PDA

Orijinalini görmek için týklayýnýz : Bayiden sýfýr araç alýp pahalýya iteleme devri bitti

CloudGrey
11-08-2022, 20:07
vatana millete hayýrlý olsun

Ticaret Bakanı Muş resmen duyurdu: Sıfır araclarda '6 ay ve 6 bin km' şartı (https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/ticaret-bakani-mus-resmen-duyurdu-sifir-araclarda-6-ay-sarti-1967877)

Oznsrl
11-08-2022, 20:35
Hiç yoktan iyidir ama 6 bin az ve normal vatandaþada böyle bir kýsýtlama getirmek lazým 0 alýp yatýrýp sonra satmaya çalýþanda çok var ilanlarda

207_TR
11-08-2022, 20:49
Hikayeler hikayeler.

Zaten vergi mükellefi olarak alanlarýn çoðu satmýyor.

Bireysel satýcýlar anasýný aðlatýyor...

8.000rpm
11-08-2022, 20:49
bunun da kýlýfý bulunur
hatta hazýrdýr o kýlýf çoktaaaan

onn_dear
11-08-2022, 21:41
Ýhtiyaç nedeniyle satmak zorunda kalanlar ne yapacak ?

turboman
11-08-2022, 21:45
Bayiden sýfýr araç alanlar zaten %20 sini filolar þirket üstüne alýyordu. Galerici al satçýlar 3 anasýnýn 3 babasýnýn 3 kardeþinin üstüne alýyordu çark bozulmaz týkýr týkýr devam eder. Sadece bi müddet al sat yavaþlar

gökan
11-08-2022, 22:23
2 günlüðüne izmirden -ýðdýra gitmiþtim bir uçtan bir uca zaten git gel 4200 dü 300-500 gezsek 5000 görüyordum 6 bin basit��

CloudGrey
11-08-2022, 22:55
km ileri sarma baþlamasýn ahahahha :hahaha:

.::EmrE::.
11-08-2022, 23:19
Saçma sapan bir sistem. 6 ay adamýn iþine gelir zaten deðerlenmesi için. 6000 km yi kim kontrol edecek noterde beyanla km yazýlýyor.

207_TR
12-08-2022, 08:13
Saçma sapan bir sistem. 6 ay adamýn iþine gelir zaten deðerlenmesi için. 6000 km yi kim kontrol edecek noterde beyanla km yazýlýyor.

Expertiz þartý gelir, onda da hikayeler olur.

d3n1s
12-08-2022, 08:27
km ileri sarma baþlamasýn ahahahha :hahaha:

bu haberi ilk duydugumda verdigim tepki buydu. Eskiden km dusurulurdu, simdi yukseltilecek anlasilan :D

furkane
12-08-2022, 09:36
1-Bayi , galeri , filo şirketleri arasında yıllardan beri olan uygulama zaten. Filo şirketi bayiden araç alır örneğin ihtiyacı 30 adettir, indirim alsın diye 50 adet alır. İhtiyaç fazlası 20 adeti satmak zorundadır ama bayi şu koşulu koşar sakin araçları 5 ay veya 5 bin km altı satma . Filo şirketide yalandan fatura düzenler araçları çalıştırmış gibi bu şekilde galerilere sıfır araçları satardı birde ilanlara 5 bin km olarak girin derdi. Kısaca uygulama 5-7 yıl öncesinin.
2- pandemiden beri bayiler şirketlere mimlendiklerinden araç satmak istemiyor . Abi vergi levhası olmasın şahıs getirin dıolardı bu sistemde 2020den beri uygulanıyor .
Şuan ne yapılır tabiki şahıs üzerine alınıp direk şahıs üZerinden galeriden satabilirsin yada şahıs üzerine alıp bayiden , bu malı galeri üzerine satış yapılır devam edilir . Şuan bu düzenleme gayriresmiyi artırır , al-satçıyı destekler. Başka birşey değil , bu arada GALERİNİN amacı zaten araç satısı kimse diyemezki sen sıfır araba satamaZsın .

CloudGrey
12-08-2022, 11:12
bende yazýlar gene sümer tabletlerindeki gibi , bunu nasýl düzeltiyorduk :)

TarikS
12-08-2022, 12:50
1-Bayi , galeri , filo şirketleri arasında yıllardan beri olan uygulama zaten. Filo şirketi bayiden araç alır örneğin ihtiyacı 30 adettir, indirim alsın diye 50 adet alır. İhtiyaç fazlası 20 adeti satmak zorundadır ama bayi şu koşulu koşar sakin araçları 5 ay veya 5 bin km altı satma . Filo şirketide yalandan fatura düzenler araçları çalıştırmış gibi bu şekilde galerilere sıfır araçları satardı birde ilanlara 5 bin km olarak girin derdi. Kısaca uygulama 5-7 yıl öncesinin.
2- pandemiden beri bayiler şirketlere mimlendiklerinden araç satmak istemiyor . Abi vergi levhası olmasın şahıs getirin dıolardı bu sistemde 2020den beri uygulanıyor .
Şuan ne yapılır tabiki şahıs üzerine alınıp direk şahıs üZerinden galeriden satabilirsin yada şahıs üzerine alıp bayiden , bu malı galeri üzerine satış yapılır devam edilir . Şuan bu düzenleme gayriresmiyi artırır , al-satçıyı destekler. Başka birşey değil , bu arada GALERİNİN amacı zaten araç satısı kimse diyemezki sen sıfır araba satamaZsın .

bende yazýlar gene sümer tabletlerindeki gibi , bunu nasýl düzeltiyorduk :)

1-Bayi , galeri , filo þirketleri arasýnda yýllardan beri olan uygulama zaten. Filo þirketi bayiden araç alýr örneðin ihtiyacý 30 adettir, indirim alsýn diye 50 adet alýr. Ýhtiyaç fazlasý 20 adeti satmak zorundadýr ama bayi þu koþulu koþar sakin araçlarý 5 ay veya 5 bin km altý satma . Filo þirketide yalandan fatura düzenler araçlarý çalýþtýrmýþ gibi bu þekilde galerilere sýfýr araçlarý satardý birde ilanlara 5 bin km olarak girin derdi. Kýsaca uygulama 5-7 yýl öncesinin.
2- pandemiden beri bayiler þirketlere mimlendiklerinden araç satmak istemiyor . Abi vergi levhasý olmasýn þahýs getirin dýolardý bu sistemde 2020den beri uygulanýyor .
Þuan ne yapýlýr tabiki þahýs üzerine alýnýp direk þahýs üZerinden galeriden satabilirsin yada þahýs üzerine alýp bayiden , bu malý galeri üzerine satýþ yapýlýr devam edilir . Þuan bu düzenleme gayriresmiyi artýrýr , al-satçýyý destekler. Baþka birþey deðil , bu arada GALERÝNÝN amacý zaten araç satýsý kimse diyemezki sen sýfýr araba satamaZsýn .

turkcekarakter.com

johnie
12-08-2022, 14:08
vatana millete hayýrlý olsun

Ticaret Bakaný Muþ resmen duyurdu: Sýfýr araclarda '6 ay ve 6 bin km' þartý (https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/ticaret-bakani-mus-resmen-duyurdu-sifir-araclarda-6-ay-sarti-1967877)

6 ay kullanýr aldýðýnýn %20 üstüne yine satarlar, bir þey deðiþmez ki.

Dragger
12-08-2022, 14:23
Ýnandýnýz yani :)

Hiçbir þey bitmez, herþeye kýlýf uydurur bu millet.

Ome_RS
12-08-2022, 15:46
naylonlarý uzerinde 6001 km de. Ýlk bakýmý yapýlmýþ masrafsýz :D :D

HaKo
12-08-2022, 15:51
bu yasa sadece gayrý resmi ticareti arttýrýr. baþka hiç bir iþe yaramaz. Tamamen içi boþ laf olsun diye çýkartýlmýþ.

gokhankenar
12-08-2022, 17:25
Telefonlarda taksit dönemi kalktýðý zaman 5bin tl ye 12 ay taksitle kýrýlmaz cam satýldý yanýnda da telefon hediye edildi bu ülkede :) o yüzden buna da bir kýlýf uydurulur

CloudGrey
12-08-2022, 19:33
turkcekarakter.com

2016de beri filo kiralamada (tedarikçi) son 1.5 yýldýrda filo yöneticisi (kiralayan firma) olarak iþ hayatýma devam ediyorum , hayatýmda böyle birþey duymadým :)

ayrýca yalandan düzenlenen kira faturasýnýn %18 kdv'si ,her çeyrektete karýn %20si gelir vergisi var.
o iþler öyle basit deðil ;)

CloudGrey
12-08-2022, 19:35

1 önceki msj ,için seni alýntýlamalýydým.

furkane
12-08-2022, 20:08
2016de beri filo kiralamada (tedarikçi) son 1.5 yýldýrda filo yöneticisi (kiralayan firma) olarak iþ hayatýma devam ediyorum , hayatýmda böyle birþey duymadým :)

ayrýca yalandan düzenlenen kira faturasýnýn %18 kdv'si ,her çeyrektete karýn %20si gelir vergisi var.

1 haftada arac 5 bin kilometre yapabiliyor deðilmi ? 2017 yýlýnda aktif olarak yapýlan ticaretler formaliteden 1.000 tl fatura kestin yuzde 18kdv’ sýný , yuzde 20’ de gelirini kesmek adetli ticaretlerde kimsenin umrunda olacaðýný düþünmüyorsun herhalde amaç burda bayileri ikna etmek bozmamak .

furkane
12-08-2022, 20:10

Son 1.5 yýldan beri filodaysan zaten böyle birþey görmemen normal , pandemi öncesi ticaretler mal bol iken. Filo kendisine araç bulamýyoken birde dýþarý satacak durumu yok

CloudGrey
12-08-2022, 23:03
Son 1.5 yýldan beri filodaysan zaten böyle birþey görmemen normal , pandemi öncesi ticaretler mal bol iken. Filo kendisine araç bulamýyoken birde dýþarý satacak durumu yok

2015-2021 OTOPLAN (Oto Plan Operasyonel Taşıt Kiralama A.Ş. (https://www.otoplan.com.tr/))
2021-2022 GE healtcare.

17bin araba alýp sattým.

bahsettiðin þekilde bir ticaret yok.

bir kere hiç bir filo kiralama "kiraya vermeceði" arabayý almaz ,alamaz.
çalýþmayan her araba filo için hergün zarardýr

sen x þirketi olarak geldin bana dedinki ; bana 50 tane golf lazým.
ben sana 50 tane golf alýrken aramýzdaki bu sözleþmeyi bankaya temlik göstererek 50 tane golf için kredi çekiyorum.
bir leasing firmasý olan filo kiralamadan extra 10 tane daha golf alacak parasý çýkmaz.

furkane
13-08-2022, 03:09
2015-2021 OTOPLAN (Oto Plan Operasyonel Taşıt Kiralama A.Ş. (https://www.otoplan.com.tr/))
2021-2022 GE healtcare.

17bin araba alıp sattım.

bahsettiÄŸin ÅŸekilde bir ticaret yok.

bir kere hiç bir filo kiralama "kiraya vermeceği" arabayı almaz ,alamaz.
çalışmayan her araba filo için hergün zarardır

sen x şirketi olarak geldin bana dedinki ; bana 50 tane golf lazım.
ben sana 50 tane golf alırken aramızdaki bu sözleşmeyi bankaya temlik göstererek 50 tane golf için kredi çekiyorum.
bir leasing firması olan filo kiralamadan extra 10 tane daha golf alacak parası çıkmaz.

