Orijinalini görmek için tıklayınız : Engelli araç alımı hk.
Selamlar,
Yakın zamanda engelli raporu ile araç alımı yapan varsa eğer işlemler hk. bilgilendirme rica edecektim. Birinci derecede akraba üzerinden alınacaktır. Engelli raporu dışında istenen belge vb. var mıdır? Rapor ile araç bayisine gidip direkt alabiliyor muyuz? Normal araç alımından herhangi bir farkı var mıdır?
Geçmişte markaların sitesinde engelli indirimli fiyatlar yoktu fakat şimdi çoğu markada engelli indirimli fiyatlar vb. detaylıca yazıyor. Bu durum iyi olmuş eskiden bayiden hesaplattırıyorduk fiyat bir türlü doğru hesaplanmıyordu.
Barkodlu karekodlu rapor var ise direk bayiye gidip işlemleri başlatabilirsiniz satış fiyatını 1.8e bölerseniz kaba hesap rakamı bulursunuz%90 üzeri ortopedik engelsiz için konuşuyorum normal alımdan farkı bi vergi dairesi işi var geri kalan notere gidip satışı alıyorsunuz önemli olan vergi dairesi kısmı o kısmı geçtikten sonra bi problem yok noterde aracı kullanıcak yanlış hatırlamıyorsam max3 kişi yazılıyor ruhsata
Merhaba
%90 ve üstü rapor var ise
rapor sahibi ile aracı kullanacak 1.derece kan akrabalarından aynı ilde ikamet eden 3 kişi vergi dairesine isim yazdırabiliyor.
Rapor sahibinin rahatsızlıkları arasındda zihinsel-ruhsal durum yok ve rapor sahibi vekalet verebiliyorsa süreç basit.
Aracı almak için bayiye gidiyorsunuz
rapor, raporlu kişinin kimliği, raporlu kişi ve aracı kullanmak için isim verilecek kişilere ait aile bağını gösteren vukuatlı nufus kayıt örneği yeterli
bayide bir taahhütname dolduruluyor rapor sahibi ve kullanacak kişiler imza atıyor
ödemelerin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gerekiyor, aksi durumda %5 veraset vergisi de ödeniyor.
rahatsızlıklar arasında zihinsel vs durum varsa vasi kararı ve bu karara ek araç alım kararı gerekli.
Süreç küçük şehirlerde 3 iş gününde biter.
torun 1.dereceye girmiyor yeğen kuzen vs de aynı şekilde.
Merhaba
%90 ve üstü rapor var ise
rapor sahibi ile aracı kullanacak 1.derece kan akrabalarından aynı ilde ikamet eden 3 kişi vergi dairesine isim yazdırabiliyor.
Rapor sahibinin rahatsızlıkları arasındda zihinsel-ruhsal durum yok ve rapor sahibi vekalet verebiliyorsa süreç basit.
Aracı almak için bayiye gidiyorsunuz
rapor, raporlu kişinin kimliği, raporlu kişi ve aracı kullanmak için isim verilecek kişilere ait aile bağını gösteren vukuatlı nufus kayıt örneği yeterli
bayide bir taahhütname dolduruluyor rapor sahibi ve kullanacak kişiler imza atıyor
ödemelerin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gerekiyor, aksi durumda %5 veraset vergisi de ödeniyor.
rahatsızlıklar arasında zihinsel vs durum varsa vasi kararı ve bu karara ek araç alım kararı gerekli.
Süreç küçük şehirlerde 3 iş gününde biter.
%90 üzeri zihinsel engellilik söz konusu hocam. Vasi kararımız mevcut. O zaman sulh hukuktan araç alım kararı çıkartmak gerekecek anladığım kadarıyla. Zihinsel engellilik durumunda da mı ödemenin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gereklidir?
Barkodlu karekodlu rapor var ise direk bayiye gidip işlemleri başlatabilirsiniz satış fiyatını 1.8e bölerseniz kaba hesap rakamı bulursunuz%90 üzeri ortopedik engelsiz için konuşuyorum normal alımdan farkı bi vergi dairesi işi var geri kalan notere gidip satışı alıyorsunuz önemli olan vergi dairesi kısmı o kısmı geçtikten sonra bi problem yok noterde aracı kullanıcak yanlış hatırlamıyorsam max3 kişi yazılıyor ruhsata
Bizdeki rapor yanlış hatırlamıyorsam barkodlu karekodlu değildi. Yani 5-6 yıl önce falan çıkartılmıştı tam hatırlayamıyorum bakmam lazım. Eğer karekod yoksa ayrı bir süreç mi var acaba?
