oldukça ben daha çok şaşırırım kimlerin neler kazandığına.

Şaşıracak bir şey yok abi hatta daha da ileri taşıyorum meseleyi; böyle çalışan, tabiri caizse önüne gelene sokan adamlar, işini düzgün yapanlara göre çok daha fazla para kazanıyor. Ama kızmıyorumi bizim millette var "deveye diken insana ..." durumu bağımlılığı.

imprezaWRC
24-08-2020, 14:25
Aynen...

Ya ben geçende de böyle bi başlık okudum, DH'de idi sanıyorum, bilmemne özel Toyota servisi diye. Land Cruiser gibi bi aleti mok etmiş adamlar.

Ancak asıl nokta bu değil, adam sonunda diyor ki, "bu işler böyle böyle oldu, araba mahvolunca şu Usta'ya götürdük, sağolsun şu kadar tutara arabayı adam etti".

E be arkadaş, madem "asıl" ustayı biliyorsun, baştan oraya gitsene, ne cambazlık yapıyorsun.

Yani düşünün bu adamların yaptıkları şu... Aracımda arıza olacak, gideceğim salak sulak birine, saçma sapan işler yapılacak, memnun kalmayacağım, sonra "aaaabi düzeltiver" diye kendi ustama götüreceğim. Bu nasıl iştir anlamak mümkün değil. Niye bile bile lades veya amerikayı yeniden keşfetme çabası?

Land Cruiser sahibi olsam ve hatta bunu 0 km olarak satın alsam, yetkili servisten başka yere gözükmem. Birde Land Cruiser'ı nasıl mok etmeyi başarmış o da ayrı soru. Otomobile Afrika'da mazot diye çamur koyuyorlar motor anca öyle yatak sarıyor. Özellikle elektroniği az olan eski modellerden biriyse zaten kablolarını yanlış bağlasan yine çalışır :D :D

EnesAksu
24-08-2020, 15:21
Bizden isteğiniz nedir ?

:) duygularımın tercümanı oldun valla yardım edicem. Destekse destek parçaysa parça.

_opeth
24-08-2020, 20:08
Şaşıracak bir şey yok abi hatta daha da ileri taşıyorum meseleyi; böyle çalışan, tabiri caizse önüne gelene sokan adamlar, işini düzgün yapanlara göre çok daha fazla para kazanıyor. Ama kızmıyorumi bizim millette var "deveye diken insana ..." durumu bağımlılığı.

o kadar çok tanıdığım ustacık varki. yaptığı işi yarım yapıp yolda bırakacak şekilde yapıp tekrar gelmesini sağlatanlar filan..

Lee-on!
25-08-2020, 03:51
Csb mi değil mi anlamadım ben? Usta kim çırak kim? Arabayi bilseydik en azindan?

jeffy
25-08-2020, 08:34

Abi bence neresi olduğunu , çırağın kim olduğunu senden başka kimse anlamadı..

immortalboss
25-08-2020, 08:51
Biraz bile bile lades olmuş gibi. Ancak şöyle bir durum var. Sanatkâr adam sayısı eskiye oranla bayağı azalmış durumda. Anadol için 2 usta gezdik. Durmadan platin ve meksefeyi yakıyordu. Bobini yan duruyor aracın. 40 yaşında araba. En son gittiğim ve artık yıllardır da gitmekten vazgeçmediğim usta bu bobin dik duracak. Böyle olursa olmaz dedi. Bobini düzeltti. Ve sorun ortadan kalktı. :) Demem o ki herkes her aracı tamir edemiyor. Özellikle kaportacıya motor yaptırmak.:beuj: