Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yokuşta debriyaj nasıl kullanılmalı?

Piramit
19-07-2025, 16:53
Merhaba,

Benim arabam yok, bir yakınımın aracını yaklaşık 20 gün kendisinin yanında sürdüm.

Ben yokuşta yarım debriyaj-kavrama noktasıyla hareket ediyorum, bana zararlı diyordu ben biliyorum bunu fakat bana kursta böyle öğretildi ve videolarda da böyle gördüm.

Kendisi el freni ile kullanıyor yokuşta. Bana daha sonra balataların bittiğini söyledi ve aracı kendisi kullandı. Ben zaten kullanma meraklısı birisi değilim, kendisi kullan derse bile zorla koltuğa geçerim çünkü bilirim bir sorunlar yaşanacağını ki şaşırtmadı gene.

20 günde debriyaj balatası biter mi? Hareket ettikten sonra debriyajın üzerinde ayağım olmaz dikkat ederim. Sadece yokuşta yarım debriyajla 20 günde biter mi debriyaj balatası?

onursumer
20-07-2025, 12:26
20 günde 30 bin km yapmadıysanız bence bitmez :)

DOHC
20-07-2025, 12:34
El freni bence doğru yöntem ama araba hareket etmeye isteklendiği zaman el freni indirilmeli, debriyaj testi yapar gibi ayaktan debriyajdan çekilmeye devam edilmemeli.

Debriyaj montajında hata yoksa 20 günde bitmemeli.

Arabanın debriyajı değişmiş mi önceden?

Piramit
20-07-2025, 15:48
20 günde 30 bin km yapmadıysanız bence bitmez :)

Teşekkür ederim, sağ olun.
Araç yeni olsa kim bilir neler söylenecek? Hem kendisi sür diyor, kaç tane yokuş var ki? :)

El freni bence doğru yöntem ama araba hareket etmeye isteklendiği zaman el freni indirilmeli, debriyaj testi yapar gibi ayaktan debriyajdan çekilmeye devam edilmemeli.

Debriyaj montajında hata yoksa 20 günde bitmemeli.

Arabanın debriyajı değişmiş mi önceden?

Araç benim olmadığı için bilmiyorum fakat yeni araba değil, eski model.
En iyisi benim düşündüğüm başkasının aracını kullanmamak laf duymamak için.

turboman
20-07-2025, 19:30
50 bin km 5 yıl bmw ile yapmadığım kalmadı bitiremedim :) arkadaşa sordum böyle dedi de arkadaşa sen 20 günde nasıl bitirdin dedi diye söyle ;)

Piramit
20-07-2025, 21:00
50 bin km 5 yıl bmw ile yapmadığım kalmadı bitiremedim :) arkadaşa sordum böyle dedi de arkadaşa sen 20 günde nasıl bitirdin dedi diye söyle ;)

Kendi bitirmiştir balatayı, ihale bana kaldı. :)

onursumer
21-07-2025, 08:32
Kendi bitirmiştir balatayı, ihale bana kaldı. :)

bittiğinden nasıl emin olabiliyorlar kaçırmamı yapıyormuş araç nedir ?

EnesPolatdemir
21-07-2025, 09:16
Size yıkmaya çalışıyor gibi geldi. Annemin corsası manueldi, 2 yıl yapmadığım eziyet kalmadı. Debriyajında bir problem çıkmadı. İyisimi siz bi daha o yakınınızdan uzak durun.

Piramit
21-07-2025, 11:09
bittiğinden nasıl emin olabiliyorlar kaçırmamı yapıyormuş araç nedir ?
Ben herhangi bir sorun görmedim, kendsi debriyaja basıp, bana yarım debriyajla kullanmayalım, debriyajın değişmesi gerektiğini falan söyledi.
Renault kangoo 1.9
2000 model

Size yıkmaya çalışıyor gibi geldi. Annemin corsası manueldi, 2 yıl yapmadığım eziyet kalmadı. Debriyajında bir problem çıkmadı. İyisimi siz bi daha o yakınınızdan uzak durun.

