Orijinalini görmek için tıklayınız : Fiat Yetkili Servis Sorunumuz
Merhaba,
Geçmiş konularda taksi durağımız olduğunu dile getirmiştim. Bir adet 1.4 egea aldık. 2024 model. Bakımları yetkili de yapıldı. Araç daha 45.000 km'de. Kardeşim kullanıyor, çok dikkatli kullanır lakin 30.000 kmden beri kalkışlarda debriyajda ufak bir gıdıklama mevcuttu. Özellikle trafikte kalınca ısınınca artıyordu. Bir de soğuk havada sabah çalıştırınca metal sürtme sesi vardı. Debriyaja basınca kesiyor. Prizdirekten şüphelendim. Bazende 1'e takarken hafif vurma yapıyor. Bakıma her gidişimizde bu arabada bir sorun yok tarzı konuşuldu. Araba bahsi geçen sorunları sürekli yaşatmıyor gününe göre keyfine göre davranıyor.
32.000 kmde arıza ışığı sebebiyle garantiden debriyaj konum sensörü değişti.
42.000 kmde kavga gürültü zorla garantiden baskı balata set değişti.
Araba aynı bir değişim yok. Artık iş inatlaşmaya geldi. Fiat Türkiye'de çözüm bulamıyor. Çünkü servisin ustabaşının bir sorun var demesi gerekiyormuş. Onunla da biraz can yakıcı konuştuğum için bilerek sorun yok diyip duruyor. Kafam atıyor her bakımda bunlara para bayılıp bir de strese gireceğimize dışarıda yaptırıp işimize bakalım diyorum ama 2 yaşında arabanın garantiyi bozma fikri de mantıklı gelmiyor.
Fikir ve önerilerinize açığız.
immortalboss
29-06-2026, 18:12
Geçenlerde yetkili servisin yağ değişim fiyatını duyunca çoğu işini kendim yaparım dedim. Aracım da 1.6 120 hp Trekking Doblo. Full yetkili bakımlı. Ancak yağ değişimine de 15k gerçekten fazla. Sanayide kendi ustamla yaptığım bakım kadar da özenmediklerine eminim. Eğer eliniz anahtar tutarsa zaten yağını filtresini değiştirirsiniz. 1.4 Egea için 2 bakımı kendiniz yapsanız zaten debriyaj baskı balata masrafınız çıkar. Taksici arkadaşlar eskiden debriyaj ve fren balatası gibi sarf ürünleri toplu alıyordu. :) Benim tavsiyem çok garantiye takılmamanız. Zaten hassas kullanıp bakımını aksatmazsanız atmosferik makine kolay kolay arıza çıkarmaz.
Geçenlerde yetkili servisin yağ değişim fiyatını duyunca çoğu işini kendim yaparım dedim. Aracım da 1.6 120 hp Trekking Doblo. Full yetkili bakımlı. Ancak yağ değişimine de 15k gerçekten fazla. Sanayide kendi ustamla yaptığım bakım kadar da özenmediklerine eminim. Eğer eliniz anahtar tutarsa zaten yağını filtresini değiştirirsiniz. 1.4 Egea için 2 bakımı kendiniz yapsanız zaten debriyaj baskı balata masrafınız çıkar. Taksici arkadaşlar eskiden debriyaj ve fren balatası gibi sarf ürünleri toplu alıyordu. :) Benim tavsiyem çok garantiye takılmamanız. Zaten hassas kullanıp bakımını aksatmazsanız atmosferik makine kolay kolay arıza çıkarmaz.
