Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2024'ün "En"leri...

Jön Türk
04-12-2024, 08:05
Geleneğe devam..

2024'de yılın enleri neler tekrar hatırlayalım ?

Mart ayında Cupra'm gözümün önünde alev alev yandığı için benim için hiç geçmeyen bir yıldı.
Sizler neler yaşadınız enler olarak neler paylaşabilirsiniz ?

Yarbay
04-12-2024, 08:12
Real piyasa artışı ile maaş artışları arasında hep bir makas olur hep golu biz yerdik ama bu sene bu durum hayatımın EN kötüsüydü, hayatımın EN kötü gelir gider makası olan yılımdı maalesef.

acilen ekonomik reform gerekli bence

Ormanci
04-12-2024, 08:58
Real piyasa artışı ile maaş artışları arasında hep bir makas olur hep golu biz yerdik ama bu sene bu durum hayatımın EN kötüsüydü, hayatımın EN kötü gelir gider makası olan yılımdı maalesef.

acilen ekonomik reform gerekli bence

Acilen seçim gerekli asıl :)
Geçende arkadaşlarla konuşuyorduk, biri dedi ki "bugüne kadar biz de seçmen de çok yanlış yaptı, şuna buna oy mu vericez falan dedik, ama şimdi imamoğlu da olsa, yavaş da olsa, özgür özel de olsa, bi tanesine oy verip öncelikle şunları bi göndermek gerek, sonrasına bakarız" diye yorum yaptı :D

Zaten 2024'ün bu şekilde geçeceği belliydi, 2025 de çok parlak olmayacak diyorlar. Zaten %10-11 civarında kalacak memur zammı ve buna göre şekillenecek ücretler var. 2-3 ayda eriyecek bu rakamlar da. Nasıl bir saçmalıksa...

En'ler olarak bende de araba kaynaklı sıkıntı oldu, yılın son 2-3 ayında çok zorlandım ben de gelir gider olarak.

40 bin TL civarına bi TV alayım dedim, başka taksitim yok falan filan, öderiz dedik. Almaz olaydım :D
Çocuk hasta oldu (en tatsız kısmı bu oldu aslında hem maddi hem manevi), çalıştığım lanet olasıca yer normalde çeşitli hastaneler ile anlaşmalı, sağlık harcamalarımız bir ölçüde ödeniyor diye güvendik. 1-2 gün kalacak sanıyorduk bir de, 6-7 gün kaldı, 150 bin TL fatura çıktı.
O karta böl bu karta böl, bi şekilde ödedik, sonrasında parasını alacağım hesapta, 4-5 sene önce 3/4'ünü aldığım ödemenin bu sefer 1/3'ünü yani üçün biri şeklinde aldım. Size de sağlık sisteminize de anlaşmanıza da diye baya sövdüm. Eşim demişti sene başında yatarak sağlık sigortası yaptıralım diye, dinlemedim, bir şekilde çoğunluğu ödeniyor diye. Gidip sağa sola şikayet, serzeniş... Tabi bi boka yaramadı neye yarayacak. Efendim sistem değişecek de bilmemne olacak da. En kıytırığı şeklinde gelecek diye bekliyor personel, bakalım :)

O bitti, arabanın turbosu patladı, revizyon istedi, yok bilmemneresi bozuldu, hepsi üst üste geldi. Dünyanın parasını harcadım. Kartlar falan patladı.

Hesapta Kasım ikramiyesi ile arabaya keyfe keder aldığım 2 amortisör değişecekti. Bir de bakımını yaptırır devam ederim diyordum. Onların haricinde her şey yapıldı. Daha hala da bir takım sesler, bir şeyler var saçma sapan. Yeni araba da alamıyoruz şu mal ortamda.

Çok sıkıldım, çok moralim bozuk. 2025'ten de ümidim yok, bi şekilde hanımla çocukla mutlu olmaya çalışıyoruz.

