PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Trafik sigortasından araç onarımı

DOHC
24-12-2025, 13:27
Mrb,

Babam yolunda giderken park etmiş arabanın sürücüsü kapısını açarak bizim arabanın sağ tarafını çiziyor, aynasını falan kırıyor.
Rapor tutuyorlar, bugün bir telefon gelmiş babam hatasız, karşı taraf 8/8 kusurlu imiş.

Bizim kaskomuz yok, karşı tarafın var mı bilmiyorum.
Bizim ve karşı tarafın trafik sigortası var haliyle.

Kusur oranımızın 0 olması nedeniyle, karşı tarafın trafik sigortasından veya varsa kaskosundan bizim aracı onarma imkanımız var mı?

Varsa süreç nasıl yürüyor ve belirli bir zaman içinde mi onartmak lazım?

Olay tarihi 16 Aralık, kusur oran bildirim tarihi 24 Aralık.

arda35
24-12-2025, 13:56
Onarım yaptıracağınız servise belgelerinizle birlikte gidin (anlaşmalı tutanak, her iki tarafın ehliyet ve ruhsatları, sigortaları, kaza fotoğrafları). Eksper gelip bakacak. Onayın ardından araç tamir edilir. Servis karşı tarafın sigortası ile anlaşmalı ise direkt oradan tahsil edebiliyor diye biliyorum. Anlaşmalı değilse tutar sizin hesabınıza yatıyor, siz servise ödeme yapıyorsunuz.

S-works
24-12-2025, 14:20
Yukarıda yazanlara ilaveten sigortadaki ımm miktarı kadar ödeme alırsınız. (Hasar imm karşıladığından daha yüksek ise kusurlu sürücüden tahsil etmeniz lazım. ) Anlaşmalı servis sizden para almadan işi sigorta üzerinden halleder. Diğer türlü sizden ödemeyi alır aşağı yukarı 1 ay sonra da siz sigortadan parayı alırsınız.

Geçmiş olsun. Kasko yaptırmanızı tavsiye ederim.

CloudGrey
24-12-2025, 14:34
açılın işim bu ;

herhangi bir servise gidin aracı bırakın , karşı tarafında sigorta experleri gelip tamiratlara onay verecek sonrası servis - sigorta arasında.
tavsiyem yetkili servise gidin.

imm farklı bir olay (kaskoda olur)

diyelimki kaskon var imm tutarında 10m
gittin bir araca arkadan girdin araç 8m olsun ve pert olsun.
10m imm tutarın olduğu için 8mlik araç tutarı karşıya kasko tarafından ödenir sende elini kolunu sallıyarak gezmeye devam edersin. (haklı haksız ol farketmez , alkollü hariç)

imm 5m olsaydı ; 8 -5 = 3m senden tahsil edilirdi.

sadece trafik sigortan var / yada karşı tarafın sadece trafik sigortası var ;
şuan trafik sigortası sanıyorum 300 bine kadar hasar ödüyor , üstü taraflara recü eder.
trafik sigortası üstüne kaskon varsa yada karşıda varsa recü etmez , üstü kaskondaki imm tutarından ödenir.

S-works
24-12-2025, 14:49
açılın işim bu ;

herhangi bir servise gidin aracı bırakın , karşı tarafında sigorta experleri gelip tamiratlara onay verecek sonrası servis - sigorta arasında.
tavsiyem yetkili servise gidin.

imm farklı bir olay (kaskoda olur)

diyelimki kaskon var imm tutarında 10m
gittin bir araca arkadan girdin araç 8m olsun ve pert olsun.
10m imm tutarın olduğu için 8mlik araç tutarı karşıya kasko tarafından ödenir sende elini kolunu sallıyarak gezmeye devam edersin. (haklı haksız ol farketmez , alkollü hariç)

imm 5m olsaydı ; 8 -5 = 3m senden tahsil edilirdi.

sadece trafik sigortan var / yada karşı tarafın sadece trafik sigortası var ;
şuan trafik sigortası sanıyorum 300 bine kadar hasar ödüyor , üstü taraflara recü eder.
trafik sigortası üstüne kaskon varsa yada karşıda varsa recü etmez , üstü kaskondaki imm tutarından ödenir.

