PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Frenlerim kendini özgür bırakıyor resmen :!

tr_select
20-09-2022, 20:22
Merhabalar.
2012 astra j gtc 1.4t araca 6 senedir sahibim.
Son 3 aydır anlatacağım sorunu yaşıyorum.

Misal.. bolu dağını iniyorum sakin sakin. Yolun ortasında frenler yumuşamaya başlıyor, yumuşuyor, yumuşuyor ve çatt %20-30 anca tutuyor. Yani aracı durdurmaya pek yetmiyor. Hadi bunu anladık. Eyvallah Asuman :/

Abi istanbul-köprü tarifiğini biliyorsunuz.
Maslaktan çıkıp uzun dur kalk yapanyapa anadoluya geçiyorum diyelim... Çat ferenler yumoşla yıkanmış gibi yumuş yumuş. İlk örnek gibi olmasa da yinede hissedilir derecede performans azalıyor.

Bu durumu ilk yaşadığım zaman öndeki trw söküp attım. Başka bir marka denedim ve yine aynı sorun.
Balatalar-diskler vs her şey olması gerektiği gibi. Problemsiz.

Bostancı tekno frene gidip durumu izah ettim. Ameliyat edelim dedim. Fren merkezi komple revizyona girdi. westinghouse kontrol edildi.
Makine ile tüm hidrolik boşaltılıp ate koyuldu ki ben daha önce 3-4 kere bosch-ate-moly vs değiştirip denemiştim. :confused:

Tüm balata-disk vs söküldü kontrol edildi neyse. Bir problem yok denildi. Ama var işte var :Deli:

Aracı biraz dinlendirip yola çıkınca kazık gibi.
30dk trafiğe girince bebe yağıyla yıkanmış gibi oluyor.
Güvenip agresif sürüş de yapamıyorum. Yemiyor :surucu:

Abilerim kardeşlerim bana akıl verin. 3-5 ayda fren muhabbeti yüzünden 5 liralık olmaya doğru geldim.
Bakan balata değiştirelim diyor. Eee ben değiştirdim. Hidrolik diyor? Ee onu da değiştirdim 2-3-4-5 kere.
Lifte alıp pomlatattırarak bile değiştirdim yani düşünün.
Fren merkezi tamam. Westinghouse tamam.
Balata disk hidrolik tamam.

Ee ne beni günahım daha :allaalla:

ghibli06
20-09-2022, 20:49
fren hortumlarının durum nasıl?

Strich Acht
20-09-2022, 21:16
Kaliper pistonlarından biri takılı kalmış olabilir, ısınıp fren hidroliğini kaynatıyor olabilir. Koku vs yok mu?

sanctuary35
20-09-2022, 21:44
bu sorun direk fren hortumunun sorunu değil mi?

tr_select
20-09-2022, 21:59
Kusura bakmayın, atlamışım.
Ön fren hortumlarını aşağı yukarı 1 sene kadar önce oem yeniledim.
Arka fren hortumlarının durumu güzel.

Kaliper pistonu takılı kalsa çok koku yapar diye düşünüyorum. Öyle aman aman koku vs de gelmiyor bu durumu yaşayıp aracı stop edince.

bilalMW
20-09-2022, 22:03
kaliperleri revizyon yaptırmakta fayda var. corsa c de başıma geldi kaliperleri revize ettim tamir kiti ile komple geçti.

turboman
20-09-2022, 23:24
Araç turbo galiba eğer turbo büyüttüyseniz ve downpipe falan varsa borular fren merkezine veya borularına yakınsa sıcaktan yapablir. Bu geldi aklıma :)

gokhankenar
21-09-2022, 06:58
Kusura bakmayın, atlamışım.
Ön fren hortumlarını aşağı yukarı 1 sene kadar önce oem yeniledim.
Arka fren hortumlarının durumu güzel.

Kaliper pistonu takılı kalsa çok koku yapar diye düşünüyorum. Öyle aman aman koku vs de gelmiyor bu durumu yaşayıp aracı stop edince.

Fren hortumlarinizda üretim hatası bir problem olabilir mi acaba:beuj::beuj:

tr_select
21-09-2022, 07:38
Fren hortumlarinizda üretim hatası bir problem olabilir mi acaba:beuj::beuj:

Üretim hatası olsa bir şekilde hissetmem gerekli değil mi.
Şimdi düşündüm. Mesela hava vs yapsa eksiltse yedek tankta bu durum belli olur.

Kaliper takılı kalsa araç akıp gitmez. Bazen, bazı durumlarda boşa alır ilerlerim trafikte. Yağ gibi aktı mesela her zaman.
Bilemedim. Midem bulandı iyice

Kadyr
21-09-2022, 16:39
Araç vakum hattı bunu etkiler mi?

turboman
21-09-2022, 16:50
Araç vakum hattı bunu etkiler mi?
Vakum binevi takviyedir aslında arıza olsa pedal sertleşir, burdaki arıza çok garip

turboman
21-09-2022, 16:52
Araç turbo galiba eğer turbo büyüttüyseniz ve downpipe falan varsa borular fren merkezine veya borularına yakınsa sıcaktan yapablir. Bu geldi aklıma :)
Bide aklıma abs beyni geldi eğer sıvı eksiltme yoksa abs beyninden olabilir çünkü üst fren merkezi ile kaliperler arasında abs beyni var orayı bir kontrol ettirin

tr_select
24-09-2022, 18:23
Benim de aklıma abs beyninden başka bir şey gelmiyor.

