Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : D16 turbo projesi Hk. Bilgi alışverişi

Khemani
13-12-2025, 22:37
Merhabalar,

Daha öncesinde konu açıp D16–B16 swap konusunda soru sormuştum. Aracım kol çıkartmıştı. Ankara’dan bir çıkma D16Y4 motor alıp aracıma taktım ve ruhsata işlettim.
Ancak motor yatmış olduğu ve kilometresine bağlı olarak aşırı yağ yakıyordu. Bu yüzden motoru kendim sökmeye karar verdim.

Motorun üst kapağını söktüm, subap contalarının sertleşmiş olduğunu gördüm ve onları değiştirdim. Bu kadar sökmüşken alt tarafı da açıp sekman–piston durumunu kontrol etmek istedim. Silindir içerisinde çizik yoktu ancak aşınma ve ovalliği ölçtürmek için motor yenilemeci ustamı çağırdım ve evimin önünde blok ölçümlerini yaptırdım.

Blok yüzeyinde eğrilik yoktu

Ovallik kurtaracak değerler içerisindeydi

Silindir aşınması mikron olarak sekman atmakla kurtarılabilecek seviyedeydi

Bu sonuçlara göre aracıma:

Sekman

Ana yatak

Kol yatak

Gezi yayları

Subap contası

Eskimiş tüm contalar

olacak şekilde alt motora ufak bir yenileme yaptım.

Motor daha önce hiç açılmamıştı. Ölçümleri yapan motorcu, mikron değerlerine bakarak motorun yaklaşık 200.000 km civarında olduğunu tahmin etti.

Bu süreçte talihsizlikler yaşadım ve iki kere üst kapak açıldı:

Birincisi hararet nedeniyle

İkincisi geçici olarak kullandığım eski triger kayışının kopması nedeniyle

Ancak şu an güncel bir sorunum yok.

Bir süredir uğraşmak istemiyordum ama biraz turbo hevesi sardı.

Alt tarafı şu şekilde toparlamayı düşünüyorum:

YCP D16 turbo piston

SpeedFactory H-beam Honda D16 kol

ACL yatak

Yağ pompasına shim + porting

ARP saplama

Döküm veya el yapımı manifold

Küçük–orta boy bir turbo

Üst tarafta ekzantrik vs. girmeden,
GT25 / GT28 gibi bir turbo ile 0.7 – 0.8 bar basınçta
200–220 HP civarı,
günlük binebileceğim, sağlıklı bir araç istiyorum.

Eski bloğum N/A iken kol çıkardığı için turbo konusunda biraz çekiniyorum;
sağlıklı olur mu olmaz mı diye tereddüt ediyorum.

Mekanik işçilik tamamen bana ait

Elektronikten anlıyorum

Alt motoru komple kendim yaptım

AFR ve yazılım kısmında gerekirse bir ustaya başvurabilirim

Tesisat, sök–tak, montaj gibi işlerin hepsini kendim yapacağım

Bunların dışında kaçırdığım ekstra maliyet / parça var mı?
D serisi turbo konusunda tecrübeli abilerimin yorum ve tavsiyelerini almak istiyorum.
Amacım uçuk kaçık değil, biraz hızlı ama öğrenci işi bir araba yapmak.

Yanlış anlaşılmaya sebep olduysam veya konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.

turboman
14-12-2025, 08:17
Motorun b serisi bir motor olsaydı sonuna kadar git derdim ama Yapacağın masrafı ve istediğin gücü göz önüne alırsak,bu motoru söküp k24 takman daha mantıklı olur.ama illa turbo yapacaksan kesenin ağzını açacaksın :)

Khemani
14-12-2025, 13:32
Abi onu d16 blok almadan önce sordum bulaşma maddiyatı yüksek olur dediler.Dyi alttan toplamak puzzle gibi zamanla daha da geliştiririm diye düşündüm ama tabii sizler daha tecrübelisiniz parça olarak harcayacağım para ile k24 parasının arasında baya fark çıkıyor.şanzıman k24 falan derken tutar baya yükseliyor.

Schumi
14-12-2025, 23:19
Olmaz değil para harcarsan 800 hp bile olur D motor ama mantıklı değil. B / H / K serileri gibi değil D motor. Türkiye'de D ile çok ciddi güçler alanda oldu. Ama sanki inat uğruna yada farklı olmak için yaptılar. Mantıklı değil maalesef. Kendi motoruna ilan koyup piyasayı yokla. Maliyet çıkar. Swap ile devam et. Tabi bu bencesi.

Khemani
15-12-2025, 20:12
yanii 800 hplere gerek yok yabancı forumlarda d16y8lere 200-220whplerde stock internals ile ulaşılır-limit yazılmış ben kol piston girsem 200-220 bandı benim için gündelik kullanımda güvenilir olur mu?

saplama 12.500
vitara piston 11.740
kol 25.610
pompa 9.100
acl yatak 8.700
ecu 20 bin bütçe
manifold birazcık karışık kısım ve intercooler falan girmedim maliyet açısından ama 40 onlara desek.
126-130 bin gibi bir tutar çıkıyor.

turboman
15-12-2025, 22:58
yanii 800 hplere gerek yok yabancı forumlarda d16y8lere 200-220whplerde stock internals ile ulaşılır-limit yazılmış ben kol piston girsem 200-220 bandı benim için gündelik kullanımda güvenilir olur mu?

saplama 12.500
vitara piston 11.740
kol 25.610
pompa 9.100
acl yatak 8.700
ecu 20 bin bütçe
manifold birazcık karışık kısım ve intercooler falan girmedim maliyet açısından ama 40 onlara desek.
126-130 bin gibi bir tutar çıkıyor.

Bu yaptığın liste kadar daha malzemen eksik turbo intercooler wesgeyt rektefiyeci eksozcu derken bi 150 daha harcarsın işçiliğini kendin yaptığın halde.

KÖROĞLU
17-12-2025, 09:58
Listede ecu + egsoz işleri için eksik gördüm bende. Bu ikisi için ecu + montaj konusunda 65k bi rakam almıştım zamaında.

Elektronik anlıyorum diyorsun ecuyu taksan remap için yine 10-20 gidecek.

Egsozun ucu açık, krom dediğin anda rakamlar yükselecek, + olarak manifold da custom yapılacak ise yine dışarıda yapılması lazım, oldukça külfetli olacaktır.

Bende swap ve k serisi bi motor ile devam etmen daha maliyetsiz ve sorunsuz olur diye düşünüyorum.

8.000rpm
17-12-2025, 13:30
swap en mantıklısı diy için
k bulabilirsin iyice araştır mutlaka
bazen başlangıç yatırım maliyeti biraz daha yüksek olan projeler , ilerleyen günlerde toplamdan çok çok daha ucuza gelebiliyor