Trafik sigortasının ödediği rakamdan bahsettim. Dediğiniz gibi 300 k gibi bir şey olması lazım. Hasar daha fazlaysa çarpan kişiden mahkeme yoluyla tahsil edilmesi lazım.

207_TR
24-12-2025, 14:50
Dertli bir iş. Geçmiş olsun.

Karşı tarafın sigortasının anlaşmalı olduğu yere götürseniz muhtemelen anlaşma olan yer genelde zayıf iş yapan servisler olur ( trafik sigortasında )

Siz kendi istediğiniz yere götürürseniz onarımı yaptırıp çıkan bedeli siz ödersiniz cepten. Dosya kapandıktan sonra sizin hesabınıza sigorta ödemeyi gönderir. Ortalama 15-30 gün içinde.

Karşıdaki aracın sigortasının anlaşmalı servisi iyi bir servisse sorun yok onarım yapılır para ödemezsiniz.

Sizdeki masraf 300.000 TL yi artarsa hukuki olarak almaya çalışırsınız.

207_TR
24-12-2025, 14:52
İMM, kasko sigortasında geçen bir teminattır ve açılımı:

İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)

Yani kasko poliçesine eklenen ek trafik sorumluluk teminatıdır.

İMM Ne İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası, bir kazada karşı tarafa vereceğin maddi ve bedeni zararların yalnızca belirli bir limite kadarını öder.

�� Eğer karşı tarafa verdiğin zarar trafik sigortası limitini aşarsa:
�� Üstünü cebinden sen ödersin.

İşte İMM, bu aşan kısmı karşılamak için vardır.
Böylece:

Karşı aracın hasarı

Karşı tarafın yaralanması sonucu oluşan tazminat talepleri

Maddi / bedeni tüm sorumluluklar

Trafik sigortası limitini aşsa bile, İMM teminatı devreye girer.

Kısaca Özet

�� Trafik sigortası: “Minimum devlet zorunluluğu, düşük limit.”
�� İMM: “Trafik sigortasının yetmediği yerde devreye giren ek güvence.”
�� Kaskoya eklenir, isteğe bağlıdır.

DOHC
24-12-2025, 17:11
Teşekkür ederim bilgiler için.

Süreci bir şekilde başlatmak için olay tarihinden itibaren bir süre var mı acaba?

Biz muhtemelen Ocak ayında onarım için arabayı götürebiliriz, sonra bize kalmışsınız demesinler.

S-works
24-12-2025, 17:27
Benzeri bir kazada 1 ay sonra onarıma vermiştim. Memlekete gitmek gerekmişti. 3 aya kadar süre var demişlerdi (Sadece söylendi. araştırmanız lazım gerçek olmayabilir )

S-works
24-12-2025, 17:30
İMM, kasko sigortasında geçen bir teminattır ve açılımı:

İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)

Yani kasko poliçesine eklenen ek trafik sorumluluk teminatıdır.

İMM Ne İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası, bir kazada karşı tarafa vereceğin maddi ve bedeni zararların yalnızca belirli bir limite kadarını öder.

�� Eğer karşı tarafa verdiğin zarar trafik sigortası limitini aşarsa:
�� Üstünü cebinden sen ödersin.

İşte İMM, bu aşan kısmı karşılamak için vardır.
Böylece:

Karşı aracın hasarı

Karşı tarafın yaralanması sonucu oluşan tazminat talepleri

Maddi / bedeni tüm sorumluluklar

Trafik sigortası limitini aşsa bile, İMM teminatı devreye girer.

Kısaca Özet

�� Trafik sigortası: “Minimum devlet zorunluluğu, düşük limit.”
�� İMM: “Trafik sigortasının yetmediği yerde devreye giren ek güvence.”
�� Kaskoya eklenir, isteğe bağlıdır.

Kasko olmadan trafik sigortasına ek poliçe şeklinde de yapılıyor diye biliyorum. Sigortacıdan net bilgi almak lazım. Bende Sigorta, Kasko, Sınırsız imm var.

207_TR
24-12-2025, 18:05
Kasko olmadan trafik sigortasına ek poliçe şeklinde de yapılıyor diye biliyorum. Sigortacıdan net bilgi almak lazım. Bende Sigorta, Kasko, Sınırsız imm var.

