Orijinalini görmek için týklayýnýz : Donusum bmw m araclar
su sira motor,mekanik, kozmetik swap yapilan m araclari cokca goruyorum. sadece bu isi yapan isletmeler bile var. fiyatlarida orijinal m araclara gore cok uyguna geliyor. bende e90 aracimi bu sekilde yapmayi planliyorum.
tecrubeleriniz nedir? bu sekil arac kullanipta memnuniyetsiz oldugunuz seyler oldu mu?
yusufcan_k
24-09-2023, 16:21
çok merak ettiðim bir konu prosedürü vs nasýl acaba
kozmetik olarak dönüþüm en kolay diye görüyorum. Direksiyon, koltuk vs koymak.
Konu motor ve þanzýman deðiþimi aslýnda
Birde onun üstüne fren, yürüyen deðiþimi var ki dananýn kuyruðunun asýl koptuðu yer bence. M araçlarý süspansiyon sistemi ve yürüyen farklý normal binek serilerinden
alt taþýyýcýlar, gergiler vs hepsi deðiþecek mi ? tüm bu deðiþim ( Motor - Þanzýman - Yürüyen ) deðiþtikten sonra hala ucuza geliyor mu araç ?
CloudGrey
24-09-2023, 21:57
Birde onun üstüne fren, yürüyen deðiþimi var ki dananýn kuyruðunun asýl koptuðu yer bence. M araçlarý süspansiyon sistemi ve yürüyen farklý normal binek serilerinden
alt taþýyýcýlar, gergiler vs hepsi deðiþecek mi ? tüm bu deðiþim ( Motor - Þanzýman - Yürüyen ) deðiþtikten sonra hala ucuza geliyor mu araç ?
sadece bunlarlada bitmiyorki...
e46 m3 lerin arka kuleleri kopuyor misal.
millet gergileri kaynaklýyor kuleye...
yani orjinal M'ler bile yetersiz....
bi 3.20'yi m'e çevirmek kýsaca çok ciddi iþ...
alt taþýyýcý, gergi vs hepsi deðiþti diyelim. Teknik olarak yine de M olmamasý lazým. Yurdýþý forumlarýnda yazan bilgelere göre M makinelerinin þasilerinde ekstra güçlendirme var, hatta kaynaklarýn bile farklý olduðu belirtiliyor.
Seyfettin777
25-09-2023, 00:15
Þaside farklýlýklar var illa ki, mesela E92 M3'ün "Additional reinforcements" baþlýðý ile Etk'da çýkan parçalarýnda görülüyor, þaft tünelinden çapraz þekilde çekilmiþ gergi, kule gergisi ve tamamen farklý traversi var. Bildiðim kadarýyla normal E92'lerde þaft tünelinden gelen gerginin karþýlýðý mevcut deðil. Yine çamurluklar da farklý ancak direklerle birlikte komple farklý görünüyor, muhtemelen iç kýsýmda da farklýlýklarý olduðu için böyle gözüküyor.
M araçlarýn bile birbirinden farklý özellikleri olabiliyor. Örneðin E46 M3 ile M3 CSL. Csl tamamen farklý taban sacý, bagaj havuzu sacý, göðüs sacý ve karbonfiber tavan kullanýyor. Ýç kýsýmda ses yalýtýmý yok, taban pütürü normal M3'e göre daha ince ve daha fazla punta kaynak var þasi üzerinde.
Yine E60 M5 için konuþmak gerekirse hem M modelde hem de normal E60'larda ön kýsým, yani motorun etrafýndaki neredeyse her yer aluminyumdur, sadece sileceklerin oradaki enlemesine olan parça çelik. Ancak E60 M5'in Smg þanzýman ve V10 motor yüzünden 50-50 aðýrlýk daðýlýmý bozulmasýn diye Bmw burada yine farklý bir aluminyum alaþýmý kullanmýþ, þimdi hatýrlayamadým yalan olmasýn ama motor ve þanzýman daha aðýr olmasýna raðmen baz E60'lardan biriyle ayný aðýrlýktaydý, bu da karoserde belirgin bir fark olduðunu ispatlýyor. (Aklýmda nedense 545i olarak kalmýþ ancak emin deðilim.)
Her modelin standardýndan farklý özellikleri var ancak çok profesyonel olmayan bir sürücünün bu farklarý direkt algýlayabileceðini, gerçek muadilini sürmeden anlayabileceðini pek sanmýyorum, öte yandan yýllarca Arge'si yapýlýp onlarca mühendisi tarafýndan tasarlanarak yüzlerce testten geçip üretilen bir makinenin de "swap" yoluyla yeniden bire bir aynýsýnýn üretilebileceðine inanmýyorum dürüst olmak gerekirse.
Mevcut m modellerinin,mevcut non m kasalarýna sahipseniz motor seçeneði farketmez kuru kasa hale getirip tüm parçalarý takabilirsiniz. Ki bu yapýlan araçlarada aynýsý uygulanýyor. Örnek veriyorum e92 320i araca sahibiz.E92 m3 için tek yapmak gereken bütün parçalarý tek tek sipariþ edip eksiksiz þekilde montajlatmak.
Eskiden m4 lerde baþlayan en üst motor seçeneklerinde dönüþüm olabilir söylentisi vardý ama buda önemli deðil. Çünkü arabanýn üstünde 1 tane civata bile kalmýyor 418i neyse 440i de ayný ,çünkü altta bir ekipman olmuyor.Hepsi M4 olmak zorunda kalýyor.
Yani kýsacasý olay tamamen parça ve montaja baðlý.Parçalar tam ise montajda basit.
(M2-M3-M4 Denendi.)
Saygýlarýmla.
Mevcut m modellerinin,mevcut non m kasalarýna sahipseniz motor seçeneði farketmez kuru kasa hale getirip tüm parçalarý takabilirsiniz. Ki bu yapýlan araçlarada aynýsý uygulanýyor. Örnek veriyorum e92 320i araca sahibiz.E92 m3 için tek yapmak gereken bütün parçalarý tek tek sipariþ edip eksiksiz þekilde montajlatmak.
Eskiden m4 lerde baþlayan en üst motor seçeneklerinde dönüþüm olabilir söylentisi vardý ama buda önemli deðil. Çünkü arabanýn üstünde 1 tane civata bile kalmýyor 418i neyse 440i de ayný ,çünkü altta bir ekipman olmuyor.Hepsi M4 olmak zorunda kalýyor.
Yani kýsacasý olay tamamen parça ve montaja baðlý.Parçalar tam ise montajda basit.
(M2-M3-M4 Denendi.)
Saygýlarýmla.
parcalar alinip takilir zaten, asil sorulan degisemeyecek parcalardaki durum? Sasideki kaynaklar, puntolar, ek baglantilar vs.
parcalar alinip takilir zaten, asil sorulan degisemeyecek parcalardaki durum? Sasideki kaynaklar, puntolar, ek baglantilar vs.
Deðiþen en büyük 3 kalem parça oluyor. Arka çamurluklar ve varsa carbon tavan.Bunlarýnda þaseyle pek iþi olmuyor.Arka çamurluklar fabrika ölçüsünde söküp takýlýyor.Takýlacaksa carbon tavanda orj puntodan söküp yerine montajlanýyor.
Baþka bir fazla bir detay yok aslýnda.Ama tabiki önemli detaylar ciddi iyi ustalýk istiyor.
Deðiþen en büyük 3 kalem parça oluyor. Arka çamurluklar ve varsa carbon tavan.Bunlarýnda þaseyle pek iþi olmuyor.Arka çamurluklar fabrika ölçüsünde söküp takýlýyor.Takýlacaksa carbon tavanda orj puntodan söküp yerine montajlanýyor.
Baþka bir fazla bir detay yok aslýnda.Ama tabiki önemli detaylar ciddi iyi ustalýk istiyor.
M sasi ile normal sasinin ayni olmadigini dusunuyorum, ki benden daha bilgili arkadaslar olmadigi yonunde ciddi argumanlar sunmuslar. Ayni olmayan yerlere olmasi gereken guclendirmeler vs uygulaniyor mu? Mesela E60 M5'te guclendirilmis aluminyum olan bir parcadan bahsediliyor, normal E60'larda celikmis o parca, donusumde o parca degistiriliyor mu mesela?
M sasi ile normal sasinin ayni olmadigini dusunuyorum, ki benden daha bilgili arkadaslar olmadigi yonunde ciddi argumanlar sunmuslar. Ayni olmayan yerlere olmasi gereken guclendirmeler vs uygulaniyor mu? Mesela E60 M5'te guclendirilmis aluminyum olan bir parcadan bahsediliyor, normal E60'larda celikmis o parca, donusumde o parca degistiriliyor mu mesela?
