Orijinalini görmek için týklayýnýz : Araç piyasasý ve genel gidiþat üzerine
kocamanadam
12-09-2024, 08:08
Herkese selamlar,
Yakýn zamanda bir araç alma niyetindeydim, güzel seçenekler var ancak ekonominin gidiþatý ve yüksek faiz sebebiyle þu anlýk erteliyorum. Çok uygun olduðuna inandýðým araçlar bile favorilerde bekliyor. Genel olarak hot hatch bakýyorum.
Sizin için þu anda gidiþat ne yönde, nasýl hareket etmek gerekir. Örneðin þu anda araç almanýz için nasýl bir araç/rakam olmasý gerekir, þartlarýnýz nelerdir? Alacak/satacak herkesin deneyimleri çok deðerli þimdiden teþekkürler
Þuan kimse doðru dürüst araba alýp satmýyor. (Bizim iþlerin hareketi ile doðru orantýlý oluyor satýþlar ) Baktýðýnýz araç 1 milyon üzeri ise pazarlýkta eliniz güçlenir. Krediler yüksek ve rakamlarý az olduðu için aðýrlýklý olarak 300-800 bandý araçlar hýzlý alýnýp satýlýyor. Tutulmayan, alýcýsý az bir araç bakýyorsanýz teklif verin satýcýlara, keyfi satýlý olmayýp, satmak isteyen dönecektir .
Son 1 haftadýr hareket baþlýyor dedirtti ama para pahalý, paranýn pahalý olduðu zamanlarda olmasý gerektiði gibi ticaret yavaþlýyor, ihtiyaç yada mecburiyetse iþlem yapýlýyor.
Ancak insanlarda bu faiz düzeninin devam etmeyeceði görüþü, dövizin hareket edeceði öngörüsü baþlamýþ durumda. Buda otomobil piyasasýna ufakta olsa hareket getirdi.
Aslýnda bu iþin matematiði basit, otomobili ticaret olarak görmeden otomobil alacaksanýz uygun gördüðünüz arabaya pazarlýk edin alýn. Yok ben alýp kar etmeyi planlýyorum düþüncesi ile yola çýkýyorsanýz o zaman otomobil almayýn paranýzý faize koyun ordan kazanýn.
kelalper
12-09-2024, 08:58
Þu dönemde sadece zevk için otomobil alýyorsanýz gerçekten kenarda da çok saðlam getirinizin olmasý gerek ki otomobile baðlayacaðýnýz parayý göz ardý edebiliyorsunuzdur. Yine ayný þekilde mevcut olaný satýp üstüne bir miktar ekleyerek de ayný þekilde zevk için alýyorsanýz durum aynýdýr. Ýhtiyaç içinse o zamanda gidip ihtiyacýnýzý karþýlayacak bir otomobil yani daha uygun fiyatlý otomobillere yönelirsiniz.
babayimben
12-09-2024, 09:13
Tam 1 sene önce satýn aldýðým 2.el clio þu an yaklaþýk ayný fiyatlara alýnabiliyor
Ýhtiyaç ve imkan varsa tam araç alýnacak zaman
Direkt bayi kanalýndan piyasadan bahsedeyim;
Þuan neredeyse her araçtan bulunabiliyor, en azýndan termin süresi max 1 ay
Bazý markalarda faiz destekleri var, çoðu markada zaten liste fiyatýndan indirim var. Bazý markalar nakit indirimi + takas desteði + faiz indirim vs all in yapýyor.
Þuan ticaret dönüyor durmuþ deðil ama yavaþ. Yani tüh þu araç satýlmadý 2 ay oldu durumu yok. Stok devir hýzý max 1 ay,
2.el piyasasý yavaþ. Takasa araç getiren müþteriler verdiðimiz takas fiyatýndan memnun kalmayabiliyor, kendim satacaðým diyerek ilana giriyor. Ýlan süresi 2 ayý geçen çok müþteri var.
Doðru fiyatlama ile 2.el hýzlýca satýþ kazanýyor. Ama üstten fiyat yazayým, þansýmý deneyeyim dönemi deðil.
Standart kredi faizleri çok yüksek, en iyi banka %3,80 falan veriyor ortalama ( Marka kampanyalarý hariç )
2 milyon üstü araçlar kredi olmamasý yada 1.2 milyon üstündeki araçlara %20 / 12 ay kredi olmasý insanlarýn hareket etmesini daha da zorlaþtýrýyor.
