PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İkinci El Aracın Gizli Ayıplı Çıkması

atamanugur
20-02-2025, 11:14
Herkese merhaba,

Aşağıda detaylı olarak yaşananları anlatan ustanın yazdıklarını atacağım ama öncesinde özet olarak bahsetmem gerekirse 21.12.2024 tarihinde şahıstan satın aldığım 2007 model 226.xxx Kmde 1.4 TSI 140 HP DSG Jetta araçta aldığım ilk günden beri çözülemeyen tekleme, geç çalışma ve yağ bakımı sonrası duman ile birlikte yağ eksiltme üzerine yapılan arıza arayışında araca katkı konduğu ve dtc off yazılım ile arıza kayıtlarının gizlendiğini tespit ettik. Yazılım orijinale dönünce aracın motor, şanzıman ve elektroniğinde yaklaşık 20 arıza verdi. Bunun üzerine arıza bir türlü çözülemeyince motor söküldü ve komple rektefiye yapılması gerektiği tespit edildi. Alınan günün akşamından itibaren sanayide yapılanların hepsi tarihli fotoğraflı olarak mevcut.
Aracı satın aldığım kişiye tüm fotoğraflı kanıtlarla birlikte uygun bir dille anlattım, tabiki bendeyken bir şey yoktu dedi ve kenara çekildi.

Avukata danıştığımda araca yapılanların faturasını ve arızayı tespit eden ustadan olayları anlatan kaşe imzalı bir kağıt ile birlikte önce noter kanalıyla ihbar göndermemiz gerektiği, sonrasında da dava açabileceğimizi zararımı tazmin edebileceğimi söyledi. Dün ve bugün itibariyle alınan parçaların, rektefiyecinin, şanzımancının ve ustanın faturaları kesiliyor. Fatura ve ustadan alacağımız kağıdı avukata gönderip yarın ihbar çektireceğim. Dava yoluna gidilirse uzun süreceğini biliyorum ama hiç önemli değil ben zaten o masrafı karşılayıp aracı toplatıyorum çünkü araca ihtiyacım var.

Benim merak ettiğim başına böyle bir olay gelen, ihbar veya dava sonucunda zararını karşılayabilen oldu mu?

Aracı aldığımız günün akşamı teklemeyi bulmaya çalışırken:
https://i.ibb.co/0j5gbL6F/67149-F0-C-FC57-4319-9617-B46-CE6-D2-D0-F1.jpg (https://ibb.co/VW674GzQ)

Zincir değişirken yağ pompası süzgecinden çıkanlar:
https://i.ibb.co/HfnhV49b/IMG-1547.png (https://ibb.co/tT8L4K1v) [/url]
https://i.ibb.co/RkCqzxNV/Son-Foto-raflar-G-r-nt-le.jpg (https://imgbb.com/)

Orijinal yazılım atınca arıza kayıtları:
https://i.ibb.co/HffS02wN/IMG-1548.png (https://ibb.co/XrrQ940y)

Krank, Yataklar, Pistonlar:
[url=https://ibb.co/b5NnBRrS]https://i.ibb.co/RTQW04Cx/IMG-1549.png (https://imgbb.com/)
https://i.ibb.co/wrrT1WpW/IMG-1551.png (https://ibb.co/vvvb8PLP)
https://i.ibb.co/3y5B9HYZ/IMG-1550.png (https://ibb.co/jv9gPFZX)

Ustanın yaşananları anlattığı imzalı olarak vereceği görüş;

"xxxxxxxxxxxx Şase Nolu, xxxxxxxxx Motor Nolu, xx xxx xxx plakalı 2007 model Jetta marka araç 21.12.2024 Cumartesi akşamı 227.000 Kmde tekerlekten gelen uğultu, tekleme ve araç soğukken geç çalışma şikayetiyle servisimize geldi. Tekerlek bilyası, buji, bobin değiştirilerek hava kaçak testi yapıldı. Araçta hiçbir arıza kaydına rastlanmadı. Arıza çözülmeyince başka güne randevu verildi. Arızanın çözümü için inceleme yapıldığında aracın sentede olmadığı, vanosunun bozuk olduğu, turbo valfinden basınç kaçırdığı, supercharger kompresörünün sesli çalıştığı bazen devreden çıktığı tespit edilmiştir. Yeni parçalar sipariş edilerek aracın zincir kapağı söküldüğünde zincirin uzadığı ve daha önce motor yağına katkı konarak kullanıldığı bu yüzden aracın motorunda yoğun kurum oluştuğu görülmüştür. Zincir seti değiştirilirken aracın karteri söküldüğünde karter içerisinde yoğun çapak ve motor parçaları olduğu, yağ pompasının neredeyse tıkanmak üzere olduğu görülüp video ile kayıt altına alınmıştır. Temizliği yapılıp araç yeni yağ ve filtreler ile toplanıp çalıştırıldığında araçta yoğun duman gözlenmiştir. Zincir seti değiştirilip araç sentesi düzeldiği halde araçta tekleme ve geç çalışma sorunu düzelmedi, yoğun duman ve yağ eksiltme görüldü. Araçta bu kadar sorun varken arıza kaydı vermemesi tuhaf olduğundan aracın beynindeki yazılım incelendi, daha önceden arıza kayıtlarını kapatıcı yazılım atıldığı tespit edildi, araç yazılımı orjinale döndüğünde motor, araç elektroniği ve şanzımanda yaklaşık 20 tane arıza kaydı verdi. Araç kadranında motor arıza, abs, esp gibi tüm arıza lambaları yandı, araç şanzımanında vuruntu başladı. Verilen arızaların çözümü için araç sensörleri değiştirilse de aracın tekleme arızası çözülmedi, aracın yazılımı orjinale döndükten sonra araç teklemekten ve şanzıman vuruntusundan kullanılamaz hale geldi. Arızaların çözümü için deneme sürüşleri ile birlikte araç maksimum 1500 Km kullanılabildi. Silindir kompresyonlarının düşük çıkması, yeni değiştirilen bujilerin de hemen kararması ve yoğun yağ eksiltme duman sebebiyle motor sökülmesine karar verildi. Araç bir süre iş yoğunluğundan kenarda bekledi.