Kasko olmadan da EK İMM poliçesi yapılabiliyor. Sınırsız İMM Ortlama 3.000 TL falan, bu bedel ile inanılmaz bir koruma satın alıyorsunuz. Kesinlikle öneririm. Kasko su olmayanlar için özellikle.

207_TR
24-12-2025, 18:05
Bir zaman aşımı duymadım. Sigorta şirketine mail atarak teyid almakta fayda var.

Schumi
24-12-2025, 20:25
Kaskoda hasarı bildirme süresi tam 1 yıl. Ben 1 yıl dolmasına 2 gün kala dosya açtırdım elimdeki trafik raporu ile. Trafik sigortasında da 1 yıl mı bilmiyorum ama 1-2 aydan birşey olmayacağı kesin. Kullanılabilir araçta problem yok.

CloudGrey
24-12-2025, 21:46
ayrıca yeni bir olay daha anlatayım sizlere , devlet kiralık araçlara takip sistemini zorunlu kıldı.
kiralık her araçta var o dalgametre.
ama sadece verilere egm yada itilaflı durumlarda sigortalar ulaşabiliyor.

kazaya karıştınız , olayda kiralık araçta var diyelim (2024 ve üstü model - 2023te bu takip cihazı zorunluluğu yoktu) kaza yeri mekanı saati hakkındaki beyanlarınız %100 doğru olmalı.

yoksa olaylar karışır :)

ChuckBartowsKi
25-12-2025, 09:27
Tutanak ile servise gidin karşı tarafın sigorta şirketine bakın örnek veriyorum anadolu sigorta

anadolu sigorta anlaşmalı servisler yazın sallıyorum istanbul kadıköyde ahmet servisi olsun tavsiyem o anlaşmalı servislerin içinde google yorumları veya içinize sinen duyduğunuz bildiğiniz hangisi ise ona gitmeniz süreç hızlanır ve cebinizden ödeme yapmanıza gerek kalmaz anlaşmalı olduğu servise tutanak ile birlikte gidin ve eksper atansın dosya açılsın ardından servis aracınızın tamirini yapıp size teslim edecektir.

aracınızın masrafı tahminimce 300.000 TL altında anlattığınıza göre sorun olmayacaktır ama aracınızın tamir masrafı diyelim ki 500.000 TL sigorta şirketi maksimum tutarı öder gerisine karışmaz dava yoluyla bireysel olarak almanız lazım.

Aracınızda hata payınız yok ve değişen ya da boyanacak parçanız var ve bu parça değer kaybına sebep oluyor ise değer kaybı talebi de açabilirsiniz bu arada bilginiz olsun.

Zaman aşımı gibi bir durumla hiç karşılaşmadım ama 1 yılı aşan geçmiş hasar dosyası da hiç duymadım öyle 1-2 ay içerisinde gitmenizden kaynaklı bir sorun oluşmaz ama yeni yıl ile maksimum ödeme tutarı değişecektir örneğin 400.000 TL oldu diyelim siz yine 300.000 TL üzerinden işlem yapabilirsiniz hasar tarihindeki durum geçerli olur.

Bunun dışında anlaşmalı servis ağı zaten çok geniş sigorta şirketlerinin artık servislerin %99 u anlaşma yapıyor sorun yaşamazsınız ama anlaşmalı servise gitmezseniz tamir ücretini önce sizin ödeyip şirketten ödemeyi beklemeniz lazım o süreç biraz uzayabiliyor bence gerek yok.

DOHC
25-12-2025, 10:11
Araba 2007 model, kazasız-boyasız, 60k km bile olmamış FD6 idi.
Değer kaybı hakkı falan olmaz sanırım.
Yetkili servise bıraksam sağ tarafta ne var ne yok değiştirir herhalde, kaporta onarımı yapmazlar gibime geliyor.
Bu durumda 300k TL sınırı aşılabilecektir.
Bir ara Honda servisien uğrayıp sorayım ben de.

Herkese çok teşekkür ederim.

CloudGrey
25-12-2025, 10:18
Araba 2007 model, kazasız-boyasız, 60k km bile olmamış FD6 idi.
Değer kaybı hakkı falan olmaz sanırım.
Yetkili servise bıraksam sağ tarafta ne var ne yok değiştirir herhalde, kaporta onarımı yapmazlar gibime geliyor.
Bu durumda 300k TL sınırı aşılabilecektir.
Bir ara Honda servisien uğrayıp sorayım ben de.

