Orijinalini görmek için tıklayınız : Araba zevkiniz keyfiniz ne durumda ve elektrikli araç güzellemeleri
darkmoon
27-09-2023, 14:26
Benim hiç kalmadı yani tuhaf tuhaf fiyatları geçtim en ufak şey için bir şeyler yapmaya kalksan 10-20 bin tl lerden kapı açılıyor geçen bir arkadaşın araca ses sistemi yaptım nerdeyse 50 bin tuttu ..
Ben şahsen hiç bir şeyden keyif alamaz oldum araba dünyasında artık..
zaten galiba benim düşüncem genel anlamda bu forumda bile karşılığını görmüş eskiden anlık yüzlerce insanın takıldığı günlük binlerce insanın takıldığı bu forumda bile nerdeyse kimseler kalmamış..
Yani her şeyi pahalılığı geçtim bazı şeylere hiç anlam veremez hale geldim internette araba fiyatlarına yorumum yok ama yani bu kadar yedek parçanın sarf malzemesinin pahalı olduğu ve çok popüler bazı modellerin bile parçasının olmadığı bir dönemde bakıyorum öyle ilanlara fabrikası kapanmış yada 2-3 sene üretilmiş üretimden kalkmış yada 20-30 yaşına gelmiş çok popüler marka bile olsa artık parça tedariği durmuş parçası olmayan bazı modeller yada kronik arızadan geçilmeyen bazı modeller daha modelli parçası olan piyasada tutan aynı segment akranı modellerle kafa kafaya satılıyor hatta pahalıya satılıyor alanda yok biliyorum çünkü takip ediyorum altını kalın kalın çiziyim fiyatında parasında değilim sadece satılmıycağını bile bile neden yaparlar anlamış değilim ..
Elektrik araç güzellemeleri ayrı oda artık bunalttı cidden… samimi olıyım ben elektrikli araçta gelecek görmüyorum marka model fark etmez insanların çoğu bu elektrikli araçları güzellemeler yapıyor ama kimse diğer kısmından söz etmiyor ..
Elektrikli araçlar esasen kullan at tarzı araçlar batarya pil ömürleri var garanti bittimi Buda genelde 8-10 yaş civarı oluyor… arabanın bataryaları yenilenemek nerdeyse araba parasına patlıyor bunun en bilindik örmeği meşhur Finlandiya da 2012 yılında model s almış adam 8 yıl 200 bin km garanti bitince batarya yenilemeye 20 bin euro mu öyle bir şey istemiş servis adam da arabayı yaktı .. YouTube internet bütün haber sitelerinde görebilirsiniz haberini her yerde var...
bizim gibi araba piyasasının kuvvetle ikinci elde döndüğü ve ikinci el kuvvetli ve yaygın piyasalarda pazarlarda bana göre elektrikli aracın geleceği yok çünkü batarya garanti bittimi o aracı kim alır neden alır adam bir araba parası harcıycağını bile bile gider ikinci el garantisi bitmiş pilleri bitme noktasına gelmiş araç alırım bence kimse almaz..
ikinci elden Cep telefonu laptop alırken bile bataryanın durumunu soruyoruz fiyatını o belirliyor çünkü orjinal batarya ürünün kendinden pahalıya gelebiliyor millet yan sanayi çin malı takıyor onlarda ancak 6 ay 1 sene götürüyor sonra başladığın yere geri dönüyorsun ..
İkinci el dediğimiz şey neden var neden hala yollarda Renault 9 Toroslar doğan Şahin murat131 eski e36 bmw ler w124 Mercedes’ler tıkır tıkır yollarda ve peynir ekmek gibi ikinci eli var çünkü devamlılığı sürekliliği var tamiri kolay ustası bol yedek parçası var ve ucuz.. bana göre kimse 7-8 yaşına geldimi yada 8-9 yaşına geldimi zaten 8-10 yıl ortalama batarya garanti ömrü olan bir aracı almaz ..
İkinci nedenler şarj istasyon yaygınlaşma olayı artı istasyonların çalışması YouTube da görüyoruz işte adam uzun yola çıkıyor istasyon bozuk yada çalışmıyor hala uzun şarj süreleri dizele benzinliye göre kısa menzil ve elektrik şarj istasyonunda şarj da çok ucuz değil .. ve hala o kadar indirime rağmen elektrikli araçların sıfır fiyatları pahalı .. bana inanmayan geçen sene yada önceki sene zoe ile kalkana giden bir arkadaş vardı YouTube da orda enerji maliyeti sürdüğü zaman yazmıştı ve o zamanın benzin fiyatlarına göre gayet pahalı idi enerji yakıt tüketim maliyeti…
Üçüncü neden bana göre alınabilecek bir elektrikli araç long range yani uzun menzilli çift motor olanlar .. mtv leri şu anda 25 bin tl .. bu sene ek mtv ile 50 bin tl ödiycek misal araç sahibi…
elektrikli araçların kasko yapmadan binmek yapılıcak en büyük hata olur sıfır piyasada bilindik tutan bir benzinli yada dizel araç al kasko yapma çokta sorun olmaz ustası bol , yedek parçası var , çıkması var bir şekilde toplarsın …
elektrikli araçda bu bir sıkıntı resmi servise götürmek zorundasın buda çok Yüksek maliyet rakamları demek o yüzden kasko bana göre bence kesinlikle ama kesinlikle yapmak şart ve zorunlu.. Buda nerden baksan ek 17-18 bin tl ortalama rakamlar tutar düz 20 bin tl de işte .. ek kasko maliyeti demek ..
bazı insanlar elektrikli araç bakımı yok sanıyor kontrolleri var arkadaşlar genel kontroller batarya sıvısı , fren hidrolik yağı, yazılım güncelleme, yüksek voltaj sistemlerinin kontrolleri , bataryaların test cihazı ile kontrolü falan filan .. Buda markadan markaya değişiyor bazısı 1 yıl 20 bin km diyor bazısı yılda iki kez diyor yaz ve kış olmak üzere .. bu bakımlara da ortama yılda 10 bin tl desen ..
Kısaca elektrikli aracın lastiği dönmese kapıda yatsa yılda ortalama üç aşağı beş yukarı 50 bin tl maliyeti var kapıda..
Bunları niye yazdım elektrik araç bende seviyorum hatta mg yada kona alma arifesindeyim elimdeki araçladan birini satmayı ciddi düşünüyorum uzun süredir elektrikli araçları YouTube falan takip ediyorum insanların çoğu güzelleme yapıyor esas benide bu kıllandırttı bir şeyi çok güzelliyorsan kapatmaya gizlemeye çalıştığın bir şey vardır bana göre .. lafım eğrisi doğrusu her şeyi hakkaniyetli anlatan yazan çizen video çeken dostlara değil onlar baş taçı ..
Neyse işte iç dökmece oldu sizde yazarsınız fikrinizi..
Evet gizli elektrikli otomobil cemiyetinde 33. seviye olmak için çalışıyorum.
Bir çok yanlış bilginiz var o yüzden bunları düzeltmek için uğraşamayacağım. Herkesin kendi tercihi uymuyorsa almayın :)
Saygılar Rıdvan,
darkmoon
27-09-2023, 14:35
Derdim tartışmak değil zaten yanlışlar varsa düzelt en azından yanlış kalmasın sorun değil bende doğrusunu öğrenmiş olurum …
Modifiyeyi bırakalı çok oldu
Elektrikli arabada da düşüncelerime bayağı tercüman olmuşsun.
Çevrecilik vs. olaylarına hiç girmeyelim , çünkü şu an en çok tartışılan konu o pillerin nasıl geri dönüşüm yapılacağı ve maliyetleri. Kendi geri dönüşümünü bırak elektrik enerjisi zaten kendi üretim maliyetleri içerisinde dahi çelişiyor. Belki önümüzdeki 10 yılda bu değişir.
Şu an ciddi bir dayatma var elektrikliye ama ne olursa olsun piyasayı talep belirler, arzla ne kadar daha gidecek böyle bilmiyorum. Elektrikli araba aynen dediğin gibi daha çok tüketilsin atılsın yenisi alınsın mantığıyla üretiliyor. Bu adamların derdi çevre değil daha çok mal satmak neticede.
Benim ön görüm şu an piyasadaki elektrikli arabaların %90 ı sazan.avi. 5 seneye o kadar farklı teknolojiler çıkacak ki çoğu çöp olacak. Minimum 2030a kadar fosil yakıttan devam.
Diğer konuyla ilgili zaten diyecek bir şey yok , neyin tadı kaldı ki arabacılığın tadı kalsın. Artık her şey sıradan bayağı , herkes birbirini taklit etme peşinde. Farklı olmak eskiden ayrıcalıkken şu an freak muamelesi görüyorsun. Sürüye katıl k i sevilesin. Onun dışında bu pahalılıkta hiç bir şeyin keyfi zaten kalmadı. Yani işin özü keyiften ziyade bu kıvranmamız fakirlikten :D:D
AlwaysFast
27-09-2023, 14:51
Tesla aldım. Açıkçası biraz yorucu bir iş. Misal babamın kullanabileceğini hayal edemiyorum. Keyif kısmında da basınca performansı var ama zaten batarya gidiyor, ne anladım bu işten diyorsun. Pişman mıyım değilim, vergi dilimi sayesinde daha uygun fiyata daha iyi araç aldığımı düşünüyorum. Bir de gidişat mecbur buraya gibi görünüyor, alışacağız
darkmoon
27-09-2023, 15:03
Elektrikli arabada da düşüncelerime bayağı tercüman olmuşsun.
Çevrecilik vs. olaylarına hiç girmeyelim , çünkü şu an en çok tartışılan konu o pillerin nasıl geri dönüşüm yapılacağı ve maliyetleri. Kendi geri dönüşümünü bırak elektrik enerjisi zaten kendi üretim maliyetleri içerisinde dahi çelişiyor. Belki önümüzdeki 10 yılda bu değişir.
Şu an ciddi bir dayatma var elektrikliye ama ne olursa olsun piyasayı talep belirler, arzla ne kadar daha gidecek böyle bilmiyorum. Elektrikli araba aynen dediğin gibi daha çok tüketilsin atılsın yenisi alınsın mantığıyla üretiliyor. Bu adamların derdi çevre değil daha çok mal satmak neticede.
Benim ön görüm şu an piyasadaki elektrikli arabaların %90 ı sazan.avi. 5 seneye o kadar farklı teknolojiler çıkacak ki çoğu çöp olacak. Minimum 2030a kadar fosil yakıttan devam.
Diğer konuyla ilgili zaten diyecek bir şey yok , neyin tadı kaldı ki arabacılığın tadı kalsın. Artık her şey sıradan bayağı , herkes birbirini taklit etme peşinde. Farklı olmak eskiden ayrıcalıkken şu an freak muamelesi görüyorsun. Sürüye katıl k i sevilesin. Onun dışında bu pahalılıkta hiç bir şeyin keyfi zaten kalmadı. Yani işin özü keyiften ziyade bu kıvranmamız fakirlikten :D:D
Takiptesindir eminim Toyota sessiz devrim yaptı .. içten yanmalı hidrojen yakıt hücreli modelini seri üretime geçirdi ..
Şu anda ilk çıkan hybridler gibi çok pahalı ama ilerde ucuzlayacaktır büyük ihtimalle bugünkü lpg cng kiti gibi normal içten yanmalı motorlara adaptasyonu olucaktır diye düşünüyorum..
Elektrikli araç yandığı zaman nasıl söndürülecek onu da çok merak ediyorum,
Yollarda bir dolu serseri mayın vardı zaten, elektrikli arabalarla daha da tehlikeli oldular,
Birgün alacak olursam kesinlikle hybrid alırım, en azından yolda kalmam :D
MetalliHead
27-09-2023, 15:37
Bu arabalar daha çevre dostu sloganlarıyla çıktı ama değiller. Pil için yapılan madencilik çok ciddi kirlenmeye neden oluyor, çevreye zararlı atık piller ne yapılacak belli değil, elektrik tületimini arttıracaklar ve hala elektriğin büyük bir bölümü çevre dostu yollarla üretilmiyor. Ne anladım ben bu işten? Egzozundan su buharı çıkaran hidrojenli otomobiller bence çok daha mantıklı duruyor.
Takiptesindir eminim Toyota sessiz devrim yaptı .. içten yanmalı hidrojen yakıt hücreli modelini seri üretime geçirdi ..
Şu anda ilk çıkan hybridler gibi çok pahalı ama ilerde ucuzlayacaktır büyük ihtimalle bugünkü lpg cng kiti gibi normal içten yanmalı motorlara adaptasyonu olucaktır diye düşünüyorum..
Evet farkındaysan japonlar zaten elektrikli işine bir türlü dalmıyorlar, Otomotiv endüstrisinin öncüsü dünya devi japonların susması yapamadıklarından değil herhalde. Nissanın yaptığı fosil yakıtı elektrik enerjisine çeviren yeni nesil motor bile çok daha mantıklı şu anki pilli araçlardan. Yani şu an çok deneysel bence pazar. Üreticiler trende yönelik aynı anda bir yoklama çekiyor gibi.
Geçen sene california da yaşayan porsche de sürüş mühendisi olan bir adamla istanbul parktaki özel etkinlikte sohbet etme firsatım oldu. California LA da elektrik şebekesinin araçlar yüzünden çöktüğünü ve insanların gece 3 de 5 de kalkıp araç şarj etmeye çalıştığını sıraya girdiğinden, bu elektirkli araba olayının ne kadar erken dalınıp saçmaladığını ve tüketiciyi yanılttıklarını vs. konuştuk. Bunu söyleyen ben değilim USA da yaşayan porsche mühendisi :) Menzil olayı zaten başlı başına bir safsata ki şu an deli gibi dava açılıyormuş USA da yine tesla şirketine. Çünkü kağıt üzerindeki veriler çoğu arabada reel kullanımda yarısı ancak tutuyor.
Savunan da çok insan var özellikle iklim krizi olayından ötürü, sonuçta olay ineğin saldığı metan gazına kadar inmiş durumda :) herkesin görüşüne saygı duyuyorum alana mani olmam yüz yüze sabaha kadar tartışırım ama burada üşeniyorum yazmaya açıkçası çok tepki çekmekte istemiyorum, herkesin fikri bilgi ve tecrübesi kendine diyelim :)
Elektrikli araçları ruhsuz buluyorum.
söyleceklerim bu kadar :D
Yahu ben elektrikli araç aldım ama çevreci olduğu vs için almadım ki. Gram da umrumda değil öle olduklarını da düşünmüyorum. Hatta HaKo seninle başka konuda bu konunun neden bu şekilde yapıldığını ve neye hizmet ettiğini anlatmıştık hem fikir olmuştuk hatırlarsan.
Dediğim gibi herkes istediğini düşünmekte özgür, alır almaz mantıklı gelir gelmez. Bunlar ayrı konular tartışmaya da gerek olduğunu düşünmüyorum ben her kullandığımda iyi ki almışım diyorum. Aynı fiyata 1.5 TSI Audi Q3 alacak kişiye hayır diyemeyeceğim :D
darkmoon
27-09-2023, 15:46
Bende tartışmam hayatta sohbet ediyoruz fikir alışverişi herkesin fikrine saygım sonsuz ..
8.000rpm
27-09-2023, 15:48
2 konu var ciddi düşünülmesi ve çözülmesi gereken ;
-pil ömrü dolunca o pillerin geri dönüştürülmesi
-dünyadaki tüm elektriğin tamamen temiz kaynaklarla üretilmesi
bunlar tamamsa bu devrim olur
ama bunlardan biri bile eksikse bu iş sürdürülemez hale gelir
ötesi yok
Elektrikli araçları ruhsuz buluyorum.
söyleceklerim bu kadar :D
Bu konuda da bana saçma gelen bir durum var;
Günlük kullanılan ne bileyim 1.4 İ20 veya 1.0TSI Manuel Polo veya aile arabası olarak kullanılan premium 1.5TSI bir Q3'un nasıl bir ruhu veya hissiyatı var :) Günlük kullanımda segment / fiyat bazında elektrikli araçlar benzeri araçlardan çok daha keyifli örnek 1.4 İ20 vs Zoe :) Q3 vs Model Y gibi gibi.
Ha derseniz ki benim spor aracım var gazlıyorum dağ yollarında bunun muadili yok vs haklısınız bişey diyemeyeceğim :)
Yahu ben elektrikli araç aldım ama çevreci olduğu vs için almadım ki. Gram da umrumda değil öle olduklarını da düşünmüyorum. Hatta HaKo seninle başka konuda bu konunun neden bu şekilde yapıldığını ve neye hizmet ettiğini anlatmıştık hem fikir olmuştuk hatırlarsan.
Dediğim gibi herkes istediğini düşünmekte özgür, alır almaz mantıklı gelir gelmez. Bunlar ayrı konular tartışmaya da gerek olduğunu düşünmüyorum ben her kullandığımda iyi ki almışım diyorum. Aynı fiyata 1.5 TSI Audi Q3 alacak kişiye hayır diyemeyeceğim :D
Zaten alana satana kimsenin bir şey dediği yok ki ? Biz burada genel gidişatı ve tüm pazar elemanlarını tartışıyoruz. Sonuçta hepimiz günün sonunda tüketiciyiz, ülkenin şartları göz önünde bulundurduğumuzda hepimiz fiyat performans odaklı ürüne yöneliyoruz kısa vadede, performans kısmı kimine göre konfor kimine göre hız , tüketim vs. Bana sorarsan sizin araçlar zam yemeyene kadar tam bir fiyat performans canavarıydı. Son zamla bence pek bir numarası kalmadı. Yanlış görmediysem 3 milyonu geçti çünkü fiyatları. Açık söylüyorum tesla y şu an benim gözümde elektrikli araç almak için sınırda , yani bütçe / verimlilik oranına baktığımda alınacak tek araba piyasadaki. O fiyatın üstüne çıkan yani lüks segmentte 5-10 milyon tl bayılıp alınan elektrikli araçları benim aklım mantığım hiçbir şekilde almıyor. Benim görüşüm bu yönde.
İlk başlarda bende böyle düşünsem de , gidişat elektrikli araçların menzillerinin artması ile daha da çoğalacak gibi.
Çevrecilikle alakası yok bu işin, herkes param vardı aldım, merak ettim aldım ya da mantıklıydı aldım şeklinde hareket ediyor. Yakıt fiyatları bu şekilde iken, ev ya da iş de şarj etmeye müsaitse , kesinlikle alınabilir.
Tesla çok güzel bi atak yaptı, değerlendiren değerlendirdi. Birkaç problem dışında memnun olmayan yok gibi.
Ha bu arada, 300-400 km menzilli araçlar kesinlikle mantıklı gelmiyor bana. O kadar para veriyorsun, 400 km şehir içi binmek için araba alıyorsun. Aşırı lüks :)
Bu konuda da bana saçma gelen bir durum var;
Günlük kullanılan ne bileyim 1.4 İ20 veya 1.0TSI Manuel Polo veya aile arabası olarak kullanılan premium 1.5TSI bir Q3'un nasıl bir ruhu veya hissiyatı var :) Günlük kullanımda segment / fiyat bazında elektrikli araçlar benzeri araçlardan çok daha keyifli örnek 1.4 İ20 vs Zoe :) Q3 vs Model Y gibi gibi.
Ha derseniz ki benim spor aracım var gazlıyorum dağ yollarında bunun muadili yok vs haklısınız bişey diyemeyeceğim :)
saydıklarını da ruhsuz buluyorum zaten, 1.5 leon var evde zerre keyif almıyorum kullanırken :D son yazdığın cümlede kesinlikle hemfikirim.
imkanlarım doğrultusunda gücüme göre tercih ettiğim otomobilleri zaten biliyorsun, komşu da sayılırız. benim için otomobil işleri 2010dan sonra düşüşe geçti sanki. sevdiğim beğendiğim modeller genelde 2010 öncesi nedense.tabi ki yeni çok güzel otomobllier var ama tamamen kişisel zevk ve tercih, o dönem araçları kadar içimi kıpraştırmıyor.
Ha bu arada, 300-400 km menzilli araçlar kesinlikle mantıklı gelmiyor bana. O kadar para veriyorsun, 400 km şehir içi binmek için araba alıyorsun. Aşırı lüks :)
bilmediğimden soruyorum , o kadar sevmiyorum ki çünkü hiç takip etmiyorum elektrikli piyasasını. 300-400 km yi geçen menzile sahip araç varmı ki piyasada ?
kağıt verisinden bahsetmiyorum gerçek kullanım verisinden. Ama öyle yok 80e gittim yok klimayı açmadım kullanımı değil. Normal aracı nasıl kullanıyorsan öyle kullandığın zaman. Tekrar söylüyorum çok araştırmıyorum ama benim bildiğim zaten yok.
bilmediğimden soruyorum , o kadar sevmiyorum ki çünkü hiç takip etmiyorum elektrikli piyasasını. 300-400 km yi geçen menzile sahip araç varmı ki piyasada ?
kağıt verisinden bahsetmiyorum gerçek kullanım verisinden. Ama öyle yok 80e gittim yok klimayı açmadım kullanımı değil. Normal aracı nasıl kullanıyorsan öyle kullandığın zaman. Tekrar söylüyorum çok araştırmıyorum ama benim bildiğim zaten yok.
410km otoyol hızlarında yapıyorum günlük kullanımda klima açık. Şehir içi 13kw-15kw arası yakıyor. 530*570 şehir içi gideri oluyor, şehir içi şehir dışı karışık 500km bandında. Canını aldım İzmir-Ayvalık 55dk 150km de %50 şarj yedi.(min 160km, otoyolda tapagaz 92km boyunca 220-255km)
rahmitanir
27-09-2023, 16:08
Elektrikli aracın bu kadar rağbette olmasının ana sebebi başta AB olmak üzere devletlerin dayattığı politikalardır. Bu politikalar uzun vadeli sürdürüldüğü için, elektrik net şekilde yürüyecek, büyüyecek.
Bunun TR piyasasına yansıması AB'ye göre kesinlikle daha yavaş olacak. Ama kaçınılmaz, yansıyacak. Burada kullanıcıdan ziyade, bu işin yan sanayicisi olmak için büyük fırsatlar var. Örneğin zamanında LPG dönüşümüzde olduğu gibi, binek araçlara elektrik dönüşüm kitleri çıktı / çıkacak / yayılacak.
Sadece TR değil, dünya genelinde alt yapı full elektrik geçişine hazır değil, tahmini 20 yıl boyunca da hazır olamaz. Ama doğru planlama ile her şey mümkün.
Bir elektriklinin saf kan olmaması, içten yanmalının his olarak yerini alamayacağına kesinlikle katılıyorum. Ama Baran'ın dediği gibi günlük kullanılan her hangi bir aracın (egea, clio, polo vs..) elektrikli odu diye ruhu daha çok löemeyecek, çünkü o ruh zaten yok.
Benim bugün evin ikinci aracı olarak bir elektrikli almamamın ana sebebi, bu araçların ikinci elde ne olacağının bugün için yanıtı yok. Tam anlamıyla kullan at ürünü olacak bu aletler, en azından bugünkü teknoloji ile. Ama yan sanayi konusu burada önemli. Örneğin Chrisfix'te prius için yan sanayi batarya nasıl değiştirilir videosu vardı. bu tür yan sanayi / sanayi çözümleri geliştikçe, ikinci el sorunu da giderilecek.
darkmoon
27-09-2023, 16:12
4-5 sene önce bir yerde okumuştum sadece Çin’deki trafikteki bütün araçları trafikten çekip yerine elektrikli araç koysanız dünyada bu araçları şarj etmeye yeticek elektrik yok yazıyordu .. ülkede 300 milyon araçmı ne vardı hatırladığım..
Elektrikli aracın bu kadar rağbette olmasının ana sebebi başta AB olmak üzere devletlerin dayattığı politikalardır. Bu politikalar uzun vadeli sürdürüldüğü için, elektrik net şekilde yürüyecek, büyüyecek.
Bunun TR piyasasına yansıması AB'ye göre kesinlikle daha yavaş olacak. Ama kaçınılmaz, yansıyacak. Burada kullanıcıdan ziyade, bu işin yan sanayicisi olmak için büyük fırsatlar var. Örneğin zamanında LPG dönüşümüzde olduğu gibi, binek araçlara elektrik dönüşüm kitleri çıktı / çıkacak / yayılacak.