ByKazim
04-12-2024, 10:06
Yılın en güzel olayı Mayıs'ta kendi ailemi kurup evlenmem oldu.
En zorlu olan şey ise evlilikten sonra gelir-gider dengelemesi sağlamak. Evin birçok eksiği var, yeni evli bir çift olarak gezmek görmek istiyoruz.
Yıl başında 3.5 yıldır çalıştığım Lojistik şirketinden çıkıp kendi işimizde çalışmak için Babamın yanına geldim.
Şansıma yeni sektörde de ciddi bir daralma var, işler asla eskisi gibi keyifli değil.
2025'de sadece yeni bir girişim yapacağımız için biraz daha heyecanlıyım. Umarım işler umduğumuz gibi gider. :)

EnesPolatdemir
04-12-2024, 12:57
En olarak sayılırsa yaşadığım 21 senenin en kötüsü. İyi yanı bu seneyi de bitirerek 22. levele yükseldim.

Year One
04-12-2024, 14:41
''en'' yılına daha girmedik gibi. 2025, 2024 ü aratacak diyorlar. Kazanmanın zor, harcamanın ise saniyeler ile ölçüldüğü bir yıl oldu adıma. Harcamalara, saçma sapan şeylere ödenen fahiş ücretlerin ödemesine yetişemiyoruz. Kartlar ödenmesine rağmen bir türlü azalmıyor. Pandemiye kadar hayatımda kredi kartını acil durumlar veya taksitli aldığım birşey dışında hiç kullanmadım. Şu an kartsız yaşayamıyoruz. Kendi iş yerim var ama işler tatsız. Bu yıl kapatmayıp ayakta durabilenler 2026 da rahatlayacak deniliyor. Nasıl ayakta kalıyoruz göreceğiz.

KocaAyak
04-12-2024, 14:46
Şu anda ekonomistlerin tahminleri ve öngörüleri, 2025'in 2024'ten daha kötü geçeceği, normalleşmelerin 2026 Haziran'da başlayacağı bir dönemin söz konusu olduğu. Bu öngörüye bağlı olarak, 2024'ün enlerinin, 2025'in yanında hiçbirşey kalacağı korkusu sardı benide.

Ormanci
04-12-2024, 15:22
Bir arkadaşım, çalıştığı uluslararası bağlantılı şirkette üretim müdürü yapılmıştı, daha sonra birtakım değişiklikler daha oldu, neredeyse Genel Müdürlük seviyesine kadar yükselecekti, adı geçiyordu. Yapmadılar. Baya sövdü saydı.
2024 yılı o kadar kötü geçmiş ki, 2025'te de işten çıkarmalar ve küçülme vb söz konusu imiş. Ki onlar Türkiye şartlarından çok etkilenmiyorlardı hesapta, daha ziyade yurtdışı çalışıldığı için. Ama ortaklık bulunan şirket de kötü durumdaymış, Belçika şirketi idi yanılmıyorsam. "İyi ki GM yapılmamışım, yıl içinde çok sövdüm ama şimdi mevcuttakinin ağzına ediliyor" diyordu geçenlerde.

2025 beklentisi "beyaz yaka çalışanlar için %0 zam" :)
Fabrikada işçiler sendikalı imiş, mecburen zam verilecek onlara ama bu gidişle ustabaşı beyaz yakalılardan fazla maaş alacak diyordu :)

Yarbay
04-12-2024, 15:36
birçok global dev için direkt ana fabrikalarının orijinal ekipman üreticisiyiz metal sanayi kısmında ve gider kalemlerini şeffafça paylaşmamızın gerekli olduğu açık hesaplar ile çalışıyoruz.

yıllar önce bir kaynakçımızın giderini içersinde gizli kar payı ekleyerek 800 euro diye beyan ederken öyle bir noktaya geldikki iyi bir kaynakçı 50bin net talep ediyor buna brüt maaş, yol masrafları,yemek vs derken 2000 euronun üzerine çıktı ve bu gidişle zam yapılır euro bu hız ile devam edersede 2400 euro olması durumu bile mümkün.

