Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Orta şerit işgalcilerine ceza

IbizaFR150
03-04-2025, 09:14
Orta şeritten gidene ceza gelecek! (https://halktv.com.tr/gundem/orta-seritten-gidene-ceza-gelecek-924832h)

Doğru düzgün trafik kültürü ve denetimi olmayan ülkemizde çok yanlış kullanılan orta şerit sürüşü ile ilgili denetim ve ceza geliyor. Çok sevindirici bir haber. Bu uygulamanın Avrupa’da yapıldığını biliyordum zaten de buraya gelmesini de iple çekiyordum.

3 şeritli yolda, en sağ şerit boşken ısrar la orta şeritte 60-70km gibi hızlarla gidip asla en sağ şeride geçmeyen embesiller yüzünden gereksiz sollama,makas gibi durumlar hatta kazalar olmakta. Eskiden otobanlarda “sağdan gidiniz” diye tabelalar olurdu. Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen, bir takım trafik cahili embesiller bunu “sağ şerit kamyon-tırların, benim hızım ne olursa olsun ben ortada veya sol şeritte giderim” diye yorumlamasına neden oluyor.

Bu konu için kanal açmış birinin videolarından örnek, instagramda da aynı kanal adı ile bulunabilir.

https://youtu.be/_jjKiqnXuHE?si=G0e5gnKNGnbZgzAf

drago
03-04-2025, 09:24
izmirde çalışmaz

ne ortası, solu boş bulursak iyi

IbizaFR150
03-04-2025, 10:42
Cezayı yiyince bu tipler hemen öğrenir hangi şeritten nasıl gideceğini. En son Ankara’dan İstanbul’a dönerken, 3 şeritli yolda 1 saat kesintisiz 120-130 ile gidebildim. Böyle bir cahillik olamaz,herkes … varmış gibi orta ve solda 100km altı hızlarla gidiyor,en sağ bomboş! İngilteredeyz de trafik sağdan akıyor gibi resmen. Ve bunu savunan o kadar fazla trafik cahili var ki… IQ ortalaması boşuna 89 çıkmıyor.

Ssamet
03-04-2025, 11:02
Adana otobanını sık sık kullanıyorum.Bayramda Kahramanmaraş-Mersin yaptım.Yeminle yolun %70 ini en sağ şeritten 120-130 km hızla gidip geldim.Araç kameram da var erinmeyip video yapsam yüklicem Yotube a ama.Böyle bişey yok abi adam 90la avel avel orta şeritten gidiyor saatlerce.Benim hiç umudum yok millet neyi biliyor ki şerit adabını öğrensin.

darkred
03-04-2025, 11:19
Ben Eskişehir'de çevre yolu kullanırken hep en sağa çıkarım çünkü hep boş olur. Orta ve sol kuyruk olur.

IbizaFR150
03-04-2025, 11:36
Konuyu açarken haber linkini paylaştım ama silinmiş link olduğu için herhalde…

Orta şeritten gidene ceza gelecek! (https://halktv.com.tr/gundem/orta-seritten-gidene-ceza-gelecek-924832h)

onn_dear
03-04-2025, 12:18
"Ağır araçlar sağdan gidiniz" ifadesi tonaj olarak ağır değil hız olarak ağırlıktan bahsedildiğini bile bilmeyen, anlamayan insanlarız. Bende Mersin-İstanbul-Mersin yaptığımda otoyolda sürekli 90-100 hızlarda orta hatta sol şeritte gidenler çok fazla. Selektör, korna yapıyorsun yine bakmıyor, sağından dalıp tamponunu yalayacak şekilde sola geçince sinyal verip orta şeride geçiyorlar �� yanlış evet ama böyle öğretmek gerekiyor demek ki...

punto_multijet
03-04-2025, 12:19
izmirde çalışmaz

ne ortası, solu boş bulursak iyi

izmirde en hızlı ilerleyen şerit sağ şerit ne yazık ki

EnesPolatdemir
03-04-2025, 13:16
Türkiye'de trafik sağdan akıyor bu doğru ama en hızlı gidebileceğiniz şerit de en sağ şerittir. Küçük penis sendromu herhalde. İlle de solda gidecekler. Beyinsizler...

Ormanci
03-04-2025, 13:24
ortaserittv miydi neydi uzun süredir bunu yazıyor çiziyor, insta hesabını takip ediyorum, kamera kayıtları şu bu, devamlı paylaşım yapıyor.

Aynı gerizekalılığa dem vuruyor devamlı. Yol bomboş, ona rağmen orta şeritte gidiyor beylerimiz. Otobüsler falan da çok yapıyor bunu.
Bunu sağda solda dile getirince, deniliyor ki mesela, en sağda kamyonlar çok yavaş gidiyor, devamlı kamyon sollama için sağ-sol mu yapacağız, sonra ortaya çıkamıyoruz, hız az kalıyor. Yahu hızını geçişini ona göre ayarlayacaksın o zaman.

