PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İzale-i şuyu hakkında

Seneca
16-04-2024, 20:49
Selamlar,

Babamın vefatı sonrası intikal eden tarla vb bulunmakta fakat çok fazla hissedarı olduğu için hiçbir işime yaramıyor. Bana gelen herhangi bir gelir vb yok. Tarlaları kullananlar kiralayalar vb var ama kimse kimseye hesap bile vermiyor. Ayrıca akrabalarda aşırı sıkıntılı hiçbir şekilde yıllardır paylaşılmadı. Bunun tek yolu anladığım kadarıyla İzale-i şuyu davası olacak gibi duruyor. Fakat ilk etapta uzlaşmaya gitmek gerekiyormuş. Dava açılacak olursa eğer çok sıkıntılı tipler olduğu için memlekete can ve mal güvenliğimden dolayı bu iş için gitme taraftarı değilim. Avukata mı vermek gerekiyor? Uzlaşma aşaması ve dava aşaması dahil tüm işlerde avukat halledebiliyor mu? Süreç hakkında bilgisi olan var mıdır?

Süreç hakkında genel olarak bilgisi olan varsa paylaşabilirse çok sevinirim.

Mesela masrafları ben mi ödüyorum dava sonrası tüm paydaşlara mı paylaştırılıyor? Satış bedelleri herkesin banka hesabına mı yatırılıyor mahkeme tarafından? Gibi gibi aklıma gelen gelmeyen birçok soru var. Bu konu üzerinden tartışabiliriz ileride bu davayı açmak isteyenlere de yol göstermek açısından iyi olabilir diye düşünüyorum.

İyi forumlar dilerim.

TolgaUs
16-04-2024, 21:41
Üstüne kayıtlı herhangi bişey yoksa sadece bu tarlalar varsa çek krediyi altın yap at köşeye. Tarlalara haciz gelsin bankalar halleder gerisini tertemiz

aslan
17-04-2024, 06:50
Sen baban vefat ettiği için hissedar gözüküyor musun?

brv
17-04-2024, 08:37
Allah rahmet eylesin öncelikle,

İzale-i şuyu davası yıllarca sürer ve istediğiniz gibi sonuçlanmaya bilir,
Büyük hissedarlardan birine uygun fiyattan devredip kurtulabilirsiniz,
Yada hisse oranında parselizasyon talebinde bulunabilirsiniz,

kelalper
17-04-2024, 10:13
Biz de de annemin babaannesinden kalan Moda da köşk var. Bizimkiler ilgilenmediği için Derneğin biri çökmüş tadilatını yapıp kiraya vermiş. Dava açtık dernek ben kiracıyım diyor kirayı yatırdığı kişinin aile ile alakası yok. Araştırdık derneğin kurucusu. Herifleri kapı dışarı edip satma derdindeyiz onları bile kapı dışarı edemiyoruz dava uzadıkça uzuyor ailede mirasçı olup ölenler var diye. Ulan benim davayı açma sebebim benim olan mala birilerinin çökmesi. Benim mirasçılarımdan kimlerin yaşayıp yaşamadığı davanın konusu değil ki. Hakim ana konuya bakmıyor benim tarafımdaki mirasçı olayları ile ilgili davayı uzatıyor.

G_TT_I
17-04-2024, 10:28
Selamlar,

Babamın vefatı sonrası intikal eden tarla vb bulunmakta fakat çok fazla hissedarı olduğu için hiçbir işime yaramıyor. Bana gelen herhangi bir gelir vb yok. Tarlaları kullananlar kiralayalar vb var ama kimse kimseye hesap bile vermiyor. Ayrıca akrabalarda aşırı sıkıntılı hiçbir şekilde yıllardır paylaşılmadı. Bunun tek yolu anladığım kadarıyla İzale-i şuyu davası olacak gibi duruyor. Fakat ilk etapta uzlaşmaya gitmek gerekiyormuş. Dava açılacak olursa eğer çok sıkıntılı tipler olduğu için memlekete can ve mal güvenliğimden dolayı bu iş için gitme taraftarı değilim. Avukata mı vermek gerekiyor? Uzlaşma aşaması ve dava aşaması dahil tüm işlerde avukat halledebiliyor mu? Süreç hakkında bilgisi olan var mıdır?

Süreç hakkında genel olarak bilgisi olan varsa paylaşabilirse çok sevinirim.

Mesela masrafları ben mi ödüyorum dava sonrası tüm paydaşlara mı paylaştırılıyor? Satış bedelleri herkesin banka hesabına mı yatırılıyor mahkeme tarafından? Gibi gibi aklıma gelen gelmeyen birçok soru var. Bu konu üzerinden tartışabiliriz ileride bu davayı açmak isteyenlere de yol göstermek açısından iyi olabilir diye düşünüyorum.

İyi forumlar dilerim.

Yasanan durum dava actigimiz yerlerin davasi gelmeden,
Devlet baska yerleri belirli bir sure gecmesi ve olenlerden dolayi cocuklar ile kisi sayisi yukselmesinden dolayi kendiliginden internette yayinlayip ihaleye sundugu yerler oldu,
Ayni kisiler yakin yerler dava kac yili buldu av masrafi vergisi gazete ilani parasi masrafida halen bitmiyor.

Beklense zaten digerleri ile cikacakmis,
Tek sikinti dava acarsaniz ihaleye tarihini bilip girebilirsiniz,
Diger turlu takip etmek zor, sonuclandiginda, sanirim hesabiniz bile olmasa otm devlet bankasina aktariliyor,
Edevlet va takip edip hesap acmazsaniz onunda bir sure sonra buhar olma sansi varmis.

Acil ihtiyac yoksa, unutun zaten ihale donemi gercekten oranin bedeli uzerinden satisa cikiyor, cantacilar hevesliler ihaleye girince anlik olarak internetten satmaktan karli bile olabilir,

pirasa
17-04-2024, 10:30
sanki afrikada kabile ganimeti bölüşülecek, sıkıntılı tipler falan yazmışsın. öncelikle en azından bir hissedara ulaşıp durumu açıkla eğer yardımcı olmak istemiyorlarsa dava yoluna gidersin. tapular intikal durumunda ise veraset ilamiyla tapu intikallerini tamamla. bunun için veraset ilamıyla herhangi bir tapuya başvurman yeterli.