E60 m5 için bir tecrübem yok.Ankarada þuan 10’dan fazla dönüþüm e60 m5 var.Ben pek yapýlamayacak bir þey göremiyorum.Ustanýz iyi ise herþeyi takabilir.
Yeni modellerin hepsini karþýlaþtýrmasýný yapacak kadar mesai harcadým.Gerçekten bir fark olmuyor.Bir Michael Schumacher deðilim ama farký anlayacak kiþiye saygý duyarým.Ben gayet keyifle kullandým.
Þunu kesinlikle söylemek isterim; Hileli hurdalýsýndan kesinen uzak durun.
Bire bir tüm parçalarý deðiþerek yapýlan dönüþümler varsa tebrik etmek lazým.
Motor -Þanzýman - Yürüyen - LSD fln gibi. Ama illa ki biþeyler atlanýyordur gibi düþünüyorum bu dönüþümlerde.
Þasi farklýysa ona yapacak birþey yok zaten, eldeki þasiyle devam edilir farký da piste çýkýnca anlaþýlýr günlük kullanýmda anlaþýlmaz.
Ama dediðim gibi tüm yürüyeni M yapmak gergiler burçlar dahil bide üstüne LSD vs takmak çok ciddi emek ve para. (Motor - Þanzýman -Fren zaten deðiþmesi lazým )
Varsa böyle bi deðiþim bende bilmek isterim ama dediðim gibi bir þeyler eksik kalýyordur sanki...
cabriolet
25-09-2023, 11:39
genelde yurtdýþýndan m4 getirip 418i ye geçiriyolar zaten parçalarýn hepsini eksiksiz þekilde yoksa zaten astarý yüzünü geçer bu iþin bu arada bu iþ çok eskiden beri yapýlýyo zaten boþ mercedesleri bmwleri donaným olarak dolduruyolardý eskiden araba getirip þimdide 316i den m3 418i den m4 yapýyolar bi fark yok
genelde yurtdýþýndan m4 getirip 418i ye geçiriyolar zaten parçalarýn hepsini eksiksiz þekilde yoksa zaten astarý yüzünü geçer bu iþin bu arada bu iþ çok eskiden beri yapýlýyo zaten boþ mercedesleri bmwleri donaným olarak dolduruyolardý eskiden araba getirip þimdide 316i den m3 418i den m4 yapýyolar bi fark yok
Parçalar hadi neyse de motoru da mu o donör araçtan alýyorlar?
cabriolet
25-09-2023, 12:12
komple bütün parçalarý geçiriyolar bide baþka yerden neden motor getirmekle uðraþsýnlar hazýr arabanýn üzerinde varken
komple bütün parçalarý geçiriyolar bide baþka yerden neden motor getirmekle uðraþsýnlar hazýr arabanýn üzerinde varken
yurtdisindan gelen aractan motor aktarip nasil ruhsata isliyorlar?
Seyfettin777
25-09-2023, 12:25
yurtdisindan gelen aractan motor aktarip nasil ruhsata isliyorlar?
Cevap basit, iþlemiyorlar. :D
Buraya araç getirip boþaltmak yasal deðil ancak yakalanmadýðýnda tespit de edilemiyor, aracýn motoru vb parçalarýna fatura kesilmiyor genelde kesilmezse Tüv'den hatýr gönül bir tane muameleci bulup geçiriyorlar, motor no okunamazsa zaten hafif kusurla araç geçiyor...
Ya da bir yere fatura kestirip yedek parça gibi göstererek aracýn ruhsatýna yeni motoru tescil ettiriyorlar bu da 2. Seçenek.
cabriolet
25-09-2023, 12:29
evrak kýsmýný bilmiyorum hiç sadece yapýlýþ þeklini biliyorum bu iþin kendim dönüþüm olmayan m4 kullanýyorum ama bana bile dönüþüm iþi mantýklý gelmeye baþladý
GokhanRS
25-09-2023, 12:44
tüvden nasýl geçirdikleri konusunda tecrübem yok ama çoðu kiþi motoru iþletmiyor. böylece vergi de düþük kalýyor. kendim yapar mýyým? hayýr.
bizim devlet bunu da çözer nasýlsa. yaparsam patlamak kesin bana denk gelirdi. Ben yapmýyým ki kimse patlamasýn. yurtdýþýndan ilk telefon aldýðým günün ertesi günü vergi gelmiþti :D
Buraya araç getirip boþaltmak yasal deðil ancak yakalanmadýðýnda tespit de edilemiyor, aracýn motoru vb parçalarýna fatura kesilmiyor genelde kesilmezse Tüv'den hatýr gönül bir tane muameleci bulup geçiriyorlar, motor no okunamazsa zaten hafif kusurla araç geçiyor...
Ya da bir yere fatura kestirip yedek parça gibi göstererek aracýn ruhsatýna yeni motoru tescil ettiriyorlar bu da 2. Seçenek.
Bu iþ hiç iþletmemekten daha riskli sanýrým. Faturayý kesen firmanýn önce giriþ yapmasý gerek. Onu nasýl hallediyorlar acaba.
ilanlarda benim gordugum donusumlerin hepsinde nal kadar "motor ruhsata islidir" yazdigi icin merak ettim. Gurcu'den Bulgar'dan arac getirip motor aktarmak tam legal degildir, olsa olsa yari legal olur, hatir gonul isleriyle :D
Seyfettin777
25-09-2023, 14:14
arda35
Giriþ çýkýþ nasýl yapýyorlar açýkçasý bilmiyorum iþin içinde olmadýðým için ama VUK kapsamýnda ceza dosyalarýna baktýðým müvekkillerden anladýðým kadarýyla ihbar olmadýkça yakalanmak biraz zor, ya da bazý esnaflar birbirleri arasýnda hayali ticaret yapýp vergilendirmeyi malýn esas sahibine ödetiyor, bu þekilde sirkülasyona sokabiliyorlar.
d3n1s
Evet çoðu öyle ne yazýk ki. Yani þöyle düþünün a malýnýn x bedeli var, bu bedel üzerinden Ötv+Kdv+Gümrük vergisi alýnacak. Ayný malzemeyi yurtiçinde vergilendirilmiþ haliyle x5 deðere satýyorlarken sen bunlarý 1x-2x bedellerle alýp montaj dahil araca takýp satýyorsan orada bir durup düþünmek lazým, nasýl daha ucuza mal ettin?
Faturalý olarak alýp takan adamýn þahsi sorumluluðu olmasa da faturayý kesen bu tip iþlerde sorun yaþayabilir, iþ ki ortaya çýksýn.
2. El araç piyasasý, sýfýr araç muhabbetleri nedeniyle devletin þu aþamada bu alanda yeteri kadar titiz çalýþamadýðýný düþünüyorum ancak birileri bu iþe uyanýp incelemeye baþladýðýnda sýkýntýlý durumlar önlenemez bence. Neticede bu devlet Sibel Can'ýn altýndan buzdolabý diye gümrükten girip sonrasýnda otomobil diye tescillendiði için G kasa Mercedes'ini aldý, kimseye acýmazlar. :D
GökhanÖzkan
26-09-2023, 11:56
Benimde çok merak ettiðim bir konu. Yapanlarýn milyon milyon kendini katladýðý borusanýn getirdiðinden daha çok M otomobil olmasý düþündürücü :hehe::hehe::Bravoo:
araba alýp proje yapýp binen adama lafým yok hobi ama bu iþten ciðeri 5 para etmeyip köþeyi dönenler için bende bekliyorum ne zaman öpülecekler :Bravoo:
Tayfun.O
26-09-2023, 16:53
Binek araç için motor gücü ve hacmi açsýndan ayný marka ait ve ayný çeþit yakýtý kullanýlan motorlarda en fazla %20 güç ve hacim artýþý yapýlýyor diye biliyorum ama yarýþ aracý olarak gösterildiði zaman bu sýnýrlama kalkýyor ama her sene TÜV'e girmesi gerektiðini biliyorum. Yarýþ aracý olarak gösterildiði zamanda roll-cage vs isteyebilirler mi onu da bilmiyorum. Ama gördüðüm kadarýyla çoðu bmw lerin motoru ruhsata iþlenmiyor bizim buralarda motor numarasýna bakan yok zaten
Binek araç için motor gücü ve hacmi açsýndan ayný marka ait ve ayný çeþit yakýtý kullanýlan motorlarda en fazla %20 güç ve hacim artýþý yapýlýyor diye biliyorum ama yarýþ aracý olarak gösterildiði zaman bu sýnýrlama kalkýyor ama her sene TÜV'e girmesi gerektiðini biliyorum. Yarýþ aracý olarak gösterildiði zamanda roll-cage vs isteyebilirler mi onu da bilmiyorum. Ama gördüðüm kadarýyla çoðu bmw lerin motoru ruhsata iþlenmiyor bizim buralarda motor numarasýna bakan yok zaten
Motor ruhsata iþlenmese 2 yýlda bir girdiði TÜV den nasýl vize alacak araç ? Motor no ya bakan yok tamam da, Sýralý 3 silindir v6 motoru görünce kaputta bu ne arkadaþ aracýn ruhsatýnda 320i ya da 316i yazýyor demezler mi ? Kýla tüye takýlýyorlar o kadar bunu pas geçeceklerini hiç sanmýyorum.