Aynen hocam ben çalışan değilim senin kadar detaylı bilemiyorum ben kendi galerimin sahibi olarak biz başka boyutta farklı ticaretler yapmısız herhalde haberimiz yok, biz hayal aleminde yaşıyoruz olmayan birşeyi anlatıyoruz.Ne güzel yıllarını vermişsin ama işin arka planında dönenleri görmemişsin yada çözememişsin konuyuda sen açmıssın en güzelide başlığın bu habern sisteme bi çözüm olabileceğine inanman :/ sana tavsiyem bugune kadar 2-3 farklı firmada çalışmıssındır ama bi galeri 20-25 filo ile çalışmıstır, kimi filo gerçekten kiralama yapar , kimisi x ticareti vardır fatura işini filodan karşılar , kimisi piyasayı çarpmak için iş yapar , o yüzden çalıştığın firmayla net sonuca varma herşey kağıt üstünde olduğu gibi değil

CloudGrey
13-08-2022, 10:47
Aynen hocam ben çalışan değilim senin kadar detaylı bilemiyorum ben kendi galerimin sahibi olarak biz başka boyutta farklı ticaretler yapmısız herhalde haberimiz yok, biz hayal aleminde yaşıyoruz olmayan birşeyi anlatıyoruz.Ne güzel yıllarını vermişsin ama işin arka planında dönenleri görmemişsin yada çözememişsin konuyuda sen açmıssın en güzelide başlığın bu habern sisteme bi çözüm olabileceğine inanman :/ sana tavsiyem bugune kadar 2-3 farklı firmada çalışmıssındır ama bi galeri 20-25 filo ile çalışmıstır, kimi filo gerçekten kiralama yapar , kimisi x ticareti vardır fatura işini filodan karşılar , kimisi piyasayı çarpmak için iş yapar , o yüzden çalıştığın firmayla net sonuca varma herşey kağıt üstünde olduğu gibi değil

bu arada 10 yýlda mali müþavirlik ofisim vardý bunu söylemeyi unutmuþum.

bahsettiðin olaylarý 15-20 aracý olup kendine filo diyen kobi patronlar yapýyor olabilir.onlarda 2-3 araçla yapar.
operasyonel filo kiralamada bu bahsettiðin olay olamaz.
olursa zaten sýfýr araba piyayasýný filo kiralamalar belirliyor olur.

ayrýca muhasebe sistemindede ilk denetimde lamba gibi ortaya dökülür.
iþ astarý yüzünden pahalýya gelir.

yapýlan sistemde ne kadar iþe yarar bilmem , bu zamana kadar ne yaptýlarda iþe yaradýki.
þahýs gene yapar yapacaðýný , zaten þahýslýk bir durum yok.
þahýs gene aracý sipariþ verir bekler 2 ay , araç gelir , yandaki galeriye %20 bindirim ile satar.
tabi naylon kanunla, galeriler sonra ne yapar orasý bilinmez.

kýsaca bencede zerre iþe yaramaz bura ortadoðu herþeyin bir bug'u bulunur ve delinir.

207_TR
15-08-2022, 09:24
Filo kiralamada kiralamada kullanýlacak adetin dýþýnda araç alýp bunlarý piyasaya satan çok þirket vardý....

Gerek binek araçlarýn kiralamalarýnda, gerek ticari araç ( kamyon grubu ) filo satýn almalarda....

Son dönemlerde olmamasý tedarik sýkýntýsýndan dolayý normal...

CloudGrey
15-08-2022, 10:57
Filo kiralamada kiralamada kullanýlacak adetin dýþýnda araç alýp bunlarý piyasaya satan çok þirket vardý....

Gerek binek araçlarýn kiralamalarýnda, gerek ticari araç ( kamyon grubu ) filo satýn almalarda....

Son dönemlerde olmamasý tedarik sýkýntýsýndan dolayý normal...

ne zamandý bu zamanlar ?

Mutu
15-08-2022, 11:11
Zaten adamlar bekletip satýp kazanýyordu ki. Bir de kurumsala almýyorlar, eþine dostuna alýyorlar. Bunu engellemedikçe hiçbir þey deðiþmeyecek. Piyasadaki %10 15 balonun sebebi karaborsacý desek kalan balonun sebebi yüksek vergiler. Müdahale edilmesi daha çok bu malesef.
Karaborsacýlara ya da bu iþten ekmek yiyenlere gelinceye kadar 260binlik ekonomi segmenti aracý nasýl anahtar teslim 570bine aldýðýmýzý sorgulamamýz lazým. Sonra o fiyattan alýp ticaret kovalayanlara gelir sýra.

CND
15-08-2022, 17:18
bu arada 10 yýlda mali müþavirlik ofisim vardý bunu söylemeyi unutmuþum.

bahsettiðin olaylarý 15-20 aracý olup kendine filo diyen kobi patronlar yapýyor olabilir.onlarda 2-3 araçla yapar.
operasyonel filo kiralamada bu bahsettiðin olay olamaz.
olursa zaten sýfýr araba piyayasýný filo kiralamalar belirliyor olur.

ayrýca muhasebe sistemindede ilk denetimde lamba gibi ortaya dökülür.
iþ astarý yüzünden pahalýya gelir.

yapýlan sistemde ne kadar iþe yarar bilmem , bu zamana kadar ne yaptýlarda iþe yaradýki.
þahýs gene yapar yapacaðýný , zaten þahýslýk bir durum yok.
þahýs gene aracý sipariþ verir bekler 2 ay , araç gelir , yandaki galeriye %20 bindirim ile satar.
tabi naylon kanunla, galeriler sonra ne yapar orasý bilinmez.

kýsaca bencede zerre iþe yaramaz bura ortadoðu herþeyin bir bug'u bulunur ve delinir.

Derdim tartýþmanýza katýlmak deðil ancak aklýma yatmayan yerleri anlamak için soruyorum. Öncelikle müþavir olmak için lisans + sýnav 22 yaþýnda müþavir olduðunu varsayalým. 10 sene meslekte kaldýðýn göz önüne alýnýnca yaþ oldu 32.

Üzerine yukarýdaki deneyimlerin sürelerini ekleyince forumdaki yaþ ile uyuþmuyor. Buradan yola çýkýp aaa bu mümkün deðil desem hataya düþmüþ olabilirim. Çoðu þirketin iþ sözleþmesinde birden fazla iþte çalýþmak yasak. Ancak bunu genelleme yapsam, kimi þirket duruma/personele göre izin veriyor olabilir. Yada forumdaki yaþ hatalýdýr. Bu durum da sanki tam olarak böyle bir gri alanda.

Örneðin denetimde tam olarak lamba gibi ortaya dökülecek konu nedir? Þirket araç satýn almýþ, bir kýsmýný kiralamýþ kalan kýsmýný x miktardan satmak üzere anlaþma yapmýþ. X miktar içinden iskonto edilerek bakiyeden düþmek üzere de ayný firmaya 5 aylýðýna kiralamýþ. Faturalarý kesilmiþ, resmi kanaldan tahsilatýný yapmýþ ve sözleþme uyarýnca x lira dan kira faturalarýný düþüp kiralayan firmaya satýþ vermiþ. VUK tarafýnda iþlem temiz oyuna devam...

Enflasyonun çýðýrýndan çýkmadýðý ve stok sorunlarýnýn olmadýðý dönemde böyle ticaret yapanlar oldu. Olmasýný engelleyecek bir kural da yoktu.

Bundan çok daha gri bir uygulama ile günümüzde satýn alýnan araçlarýn matrahýnýn tamamýný kullanan þirketler var. Hatta bu tavsiyeyi ünlü denetim þirketleri bile vergiden "kaçýnma" yolu olarak önerebiliyor. :) Yani olmazlarý oldurmak bir týk ata sporu bu ülkede.

CloudGrey
15-08-2022, 19:34
Derdim tartýþmanýza katýlmak deðil ancak aklýma yatmayan yerleri anlamak için soruyorum. Öncelikle müþavir olmak için lisans + sýnav 22 yaþýnda müþavir olduðunu varsayalým. 10 sene meslekte kaldýðýn göz önüne alýnýnca yaþ oldu 32.

Üzerine yukarýdaki deneyimlerin sürelerini ekleyince forumdaki yaþ ile uyuþmuyor. Buradan yola çýkýp aaa bu mümkün deðil desem hataya düþmüþ olabilirim. Çoðu þirketin iþ sözleþmesinde birden fazla iþte çalýþmak yasak. Ancak bunu genelleme yapsam, kimi þirket duruma/personele göre izin veriyor olabilir. Yada forumdaki yaþ hatalýdýr. Bu durum da sanki tam olarak böyle bir gri alanda.

Örneðin denetimde tam olarak lamba gibi ortaya dökülecek konu nedir? Þirket araç satýn almýþ, bir kýsmýný kiralamýþ kalan kýsmýný x miktardan satmak üzere anlaþma yapmýþ. X miktar içinden iskonto edilerek bakiyeden düþmek üzere de ayný firmaya 5 aylýðýna kiralamýþ. Faturalarý kesilmiþ, resmi kanaldan tahsilatýný yapmýþ ve sözleþme uyarýnca x lira dan kira faturalarýný düþüp kiralayan firmaya satýþ vermiþ. VUK tarafýnda iþlem temiz oyuna devam...

Enflasyonun çýðýrýndan çýkmadýðý ve stok sorunlarýnýn olmadýðý dönemde böyle ticaret yapanlar oldu. Olmasýný engelleyecek bir kural da yoktu.

Bundan çok daha gri bir uygulama ile günümüzde satýn alýnan araçlarýn matrahýnýn tamamýný kullanan þirketler var. Hatta bu tavsiyeyi ünlü denetim þirketleri bile vergiden "kaçýnma" yolu olarak önerebiliyor. :) Yani olmazlarý oldurmak bir týk ata sporu bu ülkede.

açýklayayým ; babam mali müþavir , yaklaþýk 41 yýldýr karaköyde 2 adet büromuz var.
bende birinde 10 yýl kadar çalýþtým.18 yaþ - 27 yaþýndada býraktým.
son 7-8 yýldýrda filo yöneticiliði yapmaktayým.

atladýðýnýz nokta þu ; filo kiralamalarda para olmaz araba almak için.
örnek vereyim ; OSMAN ilaç pazarlama.

Osman ilaç pazarlamaya 100 adet araç lazým oldu, filolardan teklif alýr.
diyelimki benim filomda ihaleyi aldý.

ben osman pazarlama ile 100 adet araç için sözleþme yapar, bankadan 100 araçlýk kredi baþvurusunda bulunurum.
banka bana krediyi vermeye hazýrlanýrken osman pazarlama ile banka arasýnda temlikler yapýlýr.
Sözleþmedeki araç - model - marka - paket - adet ne kadar ise herþey bu temliðin içeriðidir.
harici bir iþlem yapýlamaz.(araya bir iki araç sokuþturalamaz)

Bayi sonradan bana da kýyak yapmaz , çünkü ihale sürecinde benim bayiye hiç bir yararým dokunmaz.
marka model paket bile osman pazarlama tarafýndan seçilir çünkü.

sonra banka parayý araç bayine öder , araçlarý osman pazarlama teslim alýr , ruhsatlarda benim þirketimin adýna hazýrlanýr.
ben 36ay operasyonunlarý yönetir mali açýdan finansa ederim ve 36 ay sonunda araç benim olur.

sonrada satar kar ederim bu iþten.

o sözleþme yapýlýrken araya 1-2 kendine araba sýyýrtman çok zor.
çünkü iþin her daim içinde müþteri (osman pazarlamada) var.
filolarlar (þimdiki enflasyonist ortamý yok sayýyorum) 36 ay arabadan para kazanmaz, ne zaman araba kiradan döner o zaman para kazanýr.

kurumsal filo kiralamada olay olay budur , ufak 10-20 araç olan araç kiralama (rentacarlar) iþler çok farklý ahbap çavuþ iliþkisi ile yürebilir., bahsettiðiniz ticaretler dönebilir.
zaten onlar patron þirketleri olup paralarý oldukca araç alýrlar vs , iþleyiþleri finansal araç kiralamadan farklýdýr.

ayrýca ben filo kiralamada araçýn satýþý ile de uðraþmam.
36 ay sonunda caðýrýrým parasý olan kiþileri elimdeki yekten alýcak gücü olanlarý ( borusan manheim , autorola gibi þirketleri)
100 aracý tek fiyata veririm.

onlarda açýk arttýrma ile galerilere verirler.

furkane
15-08-2022, 20:11
ne zamandý bu zamanlar ?

Yukarda sana uzun uzun yazdýk ya kardeþim nezman oldugunu

CloudGrey
15-08-2022, 21:13
Yukarda sana uzun uzun yazdýk ya kardeþim nezman oldugunu

kardeþin ?

haklýsýnýz beyler , ticaret öyle dönüyor, yada nasýl diyorsanýz öyle dönüyor olsun.
biz o zamanlar kumdan kale yapýyormuþuz haberimiz yokmuþ.

konuyu uzattýk kusura bakmayýn.