220T
17-04-2024, 15:55
Üstüne kayıtlı herhangi bişey yoksa sadece bu tarlalar varsa çek krediyi altın yap at köşeye. Tarlalara haciz gelsin bankalar halleder gerisini tertemiz

Hisseyi hacizlik etme en temizi denilebilir.

Bu davaya ihtiyaç duyanlar genellikle iletişim problemi olan aileler oluyor. Tarafların ortak yol bulamaması davanın seyrine bile yansıyor. "Siz kimsiniz,mirasçılarınız kim?" bunun teşhisi bile oldukça zaman alıyor. Dava fazlasıyla uzun sürdüğü için neredeyse her celsede mirasçılardan biri ölüyor ve onun da mirasçıları hak sahibi olduğu için sistem başa sarıyor. Bu işler bittikten sonra değerleme,ilana çıkma süreçleri başlıyor. Bazı mahkemeler tamamen internet üzerinden satış yaparken bazıları fizikî ihaleyi tercih ediyor.(Şimdi ne oldu bilmiyorum.) Gidip ihaleye girebilir, payınıza düşeni artırmak için teklifi yükseltebilirsiniz.(Simsarlar ve mirasçılar ile sürtüşme garantili) Bu işleri de halledebildiyseniz satış sonrası vergi kesintileri başlıyor.Tellaliye parasından tutun da şu an emin olamamakla birlikte cezaevleri için yemek parası gibi bir kalem de dahil olmak üzere çokça kesinti var.Hayret etmiştik böyle bir kesinti olduğuna.Buraları da atladıysanız toplam gelir ortaya çıkıyor. İçinizden birinin vergi borcu varsa parayı donduruyorlar. Benim onlarla ne alakam var, benim payımı verin diyorsun,vermiyorlar. Vergi borçlusunun borcunu paranın tamamından almaya çalışıyorlar.Devlet alacağını alır,siz kalanı paylaşın gözüyle bakılıyor. Yol yordam bilen insansanız aşılıyor ama çok can sıkıyor. Süreç böyle,hepsini yaşadık.

Önerim: Hissedarlara haber gönderin, paramı alıp hissemi devredeceğim,deyin. Belki talip olup sizi aradan çıkarmak isteyen olur.

Seneca
17-04-2024, 21:19
Sen baban vefat ettiği için hissedar gözüküyor musun?

Evet hocam

Seneca
17-04-2024, 21:20

Üstüme kayıtlı araba vb var ancak onları sattıktan sonra bu yapılabilir.

Bunu yaptıktan sonra banka tarlaları vb satınca alacağını alıp kalanı mı paylaştırıyor hissedarlara? Tam olarak nasıl işliyor süreç? Yoksa tamamı bankanın mı oluyor?

Seneca
17-04-2024, 21:23
sanki afrikada kabile ganimeti bölüşülecek, sıkıntılı tipler falan yazmışsın. öncelikle en azından bir hissedara ulaşıp durumu açıkla eğer yardımcı olmak istemiyorlarsa dava yoluna gidersin. tapular intikal durumunda ise veraset ilamiyla tapu intikallerini tamamla. bunun için veraset ilamıyla herhangi bir tapuya başvurman yeterli.

Hocam yüzlerce dönüm tarladan ve anadolunun küçük bi köyündeki akrabalardan bahsediyorum :) tahmin edebilirsiniz belki nasıl insanlar olduğunu. Yıllardır tanıdığım kişiler bunlar baya sıkıntılılar yani. Allah korusun kötü bir şey ile karşılaşmamak adına aslında avukat yoluyla çözmek istedim çünkü galiba taşınmazların bulunduğu yerde uzlaşmak gerekiyormuş.

Tapular intikal etti hocam.

Seneca
17-04-2024, 21:24
Hisseyi hacizlik etme en temizi denilebilir.

Bu davaya ihtiyaç duyanlar genellikle iletişim problemi olan aileler oluyor. Tarafların ortak yol bulamaması davanın seyrine bile yansıyor. "Siz kimsiniz,mirasçılarınız kim?" bunun teşhisi bile oldukça zaman alıyor. Dava fazlasıyla uzun sürdüğü için neredeyse her celsede mirasçılardan biri ölüyor ve onun da mirasçıları hak sahibi olduğu için sistem başa sarıyor. Bu işler bittikten sonra değerleme,ilana çıkma süreçleri başlıyor. Bazı mahkemeler tamamen internet üzerinden satış yaparken bazıları fizikî ihaleyi tercih ediyor.(Şimdi ne oldu bilmiyorum.) Gidip ihaleye girebilir, payınıza düşeni artırmak için teklifi yükseltebilirsiniz.(Simsarlar ve mirasçılar ile sürtüşme garantili) Bu işleri de halledebildiyseniz satış sonrası vergi kesintileri başlıyor.Tellaliye parasından tutun da şu an emin olamamakla birlikte cezaevleri için yemek parası gibi bir kalem de dahil olmak üzere çokça kesinti var.Hayret etmiştik böyle bir kesinti olduğuna.Buraları da atladıysanız toplam gelir ortaya çıkıyor. İçinizden birinin vergi borcu varsa parayı donduruyorlar. Benim onlarla ne alakam var, benim payımı verin diyorsun,vermiyorlar. Vergi borçlusunun borcunu paranın tamamından almaya çalışıyorlar.Devlet alacağını alır,siz kalanı paylaşın gözüyle bakılıyor. Yol yordam bilen insansanız aşılıyor ama çok can sıkıyor. Süreç böyle,hepsini yaşadık.

Önerim: Hissedarlara haber gönderin, paramı alıp hissemi devredeceğim,deyin. Belki talip olup sizi aradan çıkarmak isteyen olur.

Aynen hocam haklısınız normal ailelerde sanmıyorum bu tarz bi dava olacağını dediğiniz gibi iletişim problemi olarak özetlenebilecek durumlarda ancak bu şekilde çözülmeye gidiliyordur diye düşünüyorum.

Hissedarlar almak istemezse hissedarlar dışında herhangi birine satış yapılabilir mi? Yani sarı siteye ilan koysam birisi talipli olsa satabilir miyim?