17.02.2025 tarihinde araç motoru söküldüğünde aracın silindirlerinde yoğun aşınma, pistonların sekman kanallarının kurumdan kilitlendiği, pistonlarda yoğun aşınma ve çatlama, sübaplarda yanık, üst kapakta çatlak ve eğrilik, aracın krank ana yatak kol yataklarında yoğun çizik görülmüş olup komple motor ve şanzıman revizyonu yapılması gerektiği tespit edilmiştir. Ayrıca motor sökükken yapılan incelemede daha önceden motorun revizyon gördüğü, turbosunun bozulup tekrar yaptırıldığı, motora giden turbo çapaklarının temizlenmeden kullanılmaya devam edildiği tespit edilmiştir.

Araca yapılan tüm işlemlerin tarihli fotoğrafları, faturaları ve kayıtları mevcuttur."

arda35
20-02-2025, 11:30
Geçmiş olsun. Meşakkatli bir süreç sizi bekliyor.

Alırken ekspertiz yaptırmış mıydınız?

fatihob
20-02-2025, 11:46
Eğer satıcı piyasa fiyatı altına verdiyse yada satış düşük gösterildiyse satıcının "ben araçta sorun olduğunu söyledim, o yüzden de piyasadan düşük rakama verdim" deme ve işin içinden sıyrılabilme ihtimali geliyor.

Mesela ben F30 alırken galerici bana arabanın emniyet kemerleri dirençli olduğunu biliyorum yazılı kağıt imzalattı. Bence mantıklıydı sonuçta kaza sonrası orjinal ile değişmemiş, dirençlenmiş.

Bende şuanki arabamı satacak olsam, 1500km de 1Lt 5w30 yağ eksilttiğini biliyorum yazılı kağıt alırım alıcıdan.

Hukukta ne kadar emsali vardır nedir bilmiyorum. İşiniz zor.

atamanugur
20-02-2025, 12:01
Geçmiş olsun. Meşakkatli bir süreç sizi bekliyor.

Alırken ekspertiz yaptırmış mıydınız?

Teşekkürler. Ekspertiz yapılmadı, ekspertizin de anlayabileceği türden bir arızayla karşılaşmadık. Katkı ve dtc off yapıldığını anlayana kadar çok şey denendi. O arada harcanan paralar biraz boşa oldu. Avukatta ekspertiz yapılıp yapılmamasının önemli olmadığını söyledi. Dava sürecinde biz aracın kusurlu olduğunu kanıtlayacağız, aksini kanıtlamak satıcıya düşecek dedi.

Eğer satıcı piyasa fiyatı altına verdiyse yada satış düşük gösterildiyse satıcının "ben araçta sorun olduğunu söyledim, o yüzden de piyasadan düşük rakama verdim" deme ve işin içinden sıyrılabilme ihtimali geliyor.

Mesela ben F30 alırken galerici bana arabanın emniyet kemerleri dirençli olduğunu biliyorum yazılı kağıt imzalattı. Bence mantıklıydı sonuçta kaza sonrası orjinal ile değişmemiş, dirençlenmiş.

Bende şuanki arabamı satacak olsam, 1500km de 1Lt 5w30 yağ eksilttiğini biliyorum yazılı kağıt alırım alıcıdan.

Piyasa fiyatının altına alınmadı. 1 parça değişen 4 parça boyalı araç 500.000'e alındı. Noter satış kağıdında da o şekilde yazdırıldı.

DOHC
20-02-2025, 12:21
Geçmiş olsun, yolunuz uzun ve zor. Ama masraflarınızı alabilirsiniz gibime geliyor.

500k TL bugün için en ucuz ilan arabasından daha da uygun görünüyor. 2 ay geçmiş olsa da gözlemlediğim kadarı ile fiyatlar artmıyor, ya düşüyor ya sabit duruyor.

Just a moment... (https://www.sahibinden.com/volkswagen-jetta-1.4-tsi-comfortline/otomatik?a5_max=2007&sorting=price_asc&a5_min=2007&a2320=74346)

mrwope
20-02-2025, 12:55
Araç satın alınmadan önce bir expertize gösterildi mi ?

atamanugur
20-02-2025, 13:28
Geçmiş olsun, yolunuz uzun ve zor. Ama masraflarınızı alabilirsiniz gibime geliyor.