Bizdeki rapor yanlış hatırlamıyorsam barkodlu karekodlu değildi. Yani 5-6 yıl önce falan çıkartılmıştı tam hatırlayamıyorum bakmam lazım. Eğer karekod yoksa ayrı bir süreç mi var acaba?
Evet her türlü ödemenin raporlu kişiden gelmesini istiyor vergi dairesi
hesabı yoksa ek karar başvurusunda talebinize hesap açmaya ve ödeme yapmaya diye izin yazdırın.
Jön Türk
08-07-2024, 07:45
%90 üzeri zihinsel engellilik söz konusu hocam. Vasi kararımız mevcut. O zaman sulh hukuktan araç alım kararı çıkartmak gerekecek anladığım kadarıyla. Zihinsel engellilik durumunda da mı ödemenin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gereklidir?
Özel gereksinimli birey kaç yaşında ?
Zihinsel engel mevcut ise ben olsam hiç düşünmezdim ötv muafiyetli araç almayı.
Zihinsel engel mevcut ise ben olsam hiç düşünmezdim ötv muafiyetli araç almayı.
Neden merak ettim ?
Neden merak ettim ?
Engelli bireyin vasisi olmanız gerekiyor, her konuda mahkeme ile muhatap oluyorsunuz, suistimal olmadığına dair her işlemde mahkemeyi ikna etmek durumunda kalıyorsunuz, aracın bedeli vasiden alınmış olsa bile araç alırken engellinin parası sayıldığından aracın süresi dolup sattığınızda araç bedeline engelli adına mahkeme kararınca bloke konuluyor ve engelli adına harcayacağınızı mahkemeyi ikna etmeden kullanamıyorsunuz. Bunun gibi meşakkatli bir çok bürokratik sebep nedeniyle ben tercih etmezdim, ötv'siz fiyatla alabileceğim 2. el bir araçla ihtiyacımı giderme yoluna giderdim.
Engelli bireyin vasisi olmanız gerekiyor, her konuda mahkeme ile muhatap oluyorsunuz, suistimal olmadığına dair her işlemde mahkemeyi ikna etmek durumunda kalıyorsunuz, aracın bedeli vasiden alınmış olsa bile araç alırken engellinin parası sayıldığından aracın süresi dolup sattığınızda araç bedeline engelli adına mahkeme kararınca bloke konuluyor ve engelli adına harcayacağınızı mahkemeyi ikna etmeden kullanamıyorsunuz. Bunun gibi meşakkatli bir çok bürokratik sebep nedeniyle ben tercih etmezdim, ötv'siz fiyatla alabileceğim 2. el bir araçla ihtiyacımı giderme yoluna giderdim.
Haftada 1-2 tane yapıyorum benzer işlemleri.
Mahkemeye Vasi tayini için başvuruyorsunuz. Zaten bakmakla yükümlü olduğunuz bir birey varsa özel durumu olan mecbur vasi tayini gerekli.
Sonrasında araç alımı için ek karar başvurusunda bulunuyorsunuz. Bu kararı 1 günde alabilene de denk geldim. 15-20 günde alabilene de denk geldim. Çok zorlaşan bir süreç değil. Zorlu bir hakime denk gelmediğiniz sürece öyle bir özel durum ispatı gerekmedi kimsede.
Haftada 1-2 tane yapıyorum benzer işlemleri.
Mahkemeye Vasi tayini için başvuruyorsunuz. Zaten bakmakla yükümlü olduğunuz bir birey varsa özel durumu olan mecbur vasi tayini gerekli.
Sonrasında araç alımı için ek karar başvurusunda bulunuyorsunuz. Bu kararı 1 günde alabilene de denk geldim. 15-20 günde alabilene de denk geldim. Çok zorlaşan bir süreç değil. Zorlu bir hakime denk gelmediğiniz sürece öyle bir özel durum ispatı gerekmedi kimsede.