Aracını kullanmam zaten. Kendisi kullan diyordu yoksa ben kullanmak istemiyordum başıma gelecekleri biliyorudum ki yanıltmadı kendisi.

EnesPolatdemir
21-07-2025, 11:41
Ben herhangi bir sorun görmedim, kendsi debriyaja basıp, bana yarım debriyajla kullanmayalım, debriyajın değişmesi gerektiğini falan söyledi.
Renault kangoo 1.9
2000 model

Aracını kullanmam zaten. Kendisi kullan diyordu yoksa ben kullanmak istemiyordum başıma gelecekleri biliyorudum ki yanıltmadı kendisi.

Kullan deme sebebi belliymiş. Neyse şahsen ben olsam değiştirir debriyajını bir daha da selamını almazdım. Allaha havale et abi boşver. 3k falan zaten parça işçilikle maks maks 10 tutar.

Piramit
21-07-2025, 12:59
Kullan deme sebebi belliymiş. Neyse şahsen ben olsam değiştirir debriyajını bir daha da selamını almazdım. Allaha havale et abi boşver. 3k falan zaten parça işçilikle maks maks 10 tutar.

Aynen, laf duymaktansa utandırmak lazım insan olanı.

TarikS
22-07-2025, 19:40
Aynen, laf duymaktansa utandırmak lazım insan olanı.

Yok be değmez, bir de cebine para koyacağına arkanı dönmeden devam et :D

20 gün boyunca yokuşta dur kalk yapsan bile o debriyajın bitesi yoksa bitmez :D

Piramit
23-07-2025, 13:01
Yok be değmez, bir de cebine para koyacağına arkanı dönmeden devam et :D

20 gün boyunca yokuşta dur kalk yapsan bile o debriyajın bitesi yoksa bitmez :D

Bana kursta yarım debriyajla öğretmişlerdi, el freni ile gösterilmedi ve youtube videolarındaki direksiyon öğreticileri de yarım debriyajla öğretiyorlar onları da izledim hatta zamanında soru da sormuştum debriyaj balatası ile. 20 günde 50 kere falan yarım debriyajla kullandığımı varsayalım bitiyorsa ne diyeyim ki bitse bile söylendiği zaman insanın morali bozuluyor.

burak1533
23-07-2025, 17:09
Bana kursta yarım debriyajla öğretmişlerdi, el freni ile gösterilmedi ve youtube videolarındaki direksiyon öğreticileri de yarım debriyajla öğretiyorlar onları da izledim hatta zamanında soru da sormuştum debriyaj balatası ile. 20 günde 50 kere falan yarım debriyajla kullandığımı varsayalım bitiyorsa ne diyeyim ki bitse bile söylendiği zaman insanın morali bozuluyor.

yarım debriyajla kaldırmak ve el freni ile kaldırmak arasında öyle uçurum fark olduğunu düşünmüyorum sağlıklı olanı el freni, yokuşlu ışıkta arabayı fren yerine debriyajla kavramada tutmak ise farklı bi konu o tamamen zararlı

Piramit
23-07-2025, 17:20
yarım debriyajla kaldırmak ve el freni ile kaldırmak arasında öyle uçurum fark olduğunu düşünmüyorum sağlıklı olanı el freni, yokuşlu ışıkta arabayı fren yerine debriyajla kavramada tutmak ise farklı bi konu o tamamen zararlı

Benim kullanım şeklim; kırmızı ışığı uzakran gördüğümde vitesi boşa alır, frenle yavaşlayıp dururum. Yokuşta da aynı şekilde kullanırım sadece yeşil yanmaya yaklaştığında kavrama ile kalkış yapıyorum geriye kaymasın diye. Ne ayağım debriyajın üzerinde kullanırım ne de sert kalkış. En güzeli insanın kendi malını kullanması. Kendisi de yarım debriyajla kullanıyor, sert ve hızlı kullanıyor tabi kendi malı. Kendisi de yapıyor ama işte anlamak zor bazı insanları.