Şehirlerarası yola çıktığımda otoyolda 120-130 sabitliyorum, en sağa geçiyorum, hiç yavaşlamadan öyle gidiyorum. Kamyon vs çıkıyor, hızı zamanlamayı ayarlayıp hiç yavaşlamadan ortaya geçip tekrar sağa geçiyorum.
Ortada yavaş gideni solundan geçeyim diyorsun, bu sefer de arkadan 150-180 gelen 1km öteden selektör manyağı yapıyor, o salaklarla da uğraşmak istemiyorum, mis gibi sağdan gidiyorum kimseye bulaşmadan.

Adamların sağından geçiyorum, kimse de üzerine alınmıyor, ha ulan ben yanlış bir şey yapıyorum sağa geçeyim demiyor. Ortada 80'le gidiyor herif.

Ağır vasıtalar sağdan gidinizi "yavaş araçlar sağdan gidin" diye değiştirmeleri gerekiyor.

3-4 şeritli yol, herkes aynı hızda gidiyor, bakıyorsun önleri bomboş. Makas atıp aralarından geçiyorsun, vay makas attın oluyor. E herifler şerit işgali yapıp gereksiz trafik oluşturuyor, bunlara ceza? Yok..

Bir de son dönemde şu moda oldu, "hız limiti 120, 90, 80, ben limitte istediğim şeritte giderim". Nah gidersin kardeşim. Arkadan hızlı gelen var, sanane ben cezamı yiyip devam edeceğim, sana mı kaldı yol limitini korumak? Sen şerit boşaldıkça en sağa gideceksin, kural bu.

Ormanci
03-04-2025, 13:26
Hah video da ortaşerit'inmiş zaten.

AliGizda
03-04-2025, 13:33
Sürekli olarak Kocaeli-İstanbul yapıyorum bende yavaş döndüğüm zamanlar orta veya en sağ şeridi kullanıyorum ama orta ve en sağ şerit o kadar kötü durumda ki araba şerit değişiyor resmen. Geçen hafta Ankara' ya gittim, hep orta şeritte gitsem döndüğümde kesin ön takım yaptırırdım.

Kullandığım güzergahta en azından sağ ve orta şeridi genelde kamyon ve tırlar kullandığından çok saçma sapan hareketler yapıyorlar. Tecrübesiz bir insana kaza yaptırma olasılıkları %80' in üzerinde.

Kullandığım güzergah özelinde önce yolların onarımı yapılsa, sonra da özellikle kamyon ve tır şöförlerine daha yoğun uygulama gelse bence sorun bir nebze daha düzelebilir.

DOHC
03-04-2025, 13:43
100 kişiye sorsak "ağır" ne demektir diye 100 kişide ağırlık olarak ağır der.
Bence haber yanlış bilgi veriyor. Ağır vasıta zaten yavaş gider düşüncesi ile hazırlanmış bir tabela bu.
Bu tabelayı zamanında "yavaş" olarak dizayn etmeyen kişiye tebrik sunmak lazım.

Yavaş derken kime göre neye göre yavaş

https://www.motosiklet.net/forum/attachments/motosiklet-yeni-hiz-limitleri-jpg.16241/

Bu tabelaya göre kamyon 70 max hızı zaten. Orta şeritten gitme hakkı yok mu olacak?

Kadyr
03-04-2025, 13:47
Umarım uygulanır. Hız sınırında gidiyorum diye ,sağı boş ise ceza uygulanmalı. Yapay trafik sebebi sol ve ortadan sabit gidenler

Sti_Ozan
03-04-2025, 13:48
Daha dün bununla alakalı konuşuyorduk babamla, harika bi uygulama eğer uygulanabilirse. Aslında devlet her araca güvenlik kamerası şartı koyacak, sonrasında da yoldaki usulsüzlükleri görüntü kaydı ile ileten kişilere ödül sistemi getirecek. Atıyorum orta şeridi salak saçma meşgul eden tipi görüntü kaydıyla ihbar ettiğimde ceza onaylanırsa bana 50 puan verecekler. Bu puanı da 1/1 oranında TL karşılık kabul edilecek. Kimseye nakit para da yok, diyeceksin ki puanlarını MTV ya da diğer vergi ödemelerinde ya da istersen ceza yediğinde kullanabilirsin. Görün bakın trafikte 1 tane hata kalıyor mu :D Özellikle boş yolda saçma sapan direksiyon vuran tipleri yakalatırsan bonus ödemesi yapacak birde sonra çıkıp trafiğe tekrar bakıcaz kim ne yapıyor ya da yapabiliyor. :D:D

CloudGrey
03-04-2025, 13:57
motorcularıda haftada bir bir merkeze çağırıp ( kurs gibi düşünün) toplucu dayak atılsın.

IbizaFR150
03-04-2025, 14:00
“Orta şeritte gitme hakkı” ne demek yaw? Sağın boşsa ve hızın 70ise sağdan gideceksin, ortadan değil. Ağır ifadesi yanlış yavaş olarak değişmeli o konuda haklısın.

EnesPolatdemir
04-04-2025, 12:48
motorcularıda haftada bir bir merkeze çağırıp ( kurs gibi düşünün) toplucu dayak atılsın.