500k TL bugün için en ucuz ilan arabasından daha da uygun görünüyor. 2 ay geçmiş olsa da gözlemlediğim kadarı ile fiyatlar artmıyor, ya düşüyor ya sabit duruyor.

Just a moment... (https://www.sahibinden.com/volkswagen-jetta-1.4-tsi-comfortline/otomatik?a5_max=2007&sorting=price_asc&a5_min=2007&a2320=74346)

Teşekkürler. Umarım masraflarımı alabilirim. Katkı ve arıza gizleme olayı olmadan ağır bakım ile çözülebilseydi ona razıydık yaptırıp bineriz diyorduk.
Aracı aldığım dönemde aynı özelliklerde ve fiyat bandında 3 araç arasında kaldım. Satıcının bakımını yeni yaptırıp teslim edicem aldığınızda hiçbir sorunu, masrafı olmayacak sözüne güvenerek ve İstanbul dışı yorulmamış araç diye düşünerek bunu tercih etmiştik. Arama filtresini 2007 ve üstü olarak genişletilirse aldığım fiyatlara yakın bir çok araç var.

Araç satın alınmadan önce bir expertize gösterildi mi ?

Hayır ekspertize gösterilmedi. Bakımı yeni, ustası bir sorunu yok dedi diye biraz da aceleye gelerek almış bulunduk. Dönüş yolunda teklemeyi hissedip o akşam arıza aramaya başladık.

207_TR
20-02-2025, 13:54
Expertiz olmaması avantaj diye biliyorum
avukat ile hukuki süreci bir an önce başlatın

ama yakın 1-2 olayla tecrübeyle sabit
iş çok uzun sürüyor,ve eninde sonunda haklıda çıksan pek bir elle tutulur durum olmuyor.

Sen ihtarı çek belki caydırıcı olur.

oztk24
20-02-2025, 14:34

iş çok uzun sürüyor,ve eninde sonunda haklıda çıksan pek bir elle tutulur durum olmuyor.

Katılıyorum, hukuki olarak korkutarak ikili diyalog ile çözmeye çalışın derim. Yakın arkadaşıma kapağı çürük 1.4t astra satmışlardı. Ekspertizde ortaya çıkmamış, araba 1 saat içinde hararet yaptı. Üst kapak değiştik. Kapağın çürük olduğunu satıcı biliyormuş, şatıştan önce arabanın antifrizini vs yeni değişip satmışlar. Hukuki olarak dava açacağımızı vs söyleyip anlaşmaya vardık.

TolgaUs
20-02-2025, 14:38
Bu gibi adamımsı varlıklar son günlerde moda oldu. Daha önceden dili yanmış kişilerden duyuyorum.
Önce ekspertize gidiyor. Sonra motorun yağını değiştiriyor. 100 - 150km yol yapıyorlar. bi sıkıntı yoksa notere sürüyorlar.
Geçmiş olsun. Yıpratıcı bir yol var önünüzde. Psikolog eline düşmeden sağ salim atlatırsınız umarım.

220T
20-02-2025, 15:23

Bahsettiğiniz kağıdın geçerliliği nedir? Resmî bir özelliği var mı,kendi aranızda mı geçerli?

Konu sahibine de geçmiş olsun.Bahsettiğiniz yazılım en kuvvetli deliliniz.

atamanugur
20-02-2025, 16:25

İhtar çekmeden olayın ciddiyeti anlaşılmayacak haklısınız. İhtar sonrası satıcı orta yol bulmak isterse ona göre konuşacağız. Artık olayın uzun sürmesi önemli değil bugün tüm ödemeleri yaparak faturalarımı aldım aracı topluyoruz. Zaten masrafını yapmış olacağım bakalım süreç ne gösterecek. Dava birkaç yıl sürerse ödeme yaptığım tarihten itibaren yasal faiz işliyor mu bilginiz var mı?

S-works
20-02-2025, 17:07
Konuyu merak ve takipteyim. Noter satış kağıdında yanlış hatırlamıyorsam ''aracın mevcut durumunu görerek aldım'' benzeri bir cümle olduğunu anımsıyorum. Sizin avantajlı olacağınız kısım gizlenmiş olması. Maalesef basit işler bile bir kaç yıl sürebiliyor. Sabrınız ve naktiniz varsa kesinlikle üzerine gidin.

ruudvan
20-02-2025, 18:09
aradan 2 ay geçmiş. motor sarmamış ama sen motor açmışsın. ustan çapak görmüş.yağda katranlaşma görmüş.
demezler mi adama 220binde motorun kız gibi mi çıkmasını bekliyodun diye.
orjinal yazılım atılma kısmını zaten hiç konuşmaya gerek yok.bana sanayiden usta orjinal yazılım atalım dicek suratına karşı hass... ordan derim.
geçmiş olsun umarım bir hal çaresini bulursunuz. zor süreçler.
satıcı olsam alıcıyla satıştan sonra olan sorunlar yüzünden muhattap olmazdım.

atamanugur
20-02-2025, 18:24
aradan 2 ay geçmiş. motor sarmamış ama sen motor açmışsın. ustan çapak görmüş.yağda katranlaşma görmüş.
demezler mi adama 220binde motorun kız gibi mi çıkmasını bekliyodun diye.
orjinal yazılım atılma kısmını zaten hiç konuşmaya gerek yok.bana sanayiden usta orjinal yazılım atalım dicek suratına karşı hass... ordan derim.
geçmiş olsun umarım bir hal çaresini bulursunuz. zor süreçler.
satıcı olsam alıcıyla satıştan sonra olan sorunlar yüzünden muhattap olmazdım.