Ki 36 ay %50 kredi falan olsa zaten þu faizlerle kredi geri ödemesi anapara x 2,5 falan oluyor.
Son 3 aya girdiðimizde piyasada maddi olarak bir deðiþkenlik yaþanmazsa hareket artar.
Herkes düþüyor vs gibi söylemlerde bulunuyor ama ben ciddi bir düþüþ gözlemleyemedim. Bu aralar Golf 7 piyasasýný takip ediyorum, baþka araçlarda da bu durum geçerli mi bilmiyorum ama, fiyat düþmeyi býrakýn, 2018 Golf'e 2024 modeli ile ayný fiyatý yazan bir çok ilan var. Satýlýyor da galiba ama bana ilginç geldi. Bir tek bizim ülkemizde görülebilecek bir durum galiba.
Şuan kimse doğru dürüst araba alıp satmıyor. (Bizim işlerin hareketi ile doğru orantılı oluyor satışlar ) Baktığınız araç 1 milyon üzeri ise pazarlıkta eliniz güçlenir. Krediler yüksek ve rakamları az olduğu için ağırlıklı olarak 300-800 bandı araçlar hızlı alınıp satılıyor. Tutulmayan, alıcısı az bir araç bakıyorsanız teklif verin satıcılara, keyfi satılı olmayıp, satmak isteyen dönecektir .
Şu an o durumdayım. Ancak araç arayışım hiç de nakitin gücü gibi ilerlemiyor. Millet burnundan kıl aldırmıyor ya da bana denk gelmiyor.
Sti_Ozan
12-09-2024, 09:36
Genel olarak baktýðým S60,S90,520i,420i,A4,C200 gibi arabalarda ilanlarda seçmece anlýk ilanlara göre F/P olan araçlar sürekli olarak satýlýyor.
Yüksek yazanlar ya da yüksekte kalanlar satýlmýyor.
1000 araç varsa 20 araç satýþý var, bunlarda da gerçekten aracýný satmak isteyenler muadillerinin biraz altýna ilan verip satýp çýkýyor haliyle üstte kalan araba da satmýyor.
Talep çok az.
Ayný þekilde premium segment araç satan galerici arkadaþým da piyasanýn çok aðýr olduðu ve nakit yerine sürekli çeklerin piyasada döndüðünü söylüyor.
Ýhtiyacý olan, niyeti olanlar iyi rakamlara þu an araç alabiliyor. 2.5-3M üstü araçlarda nakiti gösterdiðiniz anda çok ciddi güzel indirimler yakalanabiliyor hareket olsun diye.
Genel olarak baktýðým S60,S90,520i,420i,A4,C200 gibi arabalarda ilanlarda seçmece anlýk ilanlara göre F/P olan araçlar sürekli olarak satýlýyor.
Yüksek yazanlar ya da yüksekte kalanlar satýlmýyor.
1000 araç varsa 20 araç satýþý var, bunlarda da gerçekten aracýný satmak isteyenler muadillerinin biraz altýna ilan verip satýp çýkýyor haliyle üstte kalan araba da satmýyor.
Talep çok az.
Ayný þekilde premium segment araç satan galerici arkadaþým da piyasanýn çok aðýr olduðu ve nakit yerine sürekli çeklerin piyasada döndüðünü söylüyor.
Ýhtiyacý olan, niyeti olanlar iyi rakamlara þu an araç alabiliyor. 2.5-3M üstü araçlarda nakiti gösterdiðiniz anda çok ciddi güzel indirimler yakalanabiliyor hareket olsun diye.
Çek-vade konusu bir ara kaybolmuþtu ortadan
þuan nakit 10 milyon teklif edilen araca vadeli 11,5 teklid ediyorlar 3 ay vade
Strich Acht
12-09-2024, 11:12
Sýfýr araç satýþ istatistikleri nedense hiç de durgunluk varmýþ gibi deðil .
Geçmiþe bakýnca geçen seneye göre %20-30 gibi bir daralma beklemek yanlýþ olmazdý.
"Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneði (ODMD) verilerine göre; 2024 yýlý Aðustos ayý otomobil ve hafif ticari araç pazarý 2023 yýlý Aðustos ayýna göre %0,8 artarak 90.134 adet oldu.