Seneca
17-04-2024, 21:27
Allah rahmet eylesin öncelikle,

İzale-i şuyu davası yıllarca sürer ve istediğiniz gibi sonuçlanmaya bilir,
Büyük hissedarlardan birine uygun fiyattan devredip kurtulabilirsiniz,
Yada hisse oranında parselizasyon talebinde bulunabilirsiniz,

Hisse oranında parselizasyon talebini nereye nasıl yapıyoruz hocam? Bu şekilde olursa herkesin kendisine ait tek hisseli tapu mu çıkıyor? Yani parselizasyondan sonra bana düşen payın denk geldiği yerdeki bu tarla sadece bana ait diyebilecek miyim parselizasyon yapıldıktan sonra? Bu şekilde olursa aslında ileride satışı da kolay olabilir eğer doğru anladıysam çünkü hisseli tapudansa tek tapuya alıcı bulmak daha rahat olacaktır diye düşünüyorum.

ghibli06
17-04-2024, 21:31
ölüm hak miras helaldır... ama miras olayı sanıldığı gibi vefatın hemen ertesinde herşeyin nakit ya da tapu şeklinde üzerinize geçeceğini düşünmeyin, otomobil alırken bile bir sürü prosedür var, paramı verdim aldım olayı yok, notere gidilecek vergisi yatmış mı muayene var mı üzerinde haciz var mı kontrol edilecek herşey tamamsa noter onay verecek... hisseli bir arsa varsa ve de rahmetli zamanında bunu kabullenmişse vardır bir sebebi, öncelikle diğer hak sahipleriyle konuşun, dağ başı değil burası, yok burası bizim diyorlarsa verin avukata sonrasında, şimdi bu hakedilen değerlerin algıları vergileri çıkacak, belki geçmişe dönük borçları çıkacak, belki rahmetli sattı parasını aldı diyecekler onunla alakalı belgeler çıkacak itiraz edeceksin... bizim 20+ küsür yıl süren en son satışa çıktığında 200' haksahibi olan davamız oldu, neticesinde bölüşme olasılığı kalmadığı için bedavadan satıldı gitti... iyi bir avukat bulun...

220T
17-04-2024, 21:32
Aynen hocam haklısınız normal ailelerde sanmıyorum bu tarz bi dava olacağını dediğiniz gibi iletişim problemi olarak özetlenebilecek durumlarda ancak bu şekilde çözülmeye gidiliyordur diye düşünüyorum.

Hissedarlar almak istemezse hissedarlar dışında herhangi birine satış yapılabilir mi? Yani sarı siteye ilan koysam birisi talipli olsa satabilir miyim?

Teknik olarak mümkün ama gerçek hayatta karşılığı yok denebilir.Hiç kimse hisseli tapuyla uğraşmaz,yatırım yapmaz.

TolgaUs
17-04-2024, 23:45
Üstüme kayıtlı araba vb var ancak onları sattıktan sonra bu yapılabilir.

Bunu yaptıktan sonra banka tarlaları vb satınca alacağını alıp kalanı mı paylaştırıyor hissedarlara? Tam olarak nasıl işliyor süreç? Yoksa tamamı bankanın mı oluyor?

Tamamı olmaz. Sadece sizin payınıza düşen hisseye banka icra koyar. Hisseli tapu satışı yapar. Ancak 5 yıl boyunca bütün bankalar sizi çiziklicek bilginize.

Yada çekersin yüksek mebla bi kredi. Aileye haber salarsın büyük kumar borcuna düştüm yandım bittim kül oldum. Bankalar arıyor tarlaya icra koymak için ya siz benden alın bu hisseleri borcumu kapatayim, yada banka icra koyup x kişisine satmak istiyor diye zarflarsın.

aslan
18-04-2024, 06:46
Evet hocam

Paran varmı peki bu işleri yürütecek ve sonunda arsayı alacak kadar?

ghibli06
18-04-2024, 09:32
Paran varmı peki bu işleri yürütecek ve sonunda arsayı alacak kadar?

e tabi, hak sahipleri 'madem öyle tarlanın tamamını sen satın al!' teklifi de getirebilir...

GokhanRS
18-04-2024, 10:47
iyi takip etmek lazım. bizimkiler paraya sıkışınca ta rusyadan aradım. borçlarınızı kapatayım dede mirasını bana devredin dedim. kardeşime vekalet verdim hepsini aldı benim için :D

o anki tekliflerin %10 fazlasını verdim sonra 2 senede ***** enflasyon ve ters göç başlayınca 10a katladı :) iyi zamanda çözmüşüm şükür.

bence akrabalarınızda miras konularına girmeden iletişimi arttırın. paraya sıkışandan uygun fiyata hisseleri toplayın. çok hisseli yerler değersiz oluyor. örneğin bizim 10dönüm olan 1 tarlamızda 4 mirascı varken 80-90 binlira teklif ediyorlar dı toplamına. karşılığında herkesden tektek kendileri uğraşıp ikna edip alacaklardı. ben 100bin verip toplayınca o tarla tek tapuya dönüşünce 10a katladı değeri.

Özellikle belli bir m2 üstüne çıkınca imar gerekmediğinden dolayı değerler artıyor arazi işlerinde. düne kadar hiç birşeyim yokken bu yöntemle artık değerli arazilerim var :)

iletişim çok önemli, dara düşene yardım etmiş görünüp aslında kendi çıkarını da korumuş olma taktiği de başarı getirebilir. Tabi bizim akrabalar iyi insanlar yani çok uyanıklık yapmama gerek kalmadı.

örneğin minik minik değersiz tarlalar da 1den fazla mirascı varsa zaten hiç uğraşmayın. satarlarsa satarlar, satmazlarsa onlara da bir faydası olmaz zaten. örneğin şimdi 2 dönüm dere kenarı bir yer daha kaldı, al diyip duruyorlar bana, ben de mirascıları bir araya getirin ikna edin tak nakit ödeyim dedim şimdi kendileri uğraşıyor benim yerime. siz teklifi sunun sonra bir daha aramayın onlar sıkışınca zaten düşerler size.