Abi motorcular naptı şimdi ;)

livaneli
04-04-2025, 20:43

...

Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen, ...

Nasıl bu kanıya vardınız, emin misiniz?

Evrenoz
05-04-2025, 12:56

Doğru düzgün trafik kültürü ve denetimi olmayan ülkemizde çok yanlış kullanılan orta şerit sürüşü ile ilgili denetim ve ceza geliyor. Çok sevindirici bir haber. Bu uygulamanın Avrupa’da yapıldığını biliyordum zaten de buraya gelmesini de iple çekiyordum.

3 şeritli yolda, en sağ şerit boşken ısrar la orta şeritte 60-70km gibi hızlarla gidip asla en sağ şeride geçmeyen embesiller yüzünden gereksiz sollama,makas gibi durumlar hatta kazalar olmakta. Eskiden otobanlarda “sağdan gidiniz” diye tabelalar olurdu. Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen, bir takım trafik cahili embesiller bunu “sağ şerit kamyon-tırların, benim hızım ne olursa olsun ben ortada veya sol şeritte giderim” diye yorumlamasına neden oluyor.

Bu konu için kanal açmış birinin videolarından örnek, instagramda da aynı kanal adı ile bulunabilir.

https://youtu.be/_jjKiqnXuHE?si=G0e5gnKNGnbZgzAf

"ağır vasıta" kavramı bence de kilo olarak ağır vasıtayı kast ediyor. Tabelalar çok eskiden kaldığından ağır vasıtanın zaten yavaş gideceği varsayılıyor.
Zira bunun böyle olduğunu trafik tabelaları da gösteriyor.

https://i.hizliresim.com/d0lc6oe.png (https://hizliresim.com/d0lc6oe)

neuras
05-04-2025, 18:09
Yok abicim sürücü kurslarına bir ayar çekilmediği sürece hiçbir şey değişmeyecek. İstediğin kadar ceza yaz. Adam nereden gideceğini bilmiyor, öğretememişler.

fthdrn
07-04-2025, 06:02
Just a moment... (https://eksisozluk.com/her-kusu-siktik-bir-leylek-kaldi--132812)

.::EmrE::.
07-04-2025, 08:37
Kaynak? Ben böyle bir değişiklik tasarısı göremedim.

powERS
07-04-2025, 10:08
ortaserittv miydi neydi uzun süredir bunu yazıyor çiziyor, insta hesabını takip ediyorum, kamera kayıtları şu bu, devamlı paylaşım yapıyor.

Aynı gerizekalılığa dem vuruyor devamlı. Yol bomboş, ona rağmen orta şeritte gidiyor beylerimiz. Otobüsler falan da çok yapıyor bunu.
Bunu sağda solda dile getirince, deniliyor ki mesela, en sağda kamyonlar çok yavaş gidiyor, devamlı kamyon sollama için sağ-sol mu yapacağız, sonra ortaya çıkamıyoruz, hız az kalıyor. Yahu hızını geçişini ona göre ayarlayacaksın o zaman.

Şehirlerarası yola çıktığımda otoyolda 120-130 sabitliyorum, en sağa geçiyorum, hiç yavaşlamadan öyle gidiyorum. Kamyon vs çıkıyor, hızı zamanlamayı ayarlayıp hiç yavaşlamadan ortaya geçip tekrar sağa geçiyorum.
Ortada yavaş gideni solundan geçeyim diyorsun, bu sefer de arkadan 150-180 gelen 1km öteden selektör manyağı yapıyor, o salaklarla da uğraşmak istemiyorum, mis gibi sağdan gidiyorum kimseye bulaşmadan.

Adamların sağından geçiyorum, kimse de üzerine alınmıyor, ha ulan ben yanlış bir şey yapıyorum sağa geçeyim demiyor. Ortada 80'le gidiyor herif.

Ağır vasıtalar sağdan gidinizi "yavaş araçlar sağdan gidin" diye değiştirmeleri gerekiyor.

3-4 şeritli yol, herkes aynı hızda gidiyor, bakıyorsun önleri bomboş. Makas atıp aralarından geçiyorsun, vay makas attın oluyor. E herifler şerit işgali yapıp gereksiz trafik oluşturuyor, bunlara ceza? Yok..

Bir de son dönemde şu moda oldu, "hız limiti 120, 90, 80, ben limitte istediğim şeritte giderim". Nah gidersin kardeşim. Arkadan hızlı gelen var, sanane ben cezamı yiyip devam edeceğim, sana mı kaldı yol limitini korumak? Sen şerit boşaldıkça en sağa gideceksin, kural bu.

Değindiği olayların bazıları güzel, ama kendi yediği naneleri tabi ki paylaşmıyor :) her şeyi en iyi o biliyor onun dediği en doğrusu filan, trafiği okumaktan bahsediyor ama kendisi bence pek öyle birşey yapmıyor. ilginç birey.

Aranel Ciryatan
07-04-2025, 10:19
Değindiği olayların bazıları güzel, ama kendi yediği naneleri tabi ki paylaşmıyor :) her şeyi en iyi o biliyor onun dediği en doğrusu filan, trafiği okumaktan bahsediyor ama kendisi bence pek öyle birşey yapmıyor. ilginç birey.