En başta da söylediğim gibi şahsi fikrimdir.
Oguzhan.Ozturk
23-07-2024, 15:18
Araç alındıktan sonra parası %101 size ait olsa dahil kullanım harici hakkınız yok, vasisi varsa anlaşamazsanız yine sıkıntı olur size ben olsam 1. derece yakınınız değilse vefat durumunda o araç size kalmayacaksa almazdım.
Araç alındıktan sonra parası %101 size ait olsa dahil kullanım harici hakkınız yok, vasisi varsa anlaşamazsanız yine sıkıntı olur size ben olsam 1. derece yakınınız değilse vefat durumunda o araç size kalmayacaksa almazdım.
Zaten amacına hizmet etmeyecekse, raporlu kişiye fayda sağlamayacaksa. Sadece araç sahibi olup ileride araç bana kalsın mantığında olanların almaması gerekir.
Oguzhan.Ozturk
24-07-2024, 08:51
Zaten amacına hizmet etmeyecekse, raporlu kişiye fayda sağlamayacaksa. Sadece araç sahibi olup ileride araç bana kalsın mantığında olanların almaması gerekir.
Mahkemeler engellenin etinden sütünden faydalanmak isteyen vatandaş ile dolu, Sulh Hukuk Mahkemesinde çalışıyorum 2. arabaya izin vermedik diye ortalığı yıkan mı ararsın, beddua edenimi ararsın, civic alıp bebesinin altına veren neler neler... sonrada bi munzur çıkıyor miras hakkı diye bunlar gelip mahkemede ağlıyor ona tutuluyoruz..
Oğuzhan hocam merhabalar, vasi konusunda bir soru sormak istiyorum. Biliyorsunuz eğer engellinin anne veya babası ise söz konusu kişi bu durumda velayet hükümleri geçerli oluyor ve veli olarak geçiyor vasi değil. Bu tarz bir durum söz konusu olursa eğer herhangi bir izin almadan direkt olarak bayiye gidilip araç alınabilir mi?
Oguzhan.Ozturk
06-12-2024, 08:42
Oğuzhan hocam merhabalar, vasi konusunda bir soru sormak istiyorum. Biliyorsunuz eğer engellinin anne veya babası ise söz konusu kişi bu durumda velayet hükümleri geçerli oluyor ve veli olarak geçiyor vasi değil. Bu tarz bir durum söz konusu olursa eğer herhangi bir izin almadan direkt olarak bayiye gidilip araç alınabilir mi?
Hocam normal şartlarda dediğiniz gibi vasi olarak değil 18 yaş üstü dahi olsa veli olarak atanır, ama bayiler bazen problem çıkarabiliyor bu durumlarda izin için gittiğinizde mahkeme hakimi ek karar ile izin vermek yerine aile mahkemesine gönderebilir..
Yeni yönetmelik değişikliği hayırlı olsun.
%90 ve üzeri raporlarla alınan araçları kullancak kişilerin sayısı 3'ten 2'ye düştü.
Araç kullanıldığı zaman araçta engelli kişinin bulunması şartı getirildi. Engelli bulunmadan kullanıldığı ve tespit edildiği takdirde defterdarlığa bildirim yapılacak, bu da başta ödenmeyen ötv'nin geri alınmasının önünü açacak.
Her sene bu ötv muafiyeti ile alakalı bir şeyler çıkarıp yayınlıyorlar ama kimlere danışıyorlar, kimler nasıl hazırlıyor bunları anlamıyorum, hep bir şeyler belirsiz, eksik kalıyor. Tek sefer de doğru düzgün soru işareti bırakmayan bir yönetmelik çıkaramadılar gitti. Şimdi engelli olmadan kullanılamaması güzel bir güncelleme oldu, suistimallerin önünü önemli ölçüde kesecektir lakin şeffaf şekilde yönetilip, denetlenip, uygulandığı taktirde. Fakat, aracın servise, muayeneye vb. yerlere gitmesi gerektiği durumlarda engelli bireyi de oradan oraya sürüklemeden nasıl bir yol alınacak bu gibi durumlar açıklanamamış.
Yeni yönetmelik değişikliği hayırlı olsun.