SK10
18-04-2024, 11:20
Bu hisseli yer mevzusu çok kötü birşey ya benimde çok başım ağrıdı hem ana taraftan hem baba taraftan birsürü yer ile uğraştım böyle bu sene neredeyse %90 nı çözdüm bu sene itibari ile benim işim biraz daha kolay yürüdü satmak isteyenler hep öteki hak sahipleri idi (akrabalar vs) ufak ufak herkesinkini topladım ufak tefek oldukları için çok bi mebla tutmadı ama topladıktan sonra enflasyon vs iyiki toplamışım şimdiye bu paralara alamazdım
Ama almazsanız kendi yeriniz ölü parasına gidiyor
Siz alırsanızda belli bir sermaye yatırmanız gerekiyor iki ucu b*klu değnek
En temizi bütçeniz varsa kendiniz toplayıp satın

GokhanRS
19-04-2024, 08:53
Bu hisseli yer mevzusu çok kötü birşey ya benimde çok başım ağrıdı hem ana taraftan hem baba taraftan birsürü yer ile uğraştım böyle bu sene neredeyse %90 nı çözdüm bu sene itibari ile benim işim biraz daha kolay yürüdü satmak isteyenler hep öteki hak sahipleri idi (akrabalar vs) ufak ufak herkesinkini topladım ufak tefek oldukları için çok bi mebla tutmadı ama topladıktan sonra enflasyon vs iyiki toplamışım şimdiye bu paralara alamazdım
Ama almazsanız kendi yeriniz ölü parasına gidiyor
Siz alırsanızda belli bir sermaye yatırmanız gerekiyor iki ucu b*klu değnek
En temizi bütçeniz varsa kendiniz toplayıp satın

valla arazi gibi yatırım yok bence. hisseliyken kendi payım hariç 200bin lira verip hisseleri devraldığım 10 dönümlük 1 tarlama şimdi 1.5m teklif geldi satmam dede yadigarı diyorum ilerde kendim çiftlik yapacağım zaten.

Schumi
19-04-2024, 14:09
Bankaya borç yapmayın. Tanıdık ama akraba olmayan birisi ile aranızda senet yapın geçmiş tarihe yönelik. Kendini ona borçlu çıkart. Sonra o adam gibi o seneti haciz işlemine soksun. Hatta hala var mı bilmiyorum icra dairesinde şöyle bir mülkü var diye önceden bilgi verebilirsiniz. Gerçi herşey artık dijital oldu.

Bu aklı babama seneler önce bir savcı vermişti. Satışını vermeden sattığı bir Lada Samara vardı. Sinagog patlaması felan filan olduğu zaman böyle ucuz arabaları satın alıp bomba yükleyince korktu. Karakol yardım etmedi. Babamda adliyeye gidip savcıya sordu ne yapabiliriz diye. Savcı kanunen yapacak bişi yok ama böyle yapın diye akıl vermişti. Babamda komşumuz ile senet yapıp işleme sokunca 15 güne araba bağlandı. Sonra sahibi gelip babamdan satışı alıp gitmişti kurtulmuştuk.

Seneca
26-04-2024, 19:23
Yanıtlar için teşekkür ederim. Öyle saçma akrabalarla karşı karşıyayımki şöyle söyleyeyim; hisselerinizi satın alayım desem satmazlar, hissemi satıyorum alın desem almazlar. Enteresan bir durum söz konusu gerçekten anlam veremiyorum.

driver_can
29-04-2024, 11:33
Yanıtlar için teşekkür ederim. Öyle saçma akrabalarla karşı karşıyayımki şöyle söyleyeyim; hisselerinizi satın alayım desem satmazlar, hissemi satıyorum alın desem almazlar. Enteresan bir durum söz konusu gerçekten anlam veremiyorum.

Aynısı bizde de var annem,dayım,teyzemin olduğu 3 hisseli acıbadem de daire var.30 küsür sene dayım oturdu.Önce dedem vefat etti 2 sene sonra da ananem.Dayımdan ya kira ödemesini yada evi boşaltmasını istedik.Evi boşalttı.Şimdi ne hissesini satıyor ne kiraya verdiyor ne de alıyor.Önce satarım dedi emlakçı götürdük iki tarafta sonra yok vazgeçtim dedi.2.5 senedir boş duruyor daire.Bedavadan oturmak istedi kabul etmedik diye şimdi inada bindirdi.Adapazarındaki dedemlerin evini de en başta üstüne yaptırmış orayı da hacize kaptırmış hem arazi hem de ev gitti.Ordan da hakkımızı vermedi,böyle bir tip...

Seneca
27-08-2024, 21:20
Bir güncel çekeyim.

Ben açmadan akrabalardan birisi tarlalardan bir kısmını anladığım kadarıyla arabulucuya vermiş. Bana mesaj geldi şu arabulucu atanmıştır diye. 1 eylülden sonra başlayacakmış arabulucu o zaman bakacakmış dosyaya.

Bu süreç hk bilgisi olan var mıdır? Anlaşılmayacak büyük ihtimalle daha sonra dosya sulh hukuka mı gidecek? Süreç hk bilgisi olan var mıdır? Masrafı herkese eşit mi dağıtılacak yoksa açan kişi mi ödüyor?

aslan
28-08-2024, 06:55
Selam
Arbulucu herkesi tek tek arıyor şu gün şu saatte burda olun diye tabi kimse gelmiyor sonra anlaşılmadı diyor davayı açan kişiye sonra o kişi mahkemeye veriyor sizleri ve satılığa çıkarıyor yeri

CND
28-08-2024, 09:40
Bir güncel çekeyim.

Ben açmadan akrabalardan birisi tarlalardan bir kısmını anladığım kadarıyla arabulucuya vermiş. Bana mesaj geldi şu arabulucu atanmıştır diye. 1 eylülden sonra başlayacakmış arabulucu o zaman bakacakmış dosyaya.

Bu süreç hk bilgisi olan var mıdır? Anlaşılmayacak büyük ihtimalle daha sonra dosya sulh hukuka mı gidecek? Süreç hk bilgisi olan var mıdır? Masrafı herkese eşit mi dağıtılacak yoksa açan kişi mi ödüyor?

Arabulucu süreç mahkemeye evrilmeden işi halledebilir miyiz diye uğraştıkları bir yer. Durumdan da anlaşılacağı üzere tarafların zaten aynı gün aynı saatte bir araya gelip anlaşmaları mümkün olsa iş arabuluculuk makamına kalmazdı.

Bu sebeple arabulucu, önce telefon vasıtası ile bazen yüz yüze taraflar ile görüşür. İki tarafın anlaşma ihtimali var ise iki tarafın da dümen suyuna giderek bir şekilde ortaya gelmelerini sağlar. Sonrasında taraflar aynı anda gelir ve imza atar. Mümkün değil ise taraflar ayrı saat dilimlerinde imzalar ve evrak sisteme yüklenir. Oldu ki anlaşma olmadı bu sefer dosya mahkemede yolculuğuna devam eder.

mikelazi
28-08-2024, 09:55
Selam
Arbulucu herkesi tek tek arıyor şu gün şu saatte burda olun diye tabi kimse gelmiyor sonra anlaşılmadı diyor davayı açan kişiye sonra o kişi mahkemeye veriyor sizleri ve satılığa çıkarıyor yeri

ortaklar harici,dışardanda ihaleye girilebilirmi

aslan
28-08-2024, 10:43

İlk önce mahkeme ortaklardan alan varsa onlara soruyor alıcı varmı diye kendi aralarında ihale yapılıyor sonra hiç kimse almazsa hissedarlar daha sonra ilan tabliğ ediliyor ve herkes satın alabilir

brv
28-08-2024, 11:31

Bu tarz ilanları kovalayıp ucuza yer kovalayan insanlar mevcut.
Genelde aile içinde bir tık daha varlıklı/isteyen kişi alıyor, yoksa ihale ile satılıyor.

