Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Emlakçı var mı aramıza?

DOHC
24-07-2022, 18:45
Mrb,

Zamanında babamla ortak aldığımız bir ev vardı. Tapuda haklarımız eşit, %50 %50.
5 yıllık gelir vergisi ödeme süresi doldu, şimdi kendi hakkını bana devredecek.
Bu konuda süreç nasıl yürüyor? Muhtemelen alıcı-satıcı harcı-vergisi falan alacaktır belediye.
Belediyeye giderek durumu anlatsak olay aynı gün hallolur mu yoksa gitmeden önce toplanması gereken belgeler var mıdır?

İkinci soru ise intifa (oturma) hakkı. Babam evin intifa hakkını kendine istiyor. İntifa hakkı vefat ile geçerliliğini yitiriyormuş galiba.
Yani ev benim olacak ama oturma hakkı babamın olduğu için vefat edene kadar evi satma gibi bir durum söz konusu olamayacak anladığım kadarı ile. Keza ev benim olduğu için onun da satma hakkı olamayacak. Her iki taraf da otomatik engel koymuş oluyor birbirine.
İntifa hakkı belgesi nerede, kim düzenliyor? Noter mi yapar, belediye mi yapar, kim yapar?

Bu 2 husus hakkında bilgi rica ediyorum.

Tayfun.O
24-07-2022, 21:03
Oturma hakkı süknadır tapuda düzenlenir.

Belediyede emlak vergisi çıkabilir onu yatırmanız gerek, daha sonra belediyeden alacağınız rayiç bedel ile kimliklerinizle beraber tapu belgesi de dahil buna tapu dairesinde sıra alacaksınız. Toplam %4 vergi yatıracaksınız, Yatırdıktan sonra tekrar tapudan devir işlemi gerçekleştireceksiniz. İlk olarak devri yapın daha sonra süknayı verin.

DOHC
24-07-2022, 22:41
Oturma hakkı süknadır tapuda düzenlenir.

Belediyede emlak vergisi çıkabilir onu yatırmanız gerek, daha sonra belediyeden alacağınız rayiç bedel ile kimliklerinizle beraber tapu belgesi de dahil buna tapu dairesinde sıra alacaksınız. Toplam %4 vergi yatıracaksınız, Yatırdıktan sonra tekrar tapudan devir işlemi gerçekleştireceksiniz. İlk olarak devri yapın daha sonra süknayı verin.

Daire icin DASK, satici icinvergi borcu yoktur kagidi gibi belger de lazim galiba.

CloudGrey
24-07-2022, 23:36
yukardaki olay sıradan bir ev satışı şeklinde ilerleme şekli...

ama baba oğul'a bağış olarakta tapu bırabiliyor. ozaman rayiç bedel tapu harcı vs yok.
tabi bazı sorunları var o işin..
ilerde kardeşiniz varsa misal yada bu tapunun potansiyel hissadarı , size dava acabilir babam benden mal kaçırıp abime/kardeşime tapu verdi diyebilir.

bu benım başıma geldi , ben babamdan tapuyu (bankaya bile para göndererek) almış gibi işlem yaptım.
yarın biri birşey derse "ben parasını verip aldım" olsun diye..

böyle kılçıklı durumlar yoksa , bu bağış olayını araştırın.

Tayfun.O
25-07-2022, 07:49
Daire icin DASK, satici icinvergi borcu yoktur kagidi gibi belger de lazim galiba.

borcu olsa rayiç belgesini vermezler zaten daskta olacak tabi

DOHC
25-07-2022, 07:53
R-13239 hangi akla hizmet bu soru mesajımı beğenmiyorsun?
Eksilemenin gerekçesi nedir sorumu?

R-13239
05-08-2022, 10:59
R-13239 hangi akla hizmet bu soru mesajımı beğenmiyorsun?
Eksilemenin gerekçesi nedir sorumu?

Hocam telefonla bakılırken yanlışlıkla olmuş farkında bile değilim, düzelttim kusura bakmayın gerçekten.

DOHC
06-08-2022, 07:51
Hocam telefonla bakılırken yanlışlıkla olmuş farkında bile değilim, düzelttim kusura bakmayın gerçekten.

Canın sağ olsun :)...........