PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Faiz Getirisi İle Araç Yenileme

Dreamcupra
01-08-2023, 08:58
Selamlar herkese bir konu var aklımda sizlerden de akıl almak istiyorum. 2020 model makyajlı G30 520i aracımı 3.2 milyon TL'ye ağustos ayında satıp ziraat bankası mevduat fazine koyup %33 ile 12 ay boyunca gelecek faiz getirisiyle euro alıp,2024 i5 m50/60 ne gelecekse elektirikli 5 serisine geçiş için plan yaptım. Mantıklımıdır ?

DOHC
01-08-2023, 09:12
i4 m40 4.2 milyon tl
i4 m50 5 milyon tl.

Kabaca i5 m40 en az 4.5 milyon tl olarak gelse, gerek dövizin artışı, gerek potansiyel ötv düzenlemeleri vs senin faiz gelirin bu değişikliğe izin vermez gibime geliyor.
Biraz da kredi çekerim diyorsan ayrı.

Dreamcupra
01-08-2023, 09:42
i4 m40 4.2 milyon tl
i4 m50 5 milyon tl.

Kabaca i5 m40 en az 4.5 milyon tl olarak gelse, gerek dövizin artışı, gerek potansiyel ötv düzenlemeleri vs senin faiz gelirin bu değişikliğe izin vermez gibime geliyor.
Biraz da kredi çekerim diyorsan ayrı.

Bu segmentte değişiklik yapmak için sizin için en mantıklı yol nedir ?

tequila818
01-08-2023, 09:44
Anladığım kadarıyla ana para TL'de kalacak, faizi ile Euro biriktirilecek. %33 mevduat getirisi enflasyonun altında kalacağı için değil i5 sattığınız arabayı bile alamazsınız 1 sene sonra çünkü alım gücünüz düşmüş olacak.

darkred
01-08-2023, 09:51
MB geçtiğimiz günlerde enflasyon tahminini paylaştı.

"2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik"

Buna göre şuan elinizde olan arabanın yıl sonu fiyatını iyi yada kötü kestirebilirsiniz. Faiz getiriniz size arabanın getirdiği kadar getirecek mi ? Bunu hesapladınız mı ?

Ayrıca MB sıkılaşma sürecine gittiği için farkettiyseniz dolar altın ve euro bu seviyelere demir attı.

Enflasyonist ortamda ve alım gücünün her ay daha da düştüğü bir ortamda ben aracınızı satıp faiz getirisiyle model yükseltebileceğinizi açıkçası düşünmüyorum.

Mal da kalmak şuanda en iyisi bence. 3 ay önce 370 e aldığım araba şuan 550 seviyesinde. Siz milyonluk araçtan bahsediyorsunuz.

Bence aracınızı satarsanız 12 ay sonra faiz ve euro getirinizle bırakın model yükseltmeyi bugün sattığınız aracınızı alamayabilirsiniz.

DOHC
01-08-2023, 10:31
Bu segmentte değişiklik yapmak için sizin için en mantıklı yol nedir ?

Ben olsam i5 fiyatı belli olunca ve muhtemel teslim tarihi geldiği zaman tekrar değerlendiririm.
Mevcut arabayı o zaman ya Borusan'a takasa veririm ya da piyasa da satar, üstünü bir şekilde tamamlamaya çalışırdım.

Evrenoz
01-08-2023, 10:34
TL Faiz mantıklı değil. Faiz getirisini Euro'ya çevirsen bile büyük olasılıkla 1 sene sonra elde edeceğin parayla sattığın arabayı 1 yıl yaşlanmış olarak alamazsın.
Borsa ( Bist30 ), Altın ve KKM sepeti tercih edilmeli.

Dreamcupra
01-08-2023, 11:06
Herkese teşekkür ederim yanlış bir yolmuş anladım. DOHC dediği gibi i5 fiyatı netleşip muhtemel teslim tarihi geldiğinde eğer şartlar olursa Allah nasip eder alırsam aracı konuyu burada güncelleyeceğim.

emre.ates
01-08-2023, 12:18
Herkese teşekkür ederim yanlış bir yolmuş anladım. DOHC dediği gibi i5 fiyatı netleşip muhtemel teslim tarihi geldiğinde eğer şartlar olursa Allah nasip eder alırsam aracı konuyu burada güncelleyeceğim.

Sıfır araçlara nerdeyse her ay zam gelir olurdu bugün aldığınız İ5 fiyatı teslim tarihi en erken 6 ay sonra olsa bile zamlanarak artacak.Gecen hafta Cuma günü sattığım aracımı ,yeni araç almak için 2 gün sonra almak isteğim araca 70 bin tl zam geldi sıfır fiyatına, burada 2 3 gün den bahsediyorum siz 1 yıl sonrası için plan yapmaya çalışıyorsunuz başarılar dilerim. :)

Mutu
01-08-2023, 12:42
araçlar kur üstüne vergili olarak ilaveten enflasyon zammıyla yükseliyor. Bu dediğiniz sistemde herhangi bir aracın fiyatını yakalayabileceğinizi düşünmüyorum. Zararlı çıkarsınız.

dirk
01-08-2023, 13:43
%37 veriyor anadolu bank şuan daha iyi verende vardır inceleme şansım olmadı. Ama %50 resmi enflasyon varken gerçek eflasyonda zararın olacakmış gibi geliyor. Faiz yerine sepet yapmak mantıklı

220T
01-08-2023, 14:57
Bu formülle 3 serisine düşersiniz.

TarikS
02-08-2023, 08:37
bugün ticareti yapıp aradaki farkı kredi çekip biraz diş sıkıp seneye (gelirinizin düşmeyip enflasyonla birlikte yükseldiğini varsayıyorum) rahat rahat kredi öderken "iyi ki almışım" deme ihtimaliniz o kadar yüksek ki. bunu da düşünün

CND
02-08-2023, 11:49
Enflasyonist ortamda eldeki nakiti koşturup, getirisi ile mal edinmek ve / veya eldekini yenilemek için kurmak istediğiniz sistemde temel eksik 24-36 ay sabit faizli TRY kredidir.

Düşük, sabit ve mümkünse 6 ay ödemesiz dönemli TRY kredi bulup malı hemen alıp elinizdeki likidi KKM'de değerlendirmeniz halinde kafanızdaki yöntem başarıya ulaşabilir. Aksi halde kendinizi fiyat listesinin peşinden koşarken bulursunuz.

Tüm bunların yanı sıra fiyatların TRY bazda artacağı fakat kar marjlarının sektör alışkanlıklarına geri dönmeye başlaması ile döviz bazında ucuzlayan veya zamlanmayan markalar göreceğiz. Talep normalleşip krediler olması gerektiği işleyişe geldikçe nakit krallığını ilan edecektir. Mevcut piyasa koşullarında çok özel şartlar hariç yukarıdaki denklemin eksiği olan tip bir krediye ulaşmanız mümkün değil.

GokhanRS
03-08-2023, 14:12
valla ben nakitçi adamımdır. nakitte kaldığım faiz dolar kkm eurobond her türlü sepeti denedim. ev ve araba kadar kazandırmadı.

Aracını satıp kupon arsa alırsan belki bir kaç sene sonra model yükseltirsin. faizle filan sattığın arabayı bile geri alamazsın.

imate
03-08-2023, 16:13
Bankada tutarak çok zarar edersiniz.Bankalar alım satım işlemlerinde çok fazla fark koyuyor..