2024 Aðustos ayýnda otomobil satýþlarý bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %0,23 artarak 69.288 adet olurken, hafif ticari araç pazarý %2,6 artarak 20.846 adet oldu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarý, 2024 yýlý Ocak-Aðustos döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %0,2 oranýnda artarak 762.152 adet olarak gerçekleþti. Otomobil satýþlarý, 2024 yýlý Ocak-Aðustos döneminde geçen yýla göre %3,0 oranýnda artarak 605.639 adet, hafif ticari araç pazarý ise %9,5 azalarak 156.513 adet oldu."
kocamanadam
12-09-2024, 11:47
Vallahi niyetim 306 gti, clio RS gibi araçlara. Güzel ve makul bütçeli birkaç seçeneðim de var ama bu durumlardan dolayý emin olamýyorum iþte. Clio, polo vs. olsa bu kadar takýlmam ama böyle bir dönemde böyle fuzuli bir iþe girmek saçmalýk maalesef. Ederinden yüzde on on beþ uyguna alsam bile mantýklý oluyor mu emin deðilim :)
Ancak genel yorumlar da çok önemli, belki iþim dolayýsýyla güzel kredi alma þansým olabilir öyle bir fýrsatým olursa deðerlendirmeye çalýþacaðým.
Marka model bazýnda saçma fiyatlar olsa da gerileme mevcut, gerileme olmasa dahi paranýn getirisine göre araçlarýn deðeri azalýyor.
Strich Acht
12-09-2024, 11:55
Þahsen 2018-2019'daki gibi bayilerin elinde önceki yýlýn araçlarýnýn olduðunu görmeden, araç satmak için 40 takla attýklarýný görmeden piyasanýn soðuduðuna inanmam.
Mevcut ekonomi politikasýnýn piyasada hedeflediði soðuma bu tarz bir neticeye varýr. Seneye bu durumu görürüz muhtemelen.
BurakSah
12-09-2024, 12:17
Direkt bayi kanalýndan piyasadan bahsedeyim;
Þuan neredeyse her araçtan bulunabiliyor, en azýndan termin süresi max 1 ay
Bazý markalarda faiz destekleri var, çoðu markada zaten liste fiyatýndan indirim var. Bazý markalar nakit indirimi + takas desteði + faiz indirim vs all in yapýyor.
Þuan ticaret dönüyor durmuþ deðil ama yavaþ. Yani tüh þu araç satýlmadý 2 ay oldu durumu yok. Stok devir hýzý max 1 ay,
2.el piyasasý yavaþ. Takasa araç getiren müþteriler verdiðimiz takas fiyatýndan memnun kalmayabiliyor, kendim satacaðým diyerek ilana giriyor. Ýlan süresi 2 ayý geçen çok müþteri var.
Doðru fiyatlama ile 2.el hýzlýca satýþ kazanýyor. Ama üstten fiyat yazayým, þansýmý deneyeyim dönemi deðil.
Standart kredi faizleri çok yüksek, en iyi banka %3,80 falan veriyor ortalama ( Marka kampanyalarý hariç )
2 milyon üstü araçlar kredi olmamasý yada 1.2 milyon üstündeki araçlara %20 / 12 ay kredi olmasý insanlarýn hareket etmesini daha da zorlaþtýrýyor.
Ki 36 ay %50 kredi falan olsa zaten þu faizlerle kredi geri ödemesi anapara x 2,5 falan oluyor.
Son 3 aya girdiðimizde piyasada maddi olarak bir deðiþkenlik yaþanmazsa hareket artar.
Bence gayet güzel özetlenmiþ durum burada
turboman
12-09-2024, 12:33
Mevcut aracýmý piyasanýn altýnda bir rakama arkadaþýma sattým paranýn üstüne elimdekinide ekleyip faize koydum 2-3 aya zaten zararýmý kapatýrým. Sonrasýnda araba almam, zaten yurtdýþýna gideceðim orda ayný aracýn 15 yaþ gencini alabiliyorum. Tr þartlarýnda araban varsa en azýndan huyunu suyunu biliyorsun binmeye devam edeceksin,yoksa aldýðýn araç heran süpriz yapýp iyi bi masraf açabilir. Araban yoksada allah yardýmcýn olsun iki ucu bklu deðnek.
