Orijinalini görmek için tıklayınız : E36 compact projesi hangi motor?
turboman
28-07-2025, 20:43
Selam
Ev alma için para biriktirmeye başlamışken karşıma 99 mod. fazla örselenmemiş sanruflu otomatik 3.16 çıkaverdi motoru hararet yaptığından 4 aydır araç yatmaktaymış, fiyatıda bedavadan biraz pahalı olunca dayanamadım aldım. Hayalimdeki jübile projemin ilk temelini atmış bulunmaktayım,(şanzıman 8hp 50-75 arası olacak) aklımda olan motor kombinasyonu şu şekilde;
-M50turbo+8hp şanzıman
-n52b30+8hp şanzıman
-k24turbo+8hp şanzıman
Yapacağım uygulama için araç komple soyulacak ön ve arka çamurluklardan toplam 10cm genişletilecek (e30m3 tarzı) istediğim gibi bir araç yapacağım ama motor konusunda karar veremedim,hangi motoru koymam gerektiği konusunda fikir alabilirim veya başka alternatifleride değerlendirebilirim,istediğim güç 300-380 hp arası olacak. Aracın dengesini bozmamak için 4 silindir olarak k24 daha baskın ama 6 silindirdende vazgeçemiyorum.
Araç BMW olmasından mütevelli k24ü eliyorum, evet sorunsuzluk ok ama aracın karakterine uygun değil bence.
Kalan seçeneklerden de m50 turbo diyorum
Gazanız mübarek olsun, e30 kıçlı e36nız hayırlı olsun, bol yengeçli gitmeler :D
turboman
28-07-2025, 22:16
Araç BMW olmasından mütevelli k24ü eliyorum, evet sorunsuzluk ok ama aracın karakterine uygun değil bence.
Kalan seçeneklerden de m50 turbo diyorum
Gazanız mübarek olsun, e30 kıçlı e36nız hayırlı olsun, bol yengeçli gitmeler :D
Bence modifiyede marka ruhu olmamalı k serisi gayet iyide olur,ancak 6 silindirin sesi ve torku daha ağır basıyor. Bakalım hakkımızda hayırlısı :)
N52 kULLANICISI olarak, o motor sakin, titreşimi pek yok,ufak oynamalar ile 290 bg civarı alınır
Ama Agresif set up için m52b30 +itb .. 320 350 hp bandında Csl kıvamında binilir.Örneği İzmitte mevcut
motor projesi değil ama güzel bi proje olmuş
Instagram (https://www.instagram.com/reel/DMCmYdPMBFo/?igsh=emVmMDdvdTRoMnVn)
turboman
29-07-2025, 10:11
N52 kULLANICISI olarak, o motor sakin, titreşimi pek yok,ufak oynamalar ile 290 bg civarı alınır
Ama Agresif set up için m52b30 +itb .. 320 350 hp bandında Csl kıvamında binilir.Örneği İzmitte mevcut
N52 atmo olarak iyi bir nokta atışı olur hem yeni nesil hem gücüde yeterli olacak diye düşünüyorum,zaten atmo olursa n52 olacak :)
turboman
29-07-2025, 10:16
motor projesi değil ama güzel bi proje olmuş
Instagram (https://www.instagram.com/reel/DMCmYdPMBFo/?igsh=emVmMDdvdTRoMnVn)
Güzel proje,bildiğin civic ef e benzemiş ;) ben bukadar kesmeyeceğim ama çamurluklar e30 m3 style olacak bakalım üzerinden çıkan motor şanzımanıda satarsak projeye katkı sağlar.
turboman
29-07-2025, 10:21
N52 yaparsam Harici beyin+headers+özel yapım filtre kiti ile 300 civarı olur diye düşünüyorum bende.
K24 bu proje için seçenek olmamalı. BMW'nin kendi familyasındaki Lego avantajını kullanmak lazım.
Instagram (https://www.instagram.com/reel/DD7gqIIi4Yh/?igsh=dXIxMTY1bWprMmpk)
bu daha iyi proje :D
Bu konuda en iyi yorumu sanırım ilkerist abi yapabilir.Hali hazırda 323ti turbo kullanıcısı.
Kafası hafif olsun. K24 Turbo diyorum. Olmadı 4 silindir IS motorunu da turbo yapıyorlar ama hem o motor demir döküm mü bilmiyorum hemde bir K değildir herhalde o ?