Kimse bu motor niye kız gibi çıkmadı demiyor. Bariz bir şekilde motor probleminin gizlenme durumu var ortada. Vw onaylı shell ve mann filtre ile yapılan bakım sonrasında bariz bir duman ve yağ yakma başlıyor. Araba sanayi içinde deneme sürüşünde 1 litre yağ eksiltiyor içinden 3 litre yağ çıkıyor. Zincir söküldüğünde her taraf vıcık vıcık katran gibi katkı bulanmış halde görülüyor, değil balata spreyi benzin bile çözemiyor öyle lanet bir şey. Yağ pompası neredeyse tıkanmış, yatakların durumu ortada bir müddet sonra araba yatak saracakmış zaten. 2 ayın 1 haftasında araç yürüyemedi, toplam kullanılan km 1500 bile değil. Her şey kanıtlı şekilde duruyor, gerisine yargı karar verir artık.
Ne diyeyim umarım aldığınız araçta başınıza gelmez, arabanın üçte biri kadar masraf etmezsiniz.

ruudvan
20-02-2025, 19:11
dostum satıcı sana bu arabayı alıcaksın mı dedi?
yada ben sana mal satıcam hıcbır sorun çıkmayacak mı dedi?
yada sen senin tamircinin iyi niyetli satıcının ise kötü niyetli olduğu kanısına nerden vardın.

atamanugur
20-02-2025, 20:30
dostum satıcı sana bu arabayı alıcaksın mı dedi?
yada ben sana mal satıcam hıcbır sorun çıkmayacak mı dedi?
yada sen senin tamircinin iyi niyetli satıcının ise kötü niyetli olduğu kanısına nerden vardın.

Evet satıcı bana aracın sorunsuz olduğunu, aldığımda sorun yaşamayacağımı ve masrafsız olduğunu hem sözlü hem de mesaj olarak beyan etti.
Evet satıcı kötü niyetli çünkü aracın tekleme sorununu bildiğine ve uğraşıp çözemediğine adım gibi eminim. Satış sonrası gideceğin yere bırakayım dediğimde araca binmemek için nasıl kaçacağını şaşırdı.
Evet ustam iyi niyetli çünkü aldığım günden beri o kadar uğraşmasına rağmen aracın sorunu çözülmediği için benden tek kuruş işçilik almadı.

Şunu da belirtmek istiyorum ilk defa ikinci el araç almıyorum, ilk defa motor sökmüyorum. Motoru açmadan sorunu çözebilmek için sebep olabilecek tüm parçaları değiştirdik. O esnada bile ciddi masraf ettim, keşke sorun çözülseydi bende aracın ağır bakımını yapıp rahatla binseydim.
Motor sökülmeden önce zincir seti, vanos, vanos selenoidi, devir daim, bobin, buji, enjektör hepsini değiştirdim ve bunlar ciddi maliyet parça fiyatlarına bakabilirsiniz. Bunları hiç hesaba katmıyoruz bile.

serkan_2120
20-02-2025, 21:00
Bana belki kizacaksiniz ama malesef hicbirsey alamazsınız aracınız 8 yaş ve 160 bin km üstünde ayrıca satıcı galerici değil yasal olarak noterde altına imza attığınız belgede aracı görerek beğenerek aldım gibi bir beyan var açtığınız dava ve masrafları ile birde üstüne karşı tarafın mahkeme masrafları ve av ücreti ile kalacaksınız ülkenin gerçekleri malesef geçmiş olsun aracı yaptırıp keyfini çıkarın bir ders almış olarak sayın

atamanugur
20-02-2025, 21:11
Bana belki kizacaksiniz ama malesef hicbirsey alamazsınız aracınız 8 yaş ve 160 bin km üstünde ayrıca satıcı galerici değil yasal olarak noterde altına imza attığınız belgede aracı görerek beğenerek aldım gibi bir beyan var açtığınız dava ve masrafları ile birde üstüne karşı tarafın mahkeme masrafları ve av ücreti ile kalacaksınız ülkenin gerçekleri malesef geçmiş olsun aracı yaptırıp keyfini çıkarın bir ders almış olarak sayın

3 avukatla görüşüp bu konuyu danıştım. Aracın kusuru gizlenerek satıldığı için, ekspertiz ve araç yaşı km şartı aranmadan iki yıl süreyle gizli ayıptan dava açıp masrafını alabilirmişim. Emsal kararlarımız var daha önce de aldık dediler. Sonucunu ben de merak ediyorum belki birilerine emsal olur

PiscocuK
20-02-2025, 21:44
Parana ve zamanina yazik. Gecmis olsun.

