Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kumlama

crazy_orcun001
05-08-2025, 15:24
Merhaba;
Boş kasa aracımda zemine kadar temizleyip baştan toplamak istiyorum.
3 seçenek var
1-Kumlama (ne kadar sağlıklı bilmiyorum)
2-Kimyasal (Tr de yapan var mı emin değilim)
3-Dümdüz spiralle zımparayla elle girişmek

Sizin tercihiniz ne olurdu?
Zaman olarak pek sorunumuz yok.

ardicli2000
05-08-2025, 15:51
En makulü kumlatıp geçici astar boyayla boyatmak akabinde gerekli işlemleri yapmak olacaktır diye düşünüyorum.

individual
05-08-2025, 16:06
fp olaram kumlama derim.ama ondada sanirim kum inceligi kalinligi gibi degerler var.aracinizin durumu nedir.eger cok curuk varsa kumlama onermiyor hasar veriyor azda olsa

crazy_orcun001
05-08-2025, 17:12
Araç 97 model Opel Astra bir iki yerde çürüğü var.Onarılmayacak şeyler değil fakat içime sinmiyor onarıp geçmek.Zaten komple boyatmak da istiyorum.

Schumi
05-08-2025, 21:26
Türkiye de içine otomobil sokulan kimyasal havuz duymadım. Olsa illaki görürdük instagram da reklam yada hikaye olarak. Kumlamada ise kumun büyüklüğü ve şiddeti önemli. Sacı dalga dalga da yapabiliyor. Ben en son Brembo kaliperleri kumlatırken baktım tuhaf renk kum. Bu ne dedim. Çimento dediler. Kumdan daha yumuşak ve daha az zarar veriyor dediler. Acaba araç içinde uygun olur mu bilemem. Bu arada çok boyanmış ve macunlu araçlarda da ince kum ve düşük basınç pek iş görmez.

crazy_orcun001
06-08-2025, 00:04
Türkiye de içine otomobil sokulan kimyasal havuz duymadım. Olsa illaki görürdük instagram da reklam yada hikaye olarak. Kumlamada ise kumun büyüklüğü ve şiddeti önemli. Sacı dalga dalga da yapabiliyor. Ben en son Brembo kaliperleri kumlatırken baktım tuhaf renk kum. Bu ne dedim. Çimento dediler. Kumdan daha yumuşak ve daha az zarar veriyor dediler. Acaba araç içinde uygun olur mu bilemem. Bu arada çok boyanmış ve macunlu araçlarda da ince kum ve düşük basınç pek iş görmez.

Yıkama kabini olan biriyle iletişime geçtim.Solvent çözücülerle çalıştığını söyledi.
Kumlama konusunda ise kasa elimizde kalabilir anladığım kadarıyla.Böyle bir riski göze alır mıyım? Sanmam.

Çevrenizde bu tür işlerle uğraşan tanıdığınız birileri varsa tavsiyede de bulunabilirsiniz.

hddsheriff
06-08-2025, 01:48
Doğukan Manço'nun Lada videoların da sanırım Bursa da kimyasal ile boya kabinine benzer bir şeyin içinde kimyasallarla saca kadar indiren bir adam vardı.

ByKazim
06-08-2025, 10:23
Dördüncü bir seçenek ekleyip kuru buz ile temizletmeyi de düşünebilirsiniz.
Hem sıfır kimyasal hem kumlama da ki gibi zarar verme ihtimali yok.
Kuru buz pas sökmez, çürük gidermez bu arada, bu bilgileri de vermiş olayım.

crazy_orcun001
06-08-2025, 12:46
Doğukan Manço'nun Lada videoların da sanırım Bursa da kimyasal ile boya kabinine benzer bir şeyin içinde kimyasallarla saca kadar indiren bir adam vardı.

evet Mikail abi ile görüşmüştüm.

Kuru buzu nereden temin edebilirim? Genelde araç içinde kullanırken görüyorum.Dışı için kullanıldığına pek rastlamadım.

Schumi
06-08-2025, 16:12

Kuru buz ile yağ kalıntısı felan çözülüyor ama asıl olayı onun zarar vermeden temizlemesi. Kuru buz ile boya söken bir video görmedim. Kasayı saca indirmede kuru buz işe yaramaz bence.

ByKazim
06-08-2025, 16:37
Kuru buzu nereden temin edebilirim? Genelde araç içinde kullanırken görüyorum.Dışı için kullanıldığına pek rastlamadım.

ben konuyu biraz yanlış anlamışım, aracın şaseden toplanacak olarak anlamışım.
Kuru buzu size en yakın Maraş'tan temin edebilirsiniz ama +olarak kuru buz temizlik makinesi ile kuru buzu püskürtmeleri gerekir.
Boya çıkarma konusunda kuru buz %100 sonuç vermeyebilir, ancak boya durumu çok kötüyse çıkarma ihtimali yüksek olur.

Kuru buz ile yağ kalıntısı felan çözülüyor ama asıl olayı onun zarar vermeden temizlemesi. Kuru buz ile boya söken bir video görmedim. Kasayı saca indirmede kuru buz işe yaramaz bence.

Ben yanlış anlamışım biraz, şaseden toplanacak olarak anlamışım. Boya sökmede zorlanabilir, boyanın kondisyonuna göre sonuç verir veya vermeyebilir.
Bursa'da amerikan klasikleri toplayan bir abi için şase ve motor temizliği yapmıştık, Astra'da o şekilde toparlanacak diye anladım.