Bende videolarına denk geliyorum. Baya hatalı davranışları var.

Zorunda kalmadıkça sol şeridi kullanmayan birisiyim genelde 4 şerit otoban ise sağdan 2. şeritte 110-120 sabit gitmek isterim ama maalesef böyle bir imkan olmuyor. devamlı sola çıkmam gerekiyor çünkü 80'le gidiyor adam otobanda. Sola sollama için çıksam bu sefer arkadan 200 ile gelen son sadece benim tiplerine denk geliyoruz onlar da ayrı dert oluyor. Ben çözümü otoban kullanmamakta buldum. Her yılda 2-3 kez İstanbul > Bodrum rotam vardır tüm ailem orada yaşadığı için. Bursa'ya kadar otobandan gidiyorum ve sonrasında otobandan çıkıp İzmir'e kadar eski yoldan gidiyorum. Yol bomboş oluyor ne deli gibi gelen ne şerit işgali yapan. 100 km/s sabitliyorum sakin sakin gidiyorum :D

Ormanci
07-04-2025, 10:37
Çok acayip yanlış yaptığı bir şey pek görmedim ama atıyorum birine bir şey yapıp makas atıyor adam kızınca falan o tip işler gereksiz tabi.

Öncesinde de yazmıştım sanırım, otoyolda 120-130 sabitleyip en sağdan gidiyorum. Bir sürü 80-90'la gideni geçip gidiyorum. Çok azı anlayıp sağa geçiyor, korkutmak da istemiyorum ama ne yapayım, sağ bomboş. Nasıl bir inanışla ortadan gidiyorlarsa...

"Ağır vasıtalar" tanımlaması ise doğru evet zamanında kamyon vb araçlar için yapılmış ama değişmesi gerekiyor, "yavaş gidenler sağdan gidiniz" şeklinde değiştirilmeli.

Nasıl sol şerit ihlali varsa, orta şerit ihlali de var ve suç sayılmalı.
Bir aracı geçmiyorsan şerit ihlal etmeyeceksin. Bu kadar basit. En sağa doğru geçeceksin, bitti.

Bizde bir de eski bir inanış, trafik hurafesi var, senelerce büyüklerimiz falan da öyle bilip millete de öyle öğrettiler.
Bir hatun tanıdığa malın biri "hızlandıkça sola geçeceksin" diye öğretmiş, kadın hızlandıkça sola geçiyor, sağa geçmek istediğinde ise bomboş yolda yavaşlayıp öyle şerit değiştiriyordu. Öğrettiler neyse öyle bir şeye gerek olmadığını :D

IbizaFR150
07-04-2025, 11:36
Tek tek cevap verip tartışmaya girmeyeceğim de genel bir cevap yazayım…
Bu orta şerit bağımlısı trafik cahillerine ceza verilme tasarısı benim kişisel fikrim değil farklı kaynaklarda paylaşılmış bir haber. Konu hk yayın yapan ortaşerit tv YouTube/instagram kanalının sahibinin yolda bu tiplerle muhatap olup makas atması vs konuyla ilgili değil, bu ortaşerit kullanımının yarattığı sorunlar esas konu. Adamın şöförlüğü başka bir konu.
Yolda başına gelince anlamayanlar için video ile açıklayarak anlatılmış ama hala bu durumu normalleştiren, önemsemeyenler için teçmiş olsun,inş yolda denk gelmeyiz de tehlike yaşamadan gideceğimiz yere varırız. Ne yaparsan yap anlamayacaklar var çünkü.

220T
07-04-2025, 12:35
Ağır vasıta ifadesinin -ilgili kanunda- mesajlarda zikredildiği şekilde bir anlamı,tanımı bulunmamaktadır. Bunu böyle değerlendirdiğiniz zaman mevzuatta geçen "ağır vasıta ehliyeti" veya "ağır vasıta ehliyetnamesi" kavramları kadük olur.

DOHC
08-04-2025, 07:44
Tek tek cevap verip tartışmaya girmeyeceğim de genel bir cevap yazayım…
Bu orta şerit bağımlısı trafik cahillerine ceza verilme tasarısı benim kişisel fikrim değil farklı kaynaklarda paylaşılmış bir haber. Konu hk yayın yapan ortaşerit tv YouTube/instagram kanalının sahibinin yolda bu tiplerle muhatap olup makas atması vs konuyla ilgili değil, bu ortaşerit kullanımının yarattığı sorunlar esas konu. Adamın şöförlüğü başka bir konu.
Yolda başına gelince anlamayanlar için video ile açıklayarak anlatılmış ama hala bu durumu normalleştiren, önemsemeyenler için teçmiş olsun,inş yolda denk gelmeyiz de tehlike yaşamadan gideceğimiz yere varırız. Ne yaparsan yap anlamayacaklar var çünkü.

Tek tek cvp verme ama "Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen, ..." cümlenin kanunda karşılığı olan ispatın nerede önce onu bir paylaşıver.