Bugün biraz yol yaptım, test ettim.
Fren pistonları kendini çekiyor. Diskler buz gibi.

Şimdi...
Üst merkez oring değişimi oldu, revizyon tamam.
Fren hortumları problemsiz.
Disk-balata problemsiz.
Hidrolik 1-2-3-4-5 kere değişti.

Geriye abs beyni kaldı. :agbe:
1-2-3 kişiden fiyatlar aldım. 3-5.5 arası diyorlar ortalama

dicaser
25-09-2022, 15:11
fren merkezi pompasına baktınızmı ? 2. egzantrigin ucundaki pompa ? hortumu falan çıktıysa fren yumuşar

turboman
25-09-2022, 22:11
fren merkezi pompasına baktınızmı ? 2. egzantrigin ucundaki pompa ? hortumu falan çıktıysa fren yumuşar
Yukardada yazdık vakum hattında kaçak olursa fren sertleşir diye yani hortum çıksa fren kazık gibi olur. Nasıl araba çalışmayınca sertse hortum çıkarsa veya pompa bozulursa. Ayrıyetten araç benzinli olduğu için o dediğiniz pompa dizellerde olur. Bu araçta varmı yokmu bilmiyorum.

dicaser
25-09-2022, 23:17
Yukardada yazdık vakum hattında kaçak olursa fren sertleşir diye yani hortum çıksa fren kazık gibi olur. Nasıl araba çalışmayınca sertse hortum çıkarsa veya pompa bozulursa. Ayrıyetten araç benzinli olduğu için o dediğiniz pompa dizellerde olur. Bu araçta varmı yokmu bilmiyorum.

1) a14net motorlarda dahil olmak üzere bilinen tüm thpler neyse fazla zırvalamama gerek yok , hepsinde fren vakum poması egazntrigin ucunda mevcuttur , sadece dizellerde degil benzinli araclardada mevcuttur

2) fren vakum hattı ayrıdır , fren vakum pompası apayrıdır ; fren vakum pompası iş görmeyen bir aracın frenleri kazık gibi olmaz egzantirik dondugu muddetce tabi :)

3) yukarıda bir sürü şey yazmış olabilirsin önemli bir sürü şey yazmış olman değil doğru şeyi yazmış olman , ki görüyorumki kimse vakum pompasından bahsetmemiş

turboman
26-09-2022, 07:23
1) a14net motorlarda dahil olmak üzere bilinen tüm thpler neyse fazla zırvalamama gerek yok , hepsinde fren vakum poması egazntrigin ucunda mevcuttur , sadece dizellerde degil benzinli araclardada mevcuttur

2) fren vakum hattı ayrıdır , fren vakum pompası apayrıdır ; fren vakum pompası iş görmeyen bir aracın frenleri kazık gibi olmaz egzantirik dondugu muddetce tabi :)

3) yukarıda bir sürü şey yazmış olabilirsin önemli bir sürü şey yazmış olman değil doğru şeyi yazmış olman , ki görüyorumki kimse vakum pompasından bahsetmemiş
Bende emin olmadığım için yoktur demedim zaten dizellerde olduğunu biliyorum benzinli motorda görmedim sen vardır diyince iddia etmedim.
Gelelim fren sistemine vakum pompası döndükçe fren yumuşak olur diyorsun doğru
Ama boruda kaçak olursada bozuk olduğu gibi veya dönmediği gibi frenin sert olacağını biliyormusun ?
En azından westenhausun çalışma sistemini bi araştır ne demek istediğimi ancak o zaman anlarsın.

tr_select
26-09-2022, 07:58
Beyler istanbul içi beni yönlendirebileceğiniz bir yer var mı.
Öpmeyecek, hakkını isteyecek.

tr_select
26-09-2022, 09:12

Biraz önce hortumları, en azından görebildiğim hortumları kontrol ettim. Problem gözükmüyor. Keşke hortum vs olsa

dicaser
26-09-2022, 11:33
Bende emin olmadığım için yoktur demedim zaten dizellerde olduğunu biliyorum benzinli motorda görmedim sen vardır diyince iddia etmedim.
Gelelim fren sistemine vakum pompası döndükçe fren yumuşak olur diyorsun doğru
Ama boruda kaçak olursada bozuk olduğu gibi veya dönmediği gibi frenin sert olacağını biliyormusun ?
En azından westenhausun çalışma sistemini bi araştır ne demek istediğimi ancak o zaman anlarsın.