Vallahi niyetim 306 gti, clio RS gibi araçlara. Güzel ve makul bütçeli birkaç seçeneðim de var ama bu durumlardan dolayý emin olamýyorum iþte. Clio, polo vs. olsa bu kadar takýlmam ama böyle bir dönemde böyle fuzuli bir iþe girmek saçmalýk maalesef. Ederinden yüzde on on beþ uyguna alsam bile mantýklý oluyor mu emin deðilim :)
Ancak genel yorumlar da çok önemli, belki iþim dolayýsýyla güzel kredi alma þansým olabilir öyle bir fýrsatým olursa deðerlendirmeye çalýþacaðým.
Marka model bazýnda saçma fiyatlar olsa da gerileme mevcut, gerileme olmasa dahi paranýn getirisine göre araçlarýn deðeri azalýyor.
Bu konuyu genel 2. el piyasasý durumundan ayýrmak gerek.
Bir kaç ay içerisinde 20 yaþýna girecek bir delikanlý r53 sahibi olarak 10 yaþ üstü tüm araçlar için güncel durumda genellemede bulunacaðým.
1) 2 araç arasýnda 100bin lira fark varsa, pahalý olan iyidir diye bir kavram yok artýk. Bazen ucuzu daha iyi çýkabiliyor. Yakýn zamanda yoðun masraf etmiþ birinin aracý, senelerdir ayný aracý elinde tutan birinden daha yüksek fiyat yazýlmýþ olabilir.
Örnek: r53'ün bana güncel kurlarla maliyeti 1 Milyon (þaka deðil), 900e ilana koysam sadece dalga geçmek için ararlar, ama benimkinin daha düþük kilometresinde JCW kitli 650-700 arasý bir rakama satýldý 2-3 ay önce.
2) Sanayide iþ yaptýrmak oldukça zor. Ýyi garajlar hep dolu, onlar da zor iþlere giriþmek istemiyorlar. Giriþti diyelim, çok yüksek tutarda iþçilikler çýkýyor. Ederi 500bin olan, deðeri 100bin olmamasý gereken bahsettiðiniz araçlara, her bir sanayiye giriþte deðerinin en az 10da 1ini býrakacaksýnýz.
Çevreniz yoksa 10+ yaþ araba iþine girmeyin. Çevreniz varsa bile, iþ yaptýrmak istediðinizde ne kadar uzadýðýna, ya da eski kalitede iþçiliði olmadýðýna þahit olabilirsiniz.
Hele çok samimiyseniz, "bir þey olmaz ondan, bir ara uðra hallederiz" lafýný çokça duyarsýnýz :)
Ýyi tarafý DIY'lerle el beceriniz artar, güzel bir hobi olur.
3) Parça bulmak zor. Artý muazzam bir taklit furyasý var, özellikle bujide.
Bireysel ithalat 150 euro iken yine iyi kötü idare ediyorduk; þu an kevlar kayýþ bakýyorum 40 usd olduðu için getiremiyorum :)
4) Önceden sahibindende model yýlý eski ama yapýlanlar listesi uzun araçlarda fiyatý gördüðüm zaman "yok artýk, bu arabaya kim bu parayý versin" diyordum. Þu an böyle bir aracýn ilanýný incelerken, gayri ihtiyarý kafamda hesap makinesi çalýþýyor; Parçalar þu kadardýr, iþçilik þunu vermiþtir, üzerine bir de araba þu kadar yatmýþtýr diye. 17 inç, "iyi" bir jant lastik 100k þu an; e bu arabaya bu fiyat iyi diyorsunuz, ama bir bakmýþsýnýz bu paraya 10 yaþ genç þöyle bir araba var.
Ezcümle; hot-warm-hýzlý-deparlý adýna ne derseniz baktýðýnýz araçtan satarken zarar etmeye hazýr olarak alýn. En az zararý, en çok aftermarket parçasý olan aracý aldýðýnýzda edersiniz ciddi söylüyorum :) Çünkü bunlarýn hepsini bir yerde yapacak ya da yapmak isteyeceksiniz.
Garaj tamam, vakit tamam, cepte acil durum için nakit tamam, yürüyen ve mümkünse ekstrasý bol arabayý da bulduk; 10 yaþ daha genç aile sedaný parasý verip buna raðmen satarken yine de zarar etmeyi göze aldýysan bize de hayýrlý olsun demek düþer :) Zira bu tarz araçlarýn piyasasýnýn; genel 2. el piyasasýyla uzaktan belki, ama yakýndan hiç alakasý yok.
kocamanadam
12-09-2024, 15:09
Bu konuyu genel 2. el piyasasý durumundan ayýrmak gerek.