Kim nerede yazmış "ağır vasıta" ağırlık olarak değil hız olarak yavaş demektir diye.

Yollarda en sağ şerit ağır vasıtalar nedeniyle kamburlaşıyor. Tekerler bölgesi göçüyor, orta kısım şişkin kalıyor. Bu durumda otomobil sürücüleri sağdan gitmek istemez. Asfalt nizami yapılmamış olabilir ama bu kusurun "yavaş" giden araçlar değil "ağır" araçlar tarafından da yapıldığı aşikar.

Ormanci
08-04-2025, 08:15
Tek tek cvp verme ama "Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen, ..." cümlenin kanunda karşılığı olan ispatın nerede önce onu bir paylaşıver.

Kim nerede yazmış "ağır vasıta" ağırlık olarak değil hız olarak yavaş demektir diye.

Yollarda en sağ şerit ağır vasıtalar nedeniyle kamburlaşıyor. Tekerler bölgesi göçüyor, orta kısım şişkin kalıyor. Bu durumda otomobil sürücüleri sağdan gitmek istemez. Asfalt nizami yapılmamış olabilir ama bu kusurun "yavaş" giden araçlar değil "ağır" araçlar tarafından da yapıldığı aşikar.

Bu da en büyük palavralardan ve bahanelerden biri bence, çok ara yollar harici artık böyle yollar kalmadı gibi bir şey. En azından çok bilindik, ana rotalarda böyle bir sorun yok.
Tonaj vs işlerinin ağır cezaları var. Ne yolu kambur yapacak kamyon gidebiliyor, ne de yollar öyle çöküyor.

individual
08-04-2025, 08:32
kamyon tir otobus minibus kamyonet bu tasitlar en sol seriti rahat biraksa yeter.iki serit yada üç seritli yolda hizlari 70km 72km daha hizli gidiyorum diye sollamaya cikiyorlar.yada soldan 90km sabit hizla gidiyorlar.

babayimben
08-04-2025, 10:11
Senede 30-50bin km civarı otoban kullanıcısı olarak bu mevzuda en büyük kabahat ağır vasıtalarda,
3 ve 4 şeritli yollarda -İstanbul için konuşursak- 100 km yolun ancak 10 kmsinde sağ 2 şeritten rahat rahat gidebiliyor insan
Kamyon otobüs kamyonet birbirini 3 km farkla sollamaya çalışan çalışana, en sağ şerit boşken sağdan 2.şeritte giden mi dersin, 3.şeritten sollamaya çıkan mı dersin
Bu hali gören insanlar da emniyette kalmak için soldan 2.şeritten gidiyorlar haklı olarak
Ağır vasıtacılar düzelmedikçe bu iş düzelmez inanmıyorum

arda35
08-04-2025, 10:12
Bunu uygulamadan evvel sağ şeritleri bir elden geçirsinler evvela. Yollarda doğru dürüst denetim yapılmadığı için ağır vasıtalı taşıtlar yolun sağ şeridini paramparça ediyor.

Ambulanslar için fermuar şovu da aynı şekilde. Sürücülerin büyük çoğunluğu ''ambulansa sağdan yol verilir'' kuralına göre ehliyet aldı. Şimdi tutturmuşlar bir fermuar sevdası. Videoya çekip kafası karışan sürücüleri zorbalıyorlar. Bilgilendirme yok, eğitim yok, ama salak salak şov var anca. Ambulans sürücülerinin de bir standardı yok zaten. Kimisi sol şeritten gidiyor hala, kimisi fermuar uygulamaya çalışıyor. Aptallık diz boyu.

IbizaFR150
08-04-2025, 10:37
Anlatamazsın… Kendi yaşadığı yerde 3km bozukluk olunca ülke genelindeki tüm sağ şeritler bozuk oluyor bu mantığa göre.

DOHC
08-04-2025, 10:49
Anlatamazsın… Kendi yaşadığı yerde 3km bozukluk olunca ülke genelindeki tüm sağ şeritler bozuk oluyor bu mantığa göre.

Sen şu "ağır demek yavaş demektir" ispatını ne zaman yapacaksın?

IbizaFR150
08-04-2025, 13:22
Sana bir kanıt borcum mu var? Hayırdır? Konunun özünü idrak edemeyip detaylara takılıp boncuk bulmuş gibi yazmaya devam et. Ben kesin bir ifade kullanmadım, yolda bu kadar mallık olduğuna göre ortada bir yanlışlık olabileceğini ifade etmek için dedim.

DOHC
08-04-2025, 14:27
Sana bir kanıt borcum mu var? Hayırdır? Konunun özünü idrak edemeyip detaylara takılıp boncuk bulmuş gibi yazmaya devam et. Ben kesin bir ifade kullanmadım, yolda bu kadar mallık olduğuna göre ortada bir yanlışlık olabileceğini ifade etmek için dedim.

Sadece bana değil bu konuda bunu merak eden ve sana soran en az 3 kişiye borcun var..............

"Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen," Bunu sen yazdın. Tezi ortaya at, sonra kanıta mı gerek var, ben yazdım oldu bitti demeye getir..............

Breh breh breh

powERS
08-04-2025, 16:25
https://www.youtube.com/watch?v=lHW9Ua0DkkE&t=285s

şu videoyu bir 3 4 dk izleyebilirmisiniz :D

İbiza fr ın dediği gibi

İnş yolda denk gelmeyiz de tehlike yaşamadan gideceğimiz yere varırız.

cabrioleter
09-04-2025, 08:06

konu Türkiye'nin özeti gibi. biri okuduğunu anlamamış kanun kural bilmeden tanım değiştirmiş arkadan gelenler zübük filmindeki gibi ona katılmış. biri de çıkıp ciddi ciddi ben kural ihlal edeceğim ama sen kurala uyacaksın demiş. adam sağa geçecekse kural buysa sen de hız limitine uyacaksın kural bu!

ben istediğim kuralı çiğneyeyim ama benden başkası kurallara sıkı sıkıya uysun. ülke neden gelişmiyor bu zihniyet yüzünden. herkes kendi ayrıcalığı peşinde. her konuda istisnasız bir örnek bulabilirim.
kimse sol şeritten yavaş gidiyor diye kaza yapmıyor ama hız limitlerine uymamak kazaların başlıca faktörü bu arada.

cabrioleter
09-04-2025, 08:09
bu arada tanım bilmez arkadaşlara bir lafım daha olacak. dorsesiz boş tırlar 120 görebiliyor sol şeritte mi gezsinler bu mantıkla.

şu tabelayı ömürlerinde görmemişler;

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/SeritLevha.png

Ormanci
09-04-2025, 09:02
konu Türkiye'nin özeti gibi. biri okuduğunu anlamamış kanun kural bilmeden tanım değiştirmiş arkadan gelenler zübük filmindeki gibi ona katılmış. biri de çıkıp ciddi ciddi ben kural ihlal edeceğim ama sen kurala uyacaksın demiş. adam sağa geçecekse kural buysa sen de hız limitine uyacaksın kural bu!

ben istediğim kuralı çiğneyeyim ama benden başkası kurallara sıkı sıkıya uysun. ülke neden gelişmiyor bu zihniyet yüzünden. herkes kendi ayrıcalığı peşinde. her konuda istisnasız bir örnek bulabilirim.
kimse sol şeritten yavaş gidiyor diye kaza yapmıyor ama hız limitlerine uymamak kazaların başlıca faktörü bu arada.

Eksi basıp bir şeyler yazmışsın da, kendim için yazmadım boldladığın yeri, kafa yerine başka yerden anlamışsın galiba :)

Hız limiti bilmemne diye sol şerit orta şerit işgali yapamazsın. Son dönemde böyle bir inanış var. Sollamanı yapıp geçeceksin. Sol şeritte "ben limitte gidiyorum" diye sağa geçmeyen adam var. Arkadan hızlı gelen var, başka şey var, sen şeridi boşaltacaksın. Ben de... "Boşalt ben geliyorum" mu dedim :D Komedi...

drago
09-04-2025, 09:03
bu arada tanım bilmez arkadaşlara bir lafım daha olacak. dorsesiz boş tırlar 120 görebiliyor sol şeritte mi gezsinler bu mantıkla.

şu tabelayı ömürlerinde görmemişler;

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/SeritLevha.png

Vallahi geziyorlar :D

Geçen hafta Buca Çeşme yol ayrımına gelmeden sol şeritteyim, her zamanki gibi sağ ve orta yavaş akıyor, arkasında dorsesiyle bir tır tampon yapıyordu 100+ süratlerde benim aracıma

Evrenoz
09-04-2025, 09:04
Anlıyorum, hepiniz yaşlandınız. yaşlanınca agresifleşiyorsunuz, kabul.
kendimden biliyorum, ben de aynı bokun lacivertiyim. kıllar oldu kadayıf ama...

az sakin la. relax
hemen çekmeyin kılıçları, bıçakları.

sportwagon
09-04-2025, 10:02
Türkiye'de trafik kültürü zaten yoktu, son dönemde cehaletle birlikte edinilen zenginlik ve bu zenginliğin getirdiği kuralsızlık trafiği kabile kanunlarının geçtiği karmaşaya dönüştürdü. Gece yolculuk yapmaya töbe edecek hale geldim. Elinin altına aldığı Matrix farı çocuk oyuncağı gibi kullanan mı ararsın, sağ ve orta şerit kamyonla dolu iken sol seritte 140 / 160 km hızla giden araca tampon yapip sellektor yapmayı kendinde hak gören mi neresinden tutsan elinde kalır. Maddi yada manevi cezanin hiçbir faydası olmaz, değisim sağlamaz...... O yüzden en azından burada sakinlik olsun

Ormanci
09-04-2025, 10:19
Anlıyorum, hepiniz yaşlandınız. yaşlanınca agresifleşiyorsunuz, kabul.
kendimden biliyorum, ben de aynı bokun lacivertiyim. kıllar oldu kadayıf ama...

az sakin la. relax
hemen çekmeyin kılıçları, bıçakları.