Bu kadar masrafa girip dönüþüm yapýyorsan bi zahmet motoru da ruhsata iþletmek lazým.
* Sýralý 6 silindir V6 motor olacaktý :)
Tayfun.O
27-09-2023, 01:38
Motor ruhsata iþlenmese 2 yýlda bir girdiði TÜV den nasýl vize alacak araç ? Motor no ya bakan yok tamam da, Sýralý 3 silindir v6 motoru görünce kaputta bu ne arkadaþ aracýn ruhsatýnda 320i ya da 316i yazýyor demezler mi ? Kýla tüye takýlýyorlar o kadar bunu pas geçeceklerini hiç sanmýyorum.
Bu kadar masrafa girip dönüþüm yapýyorsan bi zahmet motoru da ruhsata iþletmek lazým.
abi adam motorun markasýna bakýyor 3.0 cc mi v6 mýymýþ diye bakmýyor bmw mi bmw diyip geçiyor
abi adam motorun markasýna bakýyor 3.0 cc mi v6 mýymýþ diye bakmýyor bmw mi bmw diyip geçiyor
O zaman istediðin marka motoru araca koy, üstüne plastik koruma yý kendi markan olandan geçir bitti gitti mi ? :)
Bence büyük risk
darkmoon
27-09-2023, 08:55
Þu sýra fiyatlardan ötürü bmw lerde inanýlmaz restarasyon var herkes ucuza kýyýda köþede bulduðu kelepir sorunlu sýkýntýlý özellikle e34,e36,e39,e60 çok kovalýyor ..
O zaman istediðin marka motoru araca koy, üstüne plastik koruma yý kendi markan olandan geçir bitti gitti mi ? :)
Bence büyük risk
Eh evet? :) O anlamda bi ustalýklarý bilgileri yok ki?
Anca þöyle, atýyorum günde 100 tane bi araçtan görüyorsa, kaputu açtýðýnda "çok çok çok farklý" bir görüntü ile karþýlaþtýðýnda "bu ne ya" diyebilir. Ancak yine de lan bu motor farklý, bu araba farklý, bilmemne diyebilecek bilgiye hiç bir muayene elemanýnýn haiz olduðunu sanmýyorum.
Sonuçta, motoru boyayan, farklý renk hortumlar kullanan, filtre takan vesaire yapan, yani görüntüyü daha basit þekilde bile deðiþtirenler var. Bu da bir þeyler yapmýþ diye bakar geçer, ne anlayacak :)
Plastik korumayý geçir bitti gitti çok daha güzel bir yöntem hatta zaten :) Herkes benzer þekilde katalizatörü geçiriyor içi boþ, dýþarýdan var mý var :)
Eh evet? :) O anlamda bi ustalýklarý bilgileri yok ki?
Anca þöyle, atýyorum günde 100 tane bi araçtan görüyorsa, kaputu açtýðýnda "çok çok çok farklý" bir görüntü ile karþýlaþtýðýnda "bu ne ya" diyebilir. Ancak yine de lan bu motor farklý, bu araba farklý, bilmemne diyebilecek bilgiye hiç bir muayene elemanýnýn haiz olduðunu sanmýyorum.
Sonuçta, motoru boyayan, farklý renk hortumlar kullanan, filtre takan vesaire yapan, yani görüntüyü daha basit þekilde bile deðiþtirenler var. Bu da bir þeyler yapmýþ diye bakar geçer, ne anlayacak :)
Plastik korumayý geçir bitti gitti çok daha güzel bir yöntem hatta zaten :) Herkes benzer þekilde katalizatörü geçiriyor içi boþ, dýþarýdan var mý var :)
mesela ben bir tüvtürk çalýþaný olsam ve ben petrolhead biriyim. swap yapýlmýþ bir bmw görsem gayet görmezden gelir motor no okunamadý yazar geçerim. çünkü en ufak arýzada hem iþlem süren uzuyor hem de bunun bir prim sistemi yok. eðer sistem hata bulana prim sistemiyle çalýþsaydý hepsi elinde balata spreyiyle endoskop kamerayla bütün araçlarýn motor numaralarýný okurlardý.
mesela ben bir tüvtürk çalýþaný olsam ve ben petrolhead biriyim. swap yapýlmýþ bir bmw görsem gayet görmezden gelir motor no okunamadý yazar geçerim. çünkü en ufak arýzada hem iþlem süren uzuyor hem de bunun bir prim sistemi yok. eðer sistem hata bulana prim sistemiyle çalýþsaydý hepsi elinde balata spreyiyle endoskop kamerayla bütün araçlarýn motor numaralarýný okurlardý.
Hata bulana prim diye bir þey olmaz ki, zaten görev tanýmlarý bu ama :) Ancak çoðu zaman çoðu þeyi sallamasyon geçiyorlar.
Adam kaputu açýyor, 1sn bakýyor, geri kapatýyor.
Eski arabada xenonlarý söküp ampulü öylesine takýp giriyordum, aydýnlatmýyor ulan yani, ampul yalan yanlýþ bi yerde :D
Motor no da okunamýyor tabi :)
Seyfettin777
27-09-2023, 11:10
Abi yanlýþ anlama ama bence bu sistemde de baþka sýkýntýlar olur. :D
Mesela hiç kazasý, týklamasý dahi olmayan, sýfýr alýndýðýndan beri sahibi olduðumuz tamamen yetkili servis bakýmlý ve bixenon farlý araca dahi far yönü hatalý diye yazýyorlar, ma.lum herkesin araçta bunu hafif kusur diye yazdýklarý gibi. Ya da bir zaman çok yaþanmýþtý benzer olaylar, karbonfiber tavanlý araçlarýn "ruhsatta çift renk olmamasý" nedeniyle aracý muayenede býrakýyorlardý. Bununla ilgili dayýmýn bir arkadaþý E92 M3'ünü muayeneye sokamadýðý için günlerce yetkili servisten mütalaa benzeri bir yazý bekledi, antetli kaðýda Almanya'dan gelen cevap ve Borusan'ýn üst yazýsýyla adam Tüv'e gidince bu sefer de Almanya'dan gelen cevap yazýsýný yeminli notere çevirttir getir diye 2. sefer adamý muayenede býrakmýþlardý da adam cinnet geçirmiþti Tüv'de. Adam araç muayenesine avukatla gitti yani 3. seferinde böyle iþ olur mu?
Þimdi bu iþe bir prim-teþvik benzeri bir zýmbýrtý getirirlerse bunun arkasýný kimse alamaz, iþ yoðunluklarý fazla olduðu için detaylý inceleme yapamamalarýný bir nebze anlýyorum ama çoðu personelin teknik bilgisi ve donanýmý da yok, araçtaki mevzuyu anlayamýyorlar, düzgün yorumlayamýyorlar. Biz zamanýnda Doblo'yu muayeneye götürdüðümüzde araç 5 kiþilik ama arka koltuk kafalýðý 2 tane diye muayeneden kalmýþtýk, halbuki koltuk desenine göre arkada 3 kiþilik yer olduðu da anlaþýlýyordu, Tofaþ'ýn panelvandan kendi açtýðý Active Combi modellerinin koltuklarý 2 kafalýklýydý adama derdimizi anlatamamýþtýk. Herkese her araca saplarlar birçok araç muayeneden kalýr neticede iþin ucunda para var, öbür türlü bir muameleci vs bulsan bu sefer dönen rüþvetin miktarý artar. Belli baþlý araçlarý muayeneden geçirmek ýzdýrap olur, örneðin egzoz sesi nedeniyle i20 N, Civic Type R gibi kanatlý araçlar, karbonfiber ekipmanlý görünüþte çift renk araçlar ve benzeri...