Selamlar deðerli cevabýnýz için teþekkür ederim, aslýnda soru bu tarz bir araç alýnýr mý deðil de bu þartlarda bir otomobil ve bir oyuncak almak/almamak gibiydi.
Hayýrlýsýyla almak istiyorum, sondaki þartlarý saðlýyorum. Sýkýntý yaþarsam en kötü brandayý çeker yatýrýrým kendimi toparlayana kadar, bindikçe karþýlýðýný aldýðým sürece sýkýntý yok. Kafamda araç konusunda bir soru iþareti yok alýrým almasýna da, iþte eðer bu ekonomik þartlar derinleþecek gibi görünüyor ve tecrübeli kiþilerin görüþlerini öðrenmek istedim. ***** koþullar yüzünden akýllýca davranmak zorundayým, yoksa her þey öngörülebilir olsa alýp geçmeyi çok isterdim :)
Araç/ev vb. alýþveriþi yapan ve yapacak olanlarýn görüþleri ve deneyimleri bu yüzden çok önemli. Herkese teþekkür ederim bu arada.
Selamlar deðerli cevabýnýz için teþekkür ederim, aslýnda soru bu tarz bir araç alýnýr mý deðil de bu þartlarda bir otomobil ve bir oyuncak almak/almamak gibiydi.
Hayýrlýsýyla almak istiyorum, sondaki þartlarý saðlýyorum. Sýkýntý yaþarsam en kötü brandayý çeker yatýrýrým kendimi toparlayana kadar, bindikçe karþýlýðýný aldýðým sürece sýkýntý yok. Kafamda araç konusunda bir soru iþareti yok alýrým almasýna da, iþte eðer bu ekonomik þartlar derinleþecek gibi görünüyor ve tecrübeli kiþilerin görüþlerini öðrenmek istedim. ***** koþullar yüzünden akýllýca davranmak zorundayým, yoksa her þey öngörülebilir olsa alýp geçmeyi çok isterdim :)
Araç/ev vb. alýþveriþi yapan ve yapacak olanlarýn görüþleri ve deneyimleri bu yüzden çok önemli. Herkese teþekkür ederim bu arada.
Tam olarak ona cevap verdim aslýnda :)
Bu tarz bir araç ille de alacaksan, kýþý gör derim.
Valla aracý sattýk, faiz olayýna sýcak bakmadýðým için araç ya da taþýnmaz almak istedik.
Bu süreçte favoriye eklediðim araçlarla pazarlýk aþamalarýna girdik fakat kimse burnundan kýl aldýrmýyor . Ben 2 milyonluk arabada 100 bin pazarlýk yapýp verdim arabayý, adam 3.5 milyon liralýk arabada 20 lira pazarlýk yaptý.
Ayrýca bu süreçte de 2. El araç almanýn da inanýlmaz zor olduðunu anladým. Adamý arayýp soruyorsun taþ izi, çizik, göçük var mý diye. Adam yok abi diyip yeminler ediyor. Araca gidiyorsun bakýyorsun kirli gelmiþ, arabayý temizliyorsun altýndan ezik çizik çýkýyor. Þu ara favoriye eklediðim araçlarýn çoðu da satýldý
Sýfýr araçlarda da Superb beðenmemiþ olsam da test sürüþünden sonra okeyledik. 2750 liste fiyatý olan araç 2500 e geldi.
Sýfýr araç için bayilerde de inanýlmaz fiyat uçurumlarý var. Ayný araca baþka bayiden 2645 lira fiyat almýþtým.
Ben genelde faizler yüksekken araba deðiþiyorum. 2018 yýlýnda da faizler %3 civarýndayken aracý deðiþmiþtim, kimse araba almýyordu. O aracýmý 6 yýl - 140bin km kullandým, 1 ay önce satýp yine faizler yüksekken araba deðiþmiþ oldum. Binici olduðum için faizler yüksekken araba fiyatlarý daha kabul edilebilir olduðundan açýkcasý benim iþime geliyor. Kredi ile borçlansan bile maksimum 1 sene zorladýðýný düþünüyorum.
Þirket ortamýnda ilanda olmamasýna raðmen nerdeyse çoðu çalýþan arkadaþýmýn aracýný satmaya niyetli olduðu birçok aracýný gördüm.
