Orijinalini görmek için tıklayınız : Swap araç muayenesi
crazy_orcun001
25-03-2024, 05:47
Malumunuz piyasada onbinlerce swap makineler var.
Nacizane swap aracımızın muayenesi geldi çattı.Sizler ve ya tanıdıklarınız muayeneden nasıl geçiyor? Yardımcı olacak birileri var mı? Nelere dikkat etmeliyim?
Bence ilk önce aracı motor kısmında sağdan soldan kablo çıkar görüntüsü varsa, hortum vs çok standart dışı duruyorsa biraz bunları sadeleştirip gizleyip aptala yatar gibi gidip şansını denemek.
Ancak egzozu kesinlikle dışarıda yaptır.
Fenni de nereden kaldığına göre bir çözüm üretirsin.
Zaten normalde motor no. okunamıyor, standart motorun bile alıp sıfırını taksan kim anlayacak.
Haliyle, istasyonda arabalardan çok haberdar olmayan elemanlar varsa, 207_TR'nin dediği gibi, sağından solundan çok bişeyler girip çıkan bi motor yoksa, tıkır tıkır geçer gidersiniz.
Örneğin İstanbul'da Dudullu istasyonunda adamlar artık çakal olmuş, her şeye bakıp her şeyi fark ediyor. Ama başka istasyona gidiyorsun, kimsenin bişey salladığı yok.
Aranel Ciryatan
25-03-2024, 08:28
Zaten normalde motor no. okunamıyor, standart motorun bile alıp sıfırını taksan kim anlayacak.
Haliyle, istasyonda arabalardan çok haberdar olmayan elemanlar varsa, 207_TR'nin dediği gibi, sağından solundan çok bişeyler girip çıkan bi motor yoksa, tıkır tıkır geçer gidersiniz.
Örneğin İstanbul'da Dudullu istasyonunda adamlar artık çakal olmuş, her şeye bakıp her şeyi fark ediyor. Ama başka istasyona gidiyorsun, kimsenin bişey salladığı yok.
Dudullu, oradaki oto sanayinin çok dibinde. Ondan öyle oldu orası. Arkadaşımı sırf büyük intercooler var diye bıraktılar :D Başka istasyonda akşam son saatlerde sorunsuz geçirdik.
fatihdurutuna
25-03-2024, 08:53
Son 6 aydır özellikle honda da çok problem yaşıyoruz. Vizeye girmeden önce mutlaka gireceğiniz istasyonda bir bağlantı kurun. İlk muayenede uyuşmazlık tespit edilirse bir daha imkansız yasal yollarla geçiremezsiniz.
Sti_Ozan
25-03-2024, 09:04
Muameleci kullanmak en temizi sanırım, sinir yok stres yok bir taraftan giriyor diğer taraftan çıkıyor.
Arkadaşın komple düz boru egzozlu 520d sini dümenden sona son susturucu takıp dümdüz geçirmişlerdi.
Muameleci kullanmak en temizi sanırım, sinir yok stres yok bir taraftan giriyor diğer taraftan çıkıyor.
Arkadaşın komple düz boru egzozlu 520d sini dümenden sona son susturucu takıp dümdüz geçirmişlerdi.
muameleciler bu işlere bakmıyo diye biliyodum yeniden başladılar mı ?
demekki bu işinde ayrı bir muamelecisi var :)
Yıllar önce ehliyetsiz dönemimde sadece ruhsatı göndermiştik :) muayaneden geçmişti 85 model bir şahinimiz vardı :) 73-74 model bir Tosbağa mız vardı aynı şekilde ruhsatı göndermek yetmişti :)
Sti_Ozan
25-03-2024, 11:19
Abi tanıdığım bir tane var, çevremizdeki egzozlu arabalarda vs işe yarıyor diğer konuları da çözecektir sanırım.
crazy_orcun001
25-03-2024, 15:19
En son tüpü söktük tadilat sökme projesini felan aldım
GÜNCEL hali bu şekilde.
https://i.hizliresim.com/cjn4oys.jpg (https://hizliresim.com/cjn4oys)
Eski hali de buydu
https://i.hizliresim.com/i4yu3pc.jpg (https://hizliresim.com/i4yu3pc)
Araç nedir ?
swap ne yapıldı
crazy_orcun001
25-03-2024, 17:11
Astra Gsi x20xev idi.