ruudvan
20-02-2025, 22:21

ben hiç bu dava sonucsuz kalır , masrafını alamayız diyen avukat görmedim. arkadaş birde o tarafı tecrübelenmek istiyor gibi

kocamanadam
20-02-2025, 22:39
çok geçmiş olsun, başka yerden geri döner inşallah kaybınız ama özellikle avukat arkadaşlar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim olayın hararetiyle ilerlerken biraz zor ama maalesef yaparız hallederizler imzayı alana kadar olabiliyor haklıyı hakkına kavuşturmaktan çok sakalını düşünen kişiler var. mesleğine saygı duyanları tenzih ediyorum

ottoman32
21-02-2025, 09:25
geçen sene bir arkadaşımın başına geldi 1.6 tdı jetta almıştı adam kapağını açmış blok çürük görünce kapatmış her yeri ilaçlı falandı 2 yıldır dava sürüyor bilir kişi gelip onunla söküldü motor bir de ama iş çok uzuyor anladığım kadarıyla

Ormanci
21-02-2025, 09:39
Galeri değilse, ekspertiz raporu vs yoksa, yazılan görüş verilenlerin aksine, pek bir şey elde edemezsiniz gibi bence.

Bir de yanlış hatırlamıyorsam galeriler için bile son düzenlemede bilmem kaç model ve 160.000 km gibi bir sınır vardı. Bunun üzerindeki araçlar için herhangi bir yaptırım, garanti şartı vesaire yok diye biliyorum.
İlgili Yönetmelik'e bi bakmak gerekiyor, bulabilirsem bakarım.

Bu konudaki ilk Yönetmelik ekspertiz firmalarını bile ağır şekilde cezalandırabiliyordu, ancak sonradan gelen düzenleme ile bunların verdikleri raporların bir şey ifade etmediği veya hukuki açıdan pek sorumlu olmayacakları noktasına kadar geldi. Mış gibiler ülkemizdeki uygulamalardan yine bir tanesi daha. Şimdi galericiler bile birbirine sokuşturdukları için artık adamlar şikayetçi hale geldi, kendi bozdukları sistemi şimdi kendileri düzeltmeye çalışıyorlar tekrar.

İşin bir de satıcı/sahibi tarafından baksak;
Örneğin benim arabada bir yerlerden yağ eksiltme var, turboyu bilmemneyi çözdük, duman atma yok, hata verme yok, tekleme yok.
Ertesi gün arabayı sattım ve 1 ay sonra adam yağ eksiltmenin motor kaynaklı olduğunu çözdü ve motor yapılacak diyelim. Ve ekspertizde, usta kontrolünde, orada burada çıkmadı. Ben de bilmiyorum, hiç bir şekilde haberim yok, arabadan falan da anlamıyorum, anlamak zorunda da değilim.
Beni kim nasıl sorumlu tutabilir?

Gıcık işler.

Yarbay
21-02-2025, 10:06
aracın kmsinin doğru olup olmadığını kontrol etmek ne kadar mümkün acaba? hadi ürünü iyi diyerek çürük verdi onun davası birşey ama açıkcası kmsi düşürülmüş ise ve siz bunu kanıtlayabilirseniz bildiğiniz o satıcıyı hapis cezasıyla bile karşı karşıya bırakabilirsiniz ozamanda şahsi fikrim size karşı duruşu tamamen değişecektir.

TSİ motorları direkt enjeksiyon ve kurum bağlamalarıyla ünlüler neden bilmiyorum ülkemizde pek konusu yok ama avrupa abdde bolca ''tsi carbon build up'' konusu var yada direkt injection carbon build up ama beni şüphelendiren durum şu şimdiye kadar sizinki boyutunda kurumların olduğu araçlar daha yüksek +300-400bin kmlik araçlardı o sebeble acaba diyorum kmside düşürülmüş olabilirmi?

arda35
21-02-2025, 10:27
Ekspertiz olmadan ustanın anlatımından yola çıkarsak mahkemede ustaya diyecekler ki; sen bilirkişi misin de bu kadar emin konuşuyorsun. Bilhassa bazı kanaatler tamamen yoruma dayalı. Yağa katkı konularak kullanıldığı, motorun daha evvel revize gördüğü ve turbo çapaklarının temizlenmeden motorun toplanması gibi hususlar ustanın ''tahmini'' mesela.

Buradaki en iyi senaryo, hiç dava sürecine girmeden bir şekilde uzlaşmanız. Dava sonucunda tazminat almanız olası tabii. Ama iddiaların birçoğunu ispatlayabileceğinizi sanmıyorum. Bilirkişi yorum yerine daha geçerli kanıtlar isteyecektir.

Oguzhan.Ozturk
21-02-2025, 12:31
Öncelikle geçmiş olsun, forumda avukat arkadaşlar varsa kızabilir ama hiç bir avukat size bu davayı kaybederiz girmeyelim diyip kendine xxx sürdürmez.. tabi ki para kazanmak için biz aldık alıyoruz alabiliriz gibi size vaat içerikli sözlerde bulunacak..

Burada ilk hatanız arabada kusur gördüğünüz dakika daha fazla ilerlemeniz yapacağınız ilk iş Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile Makine Mühendisi refakatinde aracın kusurunu tespit ettirmek olmalıydı ki elinizde güzel bir kanıt olsun ileride açabileceğiniz tazminat davası vb vb için..