Sadece TR değil, dünya genelinde alt yapı full elektrik geçişine hazır değil, tahmini 20 yıl boyunca da hazır olamaz. Ama doğru planlama ile her şey mümkün.
Bir elektriklinin saf kan olmaması, içten yanmalının his olarak yerini alamayacağına kesinlikle katılıyorum. Ama Baran'ın dediği gibi günlük kullanılan her hangi bir aracın (egea, clio, polo vs..) elektrikli odu diye ruhu daha çok löemeyecek, çünkü o ruh zaten yok.
Benim bugün evin ikinci aracı olarak bir elektrikli almamamın ana sebebi, bu araçların ikinci elde ne olacağının bugün için yanıtı yok. Tam anlamıyla kullan at ürünü olacak bu aletler, en azından bugünkü teknoloji ile. Ama yan sanayi konusu burada önemli. Örneğin Chrisfix'te prius için yan sanayi batarya nasıl değiştirilir videosu vardı. bu tür yan sanayi / sanayi çözümleri geliştikçe, ikinci el sorunu da giderilecek.
Pil konusuna da bir bilgi ile açıklı getireyim, Amerikada 10 yıldır satılan Teslaların ortalama pil degredasyonu %88. Yani 10 yıl sonunda pil ömrü %88 olmuş total Teslaların :)
Sanıyorsunuz ki laptop pili gibi 8 yıl sonra bitecek pil :) Zaten 192.000km / 8 yıl batarya degredasyon garantisi var arabanın neyinden endişe ediyorsunuz anlamıyorum. Norveç piyasasının 7 yıllık geçmişini ve araçları km leri takip edin azıcık cevaplar orada.
410km otoyol hızlarında yapıyorum günlük kullanımda klima açık. Şehir içi 13kw-15kw arası yakıyor. 530*570 şehir içi gideri oluyor, şehir içi şehir dışı karışık 500km bandında. Canını aldım İzmir-Ayvalık 55dk 150km de %50 şarj yedi.(min 160km, otoyolda tapagaz 92km boyunca 220-255km)
fena değil veriler. Diyorum ya zaten tek biraz ısındığım araba Tesla y oldu elektriklilerde, sebebi de fiyatına göre sundukları bayağı başarılı. Çok yakın arkadaşım 3 tane aldı renk renk desen desen karşımda park etmiş duruyorlar şu an :) Kendisi de inanılmaz zengin ve pinti dir. Tam zengin pinti arabası benim gözümde şu an tesla y ler haha :D Tabi yine elektrik şarj istasyonu bulup yarım saat şarj beklemek benim için inanılmaz handikap. Kimisi için sorun değildir, ben yolda o kadar duraksamayı hiç sevmem mesela.
Pil konusuna da bir bilgi ile açıklı getireyim, Amerikada 10 yıldır satılan Teslaların ortalama pil degredasyonu %88. Yani 10 yıl sonunda pil ömrü %88 olmuş total Teslaların :)
Sanıyorsunuz ki laptop pili gibi 8 yıl sonra bitecek pil :) Zaten 192.000km / 8 yıl batarya degredasyon garantisi var arabanın neyinden endişe ediyorsunuz anlamıyorum. Norveç piyasasının 7 yıllık geçmişini ve araçları km leri takip edin azıcık cevaplar orada.
Evet bu bilgi doğru bende okumuştum bir yerde ama lityum piller zaten %80in altında düştükten sonra birden bire toptan geberiyorlar :) Yani ölme hızı aynı oranda gitmiyor pek.
rahmitanir
27-09-2023, 16:32
Abi ufak bir iki haber araştırdım, anladığım kadarı ile bu Tesla'nın kendi beyanı. Bu noktada Tesla'nın Amerikan marketing'ini sonuna kadar kullandığını unumamak lazım. Çünkü aynı haberlerde, daha az kullanılan araçların batarya ömrünün daha ciddi düşebileceği yine Tesla'nın kendi beyanı olarak yazılmış. Yine Tesla, bu %12 verisinden önce resmi olarak "garanti sürecinde en düşük %70 batarya ömrüne kadar" gelebileceğini resmi olarak beyan etmiş.
Yani gerçek saha verisi lazım. Yalandır, doğrudur demiyorum. Ama 5 yıla TR piyasasındaki araçların ikinci el rakamlarından bu sonucu zaten çıkaracağız. Bu noktada şu aklıma geliyor, Renault elektrikli Fluance getirmişti, ikinci elde hiç birisi kalmadı gibi.
su an fiyat performans getiris götürüsü olarak bakıdlıgında tesla cok mantıklı araç sonucta gittiğiniz geldiğiniz yerler güzergahlar belliyse büyük şehirlerde cok kusursuz kullanılıyor, garajınızda ve işyerinizde sarj imkanıda varsa gayet mantıklı. ama bu imkanları olmayanlar için evet hiç mantıklı değil. teslanında bu ara milleti kazıklamaya başlaması moda oldu. misal veriyorum lr baz model bi araç sipariş verdiniz size dedilerki elimizde bu yok ama içi beyaz olan var bunun için tesla bi ekstra ucret istemiyor tamam diyorsunuz. 2 gün sonra bir arkadşaınıza daha kapsamlı bir teklif yapıldıgını öğreniyorsunuz. Oda su sekilde, tesla arıyor elimizde opsiyon renk ve opsiyon jantlı su su su araçlar var içlerinden birini almak istermisiniz diye soruyor. yani 2900lük aracı size 2300e veriyor, ama başkasına vermiyor. Siz o arkadşaınızdan önce sipariş vermiş olmanıza ragmen arkadaşınıza suunulan kıyaklı teklif size sunulmuyor. Birebir bizzat yaşadım, konuyla ilgli teslayı aradıgımda elimizden gelen birşey yok arkadaşınız şansıylmış dendi :D hoppaa şanslıymış derken ? sen nası global firmasında kafana göre birine daha iyi arabayı veriyorsun, yani klasik türk işletmeciğili malesef tesladada var, nerden biliyorsun diye soran olucaksa eşimede 2. teslayı almak için bunun birebir aynısını yaşadım ve siparişimi iptal ettim.adaletsizlik ve haksızlık su an teslada cok buyuk noktada.
darkmoon
27-09-2023, 16:40
Laptop örneği tesla merkezli vermedim neticede dünyada artık cep telefonu mobil firmalardan tut beyaz eşya firmalarına kadar bir çok marka elektrik araç piyasasına giriyor Buda bana ayrı garip geliyorya neyse … Apple bile kendi aracını üreteceğini bir ara diyordu yanılmıyorsam..
Ben anlatamadım herhalde sorun bende olabilir demek istediğim Garanti dışı kaldıktan sonra o aracın pillerinden sen sorumlusun sıkıntı orda garanti süre zarfında firma sorumlu yani biten pil falan olursa firma ücretsiz değiştiriyor bildiğim kadarı ile belgeselde öyle görmüştüm. o yüzden ömrü %88 normal garanti bittikten sonra bana göre o %88 çok daha hızlı düşer gibime geliyor ..
darkmoon
27-09-2023, 16:54
Ben marka merkezli konuşmuyorum genel bütün elektrikli araç dünyasından konuşuyorum ..
Misal vatandaş 8 yada 10 yıl sonra 10 yaşında elektrikli bir araç aldı garantisi bitmiş artık pil ömrü %60 - %70 -%80 her neyse 3-5 senede kendi kullandı arada adam sürerkende bazı piller arıza çıkardı bazıları bitti falan adam gidiyimde şu pilleri değiştiriyim dedi servise gitti misal uyduruyorum adam 10 yaşında aracı almış 500 bine servis komple pillerin yenilenmesi işçilik servis ücreti dediki 250 bin tl .. adam değiştirir mi bence değiştirmez işte ondan diyorum bana göre bence elektrikli aracın sürdürüle bilirliliği bana göre yok .. Buda bence bana göre ikinci elini oluşturmıycak şahsi fikrim .. bu benim kişisel görüşüm ..
mikelazi
27-09-2023, 17:00
Başarı Okulu on Instagram: "Jeremy Clarkson’un elektrikli arabalar konusundaki goruşleri…
Elektrikli arabalar sizce dizel ve benzinli arabaları aratacak mı?
( 📽: Drivetribe @jeremyclarkson1 )" (https://www.instagram.com/reel/CxGemo3IgzY/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng%3D%3D&fbclid=IwAR1LgZC-8yYxUdu11R5zvNDOcOpov50HJiyQ8GMp_TzDPSC29Or5FEOHtK 8)
reisin yorumu :)))
İkinci el ile ilgili öle yorumlar yapıyorsunuz ki arabalar sankş bu sene piyasaya çıktı :) Arkadaşlar Amerikada Avrupada binlerce Tesla 2012 den beri alınıyor satılıyor adamlar 1.000.000km yapıyor aynı arabayla ikinci elleri zibille el değiştiriyor benim güzel ülkem 3 sene sonra şöle 5 sene sonra şöle oluyor diye düşünüyor.
Tesla adina ben ozur dilerim, ben zaten ustasi sok taki ses sistemi pamuk tikayalim
Hizli gitsinden yildigim icin elektirige yoneldim, yapilan bi cok muzik tesisati anca bunlarin sistem kadar caliyo yada calamiyo.
Bu paralara 1.6 uzeri kasa 3/5 ler zaten mtv odemiyor, kaskolari bedava.
Bu surelerde kalkan bi sti sahibide zaten 10 sene sonra araba gram yag eksiltmedi hic problem acmadi sukur diyebiliyordur, yazilim egzoz yaz ortasi sicakta klima acik uzun yolda mola vermeden 1000 gidiyorlar.
Ayni sekilde panamera 4s garanti bitti ama gerek yok bisi olmuyo zaten gonul rahatligi ile bi 5 sene daha bineriz.
Malesef teknoloji bu yonde ve suan megane bile kullaniciya gore elektirik hafizali spor koltuklar direksyon isitma ile geliyor, milleti alistirma taktikleri,
Binilcekse bugun binilir ileride herkes alisip zorunluluk artinca bu maliyetlere tabureli dosemesiz araba verirler.
darkmoon
27-09-2023, 17:19
En güzeli zaman gösterecek bizim ülkemizde 10-20 yaş çok yaşlı araç yaşları sayılmaz e39,e60, w211,c219, audide c6,4L,8R falan hala yeni araçlar sayılır özellike bu hayat pahallığında bayağı yeni hale geldi .. bu araçların bazıları 15-20 li yaşlarına geldi hatta bazıları geçti bu araçların geldiği yaşta elektrik li araç gelirmi kalırmı zaman gösterecek..
Araba dediğin ötecek... Her ne kadar genç olsam da otomobil konusunda tutucu davranıyorum, muhtemelen EV'a en son geçecek insanım. Trump'ın dediği gibi; elektrikli araçların sadece ilk on dakikası eğlenceli. Geleceğin yakıtı E-Fuel'dir. Yakıt lobisi çok büyük. Shell ne yapacak, BP ne yapacak? Dünyada kaç tane ICE araç olduğunu Google'layın.
darkmoon
27-09-2023, 19:33
Teknoloji karşıtı biri değilim 2010 yada 2011 de geleceğin yakıtı hidrojen diye bir konu açmıştım burda gene uçan insanlı drone lar üstüne konu açmıştım .. Tam aksine elektrik çok eski bir teknoloji dünyada petrol işlenmeden önce ilk yapılan tren bisiklet araba elektrikli ferdinand porsche nin ilk yaptığı araç elektrikli hatta kaza yapıyor onla hitlere savaş bitimine doğru hybrid tanklar yapıyor dizel motorlu elektrikli falan Henry fordun ilk prototipleri elektrikli yani elektrik çok eski bir teknoloji yıllar içinde onlarca markanın denemeleri girişimleri oldu gm in ev projesi Renault pegout nun 90 lı yıllarda ürettiği elektrikli araçlar hatta pegout elektrikli 106 ları Fransa posta teşkilatına hediye etti 90 lı yıllarda .. Yani bana yeni bir teknoloji olarak gelmiyor ..
Soru şu elektrikli araba dünyasında çok soru işareti var fakir dar gelirli ülkeler yani dünyanın yarısından fazlası elektrikli araca geçmesi çok güç adamlar motorsikletten bozma araçlara biniyor hala dünyanın pek çok yerinde 60-70-80 model araçlar insanlar sürüyor bazı ülkeler çok fakir olduğu için burda milyarlarca insandan bahsediyoruz .. bir yandan enerji şarj etme kısmı muamma hala pek çok ülke kendi ürettiği elektrik kendine yetmediği için planlı kesintiler yapıyor .. batarya ömrü muamma sıfır garanti kapsamında olana sıkıntı yok ama o kapsam bitti mi sıkıntı ..menzil sıkıntı , şarj istasyonu sıkıntı , ben bunu Türkiye için demiyorum dünya genelinden bahsediyorum .. global ölçekte şahsen ben elektriğe geçileceğini düşünmüyorum tam aksine geçiş dönemi aracı olarak düşünüyorum..
Dünyanın dev petrol firmalarının bu işten vazgeçileceğini de düşünmüyorum Yüksek ihtimal içden yanmalı yada patlamalı motorlar için yeşil doğa dostu alternatif bir yakıt çıkarıcaklar yada hydrojen kiti gibi bir şeyler takılacak araçlara lpg kiti gibi benzinlikten ya yakıt hücreleri doldurulucak yada boşu çıkarılıp dolusu takılacak falan filan …. Ben böyle düşünüyorum.. bu arada petrolden yana bir sıkıntıda yok sadece Amerika’nın bir yetkilisi açıklamıştı Amerika’da çıkarılmamış bekletilen bilmem kaç milyar varil petrol varmış dünyanın gelecek 100 yılına yeticek kadar varmış …
Yani bekleyip görücez zaman her şeyin ilacı ..
Yüksek ethanol ile çalışabilen motorlar geliştirilir ve bu yakıt son kullanıcıya pompada düşük bir fiyatla sunulabilirse içten yanmalı motorlarda zararlı gazların salınımı büyük ölçüde önlenmiş olur. Biz insanlar ürettiğimiz plastiklerin sadece yüzde dokuzunu dönüştürebiliyoruz. Pillerin ne olacağını, nereye gömüleceğini söylememe gerek bile yok. Yaris GR'ın 1618CC, üç silindir motoru 261HP, 360NM tork üretebiliyor. VAG, 1.0 TSI motorundan 170-180HP bandında gücü sağlıklı bir şekilde alabilirse devrim olur. Muhtemelen yakın bir gelecekte hacim konuşmayacağız. Ayrıca, Almanya ve İtalya muhtemelen AB'nin 2035 kararına veto verecek. Eğlence daha yeni başlamışken bitirmenin bir anlamı yok.
Not: Yeni Cooper rezalet olmuş....
Konuya konu başlığı üzerinden dalıyorum müsadenizle :)
İmkanım olsa elektrikli alır binerim a'dan b'ye gitmek maksatlı ama ruhsuz geliyo bana sevemiyorum.
Bende hala heves ve heyecan var. 92 model S13 200SX arabam var. Bi dünya bence eksiği olmasına ve keyfi bindiğim için hala her marş basmamda heycanım artıyo. Maddiyat olarak yorsada seviyorum hala uğraşmayı. :D
Mevzu fosil yakıtsa biz buradan devam. Tarihin bir noktasından içten yanmalıya alternatif yakıtlarla dönüleceğini düşünüyorum. Ülkemizdeki ünite eksikliği olduğundan ötürü bizim min. 2030'a kadar vaktimiz var büyük ihtimalle.
Unmodified Mazda MX-5 Races On Sustainable "Fossil-Free" Fuel (https://www.motor1.com/news/625365/mx-5-races-on-sustainable-fuel/)
Arabaya bir şey yapmak ve maliyetlere gelince, aracımın orjinal vites topuzuyla metal olanı değiştirmekten ve o şekilde sürmekten bile keyif aldığım için benim için olay 5 haneli rakamlara gelen maliyetleri karşılayabilmek değil, elde olandan da keyif almaya başlamak oldu artık. OZ bronz almak istiyordum misal fazlasıyla, ilaveten ciddi bir gider olduğu için baya bir süreyle ertelemek zorunda kaldım. Jantı boyatma şartlarını araştırdım ona da bir takım msw parası istiyor iyi yapanlar, ama bir kısım da oem kadar iyi olmuyor sonradan boyanan jantlar diyor. Velhasıl kelam aracıma periyodik bakım dışında son 6 ayda sadece yakıt ekledim. Ama yine de her bindiğimde mutlu oluyorum.
En güzeli zaman gösterecek bizim ülkemizde 10-20 yaş çok yaşlı araç yaşları sayılmaz e39,e60, w211,c219, audide c6,4L,8R falan hala yeni araçlar sayılır özellike bu hayat pahallığında bayağı yeni hale geldi .. bu araçların bazıları 15-20 li yaşlarına geldi hatta bazıları geçti bu araçların geldiği yaşta elektrik li araç gelirmi kalırmı zaman gösterecek..
Bu arabalarin o yaslari gorecegini sanmam, suan tesla roadster klasik sayilmaya baslamdi hic kullanimamis olanlar uzay rakama satiliyor,
Gercekten sifir mi, pillerin durumu nedir konularinda uzmanlasan firmalar var.
Tek bir hucre oldugunde genel olarak problem yaptigindan olu kismi tespit edip degisiyorlar.
Ama seri üretimde olan arabalari o seneleri gorecegini sanmiyorum, kayipsiz yuksek tutardan geri alinip sifiri ile degisilen bir sistemde, geri donusume gider yada refurbished mantiginda yenilenmis cep telfonu hikayesine ucuza satilir.
Araba satisindan kar etmek yerine musteri sadakat programi seklinde aracin icinde bulunan programlardan, kendi sarj istasyonlarindan para kazanarak yola devam ederler.
Benimde isime gelir, zaten yakit giderim olacagindan bedavadan yeni araca gecerim elon muskta dunya capinda istasyonlardan saniyede para kazanmaya devam eder.
Ortaliktada bi suru para etmeyen eski cer cop atil arac olmaz.
Seyfettin777
28-09-2023, 02:05
25 yaşındayım, forumdaki birçok üyeden yaş olarak da oldukça küçük sayılırım. Otomobil dünyanın birçok yerinde, en azından gelişmiş ülkelerde bir ihtiyaç, ancak bizim memlekette ise gösteriş aracı, yatırım, ihtiyaç, zevk hangi kalıba isterseniz o kalıba sokabiliyorsunuz. Üniversiteyi 23. Yaşımın sonlarına doğru bitirdim, stajdı oydu şuydu derken mesleğe atıldık ve tutunmaya çalışıyoruz. 2014 yılından beri birlikte olduğum bir nişanlım var, bir de üniversite 3. Sınıf öğrencisi kardeşim, bizim baba da rahmetli, sizlere ömür.
Bunları neden anlattım? Benim her şeyden önce artık hayatımı kurmam gerekiyor, evlilik başlı başına bir maliyet, kardeşimin masrafları, aileye destek olma isteği, bu sebeple artık yaşın getirdiği mahçubiyet benim en basit problemlerim. Erasmus ile Abd'ye giden arkadaşlarım falan var, burada verdiğim emeğin 1/10'u kadarıyla yaşayabildikleri hayatı görmek hem onlar adına sevindiriyor beni, hem kendim ve benim gibi olanlar açısından üzüyor.
Bir yandan bu işlerle uğraşırken bir yandan da bir türlü yaptıramadığım aracımı yaptırmak için çıktığım yolda 15.000TL olarak hesapladığım maliyet bugün itibariyle 135.000TL geçti. Ben kenara attıkça maliyetler sürekli yükseldi son 5 senedir, dolayısıyla iş de hep uzadıkça uzadı. Ben artık yaptığım hiçbir şeyden zerre keyif almıyorum. Bir yandan da şunu düşünüyorum, iyi kötü bir araç var elimizin altında tüm işi tamamlandığında tekrar trafiğe çıkacak. Peki ya hiç arabası olmayan benim gibi insanlar nasıl alabilecek? Kavga dövüş çektiğim 12.000 kredi ve üniversiteden arta kalan zamanlarda akşamları çalışarak biriktirdiğim parayla o dönem anneme destek olup aldığımız arabanın parasının %80-85'ini toparlayabilmiştim bundan 6 yıl önce, o dönem E34'ler de cidden ucuzdu. Bugün bu şekilde 2. El cep telefonu bile alamazsınız masraflar düştüğünde. Araç pazarlarında ikiye bölünme garantili kuş serisi araçlara bile 200k rakam çekiyorlar.
Benim gibi olan insanlar nasıl ev alacak, nasıl birini sevip evlenecek, kardeşine ailesine nasıl destek olacak... Bizler yine 3-0 önde başlamış olmamıza rağmen(babadan kalma hepimize birer ev düşüyor) çok zorlandık ve hala çok da rahat ettiğimiz söylenemez. Her mesleğin hali içler acısı, nişanlım tıp fakültesinde, hekim olan çok arkadaşım var, 55-60k gibi rakamlarla mesleğe başlıyorlar ama hayata sıfırdan başlamış adama ev-araba alması için kredi bile vermiyorlar. Hoş alsa da 5 lirayı 15 lira olarak geri ödeyecek. Mardinli bir arkadaşım evlendi mesela Çapa Tıp mezunuydu, adama kredi vermiyorlar kredi çekse ev alacak, zaten ödediği kirayla ödeyeceği kredi birbiriyle yarışıyor bu adam hiçbir şeyin sahibi olamayacak mı 10 yıldan önce?
Tüm bunları düşününce açıkçası bazen şımarıklık yaptığımızı düşünüyorum, ben çıkıp ara sıra keyfine kafa dağıtayım diye bizimkileri toplayıp araçla dolaşmaya çıkarken yan ofiste masrafı azalsın diye Adana sıcağında adliyeden ofise yürüyerek gelen yaşıtım bir meslektaşım olduğunu bilmek utandırıyor beni, kendi yapabildiğimi de yapasım gelmiyor. Bu ülkede artık keyif, zevk gibi kavramlar belli başlı zümrelere has. 2 bardak kadar gelen benzinin 40Tl olduğu, 2 sıfır farın 80-100k geldiği yerde otomobiller de lüks olmaktan öteye geçmez artık. Herkes elektrikli araçları tartışmış ancak emekli ikramiyesiyle ev-araç alınabilen dönemin gençleri olduğunuzu bildiğim için ben farklı bir bakış açısı eklemek istedim. Gerçi ben de hayal mayal hatırlıyorum o dönemi, ikramiyeyle yazlık falan alırlardı, şimdi nerde...
Grimlord
28-09-2023, 06:08
Bu ülkede arabayı geçtim artık çoğu şeyin tadı kalmadı. Bundan 20 sene önce araba rahat alınan birşeydi, şimdi ise lüksten de öte oldu. Neredeyse bakım yaptıramaz hale geldik.
2 yılda gittiğimiz tatiller hariç toplam 5 bin km yol yapmışımdir en fazla( evden çalışmanın da etkisi var tabii)
Araba işinden o derece soğudum.
Eskiden sırf keyif olsun diye çıkar saatlerce arabayla gezerdim, kullanmaya can atardım ne olursa olsun.
Şimdi gelip biri arabaya vursa yaptırmadan gezecek hale geldik.
Konu en başta ekonomik sebeplerden belki ama sosyolojik açıdan da çöküş var. Çoğu kimse işini düzgün yapmak istemiyor, ne geçirirsem kar modunda.
Işini iyi yapanlar zaten hakkını alamadığı için toplumda ne yazık ki kaybolup gidiyor.
İngilizce öğretmeniyim, yurtdışı sınavları için eğitim veriyorum. O kadar çok insan yurtdışına gitti ki son 2 yıl içinde, cidden şaşırırsiniz. Vasıflı vasıfsız hiç farketmiyor artık. Tek dert burdan kendini dışarıya atmak.
Bir yere bir iş ya da ihtiyaç için gittiğimde tek seferde hallolursa kendimi şanslı sayıyorum.
Dişçiye de gitsen, terziye de gitsen, kursa da gitsen tüm düzen senden kolay şekilde para kazanıp ardına bakmama şeklinde ilerliyor.