Z20let yaptık.
Turboyu görmeseler motoru anlamazlar aslında. :)
crazy_orcun001
25-03-2024, 21:19
Turbo manifoldun üstü kapalı çok dikkatli bakmadıkça görünmüyor.Motor blok kapak vs olarak görsel anlamda aynı fark yok.Sadece sırıtan borular bobinler ve hortumlar.Birkaç personele sordum kesinlikle kalırsın dedi.Kafalar karışık
Turbo manifoldun üstü kapalı çok dikkatli bakmadıkça görünmüyor.Motor blok kapak vs olarak görsel anlamda aynı fark yok.Sadece sırıtan borular bobinler ve hortumlar.Birkaç personele sordum kesinlikle kalırsın dedi.Kafalar karışık
Nacizane önerim adı ünlü olmayan bir yerin mesai bitimi saatine yakın son randevulardan birisi olarak git.
fatihdurutuna
25-03-2024, 22:53
Aynı problemi e46 2jz de yaşadım, turboyu söküp girdim geçti.arkadaşlarında dediği gibi özellikle mesai bitimi gitmek çok işe yarıyor.
Güzel bir plastik motor kapağı uydurulsa, direkt kapanır hiç bişi gozukmez. Ama ne uydurulur orası muamma işte.
bencede herkezin dediği gibi muayenedeki personel motor no nu nun nerede oldugunu dahi bilmiyor okunamıyor yazıyor trafikte bissürü swaplı veyahut yüksek güçlü araç var bende merak ediyorum 1000+ olup nasıl geçiyorlar
Tabi biz muayenedeki arkadaşları bilmiyor vs diyoruz ama günlük ellerinden geçen araç sayısını hesap edince :) Gayet neyin ne olduğunu bilir safça bir arkadaşa denk gelmedikten sonra.
crazy_orcun001
26-03-2024, 11:19
Kuytu köşe bi muayene istasyonunda haftasonuna hatta bayramdan evvel geç saatlere gitmeye karar verdim.Sonucu yazarım.Herkese teşekkürler.
kelalper
26-03-2024, 14:28
Eeee ben şimdi benim 525 e turbo yapmayı düşünüyorum. Muayeneye girdiği zaman kalıyor mu turbo olduğu için?
Aracın fabrika çıkışı uygunluk belgesinde yazmayan bir motor aksamı ile muayeneden geçemezsiniz normalde,
atmosferik bir aracı aşırı besleme ile değiştiriyorsunuz.
Örnek olarak aracın gücü değiştiği için uygunluk şartları değişiyor (fren sistemi, süspansiyon sistemi vs)
Ben kendi aracımın uygunluk belgesini karakoldaki arşivden çıkarttırmıştım. Yakıt tipi ve şanzıman tipi yazıyordu ama atmosferik / aşırı besleme tabiri olduğunu hiç hatırlamıyorum. Şehir içi ve şehir dışı desibel cinsinden gürültü değeri de vardı.
Year One
26-03-2024, 23:15
proje m3 ler m5 ler de sorun cıkmıyor mu?
crazy_orcun001
27-03-2024, 08:13
proje m3 ler m5 ler de sorun cıkmıyor mu?
sandık motor alıp faturalı bir şekilde ruhsata işlenebiliyor.Görseli de çok takan yok zaten.