Beyaz yakalýlar genelde düzenli sabit ödeme yapmayý sevdiði için yüksek faiz araç deðiþtirme açýsýndan bizler için doðru zaman oluyor diye yorumluyorum. :)
Ben ticaret hýzýnýn eskiye nazaran yavaþladýðýný düþünüyorum, ihtiyaç doðrultusunda ticaret dönüyor.
Kýsmetse babama w210 E kasa almaya çalýþýyoruz, o ara baþka araçlara da denk geliyorum. Uygun fiyattan yani daha doðrusu satýlabilir fiyattan ilana çýkan araçlar ayný gün veya 1 gün sonra direkt ilandan kalkýyor.
Dün öyle bir araç kaçýrdým mesela, ben iþ çýkýþý ziyaret edecektim arabayý ilk giden arkadaþ direkt satýn almýþ :)
1 aydýr babam için birçok araç sahibiyle görüþtüm, araç baþýnda verdiðim fiyatlarý kabul etmeyip hep belirli bir süre sonra kendileri teklif ettiðim fiyattan dönüþ yaptý.
Hatta bir arkadaþým 2-3 hafta önce bir araç için görüþmüþtü, sahibi sonra kendi geri dönüþ yapýp teklifi kabul etmiþ, yarýn kýsmetse alacak.
Özet geçersem;
Ben biniciyim, aracýn keyfini alarak ne kadar binerim bilmiyorum ama severek binmek istiyorum satmak konusunda tereddüt etmiyorum dersen güzel fiyata çok mantýklý ve güzel arabalar düþüyor.
Ama daha satýn almadan ve binmeden sonrasýnda nasýl satarým diyorsan ekonomik koþullarýn nasýl þekilleneceði ve gelecek hakkýnda güzel yorum yapman gerek diye düþünüyorum :)
MURAT_HLX
13-09-2024, 05:10
açýk ve net hot hatch otomobil ben almam bu devirde,nasýl alýrým anlatayým,
bilindik yerlerde komple revizyondan geçmiþ bir þey varsa alýrým,atýyorum rs alacaksam,renault sportla uðraþmýþ yerlerde elden geçmiþ ise diyelim.
eskiden bu iþlerden keyif alýrdým,herkes yaptýðý gibi bende yaptým ama son 1 yýlda yaþadýklarým ve gördüklerim sanayide ustalar iþ yapmýyor,paranlada iþ yaptýramýyorsun,
hatun gibi geneli nazlý,ve bunlarý gördükçe otomobil sevdamdan soðudum ve uzun sürede böyle gider almam bi þey ( evim metroya yakýn zaten 5 dk ),ha alacaksamda yaþý olan otomobil ,
japon grubu tercih ederim,saðlamlýktan ötürü.Diðer yönden parça ara,vs yoruyor adamý.
gelelim piyasaya faiz indirimin 2025 ilk çeyreðine kadar pek fazla ineceðini düþünmüyorum,tezatlýða girer þuanda indirmek ***** yaptýklarýný çöpe atmýþ olurlar,ben þuan nakitteyim deðerlendiriyorum paramý,ha sattýðým en son sattýðým otomobilin piyasasý 3 aþaðý 5 yukarý 1 senedir ayný,ben þuan daha fazla avantajdayým,otomobilde kalaydým zarar demeyelimde naktim ayný kalacaktý ( gerçi senelik sigorta,bakým,arýza ihtimali,muayenesi için cebimden para çýkacaktý )
çok çok acil ben artýk çok istiyorum,yeter diyorsanýz alýn ama aciliyet bir þey yoksa bekleyin
Ben genelde faizler yüksekken araba deðiþiyorum. 2018 yýlýnda da faizler %3 civarýndayken aracý deðiþmiþtim, kimse araba almýyordu. O aracýmý 6 yýl - 140bin km kullandým, 1 ay önce satýp yine faizler yüksekken araba deðiþmiþ oldum. Binici olduðum için faizler yüksekken araba fiyatlarý daha kabul edilebilir olduðundan açýkcasý benim iþime geliyor. Kredi ile borçlansan bile maksimum 1 sene zorladýðýný düþünüyorum.
Þirket ortamýnda ilanda olmamasýna raðmen nerdeyse çoðu çalýþan arkadaþýmýn aracýný satmaya niyetli olduðu birçok aracýný gördüm.