%90 ve üzeri raporlarla alınan araçları kullancak kişilerin sayısı 3'ten 2'ye düştü.
Araç kullanıldığı zaman araçta engelli kişinin bulunması şartı getirildi. Engelli bulunmadan kullanıldığı ve tespit edildiği takdirde defterdarlığa bildirim yapılacak, bu da başta ödenmeyen ötv'nin geri alınmasının önünü açacak.
Her sene bu ötv muafiyeti ile alakalı bir şeyler çıkarıp yayınlıyorlar ama kimlere danışıyorlar, kimler nasıl hazırlıyor bunları anlamıyorum, hep bir şeyler belirsiz, eksik kalıyor. Tek sefer de doğru düzgün soru işareti bırakmayan bir yönetmelik çıkaramadılar gitti. Şimdi engelli olmadan kullanılamaması güzel bir güncelleme oldu, suistimallerin önünü önemli ölçüde kesecektir lakin şeffaf şekilde yönetilip, denetlenip, uygulandığı taktirde. Fakat, aracın servise, muayeneye vb. yerlere gitmesi gerektiği durumlarda engelli bireyi de oradan oraya sürüklemeden nasıl bir yol alınacak bu gibi durumlar açıklanamamış.
Plakalardan engelli işareti kaldırıldı galiba birkaç yıl önce. Kalsaydı polis örnekleme usulü çevirip, kontrol yapabilirdi isterse.
Şimdi engelli olmadan kullanılamaması güzel bir güncelleme oldu, suistimallerin önünü önemli ölçüde kesecektir lakin şeffaf şekilde yönetilip, denetlenip, uygulandığı taktirde. Fakat, aracın servise, muayeneye vb. yerlere gitmesi gerektiği durumlarda engelli bireyi de oradan oraya sürüklemeden nasıl bir yol alınacak bu gibi durumlar açıklanamamış.
Haneye bir araba alınmış, belki tüm para oraya yatırılmış, yeri gelir akşam çaya kahveye de çıkarsın, hak sahibi insan için ayrı, diğerleri için ayrı bir araba mı olacak, alınacak?
Usulsüz kart almayı ortadan kaldırsınlar yeter başka düzenleme yapmaya gerek yok,
turboman
09-12-2024, 09:28
Yıllar önce benim bi arkadaş vardı dedesinin üzerine engelli aracı c4 almışlardı ama dedesi başka şehirde idi bunlarda normal araba gibi kullanıyorlar çoğu yere otoparka ücretsiz giriyorlar bunlar gibileri için iyi bir düzenleme ancak arabayı engelli kişi içinde olmadan kullanamıyacak olması saçma olmuş
Haneye bir araba alınmış, belki tüm para oraya yatırılmış, yeri gelir akşam çaya kahveye de çıkarsın, hak sahibi insan için ayrı, diğerleri için ayrı bir araba mı olacak, alınacak?
Usulsüz kart almayı ortadan kaldırsınlar yeter başka düzenleme yapmaya gerek yok,
Şimdi şunu ayırt etmekte fayda var, araç hane halkının değil, hane halkına alınmıyor. Araç engellinin... Devlet diyor ki, engelli birey araç alırsa bazı muafiyetler uygularım, ötv almam ama benim belirlediğim şartlar sağlanırsa. Tabii ki çay içmeye gidilebilir, gezmelere tozmalara vs. vs. Engelli birey de gezecekse, o çayı içecekse hiç bir problem yok, birlikte gezilir, birlikte çay içilir. Diğer türlüsü suistimale girer. Yukarıda da bahsedilmiş, bu ülkede sahip olduğu aracın yüzünü görmeyen hatta aynı şehirde bile olmayan o kadar çok engelli bireye şahit olundu ki...
Şimdi şunu ayırt etmekte fayda var, araç hane halkının değil, hane halkına alınmıyor. Araç engellinin... Devlet diyor ki, engelli birey araç alırsa bazı muafiyetler uygularım, ötv almam ama benim belirlediğim şartlar sağlanırsa. Tabii ki çay içmeye gidilebilir, gezmelere tozmalara vs. vs. Engelli birey de gezecekse, o çayı içecekse hiç bir problem yok, birlikte gezilir, birlikte çay içilir. Diğer türlüsü suistimale girer. Yukarıda da bahsedilmiş, bu ülkede sahip olduğu aracın yüzünü görmeyen hatta aynı şehirde bile olmayan o kadar çok engelli bireye şahit olundu ki...