Trafik polisleri de kestikleri cezalardan komisyon alsýn o zaman.
Bu sefer gör curcunayý :)
arkadaþlar ben keþke prim sistemi olsun demiyorum zaten, kim niye durduk yere baþýný aðrýtacak þekilde hata bulsun diyorum. ampül yanmýyor kusur, kemer toplamýyor kusur, ampul rengi farklý hafif kusur gibi basit olaylar harici tespit yapmayarak sorunsuz bir mesai geçirip evine gider olur biter. yoksa 100 araba geçiyorsa günde bunun yarýsýný biraz dikkatle muayeneden býrakabilirsin bundan bahsediyorum.
ardicli2000
28-09-2023, 14:41
Abia dam TÜV den geçiyor yolda giderken ne farý yanýyor ne bilmem nesi düzgün. Egsoz desen almýþ baþýný gitmiþ. LED karþýdakini kör eder cinsten. Ne yani þimdi 2 yýl istediði gibi gezebiliyor bu adam. Bence Polise yetki verilmeli ve bariz görünür kusurlarda TÜVü iptal edebilmeli. Polis haklý çýkarsa vatandaþ muayeneyi öder. Haksýz çýkarsa ödemez.
M3'ten 320i'ye dönmüþler. :D
MODİFİYENİN ALTINDA YATAN GİZLİ SIRLAR? - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=7vjbs-dHme8)
Mehmetmert
28-09-2023, 21:06
Donör araba var ise yapmasý çok basit ve karlý. Yeni kasa 5 için konuþalým, 2milyona falan kasasý temiz 520i alýnabilir. Yurt dýþýndanda 60.000dolara temiz bir tane alýnsa 1.6 milton falan ediyor.
Toplamda 2 tane arabamýz oldu birisi 520i, birisi m5 ve toplamda 4 milyon harcadýk diyelim. Þimdi M5'i tamamen 520i'ye geçirseler, 520i'den çýkan çamurluk kaput, tesisat, koltuklar,tavan,þanzýman, motor...vs ölüsünün ölüsü 300k etse ve onuda iþçiliðe yazsak. 4 milyona f90 m5 nerede var? Sýfýr 520i parasý :)
Ýþin illegal kýsmý sanýrým M3 - M4 - M5 olarak ülkeye giren araçlar benim bildiðim üzere 320i, 520i olarak çýkamaz. Muhtemelen o tarz araçlar son nefesini veriyorlar ülkede. Oradan baðlantýsýz biriside araba getiremez, getirse bile 2 yýl sonra çýkmadýðýnda devlet hayýrdýr kardeþim nerede bu araba der? Oranýn vatandaþý arabayla girse arabasýz çýkabilir mi bilmiyorum?
Fatura iþini sanýrým kesebiliyor, ne olacak hurda motor giriþi yapsa. Ardýndan hurda motora fatura keser geçer (rektefiye ettik düzelttik...vs)
Eðer devlet bu iþin üstüne giderse zaten ruhsata iþletenleri kimsenin ihbar etmesine gerek yok çünkü kendileri zaten iþlettiði için kayýt altýndalar. Bunu daha önce imar affýnda yapmýþlardý, imar affý olacak diye herkes inþaata baþladý ve sonrasýnda af için baþvurdu. Af çýkmadýðýnda ise kaçak yapýlarý kimsenin þikayet etmesine gerek kalmamýþtý, herkes baþvuru yaparak aslýnda kendi kendini þikayet etmiþti.
Ruhsata iþletmeyenler ise zaten direkt illegal onlara diyecek bir þey yok.
Ben bile 2 arabamý satsam, dönüþüm M makine alsam üstüne ciddi paramda kalýyor. Ama önceki yazýlanlarda olduðu gibi bu iþ bende patlar, M arabaya binelim derken M sporttan bile oluruz diye giriþmiyorum
Mehmetmert
28-09-2023, 21:11
Donör araba var ise yapmasý çok basit ve karlý. Yeni kasa 5 için konuþalým, 2milyona falan kasasý temiz 520i alýnabilir. Yurt dýþýndanda 60.000dolara temiz bir tane alýnsa 1.6 milton falan ediyor.
Toplamda 2 tane arabamýz oldu birisi 520i, birisi m5 ve toplamda 4 milyon harcadýk diyelim. Þimdi M5'i tamamen 520i'ye geçirseler, 520i'den çýkan çamurluk kaput, tesisat, koltuklar,tavan,þanzýman, motor...vs ölüsünün ölüsü 300k etse ve onuda iþçiliðe yazsak. 4 milyona f90 m5 nerede var? Sýfýr 520i parasý :)
Ýþin illegal kýsmý sanýrým M3 - M4 - M5 olarak ülkeye giren araçlar benim bildiðim üzere 320i, 520i olarak çýkamaz. Muhtemelen o tarz araçlar son nefesini veriyorlar ülkede. Oradan baðlantýsýz biriside araba getiremez, getirse bile 2 yýl sonra çýkmadýðýnda devlet hayýrdýr kardeþim nerede bu araba der? Oranýn vatandaþý arabayla girse arabasýz çýkabilir mi bilmiyorum?
Fatura iþini sanýrým kesebiliyor, ne olacak hurda motor giriþi yapsa. Ardýndan hurda motora fatura keser geçer (rektefiye ettik düzelttik...vs)
Eðer devlet bu iþin üstüne giderse zaten ruhsata iþletenleri kimsenin ihbar etmesine gerek yok çünkü kendileri zaten iþlettiði için kayýt altýndalar. Bunu daha önce imar affýnda yapmýþlardý, imar affý olacak diye herkes inþaata baþladý ve sonrasýnda af için baþvurdu. Af çýkmadýðýnda ise kaçak yapýlarý kimsenin þikayet etmesine gerek kalmamýþtý, herkes baþvuru yaparak aslýnda kendi kendini þikayet etmiþti.
Ruhsata iþletmeyenler ise zaten direkt illegal onlara diyecek bir þey yok.
Ben bile 2 arabamý satsam, dönüþüm M makine alsam üstüne ciddi paramda kalýyor. Ama önceki yazýlanlarda olduðu gibi bu iþ bende patlar, M arabaya binelim derken M sporttan bile oluruz diye giriþmiyorum
+
Tabi bu benim fikrim, kimsenin arabasýna illegal demedim bunu da ekleyim. En ucuz ve karlý olaný donör araba bunu belirtmek istedim buda illegal sanýrým. Dönüþüm arabalara performans yazýlým yaptýðýmda oldu. Kimisi tam dönüþümdü kimisinin BDCsinde araba hala n13 kodlu 1.6 motor görünüyordu kimisi gerçekten M idi. Bu iþi düzgün ve legal yapabilmek için parçalarý tam ve eksiksiz ülkeye sokabilmek gerekli, standarat bir vatandaþda astarýný geçecektir. Dolayýsýyla dönüþüm alýnacak ise veya yaptýrýlacak ise prof. yerler ile çalýþýlmasý en mantýklýsý bence
Ama önceki yazýlanlarda olduðu gibi bu iþ bende patlar, M arabaya binelim derken M sporttan bile oluruz diye giriþmiyorum
Forumdan bir üyemizin RB26 swap aracýný hazýmsýzýn birisi þikayet edince yanlýþ hatýrlamýyorsam üniversite vs.vs. tespite gidip daha sonra bu motoru sök bize ver diye emniyet motora el koyup kupayý sahibine geri verdi. Change dediðimiz olayýn en büyük sorun kýsmý þase no geçirme. Pert araçlarý yurt dýþý araçlar ile deðiþtirme vs.vs. Tabiki motor iþletmemek bir problem ama sonuçta arabanýn mülkiyeti hala sana ait orjinal kupa / þase olduðu için arabadan olmazsýnýz. Valla benimde bu aralar X3 alýp birisine verip X3M yaptýrmak gibir hayalim var. Ama sadece hayal þuan.
Mehmetmert
28-09-2023, 22:28
Change’ler zaten xray’a sokulda direkt kaynak yerlerini görür anlarlar.
Yurt dýþýnda böyle deðil her þey çok rahat ama bizim burada çok karýþýk. Üniversite ne anlayack RB26’dan …vs
Birisi tam olayý anlatana kadar ben hala çekimserim dönüþüm iþine
Change’ler zaten xray’a sokulda direkt kaynak yerlerini görür anlarlar.