Burak Mehmet
31-07-2025, 13:01
Instagram (https://www.instagram.com/reel/DD7gqIIi4Yh/?igsh=dXIxMTY1bWprMmpk)
bu daha iyi proje :D
hıc ellemese daha ıyı olmuyormuydu :D:D
turboman
31-07-2025, 21:38
Kafası hafif olsun. K24 Turbo diyorum. Olmadı 4 silindir IS motorunu da turbo yapıyorlar ama hem o motor demir döküm mü bilmiyorum hemde bir K değildir herhalde o ?
İs motoruda döküm blok 140 hp güç veriyor tabiki k24 olamaz ama planda değişiklik olmazsa e60 n52b30 motor takmaya karar verdim n52 magnezyum alüminyum karışımlı olduğu için şu anki döküm 4 silindirli motordan 20-30 kğ fazlası çıkar belki aracın dengesi orjinalde 50/50 olduğu için aküyü arka bağaja taşıyarak dengelemeyi düşünüyorum.
İs motoruda döküm blok 140 hp güç veriyor tabiki k24 olamaz ama planda değişiklik olmazsa e60 n52b30 motor takmaya karar verdim n52 magnezyum alüminyum karışımlı olduğu için şu anki döküm 4 silindirli motordan 20-30 kğ fazlası çıkar belki aracın dengesi orjinalde 50/50 olduğu için aküyü arka bağaja taşıyarak dengelemeyi düşünüyorum.
2750d de max torkunu veriyor, valvetronic sayesinde alt üst devir çok iyi, m52lerden farklı,titreşim yok, egzosla ilginç sesler çıkıyor, yurt dışında çok beğeniyorlar,ödüllü 2005 2007 arası zaten.
turboman
01-08-2025, 12:24
2750d de max torkunu veriyor, valvetronic sayesinde alt üst devir çok iyi, m52lerden farklı,titreşim yok, egzosla ilginç sesler çıkıyor, yurt dışında çok beğeniyorlar,ödüllü 2005 2007 arası zaten.
Peki kendi otomatik şanzımanı 6hp ilemi swaplasam iş görürmü yoksa 8hp şanzımanmı kullansam,bide 8hp direkt oluyormu yoksa plate ilemi takılıyor ?
ilkerist
02-08-2025, 21:06
Kendi şanzımanı hantal, 8hp mantıklı ve plate gerekir.
Ben m50turbo olarak günlük kullanıyorum 2 yıldır 323ti'da, öncesinde de E34 kasada M50B32 n/a olarak yaklaşık 5 sene kullandım, iki kombinasyonda da sorun yaşamadım.m50/52 ve m44 ile bolca mesaim oldu ancak "N" kodlular için yorum yapacak kadar bir tecrübem olmadı.
turboman
03-08-2025, 09:00
Kendi şanzımanı hantal, 8hp mantıklı ve plate gerekir.
Ben m50turbo olarak günlük kullanıyorum 2 yıldır 323ti'da, öncesinde de E34 kasada M50B32 n/a olarak yaklaşık 5 sene kullandım, iki kombinasyonda da sorun yaşamadım.m50/52 ve m44 ile bolca mesaim oldu ancak "N" kodlular için yorum yapacak kadar bir tecrübem olmadı.
Evet banada hantal gibi geliyor 6hp 8hp ye göre,peki 8hp için hangi beyin kullanılıyor. Günümüzde fiyatı ne kadar ?
Peki kendi otomatik şanzımanı 6hp ilemi swaplasam iş görürmü yoksa 8hp şanzımanmı kullansam,bide 8hp direkt oluyormu yoksa plate ilemi takılıyor ?
5hp ye göre çok gelişmiş tork konvertör kitlemesi beklemiyorsun, geçişlerde baya iyi 8 hpye yakın aslında, tabi olmuşken 8 daha iyi olur.
ilkerist
06-08-2025, 13:04
Evet banada hantal gibi geliyor 6hp 8hp ye göre,peki 8hp için hangi beyin kullanılıyor. Günümüzde fiyatı ne kadar ?
8hp için turbolamik kullanılıyor,
Turbolamik TCU
– Hulktune (https://hulktune.com/collections/turbolamik-tcu)
Montaj ve yazılım ücretleri vs eklemek lazım üzerine tabii.
turboman
06-08-2025, 20:01
8hp için turbolamik kullanılıyor,
Turbolamik TCU
– Hulktune (https://hulktune.com/collections/turbolamik-tcu)
Montaj ve yazılım ücretleri vs eklemek lazım üzerine tabii.