AþkýnS.
15-08-2022, 22:59
Ýteleyen bi þekilde iteler, kimse kimseye zorla itelemiyor nihayetinde alan memnun, satan memnun.

Nasýl engel olacak? Notere km söylemek zorunlu yapýlsa, sen de arabayý beðensen, alacaðýn kiþi de “ ben aracý satarken noterde plakayý 6500 km olarak belirteceðim, itirazýn var mý ?” Dediðinde var diyemeyecek. Çünkü o aracý sen almazsan baþkasý alacak, sen sýfýr beklersen 20 bin ya da 50 bin TL fazlaya alacaksýn. Olaylar her türlü çözülür

207_TR
15-08-2022, 23:35
https://i.ibb.co/J35NNYB/23-CFF45-D-5543-4580-9-C05-12-F8-D13612-E8.jpg (https://ibb.co/CPhqqj1)

207_TR
15-08-2022, 23:46
açýklayayým ; babam mali müþavir , yaklaþýk 41 yýldýr karaköyde 2 adet büromuz var.

ben osman pazarlama ile 100 adet araç için sözleþme yapar, bankadan 100 araçlýk kredi baþvurusunda bulunurum.
banka bana krediyi vermeye hazýrlanýrken osman pazarlama ile banka arasýnda temlikler yapýlýr.
Sözleþmedeki araç - model - marka - paket - adet ne kadar ise herþey bu temliðin içeriðidir.

Bayi sonradan bana da kýyak yapmaz , çünkü ihale sürecinde benim bayiye hiç bir yararým dokunmaz.

sonra banka parayý araç bayine öder , araçlarý osman pazarlama teslim alýr , ruhsatlarda benim þirketimin adýna hazýrlanýr.
ben 36ay operasyonunlarý yönetir mali açýdan finansa ederim ve 36 ay sonunda araç benim olur.

filolarlar (þimdiki enflasyonist ortamý yok sayýyorum) 36 ay arabadan para kazanmaz, ne zaman araba kiradan döner o zaman para kazanýr.

kurumsal filo kiralamada olay olay budur , ufak 10-20 araç olan araç kiralama (rentacarlar) iþler çok farklý ahbap çavuþ iliþkisi ile yürebilir., bahsettiðiniz ticaretler dönebilir.
zaten onlar patron þirketleri olup paralarý oldukca araç alýrlar vs , iþleyiþleri finansal araç kiralamadan farklýdýr.

36 ay sonunda caðýrýrým parasý olan kiþileri elimdeki yekten alýcak gücü olanlarý ( borusan manheim , autorola gibi þirketleri)

Bahsettiðiniz uzun dönem kiralama için geçerli.

Günlük kiralamada bahsettiðiniz durumlardaki süreçlerin çoðu olmuyor.

Bazý kiralama þirketleri buyback ile araç temin ediyordu. Bazýlarý direkt satýn alýyordu.

Sixt-avis-drd-enterprise-günkü vs vs onlarcasýna araç sattýk.

Uzun dönemde sizin anlattýðýnýz gibi elinizde hazýr olmayan bir aracý proje bazlý temin ediyorsunuz.

Ama önceki dönemlerde kiralama firmalarý (mercedes ten örnek vereyim) tanýmlý indirimleri dahilinde hiçbir onaya gerek kalmadan dilediði bayiden dilediði adette araç alabiliyordu.
Farzý misal xxx firmasýnýn %13 indirimi vardý. Zaten maliyetten fatura kesiliyordu.
6 ay 5.000 km satmama þartý vardý.

Belli bir kýsmý takip edilemiyordu.

AþkýnS.
16-08-2022, 00:32
Yürürlüðe girdi :) bu durumda sadece galericilerin sýfýr araç alýp satmalarý engellenmiþ olur, kiii takibini yapamazlar, 2 mesaj üstte yazdýðým þekilde devam eder. Katý kurallar getirseler de bu konuda, en azýndan gerçekten sýfýra ihtiyacý olan kavuþabilse

ef186
16-08-2022, 06:52
Þahsi yorumum çýkan kanun bir þekilde piyasada korku yaratýr, buda aksi þekilde fiyatlara yansýr.
2.elde otomobil fiyatlarý düþmez yükselir.
Piyasada satýþtaki otomobil adedi düþer, millet 6 ay malýný saklar ve öle satar. Bankaya faize para yatýrmak gibi düþünün. Hem bu korkudan satýn almayanlar sayesinde 0km otomobil bulmakta bir nebze kolaylaþýr, hemde bunu ticari olarak yapan adam için 2. el daraldýðý için kazanç 6 ay sonra çok daha fazla olur.

Ben konuya bu þekilde bakýyorum. Ayrýca bu sistem filo þirketlerini falan zorlamaz, zaten 12-24-36 aylýk kiralama yapýyor filo þirketleri. Bu þirketler zaten 0 km alýp satmak gibi bir döngüye sahip deðiller finansal yapý olarakta eskiden olabildiði gibi artýk bu pek mümkün deðil küçük düþünmeyin.
Küçük rent a car firmalarý yada günlük kiralama yapan büyük firmalar için zor bir dönem olacaðý kesin...

Gelelim piyasanýn bu denli þiþmesinin sebeplerine, fiyatlarýn bu raddeye gelmesinde 1 sebep var, yaþananlar da sonuçlarý...
Sebep basit Enflasyon... Para eriyor. insanlar cebindeki para erimesin diye mal edinmeye çalýþýyor.
Ev bark fiyatlarý da ortada gidip bir otomobil alýyor bunu tutuyor elinde... Ha 3 kuruþ fazlasý varsa para tatlý geliyor 1-2 al sat yapýyor.
Bunu her ay 85 milyonun binde 1'i yapsa 85.000 al sat gelir ki bence fazlasýdýr... Bu denli sýcak piyasada da mal ne olursa olsun fiyat yükselir...
Burda çýkan kanunun bu yazdýðýmý engellemeyeceði, kapsamýnda olmadýðýda ortada...

Bu durumda dünle bugün arasýnda tek fark vergisini vererek ticaret yapan, alým satým farkýnýn gelir vergisini ödeyen küçük yada büyük iþletmelere ceza olmuþ.
Ticaret duracakmý peki ? Tabiki hayýr adam amca oðlu, dayý, teyze birilerinin üzerine alacak satacak yoluna bakmaya devam edecek...

Bu kadar lafýn sonunda þahsi görüþüm, 2. Elde fiyatlar yükselir, 0km araç satýþýnda ilk anda bir rahatlama görülür ama ardýndan þu an bulunduðumuz noktadan daha yüksek hale gelen bir piyasa içine düþeriz...

Siyah
16-08-2022, 08:00
Bence durumlarda mutlaka bir deðiþiklik olur, mesela bir mükellefim geçen ay 4 tane 0 i20 sattý, geçen ay otomobil ile hiç alakasý olmayan kablocu mükellefimiz bile bayiden sýfýr 2 adet formentor aldý, tabii satmak için. Her durumda bir þark kurnazlýðý kurulur bu ülkede, ümidim yok yine þahsi olarak. Yine de bir nebze rahatlatýr umarým piyasayý.

individual
16-08-2022, 08:05
türk'e imkansýz de otur izle

demokraside çareler tükenmez

aklýna gelen yazsýn bu sözler bize özel :)

KÖROÐLU
16-08-2022, 09:21
GEÇÝCÝ MADDE 2- (1) Ýkinci el kara taþýtý ticaretiyle iþtigal edenler, otomobil ve arazi taþýtlarýnýn pazarlanmasýný veya satýþýný ilk tescil tarihinden itibaren altý ay ve altý bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doðrudan veya dolaylý olarak yapamaz. Bakanlýk, bu tarihi altý aya kadar uzatmaya yetkilidir.

Yani diyor ki, Sýfýr aracý þirketi adýna tescil ettiren, daha da açýðý ruhsatýnda a.þ / ltd vb yazan abiler siz bir durun hele 6 ay 6k km bekleyin sonra satýn diyor.

Bu ne demek þahýslar çatýr çatýr alýr satar demek. Zaten ülke de þirket adýna araç tescil edip alýp satan kaç firma var. Olan onlara oldu.

Bu iþ bu ülke de dü zel mez, piyasa bunun yan yollarýný her zaman bulur.

Ormanci
16-08-2022, 09:32
Yani diyor ki, Sýfýr aracý þirketi adýna tescil ettiren, daha da açýðý ruhsatýnda a.þ / ltd vb yazan abiler siz bir durun hele 6 ay 6k km bekleyin sonra satýn diyor.

Bu ne demek þahýslar çatýr çatýr alýr satar demek. Zaten ülke de þirket adýna araç tescil edip alýp satan kaç firma var. Olan onlara oldu.

Bu iþ bu ülke de dü zel mez, piyasa bunun yan yollarýný her zaman bulur.

Aynen, daha sistem dillendirilirken galericiler kýçýyla gülüyordu herhalde.

Kiralamalarda da durum göründüðü için belki onlara da yaramýyor, zararlarýna da olabilir diyeceðim ama zaten sistem olarak onlar öyle ilerliyordu diye biliyorum. Alýnan araçlar belirli km'lere gelince elden çýkarýyorlardý.

Ya Donanýmhaber'de bin tane konu açtýlar, bayiye gidiyorsun, araç yok, bilmemne diye yüzüne bakmýyor adamlar, ne zaman gelir belli deðil, fiyat ne, belli deðil.
Al, ama liste fiyatýnýn 100-200 üzerine X galeride var. X galeriye gidiyorsun, 20 tane ayný arabadan. Renk, donaným istediðini seç. Araba yok hikayesi çok güzel bir masal.

Araba niye yok, tedarik sýkýntýsýndan falan da deðil bence.

1 ayda 20 araba satar mý bir bayi mesela? Öyle düþünelim. Yani çok peynir ekmek gibi giden bir model olmadýðý sürece...
Sen gelecek olan araçlarýn hepsini zoaart diye galeriyle anlaþýp verirsen, bi anda gider tabi. Herkesin iþine geliyor, alan memnun, satan memnun. Bir anda satýyorsun arabalarý, miss...
Sonrasýnda tüketici gelmiþ araba aramýþ, kimin umurunda.

Zaten galeriler de ne yapacak, ayný sistem devam edecek. Galeri üzerine bir tane araç göremeyeceðiz ama hepsi eþ dost akraba üzerinden alýr satar artýk.

Al-satçýlara zaten bir þey yok.
Sektör bunlara engel olmaya çalýþýrken daha da kaçaða itecek.

Ülke ülke deðil ki, ne uygulamasý uygulama, ne insaný insan anasýný satayým. Her yerden pislik akýyor. Denetleyecem diye salak salak uygulamalar daha da beter ediyor. Buyursunlar bakalým.

KÖROÐLU
16-08-2022, 09:58
Aynen, daha sistem dillendirilirken galericiler kýçýyla gülüyordu herhalde.

Kiralamalarda da durum göründüðü için belki onlara da yaramýyor, zararlarýna da olabilir diyeceðim ama zaten sistem olarak onlar öyle ilerliyordu diye biliyorum. Alýnan araçlar belirli km'lere gelince elden çýkarýyorlardý.

Ya Donanýmhaber'de bin tane konu açtýlar, bayiye gidiyorsun, araç yok, bilmemne diye yüzüne bakmýyor adamlar, ne zaman gelir belli deðil, fiyat ne, belli deðil.
Al, ama liste fiyatýnýn 100-200 üzerine X galeride var. X galeriye gidiyorsun, 20 tane ayný arabadan. Renk, donaným istediðini seç. Araba yok hikayesi çok güzel bir masal.

Araba niye yok, tedarik sýkýntýsýndan falan da deðil bence.

1 ayda 20 araba satar mý bir bayi mesela? Öyle düþünelim. Yani çok peynir ekmek gibi giden bir model olmadýðý sürece...
Sen gelecek olan araçlarýn hepsini zoaart diye galeriyle anlaþýp verirsen, bi anda gider tabi. Herkesin iþine geliyor, alan memnun, satan memnun. Bir anda satýyorsun arabalarý, miss...
Sonrasýnda tüketici gelmiþ araba aramýþ, kimin umurunda.

Zaten galeriler de ne yapacak, ayný sistem devam edecek. Galeri üzerine bir tane araç göremeyeceðiz ama hepsi eþ dost akraba üzerinden alýr satar artýk.