Elektrikli araba konusuna gelirsek ruhsuz olduğuna kesinlikle katılıyorum. Sanırım kaçınılmaz gerçek yakın gelecekte hepimizin birer elektrikli arabası olması, tabii bu ülkede stres ve çileden çekip gitmezsek. :heyoo:
darkmoon
28-09-2023, 06:29
Ben şu anda 20 lerimde olsam araba hayat listemde son sıralarda yer alırdı kaldı ki benim kendi 20 li yaşlarımda araba hayatımın merkezi idi .. ama şu anda 20 lerimde olsam önceliğim kooperatif yada topraktan bir eve girmeye çalışmak yada bir yerde arsa tarla kovalamak olurdu .. Arabada ayağımı yerden kesicek ucuz yollu bir şey alırdım araba sayfasını uzun bir süre kapatırdım en azından bir ev sahibi olana kadar. Misal 1 milyonum mu var gider 200-250 sine 2000-2001 s40 2.0t yada 1.9t4 falan alır arta kalan parayı birikime bırakır yoluma bakardım .. Tabii bunlar benim şahsi fikrim yatırım uzmanı değilim haliyle asla bu dediklerim bir yatırım tavsiyesi değil ben olsam böyle yapardım sadece ..
Barınma işi iyicene zorlaşmaya başladı çünkü insanlar artık kira ödememek için evlerde çok pahalı olunca karavanlarda tam zamanlı ev misali yaşıyorlar .. bu gidişle Amerika’daki gibi trailer parklar oluşucak gibime geliyor bizdede…
Negatif anlamda sölemiyorum ancak buradaki her argümana tek tek cevap vermek fazlasyıla yorucu ve zaman kaybı ayrıca savunucu durumuna düşmek te cabası.
Arkadaşlar ne batarya bitiyor ne arabanın bakıma ihtiyacı var. Dediğim gibi TR ye yeni geldiği için insanlar pek bilgili değil Avrupada Amerikada yüzbinlerce araç var ve TR deki gibi 100K km yapıp arabaları satmıyorlar, milyon kmlerde gezen araçlar var.
Dolubatarya on Instagram: "🔋Bu Tesla #ModelS, 500.000 kilometre sonra %88 #batarya kapasitesiyle yoluna devam ediyor!
🟢Kanada'da bir taksi surucusu, #Tesla Model S aracının 500 bin kilometreye ulaştığını bu gorselle paylaştı. Batarya kapasitesinin %88 olması kadar duşuk bakım masrafları da oldukca etkileyici.
🛠️Fren disk ve balataları 420 bin kilometrede değişen elektrikli sedan, hala orijinal motor ve bataryasını kullanıyor.
🔋Neredeyse tamamen #Supercharger kullanılarak şarj edilen Model S, DC şarjın batarya omrununu etkilediği iddiasını da curutuyor." (https://www.instagram.com/p/CxudlvkNMHT/?utm_source=ig_web_copy_link)
PiscocuK
28-09-2023, 09:16
Kendi adıma elektrikli araba için çok erken olduğunu düşünüyorum.Yaparım takarım doldururum mantığıyla hareket ederim.Sonra bir telefon gelir hadi şurdayız XXX yapıyoruz..çük gibi kalırım :)
şöyle 600+ menzil olduğu zaman bende elektrikli araçlara soğuk bakmıyorum.Ama kenarda hep bir külüstürüm olur, kopamıyorum onlardan.
darkmoon
28-09-2023, 09:30
Elektrikli araç konusunu çok uzatmıycam ve tesla merkezine indirgemeyide doğru bulmuyorum .. çünkü onlarca firma bu işe girdi beyaz eşya firmasından mobil cihazlar üretene Çin’de zaten yol geçen hanı gibi bir sürü irili ufaklı firma bu işe girdi.. neticede araç garanti kapsamında olduğu sürece düzenli her bakımda pil testine giriyor arızalı ölü piller değiştiriliyor Buda aracı garanti süresince verimli ve batarya ömrünü uzun tutuyor ..
national yada discovery idi bunun belgeseli vardı izlemiştim ..
Önemli olan garanti sonrası çünkü garanti sonrası her şey para ve insanlar yüksek meblağları ödememek için ölü arızalı bataryaları değiştirmiyceklerdir çoğu .. Buda aracın şarj ömrünü hızla düşürecektir zaten genel anlamda elektrikli araçlara verilen full ömür 15-20 sene arası ..
Konuyuda şöyle noktalıyım bunu ben değil Teslanın kurucu ortağı geçen sene kendi yaptığı açıklamada dedi..
Tesla kurucu ortağı Jeffrey Brian Straubel, CERAWeek 2022 etkinliğinde yaptığı açıklamada elektrikli otomobil pillerinin tahmini ömrünü açıkladı. Straubel’e göre söz konusu bataryaların ömrü normal kullanımda yaklaşık 15 yıl. Bunun dışında pil ömrünün araç ömrüyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Straubel, insanların eski (15 yıllık) bir elektrikli otomobile yeni bir pil koyacaklarını düşünmediğini söyledi. Yanlışım yoksa elon muskunda bir kaç sene önce batarya ömrü ile ilgili benzer bir açıklaması olmuştu ..
Ben çok anlamam yalan yok ama Teslanın kurucu ortağı herhalde benden daha iyi anlıyordur bu işlerden neticede elektrikli araç üretiyor ..
PiscocuK
28-09-2023, 09:36
He olacaksa da audi e-tron olsun isterdim :)
Pil sarj dongusu, surus hesabi uzun yolda teslanin hizli sarj noktalarini surus modu temposuna gore kendi hesabinda herzaman %20-%80 hesapla yapiyor,
Zaten arac sarj alirken kw yi ayarliyor %80de kesiyor.
Bezen sure gereksiniminde %10a kadar kullanim yaptiriyor, bu durumdada 500e dahi kendi icinde belirli kisitlama yapiyor.
Pil dongusunde %15 kayip olsa gunluk hayatinizda hic birsey degismez.
1.6 peugeot bir araci sifir alip daynoya cikaralim, her sene tekrarlayalim, seneler icinde segman, blok asinma, katalizor dpf tikmanma belirli yuzdede guc kaybeder ve suruse yansir, debriyaj sanjiman durumunu katmiyorum.
Herkes arabayi cep telefonu gibi dusunuyor, 70/80kw bataryalar %10 kaybettiginde araba guc kaybetmiyor, pil %80 dolulukta yola ciktiginizda programsal olarak ayni surusu sunuyor.
Bmw’nin ilk elektirikli araclarini kullananlar var pil dondulerinde fark yok.
Eger isi buyutup pick up boyuna tasir, donanim bu olcude buyurse zaten isin rengi tamamen degisiyor.
Bunlari yazmamin sebebi malesef 17/18dak hizli sarj aldigini gosterdigimde en okumus arastirmaci insan bile ben gecen sarja yatiriyosunuz saniyodum, pilleri sen degismiyomusun gibi davrandigi icin yaziyorum.
geri dönüşüm işini gerçekten çözdüklerinde bu iş mantıklı olabilir, aynı durum benim için güneş enerjisinde var. abi al tak bedava elektrik 3-4 seneye amorti ediyor vs. panel ömrü maksimum 20 yıl. sonrasında elinde boş işlevsiz yok edilemeyen bir kütle kalacak. bu işin sürdürülebilir olması için daha çok ekmek yenmesi lazım konu globalde bu işin en eskisi 10-12 yıl, 20 yıllık arabayı yürütmeyi tüm dünya biliyor ama 20 yıllık tekerlekli pil ile kim ne yapacak bakalım.
Diğer yandan yakın zamanda elektrikli araba satın almayı düşünüyoruz ama 1-2 sene biner satarız sonrasına bakmıyoruz tabiki :D
darkmoon
28-09-2023, 10:22
Ez cümle bu araçlarda bir pil var ve bu pilin bir ömrü var ama 15 ama 20 ama 25 sene sonra biticek ..
Bunu ben değil genel anlamda firmalar firma yetkilileri bu işin içindeki insanlar söylüyor..
Kısaca ilk mesajıma geliyor iş gene ömrü olan aracın kullan at tarzı olan bir aracın ikinci elde bence şahsi fikrim bir karşılığı olmaz .. bu benim şahsi fikrim ama gelecek ne getirir görücez ..
a3 8v + husky svartpilen 250 kombinasyonuyla mutlu mesut devam ediyorum.
Elektrikli araç konusuna hepten karşı değilim. Lakin çok hızlı bir dönüşüm yaşanacakmış gibi sahte bir korku yaratıldığı düşüncesindeyim. Peynir ekmek gibi araç satılan İngiltere'de bir sürü hanede elektrikli otomobiller ve de şarj istasyonu var. Buna karşın binlerce eski nesil yakıtlı araç da kullanılmaya devam ediyor. Bizden çok daha fazla imkana rağmen araç parkının yenileme hızı sınırlı yani.
Burada Barr-tesla konusunu keyifle takip ediyorum. Güle güle kullansın. Fakat kendi açımdan bakınca ev ve işyerimde garajım, şarj istasyonu kurma imkanım yok. Haliyle elektrikli araç demek kendi kendime dert çıkarmak demek. İleride olur mu, neden olmasın. Mesela Golf tarzı herkese hitap eden bir elektrikli otomobil yaygınlaşır. Menzil ve şarj imkanları da iyileşir. Biz de ona göre bir tercih yaparız. Onun haricinde benzin-mazot yarın piyasadan kalkacakmış gibi davranmanın hiç gereği yok. O hızlı dönüşümü sağlayabilecek ekonomik güç dünyanın hiçbir yerinde yok zaten.
FatihDemirel
28-09-2023, 10:45
3 tane elektrikli araç aldık bu sene ve epey yol yaptım biraz düşüncelerimden bahsedeyim alacak arkadaşlara bilgi olur. Babaya Q8 e tron aldık, Ötv oranından dolayı mantıklı geliyor 400 hp araç her şey çok güzel ancak menzil konusunda sıkıntı var biraz. Fabrika verisi 500 civarıydı, reelde 350 civarları geziyor (hiç dikkat etmez ve %90 otoban kullanımı). Q8 2.7 ton aşırı ağır araç o yüzden yakıtı yüksek sanırım. Diğer araç tesla performans fiyat performans yakıt kombinasyonu bence en mantıklısı şuanda. Bir de Mg4 aldık oda bence fiyat performans aracı (birkaç problemi var distribütör çözmeye çalışıyor). Bizim avantajımız şirkette ve evde sarj edebiliyoruz o yüzden sıkıntı olmuyor ama uzun yol tek araç biraz problem olabilir. Bursa'dan Çeşmeye basa bas gittik Q8 250 km de bitirdi sarjı örneğin, yarım saat sarj edip devam ettik.
Carmageddon
28-09-2023, 10:55
Elektırıklı arac benim icim eşittir Tesla. Teknik olarak performans anlamında diğer hiçbir üretici Tesla'ya yaklaşamıyor bile. Ayrica Tesla, otonom sürüş ve yazılım anlamında da diğer tum markalardan onde. Tekerlekleri olan bir iPhone desek gayet uygun olur sanırım.
Cevre konusunda elektirikli arabalarin zarar vermediği konusunu tamamen yalan buluyorum. Bildigim kadarıyla Lithium ion pillerin yenilenme islemi oldukça maliyetli ve madenciliğin artması sebebiyle cevreye olan negatif etkileri oldukça fazla.
Toyota inatla hidrojen calismalarina devam ediyor. Bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Inanilmaz pazar kaybetmelerine ragmen hala inat etmeleri bunu gösteriyor.
Fakat sonuc olarak elektirikli araclar bugun sadece otomobiller degil is makineleri, cekiciler gibi diğer araclar arasında da yayılıyor.
Elektirikli arac devrimi Tesla ile oldu bu çok net. Seversiniz sevmezsiniz, bugun sıfır bir 3 serisinden çok daha uygun fiyata oldukça donanımlı bir Model Y alabiliyorsunuz.
2030-2035'e kadar fosil yakıtlı arabalar devam eder. Ingiltere geçenlerde yasaklama kararını ileri bir tarihe erteledi. Elektirik veya hidrojen temelli araçların önünde 5 yillik bir geliştirme sureci daha olacagini düşünüyorum.
Carmageddon
28-09-2023, 10:56
Elektırıklı arac benim icim eşittir Tesla. Teknik olarak performans anlamında diğer hiçbir üretici Tesla'ya yaklaşamıyor bile. Ayrica Tesla, otonom sürüş ve yazılım anlamında da diğer tum markalardan onde. Tekerlekleri olan bir iPhone desek gayet uygun olur sanırım.
Cevre konusunda elektirikli arabalarin zarar vermediği konusunu tamamen yalan buluyorum. Bildigim kadarıyla Lithium ion pillerin yenilenme islemi oldukça maliyetli ve madenciliğin artması sebebiyle cevreye olan negatif etkileri oldukça fazla.
Toyota inatla hidrojen calismalarina devam ediyor. Bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Inanilmaz pazar kaybetmelerine ragmen hala inat etmeleri bunu gösteriyor.
Fakat sonuc olarak elektirikli araclar bugun sadece otomobiller degil is makineleri, cekiciler gibi diğer araclar arasında da yayılıyor.
Elektirikli arac devrimi Tesla ile oldu bu çok net. Seversiniz sevmezsiniz, bugun sıfır bir 3 serisinden çok daha uygun fiyata oldukça donanımlı bir Model Y alabiliyorsunuz.
2030-2035'e kadar fosil yakıtlı arabalar devam eder. Ingiltere geçenlerde yasaklama kararını ileri bir tarihe erteledi. Elektirik veya hidrojen temelli araçların önünde 5 yillik bir geliştirme sureci daha olacagini düşünüyorum.
Ben nacizane şu şekilde yorumluyorum,
İlk olarak sıfır edinim maliyeti (kendi bütçeme göre) yüksek, ama bütçem olsa mesela tesla güzel bir araç inceledim canlı olarak gayet yeterli kesinlikle alırım.
2. si olayın vergisel boyutu, yıllık ödenen vergi gerçekten hatırı sayılır bir rakam. Bunu karşılamak bütçe de ciddi yük açabilir. (Tamamen kişisel gelirle alakalı)
Çevrecilik algısına ayrıca hastayım, adam günde 1 paket sigara içip kendi içini çürütürken aman fosil yakıt yakıp çevreyi kirlemeyelim gidip elektrikli alalım diye sanmıyorum ki düşünsün.
Olay tamamen akaryakıt fiyatının fahiş olmasıyla alakalı bana kalsa. Ben de alacak olsam bu sebeple alırım zaten.
Bence güzel icatlar elektrikli araçlar, 400-500 km menzil ile günümüz şartlarında kullanabilmek gayet yeterli bir tatmin sağlayabilir. Ben gibi günde 25-30 km arası ev iş yapan adama.
Haftada 1 şarja tak, ki şarj süreleri de çok kısa artık. Bu pazar büyüyor sürekli, bu alanda çalışmalar da artacak, haliyle teknolojisi gelişecek, menzil uzayacak, belki pilden daha az enerji çekecek motorlar geliştirilecek vs.
1998 yılında kocaman bir masaüstü bilgisayar almıştık yaş 13 dü o zaman. Şuan hepimizin cebindeki ortalama özellikte bir telefon o aletin yaptığından daha fazlasını yapabiliyor.
Keyif konusunda ise keyif oldukça sıfırlandı, kapıda hothatch var en son ne zaman çalıştırdığımı hatırlamıyorum.
Kendine ait bir ürünü kullanırken kazıklanıyor gibi hissettirilen nadir bir toplumun biricik ferdi olabilirim bu konuda.
darkmoon
28-09-2023, 11:13
Bu arada lityum krizi de kapıda lityum ***** sadece elektrikli araç değil rechargeable olan bütün alet edevatta kullanılıyor ve lityuma talepte patlama var ve lityum madenlerini çıkartmak tesislerini kurmak meşakkatli maliyetli ağır bir iş ve o yüzden de lityum üretimi darboğazda lityuma talebin önümüzdeki on yılda üretimi aşabileceği düşünülüyor.
Buda lityumla çalışan her şeyin zamlanması ulaşmakta zorlanması demesi .. bir nevi çip krizi gibi ..
Cimmeria
28-09-2023, 11:24
Konu daha cok elektrikliye donmus, 4 senedir etrafimda cok tesla ve bir kac mercedes elektrikli kullanan var onların yorumlarini paylasayim.
Birincisi 500.000 mil yaptim pilim yuzde 90 diyenlere inanmayın:) Burda lease ile Tesla alan hemen hemen hic kimse arabayi satin almiyor cunku 2-3 senede 50 mil civari menzillerde dusme oluyor.
Ikincisi maalesef menzil olayi ciddi sikinti, verilen menzilleri tutturabilmek icin bir çok ayar yapmak gerekiyor, belli hizin ustune cikmayayim, koltuk isitmayi acmayayim, klimayi cok calistirmayayim, hava cok soguk olmasin vs. Ozellikle hava soguklugu arabalarin menzillerini cok ciddi etkiliyor.
Kisisel fikrim bence elktrikli araba alan adamin menzile cok takilmamasi lazim, surekli uzun yol yapacak adam icin henuz ideal seviyede degil teknoloji, ama gunluk sehir ici kullanim icin, ya da haftada bir 300-400 km yol yapacak insan icin kullanimi kolay.
Pil omru konusu henuz yorum yapmak icin cok erken. Sonucta henuz 20 yil gecmedi, o yuzden elimizde mantikli bir cikarim yapacak kadar data yok, fakat bu tip noktalarda tum elektronik urunlerde oldugu grubu, ureticinin verdigi garanti suresine bakmak lazim. Genelde ureticinin verdigi garanti suresi bittiginde elktronik urunlerde sorunlar cikmaya baslar. O yuzden cogu kimse 2-3 yasin ustundeki ikinci el elektriklilere pek sicak bakmıyor ve zor satiliyor. Fakat zaman icerisinde gorecegiz bunu.
Yine Tesla ozelinde konuşursak, 3-4 senedir kullanan (model s ve y) en buyuk şikayetleri uretim kalitesizligi, ozellikle kabin icindeki yipranmalar, trim sesleri vs. Arabada motor sesi olmadigi icin trim sesi daha da kulaga geliyor tabi. Mercedes eqb sahibi arkadaşım kaliteden cok memnun fakat menzil ve sarj surelerinden cok sikayetci olduğu icin 2 yil sonra satti normal benzinliye geri dondu. ( ozellikle yazin cok fazla avrupa turu yapiyorlar ailecek, surekli sarj istasyonu ara, 45 dakika dur sarj et, aile ici cok ariza cikti)
Pil degisimi konusunu simdiden hesaplamak cok anlamli degil bence cunku teknoloji gelistikce fiyatla dusuyor, 3 sene once 20k civari olan rakamlar su anda 13k civarinda mesela. zamanla yayginlastikca daha da dusecektir. Fakat elektrikli araba yeeeeaaa bakim masrafi yok benzin masrafi yok diyip ikinci el alacaklarin bu pil degisimi olayini hesaplamalarinda fayda var.
Sarj istasyonlari konusunda ciddi tartismalar var, ozellikle arac sayisi arttikca sarj istasyonlari problem oluyor, fakat sarj istasyonu teknolojileri de gelisiyor, bulunduÄŸunuz cevreye gore iyi bir inceleme yapmak lazim. Ornek vereyim, Londrada cok fazla taksici uberci vs elektrikliye dondugu icin, sarj istasyonlarinda ciddi sikintilar yasaniyor sira bekleniyor vs. Ama sehirlerarasi istasyonlar nispeten daha bos.
Yukarida yazdiklarimin hepsi 4 yillik kisisel gözlem ve arkadas cevrek kullanimina dayanmaktadir, bilimsel bir dayanagi yoktur :)
Dunyadaki dönüşüm biraz yavaslayacak gibi, ornek vereyim ingiltere normalde 0 karbon hedefiyle 2030 sonrasinda icten yanmali motorlu araba satisini yasaklamisti, bunu gecen hafta krizi bahane ederek 2035e ertelediler, buyuk ihtimalle diger avrupa ulkeleri de bu yonde hareket edecektir.
Bu arada lityum krizi de kapıda lityum ***** sadece elektrikli araç değil rechargeable olan bütün alet edevatta kullanılıyor ve lityuma talepte patlama var ve lityum madenlerini çıkartmak tesislerini kurmak meşakkatli maliyetli ağır bir iş ve o yüzden de lityum üretimi darboğazda lityuma talebin önümüzdeki on yılda üretimi aşabileceği düşünülüyor.
Buda lityumla çalışan her şeyin zamlanması ulaşmakta zorlanması demesi .. bir nevi çip krizi gibi ..
Hadi ins ozaman elektiriklileri tutuyoruz 10/20 sene sonra temiz kilosuyla karli maden metal cevher olara satiyoruz :)
Aluminyum zaten surekli artiyor,
Gelecekte klasik disindaki motor arzali yedek parcasi ceken araclar hurdaya geri donusum icin cepten para oderken temiz cevher lityumlar yatirim kaynagi olacak demekki.
darkmoon
28-09-2023, 11:49
İşin özü ben elektrikte olsun benzinde olsun mantığındayım …
benzinli araç ne kadar doğayı kirletiyorsa elektrikli araçta kömür ile çalışan elektrik santralleri hidro elektrik santralleri nükleer santraller ile doğayı eko sistemi ama az ama çok kirletiyor .. yakıt fiyatı ayrı zaten dünyada genel anlamda petrol rezervlerinde bir sorun yok Amerika’nın çıkartmadığı 100 yılık kendi rezervi var sadece.. olduya misal diyorum yarın benzin dünya genelinde aşırı ucuzladı elektrik kW değeri benzinin iki misli oldu ne olur o zaman .. Burda işin merkezi aracımıza aldığımız yakıt yada enerjinin birim fiyatı yoksa ben yeni bir teknoloji görmüyorum ortada bu benim şahsi fikrim..
hidrojen yakıt hücreleri gelişir ortaya yepyeni bir teknoloji enerji kaynağı çıkar ona lafım olmaz .. yada artık iş gökyüzüne kayar uçan arabalar çıkar o zaman işte teknoloji budur denir bana göre..
tequila818
28-09-2023, 11:51
İzmir'de yaşıyorum, çeşmeye git gel benzinli araba neredeyse 1000 TL yakıyor az para değil. Benim de planım 1 sene mevcut arabamı kullandıktan sonra MTV'si düşük, tercihen %10 ötv diliminde bir elektrikli araç alıp (şu an bildiğim kadarıyla elektrikli megane'lar tam sınırda) yakıt maliyetini kafaya takmadan gezmek istiyorum. Keşke menziller 600-700 olsaydı daha da kafa rahat alırdım ancak yapacak bir şey yok şu an için.
Tesla fiyat performans olarak açık ara çok iyi ancak otomobile çok para bağlamak istemediğim için malesef alamayacağım bir otomobil.
darkmoon
28-09-2023, 11:57
İzmir'de yaşıyorum, çeşmeye git gel benzinli araba neredeyse 1000 TL yakıyor az para değil. Benim de planım 1 sene mevcut arabamı kullandıktan sonra MTV'si düşük, tercihen %10 ötv diliminde bir elektrikli araç alıp (şu an bildiğim kadarıyla elektrikli megane'lar tam sınırda) yakıt maliyetini kafaya takmadan gezmek istiyorum. Keşke menziller 600-700 olsaydı daha da kafa rahat alırdım ancak yapacak bir şey yok şu an için.
Tesla fiyat performans olarak açık ara çok iyi ancak otomobile çok para bağlamak istemediğim için malesef alamayacağım bir otomobil.
Ben şu anda Çeşme altındayım yazlıkta buraya Jaguar stype 3.0 ile geldim lpg yok .. 1500 tl ye İstanbul’da depoyu fulledim üstelik Eskihisar feribot ordan eski yoldan geldim otoban osmangazi köprüyüde kullanmadım yolu uzattım bayağı Çeşme altına geldiğimde hala çeyrek depo yakıtım vardı . Sen bence çok yakmışsın sen elektriklide alsan bence sana elektrik de dayanmaz gibime geliyor
wolkanku
28-09-2023, 12:05
yeni teknolojilere adapte olmak , konfor alanından çıkmak herkes için zorlayıcıdır ancak neticede gerçekleşir.
bizim topraktaki solucan olduğumuz dönemlerde düşünsenize benzinli araba sayısı giderek arttığında kim bilir neler konuşuluyordu, sayı bu kadar artarsa 50 yıla biter bu kaynaklar vb. konuşuluyordu, sonra ne oldu, petrolün içine farklı kimyasallar karıştırılarak kaynağın içeriği değiştirilerek toplam tonajı da arttırılmış oldu
e dizel otomobilleri hatırlayın, 2000li yılların başında daha turbolar işin içine girmediğinde, yaşlı premium dizeller vardı, çok iyi hatırlıyorum sanayide falan onlar gelir giderken ustalar dizel araba mı olur derdi, dizelden adam olmaz derdi, traktör derdi , sonra ne oldu, turbo dizeller geldi , atmo 1.6 ları tampondan itmeye başlayınca , e bunu yaparken tüketim de yarısı kadar olunca herkes dizele döndü , özellikle 2007-2017 arasında çılgın bir dizel talebi vardı, golf tdi ilana koyduğun gün giderdi. dizel accentler , ceratolar uçup kaçıyordu.. Dizel resmen pazarı domine etmişti. 2008-2009 gibi 1.4tsi ile turbo benzinli piyasası hareketlenmişti, sonra bütün markalar turbo benzinli modeller çıkartmaya başladı mazda subaru honda hariç. O zaman da argüman dizel araçların bakımı çok pahalı vb hurafelerle tüketimi çiçek gibi olan dizellerin önünü kesip turbo benzinli satmaya çalışılırdı.