Engelli bireyin tanımı çok geniş, yatalak durumda olan da var, kanser hastası olanda var, her yere gittiğinde nasıl götürecek?
Usülsüz rapor verme zaten olay bitiyor bu kadar basit,
Hanede bir araba varsa mecbur her yere o kullanılacak,
Sadece araba üzerinden çok sığ ve basit düşünüyorsunuz,
Araba alındı diye bağlanan aylığı kesiyor devlet, verdikleri para zaten komik üstüne onu da kesiyorlar, belli başlı ilaçlar dışında eve alınan zorunlu ekstra şeylerin hiçbirini karşılamıyor devlet,
Bu arabayı hakkıyla alan insanların çok rahat bir hayatları olduklarını mı düşünüyorsunuz veya masrafsız,
O hakkı haksız yere almak suistimale girer, arabayı alıp başka şehre göndermek suistimale girer, dışarıya 2 tur atmaya çıkmak değil,
Engelli bireyin tanımı çok geniş, yatalak durumda olan da var, kanser hastası olanda var, her yere gittiğinde nasıl götürecek?
Usülsüz rapor verme zaten olay bitiyor bu kadar basit,
Hanede bir araba varsa mecbur her yere o kullanılacak,
Sadece araba üzerinden çok sığ ve basit düşünüyorsunuz,
Araba alındı diye bağlanan aylığı kesiyor devlet, verdikleri para zaten komik üstüne onu da kesiyorlar, belli başlı ilaçlar dışında eve alınan zorunlu ekstra şeylerin hiçbirini karşılamıyor devlet,
Bu arabayı hakkıyla alan insanların çok rahat bir hayatları olduklarını mı düşünüyorsunuz veya masrafsız,
O hakkı haksız yere almak suistimale girer, arabayı alıp başka şehre göndermek suistimale girer, dışarıya 2 tur atmaya çıkmak değil,
Şimdi konumuz ve platformumuz otomobiller olduğu için ben o konuda görüşlerimi yazıya döktüm, suistimaller yüzünden bu uygulamayı desteklediğimi dile getirdim, şahsi görüşümdür. Aynı zamanda otomobil ve muafiyet konusunda daha nitelikli, daha kapsamlı yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine inanan biriyim.
Bahsettiğiniz diğer konulara gelirsek eğer onların da buranın konusu olduğunu düşünmüyorum. Engel ve engellilik üzerine düşüncelerimin, tecrübelerimin, bilgi birikiminin sığ ve basit ya da derin ve karmaşık olduğuna emin olun buradan karar veremezsiniz...
Şimdi konumuz ve platformumuz otomobiller olduğu için ben o konuda görüşlerimi yazıya döktüm, suistimaller yüzünden bu uygulamayı desteklediğimi dile getirdim, şahsi görüşümdür. Aynı zamanda otomobil ve muafiyet konusunda daha nitelikli, daha kapsamlı yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine inanan biriyim.
Bahsettiğiniz diğer konulara gelirsek eğer onların da buranın konusu olduğunu düşünmüyorum. Engel ve engellilik üzerine düşüncelerimin, tecrübelerimin, bilgi birikiminin sığ ve basit ya da derin ve karmaşık olduğuna emin olun buradan karar veremezsiniz...
Suistimal veya eksik uygulama konusunda hem fikiriz zaten, ayrı düştüğümüz tek konu çay :)
Sözüm meclisten dışarı, aynı suistimal G plakalarda da var.
Engelli araç alımında yerli otomobil şartı ve 10 yıl şartı getirildi aldığımız bilgiye göre.
Birkan61
26-12-2024, 07:30
Engelli araç alımında yerli otomobil şartı ve 10 yıl şartı getirildi aldığımız bilgiye göre.
Yerlilik olayı için bazı haber kanallarında %20 yerli olacak diye bir durum okudum abi, doğruluk payı nedir bilemiyorum.