Bizim motoru faturalı alma şansımız yoktu.Faturalı satan da yoktu.Sandık sıfır motor zaten yoktu.Ama sonradan faturalandırılabiliyor mu bilmiyorum.
crazy_orcun001
27-03-2024, 08:16
Ben kendi aracımın uygunluk belgesini karakoldaki arşivden çıkarttırmıştım. Yakıt tipi ve şanzıman tipi yazıyordu ama atmosferik / aşırı besleme tabiri olduğunu hiç hatırlamıyorum. Şehir içi ve şehir dışı desibel cinsinden gürültü değeri de vardı.
yaptığınız işlemleri faturalandırabilirseniz olabiliyor sanırsam.Siz nasıl bi yol izlemiştiniz işletirken?
Bizim işlemler evin garajında oluyor herhangi bi sanayi dükkan yok orası da ayrı komik ;);)
yaptığınız işlemleri faturalandırabilirseniz olabiliyor sanırsam.Siz nasıl bi yol izlemiştiniz işletirken?
Bizim işlemler evin garajında oluyor herhangi bi sanayi dükkan yok orası da ayrı komik ;);)
Ben stok aracımın uygunluk belgesini çıkarttırmıştım. Motor işleme yaptırmadım.
motoru ruhsata işletip proje onayı almak ayrı bir süreç onlarda muayenede sorun olmuyor sanırım ruhsatta değiştiği için.
Burada asıl soru, araca swap yapıldı, motor hacmi ve beygir gücü arttı. Yeni motor ruhsata işlenmeden muayeneden geçilir mi geçilmez mi ?
Başka bir konuda daha geçmişti, aynı marka araca aynı motor konulursa kimse bakmıyor diye.
İyi de araç 320i iken komple m3 olmuş herşey değişmiş bu aracı muayenede anlamıyorlar mı 3.0 sıralı 6 silindir makine konduğunu üstüne :)
Tüvtürk çalışanları da o kadar dünyadan bi haber olmasa gerek
İStanbul'da zor da küçük illerde sorunsuz geçersiniz, hatta "egzozun işçiliği çok güzel olmuş nerede yaptırdınız" gibi sorulara ek içeride çatırtı patırtılar eşliğinde bile geçirirler :D
ben ruhsata işletmeden böyle yapmıştım, sonra ruhsata işlettim. 2.0 4 silindirden 3.0 6 silindire geçtim, aynı markanın motoru
motoru ruhsata işletip proje onayı almak ayrı bir süreç onlarda muayenede sorun olmuyor sanırım ruhsatta değiştiği için.
Burada asıl soru, araca swap yapıldı, motor hacmi ve beygir gücü arttı. Yeni motor ruhsata işlenmeden muayeneden geçilir mi geçilmez mi ?
Başka bir konuda daha geçmişti, aynı marka araca aynı motor konulursa kimse bakmıyor diye.
İyi de araç 320i iken komple m3 olmuş herşey değişmiş bu aracı muayenede anlamıyorlar mı 3.0 sıralı 6 silindir makine konduğunu üstüne :)
Tüvtürk çalışanları da o kadar dünyadan bi haber olmasa gerek
Şimdi motorun silindir sayısı önemsiz. Farz edelim 4 silindir motorlu araca tamamen resmi yollardan 6 silindir motoru işlettiniz. Bu ruhsatta motor değişmiştir demiyor ki. Ruhsat veriliş nedeni teknik tadilat der. Ama bir satış olsun Ruhsat veriliş nedenine tescil yazacak. Yani 2-3 önceki sahibi motoru işletmiş olabilir. Ruhsatta sadece motor no ilk çıktığı numara değil. Daha önce motor değiştiğine dair ruhsatta bir ibare yok.