İkinci hata aslında ilk hatanın da öncesi arabaya baktırmamak.. bende bakımları yapılmış araç tercih ettim ancak şunu dile getirdim " FATURA " 'sı var mı kardeşim ? Cevap yok ise öncelikle test sürüşünde bahsettiğiniz hataların çıkmaması çok zor.. yağ çubuğu elle kontrol edildiğinde 1.4 TSİ gibi bir aracın suya yakın derece incelikte 0-30 / 5-30 yağ kullandığını tahmin ederekten katkı katılmış ise kendini belli edeceğini varsayaraktan 2-0 geridesiniz diyebilirim..

Yasal faiz konusu da muhtemelen tazminat davasını kazandığınız tarihten itibaren olacaktır diye biliyorum, Asliye Hukuk Mahkemesi işleyişini çok bilmemekle beraber sizi yanıltmak istemem tekrardan geçmiş olsun bir arkadaşım araç sattı alan arkadaşlar 1 ay sonra motor kırdılar onlar bilirkişi, tespit vs yapıldı ama sonuç elde var 0 arkadaşım hiç bir para ödemedi.

atamanugur
21-02-2025, 12:33
TÜRK BORÇLAR KANUNU
Kanun Numarası : 6098
III. Ayıptan sorumluluk
1. Konusu
a. Genel olarak
MADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.
2. Sorumsuzluk anlaşması
MADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.
3. Alıcının bildiği ayıplar
MADDE 222- Satıcı, satış sözleşmesinin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan sorumlu değildir.
Satıcı, alıcının satılanı yeterince gözden geçirmekle görebileceği ayıplardan da, ancak böyle bir ayıbın bulunmadığını ayrıca üstlenmişse sorumlu olur.
4. Gözden geçirme ve satıcıya bildirme
a. Genel olarak
MADDE 223- Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır. Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.
9. Zamanaşımı
MADDE 231- Satıcı daha uzun bir süre için üstlenmiş olmadıkça, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her türlü dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Alıcının satılanın kendisine devrinden başlayarak iki yıl içinde bildirdiği ayıptan doğan def’i hakkı, bu sürenin geçmiş olmasıyla ortadan kalkmaz.
Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.

Türk Borçlar Kanunu ilgili maddeleri gereğince satıcı ben bilmiyordum diyip sıyrılamıyor. Bu konuda bayağı bir emsal karar var. Uzun sürebileceğinin farkındayım, sonunda zararımı karşılatabileceğimi umuyorum.
Tüm evraklar ve faturaları avukata gönderdim. En geç pazartesi ihbar gönderecek.

pirasa
21-02-2025, 12:56
arkadaşım anladığım kadarıyla emsal bir dava kazanılmış ve tazminat alınmış mı konusunda bilgi almak istiyorsun. bildiğim kadarıyla bu şekilde bir kazanılmış ve satıcıdan tazmin edilmiş bir dava bilmiyorum, görmedim, duymadım. birkaç defa exper firmalarına açılmış davalar gördüm onlarda raporlardaki çok ufak fontlarla yazılmış sorumluluk redleriyle yada expertiz işleminden sonra alıcı tarafından yapıldığını öne sürerek sıyrılıyorlar. duyduğum tek olumlu durum, bazı satıcıların satış sonrası oluşan arızalara tamamı değilse de 3-5 katkı için para ödedikleridir. geçmiş olsun, umarım bundan sonraki kısım daha yıpratıcı olmaz.

furkane
21-02-2025, 18:23
18 yaşında bi araçtan bahsediyorsunuz ! Kanunda 8 yaş 160.000km ve altı kanunu var . Karşı taraf tacir değil ise konu daha da zor. Herhangi bir ustanın veya servisin görüşü çok önemli değil bilirkişi olmadıkça . Araç o şekilde kalıp avukatınız hızlıca bilirkişi talep edecekti ortalama 2haftada gelirdi. Çekeceğiniz ihtarnamenin hukuki olarak hiçbir karşılığı yok sadece karşınızdakinin gözünü korkutmak amaçlı . 40-50.000tl daha harcarsınız sonuç bi yere varmaz. İhtarname çekip yarısını bile alsanz sizin için avantaj olur

BarışSever
21-02-2025, 18:31
geçmiş olsun,ben avukatın iyisine de kötüsüne de güvenmeyen biriyim,allah kimseyi sanayiye ve avukatların eline düşürmesin,emsal kararlar var vs diyerek sizi gazladığını düşünüyorum,çünkü yarı yarıya şansınız var ve bu dava seneler sürecek:) yerinizde olsam avukat parasını arabaya harcar herşeyi kabullenir ve aracın motorunu orjinal bi şekilde yaptırıp bu olayı unutmaya çalışırım.