Hadi bizimki yaştan diyelim.
Ama genel itibariyle böyle bi muhabbet doğmaya başladı, internet, instagram, fütursuzca yorum ve linçleme yapabilme özgürlüğü bunu getirdi gibi.
Herkes bi paylaşımın altına bi ukalalık, üstten üstten konuşma yapma peşinde. Foruma da yansıyor ister istemez, başka ortamlarda da böyle.
Sen bilmiyorsun ben biliyorum, şuna bi ders vereyim havası...

Ben artık dayanamıyorum valla. Önceden kimseye sözlü bile cevap veremezdim, hak edene bile laf etmezdim, şimdi kavga etme uğruna, ilişkim arkadaşlığım olanı bitirme uğruna pata küte dalıyorum, sizi mi çekeceğim lan kaybedecek neyim var diye.. O zaman da biz kötü oluyoruz niye öyle tepki verdin modunda... Bunu yapmayınca karşındaki mal seni iyice mal yerine koymaya çalışıyor en çok ona kuduruyorum.

arda35
09-04-2025, 14:06

3km'lik yol derken? Ben kendi uzun yol tecrübeme göre yazdım. Daha sık seyahat edenler de teyit edecektir. Birçok yolun sağ şeridi yamalı bohça gibi. Bunun sebebi denetim eksikliği.

Neyse, hata bizde. Ağır vasıtayı yavaş giden vasıta zanneden birine laf anlatmaya çalışıyoruz...

fthdrn
09-04-2025, 17:03
mahmutbeyden edirneye kadar temde en sağ şerit içler acısı :D

cabrioleter
10-04-2025, 09:36
Eksi basıp bir şeyler yazmışsın da, kendim için yazmadım boldladığın yeri, kafa yerine başka yerden anlamışsın galiba :)

Hız limiti bilmemne diye sol şerit orta şerit işgali yapamazsın. Son dönemde böyle bir inanış var. Sollamanı yapıp geçeceksin. Sol şeritte "ben limitte gidiyorum" diye sağa geçmeyen adam var. Arkadan hızlı gelen var, başka şey var, sen şeridi boşaltacaksın. Ben de... "Boşalt ben geliyorum" mu dedim :D Komedi...

kocaman tabelayı attık bir daha bak ama gözünle bak başka yerinle değil ;)

destan yazmışsın sonra ben yazmadım kuzenim yazdıya dönmüş olay komik :D

cabrioleter
10-04-2025, 09:37
Vallahi geziyorlar :D

Geçen hafta Buca Çeşme yol ayrımına gelmeden sol şeritteyim, her zamanki gibi sağ ve orta yavaş akıyor, arkasında dorsesiyle bir tır tampon yapıyordu 100+ süratlerde benim aracıma

burdaki arkadaşların mantığıyla gezebilir zaten çünkü ağır = yavaş demek adam hızlıysa gidebilir (!) :D

Ormanci
10-04-2025, 14:54
kocaman tabelayı attık bir daha bak ama gözünle bak başka yerinle değil ;)

destan yazmışsın sonra ben yazmadım kuzenim yazdıya dönmüş olay komik :D

Evet baya komik gerçekten, neyin çabasındasın anlamadım ki :)

Attığın tabelada da sol şeridin işgal edilemeyeceğine dair görsel var zaten, sollama şeridi olarak kullan tekrar geç diyor. Orta şerit sanki devamlı işgal edilebilirmiş gibi yorumlanması ise sadece yorum gibi kalıyor artık yani.
Boş yolda sağ şeride geçmek gerekiyor bu kadar basit.

Şahsen solu boşaltın ben geliyorum demediğimi, bu zihniyette de olmadığımı zaten yazmıştım. Sol ve orta şeridi mümkün mertebe boşaltarak gidiyorum zaten sürüşümde hep, boldladığın mesajın üst bölümünde de yer alıyordu ama okumadın herhalde. Ben 120-130'a bağlayıp en sağdan sabit gidip rahat ediyorum, sol şeritte frene basmamaya çalışan selektör manyakları ile de muhatap olmuyorum. O yüzden beni bununla itham etmek de komik oluyor haliyle.

Aynen kardeşim, kuzenim yazdı deyip daha fazla devam etmiyorum, kendimi anlatmaya çalışmaya gerenk yok :)

IbizaFR150
10-04-2025, 17:44
Trafikte araçların tonajı olduğu kadar hızlarının da hangi şeritlerde gideceğini belirlediğini anlamamak mı diyeyim, işine gelmemek mi… Amaç bilgilenmek,trafiği anlamak drğil de laf salatası yapmak olunca böyle oluyor. Yurtdışındaki kurallar daha özenli yazıldığı için merak eden açıp yazsın google’a,chatgpt’ye vs… 3 şeritli yolda akan trafikten daha yavaş gidenler hangi şeritten gitmeli diye,cevaplarını alsınlar.