euro üzerinden bile %300 farkı nasıl açıklayacağız? yada açıklasanız bile kim gözünüzün yaşına bakıp sizinle devam edecek adamların yanıbaşında AB ülkeleri bile sizden uyguna gelirken.

bu rakamlarla ıhracatcının işi gerçekten çok zor, benim gözlemlediğim Türkiye ile çalışan birçok AB ülkesi ya kendi içinde inhouse halletmek,bağımsızlaşmak adına otomasyona dönüyor yada Polonya,Çekya,Bulgaristan gibi ülkelere yönelmekte.

MertSerhanÖ.
04-12-2024, 15:41
Çok üzgünüm fakat s*k gibi bir yıl.Her geçen sene bir öncekinden kötü oluyor.Sanırım kafayı yiyorum ama bende 21 aralık 2012'de bi'şeylerin olduğunu ve her geçen gün negatif yönde ilerlediğimize inanmaya başladım.

2024 yılını hep,para için kıyılan o güzel bebeklerin senesi olarak hatırlayacağım.

Bir daha hatırlatacağım ki kinimiz diri kalsın.

Bu ülkede PARA için 'bebek' öldürdüler.

jojo59
04-12-2024, 18:35
Asla yapmam dediğim şeyi yapıyorum, evleniyorum :D üstelik bu çöp ekonomi de

oguz
04-12-2024, 19:00
Siyasette kim gelirse gelsin düzenin değişmeyeceğine inandım.. En kötüsü bu his sanırım.

livaneli
04-12-2024, 21:18
...

2024 yılını hep,para için kıyılan o güzel bebeklerin senesi olarak hatırlayacağım.

Bir daha hatırlatacağım ki kinimiz diri kalsın.

Bu ülkede PARA için 'bebek' öldürdüler.

Bu sistemi kuran, nemalanan, görmezden gelen, sağlığı paraya bağlayan hükmedeni de hükmolunanı da kazığa oturtsalar içimiz soğumaz.

turboman
04-12-2024, 21:34
Bende bu yılki yediğimiz kazıkların yaradan tarafından telafi edildiğini düşünerek, dün itibariyle rusyaya geldim. Bundan sonraki yani 2025 teki yarışmacılara başarılar dilerim esenkalın :)

Bad-Fast
04-12-2024, 21:57
başından sonuna kadar hayatımdaki en kötü yıl olabilir, ekonomik olarak dağıttı geçti, bakalım 2025 nasıl olacak :)

Sti_Ozan
05-12-2024, 01:20
Harbiden rezil bi seneydi, gelir - gider dengesi ve yaşanıp - görmek istenenlerin dengesi şaştı gitti.
+60 Lar gibi 2017 böyle miydi ne güzel geziyorduk tozuyorduk cebimizde para kalıyordu diye söylenmeye başladığımı fark ettim.
Bu yıl çalıştığım şirkette satış departmanına geçtim, şansıma piyasada satış diye bir şey kalmadı herkes kan ağlıyor.

2025 ne olacak bilmiyorum ama gençlik geldi ve hiçbir şey göremeden gidiyor..

jojo59
05-12-2024, 03:45
başından sonuna kadar hayatımdaki en kötü yıl olabilir, ekonomik olarak dağıttı geçti, bakalım 2025 nasıl olacak :)

Daha da kötü olacak diyorlar, umarım olmaz :D Olursa artık çıra gibi yandık

delta0o
05-12-2024, 06:50
Oha bunlarda nası insan dediğimiz toplumsal olayların ülkemizde yaşanmasından,masum insanların çoluk çocuğun bebeğin kafasına bomba yağdığı bi dünyada,herhalde kıyamete daha fazla yaklaştığımız bir oldu.İnsanlık bu durumdayken sonra ki yıllara malesef daha karamsarım.
Kendi özelimde 2024 de araba sevdasından yine çocukluktan kalan motor sevdasına geçiş yaptığımdan bu bana çok iyi geldi.

|KaAn|
05-12-2024, 08:06
Güzel kazıklar yediğim, gerçek yüzleri gördüğüm bir yıldı. Hırslandım içime kapandım, para biriktirdim kendime ait ilk arabayı aldım. Daha da ümitsizlendim bu şehirde-ülkede olmaktan, haber okumaktan..