Schumi
21-02-2025, 19:19
Araca katkı koyduklarını ispat edebiliyor musunuz ? Asıl konu o. Onu ispat edebilirseniz bu kusuru gizleme olur. Ayrıca otomobillerin hepsi aynı ömürde değil ki. Sert kullanım, az bakım yada şanssızlık ile 400 bin yerine 250 bin km de de motor gidebilir. 1 milyon km de de. Satıcının sıyrılacağı çok nokta var. Hele hele azıcık kafası çalışan bir avukatı varsa. Siz bütün belgeler ile noterden ihtarı çekin. Birde avukat üsten konuşarak "Bak dostum benim ücretim çok yüksek davayı zaten kazanırım ama birde kalkıp mahkeme masrafı ve benim ücretim kendi avukatın ücreti derken çok şişer gel aklını kullan." gibi ararsa belki mahkeme olamadan birşeyler alabilirsiniz. Diğer türlü çok zor gerçekten. Yaşı ve km si gereği zaten riskli bir grup araç alınmış.

atamanugur
21-02-2025, 19:52
Dtc off yazılım atıldığını kanıtlayabiliriz. Araçtan okunan yazılım dosyası halen duruyor, mail ile bir yazılım firmasına kontrole gönderildi kayıtları mevcut. Asıl problem zaten burada neden aldığımız aracın motoru bozuldu demiyoruz. Daha öncesinde tekleme ve arıza kayıtları mevcutmuş, gizleyip bize satmışlar.

MehmetBora
21-02-2025, 21:12
Çok geçmiş olsun. Ülkemizde bürokrasi *****, çok ağır ilerliyor. Uzun bir süreç olacaktır. Umarım masraflarınızı alabilirsiniz.

Başıma gelen bir alışverişten bahsetmek istiyorum. Marka, model, tarih ve zaman belirtmeyeceğim.

A marka aracımı B marka bir araçla takas yaptım. B markalı araç konfor beklentimi karşılamadı ve C marka bir araçla 1 hafta sonra tekrar takas yaptım. B markalı aracı alan arkadaş tıpkı sizin gibi sorunlar yaşadı ve bana ulaştı. Asla ikiletmedim ve tüm masraflarını (35.000TL) karşılayıp faturasını eski sahibine göndererek yaşananlardan bahsettim. Sizin satıcı gibi bendeyken öyle bir sorun yoktu dedi ve aradan sıyrıldı. En azından yarısını karşılar diye ümit ettim. Vakit kaybetmemek için uğraşmadım, psikolojimi kaybedeceğime paramı kaybettim. Bilin bakalım ne oldu? 3 ay sonra A marka aracım sıvı kaybından motor yedi. (50.000TL) Alıcı beni aradı ve ''BENDEYKEN ÖYLE BİR SORUN YOKTU'' diyip aradan sıyrıldım.

fanatik
21-02-2025, 21:28
Çok geçmiş olsun. Ülkemizde bürokrasi *****, çok ağır ilerliyor. Uzun bir süreç olacaktır. Umarım masraflarınızı alabilirsiniz.

Başıma gelen bir alışverişten bahsetmek istiyorum. Marka, model, tarih ve zaman belirtmeyeceğim.

A marka aracımı B marka bir araçla takas yaptım. B markalı araç konfor beklentimi karşılamadı ve C marka bir araçla 1 hafta sonra tekrar takas yaptım. B markalı aracı alan arkadaş tıpkı sizin gibi sorunlar yaşadı ve bana ulaştı. Asla ikiletmedim ve tüm masraflarını (35.000TL) karşılayıp faturasını eski sahibine göndererek yaşananlardan bahsettim. Sizin satıcı gibi bendeyken öyle bir sorun yoktu dedi ve aradan sıyrıldı. En azından yarısını karşılar diye ümit ettim. Vakit kaybetmemek için uğraşmadım, psikolojimi kaybedeceğime paramı kaybettim. Bilin bakalım ne oldu? 3 ay sonra A marka aracım sıvı kaybından motor yedi. (50.000TL) Alıcı beni aradı ve ''BENDEYKEN ÖYLE BİR SORUN YOKTU'' diyip aradan sıyrıldım.

Schumi
21-02-2025, 21:42
Dtc off yazılım atıldığını kanıtlayabiliriz. Araçtan okunan yazılım dosyası halen duruyor, mail ile bir yazılım firmasına kontrole gönderildi kayıtları mevcut. Asıl problem zaten burada neden aldığımız aracın motoru bozuldu demiyoruz. Daha öncesinde tekleme ve arıza kayıtları mevcutmuş, gizleyip bize satmışlar.

DTC Off yazılımını peki onun attırdığına dair bir bilgi var mı ? Yani yazılımı attırdığı yeri bulup teyit / şahitlik isteme. Yada onun tanıdığı birisinden şahitlik gibi. Yazılım yükleme tarihini bilmiyorsunuz. Adam benden öncede bu yazılım varmış haberin yoktu diyebilir.

atamanugur
21-02-2025, 21:48
DTC Off yazılımını peki onun attırdığına dair bir bilgi var mı ? Yani yazılımı attırdığı yeri bulup teyit / şahitlik isteme. Yada onun tanıdığı birisinden şahitlik gibi. Yazılım yükleme tarihini bilmiyorsunuz. Adam benden öncede bu yazılım varmış haberin yoktu diyebilir.

Evet bilmiyorum diyebilir, ama TBK Madde 219’a göre satıcı ayıpları bilmese bile onlardan sorumlu. Ben araçta gizlenen ayıpları kanıtlayabiliyorum, aksini onun kanıtlaması gerekecek.

