Orijinalini görmek için tıklayınız : Çifte Vatandaşların Araç Getirme Hakları Güncel Bilgi?
dulger007
18-01-2024, 18:16
Merhaba keyifli forumlar..
Çifte vatandaş olup aslında yabancı uyruklu ama Türkiyede ikamet edip çalışan bireyler için araç getirme hakkında bilgi edinmeye çalıştık ama çok sağlıklı bilgilere ulaşamadık.
185 gün yurtdışında bulunup sonra araç getirme haklarının olduğu 730 gün TRde kullanmak hakkına sahip olduğu yazıyor okuduğum bir kaç kaynakta. Bu doğru bir bilgimi? 730 gün sonra araç y.dışına çıkmak zorundamı? Tekrar getirmek istersek yine 185 gün y.dışındamı durması gerekiyor? Yada Türkiyeye araç gelirse MA plaka yapıp vergisi varsa ödenip sürekli burda kullanabilirler mi? Güncel bilgilere sahip olanlar lütfen aydınlatırmısınız.
PiscocuK
19-01-2024, 07:40
Gunaydin. Bu islerle ugrasan resmi bir kurum yokmu gidip yada arayip sorularimizi sorsak onlarda cevaplasa
Şuradan güncel bilgi alınabilir.
T.C. Ticaret Bakanlığı (https://ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar)
3. Soru: Yurtdışında yerleşik olmak için 185 gün yurtdışında bulunmak yeterli midir?
Cevap: Hayır. Taşıt getirecek kişinin yurtdışında yerleşim yeri bulunması ve ikamet tesis etmesi şarttır. Gemilerde çalışan, şantiyede geçici süreyle görev yapan veya otelde kalan vatandaşlarımız son 1 yılın 185 gününü fiilen yurtdışında geçirseler de yurtdışında ikamet tesis etmediklerinden dolayı yurtdışında yerleşik sayılmazlar.
4. Soru: 185 Gün Hesabı Nasıl Yapılır?
Cevap: Yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl (365 gün) giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar. Yurtdışında yerleşik olma durumunun hesaplamasını aşağıdaki örnek ile açıklayabiliriz.
07.03.2023 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isteyen kişinin 07.03.2023’den geriye doğru 1 yıl yani 07.03.2022-07.03.2023 tarihleri arasında yurtdışındaki kalış süreleri hesaplanır ve 185 günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı ve taşıtsız deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere 185 günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Turing kurumunda bilgi alabilirsiniz sanırım, ben yeni geldim Tr'ye ama hiç sormadım kapıda. Sadece şunu biliyorum, içeri girerken araç sokma hakkınız var mı diye kontrol ediliyor.
Bildiğim kadarıyla getirebiliyoruz ama sonrasında 6 ay yurt dışında ( araç sahibinin de ) kalması gerekiyor.
Hayallerim vardı, bunu öğrenince suya düştü.
okudugunuz bilgi dogru yurtdışından 185 gun kaldıktan sonra getirip 2 sene binebilirsiniz 2 sene sonrası tekrar binmek isterseniz tekrar 185 gun yurtdısında kalmanız lazım senelerdir bu böyle zaten
ercan26esk
20-01-2024, 09:18
okudugunuz bilgi dogru yurtdışından 185 gun kaldıktan sonra getirip 2 sene binebilirsiniz 2 sene sonrası tekrar binmek isterseniz tekrar 185 gun yurtdısında kalmanız lazım senelerdir bu böyle zaten
aynen yönetmenlik bu şekilde bunun dışında yasal olarak getirmenin hiçbir yolu yok sadece kesin dönüşlerde farklı bir yönetmenlik bir kere mahsus orasını tam emin değilim ilk konu dediğiniz gibi..
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.