Beyaz yakalýlar genelde düzenli sabit ödeme yapmayý sevdiði için yüksek faiz araç deðiþtirme açýsýndan bizler için doðru zaman oluyor diye yorumluyorum. :)
Ben ticaret hýzýnýn eskiye nazaran yavaþladýðýný düþünüyorum, ihtiyaç doðrultusunda ticaret dönüyor.
Kýsmetse babama w210 E kasa almaya çalýþýyoruz, o ara baþka araçlara da denk geliyorum. Uygun fiyattan yani daha doðrusu satýlabilir fiyattan ilana çýkan araçlar ayný gün veya 1 gün sonra direkt ilandan kalkýyor.
Dün öyle bir araç kaçýrdým mesela, ben iþ çýkýþý ziyaret edecektim arabayý ilk giden arkadaþ direkt satýn almýþ :)
1 aydýr babam için birçok araç sahibiyle görüþtüm, araç baþýnda verdiðim fiyatlarý kabul etmeyip hep belirli bir süre sonra kendileri teklif ettiðim fiyattan dönüþ yaptý.
Hatta bir arkadaþým 2-3 hafta önce bir araç için görüþmüþtü, sahibi sonra kendi geri dönüþ yapýp teklifi kabul etmiþ, yarýn kýsmetse alacak.
Özet geçersem;
Ben biniciyim, aracýn keyfini alarak ne kadar binerim bilmiyorum ama severek binmek istiyorum satmak konusunda tereddüt etmiyorum dersen güzel fiyata çok mantýklý ve güzel arabalar düþüyor.
Ama daha satýn almadan ve binmeden sonrasýnda nasýl satarým diyorsan ekonomik koþullarýn nasýl þekilleneceði ve gelecek hakkýnda güzel yorum yapman gerek diye düþünüyorum :)
Bu tarz arabalarda e39 e38 e46 coupe w211 140 vs, araba da iyi bakýlmýþ ise (yazýlan rakamlarýn) üzerinde ve çabuk þekilde satýlabiliyor.çünkü temiz araba kalmadý oynanmýþ hepsi vs..
Eyy konu sahibi bence olay arabayý ne için alacaðýn ne amaçla kullanacaðýn.
Forumda beni tanýyanlar bilir 1 araç hariç (Þanzýman arýzalý 107) hiçbir aracýmý satmak için almadým. Ama aldýðým her aracý da keyfini aldýktan sonra sattým. Hatta megane 2 RS i sattým 1 ay gün sonra geri aldým.
Burada olay senin ihtiyaç için mi keyif için mi araç alacaðýna göre dðeiþiyor. Evde þuan 2 araç var 1 tanesi c5 x7 bir tanesi megane 2 rs
c5 günlük saða sola gideyim az yaksýn masrafý az olsun arbasý, iþini de hakkýyla yapýyor bakýmý kolay, nazlý bir araba deðil, yað su ver devam et arabasý.
RS ise niþ bir araç olduðu için zaten gündelik kullanayým demiyorsun, parça fiyatlarý hothatch ler arasýnda gerçekten makul seviyelerde.
Zevkin veresiyesi olmaz diyorlar ya hothatch alacaksan kendin bir þeyleri çözebiliyor olman lazým, iki cývata sýkamýyor, ufak tefek bakýmlarý yapamýyorsan sanayide çok parçalarlar adamý.
Ben sana örnek olmasý açýsýndan yazayým 17 aydýr beraberiz, %99 iþlerini kendim yaptýðým halde peyderpey 60k civarýnda bir para harcamýþým. Güncel fiyatlarla 100k rahat tutar, hele iþçilik yazarsak daha da artar.
O yüzden niþ bir araç alýnacaksa sözde deðil ispat edilebilecek þekilde bakým geçmiþini sana sunabilen birisinden alman + uzun süredir binen birinden alma lehine olur.
Bu tarz araçlarda tepesine binip ilk bakýmý geldiðinde ilana çýkan oldukça fazla araç var. Tabi bir de iþin mekanik kýsmý var çok bakýmlýdýr araba bir hortumun yýrtýlacaðý tutar, bir soketin çýkacaðý tutar araba sana masraf açar. ***** bayiden sýfýr araç çýkarýp yolda kalan adamlar biliyoruz.
O yüzden bakým geçmiþi önemlidir buna dikkat etmekte fayda var.