Ormanci
11-04-2025, 09:37
Trafikte araçların tonajı olduğu kadar hızlarının da hangi şeritlerde gideceğini belirlediğini anlamamak mı diyeyim, işine gelmemek mi… Amaç bilgilenmek,trafiği anlamak drğil de laf salatası yapmak olunca böyle oluyor. Yurtdışındaki kurallar daha özenli yazıldığı için merak eden açıp yazsın google’a,chatgpt’ye vs… 3 şeritli yolda akan trafikten daha yavaş gidenler hangi şeritten gitmeli diye,cevaplarını alsınlar.

Ortaşerit geçende bi video daha koydu.
Hollanda'da mı ne, polis sol şeritte gereksiz gidenleri sağa atıyor, orta ve sağ şeritte boş boş giden malları da en sağa atıyordu.. Demek ki oralarda da var bunca kurala şuna buna rağmen dedim.

Olay net, ana fikir net. Çok basit. Bitti...

Tartışmaya, ama öyleydi ama böyleydi demeye gerek yok, çoğunluğu sadece bahane.

Ormanci
14-04-2025, 15:03
'Orta şeritte ceza' iddiasına yalanlama (https://www.haberturk.com/orta-seritte-ceza-iddiasina-yalanlama-3782422)

Haber yalanlanmış, şerit işgalcileri rahat olabilir :D

fthdrn
14-04-2025, 17:24
Bu Orta şerit fetişçilerinin %70i kadın bu arada.
Her gün git gel 80-90 km yol yapıyoruz nispeten trafiksiz bir şekilde. Gözlemliyorum en sağ boşken yavaş gitmelerine rağmen ortada gidenlerin çoğu kadın çıkıyor ya da yaşlı refleksleri ölmüş sürücüler.
kadınlar gidecekleri sapağa kadar hızları ne olursa olsun ortaya geçiyor çünkü öyle öğretildiğini düşünüyorum.
"sen ortaya at kendini ne soldaki hızlı gidenlerle uğraşırsın ne sağdaki yavaş araçları geçme ile uğraşırsın kimse sana karışmaz" denildiğini düşünüyorum. dreksiyon eğitmenleri varsa aramızda bu tarz ipuçları veriliyor mu kadınlara ? çünkü aynı tornadan çıkmış gibi kullanıyorlar :D

Ormanci
15-04-2025, 08:51
Bu Orta şerit fetişçilerinin %70i kadın bu arada.
Her gün git gel 80-90 km yol yapıyoruz nispeten trafiksiz bir şekilde. Gözlemliyorum en sağ boşken yavaş gitmelerine rağmen ortada gidenlerin çoğu kadın çıkıyor ya da yaşlı refleksleri ölmüş sürücüler.
kadınlar gidecekleri sapağa kadar hızları ne olursa olsun ortaya geçiyor çünkü öyle öğretildiğini düşünüyorum.
"sen ortaya at kendini ne soldaki hızlı gidenlerle uğraşırsın ne sağdaki yavaş araçları geçme ile uğraşırsın kimse sana karışmaz" denildiğini düşünüyorum. dreksiyon eğitmenleri varsa aramızda bu tarz ipuçları veriliyor mu kadınlara ? çünkü aynı tornadan çıkmış gibi kullanıyorlar :D

Hayır kadınlar solda kalıyor daha ziyade :D
Orta şerit için erkek oranının çok daha yüksek olduğunu söyleyebilirim, bu anlamda çok katılmıyorum mesajınıza, çünkü ticari, şu, bu, hepsi ortadan gidiyor. Erkek çoğunluktadır yani.

Burada bile itiraz eden var yav orta şerit işine ve erkekler büyük çoğunluktayız :)
Özellikle otobüs, servis, minibüs vb sürenler de kesinlikle kabul etmiyor, orta şeridi terk etmiyorlar. Yol boş olsa bile geçmiyorlar.
Sağ şerit bozuk, sağ şeritte 40'la giden kamyon var, o var, bu var, bahane bol :)

S-works
15-04-2025, 10:28
'Orta şeritte ceza' iddiasına yalanlama (https://www.haberturk.com/orta-seritte-ceza-iddiasina-yalanlama-3782422)

Haber yalanlanmış, şerit işgalcileri rahat olabilir :D

Buna çok sevindim. Sağ şerit benimdir. Benim kalacak :)

IbizaFR150
17-04-2025, 07:35
Zaten bu seviyede bilinç buralara fazla olurdu. En sağ şeridin, sol ve ortadan hızlı gitmesi,trafiğin gereksiz şişmesi,durmadan makas atılması vs iq ortalaması 89 olan bir kitle için daha uygun.

melihyilmaz
17-04-2025, 07:58
Bursa da yaşıyorum. Otoban hariç ne kadar yolumuz varsa en sağ şeride 1000 tane bağlantı yolu var haliyle en sağ şeritten gitmek kimse istemiyor. Dolmuş ve otobuslerin dur kalkları da cabası. Geçen ay arkadaşım sol şerit ihlalinden İstanbul da ceza yedi hem de trafik yoğunken. Bu kural otobanlar harici Türkiye için hem sol şerit hemde orta şerit uygulanması çok zor.