:) polemik yaratmak istemiyorum ama ısrarla hatanızı tekrarlıyorsunuz ,

konusmanıza ve yazdıklarıma ozet olarak tekrarlamıs olayım bu konuyu kendi açımdan problemi yaşayan arkadaşa yardımcı olabilmek için kapatmış olayım;

1) fren vakum pompası benzinli araçlardada vardır (kimisinde mekanik kimisinde servodur)

2) fren vakum pompası ayrı bir olaydır westinghous ayrı bir olaydır ( wastinghousu neden araştırayım :) )

3) arkadaşın kullandıgı aracın motor kodu a14net 1.4 turbo ecotec motorunda fren pompası servodur , servo bozuldugunda fren vakum hattında sertleşme olmaz cunku servo donmeye devam edecektir

4) borularda kaçak olursa frenin sert olacagnı bilmiyormusun gibi bişey yazmışsınız budurumu ilk yazdıgımı tam olarak anlamadıgınıza veriyorum bunuda detaylı anlatayım

"fren merkezi pompasına baktınızmı ? 2. egzantrigin ucundaki pompa ? hortumu falan çıktıysa fren yumuşar"

sorun yaşayan arkadaş umarım sorununu çözebilirsin , şimdiden geçmişolsun

tr_select
26-09-2022, 17:37
Fren merkezini değiştirdim az önce. 900tl delphi.
Ön balataları da değiştirdiğim için çok anlayamadım fakat frenlerde değişen bir şey yok gibi.
Elde abs kaldı bir tek. Balatalar alışınca netleşecek durum.

tr_select
26-09-2022, 17:38
Şemsiyeyi sonuna kadar hissediyorum beyler. Açıldı tamamen.

tr_select
26-10-2022, 09:10
Mesaiden çıkıp evime gitmişim. Her zamanki gibi araçta bir süre inmeden önce otururken sırayla google haritalardan -abs- isimli tüm tamircileri aramaya başladım...
Maslak-Pendik arası 8-10 kişiyi arayıp derdimi anlattım.... Genel olarak telefonda verilen fiyat ve arızaya bakmamız gerek (muallak) diyerekten 3500-5500TL arası dendi :D

Bir usta, insan evladı.. Sanırım pendik-kartal taraflarındaydı. Adam telefonda teşhisi koyup İstanbul ile uğraşma. Google'a "abs Hakan usta" yaz, ara...
Aslında sök-tak-değiştirle ben de usta olmuştum bu zaman aralığında. Teşhisi koymuştuk hatta :ninca:

Neyse abi ben bu Hakan ustayı aradım. Maks 1500TL tutar diyince gözü kararttım cumartesi sabahı Ankaraya gittim...
Abs içerisinde çıbıklar var. Benim araçta esp olduğu için 10 tane varmış. Bu metal çubuklara bir düzenekle test yaptı. Benim absde iki tanesi çalışmıyormuş.
Dedi ki sen yoldan geldin. Sen 800TL ver. :scared: 1 saatte halletti... Sök tak için de 500TL verdim başka bir ustaya...
Aslında 500TL çok. Zaman-üstüm müsait olsa kendim söküp takacaktım da gözüm görmedi nedense. Problemin halledildiğinin sevincindeydim. :D

İşin özü-sözü İstanbuldaki bazı ustaları tenzih ederim fakat ayak üstü mucuklanacaktık.
500 yerde araştırmasaydım.. Ustalar mucuklaya mucuklaya usta yapmasaydı beni yine mucuklanacaktım.

Bu da böyle bir serüvendi...
Heh ABS değişecek 10.000TL diyenlerin de alayının....

PiscocuK
26-10-2022, 09:34
Çok geçmiş olsun.Teşhis edilmesi ve çözülmesi sevindirici.Artık ustalar işe motor indirerek başlıyor :)

CüneytIşıkkent
26-10-2022, 10:06
Çok geçmiş olsun çözülmesine çok sevindim

delyyy
26-10-2022, 10:40
Çok geçmiş olsun.
Kendisine usta diyen kişilerin yüzde 90'ı usta değil maalesef piyasada.
Bütün fren sistemini sırasıyla değiştirdikten sonra ustalık bunun neresinde? Eli anahtar tutan herkes üç aşağı beş yukarı bu parçaları zaten değiştirebilir.
Cem Yılmaz'ın dediği gibi, kendi lahmacunlarını yemeden ölmesinler :)

turboman
26-10-2022, 11:47
İyi şemsiye açılmadan kurtulmuşsunuz ;) abs olduğu belliydi arızanın sistemde sıvı kaçağı olmadığı için.

tr_select
26-10-2022, 12:18
Sök-tak-kontrol-değiştir derken geriye abs kalmıştı bir tek zaten... Onu da mucuklanmadan hallettik şükür.

Artık şükür diyorum çünkü Ankaradaki adam 800TL derken 3500-5500TL para istemek nedir ?
Ankaradaki adam da kira veriyor... O da ekmeğinin peşinde.
Lanet ettirttiler iyice.
Sıfır araç alıp 2-3 sene sonra tekrar sıfırlayanları şimdi daha iyi anlamaya başladım fakat imkanlar işte.... Ne diyelim.