Yurt dýþýnda böyle deðil her þey çok rahat ama bizim burada çok karýþýk. Üniversite ne anlayack RB26’dan …vs
Birisi tam olayý anlatana kadar ben hala çekimserim dönüþüm iþine
Universite ne mi anlayacak ? :) Þöyle örnek vereyim sana. Misal bir motorbloðu üstündeki þase numarasýný gittin tam düzgün þekilde CNC freze de sildin. Dikiþi makinasý gibi darbeli numara yazan makinada en son teknoloji ile baþka no çaktýn. Hemde yüksek çözünürlük diyelim. O motor bloðunu üniversite çözebiliyor. Daha doðrusu bunun ile alakalý Türkiye'de yazýlmýþ tez konularý bile var. Bir arada PDF'i denk gelmiþti biraz bakýnýnca bu konuda bu kadar bilgilerinin olmasýna þaþýrmýþtým.
nineleven
28-09-2023, 23:55
Ya birþey soracaðým ? Þase no'yu deðiþtirmek zorunda mýsýnýz ?
Þase no. ayný kalsýn. Motoru - þanzýmaný 30.000€'ya geçirdik kardeþim deyin ne var ?
Ýlla 4 Milyona mal edip 10 Milyona satma peþindesin he.. 10 Milyona kime M5 satacaksýn ? 10 Milyon param olacak ta almanyanýn sciroccosu M5 alacaðým.
''yaaððnnlýyo knk :D''
Seyfettin777
29-09-2023, 00:06
Dönüþüm araçlarda þasi no deðiþmiyor zaten. Esas sýkýntýlý kýsým, yürür halde geldiði ülke trafiðine tescilli aracýn yedek parça gibi burada sökülerek donör araç yapýlmasý ve sökülen bu parçalarýn da Türkiye trafiðine tescilli araca montajlanmasý.
Kullandýðýn parçalar yedek parça niteliðinde deðil, vergisini ödemiyorsun, kdv ve gümrük vergisi yok, yürüyen bir aracý parçalýyorsun bu þekilde vergi zayiine sebep oluyorsun. Öte yandan kullandýðýn araçta da teknik deðiþiklik yapýyorsun, belki motoru iþletmeyeceksin ancak aracýn motoru bir üst vergi diliminde olacak, devlet ise bu durumu ruhsata iþletmediðin için haberdar olmayacak, bu mevzu stroker ile hacim alanlar için de geçerli bu arada, kimse henüz patlamamýþ olsa da.(***** strokerýn takibi daha zor ihbar olmadýkça anlaþýlamaz)
Ýþte problem kýsým bu. O parçalarý kendin vergisiyle getirtsen burada satýn alacaðýn M arabadan daha yüksek bir rakama malolacak belki de, bir sandýk motor için Borusan'da dönen rakamlar bile dudak uçuklatýr, sen komple kupa hariç bir arabayý ülkendeki motor rakamýna kapatýyorsun. Bu arada þasi no da deðiþir resmi olarak ya da aðýr þekilde tahrip olmuþ araca kupa koyabiliyorsun ancak onun usulleri ve prosedürleri inanýlmaz yorucu, daha farklý ve katý, zaten dönüþümde de þasi no deðiþmiyor dediðim gibi.
Mehmetmert
29-09-2023, 00:34
Þase no. ayný kalsýn. Motoru - þanzýmaný 30.000€'ya geçirdik kardeþim deyin ne var ?
Ýlla 4 Milyona mal edip 10 Milyona satma peþindesin he.. 10 Milyona kime M5 satacaksýn ? 10 Milyon param olacak ta almanyanýn sciroccosu M5 alacaðým.
Ben anlamadým bu sorunun muhatabý ben miyim ama 4 milyon yazan bendim.
1-Þasi deðiþtiriyorlar demedim
2- Ben kimseye bir þey satmaya çalýþmýyorum:D
3- 10 milyona çýkýlýrsa borusan çýkýþlýlar zaten var ama teknik olarak ucuza mal etmek için donor araba þart.
Parça parça getirmek yukarýdaki mesajda anlatýldýðý gibi orijinalin fiyatýný geçer. Diðer þekilde dönüþümün hatta ruhsata iþletme kýsmýný ben cidden anlamadým ama.
Motor ruhsata iþli deðilse zaten ihbarla el koymalarý kadar doðal bir þey yok.
nineleven
29-09-2023, 00:37
Mehmetmert
Ya yok :) 4 Milyonu vallahi kafadan attým. Nasýl tuttuysa demek ki :cool:
nineleven
29-09-2023, 00:50
Burada ''peþindesiniz he'' yazacaðýma peþindesin yazmýþým. Peþindesin deyince de tek kiþiyi hedef almýþým gibi olmuþ.
Ben genel konuya yazmýþtým. Zaten ''zorunda mýsýnýz'' diye baþlamýþým. Problem yok yani. Hem becerebiliyorsanýz yapýn caným banane :smokin:
Kimler ne paralar götürüyor , o kadar emek vermiþsiniz 6 Milyoncuk götürün caným :)
Mehmetmert
Mehmetmert
Ya yok :) 4 Milyonu vallahi kafadan attým. Nasýl tuttuysa demek ki :cool:
Turunch m3 falan ortalýk karýþýk, ben kaçayým çok dolaþmayým ortalýkta :D
Tayfun.O
Bence büyük risk
Abi ilanda kaç tane e36 e46 swaplý varsa %80-%90 iþli deðil en azýndan benim niyetim vardý e46 320i-325i arýyordum ara sýra swaplý 316i lere denk geliyordum hepsi iþli deðil diyordu. Tüv de çalýþan insanlarýn motor no okuduklarýný bile düþünmüyorum bazý araçlarda okunmayacak yerlerde çünkü
lazerboy
30-09-2023, 19:25
ankarada mavi f80 m3 patladý diye duyum aldým yani bu iþ patlayacak bu 1
ikincisi ise bulgar yada gürcüden yabancý arkadaþ getiriyor aracý söküp kazalý tramersiz veya direkt kazalý bir araca aktarýyorlar her þeyini kalaný çýkmacýlara satýlýyor kalan boþ yurtdýþýndan gelen þase hurdaya atýlýyor aracý getirten arkadaþa araç sorulduðunda aracým çalýndý diyor :) ruhsat iþletme olayýna gelirsek stok affý çýktý bilindiði üzere stok affýna elimde faturasýz kayýtsýz motor girebiliyorum?? stok affýna örnek veriyorum þu numaralý s55 motor veya numara dahi girmeden girip faturasýyla egm den motor no alýp dahi iþletebilirim böyle bir imkan var
kimisi hiç uðraþmýyor change yapýyor
turuncunun olay change mesela yurtdýþýndan temiz e36 coupe þasesi geldi çürük orj m3 þase no aktarýldý boþta kalan çürük þaseyide atmak yerine para edeceði için hurdacýlardan boþ þase no satýn aldýlar (sigortadan kazalý çekme belgeli araç alýp parçalarýný satýyorlar sanki araç parçasý sökülmemiþ gibi aracýn satýþýný veriyorlar ama aslýnda araç boþ kupa :) ) bu þaseyide bu videosu olan yeþil aracýn üzerine çakýyorlar ancak belki bulamadýlar belki ucuz oldu 4 kapý satýþý alýp 4 kapý numarasý çakmýþlar yani olayýn içinde olmayan arkadaþlar coupe araç nerde vs gibi sormuþlar olaya açýklýk getireyim sanayideyim olaylarý çok duydum büyüklerimiz anlattý iþin içinde olduðum için bu konulara vakýfým :D
Borusan dönüþüm m araçlar için dava açmýþ diyorlar. Direk trafikten men oluyormuþ. Hareket halinde olmasa bile vs vs. Nedir bu durum. Fiyatlarý da azalmýþ m4 dönüþümler
onursumer
22-09-2025, 16:15
Borusan dönüþüm m araçlar için dava açmýþ diyorlar. Direk trafikten men oluyormuþ. Hareket halinde olmasa bile vs vs. Nedir bu durum. Fiyatlarý da azalmýþ m4 dönüþümler
borusanýn dava açmasýna gerek yok zaten emniyet operasyonda :)
Zannetmiyorum böyle birþey olsun. 2JZ vs.vs. swaplý BMW'lere de dava açacaklar mýymýþ ? :) Honda Türkiye'de K20 swaplara açsýn dava. :)
Carmageddon
22-09-2025, 19:58
Dönüþüm iþleri yapan bir arkadaþým yakýnda devlet müdahale edecek diyordu 3-5 ay evvel. Borusan olayýný bilemiyorum ama.