Bugün gelinen noktada herkes elektrikliye bir şekilde ilgi duyuyor, gücü yeten alıyor deneyimliyor, köşesinden geçemeyecek bir kitle yok ya türkiyede tutmaz yiğenim diyip egeaya binmeye devam ediyor, aklının bir köşesine yatan ama araçlar menzil olarak donanım olarak beklentilerini tam anlamıyla karşılamayanlar bir yayılsın da görelim diyor..
Bence sandığımızdan çok daha hızlı elektrifikasyona geçilecek Türkiye'de. Bu olurken de fosil yakıtlı araçlar için elektrik/hybrid paketleri geliştirilecek , sanayide gidip F10'uma hybrid destek ünitesi taktırıp, dur kalk trafikte elektrikle gitmenin tadına bakabileceğim. Tüm bunlar olurken de pille ilgili gelişmeler, geliştirmeler, dönüşüm konusunda yeni alternatifler de mutlaka ortaya çıkacak.
darkmoon
28-09-2023, 12:23
Bana göre gelecek te bu işi Toyota son noktayı koyucak gibi ..
Toyota hem elektrikli hem içten yanmalı motorlarında hidrojen yakıt hücresi kullanmayı planlıyor arkasına Shell bp gibi firmalarıda alırsa biter bu iş .. normal binek araçlara da hidrojen kitler adapte edilir ..
Toyota, Yarış Pistinde Kullandığı Hidrojen Motorunu Artık Ticari Araclarında Kullanacak (https://www.arabam.com/blog/genel/toyota-yaris-pistinde-kullandigi-hidrojen-motorunu-artik-ticari-araclarinda-kullanacak/amp/)
wolkanku
28-09-2023, 12:42
Bana göre gelecek te bu işi Toyota son noktayı koyucak gibi ..
Toyota hem elektrikli hem içten yanmalı motorlarında hidrojen yakıt hücresi kullanmayı planlıyor arkasına Shell bp gibi firmalarıda alırsa biter bu iş .. normal binek araçlara da hidrojen kitler adapte edilir ..
Toyota, Yarış Pistinde Kullandığı Hidrojen Motorunu Artık Ticari Araclarında Kullanacak (https://www.arabam.com/blog/genel/toyota-yaris-pistinde-kullandigi-hidrojen-motorunu-artik-ticari-araclarinda-kullanacak/amp/)
hiç sanmıyorum.
toyota honda subaru mazda çağın çok uzağından gidiyorlar.
zottirik marka bile benzin/dizel farketmeksizin turbo koyup çağa uygun hareket ederek, satış adetlerini yükseltmeye çabalarken, bu arkadaşlar başka hayaller peşindeler.
bugün günümüzde kullandığımız teknolojilerin yüzdesel çoğunluğu merc bmw premium almanlardan yayılan inovasyonlar.
şu anda pazarda canı sıkılan elektrikli araba üretiyor evet, nasıl ki apple'ın tuş takımını kaldırarak nokia'nın devrini kapattığı dönemin hemen ardından adını bile okuyamadığımız çer çöp bir sürü android markası hortlamıştı piyasadaa, hatta xiaomi de bu markalardan biriydi, nasıl ki o dönem bittiğinde pazarda kalan markalar apple samsung xiaomi olduysa, bugün kimse gidip vestel telefon almıyorsa , yine aynı şey olacak, şimdi skywell'ler honkiler tonkiler havada uçuşuyor , belki 10 belki 5 sene sonra pazarda tutunabilmiş elektrikli otomobiller rağbet görmeye devam edip yeni modellerini geliştirip satmaya devam edecek, pil ve şarj konusu dert tasa olmaktan çıkacak, o zaman geldiğinde togg'u soranın da pek kalacağını düşünmüyorum.
IbizaFR150
28-09-2023, 12:43
Ben aracı günlük kullanmıyorum,haftada 1-2 gün şehiriçi, yılda 1-2 kere uzun yol… 2 yıl 4 ayda 20.000km yapmışız,Buna rağmen yakıt,yol ve bakım masrafları canımı sıkıyor. Artık zevk için araba kullanan pek kalmadı. 45lt depo 1700-1800e doluyor, uzun yolda git gel 5000lik hatta fazlası olunuyor sadece yakıta. Rezillik.
Zaman geçtikçe, yeni bir şeyler keşfedildikçe veya var olan teknolojiler daha verimli hale getirildikçe daha çook şeyler göreceğiz.
Bizler mavi duman eşliğinde ardındaki sokakları kesif bir yağ kokusu ile buluşturan 2 zamanlı motora sahip Trabant'ları da gördük bu ülkede, şimdi teknoloji harikası muazzam elektrikli araçları da görüyoruz. Çeşitlilik tecrübesi bakımından şanslı bir nesiliz. Ancak bu sürdürülebilirlik, çevre v.s. konularında biz bireysel kullanıcılardan önce ticari hayata bir el atmaları gerekiyor. Dünya üzerinde her dakika her saniye karada sayısı milyarları bulmuş ticari araç (panelvan, kamyon, otobüs, iş makinası), havada binlerce uçak, denizlerde milyonlarca tekne, bot, gemi v.s. yol alıyor. Ve toplu biçimde çevreye zarar veren araçlar asıl bunlar, çünkü halihazırda bu araçlarda daha çok fosil yakıta dayalı, dizelin ön planda olduğu, daha kirli bir tüketim mevcut. Bunlara bir çözüm üretilmediği sürece bizim bireysel araçlara yönelimlerimizin üzerine oynamalar ile kısa vadede bir başarıya ulaşılacağına çok inanmıyorum. Tabi ki bireyselde de önlem alınmalı ancak işin öbür yanı daha vahim.
Gündelik hayatta kullandığımız içten yanmalı motora sahip standart araçların da aslında ekonomik ömürleri 10 yıl ortalamasında dolaşıyor. Bu zaman zarfından sonra zaten bir çok marka yedek parça teminini bile durduruyor, bu işi alt yüklenicilere, yan sanayilere bırakıyorlar. Gelişmiş ülkelerde genellikle 10 yıldan sonra araçlar ya geri dönüşüme gidiyor, ya da gelişmemiş ülkelere satılıyor. Bu bağlamda Tesla'nın 20 sene vaat etmesi aslında güçlü bir iddia gibi görünüyor.
Konunun genel anlamda araba zevki kısmına gelirsek. Evet, zevk alınacak bir yanı kalmadı. Bu da tabi ki büyük ölçüde ekonomik durum ile alakalı. Modifikasyon işlerini geçtim, en basit yağ bakımında aracımın orijinal mazot filtresi bile neredeyse 1000 TL olmuş. Bir takım orijinal enjektöre 36 bin TL fiyat aldım geçen hafta. Bunun yanı sıra bir de gündelik hayatta yolların çekilmez hale gelmesi, saçma sapan araç süren kitlenin artması, özellikle büyük şehirlerde trafikte başınıza ne geleceğinin, ne zaman neyin ortasına düşeceğinizin belli olmaması gibi can sıkıcı durumları da katınca araç sürmek riskli ve pahalı bir şeye dönüştü maalesef.
e60M5 ile yola tam gaz devam :D bir yerden bir yere giderken acaba şarjım yetecek mi? yolda nerde durup doldurmalıyım? gibi şeyleri düşünmek istemiyorum :D
he bir tane 100-150 km menzilli şehir içi cafeye, markete vs gidebilecek bi aletim olsa fena olmazdı.
darkmoon
28-09-2023, 13:58
hiç sanmıyorum.
toyota honda subaru mazda çağın çok uzağından gidiyorlar.
zottirik marka bile benzin/dizel farketmeksizin turbo koyup çağa uygun hareket ederek, satış adetlerini yükseltmeye çabalarken, bu arkadaşlar başka hayaller peşindeler.
bugün günümüzde kullandığımız teknolojilerin yüzdesel çoğunluğu merc bmw premium almanlardan yayılan inovasyonlar.
şu anda pazarda canı sıkılan elektrikli araba üretiyor evet, nasıl ki apple'ın tuş takımını kaldırarak nokia'nın devrini kapattığı dönemin hemen ardından adını bile okuyamadığımız çer çöp bir sürü android markası hortlamıştı piyasadaa, hatta xiaomi de bu markalardan biriydi, nasıl ki o dönem bittiğinde pazarda kalan markalar apple samsung xiaomi olduysa, bugün kimse gidip vestel telefon almıyorsa , yine aynı şey olacak, şimdi skywell'ler honkiler tonkiler havada uçuşuyor , belki 10 belki 5 sene sonra pazarda tutunabilmiş elektrikli otomobiller rağbet görmeye devam edip yeni modellerini geliştirip satmaya devam edecek, pil ve şarj konusu dert tasa olmaktan çıkacak, o zaman geldiğinde togg'u soranın da pek kalacağını düşünmüyorum.
Bende pek ona katılmıyorum bugün hybrid varsa Toyota sayesinde var ilk seri üretime pyrius ile onlar geçti millet tutmaz o iş hybrid çok pahalı ağır hantal dedi ama adamlar işin peşini bırakmadı ve bu noktaya getirdi üstüne pek çok marka şu anda hybride geçti .. Bugün bence hybrid varsa en büyük nedenlerden biri Toyota nın öncü ve inatçı olmasıdır ..
Keza Mazda miata ile dünyada roadster kültüründe yeni bir sayfa açtı onunda hikayesi ayrıdır yazmıştım burda o zamanki gm ceo su daha araba test aşamasındayken gizli resmî gidiyor kim alır diyor amerika da bu kadar ufak aracı hemde 1.6 motor falan diyor araba Amerika tarihinde en çok satan roadster oluyor sanırım dünya da da en çok satan roadster ünvanı miata da olabilir ondan sonra z3 lere z4 lere slk lara kapı açılıyor .. diğer firmalarda giriyor bu işe .. keza subarunun 4 çekeri hala dünyanın en iyi 4 çekerlerindendir ..
Kısaca japonun baktığı vizyon farklı almanın çok farklı .. Mesela şu anda bana göre elektrikli araçta en başarılı çözümü nissan epower ile sunuyor ben mantığını on numara başarılı buluyorum araç hem normal elektrikli gibi dışardan şarj olabiliyor hemde deposuna benzin koyarsan içinde 3 silindirli 1.5 156 beygirlik bir motor var bu motor arabayı hareket ettirmiyor tek görevi jeneratör invertör görevi görmek o kadar .. yani araç sade elektrikle gidiyor .. ben benzin almam diyorsan normal şarj istasyonuna gidip diğer elektrikli araçlar gibide bataryaları doldurabiliyorsun .. bu sayede aracın menzili 1000km nin üstüne çıkıyor ..
Ben Toyota’nın tek tip yakıt tipine geçiceğini düşünüyorum..hem elektrik hem içden yanmalı motorlarda bu yakıt hücrelerini büyük ihtimal kullanacak..eskisi gibi Shell bp gibi istasyonlardan falan değişim yada dolum olucaktır diye düşünüyorum .. çünkü elektrikli araçta lityumun bir ömrü var zengin ülkeler için bu önemli değil belki adam kullanır atar yenisini alır ama orta yada dar gelirli ülkelere ikinci el çok kuvvetlidir ve önemlidir lityum bence aracın ikinci eli olmasının önüne geçiyor çünkü ömrü sayılı belli .. firmaların verdiği garanti 8-10 yol ömür de ortalama 15-20 yıl.. hidrojen hücre pili gibi bir sistem elektrikli araçlarda süreklilik ve kuvvetli bir ikinci el oluşturur .. ben böyle düşünüyorum..
Şahsi olarak ben petrol devi firmaların da bu elektrik işine alternatif bir yeşil yakıt belki yapay bir yakıt ile falan karşı bir duruş yapmamalarını da anlamıyorum ya ciddiye almıyorlar gelip geçici bir süreç olarak bakıyorlar yada bizim bilmediğimiz bir teknoloji üstünde çalışmaları var .. sonuçta dünyada kaç milyar motor var fosil yakıtla çalışan sadece araba değil tekne , tren, kamyon ,kamyonet ,tır, traktör hatta jeneratör v.b tonla şey fosil yakıt ve türevleri ile çalışıyor bunların hepsini çöpe atıp yerine elektriğe geçmek zaten imkansız .. o yüzden bu motorları çalıştıracak kesinlikle alternatif bir yakıt tipi yada kit falan çıkıcaktır …
Anadolu yakasında otoparklı evlerin bol olduğu bölgelerde citroen ami kullanımı çok dikkatimi çekiyor. Hem ucuz hem küçük park sıkıntısı yok. Garaja ikinci araç olarak çok rahat sığabilecek durumda ve aynı gün 5 10 tane görüyorum artık. Markete, pazara, spora, cafeye hatta işe gidip gelirken kullanan sayısı gözle görülür şekilde çoğaldı. Elektrikli araç şu ortamda evinde şarj imkanı olmayan devamlı şarj istasyonunda doldurmak zorunda kalan kişiler yeni teknolojiler gelene kadar elektrikli araç furyasına uzak kalacaktır.
Buna karşılık istanbul harici bahçeli evlerin çoğunlukta olduğu şehirlerde ilçelerde elektrikli araç bence çok mantıklı. Hatta imkan varsa müstakil evde oturanlar için güneş panelleri ile desteklendiğinde tamamen bedava dolaşma imkanı bile sağlar görüşündeyim. Tabi devletimiz elektrikli araç alanları cezalandırmasa yada yakıt tüketiminden kazanacağı ötv yi mtv olarak almak istemese daha iyi olur ama o konuda da maalesef Türkiye gerçekleri diye birşey var.
Tayfun.O
29-09-2023, 01:47
kardeşime şirketten reno zoe verdiler 135 lik , fena gidiyor ben böyle gitmesini beklemiyordum şehir içinde çok avantajlı ve pratik baya hoşuma gitti 1 saatte 150 kmlik yok gidecek şarj olabilir 150 liraya
nineleven
29-09-2023, 20:29
EV'leri boşverin de.. Bu fakirlik beni derinden etkiledi.
Çok şükür var birşeylerimiz kenarda köşede ama eline geçen nakit kadar yaşayabiliyorsun. Enflasyonun en vurucu kısmı bu.
Kiralar falan derken benim elime asgari ücretin 4-5 katı gibi birşey geçiyor ama.. Ne uzarsın ne kısalırsın derler ya.. Yeni bir yatırım yapamıyorsun ki..
Hiçbirşeye hevesim yok. Hele araba falan.. Vallahi krediyle almış memur gibi haftadan haftaya biniyorum.
Plakalığını bile değiştirmedim galerinin plakalığı duruyor :D PPF yapacaktık göya o zaman arabayı ucu ucuna aldığımdan bir dahaki ay yaparım dedim kaldı..
2 yerinde küçücük taş göçüğü vardı alırken onları yaptımadım , bir de üzerine otoparkta tamponları çizdiler. Öyle olunca arabadan da ''gönlüm geçti'' derler ya.
Aldığım gibi duruyor..
Üzerindeki lastikleri 5 yaşına kadar kullanmak gibi fikirlerim bile var :confused:
işyerim ve evim arası 120 km günlük bazda değerlendirmem aşağıdaki şekilde.
320i aracımla 11 lt yakıt tuketiyorum. Günlük şuanda 400 tl gibi bir rakam.
tesla model y performance 2.6 tl x 75 kw : 195 tl ye full depo oluyor ve insan gibi sürersem 420 430 km arası gidiyor. buda ortalama 3 gün gidiş gelir ve sadece gidiş yapıyor. yani şuan işe gidiş maliyetim ortalama 55 tl.
diğer yandan tesla aracın kaskosu 26.000 tl + 25.000 tl vergi ödedim. yıllık bakım masrafı 0 tl
320i aracın kaskosu 24.000 tl + 6500 tl civarı mtv + yılda 3 bakım 12.000 x 3 : 36000 tl
Yılda 40.000 km üzerinden kısaca ;
320i 3.200.000 tl araç bedeli , 130.000 tl yakıt , 66500 tl diğer masraflar. Yani yıllık 196500 tl
Tesla 2.800.000 tl araç bedeli 18.333 tl yakıt , 51000 tl diğer masraflar . yani 69.333 tl
Yani hem 530 hp arabaya biniyorum. Hem 400.000 tl cebimde kalıyor. Hemde yıl içerisinde 3’te 1’ini harcıyorum.
Bu arada yukardaki 320i hesabı 3 bakım dedim. aslında 4 bakım sayılabilir çünkü 10.000 km'de bir bakıma giriyorum. yani 320i yıllık maliyetine 12000 tl daha eklenip 208.500 tl olacak
Surdugum en zevksiz hizli arac x6 m50d idi
Megersem beterin beteri varmis model Y benim icin en beteriymis
Elektrikli araclarin yayginlasmasi uzucu ama bu mantiksiz olduklari anlamani tasimiyor mesela tesla nin fiyat fayda orani cok yuksek
Ama hersey para mi bilemedim simdiki kafama gore tesla vb araclar bana gore degil zaten benzinli keyifli araclar ilerde hic olmayacaklar belli ee ölümlü dunya orasida kesin :)
darkmoon
08-10-2023, 01:51
Elektrikli araçlara kimse kötü demiyor ama gereksiz aşırı fazla bir güzelleme içinde yani bir şeyi çok abartmanın manası yok abartılıyorsa o şeyin bir eksisi vardır ki onun üstü örtülmeye çalışıyordur o güzellemelerle benim fikrim bu yönde.
uçan araba yapmıyorsun sıonuçta gene konvansiyonel klasik 4 lastik üstünde giden prensip olarakta direksiyon mekanizmalı klasik sistem araba tek motorları elektrikli o kadar ..
Önemli olan şu an değil zaten .. şu an bu araçların hepsi sıfır ve piyasada adı sanı duyulmamış bir sürü marka da var önemli olan 15 sene sonra bu araçların piyasada ne hale geleceği fabrikaların genelde verdiği garanti 8 sene ve Bütün büyük üreticilerin elektrikli araçlara kullanım ömrü olarak verdiği süre ortalama 15-20 sene ..
Yukarda yazdım işte Teslanın kurucu ortağı ortalama 15 sene kullanım ömrü veriyor ..
Zengin ülkelerde bu dert değil adam 15 sene bile sürmez 8 sene sürer garanti biter bitmez verir aracı bayiye yenisini alır sıfırdan ama orta gelirli dar gelirli ülkeler de tekrar tekrar ediyorum ikinci eli piyasası çok önemlidir ve ben kullan at tarzı araçların o piyasalarda tutunucağını düşünmüyorum…
Arkadaşımda li ıon pilli bu değiştirilebilir box şeklinde pilli elektrikli motorsiklet vardı bataryasını söküp evde de şarj edebiliyordun adam 37 bin tl ye motoru sattı çok ölü dip rakama sattı .. sadece o zaman firmadan pili değiştirmek için aldığı fiyat 20 bin tl idi .. bahsettiğim altı üstü motorsiklet ..
Bence aşırı fazla bir güzellemeden ziyade siz aşırı fazla bir alınganlık ve tepki içindesiniz :)
darkmoon
08-10-2023, 13:09
Güzelleme mi yok güldürme beni aç YouTube Facebook instegram bazıları uzay gemisi muamelesi yapıcak nerdeyse dünya dışı bir araçmış gibi davranıyorlar elektrikli araçlara.. :)) Hadi Togg anlıyorum da diğerlerini anlamak mümkün değil :)
darkmoon
08-10-2023, 13:37
Elektrik benzin dizel lpg çokta mühim değil en kötüsü tüm dünya bana göre altyapı enerji kaynağı ve maden kaynakları açısından ve gelir olarak imkansız olsada misal elektrikliye geçse ki altını çiziyim bence imkansız bana göre sadece ara geçiş araçları ama geçse diyelim ev dönüşüm yerleri zaten dünyada yıllardır var hatta tesla falan yokken vardı yapan yerler dahada yayılır sayısı artar markalaşır .. Amerika’da misal retro vintage dönüşüm yapan yerler var öyle çok kaliteli yerlerde değil mahalle arası yerler belgesel de izlemiştim adam tek başına vw t1 ve eski camaro yu dönüştürüyordu .. adam T1 normal elektrikli araç mantığında altına komple pil döşeyip lastik yanlarına motor yerleştirerek yaptı diğerini sadece benzinli motorunu söküp oraya elektrikli motor takıp yaptı yani normal benzinli dizel araçlarda dönüştürülür o kadar mühim şeyler değil ..
Ben burda sadece elektrikli araç iyi güzel lafımız yok ama bu kadar güzellemenin yanında eksilerinide anlatsınlar vatandaş bilgilensin derdindeyim yoldaki insanların çoğu elektrikli aracı bedava giden araçlar zannediyor yeşil temiz zannediyor yok öyle bir şey o araçların dünya genelinde aldığı elektrik nükleer kömür yada hidroelektrik enerjiden elde ediliyor hepsinin de doğaya zararı var raporlarla kanıtlı .. üstüne üstlerindeki bataryalardaki lityumun çıkartılması başlı başına sorun onu geçtim pillerde kobalt var en tehlikeli ve doğaya zararlı madenlerden biri insanların çoğu bilmiyor bunları ..
Bende diyorum ki bu kadar güzelleme yapılıyor ok ama bunlarıda anlatsın insanlar bunları anlatan insanlar çok çok az anlatanlarda elektrik düşmanı oluyor onuda anlamıyorum ..
Geri kalan bana göre bence eksikliklerini zaten yazdım bana göre en büyük eksisi ikinci el merkezli dönen ülkelerde bu tip araçların limitli kısıtlı ömürleri var üreticileri diyor 15-20 yıl arası bizim pazarı düşünelim hala doğan Şahin Renault 12,Renault 9 lar bmw e36 lar e34 e39 lar Mercedes 190 lar balina kasa manda kasa w124 ler falan filan yollarda niye yollarda sürekliliği var en kötüsü motoru rektifiye yapılıyor bir 500 bin -600 bin km daha gidiyor ..
ChuckBartowsKi
09-10-2023, 09:41
tesla model y performance 2.6 tl x 75 kw : 195 tl ye full depo oluyor ve insan gibi sürersem 420 430 km arası gidiyor. buda ortalama 3 gün gidiş gelir ve sadece gidiş yapıyor. yani şuan işe gidiş maliyetim ortalama 55 tl.
diğer yandan tesla aracın kaskosu 26.000 tl + 25.000 tl vergi ödedim. yıllık bakım masrafı 0 tl
320i aracın kaskosu 24.000 tl + 6500 tl civarı mtv + yılda 3 bakım 12.000 x 3 : 36000 tl
320i 3.200.000 tl araç bedeli , 130.000 tl yakıt , 66500 tl diğer masraflar. Yani yıllık 196500 tl
Tesla 2.800.000 tl araç bedeli 18.333 tl yakıt , 51000 tl diğer masraflar . yani 69.333 tl
Yani hem 530 hp arabaya biniyorum. Hem 400.000 tl cebimde kalıyor. Hemde yıl içerisinde 3’te 1’ini harcıyorum.
Bire bir aynı durumdayız.
Aracım 2021 model 3.20i ortalama yakıt tüketimim 11-13 lt arası fakat benim farkım şu günlük kullanımım ortalama 50km.
Tesla model y performance aracımı istasyon üzerinden şarj ediyorum ortalama 250 TL civarı alıyorum haftalık yani 1 hafta civarı yetiyor bana.