Diðer taraftan piyasaya gelirsek ihtiyacý haricinde keyfi olarak araç deðiþtiren insan sayýzý oldukça az. Para bu dönemde deðerli, mal deðil.
Kafamda kalacaðýna kapýmda dursun diyorsan, elde de nakit varsa araba almak için bence güzel zamanlar. Kredi maliyetlerinin kýsa vadede düþeceðini düþünmüyorum.
Faiz artýþlarý ile talebi bir þekilde kýsýp enflasyonun yavaþlamasý konusunda biraz da olsa yol aldýlar, haliyle faizi düþürerek bunun çöpe atadaklarýný sanmýyorum. Ha burasý TR her an her þey olabilir.
kocamanadam
13-09-2024, 08:30
Herkese cevaplarý için teþekkür ederim, alým/satým iþlerinde bu þartlarda nasýl konumlandýðýnýzý öðrenmek faydalý oluyor. Araçtan kazanç elde etme beklentim yok ancak bariz bir kayýp da yaþamak istemiyorum. Biraz daha sabredip yatýrým yapmak en doðrusu sanýrým, dediðiniz gibi para çok deðerli. Uygun maliyetli krediler de araþtýracaðým iþim itibariyle denk gelebiliyor, böyle avantajlý bir konuma geçince niyetlenmek akýllýca olacak
Araç ve tarz özelinde bir sorum yok, sadece ilgilendiðim araçlarýn piyasasý daha da yavaþ olduðu için yine tecrübesi olanlar çok faydalý oldu. Halihzaýrdaki aracýma ettiðim masraf saçma bir noktaya geldi, bunun altýndan kalkabiliyorsam en azýndan karþýlýðýný alacaðým bir tercih yapmak istiyorum. Maalesef toyota corolla almadýðým her olasýlýkta gol yeme riskim var zaten, ki alsam bile var. Ýyi eleyip düzgün bir araç seçerek böyle bir niyetim var. Herkes saðolsun çok yardýmcý oldu zaten her aracýn eksisi artýsý ve bütçelerine kendimce hakimim, iyi secereli bir taneyle þansýmý deneyeceðim ama þimdilik biraz daha sabýr gerekli gibi görünüyor :)
Oguzhan.Ozturk
13-09-2024, 08:39
e46 330ci aracým var ara ara aracýmý satmayý düþündüðüm oluyor, 1 senedir Ýstanbul'da ikamet ediyorum keza çocuklarýn top oynamasý keza çok dar alanlara araç park etmekten sýkýlmýþ durumda olduðumdan araba hýrpalanmasýn benden çýksýn kafasýna girdiðim oluyor, arabaya harcanan paralar bir araba parasýný geçmiþtir adam geliyor saçma sapan þeyler soruyor sanayi ile çok haþýr neþir hatta zevk alan birisi olarak Ýstanbul'da iki kez iþ yaptýrdým ikisinde de öptüler.
Zaten ustalar artýk zengin iþçilik para beðenmiyor, aðýr bakým yaparken 30K km'deki devirdaim nasý olduysa göbekten boþlamýþ.. 750TL'ye aldýðým devirdaim'i 2000TL iþçilik ile deðiþtirdiler hata bendeki sormadým kaça yaparsýnýz diye çünkü arka disk balata, el fren balatasý ve teli deðiþiyordu onu 2.500TL'ye anlaþmýþtýk dedim en fazla 500 hadi bilemedin 1000 yazar dedim ama adam baktý ki arabanýn içerisinde daha yað, yað filtresi var dükkanýn bugün ki giderini çýkarayým diye yasladý da yasladý bize ve kredi kartýna paþam %20 hemen ekliyor..
Velhasýl kelam uðraþýlacak araba alýnmaz, masraf etmeyeceðin taþra ya dahil gitsen ali, ahmet, mehmet ustanýn ufak tefeðini yapabileceði bir araba almak artýk daha mantýklý..
Bu seplerle elinde nakit varsa ihtiyacý olan çok insan var güzel indirimler ile araba alabilrsin ama zevk için araba almak þuan cidden zengin iþi, kendim geçen senelerde motor aðýr yürüyen bakým yapmamýþ olsam þuan bi 3.30Ci alýp motor ya da revize iþine Ýstanbul'da en azýndan girmezdim bir araba parasý harcayýp mutsuz olmamak elde bile deðil..