Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ferhat Albayrak - Zor Sorular

initial-D
24-10-2023, 20:14
Ferhat Albayrak elektrikli otomobiller , otomobillerin internet kanalı ile satışı , chip krizi , elektrifikasyon çağında köklü otomobil üreticileri gibi konular hakkında sorularımızı yanıtladı. İyi seyirler.

https://www.youtube.com/watch?v=AWt9g7Xvq2o

Cip Krizi İşin Bahanesiydi | Zor Sorular’ın İkinci Konuğu Ferhat Albayrak - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=AWt9g7Xvq2o)

livaneli
24-10-2023, 23:58
Zerre güvenmem

DOHC
25-10-2023, 07:53
Zerre güvenmem

Soruları cevaplayan zatın cevaplarına mı zerre güvenmezsin?

livaneli
25-10-2023, 18:49
Soruları cevaplayan zatın cevaplarına mı zerre güvenmezsin?

Sarhoş kafayla Ferhat'ı Berat okuyunca öyle oluyor, özür dilerim. :)

weST.27
26-10-2023, 08:21
Sarhoş kafayla Ferhat'ı Berat okuyunca öyle oluyor, özür dilerim. :)

:D çok iyi

207_TR
26-10-2023, 11:29
Ferhat Albayrak ile 5 dakika telefon görüşmesi yapma şansım olmuştu bir müşterime araç araştırırken. Kısa görüşmemiz içinde bile çok güzel bilgiler vermişti. Daha sonrasında da müşterim ile direkt görüşmelerine vesile olmuştum. Gerçekten bu sektörün duayen isimlerinden kendisi.
İmrenerek takip ederim...

darkmoon
26-10-2023, 12:20
Piyasada bu forumlarda konuştuğumuz şeyleri özetlemiş Ferhat bey . İçden yanmalı motorların bitmiyceğini yapay sentetik benzinin yayılıp ucuzlıycağını elektrikli araçların şarj sorunlarını elektrikli araçların şehir içinde daha verimli faydalı olucağını yani araba dünyası içinde olan insanların konuştuğu her şeyi halka bu video ile özetlemiş bence güzel bir video olmuş..

Ek olarak orda bir soru vardı Çinli markalar alır başını gidermi yayılırmı diye .. şu yaşıma kadar bir şey gördüysem hiç bir devlet ülke malını öldürmüyor arkasında duruyor banane iflas etsin demiyor milli ulusal bir memleket meselesi olarak görüyor .. örnek opel satışa çıkarıldı bir ara çin lafları geçti Alman devleti müdahele etti o zamanın başkanı merkel gerekirse Almanya kendi satın alır dedi .. gene gm batma noktasına gelmişti Amerikan devleti o zaman sanırım obama vardı 1 yada 2 milyar dolar gm kredi verildi .. böyle tonla hikayeler var ..
yani ülkelerin markalar da milliyetçiliği var yok değil .. o yüzden bence Çinlilere öyle kolay kolay yayılmasına izin vermezler ..

KÖROĞLU
06-01-2024, 20:58
Çip kriziyle ilgili bilgisinde bir hata var, tedarik krizi değil artan elektronik alet talebi sebebiyle otomobilcilerin dip fiyattan aldığı ürünü daha pahalıya satabildi tedarik edenler.

O yüzden otomobil üretenler ile anlaşamadılar.

207_TR
06-01-2024, 21:56
Çip kriziyle ilgili bilgisinde bir hata var, tedarik krizi değil artan elektronik alet talebi sebebiyle otomobilcilerin dip fiyattan aldığı ürünü daha pahalıya satabildi tedarik edenler.

O yüzden otomobil üretenler ile anlaşamadılar.

Şöyle bir durum hatırlıyorum Çip krizi hikayesiyle ilgili;
Otomotil üreticileri Global pandemi başında talep azalttılar çip tedarikçilerinden, ancak hızlı bir ters etki olup satış hızı azalmayıp artınca tekrar talep hızlı karşılanamadı, seninde belirttiğin gibi azalan otomotiv için çip üretimi artan talebe sahip olan farklı sektörlerde hızlı ve daha iyi fiyatlara alıcı buldu. İlgili dönemde bir çip üreticisininde fabrikasında yangın vb bir durum oluşmuştu diye hatırlıyorum.

Vb birkaç tetikleyici durum var.

KÖROĞLU
07-01-2024, 09:53
Şöyle bir durum hatırlıyorum Çip krizi hikayesiyle ilgili;
Otomotil üreticileri Global pandemi başında talep azalttılar çip tedarikçilerinden, ancak hızlı bir ters etki olup satış hızı azalmayıp artınca tekrar talep hızlı karşılanamadı, seninde belirttiğin gibi azalan otomotiv için çip üretimi artan talebe sahip olan farklı sektörlerde hızlı ve daha iyi fiyatlara alıcı buldu. İlgili dönemde bir çip üreticisininde fabrikasında yangın vb bir durum oluşmuştu diye hatırlıyorum.

Vb birkaç tetikleyici durum var.

O dönemde millet evde vakit geçirmeye başlayınca ev elektroniğinde bu çiplere talep patladı. Otomotivciler sen de bilirsin anlaşmalarını önceden yapar ve genelde çok düşük tedarikçiyi öldürmeyecek ama ayakta tutacak kadar karlar ile çalışırlar. Finansal anlamda ödeme güçleri olduğundan ve ödemeleri garanti olduğundan tedarikçiler de nasıl olsa paramızı zamanında alırız gibi saiklerle düşük kar marjlarını kabul ederler.

Bir kısmı kendilerinin talebi düşürmesine bağlı olabilir, ama benim sektör içinde görüştüğüm konuya hakim olan kişilerin yorumu yazdığım şekildeydi.

Netice de atlatıldı şuan bir arz sıkıntısı yok benim gördüğüm kadarıyla. Hatta çok ciddi yatırımlar da yapıldı bu çip üretimi için.

Bu aletleri üretmek de oldukça zor ve yatırımı maliyetli.