Ben de bu muhabbeti galerici bir arkadaþýmdan duydum. Dönüþüm M4 satmýþtý geçenlerde. Ýlginç bakalým ne olacak
Carmageddon
22-09-2025, 20:05
Bu motor swaplama, dönüþüm proje iþlerine bir regülasyon getirebilirler. Mesela California'da aracýn yaþýndan daha eski motor takamazsýn. Bu tarz bir kural bize de gelebilir.
Bu motor swaplama, dönüþüm proje iþlerine bir regülasyon getirebilirler. Mesela California'da aracýn yaþýndan daha eski motor takamazsýn. Bu tarz bir kural bize de gelebilir.
Bizde komple yasaklanýr, belge ývýr zývýr uydurulabiliyor sonuçta :D
Türkiye'de de öyle. Araca yaþýndan eski çýkma motor koyamýyorsun. Yada sýfýr motorsa da Euro norm olarak alt kademe motor koyamýyorsun. Euro6 arabaya Euro4 motor koyamazsýn.
Mahallemizde TransM istemiyoruz!!!!
Carmageddon
23-09-2025, 20:23
Türkiye'de de öyle. Araca yaþýndan eski çýkma motor koyamýyorsun. Yada sýfýr motorsa da Euro norm olarak alt kademe motor koyamýyorsun. Euro6 arabaya Euro4 motor koyamazsýn.
Bilmiyordum bunu. Eski motor atanlar iþletmeden biniyor o zaman.
GökhanÖzkan
25-09-2025, 16:18
Dönüþümden anladýðýmýz ne :)
kesip biçip dönüþtürüp proje yapmak mý, geleni kesmiþ gibi yapýp macunlayýp üstüne katalogtan en kýyak rengi seçip üstüne boyasýz dönüþüm yaptýðýný iddia edip yazan var ilana :)))
yoksa al X kasayý
getir onun x pro max versiyon parçalarýný hatta görsel yetmedi motor-þanz koy geliþtir
gazla- izle - bin -gez dolaþ
ama olur mu her arabada eksozdan 1 araba daha düþür
her arabada +1 araba kendine kalacak gibi yap sat hatta yapmadan daha liftteyken sat :)
dist den daha çok araba millileþtir sonra paket olunca ah vah..
yazýk valla...
araba alýp geliþtirip onu hobisiyle yaþayan geliþtiren vs. yapan, koþturan eden insanlara gram lafým yok.. herkes ister geliþtirilmiþine ulaþýp binebilmeyi ama coðrafya kaderdir demekten elimden fazlasý gelmiyor..
trans motorslara gram üzülmedim.. göze aldýlarsa milyon milyon koymayý bunun bi acýsý çýkacaktý.. Devletin iþine gelen bir durum yoksa Devlet hep 18 yaþýnda...
Saplar geçer...
Devletin iþine gelip gelmediði meçhul, Motor hacmi iþlendikten sonra mtv otomatik artýyor ama ilk araç satýþýndan gelen yüksek vergiyi alamýyor.
Þuan için garip bir durum var. Düzgün faturalý motor ve üzerinde çalýntý mal olmayan bir araç yasal olarak sorun yaþamaz gibi gözüküyor ama bir gecede her þey deðiþebilir tabi :).
Ayrýca iþ borusana gelene kadar asýl sýkýntý yurtdýþýnda çalýnan araçlarýn sigorta ve kiralama þirketlerinin zararýnýn ciddi boyutta.
Yurtdýþýndan çalýntý olarak bildirilmiþ bir aracýn motoru veya saçma sapan seri takibi yapýlan bir ürünü olan araçlar satana- binene riskli bana kalýrsa.
Ayrýca yine þuan yasal olarak yapýlmýþ ve iþletilmiþ bir araç mevzuat deðiþmesi halinde kullanýma devam edebilir durumda olmasý gerekir yasa öncesi yapýlmýþ olduðunu ve temiz olduðunu varsayarsak.
Ýtünün bahçesi dönüþüm M kaynýyor.
Milleti arayýp getir þu arabayý bi bakalým diyorlar.
Dönüþüm yapanlara aracýn güncel deðeri kadar vergi getirip millileþtirir devletimiz. Win-win
MMPower gibi þase numarasý deðiþtirme çakma olayý yoksa (change), motor düzgün evrak iþli ise ve motorun numarasý aratýldýðýnda dünya üzerinde herhangi bir ülkede çalýnmýþ bir araçtan çýkmýyorsa hiiiiiiçççç birþey olmaz. He birde dolandýrýcýlýkta son nokta 5.20 aracýn ruhsatýný emniyetin bilgisayar sistemlerinden M5'e çevrilmesini duydum ki inanýlmaz büyük bir suç. Böyle bir çakallýk olmadýðý sürece sorun yok. Doðukan Manço'nun araba 4 kapý R32 yada R33 den 2 kapýlý R34'e dönüyor. Üstündeki motor RB26 oluyor. Fabrikasyon 2 çeker ama þimdi 4 çekere döndü. Bunlarýn hiçbirisi problem deðil. Bir sürü 4 kapýlý 131 direk tek kapýlý Grp4 yada diðer Abarth Replica hallerine döndü. Bir sürü BMW de 2JZ var. Bunlarýn bir 100 katý kadarda Tayvan yada OEM parçalar ile body kit yapýlmýþ M3-M4 vs.vs. görünümlü araç var. Hatta içi koltuklarý felanda. Tek sýkýntý hem motor hem iç aksesuarýn dönüþmesi mi ? Hayýr. Tek sorun gümrük kaçakçýlýðý ve hýrsýzlýk. Yani sorun dönüþüm araçlar deðil. Sorun çalýntý araba / parçalar ve gümrükten kaçak gelen parçalar. SGS otomotiv hepimizin dibinin düþtüðü bir M2 yaptý. Bir tanede Mercedes yaptý. Bütün parçalarý sýfýr olarak faturalý aldýlar. Kim bu adama birþey diyebilir. Hiç kimse. He ayrýca arabayý aldýn yada yaptýn ama amacýn kullanmak. Evraklarýn doðru þekilde iþlettin ve muayeneden de geçtin. En kötü satmak istediðinde ilan açýnca birisi çaðýrýr gel bakim senin þu þase motor noya bakalým diye. Gider götürür baktýrýrsýn olur biter. Ya bu ülke motor swaplý ama üstüne birde çekme belgeli, plakasýz, ruhsatsýz araç ile gece otobanda rolling yaparken polise yakalanan kiþiler gördü. Millet alamazsýn arabayý artýk geri dediler de ödedi cezasýný aldý arabayý gitti.
Bugün bir dönüþüm m almak istediðimde baþýma iþ açýlmamasý için satýcý hangi evraklarý istemeliyim ve ben hangi kontrolleri yapmalýyým dönüþümlerin fiyatlarý çok cazip ama evrak konularý beni korkutuyor açýkçasý bide hacim %33 den fazla artýlýrmaz yasaya uygun deðil diye bi þey duydum doðruluðunu bilen varsa aydýnlatabilir mi
Teþekkürler
AlwaysFast
28-09-2025, 09:00
ÖTV konusunda 5 senelik bir limit var. Misal kamyonet ruhsatlý dobloyu 5 yaþýndan sonra otomobile çevirince ek ötv çýkmýyor. 5 seneden önce çevirirsen otomobil ötv farkýný istiyorlar. Benzer mantýk burada da iþler mi bilmiyorum ama iþleyebilir.
Bugün bir dönüþüm m almak istediðimde baþýma iþ açýlmamasý için satýcý hangi evraklarý istemeliyim ve ben hangi kontrolleri yapmalýyým dönüþümlerin fiyatlarý çok cazip ama evrak konularý beni korkutuyor açýkçasý bide hacim %33 den fazla artýlýrmaz yasaya uygun deðil diye bi þey duydum doðruluðunu bilen varsa aydýnlatabilir mi
Teþekkürler
%33 diye limit yok. Sadece ek iþlemler var. 2 katý bile takýlabilir.
Deðiþim yapýlan motorlarýn motor güçlerinde benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farký, dizel araçlarda %50 den fazla güç farký olmamalý (örneðin sizin aracýnýzýn motor gücü 100 kW, ise benzinli araçta max. 130 Kw dizel araçta max. 150 kW motor ile deðiþiklik yapabilirsiniz) eðer güç farklý sýnýr deðerleri aþýyor ise; – Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT, – Araç dýþ gürültüsü: 70/157/AT veya ECE-R 51, – Motor gücü: 80/1269/AT, – Dizel Egzoz Dumaný: 72/306/AT, Yönetmeliklerine göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranacaktýr.
kelalper
30-09-2025, 11:03
Teþekkürler
Dönüþüm araçlar için ilk önce proje çiziliyor daha sonra o proje onaylatýlýyor ve yeniden TUV de kontrole giriyor.. Bu tip araçlarý alýrken proje ve proje onay evraklarýný TUV kontrol dosyalarýný istemeniz yeterli.