BMW aracımda haftalık ortalama 700 TL yakıt alıyorum mesafeler aynı ortalama.
Şehirlerarası yolculukları katmıyorum bile ben marka fanı olan bir insan değilim şirket araçları olsun şu an satmaya çalıştığım ama 5 yıldır bende olan maserati olsun birçok farklı model araç kullandım kullanıyorum günlük işlerimi daha önceden bmw ile hallederken şu an onu da satmayı düşünüyorum.
elektrikli araçlara alışamayacağımı düşünmüştüm ta ki geçen hafta şarjım %10 kalınca hızlı şarj istasyonuna girip 1 bölüm spor yorumlarını izledim youtubedan ortalama 30 dakikada fule yakın şarj oldu ve ben o şarj ile izmire gidebilirdim yani sonuç olarak elektrikli araçlar bence çok mantıklı sadece ekonomik olarak demiyorum bence inanılmaz bir sürüş deneyimi yaşatıyor bakın 4.2 v8 atmosferik araçtan bence çok daha keyifli oyuncak gibi ve sakin ivmelenme moduna alınca da gayet ekonomik ve normal bir araç 500+beygir ve şanzımansız sürüş çok keyifli bir süreç.
teknoloji henüz çok yeni mazisi belki maksimum 15 yıllık o yüzden deneyimlemek ve tecrübe edinmek çok keyifli muhtemelen 15-20 yıl sonra %60 larda elektrikli araç kullanımı olacağını düşünüyorum.
herkesin görüşüne saygım sonsuz fakat elektrikli araçlardan benim gibi şarj meselesi yüzünden korkanlara şiddetli tavsiyem kullanım çok kolay hiç rahatsız olmayın derim.
Kendi adıma konuyla ilgili düşüncemi aktarayım.
Youtube araç incelemelerini yakın takip eden biri olarak Tesla ve TOGG teslerini hiç izlememiştim. Hatta TOGG a yüklenen siyasi imajdan dolayı hiç ilgi göstermemiştim.
Ancak geçtiğimiz haftalarda 2000 km lik bir TOGG uzun yol tecrübem oldu sürücü olarak. Ve araçtaki eksiklere rağmen bu kadar güzel bir araç ürettiğimiz için sevindim.
Elimize yüzümüze bulaştırmadığımız bir iş olmuş. Evet şarj ve menzil konusu sorun mu evet şimdilerde sorun ancak 5 yıl sonra menzil ve şarj konusunda sorun yaşanacağını düşünmüyorum.
10 sene önce 300mili amper bataryası olan nokialar 3 saatte dolarken bugün 5000miliamper bataryalar 45 dk da doluyor. Bu batarya işi de çok gelişecek. TOGG şimdiden batarya üretim tesisine başlıyor.
Dolayısıyla bu batarya işi şimdi çok para. İlerde çok daha ucuz olacak yan sanayi üretimler çıkacak. Menziller uzayacak. Dolayısıyla ben elektrikte kendi adıma büyük gelecek görüyorum.
Volkanın dediklerini çok net hatırlıyorum traktör gibi dizel mercedesler gelirdi almanyadan bu arabaya bu motor olur mu derdi ustalar. Dizel otobüs olur kamyon olur araba olmaz derlerdi. Şimdi herkeste dizel var.
1 yıl önce trafikte hiç elektrikli araç yoktu sadece çok nadir renonun zoe sini görürdünüz. Şimdi Skywell ler MG ler Teslalar TOGG lar Cherry ler heryerdeler. Megane E tech bile çok fazla gördüm ki daha yeni satışa çıktı.
Elektrikli araca geçiş sanılandan çok daha hızlı olacak. Yine volkanın örneği nokia dünya lideri olduğu pazarı samsung ve apple nasıl kaptırdıysa elektrikli araçta geç kalan pazarını kaybedecek bence.
Ekonomik imkanı olan genç kuşak çok hızlı bir şekilde bu araçlara geçiş yapacak. 5 yıl sonra menzil den bataryadan başka şeyler konuşuyor olacağız.
Forumda beni bilen bilir hükümetle yıldızım barışık değildir ancak bugün imkanım olsa hemen bir TOGG alırdım. Kullanıp deneyimlemeden bence önyargılı yorumlar yapmamak gerek.
Evet içten yanmalının yeri ayrı devir dönmek o sesleri duymak çok güzel ama elektrikliler geliyorlar gümbür gümbür.
Elektrikli araçlardan hiç haz etmiyorum, çevremde birçok arkadaşım aldı ama nedense sevemiyorum.
Aslında benim için çok mantıklı, ayda 5-6 depo dolduruyorum. Depom 70lt ve minimum 350 lt benzin alıyorum her ay. Maddi olarak çok rahatlatır elektrik kafasına girmem lazım biraz :)
wolkanku
09-10-2023, 10:34
Kendi adıma konuyla ilgili düşüncemi aktarayım.
Youtube araç incelemelerini yakın takip eden biri olarak Tesla ve TOGG teslerini hiç izlememiştim. Hatta TOGG a yüklenen siyasi imajdan dolayı hiç ilgi göstermemiştim.
Ancak geçtiğimiz haftalarda 2000 km lik bir TOGG uzun yol tecrübem oldu sürücü olarak. Ve araçtaki eksiklere rağmen bu kadar güzel bir araç ürettiğimiz için sevindim.
Elimize yüzümüze bulaştırmadığımız bir iş olmuş. Evet şarj ve menzil konusu sorun mu evet şimdilerde sorun ancak 5 yıl sonra menzil ve şarj konusunda sorun yaşanacağını düşünmüyorum.
10 sene önce 300mili amper bataryası olan nokialar 3 saatte dolarken bugün 5000miliamper bataryalar 45 dk da doluyor. Bu batarya işi de çok gelişecek. TOGG şimdiden batarya üretim tesisine başlıyor.
Dolayısıyla bu batarya işi şimdi çok para. İlerde çok daha ucuz olacak yan sanayi üretimler çıkacak. Menziller uzayacak. Dolayısıyla ben elektrikte kendi adıma büyük gelecek görüyorum.
Volkanın dediklerini çok net hatırlıyorum traktör gibi dizel mercedesler gelirdi almanyadan bu arabaya bu motor olur mu derdi ustalar. Dizel otobüs olur kamyon olur araba olmaz derlerdi. Şimdi herkeste dizel var.
1 yıl önce trafikte hiç elektrikli araç yoktu sadece çok nadir renonun zoe sini görürdünüz. Şimdi Skywell ler MG ler Teslalar TOGG lar Cherry ler heryerdeler. Megane E tech bile çok fazla gördüm ki daha yeni satışa çıktı.
Elektrikli araca geçiş sanılandan çok daha hızlı olacak. Yine volkanın örneği nokia dünya lideri olduğu pazarı samsung ve apple nasıl kaptırdıysa elektrikli araçta geç kalan pazarını kaybedecek bence.
Ekonomik imkanı olan genç kuşak çok hızlı bir şekilde bu araçlara geçiş yapacak. 5 yıl sonra menzil den bataryadan başka şeyler konuşuyor olacağız.
Forumda beni bilen bilir hükümetle yıldızım barışık değildir ancak bugün imkanım olsa hemen bir TOGG alırdım. Kullanıp deneyimlemeden bence önyargılı yorumlar yapmamak gerek.
Evet içten yanmalının yeri ayrı devir dönmek o sesleri duymak çok güzel ama elektrikliler geliyorlar gümbür gümbür.
yani benzinliyi vazgeçilmez kılan şey ne tam olarak ben de tam bunu anlamıyorum.
çoğumuz büyük şehirlerde trafikte dur kalkta ilerliyoruz .. araba dizel oldu mu vibrasyonu ayrı sesi ayrı dert, ben benzinli f10'a geçince oh be dedim sessizlik hissi çok güzel geldi. Şimdi elektrikli de o "çok sessiz motor" sesi de yok . Ne güzel işte sakinlik sukunet. Sanırsın ki forumun alayı V8 'e V10'a biniyor da durduğu yerde motor senfonisi dinliyor.
Ekonomiden sebep %80'imiz g.tü b.klu 4 silindir makinelere biniyoruz. Kimisi abuk subuk egzoslar takıp vites geçişlerinde osurtmayı seviyor kimisi karı kız görünce gaz veriyor, bunları yapamayacak olmalarına mı üzülüyorlar acaba :DD
hayır yani onun da çözümünü yaparlar belki de yapmışlardır. Devir bandını simüle eden bir sesi içeriden bir hoparlöre, dışarıya da küçük bir hoparlöre verdiremez mi bu elektrobeyler, basit bir software update'le bile teslaya içerideki hoparlörlerden belli belirsiz gazlama sesi gelir yakında. Nasıl ki iphone'un telefon melodisi kulaklarda yer etmiştir, tesla'da bunu yapacaktır. Duyduğunda aa tesla geliyor , oo tesla gazladı duydun mu falan dersin.
At fav'a bekle.
wolkanku
09-10-2023, 10:40
adamlar her türlü mantıklı hamleyi bir araçta toplamış.
dur kalkta sessiz, tüketimde cimri , gazladığında aşırı hızlı. Roll'e çıksa sanayide onu taktım 3 boy geçtim, bunu söktüm 5 boy koydum muhabbeti yapanların alayının içinden geçip gidiyor.
Nedir yani benzinliden vazgeçiremeyecek şey , sesi mi? :)
sanılandan çok daha yakın bir gelecekte ekonomi müsade ettiği sürece herkes elektriğe geçme yöneliminde olacak, devletler de fosil yakıt fiyatlarını belki sistematik şekilde arttırarak bu geçişi hızlandıracak. O zaman geldiğinde yok ben illa fosile bineceğim diyenler binebilir tabi ki . Nasıl ki herkes tuşsuz telefon kullanırken şimdi 3310 çıkartıp kullanmak çağ dışı görünüyorsa, 10 yıla kalmadan bu da böyle olacak.
darkmoon
09-10-2023, 10:52
Dostlar insanlar elektrikli aracı enerji birim fiyatı ucuz araç diye alıyor ana konudan çok sapıyoruz yani bugün benzin 3tl olsa kim elektrik araç alır .. yada şarj istasyonunda elektrik kWh ücreti 50tl olsa hanginiz alır ..
insanlar elektrikli aracı yeni bir teknoloji diye değil ucuz yakıt la yada enerji ile giden araç niyetiyle alıyor en azından %90 bundan alıyor yada o niyetle alıyor bence..
Burda uçan arabalardan bahsetmiyoruz 150 yıllık bir teknolojinin günümüz standartlarında en gelişmiş halinden bahsediyoruz .. Benzinli dizel araçları elektriğe dönüştürmek atla deve de değil Türkiye de sanırım bu dönüşüm tesislerinin izni yok ilerde oda olur .. elektri aracı sıfır almaktan dönüştürmek daha ekonomik ucuza gelir tahmince ..
gelecek ne gösterecek görücez bugün yarın Shell derse misal ben yapay yakıt yapıyorum artık petrol arama yer altından petrol çıkartmama gerek yok üstelik emisyonuda çok düşük yada yok ve birim fiyatıda çok ekonomik ki bunu neden diyorum Shell yosunlarla yapay yakıt üretiyor zaten üstüne hidrojen üstüne çalışmaları var basit kitlerle hidrojen hücreli yakıtlar benzinli araçlara uydurulabilinir zaten Toyota bunu yaptı direk içten yanmalı motoru hidrojen hücreli yakıtla çalıştıran model üretti .. yani olan mevcut bir teknoloji var zaten.. neyse gelecek ne gösterecek görücez benim elektrikten teknik olarak alt yapı olarak baktığımda çok ümidim yok sadece araçlarla ilgili değil ben şahsen Türkiye de böyle bir enerji altyapısı olduğunu düşünmüyorum yazın bile barajlarda sular biraz azalsın haberlerde elektrik kesintisi olabilir barajlarda seviyeler düştü diye haberler yapılıyor ..
Bakın Buda webtekno daki hesaplama yazı alıntıdır benle ilgisi alakası yok ama hesaplama yapmışlar ..
Türkiye'de bugün trafiğe kayıtlı toplam 14 milyon 269 bin 352 otomobil bulunuyor. Bu araçların tümünün elektrikli araçlara dönüştüğünü, örneğin hepsinin Togg T10X modeli olduğunu varsayalım.
Her bir aracın bataryasını doldurmak için 88.5 kW enerji gerekecek, 14 milyon 269 bin 352 araç için gereken enerji miktarı 1.262.837,652 megawatt demek.
Türkiye'nin yenilenebilir ve fosil tüm enerji kaynakları ve enerji santrallerinin birlikte tek seferde üretebileceği enerji miktarı 2021-2025 yılları arası dönem için 115.722 megawatt olarak belirtiliyor.
Evlerimizde ve iş yerlerimizde her türlü günlük ihtiyacımız için kullandığımız elektriğin de buna dahil olduğunu düşünürsek, üretilen tüm elektriği yalnızca elektrikli araçlara seferber ettiğimiz bir senaryoda bile ihtiyacın yalnızca 10'da 1'i kadar bir enerji miktarına ulaşıyoruz.
Alıntı : Turkiye'deki Arabaların Hepsi "Togg" Olsa Elektrik Yeter mi? (http://www.webtekno.com/haber/amp/135221)
Ne yapalım abi almayalım mı? Ne diyelim elektrikli araba almayın mı diyelim neyle tatmin olacaksın onu anlamıyorum yani insanların elektrikli arabaya geçmesi mi memnun olmasını seni sarmıyor boş bir konuşma silsiledir gidiyor.
Ben yakıtı ucuz diye almadım. Ben sessiz, konforlu çok daha hızlı ve bakıma ihtiyaç duymadığı için aldım mesela atıyorsun ortaya bir iddia kendince genelliyorsun.
Valla aynısını yazacaktım baran la ne dememizi istiyorsun hocam. Ben anlamadım beklentin ne ?
Pil diyorsun, gelişir diyoruz, elektrik yetmez diyorsun. Oda gelişir hocam.
Ben elektrikli araç kullandım beğendim. İmkanım olsa alırım.
Yakıtı ucuz diye değil.
Teknolojik diye alırım.
Torku var hızlı diye alırım.
Sessiz diye alırım.
Bakımı yok diye alırım.
Değişik bir deneyime sahip olmak için alırım.
Telefon gibi güncelleme yapabileceğim için alırım.
Yaa hiçbirşey bulamasam şarj istasyonları önündeki boş muhabbetler için alırım yani...
Sevdim ben elektrik işini...
darkmoon
09-10-2023, 11:23
Ne yapalım abi almayalım mı? Ne diyelim elektrikli araba almayın mı diyelim neyle tatmin olacaksın onu anlamıyorum yani insanların elektrikli arabaya geçmesi mi memnun olmasını seni sarmıyor boş bir konuşma silsiledir gidiyor.
Ben yakıtı ucuz diye almadım. Ben sessiz, konforlu çok daha hızlı ve bakıma ihtiyaç duymadığı için aldım mesela atıyorsun ortaya bir iddia kendince genelliyorsun.
Hırsa ve olayları kişiselleştirmeye gerek yok üstüne şahsın olarak alınıcağın bir şeyde yok kimseye elektrikli almayın diyende yok kendimde mg elektrikli bakınıyorum bunu belirttim zoe de baktım ben şehir içi ucuz yollu bir şey kovalıyorum yani elektriğe karşı olan yok ama eksisini de artısınıda konuşalım kaçmayalım korkmayalım konuşmaktan..
ne yapalım almayalım mı elektrikli demek bana göre eksileri görmeyelim güzellemelerden devam edelim demek ile eş anlamlı .. Dikkat edersen elektrikli aracı kötüleyecek bir şeyde yazmadım teknik yapısal bilimsel yanlarını yazmaya çok özen gösterdim .. özellikle sen bütün konuyu tesla çevresinde değerlendirirken ben global bütün markaların ve ülkelerin çevresinde değerlendirmeye çok özen gösterdim ..
çünkü bu global bir mevzu belli marka yada ülke merkezli bir şey değil .. yani olaylara çok duygusal yada kişisel yaklaşmanın manası yok ..
darkmoon
09-10-2023, 11:26
Yaa hiçbirşey bulamasam şarj istasyonları önündeki boş muhabbetler için alırım yani...
Sevdim ben elektrik işini...
Bu hırs işte araba işi teknoloji yada elektrik işi değil .. al o zaman güle güle kullan hayırlı olsun .. :)
Cimmeria
09-10-2023, 11:30
Ingiltere ekonomik krizi bahane edip yeni icten yanmali arac satis yasagini 2030dan 2035e erteledi.
Sanirim su anda avrupada en yaygin elektrik sarj altyapisi Londrada, mahalle aralarindaki benzincilerde bile elektrik sarj istasyonları var, ayrica belediyeler talep uzerine sokaklardaki sokak lambalarini sarj noktalarina donusturuyor, boylece kapali garaji olmayan sokaga park edenler de sokakta arabalarini rahat sarj edebilecekler.
Donusum kacinilmaz, fakat elektrik darbogazi cok onemli bir konu, eminim birileri bu konuya kafa yoruyordur :)
darkmoon
09-10-2023, 11:42
İngiltere’de ki sistem güzel orda anlık saatlik günlük kiralama olayları çok yaygın istediğin yerden alıp istediğin yerde aracı bırakıp gidiyorsun ve bu firmaların çoğu İngiltere’de elektrikli araçlara geçti .. Bizdede var ama tuzlu zaten fiyatı uygun olsa düşünmez bir aracımı elimde tutar diğerlerini satar şehir içinde bu sistemi kullanırdım..
wolkanku
09-10-2023, 12:17
Dostlar insanlar elektrikli aracı enerji birim fiyatı ucuz araç diye alıyor ana konudan çok sapıyoruz yani bugün benzin 3tl olsa kim elektrik araç alır .. yada şarj istasyonunda elektrik kWh ücreti 50tl olsa hanginiz alır ..
insanlar elektrikli aracı yeni bir teknoloji diye değil ucuz yakıt la yada enerji ile giden araç niyetiyle alıyor en azından %90 bundan alıyor yada o niyetle alıyor bence..
Burda uçan arabalardan bahsetmiyoruz 150 yıllık bir teknolojinin günümüz standartlarında en gelişmiş halinden bahsediyoruz .. Benzinli dizel araçları elektriğe dönüştürmek atla deve de değil Türkiye de sanırım bu dönüşüm tesislerinin izni yok ilerde oda olur .. elektri aracı sıfır almaktan dönüştürmek daha ekonomik ucuza gelir tahmince ..
gelecek ne gösterecek görücez bugün yarın Shell derse misal ben yapay yakıt yapıyorum artık petrol arama yer altından petrol çıkartmama gerek yok üstelik emisyonuda çok düşük yada yok ve birim fiyatıda çok ekonomik ki bunu neden diyorum Shell yosunlarla yapay yakıt üretiyor zaten üstüne hidrojen üstüne çalışmaları var basit kitlerle hidrojen hücreli yakıtlar benzinli araçlara uydurulabilinir zaten Toyota bunu yaptı direk içten yanmalı motoru hidrojen hücreli yakıtla çalıştıran model üretti .. yani olan mevcut bir teknoloji var zaten.. neyse gelecek ne gösterecek görücez benim elektrikten teknik olarak alt yapı olarak baktığımda çok ümidim yok sadece araçlarla ilgili değil ben şahsen Türkiye de böyle bir enerji altyapısı olduğunu düşünmüyorum yazın bile barajlarda sular biraz azalsın haberlerde elektrik kesintisi olabilir barajlarda seviyeler düştü diye haberler yapılıyor ..
Bakın Buda webtekno daki hesaplama yazı alıntıdır benle ilgisi alakası yok ama hesaplama yapmışlar ..
Türkiye'de bugün trafiğe kayıtlı toplam 14 milyon 269 bin 352 otomobil bulunuyor. Bu araçların tümünün elektrikli araçlara dönüştüğünü, örneğin hepsinin Togg T10X modeli olduğunu varsayalım.
Her bir aracın bataryasını doldurmak için 88.5 kW enerji gerekecek, 14 milyon 269 bin 352 araç için gereken enerji miktarı 1.262.837,652 megawatt demek.
Türkiye'nin yenilenebilir ve fosil tüm enerji kaynakları ve enerji santrallerinin birlikte tek seferde üretebileceği enerji miktarı 2021-2025 yılları arası dönem için 115.722 megawatt olarak belirtiliyor.
Evlerimizde ve iş yerlerimizde her türlü günlük ihtiyacımız için kullandığımız elektriğin de buna dahil olduğunu düşünürsek, üretilen tüm elektriği yalnızca elektrikli araçlara seferber ettiğimiz bir senaryoda bile ihtiyacın yalnızca 10'da 1'i kadar bir enerji miktarına ulaşıyoruz.
Alıntı : Turkiye'deki Arabaların Hepsi "Togg" Olsa Elektrik Yeter mi? (http://www.webtekno.com/haber/amp/135221)
abi işte zaten bu kafayla teknoloji hiç gelişemezdi biz de onu diyoruz.
yani 1 satır pixel pixel ekran varken , 2 satırlı telefon geldi vaay dedik. e dedik buraya noktalama harfleriyle figürler yapılmaz mı , yapıldı. lik fotoğraf çeken nokia telefondaki fotoğraf çok bulanıktı , baktığında sadece gördüğün şeyi az çok andırıyordu... o zaman mühendisler deseydi yok abi çok iyisini çekmek için kocaman lens gerekir telefonun arkasına o da sığmaz zaten.. bugün hala birbirimizin telefonuna numarlarla melodi yazıyor olurduk.
o zaten ona yetmez, bu zaten bunu çekmez.. bunlar boş muhabbet kesinlikle. mevcut teknolojide yetmez , ancak teknoloji bizler gibi yaşlanmıyor, hızlanıyor. her geçen gün yakalayamayacağımız derecede hızlanıyor. her dalda. 50 sene öncenin ölümcül hastalıkları bugün iki tane tablet çakıyosun bitiyo gidiyo.
demişsin ki yakıt ucuza geliyor diye millet alıyor. yani adam 500 bin daha az verse, gayet güzel bir benzinli alabilecekken 500 bini zaten baştan verip son teknoloji ürünü alıyor. Bu adam ucuzcu mu şimdi? Adam bir daha ömründe pompacı , sanayide usta yüzü görmeyeceği bir düzene geçiyor, yeni bir çağa geçiyor , sen kalkıp adama dersen bunlar cimri bunlar ucuzcu, ona göre de cevap alırsın , yapma abi böyle :)
wolkanku
09-10-2023, 12:21
Güzelleme mi yok güldürme beni aç YouTube Facebook instegram bazıları uzay gemisi muamelesi yapıcak nerdeyse dünya dışı bir araçmış gibi davranıyorlar elektrikli araçlara.. :)) Hadi Togg anlıyorum da diğerlerini anlamak mümkün değil :)
iyi de youtube'a hangi arabanın modelini yazsan, fanatikleri tarafından komedi videolar izlersin, her araçta öyle yani :D
F30 mesela dünyanın en iyi aracı , bak bmw demiyorum, dünyanın en iyi aracı.
F10 oooo prestijin kralı , ondan iyisi yok gerisi çöp .
darkmoon
09-10-2023, 13:14
care karaduzen EV
Bagaja çakıcan jeneratörü fıstık gibi menzil derdin yok…
Benim konudan bağımsız bir sorum olacak, Elektrkli araçlarda genelde cam tavan oluyor ama bunlar açılabilir özellikte olmuyorlar pek.
Örneğin Tesla modellerinde Porsche Taycan da hep cam tavan var ama açılmıyor yani sunroof değiller.
BMW lerin ve mercedeslerin elektriklileri ise sunroof olarak var. Bunun bi mantığı var mı ? Örneğin batarya altta olduğu için ağırlık merkezi de altta, üstü de komple cam tavan yapıp ağırlık dengesini kurmak gibi.
Tamamen merak ettiğim bi konu :)
Bagaja çakıcan jeneratörü fıstık gibi menzil derdin yok…
ohahahahahaha :D:D:D
koparttin
"samanyolu galaksisinde tek"
Benim konudan bağımsız bir sorum olacak, Elektrkli araçlarda genelde cam tavan oluyor ama bunlar açılabilir özellikte olmuyorlar pek.
Örneğin Tesla modellerinde Porsche Taycan da hep cam tavan var ama açılmıyor yani sunroof değiller.
