Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : 13 cm mid takımı tavsiyesi ? Focal vs Hertz

BORAGUNDOGDU
19-03-2026, 07:38
Öncelikle herkese iyi günler dilerim
Artan trafik cezaları sebebiyle aractan ses sistemini söktüm kapilara mid takımı takmayı düşünüyorum iki iki seçenek arasında kaldım biri Focal ase 130 bir diğeri ise hertz uno 13 cm mid takımı daha önceden kullanan varmıdır? Siz olsanız hangisini tercih edersiniz ?

Oznsrl
19-03-2026, 17:02
Hertz de çok iyi marka ama focal in en alt serisi takılı bi arabaya binmiştim sesi hala kulağımda çok temiz güzel çalıyordu

fthdrn
20-03-2026, 15:35
ikisi arasında hertz daha şiddetli çalar fakat focalin tonlaması daha güzeldir. spl dinliyorsan hertz al tamamen müzik zevkine kalmış birbirine yakın componentler.

Omak
21-03-2026, 12:14
Öncelikle herkese iyi günler dilerim
Artan trafik cezaları sebebiyle aractan ses sistemini söktüm kapilara mid takımı takmayı düşünüyorum iki iki seçenek arasında kaldım biri Focal ase 130 bir diğeri ise hertz uno 13 cm mid takımı daha önceden kullanan varmıdır? Siz olsanız hangisini tercih edersiniz ?

Hahahah tesadufe bak bende 2-3 gün once hertz 13cm kompenant aldim daha kargoda, ama cezalardan dolayi degil fabrikasyon kulagimi tirmaliyor artik ana ünitede dspli dedim 4 kapi gireyim temiz net ses dinleyelim.

Ben biraz arastirdim yapay zekaya karsilastirttim , www.crutchfield.com’dan karşilastirdim fln ben hertz dsk 130.3 dieci modelinde karar kildim cunki sub koymayacagim arabaya basslari biraz tonlu olmasini istedigim icin.

Tr de satilan benzer fiyattakileri karsilastirdigimda soyle bir tablo cikmisti;

Hertz DSK 130.3 - En güçlü aday. Crutchfield’in değerlendirmesine göre bas tarafını vurgulayan ve en yüksek tizleri biraz kesen, yorulmadan dinlemeye ideal bir ses imzası var. Bu tam da senin istediğin tonlamalı müzikal ses. Üstelik 93dB duyarlılık, ana üniteni rahat çalıştırır.

Hertz Uno K130 - DSK’nın daha basit versiyonu. Crossover tweeter kablosuna entegre edilmiş , ayrı kutu yok yani kurulumu daha kolay. V-cone tasarımı ve köpük surrond bas için iyi ama 6dB crossover eğimi çok hafif - DSP olan sistemde bu zayıf nokta.

Focal ASE 130 - Polipropilen koni nötr ve dinamik ses veriyor, inverted dome tweeter ise tiz hassasiyeti ve genişletilmiş ses sahnesi sağlıyor. Temiz ses isteyenler için güzel ama senin “tonlamalı bas” hedefine Hertz kadar uymaz.

Alpine SXE-1350S - Listede en zayıf aday, kullanıcı yorumlarında bas konusunda eleştiri var.

Aslinda bir yandan da focal i merak ediyorum focalin de cok net sesler verdigini biliyorum eskilerden.

Olmadi sen focal alirsan videolaşiriz. Birde hertz de Uno serisi pek iyi degil gibi o yuzden dieci tercih ettim yorumlari cok daha iyiydi.

Alttaki linkte crutchfield deki 13cm componentlerin listesi icinde incelemeleri yorumlari fln var işe yarar belki.

Just a moment... (https://www.crutchfield.com/g_410/Component-Speakers.html?tp=106&avf=N&fa=1#&nvpair=FFSpeaker_Size%7C5-1/4)

MertSerhanÖ.
21-03-2026, 13:51
2009 yılından beri Hertz HSK-165 ve Focal Access mid takımlarına sahibim.Focal her zaman bir tık daha pürüzsüz çalıyor,Benim Focal giriş seviyesi,Hertz genel olarak daha komple bir ses.Bende yıllardır Focal’in bambu serisinden almak istiyorum

BORAGUNDOGDU
21-03-2026, 18:24
Öncelikle yorum yapan herkese teşekkür ederim
Aracımdaki cihazlar
Ana ünitem Kenwood KMM-408BT. El yapımı RCA kablolarım var ve Big 3 uygulaması yaptım.
Amfilerim For-X 350.4 ve For-X 1200.1 mono. Midrange olarak Apocalypse 300 RMS kullanmaktayım. Önceden Vibe BlackDeath (eski seri) kullanıyordum ancak şu an Apocalypse’lerden netlik konusunda memnun değilim.
Asıl düşüncem, bu yasaklar kalkarsa Kenwood HQR serisi 710 veya 718’lere dönmek ve AB class bir amfiye geçmek. Bütçem el verdiğinde ise sisteme bir ses işlemcisi de eklemek istiyorum. Bunları da göz önünde bulundurarak Focal tercih edeceğim gibi görünüyor.
Ayrıca araca ses yalıtımı yapmayıda düşünüyorum.