Schumi
21-02-2025, 22:11
Umarım inşallah dürüst bir avukat bulmuşsunuzdur. Zararınızın bir kısmını karşılayayım derken birde üstüne avukat parası ödeyip uzun süreler stres ile bekleyip birde hiçbirşey alamamak var. Hatta bilirkişi felan gelip bakmadan aracı bile satamazsınız mahkeme için.

livaneli
22-02-2025, 00:05

bunu diyen satıcı sorumludur.

livaneli
22-02-2025, 00:07
Uzun sürse de -ki sanmıyorum- mümkün olan her ayrıntıyı belgelendirin ve bu belgelendirme uzmanlar tarafından yapılsın.

EnesPolatdemir
24-02-2025, 13:22
Öncelikle geçmiş olsun. Bu varlığımsı yaratıkların sayısı her geçen gün artıyor maalesef. Konu için tek diyeceğim şey avukatlara dikkat edin. Bazıları şöyle yaparız abi burdan bunu açarız ordan da hop bunu actık mıydı pert ederiz gibi gazlıyor. Bi de bacağınızı kaptırmayın derim...

HaKo
24-02-2025, 14:22
adamla yazılı iletişime geçip aracın sorunsuz sıkıntısız olduğunu beyan ettiği bir yazışma varsa elin güçlü olabilir. Onun dışında bayağı zor gibi işin. Avukat da mutkala eş dost tanıdık olsun onun dışında pek güvenme derim. Arkadaşlar yazmış zaten gerekeni. Geçmiş olsun.

fatihob
24-02-2025, 16:45
Bahsettiğiniz kağıdın geçerliliği nedir? Resmî bir özelliği var mı,kendi aranızda mı geçerli?

Konu sahibine de geçmiş olsun.Bahsettiğiniz yazılım en kuvvetli deliliniz.

Resmi bir evrak değil ama kendi aramızda imzalanmış bir kağıt. Eğer bana dirençli olduğunu söylemese ve ben bunu aldıktan sonra bu dirençliymiş diye dava açıcak olsam mahkemede haklı olabilirdim. Bana dirençli olduğunu söyledi ve söz uçar yazı kalır mantığında imzalı kağıt aldı. Mahkemeye gitsem ben bunu alıcıya söyledim, imzalı kağıdı var der ve büyük ihtimalle haklı çıkar. Hukuki tarafını bilmiyorum ama alınmış imzalı kağıt hiç yoktan iyidir.

Schumi
24-02-2025, 22:20
Resmi bir evrak değil ama kendi aramızda imzalanmış bir kağıt. Eğer bana dirençli olduğunu söylemese ve ben bunu aldıktan sonra bu dirençliymiş diye dava açıcak olsam mahkemede haklı olabilirdim. Bana dirençli olduğunu söyledi ve söz uçar yazı kalır mantığında imzalı kağıt aldı. Mahkemeye gitsem ben bunu alıcıya söyledim, imzalı kağıdı var der ve büyük ihtimalle haklı çıkar. Hukuki tarafını bilmiyorum ama alınmış imzalı kağıt hiç yoktan iyidir.

Bence bu cümleyi noter satış senedine ekletebilirdiniz diye düşünüyorum. Noter altını çizer yada kalın harfler ile yazar alıcıya tekrar sözlü sorar öyle imza alırdı.

atamanugur
25-02-2025, 13:27
Geçmiş olsun dileğinde bulunan herkese teşekkürler. İhtar gönderildi, beklemeye geçtik. Gelişme olursa yine güncellerim.

Avukat konusunda herkese hak veriyorum. Fikir olsun diye farklı avukatlara danıştım tabi ama vekaletim yıllardır her konuda yardımcı olan aile avukatımızda. İhtarı o çekti, dava açılırsa o ilgilenecek. Avukat gaza getirmesi gibi bir durum yok yani ortada.

adamla yazılı iletişime geçip aracın sorunsuz sıkıntısız olduğunu beyan ettiği bir yazışma varsa elin güçlü olabilir.

Aracı almadan bir gün önce whatsapp konuşmalarında aracın sorunsuz olduğunu, aldığımda hiçbir masraf etmeyeceğimi, bakımlarını yeni yaptırdığını ve ustasının sorunsuz olduğunu söylediğini beyan etti. Yazışmalar halen duruyor dava açılırsa oraya sunabiliriz.

ottoman32
25-02-2025, 14:42
Bence bu cümleyi noter satış senedine ekletebilirdiniz diye düşünüyorum. Noter altını çizer yada kalın harfler ile yazar alıcıya tekrar sözlü sorar öyle imza alırdı.

babam zamanında a6 almıştı abi şanzımanında sorun çıktığı için satma kararı aldık ve satarken noterdeki kadın kağıdın arkasına arabanın şanzıman arızası biliyorum diyerek yazı yazdırıp imzalatmıştı.

mrtkap
26-02-2025, 15:18
Sizin lehinize sonuçlanacağını hiç sanmıyorum. Avukat tabiki kazanırız diyecek pastadan ufak veya büyük olarak yiyecek olan kendisi. Satıcıyla iletişime geçip uzlaşmaya çalışın, ekspertiz ve detaylı kontrol yaptırmamanızın aleyhinize işleyeceğini düşünüyorum, örnekleri de var. Eğer yaptırmış olsaydınız eksperin km ve gün garantisi lehinize işlerdi.