crazy_orcun001
27-03-2024, 23:16
İStanbul'da zor da küçük illerde sorunsuz geçersiniz, hatta "egzozun işçiliği çok güzel olmuş nerede yaptırdınız" gibi sorulara ek içeride çatırtı patırtılar eşliğinde bile geçirirler :D
ben ruhsata işletmeden böyle yapmıştım, sonra ruhsata işlettim. 2.0 4 silindirden 3.0 6 silindire geçtim, aynı markanın motoru
Maalesef hep bizim gibi düşünüp küçük illere gidenler sayesinde küçük illerdekiler bile ayıktı durumu.Haftaya aldım bakalım nolacak
Şimdi motorun silindir sayısı önemsiz. Farz edelim 4 silindir motorlu araca tamamen resmi yollardan 6 silindir motoru işlettiniz. Bu ruhsatta motor değişmiştir demiyor ki. Ruhsat veriliş nedeni teknik tadilat der. Ama bir satış olsun Ruhsat veriliş nedenine tescil yazacak. Yani 2-3 önceki sahibi motoru işletmiş olabilir. Ruhsatta sadece motor no ilk çıktığı numara değil. Daha önce motor değiştiğine dair ruhsatta bir ibare yok.
Abi motor hacmine göre vergi ödemiyor muyuz biz ? 1.6 veya 2.0 motordan 3.0 motora geçince ödenmesi gereken vergi de artacak, ruhsatta silindir hacmi kısmı da değişmesi gerekmiyor mu yeni motoru işletince.
Abi motor hacmine göre vergi ödemiyor muyuz biz ? 1.6 veya 2.0 motordan 3.0 motora geçince ödenmesi gereken vergi de artacak, ruhsatta silindir hacmi kısmı da değişmesi gerekmiyor mu yeni motoru işletince.
Hacimi konuşmadık ama biz silindir sayısını konuştuk. 2 litre hacimde 4 silindir de var 6 silindir de var. Ayrıca 6 silindir de 3.5 litre de mevcut. Şimdi buradaki durum kaputu açınca elemanın aa bunun silindir sayısı 4 değil diye düşünüp motor değişik demesi. Bu doğrudan bir kıstas olmaz. Ayrıca swap olup motor işleten çoğu araçta motor numarası doğru olmasına rağmen motor hacmi eskisi gibi kalıyor genelde. Tabi evrakları ona göre.
Motor noter sisteminde değişiyor ruhsatta yeni cc'si (sizin beyan ettiğiniz, faturada görünen) yazıyor ama sanıyorum Maliye ile entegrasyon sorunu var, o sebeple vergisi yine eski görünüyormuş
En son tüpü söktük tadilat sökme projesini felan aldım
GÜNCEL hali bu şekilde.
https://i.hizliresim.com/cjn4oys.jpg (https://hizliresim.com/cjn4oys)
Eski hali de buydu
https://i.hizliresim.com/i4yu3pc.jpg (https://hizliresim.com/i4yu3pc)
Turbo pek gozukmuyor aslinda ,
2. Fotograftaki orjinal hava filtre kazanini tak ( basincsiz yurutebilirmisin bilmiyorum ama en koru map degistirirsin) krom borulari sök birde ilçe deki bir istasyondan al randevuyu mesai bitimine git bence gecersin.
crazy_orcun001
30-10-2024, 13:43
Güncel
En sorunsuz dedikleri muayene istasyonundan randevu aldım ve daha girişte bu araçta usüle aykırı işlem var turbo takılmış diyerek damgaladılar.Paramı da iade ettiler.Düz manifold taktım tekrardan gireceğim.
https://i.hizliresim.com/1w3m19z.jpg (https://hizliresim.com/1w3m19z)
https://i.hizliresim.com/e1i33of.jpg (https://hizliresim.com/e1i33of)
böyle de geçirmezlerse alın bi tarafınıza sokun diyecem daha ne kadar orjinale dönebilirim
Sti_Ozan
30-10-2024, 13:50
Turboya takılacaklarını hiç düşünmüyordum vallahi, geçmiş olsun.
crazy_orcun001
30-10-2024, 13:53
Turboya takılacaklarını hiç düşünmüyordum vallahi, geçmiş olsun.