Al-satçýlara zaten bir þey yok.
Sektör bunlara engel olmaya çalýþýrken daha da kaçaða itecek.

Ülke ülke deðil ki, ne uygulamasý uygulama, ne insaný insan anasýný satayým. Her yerden pislik akýyor. Denetleyecem diye salak salak uygulamalar daha da beter ediyor. Buyursunlar bakalým.

Ýnsanlar ne zaman a dan b ye giden vasýtalarý yatýrým aracý görmekten vaz geçer, ülke ekonomisi insanlarý ne zaman ek iþ ile para kazanmaya itmekten vaz geçer, ekonomik veriler ne zaman düzelir enflasyon düþer, refah seviyesi artar ise bu da o zaman düzelir.

Kýsacasý düzelmez gibi duruyor buradan bakýnca. Karamsar bir yorum oldu farkýndayým ama böyle.

Ormanci
16-08-2022, 10:07
Ýnsanlar ne zaman a dan b ye giden vasýtalarý yatýrým aracý görmekten vaz geçer, ülke ekonomisi insanlarý ne zaman ek iþ ile para kazanmaya itmekten vaz geçer, ekonomik veriler ne zaman düzelir enflasyon düþer, refah seviyesi artar ise bu da o zaman düzelir.

Kýsacasý düzelmez gibi duruyor buradan bakýnca. Karamsar bir yorum oldu farkýndayým ama böyle.

Aynen.. Zaten arabanýn evin yatýrým aracý olarak görülmesi de bu yüzden.
Þirketler falan bile araba alýp kenara koyuyor, ertesi ay 100 kaat üzerine kitleriz diye.
Þahap Kavcýoðlu saçma sapan konuþuyor diye kýzdýlar da, bizim de insanýmýz ahlaklý deðil, bu net. Bu konuda söylediklerinin bazýlarý doðru idi.

Ha tabi iþte sonuçta bunlarýn suçlusu kim, sen bu fýrsatý verirsen, bu saçma ortamý oluþturursan, imkaný olan da faydalanacak, net... Elimde para olsa ben de yapardým.

Zamanýnda bir Bakan Yardýmcýsý ile toplantý yapýyor otomotivciler, servis-tamirciler diyeyim. Ýþte efendim ikinci el motora, motor yenilemeye izin verin, hemen deðiþtirelim, kamyon otobüs otomobil motoru deðiþtirsin gitsin, faturasýný verelim, motor numarasý aramayýn falan, o iþlerle uðraþýyorlar. Ýþte þöyle olur böyle olmaz, bu olabilir, bunu yaparýz orta yol bulmaya çalýþýyorlar. O arada biri dedi ki iþte yurtdýþýndan gelene de izin verin, çok güzel pazar var, burada yapýlsýn, geri gitsin çok otobüs kamyon var... Bakan Yardýmcýsý döndü, "he izin verelim de getirin kamyonlarý otobüsleri, bi daha dýþarý çýkamasýnlar, yok edin burada" dedi :D Soruyu soran adam kekeledi. Yok efendim öyle deðil de bilmemne de... Yok dedi adam, ona izin yok. Ne olacaðýný biliyor adam :) Ama çözüm bulunmaz mý, bulunurdu, adam gibi denetimini yaparsan olurdu, devlet devamlý aha beni dolandýracaklar modunda, esnaf da devamlý dolandýrma modunda :) Bitmez bu iþler.

Wromm
16-08-2022, 15:21
Aynen.. Zaten arabanın evin yatırım aracı olarak görülmesi de bu yüzden.
Şirketler falan bile araba alıp kenara koyuyor, ertesi ay 100 kaat üzerine kitleriz diye.
Şahap Kavcıoğlu saçma sapan konuşuyor diye kızdılar da, bizim de insanımız ahlaklı değil, bu net. Bu konuda söylediklerinin bazıları doğru idi.

Ha tabi işte sonuçta bunların suçlusu kim, sen bu fırsatı verirsen, bu saçma ortamı oluşturursan, imkanı olan da faydalanacak, net... Elimde para olsa ben de yapardım.

Zamanında bir Bakan Yardımcısı ile toplantı yapıyor otomotivciler, servis-tamirciler diyeyim. İşte efendim ikinci el motora, motor yenilemeye izin verin, hemen değiştirelim, kamyon otobüs otomobil motoru değiştirsin gitsin, faturasını verelim, motor numarası aramayın falan, o işlerle uğraşıyorlar. İşte şöyle olur böyle olmaz, bu olabilir, bunu yaparız orta yol bulmaya çalışıyorlar. O arada biri dedi ki işte yurtdışından gelene de izin verin, çok güzel pazar var, burada yapılsın, geri gitsin çok otobüs kamyon var... Bakan Yardımcısı döndü, "he izin verelim de getirin kamyonları otobüsleri, bi daha dışarı çıkamasınlar, yok edin burada" dedi :D Soruyu soran adam kekeledi. Yok efendim öyle değil de bilmemne de... Yok dedi adam, ona izin yok. Ne olacağını biliyor adam :) Ama çözüm bulunmaz mı, bulunurdu, adam gibi denetimini yaparsan olurdu, devlet devamlı aha beni dolandıracaklar modunda, esnaf da devamlı dolandırma modunda :) Bitmez bu işler.

Şahap saçmalamanın dik alasını yapıyor. Sen açık kapı bırakırsan nas diye diye reel faizleri ekside tutarsan insanlar arkasından dolanır. Piyasanın ayarları ile oynadılar sonra şikayet ediyorlar. Devlet vatandaşına oyun oynar mı ya ? Bir gecede vurgunun dibini yaptılar ne oldu 6 ay dövizin gazını aldılar. TCMB'nin sitesine gir görev tanımında Merkez Bankasının temel amacı olarak fiyat istikrarını sağlamaktır yazar. Fiyat istikrarı dediğin enflasyon. Adamların umrunda değil. Sene sonu enflasyon tahminlerindeki sapma %100 bilmemkaç olur mu ya. Görevini yapsın önce o.

Parası olan parasını korumak için enflasyonist ortamda parayı mala bağlıyor. Bu forumdaki çoğu kişi için arabayı tutku olarak görebilir ama sonuçta ticaretini yapanlar da var hayatını sürdürmek için. Bayi kredi çıktı çıkmadı, rengi şu olsun, içi bu olsun uğraşmıyor; gümrükten çıkmadan parasını alıyor. Galeri vitrine koyuyor alırsan bu fiyatı diyor. İnsanlar ihtiyacı olmamasına rağmen model kredi çekip model yükseltmeye çalışıyor emek harcayarak kazandığı para hiç olmasın diye.

Kira artış sınırı getirdiler %25 kim dinliyor. %100 + enflasyon olan bir ülkede nasıl uygulayacaksın. Sayelerinde yeni kiralık ev tutacaklar için istanbulun en ücra köşesinde kiralar 6000den başlıyor artık. %25te direten kiracıları çıkarmak için evler takasa giriyor artık ev sahipleri tarafından. 10-20 dairesi olup piyasayı körükleyeni geçtim. 40 yıl çalışıp emekli maaşının yanına bir gelir eklemek için eve yatırım yapan insanlar ekmeğin 5 lira olduğu yerde 5 bin emekli maaşı + 2 bin lira kira ile mi gecinecekler ? Mecburen arttıracaklar.

Velhasıl bu şekil günü kurtaracak hareketler ile bu işler çözülmez. Olan işi biraz daha kuralına göre oynayan kurumsal satış firmalarına oldu. Galericiler yine yırttı gibi duruyor. Yapacak arabayı hısım akraba üzerine aynen devam edecek.

Wromm
16-08-2022, 15:22
Şahap saçmalamanın dik alasını yapıyor. Sen açık kapı bırakırsan nas diye diye reel faizleri ekside tutarsan insanlar arkasından dolanır. Piyasanın ayarları ile oynadılar sonra şikayet ediyorlar. Devlet vatandaşına oyun oynar mı ya ? Bir gecede vurgunun dibini yaptılar ne oldu 6 ay dövizin gazını aldılar. TCMB'nin sitesine gir görev tanımında Merkez Bankasının temel amacı olarak fiyat istikrarını sağlamaktır yazar. Fiyat istikrarı dediğin enflasyon. Adamların umrunda değil. Sene sonu enflasyon tahminlerindeki sapma %100 bilmemkaç olur mu ya. Görevini yapsın önce o.

Parası olan parasını korumak için enflasyonist ortamda parayı mala bağlıyor. Bu forumdaki çoğu kişi için arabayı tutku olarak görebilir ama sonuçta ticaretini yapanlar da var hayatını sürdürmek için. Bayi kredi çıktı çıkmadı, rengi şu olsun, içi bu olsun uğraşmıyor; gümrükten çıkmadan parasını alıyor. Galeri vitrine koyuyor alırsan bu fiyatı diyor. İnsanlar ihtiyacı olmamasına rağmen model kredi çekip model yükseltmeye çalışıyor emek harcayarak kazandığı para hiç olmasın diye.

Kira artış sınırı getirdiler %25 kim dinliyor. %100 + enflasyon olan bir ülkede nasıl uygulayacaksın. Sayelerinde yeni kiralık ev tutacaklar için istanbulun en ücra köşesinde kiralar 6000den başlıyor artık. %25te direten kiracıları çıkarmak için evler takasa giriyor artık ev sahipleri tarafından. 10-20 dairesi olup piyasayı körükleyeni geçtim. 40 yıl çalışıp emekli maaşının yanına bir gelir eklemek için eve yatırım yapan insanlar ekmeğin 5 lira olduğu yerde 5 bin emekli maaşı + 2 bin lira kira ile mi gecinecekler ? Mecburen arttıracaklar.

Velhasıl bu şekil günü kurtaracak hareketler ile bu işler çözülmez. Olan işi biraz daha kuralına göre oynayan kurumsal satış firmalarına oldu. Galericiler yine yırttı gibi duruyor. Yapacak arabayı hısım akraba üzerine aynen devam edecek.

Karakter düzeltme*

Þahap saçmalamanýn dik alasýný yapýyor. Sen açýk kapý býrakýrsan nas diye diye reel faizleri ekside tutarsan insanlar arkasýndan dolanýr. Piyasanýn ayarlarý ile oynadýlar sonra þikayet ediyorlar. Devlet vatandaþýna oyun oynar mý ya ? Bir gecede vurgunun dibini yaptýlar ne oldu 6 ay dövizin gazýný aldýlar. TCMB'nin sitesine gir görev tanýmýnda Merkez Bankasýnýn temel amacý olarak fiyat istikrarýný saðlamaktýr yazar. Fiyat istikrarý dediðin enflasyon. Adamlarýn umrunda deðil. Sene sonu enflasyon tahminlerindeki sapma %100 bilmemkaç olur mu ya. Görevini yapsýn önce o.

Parasý olan parasýný korumak için enflasyonist ortamda parayý mala baðlýyor. Bu forumdaki çoðu kiþi için arabayý tutku olarak görebilir ama sonuçta ticaretini yapanlar da var hayatýný sürdürmek için. Bayi kredi çýktý çýkmadý, rengi þu olsun, içi bu olsun uðraþmýyor; gümrükten çýkmadan parasýný alýyor. Galeri vitrine koyuyor alýrsan bu fiyatý diyor. Ýnsanlar ihtiyacý olmamasýna raðmen model kredi çekip model yükseltmeye çalýþýyor emek harcayarak kazandýðý para hiç olmasýn diye.

Kira artýþ sýnýrý getirdiler %25 kim dinliyor. %100 + enflasyon olan bir ülkede nasýl uygulayacaksýn. Sayelerinde yeni kiralýk ev tutacaklar için istanbulun en ücra köþesinde kiralar 6000den baþlýyor artýk. %25te direten kiracýlarý çýkarmak için evler takasa giriyor artýk ev sahipleri tarafýndan. 10-20 dairesi olup piyasayý körükleyeni geçtim. 40 yýl çalýþýp emekli maaþýnýn yanýna bir gelir eklemek için eve yatýrým yapan insanlar ekmeðin 5 lira olduðu yerde 5 bin emekli maaþý + 2 bin lira kira ile mi gecinecekler ? Mecburen arttýracaklar.