BMW lerin ve mercedeslerin elektriklileri ise sunroof olarak var. Bunun bi mantığı var mı ? Örneğin batarya altta olduğu için ağırlık merkezi de altta, üstü de komple cam tavan yapıp ağırlık dengesini kurmak gibi.
Tamamen merak ettiğim bi konu :)
bence tamamen
"sanruf ne aaammiiiyüümm" deyip tek parça kocaman cam koyup geçiyorlar ki bence de daha iyi böylesi :) sanrufun götü kalkık gezmeye Türkler kadar düşkün kimse görmedim ben dünyada :D
bence tamamen
"sanruf ne aaammiiiyüümm" deyip tek parça kocaman cam koyup geçiyorlar ki bence de daha iyi böylesi :) sanrufun götü kalkık gezmeye Türkler kadar düşkün kimse görmedim ben dünyada :D
Ya bende sunroof fetişizmi yok ama milletce sunroof a karşı garip bi düşkünlük var dediğin gibi :)
Ama şöyle de bir durum var abi boydan boya cam koyuyorsan tavana, e az bi kısmı açılsa fena olmaz yani, açılmayan cam tavan tamam içeriye daha çok ışık alıyor ferah oluyor ama ciddi bir ağırlık. (Performans kaybı ve yakıt tüketimi artışı) ve özellikle yazın sıcakta araç içine giren güneş sebebiyle işkence oluyor. İstediğin perdeyi de çek, normal tavanlı araç gibi olmuyor.
Bu hırs işte araba işi teknoloji yada elektrik işi değil .. al o zaman güle güle kullan hayırlı olsun .. :)
Yaa hocam ne hırsı :) Senin varmak istediğin noktayı gerçekten anlayamadığım için öyle yazdım :)
Evet ekonomik imkanım olsa alırım elektrikli araç ama bu yakıtı ucuz olduğu için değil gerçekten yazdığım sebeplerden dolayı.
10 öncesiyle bugün bir değil. 2013 araçlarla aynı aracın 2023 modelini kıyasla nereden nereye gelmiş. 10 sene önce aux bağlayamadığın arabaya kablosuz apple car playle bağlanıyorsun bugün.
Bu iş çok daha ileri gidecek. Android işletim sistemli arayüzü olan arabalar bugün piyasada olmalıydı. Araç ekranlarını birer ıpad gibi rahat kullanabilmeliydik. Otomotivde geri bile kaldı bence teknolojiler.
AB Yeşil Mutabakat Metni ni biliyorsundur onaylayan tüm ülkeler karbon emisyonlarını azaltmaya çalışıyor. Üretim yapan fabrikalar karbon ayakizi ne göre vergilendirme yaşayacakları döneme girecekler ilerde.
Dolayısıyla üretim tesislerinin çoğu güneş tarlası veya çatı güneş enerji panelleri gibi alternatif temiz enerjiye yatırım yapmaya başladı.
Bu yüzden 3-5 sene sonra bile bunları konuşmayacağız bence. Bugün sorun olarak gördüğün batarya konusu menzil konusu şarj süresi konusu 8-10 sene sonra olmayacak belki de.
Günümüzde kullandığımız içten yanmalı otomobillerde çok fazla bileşen var ve bunları üreten binlerce yan sanayi var. Mesela yakıt filtreleri, yağ filtreleri, yakıt pompaları, motor içerisinde/şanzımanda kullanılan yağlar, dişliler, rulmanlar....v.b. Bunları da üreten gelişmiş ancak neticede ham madde, enerji tüketen, aynı zamanda çevreyi kirletmeye devam eden dev bir sanayiler bütünü var. Elektrikli araç kullanımı yaygınlaşırsa bunlar kademeli olarak faaliyet azaltacak veya durduracaktır. Şu anki sistemde hem içten yanmalı bir aracın kendi fabrikasındaki üretiminde, hem de sonraki sürecinde kullanılması gereken bu tarz sarf malzemeleri ve yedek parça üretiminde ekstra katmerli bir çevreye hasar durumu zaten söz konusu. Belki bunların toplamı batarya üretiminin verdiği kirliliği aşıyordur? Bunu araştıran herhangi bir proje var mı bilmiyorum. Belki bu tarz firmalar zamanla kendi sektörel faaliyetlerini durdurup enerji üretimi faaliyetlerine yönelecekler. Bu da ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanmasına olanak tanıyacak. Yani düşündükçe bu konunun çok katmanlı bir yapısı var. Şu an olumsuz konuşmak ya da üzerine kafa yormak bir sonuç doğurmayabilir diye düşünüyorum. Öte yandan tartışmak tabi ki keyifli, sosyal bir durum. Benim ilgimi daha çok konu başlığının "Araba keyfiniz ne durumda" kısmı çekmişti ama sonradan olay daha çok elektrikli araçları değerlendirme konusuna dönüştü sanırım. :)
kelalper
09-10-2023, 15:14
Çevre olarak yorumlarsan elektrik araçlar çevre düşmanıdır. Hem tükettiği elektriğin üretilmesi hem batarya üretiminde kullanılan elementlerin tedariği hem de atık pillerin imhası konusunda. Kullanıma gelince elektrikli otmobille uzun mesafe acele gidebilme şansınız yok. 3 saat sonra Ankarada 4 saat sonra İzmirde toplantın var. Iıh yetişemezsin. İstediği kadar hızlı olsun. Bunların dışında kullanımı gerçekten rahat. Bakım masrafı düşük yok. Şarj imkanım olsa alırdım. 5. kattan aşağıya kablo uzatsam min 15M kabloya ihtiyacım var o da eğer otoparkta benim pencerenin altına başkası park etmezse. Piller ölürse ne yaparım diye düşünmeyin Amerikada Avrupada bir sürü pil değişim merkezleri kuruldu. Sadece satıcının eline düşmüyorsunuz.
darkmoon
09-10-2023, 15:46
Pil değiştirme olayıda gelecek göstericek .. tesla Finlandiya örneği var işte adamda 2013 model tesla model s var piller bitmiş değiştirmeye 20 bin Euro’mu me istenmiş arabanın fiyatıda 30 bin euro mu neymiş neticeyi herkes biliyor bilmeyende tesla Finlandiya araba falan diye aratırsa çıkar hadi ilerde Çin malı yan sanayi pil değiştirme imkanı olabilir servis 20 bin euro isterse onlarda 10- 15 bin Euro’dan bana göre aşağı istemez üstüne orjinal batarya gibi de uzun ömürlü kaliteli olucağını sanmam şahsi fikrim .. çünkü hayatım boyu şunu gördüm orjinal parçanın yerini hiç bir şey tutmuyor .. bu elektronik araba her şey için geçerli ..
kelalper
09-10-2023, 16:30
ebayde arabanın üzerinden çıkan pillerin aynısı satılıyor. Pilin kodunu yazdığın anda. Yan sanayi vs değil bire bir kendisi. Markası vs aynısı. Pil değişimi yapan merkezlerde oradan alıyor piller. Mclaren P1 ın pilleri Amerikada 8100 dolara aldılar ebaydan.
valla performans konusunda pillilerin fiyat / performans konusunda söyleyecek bir şey yok gerçekten fiyata göre vaat edilen çok iyi, bir noktaya kadar..
Ama onun dışında bir kaç elektrikli araçla roll yapma şansım oldu. Günlük arabalarla karşılaştırınca ok arada uçurum var, fakat 500 + lige çıktın mı iş pek şu an öyle olmuyor :) 4s performance + la roll yapmıştık 250 den sonra zaten yok arabalar , 2 kere sıkıyosun yok pil ısınıyor yok şarjı azaldı güç kesti bla bla ben shelle durup fulluyorum sıkmaya devam sabaha kadar sık :D Elektrikler kesilince kahve içmeyede mi çıkmayacağız nasıl olcak bu işler :) işin şakası Yani fanboyluğa gerek yok konu çok başka yerlere gelmiş yarın gider pilli araba da alırım ama asla körü körüne savunmam benim malım diye :) Enine boyuna konuşup sohbet ediyoruz işte :)
İşin özeti bizim gibi petrol head kafa adamlar bence içten yanmalının canı çıkana kadar keyfini çıkarmamız lazım. 10 15 seneye zaten istesek de bulamayacağız gibi görünüyor. Her şey hızlı gitmek değil sonuçta otomobil zevki dediğimiz şey bir çok şeyin kombinasyonu, dalgaların köpürmesi , anlayamazsınız meselesine geliyor :) Yoksa hızlı trenle 330a da çıktım ben vagonun içinde. uçaklar falan neyse sulandırmayım :D
elektrik falan
bunlar bos
caddede S2000'le ikiden bire almak
otesi yok son nokta
darkmoon
09-10-2023, 19:59
valla performans konusunda pillilerin fiyat / performans konusunda söyleyecek bir şey yok gerçekten fiyata göre vaat edilen çok iyi, bir noktaya kadar..
Ama onun dışında bir kaç elektrikli araçla roll yapma şansım oldu. Günlük arabalarla karşılaştırınca ok arada uçurum var, fakat 500 + lige çıktın mı iş pek şu an öyle olmuyor :) 4s performance + la roll yapmıştık 250 den sonra zaten yok arabalar , 2 kere sıkıyosun yok pil ısınıyor yok şarjı azaldı güç kesti bla bla ben shelle durup fulluyorum sıkmaya devam sabaha kadar sık :D Elektrikler kesilince kahve içmeyede mi çıkmayacağız nasıl olcak bu işler :) işin şakası Yani fanboyluğa gerek yok konu çok başka yerlere gelmiş yarın gider pilli araba da alırım ama asla körü körüne savunmam benim malım diye :) Enine boyuna konuşup sohbet ediyoruz işte :)
İşin özeti bizim gibi petrol head kafa adamlar bence içten yanmalının canı çıkana kadar keyfini çıkarmamız lazım. 10 15 seneye zaten istesek de bulamayacağız gibi görünüyor. Her şey hızlı gitmek değil sonuçta otomobil zevki dediğimiz şey bir çok şeyin kombinasyonu, dalgaların köpürmesi , anlayamazsınız meselesine geliyor :) Yoksa hızlı trenle 330a da çıktım ben vagonun içinde. uçaklar falan neyse sulandırmayım :D
O 2 kere top gaz limiti doğrumu ben onu duymuştum sadece 2 kere top gaz yapmana izin veriyormuş elektrikli araçta..
Asıl olay tamamen elektrikli olduğunda bir çok sanayideki usta ve servis elemanları ne iş yapacak?
Yada bizim arabalarımız ne olacak :)
Düşünebiliyor musunuz? Diyelim petrol tamamen bitti. Turbolar vs. Ortaya çıkacak olan işsizliği?
Ben en çok bu konuyu merak ediyorum. Sanırım yine kendime dert edinecek bir şey buldum :D
nineleven
09-10-2023, 22:33
Elektrikli araba güzellemesine ben de ayar oluyorum :D Uzay teknolojisiymiş gibi bahsediyorlar.
Hele 30-40'lı yaşlarda birşeyleri başarmış , kendini zeki - aydın - kültürlü - vizyonlu olarak tanımlayanlar..
İyi kötü para da var tabi.. Para var dediğim de Mühendis - İKA Müdürü kadınlar işte 25.000TL maaş alıyorlar :hoo:
Erkeklerde o kadar savunan görmedim de bu Apple fanboyu video kurgucu - yazılımcı tipler var ya onlar da öyle..
Mercedes E serisine bile Tofaş muamelesi yapacaklar bıraksak :bravo:
BARR darkred sanırım arkadaşın derdi bu :D
bu tiplere ben de uyuz oluyorum da bu elektrikli araçları kötü yapmaz. Herkesin kendi parası , zevki - ihtiyacı.
Açıkçası ben şarj istasyonu muhabbetini sevmiyorum , uzun yolda yüksek süratle gidebilme imkanım olsun istiyorum..
EV'leri Model S pazarladı. Ama o da yanlış pazarladı.. 0-100-200 süresiyle pazarladılar.
Hatta dendi ki ; bu arabanın rakipleri Porsche Panamera , Maserati Quattroporte , Aston Martin Rapide vs..
EV'lerin performansı benim için birşey ifade etmiyor. 200'le sol seridi kapatıp gidebiliyor muyum ? Hayır.
Gerçek dünyada bugün alacağın 1.2T + EAT8 bir arabayla daha hızlı seyahat edersin.
Kısacası performans ve çevrecilik işi tamamen PR.
EV'lerin performansı daha da artacak bu arada merak etmeyin. Menzil arttırmak için daha da , daha da pil koyacaklar.
Performans ta yanında bedava geliyor zaten :D
Benim tercih edeceğim EV araba BMW i3 olurdu. 2018+ modellerin 350km menzilleri var.
Evde şarj edip , sehir içi kullanımda gayet yeterli olur.
Zaten EV'lerin asıl kullanım alanı bu. Musk kekosu.. dünyayı kurtaracak ya.. MaZerati gibi pazarladı..
Neyse. Bu yakıt işlerinde Japonların dediği çıkar finalde. Japonlar sadece A segment ya da kei car dedikleri arabalarda tam elektrikli çözüm sunuyorlar.
Toyota da Hidrojene çalışıyormuş.
Bence (kendi düşüncelerim ve biraz saçmalayarak)
Dizel zamanı gibi bu EV'ler epey bir coşacak. Turbo Benzin'li Hibritler (1.6 Puretech) vs. tam elektrikliler kapışacak uzunca bir süre.
Japonlar da ''Hold My Beer'' diyerek Hidrojeni vuracak masaya. O saatten sonra Ev'ler rahmetli olurken , benzinli araçlar Hidrojen dönüşümüyle falan yine kullanılabilir hale gelebilir.
Finalde AE101 kasa Corolla hala yürüyecek. Biz ne torklu dizeller , ne 0-100'ü 2.5 sn. EV'ler gördük.. Onlar gitti biz kaldık , hala ayaktayız diyerek.. GURURLA :hehe:
Sti_Ozan
10-10-2023, 08:28
Valla 24 yaşında bir genç olarak hevesle bir şeyleri yapmaya kalksan ağır maliyetlerin altında eziliyorsun, yapmasan hiç bir keyfi kalmıyor.
Hevesle yaptırdığımız yazılım egzozdan sonra şimdilerde araba az yaksın diye zorluyoruz ki daha fazla gezebilelim..
Geçen İstanbul - Bursa yapmak için depoyu fulledim, bi 3-4L kadar da etanol attım. Hazır güzel otobana da girecekken arabayı biraz kovalarız dedim.
Bursaya kadar tempolu sürüş, biraz Bursa içinde gezi sonrası karışık tempo İstanbula dönüşte araba nerdeyse 1 depo yaktı..
Gazlamana mı sayacaksın, 400 km de biten depoya mı üzüleceksin ne yapacaksın şimdi? Artık kafa arabanın bir yeri bozulmasın da üstüne bir şey eklemeyelim varsın o eksik kalsın modu oldu.
Araba değiştirmek istesen onu da yapamıyorsun makaslar inanılmaz açık.
Ne diyelim bu da bizim şansımıza denk geldiğimiz dönem diyelim, en azından bindiğimiz iyi kötü bi arabamız var :)
O 2 kere top gaz limiti doğrumu ben onu duymuştum sadece 2 kere top gaz yapmana izin veriyormuş elektrikli araçta..
Yok bir kere bas çek yapabiliyorsun sonra araba sana git benzinli araba al diye uyarı veriyor.
Diğer markaları bilmiyorum ama i4 40e kullanıyorum öyle bişeyle karşılaşmadım bugüne kadar, 193km de limitör var kuzey marmarada ağustos sıcağında 1 saate yakın limitörde gitmişliğimde var ısınma uyarısı vs gibi bir uyarıda almadım.
Hazır konuya yazmışken bende naçizane fikrimi söyleyim elektrikli araç kullanıcısı olarak, ara hızlanma vs güzel evet sessiz insan alışınca garipsemiyor,ben wallbox ı eve kurmadım iş yerimin ve evimin yakınında hızlı şarj var orayı kullanıyorum %10-%100 arası 65dk civarında şarj oluyor baktığınızda çok değil ama şarj belli bi seviyenin altına gelince insanda stres başlıyor acil bir yere gitmek zorunda kalırsam şarjım biter mi vs diye geriliyorum. Bu arabayı satsam tekrar elektrikli araba alırmıyım mecbur kalmadıkça yada kağıt üstünde menziller 1000km üstüne çıkmadıkça sanmıyorum. Pil ömrü ve maliyet konusu şu an için muallak ancak bmw pile 8 yıl garanti veriyor muhtemelen garanti süresi dolduğunda hem menziller hemde pil maliyeti bugünün şartlarından daha uygun olacak gibi görünüyor.
Tasarruf olarak bakınca benzin tüketiminin neredeyse 4te 1i ne geliyor ancak kasko-mtv ikilisini ve aynı aracın benzinli modeline göre araç maliyetini hesaba dahil edince aradaki fark sadece psikolojik olarak mutlu ediyor tabi bu yorumu i4 ve 420i üzerinden yapıyorum iki aracın arasındaki güç farkını vs göz ardı ederek.
Bazı arkadaşların savunduğu kadar şirket sahipleri savunmamışlardır elektrikli araçları. Biraz sakin olun tamam en çok sizin elektrikli aracınız var en çok sizinki keyifli, en harika sizinkisi :)
E60 M5 aracım var. İsteyen istediği zevk yaşatılır, pm atmanız yeterli. Geçin pilli arabaları :D Biz mi kurtaracağız dünyayı :D
cabrioleter
10-10-2023, 09:18
elektrikli araba batı medeniyetinin güzel bir ikiyüzlülüğünün iteklemesi başka bi şey değil.
elektrikli araba çevreci ama kim için çevreci kanada için çevreci, norveç için çevreci.. afrika için çevreci değil, çin için de değil bizim gibi ülkeler için de olmayacaktır..
o madenler nasıl çıkarılıyor, nasıl işleniyor, geri dönüşümde ne olacak? ben söyleyeyim ne olacak anlaşacaklar bi afrika ülkesiyle eski elektroniklerini, satmadıkları giysileri, dönüştürmedikleri çöpleri gibi pil dağları oluşturacaklar fakir ülkelerde..
maden çıkartmadılar doğaları kirlenmedi, dönüşüm adı ayağına gönderdiler pilleri afrikaya toprağı kirlenmedi, üstüne kendi ülkesinin hava kalitesini arttırdı, gürültü kirliliğini azalttı, bunlara bağlı kronik hastalıkları azalttı şimdi batı medeniyeti bunu çevreci diye pazarlamasın da ne yapsın?
gelelim diğer meselelere, fiyatına göre performans vadediyor mu fazlasıyla vadediyor, yakıt masrafı olarak düşününce daha mı ucuz evet daha ucuz, üretimi daha mı kolay evet kolay Sadece Togg olarak düşünmeyin Vietnam'ın bile üretim yaptığı bir alan oldu elektrikli araç yani bizim gibi ülkeler bazında düşününce araba piyasasına girmek için güzel bir kapı oldu.
Elekrikli araç deneyimim hiç olmadı, Ayvalık'ın göbeğine bir tane Togg koymuşlar halk istediği gibi binip aracı inceleyebiliyordu ben de daldım tabiki.. inanın araç çok hoşuma gitti ve fiyatını düşününce çok mantıklı bir seçenek.. 1.6 atmosferik elentra parasına inanılmaz teknolojik ve gösterişli bir araba alıyorsunuz.. muhakkak tecrübe kazandıkça çok daha iyisi de yapılacaktır.. bir de küçük hb bi şey çıksa daha ucuza şehiriçi gezmelik daha ne olsun..
Bazı arkadaşların savunduğu kadar şirket sahipleri savunmamışlardır elektrikli araçları. Biraz sakin olun tamam en çok sizin elektrikli aracınız var en çok sizinki keyifli, en harika sizinkisi :)
E60 M5 aracım var. İsteyen istediği zevk yaşatılır, pm atmanız yeterli. Geçin pilli arabaları :D Biz mi kurtaracağız dünyayı :D
Şimdi ben sana desem ki E60 M5 ler 1000km de bir motor kırıyormuş öle duydum diye ne dersin? 100km de bir yağ yakıyormuş. Top speed giderken yaplamayı kesiyor vs. ben öle duydum, forumlarda okudum desem mesela. Konuda sürekli yanlış bilgilendirme veya yönlendirme yapılırsa doğal olarak forum olduğu için anlayana anlatmak istersin.
Saldım istediğinizi yazın alın almayın boklayın boklamayın, alacak adam biraz araştırır kendine uyuyorsa alır bana ne amk :D
Şimdi ben sana desem ki E60 M5 ler 1000km de bir motor kırıyormuş öle duydum diye ne dersin? 100km de bir yağ yakıyormuş. Top speed giderken yaplamayı kesiyor vs. ben öle duydum, forumlarda okudum desem mesela. Konuda sürekli yanlış bilgilendirme veya yönlendirme yapılırsa doğal olarak forum olduğu için anlayana anlatmak istersin.
Saldım istediğinizi yazın alın almayın boklayın boklamayın, alacak adam biraz araştırır kendine uyuyorsa alır bana ne amk :D
hahaha haklısın tabi ki :D
şaka maka ben de düşünüyorum ama daha küçük olanlarından işe gidip gelmelik olanlardan. Hatta bir ara Ami'e baktım ve F/P olaranı çok mantıksız geldi hiç girmedim.
Cimmeria
10-10-2023, 11:41
Guncel bir degerlendirme, bu abiyi cok severim, galerisi var araba alip satiyor falan.
CAN YOU ROAD TRIP IN AN EV? 600 Miles in the Audi e-tron GT - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=ofEQ38Net0A)
Asıl olay tamamen elektrikli olduğunda bir çok sanayideki usta ve servis elemanları ne iş yapacak?
Düşünebiliyor musunuz? Diyelim petrol tamamen bitti. Turbolar vs. Ortaya çıkacak olan işsizliği?
Ben en çok bu konuyu merak ediyorum. Sanırım yine kendime dert edinecek bir şey buldum :D
Mesajım çok geride kalmış, konu biraz dağılsın :)
Var mı bu konuda bir tezi olan?
nineleven
10-10-2023, 11:54
Türkiye'deki inşaat sektöründe ne kadar adam varsa başka sektörlere kaydığı gibi ,
Avukatların sadece Türkiye'de avukat olabildiği ve savaş çıkarsa bir Avrupa ülkesinde işçi olarak sıfırdan başlaması gerektiği gibi ,
bu adamlardan da kendini adapte eden kalacak edemeyen batacak öyle ne olursa olacak 😁
Diger markalarda nasildir bilmiyorum ama Mercedes'in butun elektrikli serilerini kullandim hic oyle bir durum yasamadim, duymadim da.
Türkiye'deki inşaat sektöründe ne kadar adam varsa başka sektörlere kaydığı gibi ,
Avukatların sadece Türkiye'de avukat olabildiği ve savaş çıkarsa bir Avrupa ülkesinde işçi olarak sıfırdan başlaması gerektiği gibi ,
bu adamlardan da kendini adapte eden kalacak edemeyen batacak öyle ne olursa olacak
Mutlaka ama burada sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir durum yok :)
onlarca ülke de onlarca ekonomi döngüyü gerçekleştiren ustalar vs. var,
Benim de aklıma takıldı durduk yere bu :)
cabrioleter
10-10-2023, 13:28
Mutlaka ama burada sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir durum yok :)
onlarca ülke de onlarca ekonomi döngüyü gerçekleştiren ustalar vs. var,
Benim de aklıma takıldı durduk yere bu :)
İngiltere'de sokak lambalarını fenerden elektrikliye geçirmek istediklerinde feneri yakıp söndürenlerin işsiz kalacağı bunun ekonomiyi kötü etkileyeceğini düşünüp elektrikli lamba yapmasak mı demişler ama neyseki dinlenmemiş..
gören gözler için burda çok ibret var :D
hellori hazretleri bir gün bir mahlukat-ı böcekle karşılaşıyor yolda giderken. böcek buna diyor ki:
- velelkame vele halama.
yani diyor ki:
- nerden geliyorsun, nereye gidiyorsun ey yolcu
hellori de dönüyor diyor ki:
+ velel kem velhe venehe. velal kama hele vırvır cırcır elkeeeeeeee
yani
+ hadi ordan* vırvır cırcırdan başka bir şey yapmayan böcek benle sohbet ediyor.
bunun üzerine böcek dönüyor aynen şunları diyor:
- vele kam vele val helehe o..çogugi
yani diyor ki:
- ibne orospi evladi! sen böcekler konuşamaz mı zannettin?
bunun üzerine hellori dönüyor
+ velel kam lehenehe.
yani diyor ki:
+ bana b0kyemek düşer. en iyisi ben siktirip gideyim.