RafetAraç
28-08-2024, 23:45
Selam

merhabalar hocam. bizede bugün izalei şuyudan yani sulh mahkemesinden yerlerin değerini gösteren kağıtlar geldi ptt ile. acaba satılığa ne zaman çıkar bu süreçten sonra ?

brv
29-08-2024, 07:23
Değere itiraz eden çıkarsa süreç biraz daha uzar,
Edevlet üzerinden size açılan mahkemeleri takip edebilirsiniz oradan ilgili portallara yönlendiriyor,
Takip sorunu yaşamamak adına avukat tutun bence, basit bir hatadan dolayı canınız yanmasın,

aslan
29-08-2024, 10:17
merhabalar hocam. bizede bugün izalei şuyudan yani sulh mahkemesinden yerlerin değerini gösteren kağıtlar geldi ptt ile. acaba satılığa ne zaman çıkar bu süreçten sonra ?

İlgili cevabı arkadaş aşağıda belirtmiş

mikelazi
29-08-2024, 10:26
Bu tarz ilanları kovalayıp ucuza yer kovalayan insanlar mevcut.
Genelde aile içinde bir tık daha varlıklı/isteyen kişi alıyor, yoksa ihale ile satılıyor.

duyduğum kadarıyla baya baya kovalayanıda varmış

RafetAraç
01-09-2024, 18:11
Değere itiraz eden çıkarsa süreç biraz daha uzar,
Edevlet üzerinden size açılan mahkemeleri takip edebilirsiniz oradan ilgili portallara yönlendiriyor,
Takip sorunu yaşamamak adına avukat tutun bence, basit bir hatadan dolayı canınız yanmasın,

değere itiraz eden kimse yok zaten değerleme uzmanı yüksek fiyattan değerlemiş yeri

Mivec_4G63
03-09-2024, 08:46
Ortaklığın giderilmesi davasında, mahkeme öncelikle taraf teşkili sağlar. (Tüm taraflara tebligat yaparak tarafların davadan haberdar olmasını sağlar.)
Sonrasında satışa konu yere ilişkin bilirkişi raporu alınır ve dosyadaki taraflara bu rapor tebliğ edilir. Rapora itiraz edilmezse mahkeme satış kararı verir. Dosya satış memurluğuna gider. Satış memurluğu gerekli ihale işlemlerini yaptıktan sonra https://esatis.uyap.gov.tr/main/esatis/index.jsp buradan taşınmazı ilana çıkarır. Bilirkişi raporunda belirtilen bedelin yarısından ihale başlar. İhale bitiminde en yüksek teklifi veren kişi adına taşınmaz tescil edilir.

İhaleye girmeyi düşünenlere not: Bütün emlak, mafya, al sat tayfası ömrünü burada harcar. Kelepire bir yer almak neredeyse imkansızdır.
İhale şartlarını iyi kontrol edin, ihale bedelinin üzerine %10, %20 KDV belirledikleri oluyor. Misal 5 milyona aldığın taşınmaz masraflarıyla 6 milyonu geçiyor. İkinci husus ihaleden aldığın taşınmazda kiracı/mal sahibi olabiliyor. Ona da dikkat etmek lazım.

Oguzhan.Ozturk
03-09-2024, 10:38
Allah yardımcınız olsun öncelikle ;

1-Mahkemeden önce arabuluculuk şartı var , arabulucu aracılığı ile anlaşılırsa mahkeme sürecine gerek kalmaz.
2-Arabulucu ile anlaşamaz iseniz Sulh Hukuk Mahkemesine ( taşınmazın bulunduğu yerdeki ) başvurulur ve dava açılır.
3-Mahkeme taraf teşkilini sağlar öncelikli taşınmazın tapu kaydı, imar durumu, krokisi istenir sonrasında taraf teşkili sağlandığında bilirkişi heyeti bir rapor sunar ve taraflara tebliğ edilir buradaki raporun pek bir önemi yoktur maddi olarak ( diğer maddelerde neden olduğunu yazacağım )
4-Bilirkişi raporu taraflara tebliğ edildikten sonra mahkeme satışın "TÜM TAKYİDATLARLA BİRLİKTE UMUM ARASINDA AÇIK ARTIRMA YOLUYLA SATILARAK ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNE" ya da sizin talebinize ve hakimin takdirine göre SATIŞIN HİSSEDARLAR ARASINDA satılması yolu ile karara bağlanır, bu karar taraflardan biri tarafından "tüm taraflara gerekçeli kararın tebliğ edilmesi talebi ile tebliğe çıkar ancak bunu talep eden kişi bu tebliğ masraflarını karşılamak zorundadır"
5-Tüm taraflara tebligatlar yapıldıktan sonra kararın kesinleştirilmesi ve dosyanın sulh hukuk satış memurluğuna gönderilmesi istenir ve dosya satış memurluğuna tevzi edilir.
6-Satış memurluğunda yine bu işlemler bir nebze sil baştan yapılır, taşınmazın "kıymet takdiri yapılır" ve bu kıymet takdir raporu taşınmazın satış bedelini etkileyen rapordur buna itiraz eder ya da kabul ederseniz , kabul etmezseniz kıymet takdirine itiraz davası açmanız gerekir bu başka bir süreç, eğer değer biçilen rakamlara itirazınız yoksa zaten bir işlem yapmaz iseniz kabul etmiş sayılırsınız.
7-Satış için ilana gidilir ve ilan masrafları vb yatırılır , satışın yapıldığını varsayar isek bu gerekçeli karar tebliği masrafından tutun sulh hukuk mahkemesinde yapılan tüm kalem harcamaları ve satıştaki harcamalar toplanır ve örnek veriyorum 100 hisse ve her hisse 1 pay ise TOPLAM MASRAF / 1 PAY şeklinde yapılarak tüm hissedarlara bölüştürülür ve hisselerinden düşülür, hissedarlardan birinin vergi borcu vb haciz borcunun olması sizi bağlamaz çünkü kendi payı bu durumu karşılar ise o hisseden karşılanır ve biter yoksa zaten yapacak bir şey yok denir ve geçilir. ( burada sıra cetveli yapılır borçlar ona göre sıralanır )

Soracağınız anlamadığınız ya da benim anlatamadığım bir nokta varsa yardımcı olurum ( Sulh Hukuk Mahkemesi Zabıt Katibiyim )

Seneca
29-09-2024, 12:21
Güncel çekeyim.