Velhasýl bu þekil günü kurtaracak hareketler ile bu iþler çözülmez. Olan iþi biraz daha kuralýna göre oynayan kurumsal satýþ firmalarýna oldu. Galericiler yine yýrttý gibi duruyor. Yapacak arabayý hýsým akraba üzerine aynen devam edecek.

Ormanci
16-08-2022, 15:41
Karakter düzeltme*

Þahap saçmalamanýn dik alasýný yapýyor. Sen açýk kapý býrakýrsan nas diye diye reel faizleri ekside tutarsan insanlar arkasýndan dolanýr. Piyasanýn ayarlarý ile oynadýlar sonra þikayet ediyorlar. Devlet vatandaþýna oyun oynar mý ya ? Bir gecede vurgunun dibini yaptýlar ne oldu 6 ay dövizin gazýný aldýlar. TCMB'nin sitesine gir görev tanýmýnda Merkez Bankasýnýn temel amacý olarak fiyat istikrarýný saðlamaktýr yazar. Fiyat istikrarý dediðin enflasyon. Adamlarýn umrunda deðil. Sene sonu enflasyon tahminlerindeki sapma %100 bilmemkaç olur mu ya. Görevini yapsýn önce o.

Parasý olan parasýný korumak için enflasyonist ortamda parayý mala baðlýyor. Bu forumdaki çoðu kiþi için arabayý tutku olarak görebilir ama sonuçta ticaretini yapanlar da var hayatýný sürdürmek için. Bayi kredi çýktý çýkmadý, rengi þu olsun, içi bu olsun uðraþmýyor; gümrükten çýkmadan parasýný alýyor. Galeri vitrine koyuyor alýrsan bu fiyatý diyor. Ýnsanlar ihtiyacý olmamasýna raðmen model kredi çekip model yükseltmeye çalýþýyor emek harcayarak kazandýðý para hiç olmasýn diye.

Kira artýþ sýnýrý getirdiler %25 kim dinliyor. %100 + enflasyon olan bir ülkede nasýl uygulayacaksýn. Sayelerinde yeni kiralýk ev tutacaklar için istanbulun en ücra köþesinde kiralar 6000den baþlýyor artýk. %25te direten kiracýlarý çýkarmak için evler takasa giriyor artýk ev sahipleri tarafýndan. 10-20 dairesi olup piyasayý körükleyeni geçtim. 40 yýl çalýþýp emekli maaþýnýn yanýna bir gelir eklemek için eve yatýrým yapan insanlar ekmeðin 5 lira olduðu yerde 5 bin emekli maaþý + 2 bin lira kira ile mi gecinecekler ? Mecburen arttýracaklar.

Velhasýl bu þekil günü kurtaracak hareketler ile bu iþler çözülmez. Olan iþi biraz daha kuralýna göre oynayan kurumsal satýþ firmalarýna oldu. Galericiler yine yýrttý gibi duruyor. Yapacak arabayý hýsým akraba üzerine aynen devam edecek.

Sakin, Þahap'ý savunmadým hoca :D

Kesinlikle katýlýyorum, þu an yaptýklarý her þeyde bu geçerli zaten. Ula sen önce olayýn asýl nedenini bul, düzelt. Ama onu yapmak yemiyor tabi. Yapamýyorlar :) O yüzden devamlý olarak etrafýndan dolanacak böyle saçma sapan iþler yapýyorlar. %100 katýlýyorum yoksa aynen.

Oradaki Þahap örneðim Bakan Yardýmcýsý örneði gibiydi, bizde esnaf da halk da þerefsizlik seviyor. Darbe muhabbeti zamaný hemen köþe baþý bakkal marketlerin fiyatlarý uçurmasý gibi... Havalimaný saldýrýsýnda taksicilerin fazla para istemesi gibi, onu demeye çalýþtým.

Aynen öyle, ayný þeyleri yazdýk zaten hep, galerilere bir þey olmadý þu aþamada.

8.000rpm
16-08-2022, 16:19
bu sistem , þirket kurmadan bireysel al-sat ticaretini teþviktir
aleni þekildedir
var mý bunun için bir kýsýt?
bir kiþi ayný sene içerisinde kendine ait bilmem kaç tane arabadan baþka araba satamaz diye?
alma kýsmýnda limit ok da satma kýsmýnda var mý?

Wromm
16-08-2022, 16:21
Sakin, Þahap'ý savunmadým hoca :D

Kesinlikle katýlýyorum, þu an yaptýklarý her þeyde bu geçerli zaten. Ula sen önce olayýn asýl nedenini bul, düzelt. Ama onu yapmak yemiyor tabi. Yapamýyorlar :) O yüzden devamlý olarak etrafýndan dolanacak böyle saçma sapan iþler yapýyorlar. %100 katýlýyorum yoksa aynen.

Oradaki Þahap örneðim Bakan Yardýmcýsý örneði gibiydi, bizde esnaf da halk da þerefsizlik seviyor. Darbe muhabbeti zamaný hemen köþe baþý bakkal marketlerin fiyatlarý uçurmasý gibi... Havalimaný saldýrýsýnda taksicilerin fazla para istemesi gibi, onu demeye çalýþtým.

Aynen öyle, ayný þeyleri yazdýk zaten hep, galerilere bir þey olmadý þu aþamada.

Yok zaten senin savunmayacaðýný biliyorum da insanlar bu yasaya çok bel baðlamýþ. :)

Az önce nebati açýklama yapmýþ senede 3 adetten fazla araç alým satýmý yapan 100 bin kiþi radarýmýza yakalandý diye. Yasak olmasýna raðmen adamlar satýþ yapmýþve bunlar göz yummuþ. Þimdi iþ kontrolden çýkýnca boþuna çabalar bunlar. Koy bir sistem 4. alým satýma izin vermesin noterde. Bilmem kaç senesinden kalma 80 liralýk borç için arabanýn satýþýný yapamadým ben bunu nasýl takip edemiyorsun !!!

Ormanci
16-08-2022, 16:27
Yok zaten senin savunmayacaðýný biliyorum da insanlar bu yasaya çok bel baðlamýþ. :)

Az önce nebati açýklama yapmýþ senede 3 adetten fazla araç alým satýmý yapan 100 bin kiþi radarýmýza yakalandý diye. Yasak olmasýna raðmen adamlar satýþ yapmýþve bunlar göz yummuþ. Þimdi iþ kontrolden çýkýnca boþuna çabalar bunlar. Koy bir sistem 4. alým satýma izin vermesin noterde. Bilmem kaç senesinden kalma 80 liralýk borç için arabanýn satýþýný yapamadým ben bunu nasýl takip edemiyorsun !!!

Eyvallah, bana kýzdýn sandým :D

Aynen öyle ya, amaç üzüm yemek deðil ki zaten. Yahu bu olayý zaten galeri-bayi yapýyordu, yapmaya devam edecek. Yaptýðýnýz iþ ne halta yaradý???? Her uygulama mý saçma sapan, her uygulama mý iþe yaramaz, her þeyleri mi beceriksizlik olur ya. Ýsyan ediyorum artýk. Takip edeceksin galeri ne yapýyor, satarken ne satýyor, nereden almýþ ne yapmýþ, bayi ne yapýyor ediyor, madem bu kadar peþinde koþmak istiyorsun...

KÖROÐLU
16-08-2022, 16:28
aleni þekildedir
bir kiþi ayný sene içerisinde kendine ait bilmem kaç tane arabadan baþka araba satamaz diye?

Bunun için (bildiðim ve okuduðum kadarýyla) vergi kanunlarýnda bir kýsýt yok.

Ama maliye nin (vergi dairelerinin) sistemi þuan ciddi anlamda e-sistemlerle entegre çalýþýyor ve geksis vb raporlar ile mükelleflere ait datalarý ciddi þekilde kolayca analiz edebiliyorlar.

Ki geçmiþte de V.d. Md. Yrd. yapmýþ olan validemle de konuþurken 3 adet üzeri alým satýma sýcak bakýlmadýðýný mükellefiyet tesis ettirdiklerini de ilk aðýzdan biliyorum.

Dolayýsýyla þahsi bir malý sana 6k km ve 6 ay geçmeden satamazsýn diyecek bir yasa yok, ki zaten anayasal haklara da aykýrý bir durum bu. Ticari olarak bunu kýsýtlarsýn ona biþi diyemem ki o da doðru deðil esasýnda.

Piyasaný bu hale gelmesinde tedarik zinciri sorunlarýnýn payý %20 ise yönetilemeyen ekonomi politikalarýnýn payý %80 dir.

Dolayýsýyla ekonomik koþullar insanlarý bu yollara ittiriyor, zira adam o arabayý galeriden 500 e bu gün almasa 1 ay sonra 600 e belki alamayacak.

Korku ile elimdeki param da zayi olmasýn diye bu ticarete aracý oluyorlar.

Kötü ekonomik koþullar, hayat pahalýlýðý enflasyon, malýn deðerinin her gün artmasý vs derken talep patlýyor, e arz da az olunca, malýn fiyatý bir anda þiþiyor.

Tabir-i caiz ise parayý veren düdüðü çalýyor.

Ormanci
16-08-2022, 16:31
aleni þekildedir

Bir de bu iþten en çok bayiler þikayetçi al-satçýlar için, adamlar bunlara iyice alan açmýþ oldu resmen.

Almada da satmada da var bildiðim.
Ama sistem þöyle iþliyormuþ, bunu da bana büyük bir galerici anlattý;

Örneðin x model 520i aldým geldim, 3 ay sonra beðenmedim sattým, sýfýr Mercedes aldým, 5 ay sonra araba çok sorun çýkarmaya baþladý, onu da sattým, Range Rover aldým, aðzýma edildi, 1 hafta sonra sattým, Corolla aldým. Etti mi 4... Hadi onu da satalým, 5.yi alalým.

O arada "eðer" denetlemeye "takýlýnýrsa"... Yani her zaman olmuyormuþ bu da...
Takýlýnýrsa, MASAK mý ne galiba incelemeye alýyormuþ, bu adam ne yapýyor, ne yapmýþ ne etmiþ vesaire diye ve yine EÐER, þüphe görürlerse sizi çaðýrýyorlarmýþ. Ya da yazýlý cevap istiyorlarmýþ.

Makul nedenlerle bu araçlarý alýp sattýðýnýzý belirtebilirseniz, iþte yukarýdaki örnek gibi, beðenmedim, arýza yaptý bilmemne oldu vesaire... Adamlar da bunu tutarlý bulurlarsa, ceza falan yenmiyormuþ. Ama yok, adamlar hesap hareketlerini keþfetti, sen sadece araba alýp satýyorsun, o zaman gel bakalým sen ticarete dökmüþün bu iþi, þirket kur yoksa cezaaaaa diyorlarmýþ.

8.000rpm
16-08-2022, 20:33
baktým þimdi biraz
almada sýnýr yok þahýs olarak
ama yýlda 3 satýþ yapabiliyormuþ þahýslar
3 tane þahýs bul , bunlar ayrý ayrý 3 ayda bir satýþ yaparlarsa mis gibi trafik yaratýlmýþ olur :):):)
biri eþi , biri kayýnbiraderi , biri anasý , biri babasý :):):)
mesela :):):)

KÖROÐLU
17-08-2022, 07:03
baktým þimdi biraz
almada sýnýr yok þahýs olarak
ama yýlda 3 satýþ yapabiliyormuþ þahýslar
3 tane þahýs bul , bunlar ayrý ayrý 3 ayda bir satýþ yaparlarsa mis gibi trafik yaratýlmýþ olur :):):)
biri eþi , biri kayýnbiraderi , biri anasý , biri babasý :):):)
mesela :):):)

Böyle bir komþum var, adam beden eðitimi öðretmeni, eþ dost 30 tane vekalet almýþ. Her ay 2-3 tane megane / fluence satar.

Sadece boyasýz düþük km ve otomatik alýr. Arabanýn a sýndan da anlamaz, düz binici yani.

Ama adam sistemin bug'ýný bulmuþ oradan yürüyor. Ciddi rakamlar kazanýyor baktýðýnda vergi vs ödemeden.

Sen ben para cebimize girmeden daha kaynaðýnda kesiliyor.

Aranel Ciryatan
17-08-2022, 07:17
2. el araç satýþ iþinin bireysel satýþtan alýnmasý lazým. Devlet denetiminde özel 2. el satýþ merkezleri kurulmalý ve satýþlar sadece o yetkili yerler tarafýndan yapýlmalý. Aracýn sigorta deðeri ne ise o deðer haricinde bir fiyat olmamalý.