İngiltere'de sokak lambalarını fenerden elektrikliye geçirmek istediklerinde feneri yakıp söndürenlerin işsiz kalacağı bunun ekonomiyi kötü etkileyeceğini düşünüp elektrikli lamba yapmasak mı demişler ama neyseki dinlenmemiş..
gören gözler için burda çok ibret var :D
Mutlaka ülkelerin kendi içlerinde bu şekilde gelişmeler karşısında aldığı politikalar vardır, ama burada söylemek istediğim global çapta bir durum :) yani bir iki ülkeyi kapsayan bir durum söz konusu değil.
Örneğin tüm dünyada turbo işi yapan kaç tane usta / dükkan vardır, hadi diyelim 10 yıl içinde tamamen elektrikli olduk petrol yasaklandı vs. bu durumda ne olacak :D
Not: gereksiz gerilme yaratan konuyu umarım biraz dağıtmışızdır :)
Mutlaka ülkelerin kendi içlerinde bu şekilde gelişmeler karşısında aldığı politikalar vardır, ama burada söylemek istediğim global çapta bir durum :) yani bir iki ülkeyi kapsayan bir durum söz konusu değil.
Örneğin tüm dünyada turbo işi yapan kaç tane usta / dükkan vardır, hadi diyelim 10 yıl içinde tamamen elektrikli olduk petrol yasaklandı vs. bu durumda ne olacak :D
Not: gereksiz gerilme yaratan konuyu umarım biraz dağıtmışızdır :)
Aynı zamanda içten yanmalı motorlara sahip araçlarımız için de soruyorum bunu, devlet hurda karşılığında alıp teşvik mi sayacaktır yine :)
Avrupa' da bazı şehir vs. yasaklanan dizel otomobiller için alınan vs. bir karar var mı acaba? hiç denk geldiniz mi?
SerkanYazgan.
10-10-2023, 14:17
Bence elektrikli araç dediğin clio, polo veya bir büyüğü c segment olmalı. A noktasından B noktasına kadar gidip gelmelik. Performans anlamında zaten elektrikli ne kadar gitsede hem zevk olarak hemde menzil olarak beni tatmin etmedi.
Tesla ne kadar test yaparsa yapsın, herkesin kullandığı koşul veya aracını tuttuğu koşul bir değil. Antalyanın neminde duran teslayla Ankaranın -25 derece soğuğunda duran teslaları ilerde göreceğiz. Yıllardır telefon üreticileri ne teknolojiler kullanıyor, hala iphone pil ömrü olarak nerelerde görüyoruz.
Pil sürekli bitmeden şarj edildikçe veya tamamen pil full şarjda durdukça veya tamamen bitip tekrar dolduruldukça aklımda deli sorular :)
Birde bu pil olayının şişmesi, kaza anında yanması veya patlaması olarak neler oluyor bilgim yok umarım telefondaki piller gibi değildir. Eğer öyleyse patlarız :)
wolkanku
10-10-2023, 14:21
nereye sçacaklar gibi olmuş :D
vizyonu olan, eli iş tutan adam her türlü yürümeye devam edecek. işi bilen adam gidecek lpg dönüşüm kiti gibi hybrid dönüşüm kitlerini montajlamayı öğrenecek. bu tür dükkanlar açılacak.
Lpg gibi hyrid geçişleri ayar tutmadığında mesela dinamo ayarına gideceksin ( şu an sallıyorum ) , eskinin turbocusu bugünün dinamocusu olacak belki de.
bugünün yağ satıcısı , yarının çip satıcısı olacak belki de.
Vizyonu olmayan , kendini geliştiremeyen de sektör dışında sıradan işlerde çalışacak.
wolkanku
10-10-2023, 14:25
Tesla ne kadar test yaparsa yapsın, herkesin kullandığı koşul veya aracını tuttuğu koşul bir değil. Antalyanın neminde duran teslayla Ankaranın -25 derece soğuğunda duran teslaları ilerde göreceğiz. Yıllardır telefon üreticileri ne teknolojiler kullanıyor, hala iphone pil ömrü olarak nerelerde görüyoruz.
dacia'sından teslasına hepsi zaten bizim bile aklımıza gelmeyecek zorlu koşullarda araçları aylarca teste tabi tutuyorlar. Mesela -40 derecede hangi parça donması sebebiyle kapıdan giriş yapamıyorsun gibi olasılıkları gözden geçirip ona göre parçaların materyalleri değiştirilebiliyor.
bu sayede ankarada ve antalyada , isterseniz ekvatorda gönül rahatlığıyla seri üretim tüm araçları kullanabiliyorsunuz.
hatta ilginç bir örnek, alfa 156larda kapı kolları gerçek kromdur. ilk kasa mk1 156 ilk çıktığında çok satmıştı, özellikle soğuk iklimdeki kullanıcılarda araca giriş yapamama durumları oluştuğunda bakıyorlar ki , anahtarın giriş yaptığı yuvanın dibi metal malzeme, kromla birlikte içeri giren su damlalarıyla soğukta donarak üstüne basılması ve içeri girilmesi imkansız hale gelince, mk2'de kilit mekanizmasının dibini plastik yapıyorlar :)
Akıllı vida ve siyah silikonu kullanabilecekleri yeni sektörlere geçiş yapacaklar :)
Gerçek zanaatkarlar ise bu araçları da öğrenerek kendilerini geliştirerek yollarına devam edecekler.
nereye sçacaklar gibi olmuş :D
vizyonu olan, eli iş tutan adam her türlü yürümeye devam edecek. işi bilen adam gidecek lpg dönüşüm kiti gibi hybrid dönüşüm kitlerini montajlamayı öğrenecek. bu tür dükkanlar açılacak.
Lpg gibi hyrid geçişleri ayar tutmadığında mesela dinamo ayarına gideceksin ( şu an sallıyorum ) , eskinin turbocusu bugünün dinamocusu olacak belki de.
bugünün yağ satıcısı , yarının çip satıcısı olacak belki de.
Vizyonu olmayan , kendini geliştiremeyen de sektör dışında sıradan işlerde çalışacak.
:D hahahaha
abi haklısın, bu tür dönüşüm kitler güzel projeler olacak mı acaba bakalım :)
Akıllı vida ve siyah silikonu kullanabilecekleri yeni sektörlere geçiş yapacaklar :)
Gerçek zanaatkarlar ise bu araçları da öğrenerek kendilerini geliştirerek yollarına devam edecekler.
ahahahaha iki vida sıkmaya ve bu vidaları bile sıkmayı beceremeyen ustalardan, dünya para isteyenlerden kurtulacağız sanırım :)
hellori hazretleri bir gün bir mahlukat-ı böcekle karşılaşıyor yolda giderken. böcek buna diyor ki:
- velelkame vele halama.
yani diyor ki:
- nerden geliyorsun, nereye gidiyorsun ey yolcu
hellori de dönüyor diyor ki:
benimkiler kadar derin olmasa da cok degerli bir yorum
ufka kisik gozlerle bakiyor, bu kadim hikayenin sonsuz anlamiyla triplere giriyorum
"ibretlik bir paylasim"
Valla güzel hesap, çok km yapanlar için güzel bir ref.
Böyle bir şey yok tabii ki, yazdığım yanlış anlaşılmış. Üst üste basınca piller ısınıyor ve aracın performansı düşüyor demek istedim. Yoksa istediğin kadar basıyosun bir limit olduğunu hiç duymadım.
Bu içten yanmalı işi öyle abarttıkları gibi 5 senede yok efendim 2030 da falan bitmeyecek , imkansız yani zaten akıl var mantık var. doğal seleksiyonla elenecekler tabii ki, artık üreticiler tamamen üretmeyi bırakınca, içten yanmalı vergileri alıp başını gidince 15-20 yıllık bir süreçte bayağı kalmaz artık gibi görünüyor. O da avrupa için konuşuyorum , bizim gibi ülkelerde ne olur Allah bilir, 1-2 tane avrupanın göbeğindeki ülkeyi baz alıp böyle net kesin konuşanları alkışlıyorum yok 2030 da bitecekmiş falan :) Sonuçta bu araçlarda da motor var elektrik var aksam var, kendini geliştiren usta devam eder, kalana rahmet artık bu her iş kolunda var sonuçta, çağın gerisinde kalan her kişi veya firma batmaya kapanmaya mahküm.
eminkilic61
10-10-2023, 16:32
Böyle bir şey yok tabii ki, yazdığım yanlış anlaşılmış. Üst üste basınca piller ısınıyor ve aracın performansı düşüyor demek istedim. Yoksa istediğin kadar basıyosun bir limit olduğunu hiç duymadım.
Isı pompası vs benzeri soğutma sistemi olmayan araçlar ısınıyor, evet doğru. Setuplı/setupsız arabalarda sıktıkça ısınıyor ve güç kısabiliyor.
elektrikte bunu soğutmak ve düzenli gücü sağlamak daha kolay.
darkmoon
10-10-2023, 17:54
Dünyadaki ilk araba içten yanmalı motordan önce elektrikli araçtır 1884 te thomas parker adında İngiliz mühendis yapmıştır sonrası 1890 da Williams morrison elektrik wagon dediği 14 mil mesafeli elektrikli aracını üretiyor ..
henry ford ve edison iyi arkadaşlar 1913 te prototip ev üretiyorlar hatta edison nikel bataryalar enerji depolama üstüne kafa yoruyor ..
Ferdinand Porsche 1893 te 18 yaşında ilk acemi işi elektrikli aracını üretir ama asıl c2 Phaeton idi adı sanırım 1898 de ilk ev aracını yapıyor daha sonrası hitlere savaşın sonuna doğru elektrik hybrid tanklar üretiyor .
Yıllar içinde 40 lı 50 li 60 lı 70 li 80 li 90 lı yıllarda onlarca markanın yüzlerce ev projesi oluyor bazısı seri üretime geçiyor bazısı prototip te kalıyor falan filan ..
Yani şu elektrikli araca asrın buluşu mucizevi bir teknoloji muamelesi yapan arkadaşlar elektrikli araçlar içten yanmalı benzin dizel daha işlenmemişken ilk araçlar tren denemeleri bisiklet araba denemeleri elektrikli idi .. zaten bu araçların zaman içinde bir gelişimi var uzun yıllar gm ev projesi var 80 li yıllardan beri psa renault yıllardır elektrikten vazgeçmedi bu işi bırakmadı ..
Hırsa ve olayları kişiselleştirmeye gerek yok üstüne şahsın olarak alınıcağın bir şeyde yok kimseye elektrikli almayın diyende yok kendimde mg elektrikli bakınıyorum bunu belirttim zoe de baktım ben şehir içi ucuz yollu bir şey kovalıyorum yani elektriğe karşı olan yok ama eksisini de artısınıda konuşalım kaçmayalım korkmayalım konuşmaktan..
ne yapalım almayalım mı elektrikli demek bana göre eksileri görmeyelim güzellemelerden devam edelim demek ile eş anlamlı .. Dikkat edersen elektrikli aracı kötüleyecek bir şeyde yazmadım teknik yapısal bilimsel yanlarını yazmaya çok özen gösterdim .. özellikle sen bütün konuyu tesla çevresinde değerlendirirken ben global bütün markaların ve ülkelerin çevresinde değerlendirmeye çok özen gösterdim ..
çünkü bu global bir mevzu belli marka yada ülke merkezli bir şey değil .. yani olaylara çok duygusal yada kişisel yaklaşmanın manası yok ..
Zoe alincak son araba ustune biraz daha ekler 1.3 tci rs line alinir,
Onlarda 2020 model o parata f kasa 120 var,
Onlarinda su devirdaik sikintisi, temizi g kasa 3 benzin dizel farkida kalmadi.
Mg zaten yoruma gerek yok. Zoe servisi var hic degilse , 1.5dci in mazot filtresi hazirda yok, zoe parcasi nerden olsun
kelalper
11-10-2023, 09:28
Fosil yakıt teknolojisi bitmez arkadalar. Bitemez. Nakliye de kullanılan kamyonlar, çekiciler ne olacak?
eminkilic61
11-10-2023, 10:23
Fosil yakıt teknolojisi bitmez arkadalar. Bitemez. Nakliye de kullanılan kamyonlar, çekiciler ne olacak?
sözde elektrikli kamyonlar çıkarıyorlar da, fosilin bende biteceğine inanmıyorum. fosil yakıtlı araçların üretimi bitse servisi ve parçası vs zaten bitmez
İş motor ustasının ekmeğine kalsa, ohooo
Sanayide herkes çırak bulamadığından şikayetçi, zaten elektrik olmasa da devamı yok gibi olayın.
8.000rpm
11-10-2023, 13:44
son dönemdeki "usta"lar ile gerçek ustalar arasında dağlar var
ne ahlak var ne kalite ne dürüstlük ne gerçek ustalık
işte bu son dönemin sözde ustaların bir an önce silinip gitmesi temennim var kendimce
İş motor ustasının ekmeğine kalsa, ohooo
Sanayide herkes çırak bulamadığından şikayetçi, zaten elektrik olmasa da devamı yok gibi olayın.
doğru söze diyecek bir şey yok. Her yerde durum aynı maalesef.
darkmoon
11-10-2023, 15:25
Benim anlamadığım anlayamadığım tek olay genel de insanların konuşma tarzları gelecekte tüm dünya elektrikliye geçicek diyorlar tamam eyvallah güzel cümle ..
İçeriğini aç bize dünyadan kastın nedir diyoruz dünyada 208 ülke var Avrupa’da 64 ülke var birde Amerika’yı kat deki 65 arkadaşın esasen tüm dünya dediği bu 65 ülke gerisi herkes olmasada çoğu kişi için dünyadan sayılmıyor ama dünyanın en baskın nüfusunu bu diğer kısım oluşturuyor Hindistan,Çin,Endonezya,pakistan, Bangladeş, Nijerya , Brezilya falan filan liste uzar gider bu ülkeler zaten toplamda dünya nüfusunun 5 milyarının üstünü oluşturuyor .. ve bu ülkelerin çoğunun maddi durumunu söylememe gerek yok herhalde tuk tuk tarzı, cub motorsiklet tarzı en büyük ulaşım lüksü olan ülkeler var içlerinde .. böyle yüksek nüfus ve geneli fakir kitlelere nasıl elektrikliye geçicek çok merak ediyorum. Kaldı ki bu ülkelerin bazılarında gün boyu sık sık elektrik kesintileri oluyor ürettikleri elektrik kendilerine bile yetmiyor ..
Bazı arkadaşlar Bütün dünyayı Avrupa Amerika yada yaşadığı ülke den ibaret sayarsa bu sözler normal oluyor ..
Onu bırakalım yukarda webtekno araştırması var ki ben benzer yazının Çin versiyonunu da yıllar önce okumuştum web tekno da benzer araştırma yapmış velevki diyor bugün bizde trafikteki bütün araçları çeksek yerine herkese togg x10 versek 1.262.837,652 megawatt enerji gerekli diyor ve şu anda Türkiye de toplam üretilen enerji 115.722 megawatt mış ..
Arkadaş çıkıp ne var canım üretilir halledilir diyor üstelik bu sadece araçlara ayrılması gereken enerji evlere sanayi tesislerine sokaklara esnafa hatta cebindeki cep telefonun enerjisi bile bunun dışında .. ve bu enerjiyi çok kolay elde edilir sanıyorlar ...
Benzerini başka bir yerde okumuştum bugün Çin’deki bütün araçları trafikten çekin yerine elektrikli araç verin değil Çin dünyada hiç bir enerji kaynağı buna yetmez diyordu makalede..
kelalper
11-10-2023, 15:29
Ustalar 2 ye ayrılıyor bunlarında 2 alt kategorisi var. Gerçekten işi bilenler ve bilmeyenler. Bunların altları da işi bilmeyip geçirenler ve işi bilmediği halde müşteri kaçmasın diye ucuza hallederiz diyenler ve işin içine edenler. İşi bilip saçma sapan fiyat çekenler. İşi bilip hakkını isteyenler. Bostancı sanayide bir elektrikçi var dükkan perişan kimse yok adam işi biliyor o belli ama iş bittiğinde bir para istiyor bir daha gelme lan der gibi. Bir başka elektrikçi var o da biliyor ama hakkı neyse onu istiyor o nedenle kapısında sıra var. Motor mekanik servisleri daha feci.
wolkanku
11-10-2023, 15:33
Benim anlamadığım anlayamadığım tek olay genel de insanların konuşma tarzları gelecekte tüm dünya elektrikliye geçicek diyorlar tamam eyvallah güzel cümle ..
İçeriğini aç bize dünyadan kastın nedir diyoruz dünyada 208 ülke var Avrupa’da 64 ülke var birde Amerika’yı kat deki 65 arkadaşın esasen tüm dünya dediği bu 65 ülke gerisi herkes olmasada çoğu kişi için dünyadan sayılmıyor ama dünyanın en baskın nüfusunu bu diğer kısım oluşturuyor Hindistan,Çin,Endonezya,pakistan, Bangladeş, Nijerya , Brezilya falan filan liste uzar gider bu ülkeler zaten toplamda dünya nüfusunun 5 milyarının üstünü oluşturuyor .. ve bu ülkelerin çoğunun maddi durumunu söylememe gerek yok herhalde tuk tuk tarzı, cub motorsiklet tarzı en büyük ulaşım lüksü olan ülkeler var içlerinde .. böyle yüksek nüfus ve geneli fakir kitlelere nasıl elektrikliye geçicek çok merak ediyorum. Kaldı ki bu ülkelerin bazılarında gün boyu sık sık elektrik kesintileri oluyor ürettikleri elektrik kendilerine bile yetmiyor ..
Bazı arkadaşlar Bütün dünyayı Avrupa Amerika yada yaşadığı ülke den ibaret sayarsa bu sözler normal oluyor ..
Onu bırakalım yukarda webtekno araştırması var ki ben benzer yazının Çin versiyonunu da yıllar önce okumuştum web tekno da benzer araştırma yapmış velevki diyor bugün bizde trafikteki bütün araçları çeksek yerine herkese togg x10 versek 1.262.837,652 megawatt enerji gerekli diyor ve şu anda Türkiye de toplam üretilen enerji 115.722 megawatt mış ..
Arkadaş çıkıp ne var canım üretilir halledilir diyor üstelik bu sadece araçlara ayrılması gereken enerji evlere sanayi tesislerine sokaklara esnafa hatta cebindeki cep telefonun enerjisi bile bunun dışında .. ve bu enerjiyi çok kolay elde edilir sanıyorlar ...
Benzerini başka bir yerde okumuştum bugün Çin’deki bütün araçları trafikten çekin yerine elektrikli araç verin değil Çin dünyada hiç bir enerji kaynağı buna yetmez diyordu makalede..
dönüp dolaşıp aynı yere geldik valla helal :)
abi en basit örneği vereyim , halojen ampul en çok tüketim yapan ampul tipi evlerde, bundan 70 sene öncesini hayal et mesela, deseler ki tüm sokakların aydınlatılması gerek güvenliğimiz için.. olur mu canım öyle şey o kadar enerji mi var, bu ampuller su mu yakıyor , tüketimini devletimiz nasıl karşılar gibi gibi argümanlar olabilirdi . Bugün gelinen noktada led ampuller halojen ampule göre %70 az tüketiyor , aydınlanmamış sokak görsek bu nasıl iş diyoruz değil mi?
nasıl ki halojenin teknolojisini alıp, daha fazla ışığı daha az güçle ve sarfiyatla mümkün kıldılar, bugünkü şarj/elektrik üretimi vb teknolojileri de ileri götürecekler.
darkmoon
11-10-2023, 15:48
dönüp dolaşıp aynı yere geldik valla helal :)
abi en basit örneği vereyim , halojen ampul en çok tüketim yapan ampul tipi evlerde, bundan 70 sene öncesini hayal et mesela, deseler ki tüm sokakların aydınlatılması gerek güvenliğimiz için.. olur mu canım öyle şey o kadar enerji mi var, bu ampuller su mu yakıyor , tüketimini devletimiz nasıl karşılar gibi gibi argümanlar olabilirdi . Bugün gelinen noktada led ampuller halojen ampule göre %70 az tüketiyor , aydınlanmamış sokak görsek bu nasıl iş diyoruz değil mi?
nasıl ki halojenin teknolojisini alıp, daha fazla ışığı daha az güçle ve sarfiyatla mümkün kıldılar, bugünkü şarj/elektrik üretimi vb teknolojileri de ileri götürecekler.
Örneğin yanlış 45wattlık eski tip bir halogen telli ampülden bugün 8-9 Wattlık led ampülden aynı ışımayı alabiliyorsun eski tip beyaz eşyalar e tipi f tipi enerji tüketirken şimdi A+++ enerji sınıfı ürünler var bunlar enerji ekonomisi sağlayan şeyler verdiğin örnekle elektrikli arabanın alakası yok .. bu eskiden tuşlu tel vardı da bugün android iOS tel vardı örneğide değil çok kelalaka benzetmeler ..
elektrikli araçla benzinli dizel araçların enerji birimi dışında temel sürüş parametrelerinde hiç bir farkı yok uçan araba yaparlar o zaman abi eskiden araçlar yerde asfaltta gidiyordu şimdi uçuyor eskiden dağları taşları aracı sürerek geçiyordun şimdi üstünden uçup geçiyorsun eskiden karadan 7-8 saatte gideceğin yere şimdi havadan 3-4 saatte gidiyorsun dersin haklısın teknoloji çok değişti derim .. onun dışında aynı 4 lastik aynı karoseri aynı koltuk direksiyon ayna aynı sürüş dinamikleri aynı mantık tek enerji tipi farklı o kadar ..
wolkanku
11-10-2023, 15:51
Örneğin yanlış 45wattlık eski tip bir halogen telli ampülden bugün 8-9 Wattlık led ampülden aynı ışımayı alabiliyorsun eski tip beyaz eşyalar e tipi f tipi enerji tüketirken şimdi A+++ enerji sınıfı ürünler var bunlar enerji ekonomisi sağlayan şeyler verdiğin örnekle elektrikli arabanın alakası yok .. bu eskiden tuşlu tel vardı da bugün android iOS tel vardı örneğide değil çok kelalaka benzetmeler ..
elektrikli araçla benzinli dizel araçların enerji birimi dışında temel sürüş parametrelerinde hiç bir farkı yok uçan araba yaparlar o zaman abi eskiden araçlar yerde asfaltta gidiyordu şimdi uçuyor eskiden dağları taşları aracı sürerek geçiyordun şimdi üstünden uçup geçiyorsun eskiden karadan 7-8 saatte gideceğin yere şimdi havadan 3-4 saatte gidiyorsun dersin haklısın teknoloji çok değişti derim .. onun dışında aynı 4 lastik aynı karoseri aynı koltuk direksiyon ayna aynı sürüş dinamikleri aynı mantık tek enerji tipi farklı o kadar ..
e madem bu kadar aynı, niye zoe bakıyorsun kendine?
darkmoon
11-10-2023, 17:05
e madem bu kadar aynı, niye zoe bakıyorsun kendine?
Bende 4 araba var kapıda bir Jaguar stype 3.0 V6, 2021 kia sportage 1.6crdi, seat arona sadece 3 kere sürdüm diğer eve aldım , şirket aracı değişken passat vardı sonra egea geldi o gitti megan geldi bir ara micra verdiler şimdi gene megan var .. emekliliğime planlama yapıyorum bu sene zaten Çeşme altı, Çeşme , Karaburun , Kuşadası civarı , Datça tatil niyetine ev bakmaya gittim .. buralardan bir yerden bir iki seneye bir mani olmassa ev alıcam sonrası emeklilik .. şimdiden elimden Kia yı çıkartmak istiyorum çok yakıyor dizel falan ama ciddi yakıyor , jaguarı uzun yola kullanıyorum çok keyifli bir araç çeşit çeşit Mercedes bmw audi sahibi olmuş biriyim Jaguar başka.. hayatta sahip olunması gereken araçlardan biri biride alfa .. jaguarı tutabildiğim kadar elimde tutucam .. yanına bir tane elektrikli araç almak istiyorum benim tek alma nedenim az yakması alıcağım evde yüksek ihtimal müstakil olucak evdende şarj ederim o zamana kadar İstanbul da şarj istasyonun da şarj ederim yoksa öyle elektrikli bir araca aşkım sevdam yok benimki yakıt ekonomisi o kadar denge başka bir şey değil uzun yola gene onla çıkmam alır Jaguarı onla giderim .. benim şimdilik şehir içinde kısa mesafe sağa sola gitmelik ayağımı yerden kessin emekli oldum mu da markete sahile kumsala merkeze gidip geliyim işimi görsün yeter mantığında alıcam o kadar ..