Arabulucuyu aradım kimse gitmemiş toplantıya sadece 1 kişinin gittiğini söylüyor. Bizi de aramadığı için ben aradım teyit ettim sıkıntı vb olur mu yazmışsınız gelmeyen masrafları öder diye, yok dedi olmaz.

Biz şehir dışında olduğumuz için telefon ile katılacağımızı söyledik ama hiç arayan soran olmadı ve zaten arabulucunun dediği kadarıyla 1 kişi gelmiş.

Burdan sonra sanırsam başvuran taraf sulh hukuk'a gidecek.

Seneca
29-09-2024, 12:23

1-Mahkemeden önce arabuluculuk şartı var , arabulucu aracılığı ile anlaşılırsa mahkeme sürecine gerek kalmaz.
2-Arabulucu ile anlaşamaz iseniz Sulh Hukuk Mahkemesine ( taşınmazın bulunduğu yerdeki ) başvurulur ve dava açılır.
3-Mahkeme taraf teşkilini sağlar öncelikli taşınmazın tapu kaydı, imar durumu, krokisi istenir sonrasında taraf teşkili sağlandığında bilirkişi heyeti bir rapor sunar ve taraflara tebliğ edilir buradaki raporun pek bir önemi yoktur maddi olarak ( diğer maddelerde neden olduğunu yazacağım )
4-Bilirkişi raporu taraflara tebliğ edildikten sonra mahkeme satışın "TÜM TAKYİDATLARLA BİRLİKTE UMUM ARASINDA AÇIK ARTIRMA YOLUYLA SATILARAK ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNE" ya da sizin talebinize ve hakimin takdirine göre SATIŞIN HİSSEDARLAR ARASINDA satılması yolu ile karara bağlanır, bu karar taraflardan biri tarafından "tüm taraflara gerekçeli kararın tebliğ edilmesi talebi ile tebliğe çıkar ancak bunu talep eden kişi bu tebliğ masraflarını karşılamak zorundadır"
5-Tüm taraflara tebligatlar yapıldıktan sonra kararın kesinleştirilmesi ve dosyanın sulh hukuk satış memurluğuna gönderilmesi istenir ve dosya satış memurluğuna tevzi edilir.
6-Satış memurluğunda yine bu işlemler bir nebze sil baştan yapılır, taşınmazın "kıymet takdiri yapılır" ve bu kıymet takdir raporu taşınmazın satış bedelini etkileyen rapordur buna itiraz eder ya da kabul ederseniz , kabul etmezseniz kıymet takdirine itiraz davası açmanız gerekir bu başka bir süreç, eğer değer biçilen rakamlara itirazınız yoksa zaten bir işlem yapmaz iseniz kabul etmiş sayılırsınız.
7-Satış için ilana gidilir ve ilan masrafları vb yatırılır , satışın yapıldığını varsayar isek bu gerekçeli karar tebliği masrafından tutun sulh hukuk mahkemesinde yapılan tüm kalem harcamaları ve satıştaki harcamalar toplanır ve örnek veriyorum 100 hisse ve her hisse 1 pay ise TOPLAM MASRAF / 1 PAY şeklinde yapılarak tüm hissedarlara bölüştürülür ve hisselerinden düşülür, hissedarlardan birinin vergi borcu vb haciz borcunun olması sizi bağlamaz çünkü kendi payı bu durumu karşılar ise o hisseden karşılanır ve biter yoksa zaten yapacak bir şey yok denir ve geçilir. ( burada sıra cetveli yapılır borçlar ona göre sıralanır )

Soracağınız anlamadığınız ya da benim anlatamadığım bir nokta varsa yardımcı olurum ( Sulh Hukuk Mahkemesi Zabıt Katibiyim )

Hocam çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için çok faydalı oldu. Bir sorum olacak.

Şimdi mesela 10 tane tarla var diyelim, 10 tanesini de tek seferde arabulucuya ve sonrasında ortaklığın giderilmesine çıkartabiliyor muyuz? Yoksa her birini tek tek mi çıkartmak gerekiyor?

Oguzhan.Ozturk
01-10-2024, 13:18
10 taşınmaz içinde başvurabilirsiniz, şehirlerinin farklı olmasının pek bir önemi yok sadece şuna dikkat edin örnek veriyorum Kağıthane'de bir arsa var Cağlayan adliyesine açtınız davayı geriye kalan 9 tarla Rize ilinde hiç önemli değil dava devam eder 9 taşınmaz için talimat yazılır onlar oradan bilirkişi raporu alır ana dosyaya döner ama siz Kağıthane ve Rize'de olan bir taşınmaz için gidip Anadolu adliyesinde (Kartal)'da açamazsınız yetkisizlik kararı verirler..

free-hifi
02-10-2024, 07:02
10 taşınmaz içinde başvurabilirsiniz, şehirlerinin farklı olmasının pek bir önemi yok sadece şuna dikkat edin örnek veriyorum Kağıthane'de bir arsa var Cağlayan adliyesine açtınız davayı geriye kalan 9 tarla Rize ilinde hiç önemli değil dava devam eder 9 taşınmaz için talimat yazılır onlar oradan bilirkişi raporu alır ana dosyaya döner ama siz Kağıthane ve Rize'de olan bir taşınmaz için gidip Anadolu adliyesinde (Kartal)'da açamazsınız yetkisizlik kararı verirler..