Bizim ülke insaný ile baþka türlü baþ edemezsin. Tek düzen olacak o kadar. Öyle yok aksesuar vs varsa üzerinde yine sigorta þirketi ile görüþülerek aracýn sigorta deðeri ona göre belirlenecek hem kiþi sigortasýný ona göre yaptýracak farkýný ödeyecek. Hemde aracýný satarken o deðerdeki rakamdan satacak.

dirk
17-08-2022, 08:38
insan sormadan edemiyor neremiz düzgün diye =(

8.000rpm
17-08-2022, 08:51
2. el araç satýþ iþinin bireysel satýþtan alýnmasý lazým. Devlet denetiminde özel 2. el satýþ merkezleri kurulmalý ve satýþlar sadece o yetkili yerler tarafýndan yapýlmalý. Aracýn sigorta deðeri ne ise o deðer haricinde bir fiyat olmamalý.

Bizim ülke insaný ile baþka türlü baþ edemezsin. Tek düzen olacak o kadar. Öyle yok aksesuar vs varsa üzerinde yine sigorta þirketi ile görüþülerek aracýn sigorta deðeri ona göre belirlenecek hem kiþi sigortasýný ona göre yaptýracak farkýný ödeyecek. Hemde aracýný satarken o deðerdeki rakamdan satacak.

kesinlikle katýlýyorum
zaten sigorta-kasko rayiç bedeli diye bir kavram var , piyasa rakamlarý ile alakasý yok
e o zaman rayiç bedel çalýþmasý neden yapýlýyor neden her yýl kocaman listeler hazýrlanýyor bankalara sigortacýlara her yere unu kullan diye gönderiliyor?
kesinlikle devlet kontrolünde olmalý ve hem piyasa hem de sigorta-banka-kredi kuruluþlarý vs konsolide olmalý , birbirine yakýn-denk rakamlarla ilerlemeli satýþ bedelleri/alým bedelleri

....sonra kan ter içinde uyanmýþým :):):) nerdeeee anam babam... devlet dahil kimsenin iine gelmez... böyle gri alanlar böyle anlamsýz kazançlar vs herkesin dümenini besliyor arka taraftan... ah o arka taraflar yok muuu... herkesin eli bir baþkasýnýn g..tünde , dolayýsý ile kimse kimseyi bozmuyor bozmaz bozamaz :):):):)
:):):):)
ülkece resmen "birmilyon'cu" dükkanlara döndük
ama eskiden bu birmilyon'cu dükkanlarda kap kacak ývýr zývýr satýlýrdý :):):)
artýk ülkemde herþey gerçekten birmilyon :):):):):)

CND
17-08-2022, 09:52

Smm kýsmý tahmin ettiðim gibiymiþ. Açýklama için teþekkürler.

Anlattýðýnýz sistem sizin çalýþtýðýnýz firmalara ait bir sistem. Sizin çalýþtýðýnýz firmalardan daha büyük olup farklý süreçleri ayný anda yöneten firmalar da var. Bu yüzden sektörde görmüþ olduðunuz iki firmadan tüm sektör için kesin bir sonuca varmak mümkün deðil.

Örneðin LeasePlan'ýn henüz Doðuþ ortaklýðýnda olduðu ve dizel otm. comfortline sunrooflu jettanýn çýlgýnlar gibi talep gördüðü 2010-2012 arasýnda bir tarihte müþteri araç talep ettiðinde Doðuþ 2 tane jetta yanýna 1 tane de variant passat çakabiliyordu. Jetta gelsin diye kimsenin sesi çýkmazdý. Çünkü zaten para problemi olmayan bir þirketti. Yine ayný þirket min. 3 aracý olan müþteriye teklif verirdi. Baþka türlü teklif vermezdi. Yine bir diðer dev kiralama intercity o zamanlar kurumsal mail uzantýsý olmayan müþteriye teklif vermezdi. Ancak bunlar demek deðil ki tüm sektörün standartý budur veya olmalýdýr.

Keza günümüzde Ýntercity'nin ikinci el satýþýný son tüketiciye daha karlý yapmak için kurduðu ve katlandýðý maliyetleri de görüyoruz. Dist. ünden habersiz marka etkinliðini ülkeye getiren ve marka ile ülke dist. ünü karþý karþýya getirecek güçte araç kiralama firmasý bile var. :) O yüzden kime göre neye göre olmaz bunlar biraz gri.

Daha detaylý olarak ef186 isterse bahseder ancak muhtemelen ticari sýrdýr devamý :)

Bu filo fazlasý olup bir süre kiralanýp sonrasýnda da satýlma durumuna konu araçlar, piyasada fiyat yapýcý olabilecek adetlerde veya bilinirlikte hiçbir zaman olmadýlar. Mevcut enflasyon ile bu tip bir ticaretin artýk olmadýðýný da söylemekte fayda var.

Sti_Ozan
18-08-2022, 10:04
Sýfýr aracýnýzla Iðdýr-Ýstanbul seferleri atýlýr, 6000km itina ile 1 hafta içinde doldurulur iletiþim DM. :D

8.000rpm
18-08-2022, 11:27
Sýfýr aracýnýzla Iðdýr-Ýstanbul seferleri atýlýr, 6000km itina ile 1 hafta içinde doldurulur iletiþim DM. :D

araba yýpranmasýn o kadar yolda
müsait bi dynoya çýkarsak , cruise control baðlasak 120km/h , 2 günde 6.000 tamam
hem yakýtý da az yakar yolda gitmeye göre :):):):):)

milyon tane ekspertiz dükkaný var , kirala kardeþim 2 gün :):):):)
onlara da ekmek çýkar mis gibi :):):)

pirasa
19-08-2022, 10:28
araba yýpranmasýn o kadar yolda
müsait bi dynoya çýkarsak , cruise control baðlasak 120km/h , 2 günde 6.000 tamam
hem yakýtý da az yakar yolda gitmeye göre :):):):):)

milyon tane ekspertiz dükkaný var , kirala kardeþim 2 gün :):):):)
onlara da ekmek çýkar mis gibi :):):)

liftte yapsak olmaz mý ? yakýt masrafý daha az olur hem

GokhanRS
19-08-2022, 11:52

yýlýn en iyi fikri ödülünü kazandýnýz. :slomo:

GokhanRS
19-08-2022, 11:53
Ek fikir olarak ise rodajý tamamlanmýþ, gazlamaya hazýr fr :D

PiscocuK
19-08-2022, 12:23
Ben þimdi notere gidicem.Abla arabam 6800 de dicem oda benim beyanýma inanmayýp koca gtünü kaldýrýp aç bakim þu kontaðý mý dicek..Sonra ben ona abla arabayla gelmedim araba bayide duruyor dicem.Oda olmaz arabayýda al gel diyecek.
Yani birþeyler yapmaya çabalýyorlar ok ama heryaný o kadar açýk ki.
Ben artýk imzamý deðiþtireyim.Günümüz þartlarýnda bir geçerliliði yok sanýrým :)

burcinkarabacak
19-08-2022, 13:02
Ben þimdi notere gidicem.Abla arabam 6800 de dicem oda benim beyanýma inanmayýp koca gtünü kaldýrýp aç bakim þu kontaðý mý dicek..Sonra ben ona abla arabayla gelmedim araba bayide duruyor dicem.Oda olmaz arabayýda al gel diyecek.
Ben artýk imzamý deðiþtireyim.Günümüz þartlarýnda bir geçerliliði yok sanýrým :)

tam olarak ben de bunu söylüyordum arkadaþlar. noter ne bilecek araç gerçekte kaç km'de ya da shbinden'e ilan koyarken 6000 yazsa araç 0 km olsa kim ne bilecek ?

KÖROÐLU
19-08-2022, 13:18

Sen gitsen þahýs olarak zaten sana kimse biþi sormayacak, zira sen kendi adýna iþlem yapýyorsun, tüzel kiþiler için çýktý bu manasýz uygulama.

Ha onda da "xnxx motorlu araçlar a.þ" yetkilisiyiz diyelim, noterde iþlem yaparken dediðin gibi adam araç kaç km de diyecek 6001 diyip geçeceksin.

Noterlerin nefes almaya vakti yok kimse o km iþ iþi ile ilgilenmez, sýrf laf olsun diye önünü ardýný düþünmeden uygulama yaparsan herkes etrafýndan dolanýr böyle.

Mansýz iþler maalesef.

207_TR
21-08-2022, 09:46
Piyasanýn gazýný almak için yasak olmayan bir yasak getirdiler.

Ülkede haber ve spekülasyon gerekiyorsa ya marketlerdeki Yað fiyatlarý gündeme geliyor yada araba fiyatlarý.

PiscocuK
22-08-2022, 09:44
Þimdi sýfýr araç için bayiye parayý yolladým.Liste fiyatýnýn üzerindeki tutarý elden kabul ediyorlar sadece.Israrla hesap numarasý istememe raðmen vermediler.Aracý týrla aldýracaðýmý gelmeyeceðimi söyledim.Ýstanbul'da ofisleri olduðunu oraya elden götürmem gerektiðini söylediler :) Buraya fersah fersah döþenirde kendimiz çalar oynarýz.He benim hiç mi suçum yok çanak tutuyorum resmen.

cabrioleter
22-08-2022, 11:06
Sen gitsen þahýs olarak zaten sana kimse biþi sormayacak, zira sen kendi adýna iþlem yapýyorsun, tüzel kiþiler için çýktý bu manasýz uygulama.

Ha onda da "xnxx motorlu araçlar a.þ" yetkilisiyiz diyelim, noterde iþlem yaparken dediðin gibi adam araç kaç km de diyecek 6001 diyip geçeceksin.

Noterlerin nefes almaya vakti yok kimse o km iþ iþi ile ilgilenmez, sýrf laf olsun diye önünü ardýný düþünmeden uygulama yaparsan herkes etrafýndan dolanýr böyle.

Mansýz iþler maalesef.

bütün ülke xnxx motorlu araçlar a.þ.'ye döndü sýkýntý zaten burada..

KÖROÐLU
22-08-2022, 14:52
bütün ülke xnxx motorlu araçlar a.þ.'ye döndü sýkýntý zaten burada..

Az önce sýfýr araç satýþýný da aþaðýdaki yöntemle aþtýk,

xnxx.aþ yetklisi arabayý kuzenine alýyor sýfýr. Ertesi gün kuzen bunu xnxx a.þ. ye satýþ yapýyor. Dolayýsýyla xnxx a.þ. sýfýr aracýn 2. el sahibi oluyor.

Hadi dedik km ye takýldý, alýcýyla anlaþýyor km yi düþürenlere gidip kardeþ bi el at þunu 6001 yap diyor.

Sonra ekspertizde araç 6001 olunca o kýsmý da aþýyoruz. Satýþý gerçekleþtirip km ci abiye geri dönüyoruz ve km mizi yine sýfýrlýyoruz.

Tabi o arada ekpere git gel yapýlan km ler de sýfýrlanmýþ oluyor :)

KÖROÐLU
22-08-2022, 14:53
edit yok, bu km hüllesi rapor isteyen noter olursa diye. yoksa satýþ anýnda km beyanýna 6001 der geçersin.

kukuleta
23-08-2022, 09:47

Tek tekeri krikoyla kaldýrsak öyle km yapsak nasýlsa kilit yok araçlarda tek teker dönünce km saymazmý? lift masrafýndan kurtarýr :)

207_TR
23-08-2022, 14:29
Tek tekeri krikoyla kaldýrsak öyle km yapsak nasýlsa kilit yok araçlarda tek teker dönünce km saymazmý? lift masrafýndan kurtarýr :)

TAhminimce ilgili tarihten sonra exper raporu getirirler yada tüv belgesi isterler.