Herkese çok teşekkür ederim.

çıkar değer kaybı.

hukuk fakültesi + döner ayranın 50 bin tl olduğu 3. dünya ülkemde aç avukatlar bu işleri kovalıyor.
danışın derim , bende 3-4 yaş üstündeki araçlarda değer kaybı olmuyor diye biliyordum geçen bir tanıdık 10 yaşındaki aracına aldı.

he ne çıkar bilmem ama illa birşey çıkıyor onunda yarısını avukat istiyor zaten..

GokhanK.
25-12-2025, 11:55
Başıma geleni anlatayım. Bende sadece trafik karşıda trafik + kasko vardı.
Benim araç park halindeyken geri geri gelip vurdu. Kaput yamuldu, farlar patladı, tampon yırtıldı. Tutanak tuttuk ve citroen servisine gittim. Bana dediler ki kasko olsaydı burada halledebilirdik fakat trafik için anlaşmalı hasar onarım merkezlerinden birine gitmeniz gerekiyor dediler.
Bende sigortadan öğrendiğim hasar onarım merkezine gittim. Aracı bıraktım eksper gelip bakmış. Değişecekler ve onarılacaklar belirlenmiş. Beni aradılar onay aldılar sonrasında Var olan parçalar orjinali ile değişti olmayanlar ise yan sanayi karşılandı yapıldı verildi.

Oguz Eren
25-12-2025, 15:34
Yetkili servislerin neredeyse tamamı trafik sigortasından dosya açmıyor artık.
Kasko var ise işlem yapıp karşı tarafın trafiğine rücu ediyorlar.
Direkt karşı tarafın trafiği ile çalışmak istemiyorlar

Schumi
25-12-2025, 18:37
2023 yılında E46 BMW için değer kaybı aldılar. 10 yaşından fazla araçtı. Kazasızdı ama boyasız değildi parça boyaları vardı. Ona rağmen aldılar değer kaybı. Bende şaşırdım.

TarikS
25-12-2025, 19:20
Değer kaybı alınıyor beyler ben 2023'te 2007 model tahminim 230binde Meg2 ile kusursuz olduğum bir kazaya karıştım, 55 bin civarı hasar kaydı işledi, 5-6 ay sonra aklıma geldi karşı tarafın sigorta firmasının sitesine girdim gerekli evrakları e-mail ile ilettim sonra 15 bin lira civarı değer kaybı hesaplayıp gönderdiler. Ben 30-40 bin istiyorum demiştim ama itiraz etmedim :D Arabayı 3 ay önce 285binde 320 bin liraya sattım zaten 100 lira tramerle :D

arda35
26-12-2025, 09:55
Değer kaybı alınıyor beyler ben 2023'te 2007 model tahminim 230binde Meg2 ile kusursuz olduğum bir kazaya karıştım, 55 bin civarı hasar kaydı işledi, 5-6 ay sonra aklıma geldi karşı tarafın sigorta firmasının sitesine girdim gerekli evrakları e-mail ile ilettim sonra 15 bin lira civarı değer kaybı hesaplayıp gönderdiler. Ben 30-40 bin istiyorum demiştim ama itiraz etmedim :D Arabayı 3 ay önce 285binde 320 bin liraya sattım zaten 100 lira tramerle :D

En doğrusunu yapmışsınız. Araçta çok çok büyük hasar yoksa değer kaybı için avukata başvurmak aşırı gereksiz. Bi tanıdıkla aynı tarihlerde benzer şekilde kazaya karıştık. Ben daha eski araç için 10 bin tl değer kaybını bir haftada aldım. Onun aracı daha yeniydi. Hasar firmasına vekalet verdi. Bir yıl sonra güç bela 12 bin tl aldı :)

Sti_Ozan
29-12-2025, 15:45
Trafik kazalarında hatalı tarafın sigortası tüm tutarı ödeyip imm yi aşması durumunda hatalı taraf ile kendisi halletmiyor muydu?
Yazılan yazılarda sanki imm yi aşarsa hatalı taraftan kendin tahsil etmen lazım vs gibi yazılar gördüm ondan dolayı sorayım dedim.

Benim bildiğim kadarıyla haklı taraf hiçbir şekilde mağdur edilmiyor, hatalının sigorta şirketi ve hatalı kişi kendi aralarında hallediyorlar.