KÖROĞLU
05-12-2024, 09:33
Herkes olumsuz bahsetmiş ama 2024 ün en güzel tarafı para tükenince insanların bir anda taraf değiştirmelerini görmek oldu.

Çevremde o kadar bakalemun varmış onu gördüm. Yıllardır anlatırken ya şöyle böyle diyerek savunan adamların şimdi benden daha muhalif olduklarını gördüğümde dönüştükleri şeyi görmek güldürüyor.

Kendi adıma yine bol bol araba alıp sattığım uğraştığım değiştirdiğim bir yıl oldu bu açıdan güzel.

Ülkedeki liyakatsızlığın ve para hırsı ile yapılan şerefsizliklerin tavan yaptığı bir yıldı bana göre.

Diğer yandan yediğimiz kazıklar ile biraz daha akıllandık, insanları umursamayı bırakmaya çalışıyorum baya yol kat ettim, 2025 daha iyi olacak.

Maddi anlamda daha kötü olacağını söylemeye gerek yok sanırım.

edemirbas
05-12-2024, 09:35
Yılın en güzel olayı Mayıs'ta kendi ailemi kurup evlenmem oldu.
En zorlu olan şey ise evlilikten sonra gelir-gider dengelemesi sağlamak. Evin birçok eksiği var, yeni evli bir çift olarak gezmek görmek istiyoruz.
Yıl başında 3.5 yıldır çalıştığım Lojistik şirketinden çıkıp kendi işimizde çalışmak için Babamın yanına geldim.
Şansıma yeni sektörde de ciddi bir daralma var, işler asla eskisi gibi keyifli değil.
2025'de sadece yeni bir girişim yapacağımız için biraz daha heyecanlıyım. Umarım işler umduğumuz gibi gider. :)

Benzer durumlardayız, biz de Mayıs ayında evlendik :) Her ne kadar takılar falan uçuk bi rakam olmasa da (sıfır araba alacak kadar değil) ikimiz de hayatta level atlamış gibi hissettik açıkçası. Ama şu son birkaç ayda bir yandan borçları ödemeye çalışırken bir yandan çıkan masraflar depresyona sokacak dereccede insanı. Evlenene kadar net durumum ayda 5-6k civarı net artarken tersine döndü, her ay -2 -3k iniyor çıkanlarla. Araba aldık, şanzımanda sorun var, motorda ufak tefek sıkıntılar var. Motorum vardı, motorun kendisi satsam 70k edecek, sıfırı 110k falan, 20k geçirdi bana bir anda. Çakmak çakıp yakacaktım motoru, onu hallettik şimdi arabayı yakacağım :)

İş deseniz durgun. IT desteğiüveriyoruz firma olarak. Müşterilerimiz birer ikişer kapatıyor firmaları. Neyse ki geriye kalanlar denizcilik firmaları, onlar iş yapıyor da bize de damlıyor bir şeyler ama piyasanın altı tabii ki. Şehir değiştirdik, eşim iş arıyor aylardır, dönen yok. Ya da dönüyorlar, ama ilana yazdıklarından apayrı kriterler, ilanda yazanın tam tersi pozisyonlar vs vs. Bombok yani her şey. Evi satar İzmir tarafına yerleşir, piyasadan daha az alır ama uzaktan kafa rahatlığıyla çalışırız diye hayaller vardı, şu an İzmit'in mükemmel temizlikteki havasında (çok temiz çünkü son yıllarda doğru düzgün ölçülmemiş :) ) her sabah şehri kaplayan sis bulutuna bakıyor ve acaba araba bana bu ay ne sokacak diye haber bekliyorum :)