öyle böyle dalga geçmediler hem de.Müdürü felan çağırdılar herkes toplandı aracı incelediler.Muayeneden bıraktık felan bile değil durum.Para iadesi yapıp evrak imzalatıp yolladılar.Trajikomik bi durum.
Milletin ortadan ikiye bölünen macundan yapma,iki üç arabadan toplama arabaları geçer bizimki kalıyor.Sanki c4 bomba taşıyoruz gibi muamele ettiler.
araç orjinal motorunda turbo yok ise taktığın motor turbolu ise turboyu boruları gizlemediğin sürece geçmen çok zor, çevremde bir çok kişi bu denklemden turboyu sökerek muayeneden geçti
bu birinci seçenekti, ikinci olarak taktığın motora fatura alıp hazır muayenen gelmişken işletebilirsin, ömür boyu bu sorunu ortadan kaldırmış olursun
crazy_orcun001
30-10-2024, 14:02
araç orjinal motorunda turbo yok ise taktığın motor turbolu ise turboyu boruları gizlemediğin sürece geçmen çok zor, çevremde bir çok kişi bu denklemden turboyu sökerek muayeneden geçti
bu birinci seçenekti, ikinci olarak taktığın motora fatura alıp hazır muayenen gelmişken işletebilirsin, ömür boyu bu sorunu ortadan kaldırmış olursun
bu motora fatura kesebilecek tanıdığınız yönlendirebileceğiniz biri varsa deneyebilirim.Zira bi zaman sonra yorucu olabilir.
Aslında çok da zor değil sökmek bu seferlik kendime kit yaptım bi sonrakilerde zorlanmayayım al tak olsun diye ama işte yine de uğraşası gelmiyor insanın.
bu motora fatura kesebilecek tanıdığınız yönlendirebileceğiniz biri varsa deneyebilirim.Zira bi zaman sonra yorucu olabilir.
Aslında çok da zor değil sökmek bu seferlik kendime kit yaptım bi sonrakilerde zorlanmayayım al tak olsun diye ama işte yine de uğraşası gelmiyor insanın.
araba hurdacıları bu işleri yapıyor diye biliyorum, bulunduğunuz ilde opel satan hurdacılar ile görüşün...
Sonradan turbo takılan araç için en net ve dertsiz çözüm kesinlikle turboyu sökmek. İntercooler üzerinde kalsın önemli değil, boruları boşta olsun yeter.
O yüzden Orj sistem egzosu yedekleme en mantıklı iş.
crazy_orcun001
31-10-2024, 21:50
Güncel bugün gittim
Bu sefer de anasını rahatsız ediyormuş açık hava filtresi o yüzden almadılar sök bunu bize lazım diyemediler galiba o yüzden bıraktılar.Neymiş efendim 97 model arabanın kapalı hava filtre kazanını bulup takmam gerekiyormuş.Yemin ediyorum bıktırdılar.Allah bu hale getirenlerin emeği geçenlerin belasını versin.
Güncel bugün gittim
Bu sefer de anasını rahatsız ediyormuş açık hava filtresi o yüzden almadılar sök bunu bize lazım diyemediler galiba o yüzden bıraktılar.Neymiş efendim 97 model arabanın kapalı hava filtre kazanını bulup takmam gerekiyormuş.Yemin ediyorum bıktırdılar.Allah bu hale getirenlerin emeği geçenlerin belasını versin.
Çok saçma olmuş ya, açık hava filtresi plastik bi kazanla kapasan o şekilde olur mu acaba ? sonuçta kapalı filtre de olsa mantık aynı olacak. Allah sabır versin valla...
Sti_Ozan
01-11-2024, 09:08
Güncel bugün gittim
Valla hocam sizin için sınav oldu resmen bu muayene, filtre konusunda uyaracaktım ama herhalde ona da takılmazlar demiştim. Takılmışlar..