Peki şanzımanın kendi beyni ve tesisatını kullansak olmazmı ? Sonuçta aşırı bir güç beklentim yok
ilkerist
16-08-2025, 10:05
Peki şanzımanın kendi beyni ve tesisatını kullansak olmazmı ? Sonuçta aşırı bir güç beklentim yok
Motor ile aynı ecu üzerinden yönetiliyorlar, ayrıca bir ecuya sahip değiller. Bildiğim kadarıyla diğer bileşenler olmadan sadece motor ecusu ile de şanzımanı farklı bir kasada çalıştırmak mümkün değil, kesin bilgi değildir :)
EnesPolatdemir
16-08-2025, 11:26
K motor ve BMW aynı cümlede bile bana garip geliyor. M5X turbo bir motor yolunda giderdim ben. İlla M50 olmalı değil bence.
turboman
16-08-2025, 13:58
Motor ile aynı ecu üzerinden yönetiliyorlar, ayrıca bir ecuya sahip değiller. Bildiğim kadarıyla diğer bileşenler olmadan sadece motor ecusu ile de şanzımanı farklı bir kasada çalıştırmak mümkün değil, kesin bilgi değildir :)
Anladım,yeni yaptığım araştırmada f10 kasalarda n53 motor çıkıyor ve 8hp şanzımanla,o zaman tesisat la birlikte bulabilirsem daha kolay olacak gibi duruyor.
turboman
16-08-2025, 13:59
K motor ve BMW aynı cümlede bile bana garip geliyor. M5X turbo bir motor yolunda giderdim ben. İlla M50 olmalı değil bence.
B planıda k24turbo olarak yapma düşüncesindeyim ama öncelik n52b30 272hp
Madem proje olacak bence turbo daha zevkli olur yaktığının karşılığını fazlasıyla verir..
turboman
16-08-2025, 19:47
Madem proje olacak bence turbo daha zevkli olur yaktığının karşılığını fazlasıyla verir..
Yıllarca hep turbo arabaya bindik birazda atmosferik hacimin zevkini alalım baktık kurtarmıyor o zaman üfleriz kuçük bir turbo ile :)
Anladım,yeni yaptığım araştırmada f10 kasalarda n53 motor çıkıyor ve 8hp şanzımanla,o zaman tesisat la birlikte bulabilirsem daha kolay olacak gibi duruyor.
bi tanıdığım 8hpyi 330ci ye koydu, ayrı beyini vardı bana gösterdi, Yeri Samandıra da.
compact kasada 300e yakın bg gayet hızlı olur
m54 b30la compact koşturan 2 kişi vardı, geçen gördüm k24 si la deniyolardı.
turboman
17-08-2025, 10:55
bi tanıdığım 8hpyi 330ci ye koydu, ayrı beyini vardı bana gösterdi, Yeri Samandıra da.
compact kasada 300e yakın bg gayet hızlı olur
m54 b30la compact koşturan 2 kişi vardı, geçen gördüm k24 si la deniyolardı.
Ben uğraşmamak için motor şanzıman platei kullanmadan yapmak istiyorum hem yeni nesil motor olduğu için,eğer kendi beyin tesisatı uyarlamak sıkıntı olur ise ekstra beyin kullanacağım. Araştırma yapmaya devam edeceğim,n52-53 olmazsa m54 ile yola devam ederim en kötü ihtimal. Burdada 2 tane daha compact yapıyorlar birisi k24 8hp,diğeri 1.8 is turbo 8hp. Ondan dolayı b planı olarak k24 düşünüyorum.
BORAGUNDOGDU
27-09-2025, 06:45
Ben uğraşmamak için motor şanzıman platei kullanmadan yapmak istiyorum hem yeni nesil motor olduğu için,eğer kendi beyin tesisatı uyarlamak sıkıntı olur ise ekstra beyin kullanacağım. Araştırma yapmaya devam edeceğim,n52-53 olmazsa m54 ile yola devam ederim en kötü ihtimal. Burdada 2 tane daha compact yapıyorlar birisi k24 8hp,diğeri 1.8 is turbo 8hp. Ondan dolayı b planı olarak k24 düşünüyorum.
Bana da bmwnin ruhuna aykiri geliyor k24 ama bence bu proje icin en uygunu k24