MURAT_HLX
05-12-2024, 09:44
2023ün hazirandada yakalandık bir hastalığa uğraştık durduk,2024te uğraşmayla geçti,iş güç tabii hayatımda ikinciye bozuldu yapacak bi şey yok sağlık olsun dedik,
2024ün şu zamanlarında sağlığım geçen seneye göre raya girdi en azından stabil,çevremdeki bukelamunları görüp onlardan kurtuldum 40 yaşında sayılırım halen öğreniyoruz işte bazı şeyleri bakalım neler olacak 2025te

ByKazim
05-12-2024, 09:56
Benzer durumlardayız, biz de Mayıs ayında evlendik :) Her ne kadar takılar falan uçuk bi rakam olmasa da (sıfır araba alacak kadar değil) ikimiz de hayatta level atlamış gibi hissettik açıkçası. Ama şu son birkaç ayda bir yandan borçları ödemeye çalışırken bir yandan çıkan masraflar depresyona sokacak dereccede insanı. Evlenene kadar net durumum ayda 5-6k civarı net artarken tersine döndü, her ay -2 -3k iniyor çıkanlarla. Araba aldık, şanzımanda sorun var, motorda ufak tefek sıkıntılar var. Motorum vardı, motorun kendisi satsam 70k edecek, sıfırı 110k falan, 20k geçirdi bana bir anda. Çakmak çakıp yakacaktım motoru, onu hallettik şimdi arabayı yakacağım :)

İş deseniz durgun. IT desteğiüveriyoruz firma olarak. Müşterilerimiz birer ikişer kapatıyor firmaları. Neyse ki geriye kalanlar denizcilik firmaları, onlar iş yapıyor da bize de damlıyor bir şeyler ama piyasanın altı tabii ki. Şehir değiştirdik, eşim iş arıyor aylardır, dönen yok. Ya da dönüyorlar, ama ilana yazdıklarından apayrı kriterler, ilanda yazanın tam tersi pozisyonlar vs vs. Bombok yani her şey. Evi satar İzmir tarafına yerleşir, piyasadan daha az alır ama uzaktan kafa rahatlığıyla çalışırız diye hayaller vardı, şu an İzmit'in mükemmel temizlikteki havasında (çok temiz çünkü son yıllarda doğru düzgün ölçülmemiş :) ) her sabah şehri kaplayan sis bulutuna bakıyor ve acaba araba bana bu ay ne sokacak diye haber bekliyorum :)

+ eşlerimizin iş araması da aynı durum valla. Kendim mezun olduktan sonra çok bir iş arayışım olmadığı için tecrübe etmemiştim ama koca koca kurumsal şirketlerin nasıl ghosting yaptığını görünce hayretler içerisinde kaldım.
İş görüşmesi mükemmel geçiyor, IK sizi burada görmek istiyorum diyor, sonra ghosting.

Hocam depresyona girme valla, evliliğinde ki mutluluğu etkilemesin. :D
Kocaeli de Bursa gibi tertemiz bir havaya sahip desene. Özellikle kışın hala eski sanayilerin soba kullanmasından burası daha da fena oluyor..

fthdrn
05-12-2024, 10:47
Eskiden "en"ler konusunda makara muhabbet olaylı konular tartışmalar paylaşılırdı,
şimdi sadece ekonomik durumlar memleket meseleleri paylaşılmış.
Gençliğimizi çaldıkları yetmedi geleceğimizi de çaldılar hepsinin abv.

mrwope
05-12-2024, 10:57
Bilgisayar mühendisiyim ve sektörde 5.senem.Her sene alım gücümün nasıl geriye gittiğini gördükçe kendi kendimi yiyip bitiriyorum.
Her sene doğumgünümde eski arabamı satıp model yükseltiyor olurdum fakat bu sene arabamı satmak zorunda kaldım,arabasız bir sene geçirmek durumunda olacağım.
2024 başında birikimim varken 2024 sonu -450 bin tl borçla yılı kapatıyorum.Emeği geçenlere hakkımı helal etmiyorum.
2024 yılı 30 senelik hayatımın en kötü senesi olarak bitti;şimdilik ...