Dönüþüm Tesla yapýp vergiden kurtarmak lazým.
Dönüþüm Tesla yapýp vergiden kurtarmak lazým.
Henüz elektrikli araç dönüþüm projeleri onaylanmýyor. 10 yýl da geçse zor onaylanýr.
Henüz elektrikli araç dönüþüm projeleri onaylanmýyor. 10 yýl da geçse zor onaylanýr.
Daha önce fiat egea falan elektrikli yapan bir firma vardý nasýl olduki onlarýn durumlarý
turboman
30-09-2025, 21:11
%33 diye limit yok. Sadece ek iþlemler var. 2 katý bile takýlabilir.
Bu ek iþlem nedir?
Benim araç 1.6 102 hp,takacaðým motor 3.0 270 hp bunu iþletebiliyormuyum mesala.
Daha önce fiat egea falan elektrikli yapan bir firma vardý nasýl olduki onlarýn durumlarý
Corolla da yapan oldu. Ama onlar ARGE gibiydi. Ekber Onuk'un yaptýðý arabalar gibi deðerlendiriliyor olabilir.
Bu ek iþlem nedir?
Benim araç 1.6 102 hp,takacaðým motor 3.0 270 hp bunu iþletebiliyormuyum mesala.
Arac Proje - Motor Değişim Proje - Motor Proje Cizdirme 2025 Yılı Yılı (https://www.aracproje.com.tr/motor-degisim-projesi)
Güç farkýnýn yukarýda belirtilen deðerlerden daha fazla olmasý veya aracýn imal yýlýndan (modeli) daha önce imal edilen motor kullanýlmasý durumunda ya da yakýt sisteminin benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiðinde, tadil edilen motor için; egzoz emisyonu, araç dýþ gürültüsü, motor gücü ve dizel egzoz dumaný mevzuatýndan ilgili mevzuatýna göre uygulanabilir olanlar için tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranýr.
İstanbul'da "M3" ve adamlarına operasyon: 40 gozaltı var! | NTV Haber (https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/istanbulda-m3-ve-adamlarina-operasyon-40-gozalti-var,nrEj5M_tsEy48uKgYRKbIw/Y_YAHN2KSka3D2WUQs6pSg)
Ýstanbul'da "M3" ve adamlarýna operasyon: 40 gozaltý var! | NTV Haber (https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/istanbulda-m3-ve-adamlarina-operasyon-40-gozalti-var,nrEj5M_tsEy48uKgYRKbIw/Y_YAHN2KSka3D2WUQs6pSg)
11 ilde BMW operasyonu: 40 şupheli gozaltına alındı (https://haber.doviz.com/gundem-haberleri/11-ilde-bmw-operasyonu-40-supheli-gozaltina-alindi/789067)
Bunlar dönüþüm deðil direk change araç. Çoðu da deprem yada kaza sonucu perte çýkan þase numaralarýnýn yurt dýþýndan kaçan gelen araçlara aktarýlmasý sonucu yapýlýyor. Hatta yurt dýþýndan gelen araçlar çalýntý bile olabilir. 320i aracýn kendi þase/kupasý üstüne m3 motoru ve donanýmlarýn yapýlmasý deðil yani. Tanju Çolak bile hapis yattý change iþinden. Çok çok ciddi bir suçtur. Þakasý olmaz.
EnesPolatdemir
21-10-2025, 16:27
F.M kim?
Neden suç örgütü deniyor?
Bunlar dönüþüm deðil direk change araç. Çoðu da deprem yada kaza sonucu perte çýkan þase numaralarýnýn yurt dýþýndan kaçan gelen araçlara aktarýlmasý sonucu yapýlýyor. Hatta yurt dýþýndan gelen araçlar çalýntý bile olabilir. 320i aracýn kendi þase/kupasý üstüne m3 motoru ve donanýmlarýn yapýlmasý deðil yani. Tanju Çolak bile hapis yattý change iþinden. Çok çok ciddi bir suçtur. Þakasý olmaz.
Memleketimde hangi proje aracý %100 kanuni?
Hepsinin güvendiði nokta TÜV'ün "Motor no okumanýyor, þase no okunamýyor" standart mesajý :).
Memleketimde hangi proje aracý %100 kanuni?
Hepsinin güvendiði nokta TÜV'ün "Motor no okumanýyor, þase no okunamýyor" standart mesajý :).
Sorun kanuniliði deðil ki. Arabalarýmýzdaki cam filmleri egzozlarda kanuni deðil. Bir aracýn üstüne koyulan yeni motor doðru motor numarasý ile iþlenmiþse tamamdýr. BMW 330'a gidip B58 koysak hacim gene 3 litre. Eðer 320'ye koyduysak hacimide iþletirsin MTV deðiþir sorun biter. Yoksa her yerde sýfýr Taiwan malý M tamponlar satýlýyor. Gidip tuningcilerden spor koltuk alabiliyorsun. Yani devlet arabanýn tamponu iç M koltuðu ile ilgilenmiyor. Þase / Motor numaralarý evraklar ile uyumlu olmasý. El deðmiþ tahrif edilmiþ sahte iþlem yapýlmýþ araçlar change araçtýr.
Eðer kullanýlan ürünler çalýntý deðilse en fazla gümrükten giriþleri belki mevcut deðildir. Ha benim yurt dýþýndan gelirken bavulumda getirdiðim Brembo kaliper. Ha motor. Olay aslýnda sorun olarak ayný ama maliyet ve motorun bir numaraya sahip olmasý durumu mevcut. Change ise bambaþka birþey.
Sefa_vts
22-10-2025, 13:01
F.M kim?
Neden suç örgütü deniyor?
Örgütlü bir işlem silsilesi var, bu sebepten örgüt suçlarına girer. Örneğin şase değiştiren, orayı boyayan. Bu araçları (Kazalı hasarlı yanmış vs. ) getiren götüren vs. Herbiri ne amaçla geldiğini biliyordur. Yurt dışından araç getiren, ancak araç geri dönemiyor kaza yaptık diyen vs vs. Change işi yıllar yıllar önce de Şuayb'in de bahsettiği gibi gerçekten ciddi suç, 2-3 Gün önce Balıkesir'de 3 kişi katleden ve 7 kişi yaralayan insan müsvettesinin, olay öncesinde Cinayetten yargılanıp 24 yıllık mahkumiyetinin 5 yıla inmesinden ceza alırlar muhtemelen.
Bunlar dönüşüm değil direk change araç. Çoğu da deprem yada kaza sonucu perte çıkan şase numaralarının yurt dışından kaçan gelen araçlara aktarılması sonucu yapılıyor. Hatta yurt dışından gelen araçlar çalıntı bile olabilir. 320i aracın kendi şase/kupası üstüne m3 motoru ve donanımların yapılması değil yani. Tanju Çolak bile hapis yattı change işinden. Çok çok ciddi bir suçtur. Şakası olmaz.
Sahibinden'e gireyim dedim, girdim. İlanlara bakınayım dedim baktım. Ben Türkiye tarihininde hiç bu kadar bir model kasada M3 bulunduğunu görmedim bilmiyorum. Ne kadar çok proje aracı varmış. Bunlar bir de ilanda olanlar, olmayan da bir bu kadar hatta fazlasıyla vardır. Sanki kontrolden çıkmış bu işler gibime geliyor. ''Boyasız, proje aracı'' diyor olması mümkün değil yani.
Örgütlü bir iþlem silsilesi var, bu sebepten örgüt suçlarýna girer. Örneðin þase deðiþtiren, orayý boyayan. Bu araçlarý (Kazalý hasarlý yanmýþ vs. ) getiren götüren vs. Herbiri ne amaçla geldiðini biliyordur. Yurt dýþýndan araç getiren, ancak araç geri dönemiyor kaza yaptýk diyen vs vs. Change iþi yýllar yýllar önce de Þuayb'in de bahsettiði gibi gerçekten ciddi suç, 2-3 Gün önce Balýkesir'de 3 kiþi katleden ve 7 kiþi yaralayan insan müsvettesinin, olay öncesinde Cinayetten yargýlanýp 24 yýllýk mahkumiyetinin 5 yýla inmesinden ceza alýrlar muhtemelen.