ES353
24-08-2022, 12:34
Km ve ay doldurmadan satýlan aracýn cezasý 8400tl olarak karar verilmiþ. Demekki araçlara 8400 tl zam gelecek :)

PiscocuK
24-08-2022, 12:44
Km ve ay doldurmadan satýlan aracýn cezasý 8400tl olarak karar verilmiþ. Demekki araçlara 8400 tl zam gelecek :)

Ya þunu baþtan söyleseniz.yok ordan gireriz burdan dalarýz þöyle çýkarýz böyle zýplarýz :) verin bilgiyi de iþimize gücümüze bakalým.

c.sar
24-08-2022, 14:12

yine halkýn yararýna bir karar bu yakýtla 6k km gezsen daha çok masraf çýkartýr uygun olsun diye 8400 yapmýþlar :)

|KaAn|
25-08-2022, 10:02
Milyonluk araç alan alsatçý ( Milyon altý pek araç kalmadý o ayrý ya) zaten %5-10 kârla koymuyorki satýþa..
Kimi neyi korkutmuþlar anlayamadým. 100.000 kiþiyi "radarýmýza aldýk" diyodu bakan, sarý site 2 günde 10.000tl üstü zam koyulan araçlarýn istatistiðini paylaþsa eminim özellikle galerilerde sabit kalanlara göre çokta fazla olur yüzdesi.

ef186
25-08-2022, 15:34
Þahsi yorumum çýkan kanun bir þekilde piyasada korku yaratýr, buda aksi þekilde fiyatlara yansýr.
2.elde otomobil fiyatlarý düþmez yükselir.
Piyasada satýþtaki otomobil adedi düþer, millet 6 ay malýný saklar ve öle satar. Bankaya faize para yatýrmak gibi düþünün. Hem bu korkudan satýn almayanlar sayesinde 0km otomobil bulmakta bir nebze kolaylaþýr, hemde bunu ticari olarak yapan adam için 2. el daraldýðý için kazanç 6 ay sonra çok daha fazla olur.

Ben konuya bu þekilde bakýyorum. Ayrýca bu sistem filo þirketlerini falan zorlamaz, zaten 12-24-36 aylýk kiralama yapýyor filo þirketleri. Bu þirketler zaten 0 km alýp satmak gibi bir döngüye sahip deðiller finansal yapý olarakta eskiden olabildiði gibi artýk bu pek mümkün deðil küçük düþünmeyin.
Küçük rent a car firmalarý yada günlük kiralama yapan büyük firmalar için zor bir dönem olacaðý kesin...

Gelelim piyasanýn bu denli þiþmesinin sebeplerine, fiyatlarýn bu raddeye gelmesinde 1 sebep var, yaþananlar da sonuçlarý...
Sebep basit Enflasyon... Para eriyor. insanlar cebindeki para erimesin diye mal edinmeye çalýþýyor.
Ev bark fiyatlarý da ortada gidip bir otomobil alýyor bunu tutuyor elinde... Ha 3 kuruþ fazlasý varsa para tatlý geliyor 1-2 al sat yapýyor.
Bunu her ay 85 milyonun binde 1'i yapsa 85.000 al sat gelir ki bence fazlasýdýr... Bu denli sýcak piyasada da mal ne olursa olsun fiyat yükselir...
Burda çýkan kanunun bu yazdýðýmý engellemeyeceði, kapsamýnda olmadýðýda ortada...

Bu durumda dünle bugün arasýnda tek fark vergisini vererek ticaret yapan, alým satým farkýnýn gelir vergisini ödeyen küçük yada büyük iþletmelere ceza olmuþ.
Ticaret duracakmý peki ? Tabiki hayýr adam amca oðlu, dayý, teyze birilerinin üzerine alacak satacak yoluna bakmaya devam edecek...

Bu kadar lafýn sonunda þahsi görüþüm, 2. Elde fiyatlar yükselir, 0km araç satýþýnda ilk anda bir rahatlama görülür ama ardýndan þu an bulunduðumuz noktadan daha yüksek hale gelen bir piyasa içine düþeriz...

Netice 2. elde otomobil fiyatlarý düþmez yükselir....

kanashibari
25-08-2022, 16:45
Netice 2. elde otomobil fiyatlarý düþmez yükselir....

Ülkede yükselen hiç bir þeyin inmediði gibi.

AþkýnS.
26-08-2022, 18:50
Bu piyasa düþmez, en baþta da söyledim, halen söylüyorum.
2 gündür baktýðým tüm araçlar ben baktýktan ve almadýktan sonra 25er bin lira fiyat arttýrdýlar. Sonrasýnda pahalý diyerek yönelmediðim araç bir anda ucuz kaldý ve gidip onu aldým. Ýlginç bir piyasa. 2 günde ortalýk karýþtý

Grimlord
26-08-2022, 19:06
Sizce þuan araç satmak için uygun dönem mi peki? Aracýmý alalý 2 ay oldu ancak bu fiyat oynaklýðý beni düþündürüyor, seçim gazýna ötv indirimi vs olursa avuçlarýz totoyu valla :D

AþkýnS.
26-08-2022, 20:22
Sizce þuan araç satmak için uygun dönem mi peki? Aracýmý alalý 2 ay oldu ancak bu fiyat oynaklýðý beni düþündürüyor, seçim gazýna ötv indirimi vs olursa avuçlarýz totoyu valla :D

Bence kötü fikir. 5 gün kadar önce e180imi sattým, piyasaya göre belki bi týk ucuzdu. Km düþüktü ve boyasýzdý. Þuan almak istesem 100 bin koymam gerekiyor üstüne. Þayet alacaðýnýz araç için arayý çok açmayacaksanýz satýlabilir

Mivec_4G63
27-08-2022, 21:58
Seçim stratejisi olarak ocak gibi fiyatlarýn yüzde 30 düþme ihtimali nedir?

R.I.P
28-08-2022, 10:50

ya 3-5 bakmayýp hýzlý bir takas ya da 1-2 gün içinde satýþ ve alýþ iþlemini bitirmek. baþka türlüsü çok riskli olur bence

Grimlord
28-08-2022, 12:41
Bence kötü fikir. 5 gün kadar önce e180imi sattým, piyasaya göre belki bi týk ucuzdu. Km düþüktü ve boyasýzdý. Þuan almak istesem 100 bin koymam gerekiyor üstüne. Þayet alacaðýnýz araç için arayý çok açmayacaksanýz satýlabilir

ya 3-5 bakmayýp hýzlý bir takas ya da 1-2 gün içinde satýþ ve alýþ iþlemini bitirmek. baþka türlüsü çok riskli olur bence

Aracýmý satýp farklý bir yatýrým için kenara para koyacaktým, 300-350 civarý bir araç almayý düþünüyordum ancak fiyatlarý görünce moralim bozuldu :D Þimdilik askýya aldým, hakkýmýzda hayýrlýsý

yilmazcatalbas
28-08-2022, 13:15

Özel deðilse kaça verdiðinizi ve km paket paylaþýr mýsýnýz?

AþkýnS.
28-08-2022, 14:53
Özel deðilse kaça verdiðinizi ve km paket paylaþýr mýsýnýz?

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-mercedes-benz-guler-oto-plaza-dan-2014-e-180-beyaz-boyasiz-bayi-59.000-km-1047168691/detay

Aracým buydu, ben 1050 liraya verdim.

oKsEAt
15-09-2022, 09:09
Dün sýfýr km ilanlarýnda olan araçlar bugün 6.001 6.053 6.257 þekline gelmiþ ama resimlere bakýyorsunuz poþetler duruyor, hatta bazýlarý fotoðraflarý deðiþtirmeyi unutmuþ 13 20 25 km deðerleri görünüyor.

Acaba gerçekten bir etkisi olacak mý ?

Sti_Ozan
15-09-2022, 09:47
Dün sýfýr km ilanlarýnda olan araçlar bugün 6.001 6.053 6.257 þekline gelmiþ ama resimlere bakýyorsunuz poþetler duruyor, hatta bazýlarý fotoðraflarý deðiþtirmeyi unutmuþ 13 20 25 km deðerleri görünüyor.

Acaba gerçekten bir etkisi olacak mý ?

Etki edecek bir durumu yok ki, araçlar yine satýþa devam edecek. Galeri ya da þahýs sana telefonda aracýn sýfýr olduðunu söyleyecek. 8000 TL cezasýný ödeyecek araç satýlacak. Bana göre bu sistem tamamen devlet baktý burda güzel paralar dönüyor e dedi benim ekmeðim niye olmasýn. Kimseyi de ürkütmeden 8000TL ceza koydular. Ülke genelinde her gün 50 tane sýfýr araç satýþý olsa ki bu çok minimum rakam günlük 400.000TL devlete ek gelir. Hem arabanýn bayii satýþýndan hem ikinci el satýþýndan kazanç win-win-win sistemi

KÖROÐLU
15-09-2022, 10:13
Etki edecek bir durumu yok ki, araçlar yine satýþa devam edecek. Galeri ya da þahýs sana telefonda aracýn sýfýr olduðunu söyleyecek. 8000 TL cezasýný ödeyecek araç satýlacak. Bana göre bu sistem tamamen devlet baktý burda güzel paralar dönüyor e dedi benim ekmeðim niye olmasýn. Kimseyi de ürkütmeden 8000TL ceza koydular. Ülke genelinde her gün 50 tane sýfýr araç satýþý olsa ki bu çok minimum rakam günlük 400.000TL devlete ek gelir. Hem arabanýn bayii satýþýndan hem ikinci el satýþýndan kazanç win-win-win sistemi

Araç fiyatý 810 bin idi atýyorum þimdi 818 bin oldu þuan fiyat. 800 e fit olan galerici cezayý da alýcýya yükleyerek iþi bitirir. Böyle palyatif iþlerle düzelmez bu mevzular.

Çatý çatýr faizi indirdiðin gibi ötv yi de indirsen güzel olmaz mý ? Kkm ile milletin parasýnýn deðerini kamu ya ödetiyorsun ya.

Sti_Ozan
15-09-2022, 10:16
Araç fiyatý 810 bin idi atýyorum þimdi 818 bin oldu þuan fiyat. 800 e fit olan galerici cezayý da alýcýya yükleyerek iþi bitirir. Böyle palyatif iþlerle düzelmez bu mevzular.

Çatý çatýr faizi indirdiðin gibi ötv yi de indirsen güzel olmaz mý ? Kkm ile milletin parasýnýn deðerini kamu ya ödetiyorsun ya.

Abi geçenlerde de ÖTV indirimi vs muhabbetine herkes bi acaba vs. dedi. ÖTV indirimi için bayilerin elinde araç kalmasý lazým, satamamasý lazým ki devlet bu konuda bir yaptýrým yapsýn. Ekonominin alabora olduðu dönemde bayilerin elindeki arabalarýn kapýþ kapýþ satýldýðý, milletin daha arabayý görmeden özelliðini bilmeden satýn aldýðý dönemde devlet böyle güzel gelirinin olduðu bir yerde indirim yapamaz zaten. He yaparsa güzel olur asýl dans o zaman baþlar :)

KÖROÐLU
15-09-2022, 11:01
Abi geçenlerde de ÖTV indirimi vs muhabbetine herkes bi acaba vs. dedi. ÖTV indirimi için bayilerin elinde araç kalmasý lazým, satamamasý lazým ki devlet bu konuda bir yaptýrým yapsýn. Ekonominin alabora olduðu dönemde bayilerin elindeki arabalarýn kapýþ kapýþ satýldýðý, milletin daha arabayý görmeden özelliðini bilmeden satýn aldýðý dönemde devlet böyle güzel gelirinin olduðu bir yerde indirim yapamaz zaten. He yaparsa güzel olur asýl dans o zaman baþlar :)

Ýþte ben de onu diyorum tüketici parasýný korumak için mal'a yatýrým yapýyor. Talebi artan malýn fiyatý otomatik yükseliyor o da = enflasyon. Düþünsene araba satýyorsun 10 kiþi var isteyen bana sat bana sat diyen, kime satarsýn fiyatý yüksek verene.

Bayi de 10 araba var 10 u da daha mal tezgaha inmeden satýlýyor devlet ötv + ötv nin kdv + kdv alýyor, akýyor yani neden musluðu kýssýn ki ?

*Üretim yavaþlamasý kaynaklý arz düþüþü de bir etken illaki. Yani çýplak fiyatý 188 olan 2.5 LT suv ye

85K KDV
283k ÖTV

Toplam: 557K ödedik. Bu nedir, bunu üreten taþýyan satan aracýsý danacýsý hepsi 185 lira alýrken sen üzerine 368K vergi alýyorsun.