Togg harici bir aracın %20'sinin yerli olduğunu tam olarak nasıl hesaplayacaklar onu çözemedim :D
Twitter da Emre Özpeynirci paylaşmış tanıma uyan araçları
Fiat Egea Sedan, Cross, Cross Wagon
Renault Clio, Megane, Duster
Hyundai i10, i20, Bayon
Toyota Corolla, C-HR
Togg T10X
Togg daki ötv avantajı kısıtlı zaten % 10 ötv si var
Bu ötv olayı ciddi suistimal edildi uzun yıllardır çözüm bu mudur değil midir bilemedim ama bir çözüm ihtiyacı olduğu kesin ve netti.
Daha resmi gazetede yayınlanmadı yayınlanana kadar alan alır alamayan için yeni sistemde almak pekte mantıklı durmuyor gibi.
cabrioleter
26-12-2024, 09:07
nasıl mantıklı olmuyor ya? yarı fiyatına clio, megane almak nasıl mantıksız?
Daha resmi gazetede yayınlanmadı yayınlanana kadar alan alır alamayan için yeni sistemde almak pekte mantıklı durmuyor gibi.
Mantıklı mantıksız kısmı suistimal edenler içindi alıp 5 yıl sonra satabilirken iyiydi şimdi 10 yıl beklemek ve de nispeten düşük sınıf araç seçimi zorunluluğu mantığını kaybettiriyor
Allah kimseyi kimsenin yakınını muhtaç etmesin yerim arabasını ötv sini kdv sini..
Bu şekilde bir yöntem tartışılabilir fakat günümüz şartlarında suistimal durumunu oldukça azaltacaktır kanaatindeyim. Muafiyetin kar/zarar oranının hesabını yapanlara 10 yıllık sürenin ve yerli araç şartının çok cazip gelmeyeceğini düşünüyorum. İhtiyacı olan için ise zaten 5 yıl-10 yıl, yerli-yabancı fark etmiyor; sıkıntısına çözüm olsun, bir yerden başka bir yere kolayca gidebilsin, tekerlekli sandalyesini taşıyabilsin yetiyor.
10 yıl hiçbir koşul altında satılamıyor mu?
Bir şekilde ÖTV indirimini yatırıp, araba satılabilir hale getirilemiyor mu?
Getirilebiliyorsa 10 yıl makul bence.
%20 yerlilik oranı ise yoruma açık.
10 yıllık süre içinde başta ödenmeyen ötv ve bundan doğan kdv ödenince ne zaman istenirse satılabiliniyor ya da engelliden engelliye herhangi bir vergi ödenmeden devri yapılabiliniyor yalnız muafiyete neden engel devam etse bile 10 yıllık süre dolmadan tekrar bu haktan yararlanılamıyor.
turboman
27-12-2024, 00:17
Bu gelen maliye bakanı yemin etmiş skilmedik kulak arkası bırakmıyacak daha nelere vergi getirecekler alıştıra alıştıra çıkaracaklar vergi miktarını az tutup ota boka vergi çıkarıyorlar. Kendi ürettiğimiz ürünleri dünyada en pahalıya biz kullanıyoruz,böyle bir vergi sistemini araştırdım başka bir millette görmedim varsada ben bulamadım.
muratburunce
28-12-2024, 08:43
yerlilik oranını %40 yapıp onaylamışlar yasayı 10 yıl dolmadan satsanız bile yeninisi almak için 10 yıl dolması zorunlu 2. hak için
Ortopedik engelli ( aracı kendisi kullanacak ) kişiler için bir sınırlama olmamalı. Ama kim takıyor ki kişilerin özel durumunu.
10 Yıl uzun, hangi araçları alabilceğine sınırlama getirmek gereksiz.
Şuanki sistem eskiden uygulanıyor olsaydı; 2018 yılında Corrolla almış birisi hala aracına biniyor olacaktı, GSR2 paketi ile gelen güvenlik donanımlarına ulaşması için hala 3 senesi vardı.
Adam orta gelirlidir, gitsin Octavia SW alsın veya Karoq - Kodiaq vs alabilsin. ÖTVde max örn: 1mTL indirip yaparım, sen istediğini alabilrsin denmeli bence.
Susistimal varsa suistimal ettirmesinler. Birleri kötü diye, iyilerin başını neden yakıyorlar.
https://x.com/aykiricomtr/status/1873663515694637065?s=46