Bende bir şey danışmak istiyorum, dedemin babasından kalan 8 tarla ve 1 tane amcalarım ve evimizin olduğu 2 dönüm arsa var. Dedem zamanında kardeşlerinden imza alarak ev yerini üstüne almadı kimsede sorgulamıyordu ama babamın amcaoğluna v.d. nden haciz gelince vergi dairesi ortaklığı giderme davası açtı bunun borcunu alacak diğerlerine yerlerin parasını verecek. Bu diğer hissedarlar arasında milyonluk olacağız kafası yarattı. Şu an 66 kişi var 2 senedir sürüyor borç sahibi borcu taksitlendirdi ama mahkeme v.d. taksidi bitene kadar davayı sürdürecek. Şahsın kendi ve eşi üstüne yerleri varken neden mahkeme bütün miras yerlerine el attı? Bu süreçte tarlalar satışa çıksın evin yerine dokunulmasın diye bir talebimiz dikkate alınır mı ?

Oguzhan.Ozturk
02-10-2024, 10:13
Bende bir şey danışmak istiyorum, dedemin babasından kalan 8 tarla ve 1 tane amcalarım ve evimizin olduğu 2 dönüm arsa var. Dedem zamanında kardeşlerinden imza alarak ev yerini üstüne almadı kimsede sorgulamıyordu ama babamın amcaoğluna v.d. nden haciz gelince vergi dairesi ortaklığı giderme davası açtı bunun borcunu alacak diğerlerine yerlerin parasını verecek. Bu diğer hissedarlar arasında milyonluk olacağız kafası yarattı. Şu an 66 kişi var 2 senedir sürüyor borç sahibi borcu taksitlendirdi ama mahkeme v.d. taksidi bitene kadar davayı sürdürecek. Şahsın kendi ve eşi üstüne yerleri varken neden mahkeme bütün miras yerlerine el attı? Bu süreçte tarlalar satışa çıksın evin yerine dokunulmasın diye bir talebimiz dikkate alınır mı ?

Tamamen hazine vekilinin işgüzarlığı ama ona da yukarıdan nasıl bir emir geliyor bilemeyiz, dese ki avukat şu ada şu parselden feragat ediyoruz , şu ada şu parsel satılsın onun üzerinden devam eder sıkıntı olmaz.

driver_can
19-10-2024, 10:58
Benimde bir sorum olacaktı.3 hisseli bir daire var.Annem,teyzem ve dayımın üstüne babadan kalma.Annem baba evidir diye hissesini yabancıya satmak istemiyor.Dayımda 35 sene bedavadan oturdu kimseye 5 kuruş kira vermedi.Dedem ile ananem vefat edince evi boşalttı.İnada bindirdi evi kiraya verdirmedi.Satmadı da.Hissesini ben almak istiyorum,gurur yapıyor hisseyi vermiyor.Teyzem hissesini satıyor.Teyzemden hissesini alsak.Dava açsam dayımın hissesini öncelikli olarak yine bizim alma hakkımız var mı ?Ben güzellikle gelin emlakçı çağıralım ne kadarsa değeri o rakama alayım diyorum.Ama kızları dolduruşa getiriyor biz çıktık o evden verme diye babalarını dolduruşa getiriyorlar.Halbuki biz ya kirasını verin yada satın alın evi diye teklifte bulunduk.Onlar hiçbirşey vermeden oturmaya devam etmek istediler.

brv
21-10-2024, 09:28
Teyzenin hissesini almadan da izale-i şuyu yapabilirsiniz. Otomatik olarak var olan tüm hissedarları kapsıyor zaten.
Belirlenen rayiç bedel üzerinden öncelik genellikle hissedarlara ait, ama ödeyebileceğinizden yüksek bir rakam çıkarsa bu sefer evin ihale ile satılma tehlikesi de var.
Dayı'yı ikna etseniz kızları sorun çıkaracak, yıllar boyunca problem olacak bir yer , ileride değerlenme vs ihtimali yoksa eğer bir an önce satın kurtulun bence, ( kentsel dönüşüm vs )
Zamanında halam'dan hissesini satmasını istedik bizden 1 milyon TL istedi, 2 ay sonra abi hisseni bana 200k'e satar mısın diye aradı :)
6 yıldır bomboş duruyor ev :)

driver_can
21-10-2024, 11:10
Teyzenin hissesini almadan da izale-i şuyu yapabilirsiniz. Otomatik olarak var olan tüm hissedarları kapsıyor zaten.
Belirlenen rayiç bedel üzerinden öncelik genellikle hissedarlara ait, ama ödeyebileceğinizden yüksek bir rakam çıkarsa bu sefer evin ihale ile satılma tehlikesi de var.
Dayı'yı ikna etseniz kızları sorun çıkaracak, yıllar boyunca problem olacak bir yer , ileride değerlenme vs ihtimali yoksa eğer bir an önce satın kurtulun bence, ( kentsel dönüşüm vs )
Zamanında halam'dan hissesini satmasını istedik bizden 1 milyon TL istedi, 2 ay sonra abi hisseni bana 200k'e satar mısın diye aradı :)
6 yıldır bomboş duruyor ev :)

ev kadıköy yıldızbakkal'da 50 yıllık bina 2.kat asansör yok.Sokakta bunun olduğu sıradaki tüm evler bitişik nizam.Sanırım mütahitin hepsine girmesi lazım.Oturanlar yaşlı arka daireler 3+1 önler 2+1 bu sefer dairem bölünecek diye anlaşmazlık çıkacak.O kadar yaşlı insana kabul ettirip birde onlara ödeme yapmaya kabul ettirmekte ayrı dert.Kentsel işi o kısım için yakın tarihte olmaz sanırım.Benim derdim kendi rızasıyla değeri neyse satması.

driver_can
21-10-2024, 11:26
Davada ihaleye çıkmadan hissedarlardan biri bile hissedarlar için ihale değil dışarıya da açık olsun derse bu sefer e ihale üzerinden ihaleye çıkıyormuş herkese açık olarak.Birde bot hesaplar oluyormuş biz ne teklif etsek son saniye 1000 TL fazlasını teklif edip satın alımı gerçekleştiriyorlarmış.Böyle de riskleri var ortaklığı bozum davası açıp evi satışa çıkartmanın.Tabi avukat masrafı,onun bu satıştan komisyon istemesi.Bu davanın 2-3 yıl sürecek olması da cabası.Hisseleri al diyoruz almıyor,hisseni sat diyoruz satmıyor.İçinden çıkılmaz bir durum.Ve gerçekten de ihtiyacı var satışından gelecek paraya.

brv
21-10-2024, 11:28
ev kadıköy yıldızbakkal'da 50 yıllık bina 2.kat asansör yok.Sokakta bunun olduğu sıradaki tüm evler bitişik nizam.Sanırım mütahitin hepsine girmesi lazım.Oturanlar yaşlı arka daireler 3+1 önler 2+1 bu sefer dairem bölünecek diye anlaşmazlık çıkacak.O kadar yaşlı insana kabul ettirip birde onlara ödeme yapmaya kabul ettirmekte ayrı dert.Kentsel işi o kısım için yakın tarihte olmaz sanırım.Benim derdim kendi rızasıyla değeri neyse satması.