Bcaner
05-12-2024, 13:56
Ekonomik açıdan herkesle ortalama aynı durumda olduğumu sanırım yazmama gerek yok. Siyasal olarak da keza öyle.
Ancak bu boktan durumun içinde yine de bu senenin "en iyileri" olarak bir kaç başlığım var ve kendimce teselli buluyorum.

1_ Yıllardır restoresi için uğraştığım aracımı bu sene bitirmek nasip oldu ve senelerin emeğinin karşılığını aldığımı gördüğüm an 2024 yılın içerisindeki "en iyi" anım diyebilirim.
2_ 7 Ekim itibari ile sigarayı bıraktım. Sigarayı bırakmamla beraber yıllardır cebelleştiğim, geceleri krizlere girdiğim, hayatımı alt üst eden astım hastalığımın bana bıraktığı kötü izlerin gitmeye başlaması 2024 yılı içerisinde verdiğim "en iyi" karardı diyebilirim.
3_ 10 Ekim itibari ile kardeşim baba, ben de amca oldum :) 7 yıllık evliliğimde maddi durumlar/gelecek kaygısı ve çalışma şartlarımızdan dolayı kendi çocuğumu kucağıma alamadan yeğenimi kucağıma almak 2024 yılı içerisindeki "en değişik"(iyi anlamda) histi diyebilirim.
4_ Eve giriş seviyesi bir yarış simülasyonu kurdum. Hem maddi, hem sosyal olarak dışarıya çıkamamanın, gazlayamamanın, gezip tozamamanın kısacası eve tıkılıp kalmak zorunda kaldığımız bu yılda kendime yapmış olduğum "en iyi" kıyaktı.

En büyük "en"ime hala ulaşamadım ancak umarım onu da 2025 enlerine yazmak nasip olur.
Şimdiden 2025 yılının herkese mükemmel "en"ler getirmesini dilerim. Sıkıntılarını bu başlık altına yazan abilerimin, kardeşlerimin sıkıntılarından kurtulduğu ve 2025 yılı için "en"ler olarak yazdığı başlıkta görüşmek üzere.

neuras
05-12-2024, 23:37
memleketle alakalı yazılması gereken her şey yazılmış. 2024 manita terk etmese on numara olacaktı ama yapacak bir şey yok. 2025'ten tek dileğim işimi görecek şahsıma ait bir araç ve sağlık. gerisi bir şekilde gelir. hayat ne olursa olsun yaşamaya değer.

kavgasız, dövüşsüz, sakin bir yıl diliyorum.

207_TR
06-12-2024, 08:04
2023 2022 den de kötü, 2024 2023 den de kötü 2025 2024 den de kötü olacak diyorlar :) eski bakanımızın tabiriyle :)

sagi
06-12-2024, 14:25
İkiz babası oldum şuanlık bebek oldukları için çok mutluyum ama çevrem tabi büyüyünce göreceğiz seni diyorlar :)
Seneye hislerimi tekrar ederim :)

erhanarici18
06-12-2024, 14:29
EN vergili yıl oldu diyebilir miyiz.
Güldür Güldür Show | Sonsuz vergi dongusu. #GuldurGuldurShow | Instagram (https://www.instagram.com/guldurguldur/reel/DBUZkfttxaj/)

gökan
07-12-2024, 19:56
2020 yılı benim için en talihsiz dönemdi aradan dört yıl geçti hâlâ kendime doğrultamadım içine kapanık insanlarla iletişim kurmayan bir kişi haline geldim :)