Aslında twizy tasarımı aşırı beğendiğim bir araç ama onunda menzili çok az 70km falandı o bir 200-250km olsa o bile bana yeterdi alırdım …
Bir yandan da artık arabalara çok para harcamak istemiyorum en son sıfır Kia yı aldım artık bitti dedim tamam arabaya para harcamak yok o yüzden elektrikte ucuz yollu ortalama mesafeli şeylere bakıyorum mg radarımda fiyat performans çok iyi zoe de baktım sadece iş görür .. ama aklım mg de ..
ChuckBartowsKi
12-10-2023, 12:00
Ya ben mesela hem tesla hem atmosferik maserati kullanıcısıyım 2 si çok farklı işler görüyor ve keyifleri bambaşka seviyede.
Fakat şunu demek istiyorum benim önceden 2 aracım vardı birisi bmw 3.20i birisi maserati 4.2 granturismo tesla çıkınca ilgimi çekti ve sipariş ettim geldi ve gayet memnunum bence çok mantıklı ve keyifli bir araç bmw aracımı satmayı düşündürdü bana.
fakat şunu söyleyeyim yani dünyanın farklı ülkelerinde amerika gibi petrol aşığı bir ülkede dahil olmak üzere son yıllarda elektrikli araçların pazar paylarına satış adetlerinin artış durumuna bakarsanız çok değil 5 yıl sonra bu iş dünyada ciddi yüzdelere gelecek.
ülkemizde de kesinlikle çok ciddi artış olacaktır ve pil değişimi şarj süresi pillerin imha durumu gibi sorunların ise ben hiç sorun olacağını düşünmüyorum.
gelecek teknolojide alışmak lazım fanboy vs boş işler bence şu an piyasa da o fiyata alınabilecek sıfır otomobil olarak tesla rakipsiz benim şahsi görüşüm başkası bmw mercedes gibi araçları tercih edebilir ama o markalarda elektrikli araçlara yapılan yatırımı arttırarak geliyor yani uzatmadan alışmak lazım kullanmak faydalanmak ve benzinli araçların son dönemlerinde keyif alarak kullanmak lazım :)
Bende 4 araba var kapıda bir Jaguar stype 3.0 V6, 2021 kia sportage 1.6crdi, seat arona sadece 3 kere sürdüm diğer eve aldım , şirket aracı değişken passat vardı sonra egea geldi o gitti megan geldi bir ara micra verdiler şimdi gene megan var .. emekliliğime planlama yapıyorum bu sene zaten Çeşme altı, Çeşme , Karaburun , Kuşadası civarı , Datça tatil niyetine ev bakmaya gittim .. buralardan bir yerden bir iki seneye bir mani olmassa ev alıcam sonrası emeklilik .. şimdiden elimden Kia yı çıkartmak istiyorum çok yakıyor dizel falan ama ciddi yakıyor , jaguarı uzun yola kullanıyorum çok keyifli bir araç çeşit çeşit Mercedes bmw audi sahibi olmuş biriyim Jaguar başka.. hayatta sahip olunması gereken araçlardan biri biride alfa .. jaguarı tutabildiğim kadar elimde tutucam .. yanına bir tane elektrikli araç almak istiyorum benim tek alma nedenim az yakması alıcağım evde yüksek ihtimal müstakil olucak evdende şarj ederim o zamana kadar İstanbul da şarj istasyonun da şarj ederim yoksa öyle elektrikli bir araca aşkım sevdam yok benimki yakıt ekonomisi o kadar denge başka bir şey değil uzun yola gene onla çıkmam alır Jaguarı onla giderim .. benim şimdilik şehir içinde kısa mesafe sağa sola gitmelik ayağımı yerden kessin emekli oldum mu da markete sahile kumsala merkeze gidip geliyim işimi görsün yeter mantığında alıcam o kadar ..
Aslında twizy tasarımı aşırı beğendiğim bir araç ama onunda menzili çok az 70km falandı o bir 200-250km olsa o bile bana yeterdi alırdım …
Bir yandan da artık arabalara çok para harcamak istemiyorum en son sıfır Kia yı aldım artık bitti dedim tamam arabaya para harcamak yok o yüzden elektrikte ucuz yollu ortalama mesafeli şeylere bakıyorum mg radarımda fiyat performans çok iyi zoe de baktım sadece iş görür .. ama aklım mg de ..
Senin amaca bu tamam ya :) tam yazlık işi terlik, şort, atlet devamke :D
Just a moment... (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-citroen-2023-citroen-ami-buggy-ozel-seri-sinirli-uretim-sifir-arac-1129652747/detay)
8.000rpm
12-10-2023, 13:45
olm bunun adı bi tuhaf
senin araba ne diye soranlara cevap verirken insan utanır ya
Just a moment... (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-citroen-2023-citroen-ami-buggy-ozel-seri-sinirli-uretim-sifir-arac-1129652747/detay)
Elektrikli AMİ güzelleme çarpılırsın.
olm bunun adı bi tuhaf
senin araba ne diye soranlara cevap verirken insan utanır ya
Eymi diye telaffuz edince sıkıntı olmuyor :D
Elektrikli AMİ güzelleme çarpılırsın.
:D :D :D
Millet yıllardır Saxo'ya biniyor üstelik :hehe:
Ami Fransızca arkadaş demek.
Saxo'ya baktım sözlükte Fransızca bir karşılığı çıkmadı :D
kelalper
12-10-2023, 14:58
olm sen nasıl bir adamsın lan. 5 dakikadır gülüyorum.
olm sen nasıl bir adamsın lan. 5 dakikadır gülüyorum.
Datça'da buna binilir moruk başka neye binecen :D yandan esen rüzgarla havalanır apışarası :D
11 sene fransızca okudum yine de arkadaştan ziyade başka fonetik anlamlar çıkıyor.
Ama olsun sen yine de güzelleme elektrikli ami.
8.000rpm
12-10-2023, 16:50
hakkaten bak onda da çok hikaye vardı
atlamışız
:D
darkmoon
13-10-2023, 01:04
Ben zaten 200-300 km menzilli olsa bu tip mini yada micro bir şey istiyorum twizy tasarımı falan çok güzel ama bu tiplerin hepsinin menzili çok kısa 70 km falan ..
darkmoon
20-10-2023, 17:05
1907 de bir elektrik şarj istasyonu araçlar taksi …
Daha Ford model t üretilmemiş bile …
https://gcdnb.pbrd.co/images/0RzpV8dpiMs8.jpg?o=1
darkmoon
20-10-2023, 17:16
Yakın tarihte de 1990 yılında Mercedes’in ürettiği 190e elektro vardır güzel araçtır 100km menzili vardı …
kelalper
07-12-2023, 12:40
En son tecrübemi aktarmak istedim. Cumartesi günü Hamburgdan EQE350+ kiraladım. Hava -3 derece ve kar vardı. Akşamına -10 derece de Kopenhag a yola çıktım. Aldığımda %86 şarjı vardı ilk şarj noktasına 120 km sonra gittiğimde 45 e düşmüştü saat akşam 10 da. Bütün koltuk ısıtmaları ve ısıtıcı full çalıştı yol boyunca ve şarj sırasında. 50 dakikada fulledi. Uyumaya devam ettik şarjdan çekip 3 saat yine full ısıtıcılar çalıştı uyandığımda 87 ye düşmüştü. Kolding e vardığımızda 55 lere gelmişti. Yolda hiç yavaş falan gitmedim. Almanya içerisinde 140 altına düşmedim Danimarka sınırını geçince de 130 110 sınır neyse o şekilde gittim. Koldingde şarj ettik Kopenhag a vardık. Kopenhag da heryerde şarj istasyonu var zaten. Çoğu yavaş ama yer bulunuyor. En fazla 10 dk aranıyorsun. Ptesi günü 87 ile yattık gece 3 de uyanıp Hamburga yola çıktık. Uçağa yetişmek için 140-150 gittim Kolding e geldiğimde 20 lere gelmişti. Hava hep -3/4 min hava sıcaklığındaydı. Kolding de hızlı şarj diye bir yere girdim . 1 tane vardı menzilim 75km diyordu bir sonraki 40km diyordu. Şarj edelim dedik. Tek hızlıyı polestar aldı. Onu bekleriz dedik 1 saatte fulledi g....t. Adam dedik acelemiz var uçağa yetişecez diye yok %100 olmadan kalkmam dedi. %98 olduğunda gösterdim hala bitmedi dedi. Neyse bitti gitti. Bi bağlandık 37kW ile şarj ediyordu. Hay ebene dedim 15dk şarj ettim bir sonraki şarj noktasına yola çıktım. Neyse orada 128kW ile hemen şarj ettim. Kar kıyamet hamburga alana vardım. Bıraktığımda %18 şarjla bıraktım. Toplam 4 günde 1130 km yol yaptım. Verdiğim şarj ücreti 44 eur. Sadece şarj kritik olacak diye bazı yerlerde dikkatli kullandım. Yoksa hep sınır neyse o şekilde kullandım ki ilk alıp otobana çıktığımda ve dönerken yerde kar yokken Almanya sınırlarına girince bayaa bayaa sıkıştırdım aleti, nasıl diye. Otomobilden çok memnun kaldım hatta aşık oldum diyebilirim.
En son tecrübemi aktarmak istedim. Cumartesi günü Hamburgdan EQE350+ kiraladım. Hava -3 derece ve kar vardı. Akşamına -10 derece de Kopenhag a yola çıktım. Aldığımda %86 şarjı vardı ilk şarj noktasına 120 km sonra gittiğimde 45 e düşmüştü saat akşam 10 da. Bütün koltuk ısıtmaları ve ısıtıcı full çalıştı yol boyunca ve şarj sırasında. 50 dakikada fulledi. Uyumaya devam ettik şarjdan çekip 3 saat yine full ısıtıcılar çalıştı uyandığımda 87 ye düşmüştü. Kolding e vardığımızda 55 lere gelmişti. Yolda hiç yavaş falan gitmedim. Almanya içerisinde 140 altına düşmedim Danimarka sınırını geçince de 130 110 sınır neyse o şekilde gittim. Koldingde şarj ettik Kopenhag a vardık. Kopenhag da heryerde şarj istasyonu var zaten. Çoğu yavaş ama yer bulunuyor. En fazla 10 dk aranıyorsun. Ptesi günü 87 ile yattık gece 3 de uyanıp Hamburga yola çıktık. Uçağa yetişmek için 140-150 gittim Kolding e geldiğimde 20 lere gelmişti. Hava hep -3/4 min hava sıcaklığındaydı. Kolding de hızlı şarj diye bir yere girdim . 1 tane vardı menzilim 75km diyordu bir sonraki 40km diyordu. Şarj edelim dedik. Tek hızlıyı polestar aldı. Onu bekleriz dedik 1 saatte fulledi g....t. Adam dedik acelemiz var uçağa yetişecez diye yok %100 olmadan kalkmam dedi. %98 olduğunda gösterdim hala bitmedi dedi. Neyse bitti gitti. Bi bağlandık 37kW ile şarj ediyordu. Hay ebene dedim 15dk şarj ettim bir sonraki şarj noktasına yola çıktım. Neyse orada 128kW ile hemen şarj ettim. Kar kıyamet hamburga alana vardım. Bıraktığımda %18 şarjla bıraktım. Toplam 4 günde 1130 km yol yaptım. Verdiğim şarj ücreti 44 eur. Sadece şarj kritik olacak diye bazı yerlerde dikkatli kullandım. Yoksa hep sınır neyse o şekilde kullandım ki ilk alıp otobana çıktığımda ve dönerken yerde kar yokken Almanya sınırlarına girince bayaa bayaa sıkıştırdım aleti, nasıl diye. Otomobilden çok memnun kaldım hatta aşık oldum diyebilirim.
Çok alakasız olacak ama aldığından eksik şarj ile bırakırsan eğer fark alıyorlar mı? :)
km'de 1.22 liraya avrupada araç kullanma keyfi. muhteşem bence
1.22 lira
Çok alakasız olacak ama aldığından eksik şarj ile bırakırsan eğer fark alıyorlar mı? :)
tesadüf bende Hamburg'da Hanomag Komatsu tedarikçisiyim sık sık gidiyorum gittiğimde Adana direk uçuşu var diye Düsseldorf'a inip 2-2.5 saat Hamburga sürüyorum genelde,
en son gittiğimde Sixt sadece elektrikli araçları için geçerli olmak üzere geri geldiğinde ''Return without regarching'' yazıyordu elektrikli araçları için ama şansımıza hiç elektrikli aracı yoktu deneyimleyemedim.
mantıken boş geri teslim ederek yaptığınız yolu dahada ucuza getirmiş oluyorsunuz dahada avantajlı hale geliyor.
Elektrikli araç sahiplerine bir şey sormak istiyorum, aracı bir hafta-10 gün yatırdığınızda şarjı kendi kendine çok fazla düşüyor mu?
Ev şarj için müsait değil maalesef o yüzden bu 80-100km menzilli araçları kullanmadığımızda şarjı bitmiş olarak karşılaşmayız değil mi?
Elektrikli araç sahiplerine bir şey sormak istiyorum, aracı bir hafta-10 gün yatırdığınızda şarjı kendi kendine çok fazla düşüyor mu?
Ev şarj için müsait değil maalesef o yüzden bu 80-100km menzilli araçları kullanmadığımızda şarjı bitmiş olarak karşılaşmayız değil mi?
Omru kutup basi sok/tak akuyu sarja bagli gecmis biri olarak;
Sicak hava ve kapalida megane, 500e ac sarj’da daha uzun surede sabit kaliyor, tesla guvenlik modunda %2 kaybediyor, guvenlik modu kapali olsa bile artik uygulamadan kameralara ulasilabiliyor, tehlike algilarsa kapali dahi olsa kayit aliyor.
Dc sarjda %100 dolduruldugunda cihaza bagli olarak tam olarak %100u hedefleyiyorlar oyuzden %98e dusebiliyor.
Togg’larda 2 kisiden duydugum, kucuk normal starter araba akusu bitiyormus,
Togg gelip takviye ile 12v akuye mars bastiriyormus, arac sahibinin soyledigi kendiniz takviye yapip calistirin aonra cikip dolasinki aku dolsun.
Arastirmadim ama digerleri inverter gibi bisey ile ana bataryadan ufak akuyu besliyot olabilir. Ana batarya bitik beklemeden butur durum yasayan togg disinda duymadim.
Benim tecrube ettigim ayni sure yatmis benzinlide aku biter ama elektirillide o surede tum sarji kaybetmez.
Benzinlide uzun yatmalarda calistirinca cikip galamak gerek rolantide yeteri sarj olmuyor, elektiriklide yari batarya kalmis ola bile sarja takma ihtiyaci olmadan oturup klima vs kullanabilirsiniz
kelalper
11-12-2023, 13:35
yok hayır o sixt in pazarlama taktiğiymiş . Ben Europecar a kiralamadan önce sordum minimum %80 ile bırakmak zorundasınız diye mail attılar ama Sixt te menzil 750km idi üstüne her km için fark ödüyordun. Europecar da 900 km menzil verdiler + her ekstra km Sixt den daha ucuzdu. Sixt te EQS vardı. EQS bizi bozar alışmadık kıçta don durmaz dedim EQE için rezervasyon yaptım. Alana gelmeden önce yakın bir yerde durur şarj eder veririm diye düşündüm. 5i cumartesi alana indim Europecar a gittim. Sordum ne kadar şarjla bırakmam gerekiyor diye. Şarj etmenize gerek yok %0 la bırakmadığınız sürece sorun yok biz zaten burada alanda şarj ediyoruz dedi. Sonra sorun olmasın böyle bir mail geldi dedim. Yok sorun değil yanlış bilgi dedi. Gerçekten de şarj için bir ücret almadılar. Sadece yaptığım ekstra km için km başı standart ücreti kestiler toplamda 39 Eur.
Eqe'nin tek kötü yanı arka görüş neredeyse yok, cam ufacık.
kelalper
15-12-2023, 11:03
Eqe'nin tek kötü yanı arka görüş neredeyse yok, cam ufacık.
Evet o kısmı biraz can sıkıcı. Her güzelin bir kusuru vardır. Baktığın zaman dünyanın en güzel kadını da olsan en sonunda tuvalete sıçıyorsun.
Haa bir de arka koltukları yatmak için uygun değil. Hanım arkada yatiim dedi koltuklar açılı olduğu için rahat edemedi.
darkmoon
16-12-2023, 22:30
Dağ başında karavanda nerden aklıma geldi girip bakıyım dedim …
O zaman konuyu bir hortlatayım.
Şirket içi bir kaç aracın yerini elektrikli araçlar ile değiştirmeyi planlıyoruz ancak kimsenin hiçbir fikri yok. Bu başlıktan da güncel bir fikir edinemedim. Hem düşük menzil hem yüksek menzilde özellikle kullanıcı yorumlarınızı çok merak ediyorum. Önem verdiğim konu servis ağı ve parça bulunabilirliği konuları.
Megane, zoe, C4X ve dacia spring şuan için kafamdaki araçlar.
R5 de çok tatlı geliyor ayrıca :)
ChuckBartowsKi
06-11-2024, 12:46
O zaman konuyu bir hortlatayım.
Şirket içi bir kaç aracın yerini elektrikli araçlar ile değiştirmeyi planlıyoruz ancak kimsenin hiçbir fikri yok. Bu başlıktan da güncel bir fikir edinemedim. Hem düşük menzil hem yüksek menzilde özellikle kullanıcı yorumlarınızı çok merak ediyorum. Önem verdiğim konu servis ağı ve parça bulunabilirliği konuları.
Megane, zoe, C4X ve dacia spring şuan için kafamdaki araçlar.
R5 de çok tatlı geliyor ayrıca :)
Dacia Spring ve E-C4X kullanıyoruz şirkette 2 aracıda bilen birisi olarak söylüyorum.
Dacia Spring gerçekten tamamen şehir içi kullanılabilecek ufak tefek bir araç güvenlik sürüş konforu vbg. özellikleri çok yetersiz ama fiyatı çok uygun prizden şarj ederseniz neredeyse bedava kullanım ve küçük olması sebebiyle trafik ve park sorunu olan yerlerde avantaj fakat maksimum 180-200 KM yapabiliyor ve hız 100km üstü gerçekten tehlikeli.
E-C4X ise bence güzel bir araç şehir içi dışı kullanılabiliyor 115Kw olanını tavsiye ederim menzili biraz daha fazla donanım konfor ve güvenlik olarak üst seviyede bence şehirler arası kullanım yapan satış ekibimiz kullanıyor tabii hızlı şarjlar avantajlı olmuyor ama ortalama KM başı 1 TL civarı bir tüketim ile şehirlerarası da kullanım mümkün.
Zoe Dacianın biraz daha kalitelisi diyorlar kullanan tanıdıklarım var mantığı aynı.
Bu alanda Megane elektrikli en iyisi fakat fiyat olarak da diğer araçların üstünde maalesef.
Kullanıma göre almanız mantıklı biz 20 araçlık bir filoyuz elektrikli araçlarımızın sayısı 13 e çıktı sadece 7 adet içten yanmalı motorlu araç kaldı ve yakıt masrafımız aylık %60 azaldı.
IbizaFR150
06-11-2024, 13:55
Konuya ek bilgi yapmak adına yazayım, arada kalanlar için plugin hybrid araçlar çözüm olabilir. Hem elektrik hem benzin olarak 2 yakıtlı-2 deposu bulunan araçlar bunlar. Genelde önde içten yanmalı,arkada elektrik motoru bulunuyor, toplam sistem gücü 250-300hp, awd, düşük tüketim gibi avantajları var. Önceki aracım 10lt yakıyordu ve soğutmuştu biraz, şimdi tekrar ısınmaya başladım diyebilirim.
Alfa Romeo Tonale,Volvo xc40, DS7 gibi modellerin bu teknolojiyi kullanan versiyonları var.
Ds7 özelinde hybrid modelin bakımı tuzlu dedi servis. Her bakımda buji değişiyor vs. Bence ya tam elektrik ya hiç.
2 aydır İoniq 6 kullanıyorum. Büyük konuşmayayım ama bir daha fosil yakıtlı araca dönmem.
cabrioleter
08-11-2024, 09:18
elektrik ve yakıt karşılaştırması yapılırsa ne kadar ücret farkı çıkıyor ay sonunda?
evden şarj olanağım yok, dışarıda nerde ne kadara şarj oluyor? maliyet katlanıyor diye biliyorum yine de avantajlı mı o şekilde de yakıta göre? ne kadar zamanda şarj ediyorsunuz?
şehir içi kullanmak için elektrikli düşünmeye başladım ancak evden şarj edemeyecek olmak çok soru işareti doğuruyor kafamda.
elektrik ve yakıt karşılaştırması yapılırsa ne kadar ücret farkı çıkıyor ay sonunda?
evden şarj olanağım yok, dışarıda nerde ne kadara şarj oluyor? maliyet katlanıyor diye biliyorum yine de avantajlı mı o şekilde de yakıta göre? ne kadar zamanda şarj ediyorsunuz?
şehir içi kullanmak için elektrikli düşünmeye başladım ancak evden şarj edemeyecek olmak çok soru işareti doğuruyor kafamda.
Firmaya göre değişmekle birlikte Dışarıdan şarjda ortalama 3/1 , evden şarjda 4-5/1 gibi bir tasarruf var.
Maliyet her şekilde düşük. Nispeten bakım derdiniz yok.
Sürüş konforu vs. Spesifik bir içten yanmalı kullanmıyorsanız daha güzel.
Dacia Spring ve E-C4X kullanıyoruz şirkette 2 aracıda bilen birisi olarak söylüyorum.
Dacia Spring gerçekten tamamen şehir içi kullanılabilecek ufak tefek bir araç güvenlik sürüş konforu vbg. özellikleri çok yetersiz ama fiyatı çok uygun prizden şarj ederseniz neredeyse bedava kullanım ve küçük olması sebebiyle trafik ve park sorunu olan yerlerde avantaj fakat maksimum 180-200 KM yapabiliyor ve hız 100km üstü gerçekten tehlikeli.
E-C4X ise bence güzel bir araç şehir içi dışı kullanılabiliyor 115Kw olanını tavsiye ederim menzili biraz daha fazla donanım konfor ve güvenlik olarak üst seviyede bence şehirler arası kullanım yapan satış ekibimiz kullanıyor tabii hızlı şarjlar avantajlı olmuyor ama ortalama KM başı 1 TL civarı bir tüketim ile şehirlerarası da kullanım mümkün.
Zoe Dacianın biraz daha kalitelisi diyorlar kullanan tanıdıklarım var mantığı aynı.
Bu alanda Megane elektrikli en iyisi fakat fiyat olarak da diğer araçların üstünde maalesef.
Kullanıma göre almanız mantıklı biz 20 araçlık bir filoyuz elektrikli araçlarımızın sayısı 13 e çıktı sadece 7 adet içten yanmalı motorlu araç kaldı ve yakıt masrafımız aylık %60 azaldı.
hiç zoe kullanmadiğinizi var sayarak bunu sölediniz sanırım.
zira zoe megane etech düzeyinde bir araç daciA gibi kopuk ucurtma değil.
ChuckBartowsKi
14-11-2024, 11:44
hiç zoe kullanmadiğinizi var sayarak bunu sölediniz sanırım.
zira zoe megane etech düzeyinde bir araç daciA gibi kopuk ucurtma değil.
Daciadan kesinlikle daha iyi fakat benim görüşüm megane etech ile aynı seviyede değil hatta bence c4 seviyesinde de değil.
Yakın arkadaşım firmasında kullanıyorlar 20ye yakın zoe var basit örnek kendisiyle sık görüşürüm ec4 kullandığında baya farklı geldi kendisine.
Megane ise bence kıyaslanamaz seviyede yukarıda tabii benim görüşüm sizin görüşünüze de saygı duyuyorum.
BYD üç büyük şehir için tercih edilebilir, zamanla yayılacaktır diğer şehirlere.