Olayın her iki yönünü de hem kendi ailemden hem de eşimin ailesinde aleyhte kalabilecek şekilde yaşadım, Allah uzun ömür versin ama ilerde de yaşayacağım gibi,
Bugün verilen sözler yarına unutulacağı için en temizi şimdiden yasal süreci başlatmak. İzale-i şuyu devam ederken de evin satışını gerçekleştirebilirsiniz, hissedarların hepsinin onaylaması yeterli,

Seneca
12-12-2024, 20:15
Bir güncel çekeyim.

Şimdi dün akrabalardan birisi aradı; davayı açan kişi paylarını karşı tarafa sattı davadan feragat etti diyor. Bizede teklifleri dalga geçer gibi 2025 sonuna kadar süre istemişler bugün satılan fiyatı teklif ediyorlarmış :) Dava açmayın lütfen falan filan acındırmışlar anladığım kadarıyla korktukları kaçtıkları bir şey var bu taşınmazlar vb hakkında.

Web tapudan kontrol ettim önce karşı taraf pay temliki yapmış kendi aralarında anlaşmışlar anladığım kadarıyla bir kişide toplamışlar payları. Daha sonra bu davayı açan kişiyle anlaşıp onun payını satın almışlar yine o bir kişinin üzerine olacak şekilde.

Araştırdım soruşturdum hissedarlardan birisi bile devam etmesini isteyip duruşmaya katılırsa devam edebiliyormuş dava. Ama ben dava kapanırsa bile tüm parselleri tekrardan davaya çıkartacağım. Aslında istediğim de bu yönde kendim açmak istiyorum sıfırdan.

Bu konu hakkında tavsiyelerinizi alabilir miyim? Dava kapanırsa avukat tutup tüm parselleri çıkartmayı düşünüyorum ortaklığın giderilmesine. Çünkü bu davayı açan kişi bir kısmını çıkartmıştı.

RafetAraç
12-12-2024, 22:45

tekrardan merhabalar. acaba satış işlemi bu durumda olan bi dava için ne kadar zaman içerisinde gerçekleşir sizce ?
https://hizliresim.com/6wz9av5

RafetAraç
12-12-2024, 22:46
tekrardan merhabalar. acaba satış işlemi bu durumda olan bi dava için ne kadar zaman içerisinde gerçekleşir sizce ?
https://hizliresim.com/6wz9av5

https://i.hizliresim.com/6wz9av5.jpg (https://hizliresim.com/6wz9av5)

Oguzhan.Ozturk
17-12-2024, 09:14
Bu durumda derken hangi durumda ? Ancak standartlarda ilerleyen bir satış dosyası başlangıçtan itibaren 1 sene içerisinde sonlanır. ( Yurtdışı vatandaşları, tebligatı vb vb yok ise, kıymet takdirine itiraz edilmez ise )

Seneca
15-01-2025, 21:56

Hocam tekrar merhabalar,

Davayı açan kişi hisselerini birkaç kişiye satmış ve davadan feragat dilekçesi vermiş. Dün ilk duruşma vardı, alan taraflarda feragat yönünde cevap vermiş. Dava red edilmiş. Davayı açan kişi ilk etapta 1 tarlayı sonra birkaç tarlayı daha çıkartmıştı. İkinci açtığı dava için arabulucu geçenlerde aramıştı. Şimdi ilk dava red edildiğine göre ikinci dava açılacak mı yoksa arabulucudan sonra direkt olarak feragattan dolayı duruşmaya geçmeden red mi edilecek yoksa onunda mı ilk duruşması görülüp red edilecek?

İkinci ve asıl sormak istediğim konu şu: Bu şahıs hissesini satıp çekildi. Fakat biz kendimiz tüm tarlalar için avukat tutup tekrar izalei şuyu davası açmak istiyoruz. Bunun için engel var mıdır? Yani dava red edildi vb bekleme süresi gibi herhangi bir kısıt var mıdır? Yoksa eğer bunlarla uğraşmadan kendimiz ortaklığın giderilmesi yoluna gitmek istiyoruz. Bir de ikinci davadan da red gelmesini beklememiz gerekir mi bizim bu davayı açmak için?

Oguzhan.Ozturk
16-01-2025, 08:04
Hocam tekrar merhabalar,

Davayı açan kişi hisselerini birkaç kişiye satmış ve davadan feragat dilekçesi vermiş. Dün ilk duruşma vardı, alan taraflarda feragat yönünde cevap vermiş. Dava red edilmiş. Davayı açan kişi ilk etapta 1 tarlayı sonra birkaç tarlayı daha çıkartmıştı. İkinci açtığı dava için arabulucu geçenlerde aramıştı. Şimdi ilk dava red edildiğine göre ikinci dava açılacak mı yoksa arabulucudan sonra direkt olarak feragattan dolayı duruşmaya geçmeden red mi edilecek yoksa onunda mı ilk duruşması görülüp red edilecek?

İkinci ve asıl sormak istediğim konu şu: Bu şahıs hissesini satıp çekildi. Fakat biz kendimiz tüm tarlalar için avukat tutup tekrar izalei şuyu davası açmak istiyoruz. Bunun için engel var mıdır? Yani dava red edildi vb bekleme süresi gibi herhangi bir kısıt var mıdır? Yoksa eğer bunlarla uğraşmadan kendimiz ortaklığın giderilmesi yoluna gitmek istiyoruz. Bir de ikinci davadan da red gelmesini beklememiz gerekir mi bizim bu davayı açmak için?

Normalde mahkeme size feragati kabul edip etmediğinizi yani davaya devam edip etmediğinizi sormakla yükümlü ama sanırım sehven direk feragati kabul edip işlem yapmışlar, hali hazırda dava dahi olsa açmanızda bir engel yok sadece aynı taşınmazları ilgilendirdiği için davaları birleştirirler, onlar arabuluculuğu yapmış zaten bekleyin 2. dava açılacak mı bakın yoksa siz açarsınız ve mahkemeden davalıdır şerhi konmasını talep edin ki mahkemeye sormadan hiç bir hissedar kafasına göre satıp davayı uzatmasın.