Sahibinden'e gireyim dedim, girdim. Ýlanlara bakýnayým dedim baktým. Ben Türkiye tarihininde hiç bu kadar bir model kasada M3 bulunduðunu görmedim bilmiyorum. Ne kadar çok proje aracý varmýþ. Bunlar bir de ilanda olanlar, olmayan da bir bu kadar hatta fazlasýyla vardýr. Sanki kontrolden çýkmýþ bu iþler gibime geliyor. ''Boyasýz, proje aracý'' diyor olmasý mümkün deðil yani.
Karakterler bozuk çýkmýþ, düzenledim.
Þimdi Doðukan Manço R32 GTR mý R33 GTS mi ne aldý 4 kapý. Bunu gitti R34 2 kapýya çevirdi. Üstündeki motoru da söktü RB26 motor koydu. Hatta Infinity Performance ile sorun yaþadý. Instagram üstünden buna yurt dýþýndan kaçak motor getirmiþ felan gibi birþey dediler. Adam çýkardý bütün evraklarýn gümrük þahadetnamesini, gümrük beyaný zart zurt. Þimdi bu adama dünyanýn her yanýndan takipçileri uçak ile gelirken parça getiriyor. Yok cam çýtasý yok stop. Kanuna göre bunlar yasak ama sonuçta bir suç yok denilebilir. Ama motor öyle deðil. Üstünde numarasý olan þase ve motor direk devlet tarafýndan kayýt altýna alýnýn takip ediliyor. SGS tarafýndan çok güzel bir M2 yapýldý adam gitti sýfýr sandýk motor aldý koydu. Faturasý felaný var. Þimdi bu adam isterse ayný motordan 1 tane de bagaja koyar. Uygun makina mühendisi proje çizdikten sonra kimse tek laf edemez. Adamlar reklam için Mini Cooper tavan kesip RedBull kutusu koyuyor proje çiziliyor bir þekilde trafiðe çýkýyor. Proje iþini ne abarttý insanlar anlamýyorum. Buna en büyük sebep bence ÖTV yüzünden ayný performans ve ayný görüntüde araçlara gerçek deðerini verenler. Ülkede Mercedes 190 Evo2 body kitli araçlara üst motorlarý koyuyorlar sorun yok. Es Motor bir sürü E30 M3 yaptý sorun yok. Çünkü güncel deðiller alýnca gece kulübünde valeye verince þekiller olmuyor diye kimse laf etmiyor. Ama F kasa ve üstü M3-M4 vs.vs. bunlar hala geçerli makinalar diye bir üzülen kesim var. Orjinal her zaman orjinaldir. Amacý insan kazýklamak olmayan binmek olan alsýn yapsýn binsin. Evraklarý eksiksiz araç çalýntý olmasýn bize ne. Ben gazlamak için yapýlmasýný çok mantýklý buluyorum.
Oguzhan.Ozturk
24-10-2025, 10:04
Gayrettepe Emniyet "M3 Kod" lu çete üyelerini almýþ 76 kiþiyi ve sizin iddia ettiðiniz durum söz konusu
EnesPolatdemir
24-10-2025, 16:12
Gayrettepe Emniyet "M3 Kod" lu çete üyelerini almýþ 76 kiþiyi ve sizin iddia ettiðiniz durum söz konusu
Aralarýnda teyze diyeceðimiz specte ablalar da var ama onlar ne halt yedi acaba onlarý merak ettim ben
'Change' arac operasyonunda detaylar ortaya cıktı; şupheliler adliyeye sevk edildi - Gundem Haberleri (https://www.dha.com.tr/gundem/change-arac-operasyonunda-detaylar-ortaya-cikti-supheliler-adliyeye-sevk-edildi-video-2744890)
Þüphelilerin deprem bölgesinde aðýr hasar alan araçlarýnda aralarýnda olduðu milyonluk lüks araçlarý þasi numaralarýný deðiþtirip yeniden piyasaya sürdükleri ve bu yolla 300 milyonluk haksýz kazanç elde ettikleri öne sürüldü.
Adamlar E36 - E46 þase numaralarýný E90 F30 kuplara geçirmiþler galiba. 600 binlik aracýn numarasý 4-5 milyonluk araçlarda diyorlar. :D
BarýþSever
25-10-2025, 00:17
araçlarýn çoðunun muaynesinin yeni olduðunu duydum,evet tüvtürk ne iþe yarýyordu?:) sað sol sinyal ver selamýn aleyküm
onursumer
25-10-2025, 08:00
'Change' arac operasyonunda detaylar ortaya cýktý; þupheliler adliyeye sevk edildi - Gundem Haberleri (https://www.dha.com.tr/gundem/change-arac-operasyonunda-detaylar-ortaya-cikti-supheliler-adliyeye-sevk-edildi-video-2744890)
Adamlar E36 - E46 þase numaralarýný E90 F30 kuplara geçirmiþler galiba. 600 binlik aracýn numarasý 4-5 milyonluk araçlarda diyorlar. :D
yurt dýþndan f30 m3 cs getiriyorlar burda 3.16 ruhsatýna geçirip proje yaptýk diyorlar :)
MertSerhanÖ.
25-10-2025, 09:01
fotoðraflarda bir tane turuncu 350z var hangi araba acaba?
yurt dýþndan f30 m3 cs getiriyorlar burda 3.16 ruhsatýna geçirip proje yaptýk diyorlar :)
O ruhsat olan 3.16 da kesin akordiyon pert. Yani ortada öyle bir 3.16 da yok aslýnda.
Bu konu çok su götürür, 350Z'ler ile alakalý micra ruhsatý yaptýklarýný duymuþtum az bir rakamda deðil araç sayýsý, aklým ermiyor nasýl beceriyorlar veya cesaret ediyorlar ilginç...
Bu konu çok su götürür, 350Z'ler ile alakalý micra ruhsatý yaptýklarýný duymuþtum az bir rakamda deðil araç sayýsý, aklým ermiyor nasýl beceriyorlar veya cesaret ediyorlar ilginç...
Oha gerçekten oha. Deli cesareti. Ne kadar süre bunun devam edeceðini düþündüler ki. Yapýp bir süre sonra yurt dýþýna kaçacaklardý herhalde.
Yýllar yýllar önce ötv eksik araçlarda o kadar farklý beyanlar varmýþ ki, inanýlmaz seviyede.
Sti_Ozan
27-10-2025, 11:05
Bildiðim kadarýyla yeni kasa supralarýn da bir çoðunu galeriler Buzdolabý olarak girmiþler gümrükten :).
M dönüþüm muhabbetinde 2 tip çalýþanlar var, bir grup dümdüz 316 ya da 418i alýp M araçtaki tüm parçalarý üzerine geçirip hiçbir iþlem yapmýyor.
Bir grupta tüm parçalarý geçirip motor numarasýný ruhsata iþletiyor (sanýrým bu þekilde dönüþtürülen araçlara bir sýkýntý olmuyor).
Ýzmir'de ismi lazým deðil bir grup var, içlerinden bir tanesi makyajlý kasa Ü.T gibi :) saða sola sallýyor, arabasýna m4 comp. diyor ama ruhsatý ve motoru 418i olarak devam ediyor.
En ufak sýkýntý ya da ihbarda çevresindekiler dahil hepsinin altýndan arabalarýný alýr hatýrlý bir dava açarlar
Yurtdýþýnda micraya VQ35DE swaplýyorlar ne var yani onlar yapýnca woow
SpeedlinE™
30-10-2025, 13:43
ral 2005 ne zaman ihaleye çıkar acaba veya diğerlerine ne olacak? goygoy günceliii
SpeedlinE™
30-10-2025, 13:44
ral 2005 ne zaman ihaleye çýkar acaba veya diðerlerine ne olacak? goygoy gunceli
alýntýyý düzelttim
MeHMeT-INC
31-10-2025, 12:52
Change durumu olduðu için gerçek þase numarasýný tespit edemedikleri sürece ihaleye çýkarmazlar diye düþünüyorum.
Tespit etseler de çalýntý olmadýðýndan emin olmalarý gerekir, muhtemelen çürüyüp gider emniyet otoparklarýnda
Oha gerçekten oha. Deli cesareti. Ne kadar süre bunun devam edeceðini düþündüler ki. Yapýp bir süre sonra yurt dýþýna kaçacaklardý herhalde.
O muhabbeti geçen birisi söyledi, eskiden çok yapýlmýþ örneðin Micra'nýn tescildeki adýný 350Z yapmalarý gibi, Cruze'yi Corvette yapmýþlar gibi gibi marka ayný olduðu müddetçe farklý modelle tescilini deðiþtirtip devam ediyorlarmýþ :)