207_TR
15-09-2022, 11:59
Bugünlerde kulislerde yine dönüyor düzenleme haberleri ama ben olursa bu gece olur diyordum. 15 Eylül süre bitiminde diye ama fos çýktý.

Ceza nýn deðiþik katsayýlarý varmýþ galiba.

Galeriye ayrý tutar, bayilere ayrý tutar, distribütör e ceza vs. Detayýný bilmiyorum.

kalipson
15-09-2022, 12:24
Ben ciddi ciidi bi düzenleme ya da hatta indirim bekliyorum. Hayýrlýsý inþallah

DOHC
15-09-2022, 12:38
Sarýþýn sitede yapacam dediði ayarlamalarý henüz yapmadý galiba program kodlarýnda......

DOHC
15-09-2022, 12:44
Böyle satýlan ilk araba için ceza 8k tl olsun.
Ýkinci vakada 80k tl olsun.
Üçüncü vakada 800k tl olsun :) .

8.000rpm
15-09-2022, 13:04
az önce telefonda geçen dialoðu aynen aktarýyorum ;
aradýðým yer , büyük bir markanýn en büyük yetkili bayisi
sýfýr km satýþ ile görüþüyorum , niyetim hanýmýn arabasýný takasa verip sýfýr bir araç almak...
xxx aracý soruyorum ,
sýfýr fiyatý 760.000.-TL , elimizde yok , aralýk ocak gibi gelir ama net deðil diyor..
ama ayný aracýn 2020 model 15.000km'de ikinci eli de var elimde diyor (kendi garantili ikinci el satýþlarý da var ya hani , güvenilir)
fiyat ne diyorum ,
776.000.-TL diyor :):):):)

yani siz bile kendi sýfýrýnýzdan daha pahalý þekilde kendi ikinci elinizi satýyorsunuz resmi olarak diyorum..
aldýðým cevap ;
evet , araba olmadýðý için durum böyle...
:):):):):)

yani olay "bayide sýfýrý 100 lira ama galeride 120 lira" olayýný aþmýþ
:):):)

d3n1s
15-09-2022, 13:12
sýfýr km satýþ ile görüþüyorum , niyetim hanýmýn arabasýný takasa verip sýfýr bir araç almak...
xxx aracý soruyorum ,
sýfýr fiyatý 760.000.-TL , elimizde yok , aralýk ocak gibi gelir ama net deðil diyor..
ama ayný aracýn 2020 model 15.000km'de ikinci eli de var elimde diyor (kendi garantili ikinci el satýþlarý da var ya hani , güvenilir)
fiyat ne diyorum ,

yani siz bile kendi sýfýrýnýzdan daha pahalý þekilde kendi ikinci elinizi satýyorsunuz resmi olarak diyorum..
aldýðým cevap ;

arz talep dengesi sacma sekilde calisiyor su aralar. Hic kimse elindeki mali piyasanin fiyatladiginin altina vermez, haliyle resmi bayi de olsa elindeki ikinci el mali piyasa ederinin altina vermeyecektir, bence gayet normal. Anormal olan bu durumun bu hale gelmis olmasi. Onunla alakali da soylenebilecek hemen hemen her seyi zaten bu forumda da farkli konular altinda soyledik sanirim hep beraber.

eminkilic61
15-09-2022, 14:05
Sarýþýn sitede yapacam dediði ayarlamalarý henüz yapmadý galiba program kodlarýnda......

ticari hesaplar 6.000 km altýnda
þahsi hesaplar 1.000 km altýnda ilan açamýyor

o yüzden ilanlarýn km kýsmýna 6.100 vs girilip açýklamaya, 'araç 0 km' yazýyorlar :D

207_TR
15-09-2022, 14:15
xxx aracý soruyorum ,
fiyat ne diyorum ,

aldýðým cevap ;

2.yaþýndaki arabanýn 0km parasýnda olmasýnda abesle iþtigal bir durum yok. Bence de mantýksýz.

Ama daha mantýksýz birþey söyleyeyim.

Vw Tiguan R line ( 0k bulana aþk olsun )
2022 Kasko Deðer Listesindeki bedeli 1.170.700,00

2020 Kasko Deðer Listesindeki bedeli ₺1.281.577,00

Ýnanmayan girsin baksýn Kasko Değer (https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi)

Böyle bir saçmalýk olamaz bence. Ama böyle

207_TR
15-09-2022, 14:19
2.yaþýndaki arabanýn 0km parasýnda olmasýnda abesle iþtigal bir durum yok. Bence de mantýksýz.

Ýnanmayan girsin baksýn Kasko Deðer (https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi)

Audi A6 40 Tdi - 2022 - ₺2.059.383,00

Audi A6 40 Tdi - 2020 - ₺2.801.429,00

d3n1s
15-09-2022, 14:25

Ýnanmayan girsin baksýn Kasko Deðer (https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi)

Bunlar sifir arac icin mi? Yani, 2020 yilinda sifir A6 40 TDI 2.800, 2022 yilinda sifir A6 40 TDI 2.000 mi?

207_TR
15-09-2022, 16:24
Bunlar sifir arac icin mi? Yani, 2020 yilinda sifir A6 40 TDI 2.800, 2022 yilinda sifir A6 40 TDI 2.000 mi?

Yok abi arabanýn kasko 2.el deðerinin ederi.

Yani bir aracýn 2.elinin 0km olanýnda fazla olabileceðinin resmi hali gibi.

Ormanci
16-09-2022, 08:11
Bugünlerde kulislerde yine dönüyor düzenleme haberleri ama ben olursa bu gece olur diyordum. 15 Eylül süre bitiminde diye ama fos çýktý.

Ceza nýn deðiþik katsayýlarý varmýþ galiba.

Galeriye ayrý tutar, bayilere ayrý tutar, distribütör e ceza vs. Detayýný bilmiyorum.

Perakende kanununa göre cezalar, sektöre özgü bir düzenleme yok aslýnda.
O noktada galeriler, resmi bayiler falan itiraz ediyorlar, farklý cezalar haksýzlýk vs. diye.

Çünkü kanunda atýyorum AVM'de isen þu kadar kata kadar artýrýlabilir, marka bayisi isen þu kadar artýrýlabilir, markanýn kendisi isen þu þu olur falan diye gidiyor ama tabi otomotive çok uymuyor o iþ :)

Bu arada otomotivde de TOKÝ modeli bir iþ yapabilirler gibi söylentiler baþladý.

Hayýrlýsý olsun, Reyiz tüm düðmelere basýyor.
Hadi böyle kazandýn diyelim, sonrasýnda ne yapacaksýn çok merak ediyorum? Ya da diyorlar ki ülkeyi komple batýrýp, muhalefete teslim edip, ardýndan da "bakýn yapamadýlar" deyip tekrar seçim kazanmayý düþünüyorlar gibi senaryolar da dolanýyor. Millet mal çünkü, unutur diyorlar kimin sebep olduðunu :)

d3n1s
16-09-2022, 09:04

eger dogru anladiysam, su an 2022 model A6'nin kasko degeri (sifir arac diyebiliriz) 2 lira, 2 yasindaki A6'nin kasko degeri 2.800 lira? Eger durum buysa zaten piyasadaki rant legalize olmus oluyor_

R.I.P
16-09-2022, 10:01

yani pert durumunda eski arabaya daha fazla ödeme yapýlacak, 2022 olarak ilanlarda yoksa bu dediðim senaryo gerçekten olabilir.

XoR
16-09-2022, 10:13
Geri çekilen kilometreler'den sonra yeni trend sýfýr araçlarýn 6001 km olarak km sayaçlarýnýn ileri sarýlmasý :)

drago
16-09-2022, 10:19

ahahaaha naptýnýz arabaya 2 yýl sonra halojen far, manuel koltuk, elle açýlan arka cam mý koydunuz :D

TSB yetiþemiyor demek ki

207_TR
16-09-2022, 11:59
yani pert durumunda eski arabaya daha fazla ödeme yapýlacak, 2022 olarak ilanlarda yoksa bu dediðim senaryo gerçekten olabilir.

Bende öyle anlýyorum, biri açýklasýn :)

darkmoon
17-09-2022, 17:38
Dün akþam bir arkadaþla konuþuyordum eðer dedim 6 binin altýnda satýþ olursa ne oluyor dedim 5 bin tl cezasý var dedi sadece eðer bu doðruysa çünkü bir yerden teyit ettiremedim zaten 600-700 bin tl araba alanada satana da 5 bin tl ceza bir para deðil ..

Ormanci
17-09-2022, 20:07
O noktada galeriler, resmi bayiler falan itiraz ediyorlar, farklý cezalar haksýzlýk vs. diye.

Çünkü kanunda atýyorum AVM'de isen þu kadar kata kadar artýrýlabilir, marka bayisi isen þu kadar artýrýlabilir, markanýn kendisi isen þu þu olur falan diye gidiyor ama tabi otomotive çok uymuyor o iþ :)

Bu arada otomotivde de TOKÝ modeli bir iþ yapabilirler gibi söylentiler baþladý.

Hadi böyle kazandýn diyelim, sonrasýnda ne yapacaksýn çok merak ediyorum? Ya da diyorlar ki ülkeyi komple batýrýp, muhalefete teslim edip, ardýndan da "bakýn yapamadýlar" deyip tekrar seçim kazanmayý düþünüyorlar gibi senaryolar da dolanýyor. Millet mal çünkü, unutur diyorlar kimin sebep olduðunu :)

Perakende kanunu da deðilmiþ, kesilen ceza Kabahatler Kanunu'na göreymiþ.

Bahsettiðim Perakende Kanunu sanýyorum daha önceki normal satýþlar vesaire için iþletmelerin tabi olduðu kanun.

Cezasý 8 küsür bin TL olarak geçiyor. Bu ekspertiz muhabbetini tespit edip keseceklermiþ, satýþ yapýlmasýnýn devamý halinde hülle þeklinde toplu ceza keserek, miktarý artýrarak caydýrýcýlýk planlanýyormuþ sanýyorum. Baþka bir Genelge ile yapacaklarmýþ galiba bunu.

Bu durumda bahsettiðim illa ekspertizle satýþ iþi yaþ olacak galiba.

furkane
18-09-2022, 14:42
Ne oynadýlar be yok 8 bin tl ceza yok 300 bin tl ceza . 15 eylülden önce zaten galeride olan sýfýr araclar sahýslarýn üstüne gecirildi. 15 eylülden sonrada bayiden sýfýr alacagý aracý sahýs üzerine alýyor. Ýlanda 6001 km arac ile incelemeyemi girdi galeri , cevabý cok basit X sahýsýn üstündeki aracý konsinye satýyorum karþýlýðýnda 5k gelir elde bunun faturasýný kestim vergisinide ödedim diyerekten zaten herkes olaydan sýyrýlýyor . Burda konu enflasyonu , fiyat artýsýn önünü kesmekti onu basardýlar ama

CloudGrey
18-09-2022, 17:59
xxx aracý soruyorum ,
fiyat ne diyorum ,

aldýðým cevap ;

ben bu olay için ülkemizde bir japon araç Distribütörünün yan " þirket " kurduðunu duydum.

Sýfýr gelen araçlara (zaten araba az geliyor) direk plaka basýp þirkete satýyorlar.

þirkette araçlarý 2.el adý altýnda (***** araba yok) sýfýrdan daha fazla paraya satýyorlar.

vatandaþý olmasak zevkli ülke aslýnda.

semavi
18-09-2022, 20:11
isteyen alir isteyen satar isteyen iteler... kime ne?

Ona yasak buna yasak... Manyak manyak isler...

Aranel Ciryatan
20-09-2022, 09:55
Bazý forum sitelerinde gruplar kurulmuþ ilanlarý maliye bakanlýðýna þikayet ediyorlar. :D Güzel bir oluþum olmuþ taktir ettim uðraþan arkadaþlarý.

arda35
20-09-2022, 16:07
Bazý forum sitelerinde gruplar kurulmuþ ilanlarý maliye bakanlýðýna þikayet ediyorlar. :D Güzel bir oluþum olmuþ taktir ettim uðraþan arkadaþlarý.

link var mý; girip bakalým biz de.

GokhanRS
20-09-2022, 17:27

bir kere daha kazansa ölene kadar baþkan olmuþ olur. adam 70e geldi. 100 yaþýna kadar aklý yerinde olarak yaþayacak deðil ya :D

zaten tüm amacý son kez kazanmak.