Abi kullandıkları yağ bile bana pek güven vermiyor. Son yağ bakımına 11.000 lira verdik. Liqui Moly yağ ve MANN filtreler ile hesap ettim, bakım 3.500 lira civarına geliyordu. Biz zaten araçların çoğu işini kendimiz yapıyoruz da şu garanti meselesine çok takıldık. İşin aslı Albea, Linea, Egea üçlemesinin tümünü kullandık. Egealar çok dandik geliyor sonradan büyük bir sorun çıkar da garantiyi bozduğum için pişman olurum diye düşünüyorum.
individual
30-06-2026, 18:12
şimdi ilanlara baktım doğrumu bilmiyorum ama sıfır sandık motor dolu 70 bin. ile 90 bin arasında değişiyor.servise fazladan verdiğiniz tutarları 3-4 yıl kenara atıp altın alsanız sıfır motor parası çıkartır.yılda yaptığınız km göre yazıyorum.senede yetkili servise kaç kere gidiyorsunuz.
AydinAkin
30-06-2026, 19:04
Allah yardımcınız olsun öncelikle fiat markasının arkasında durmuyor servisler korkunç bizde bu dertten muzdaribiz. https://www.youtube.com/shorts/wV4R0jLjz-g buda yaşadığımız sorun videosu.
konu dışı ama yağ eksiltme durumu nasıl ? bu konuda 1,4 egealar meshur
şimdi ilanlara baktım doğrumu bilmiyorum ama sıfır sandık motor dolu 70 bin. ile 90 bin arasında değişiyor.servise fazladan verdiğiniz tutarları 3-4 yıl kenara atıp altın alsanız sıfır motor parası çıkartır.yılda yaptığınız km göre yazıyorum.senede yetkili servise kaç kere gidiyorsunuz.
Yılda 2 defa bakım görüyor araçlar lakin Allahın izniyle motor konusunda sorun yaşamayız diye umuyorum hocam çünkü babam çok takıntılı, bizim arabaların km'si gelmeden triger değişir, yağ bakımları erken yapılır, çoğu zaman ceratec kullanıyoruz. Linea 1.4 şuan 500k km'de canavar gibi maşallah. Benim korkum klima, direksiyon kutusu, beyin, elektrik tesisatı gibi yükte hafif ama pahada ağır parçaların sorun çıkarması.
Allah yardımcınız olsun öncelikle fiat markasının arkasında durmuyor servisler korkunç bizde bu dertten muzdaribiz. 3 Haziran 2026 - YouTube (https://www.youtube.com/shorts/wV4R0jLjz-g) buda yaşadığımız sorun videosu.
Hiçbirinde düzgün ustalık yok abim. Baskı balata değiştikten sonra araçta atlatmalardan geçerken gıcırtı sesi vardı. Şanzımanı ayırırken ön takımı esnettiler kesin ondan oldu dedim. Sanayide arkadaşla baktık şanzıman tam yerinde değil kulaklar ses yapıyor. Şanzımanı kendimiz yerine aldık gıcırtı sesi gitti. Bunları serviste dile getirdim. Beceremiyor, arızayı bulamıyorsanız tulumu verin söküp kendim yaparım dedim diye işi inada bindirdiler.
konu dışı ama yağ eksiltme durumu nasıl ? bu konuda 1,4 egealar meshur
Hocam şöyle diyim hem linea ve puntolarda çıkan 1.4 8v hem de egealarda çıkan 1.4 16v yağ yakma meyili olan bir motor. Daha doğrusu yakma demeyelim eksiltme diyelim. Eksiltme meselesinin tamamen kullanımla alakalı olduğunu düşünüyorum. Kendi şahsi aracımda 1.4 Egea Cross ben çok sakin kullanıyorum ve normal gündelik kullanımda hiç eksiltme yaşamadım. Ağustos ayında 3.000 km tempolu uzun yol yaptım. Ölçüm sonucunda 200 ml civarı yağ eksilttiğini gördüm. Sıcak iklimde sürekli devirli ve tempolu kullanım eksiltmenin ana sebebi diye düşünüyorum. Ticariler bazen 3-4 saat hiç kontak kapamadan tempolu dolaşıyor. Ben de asıl işimden fırsat buldukça durakla ilgileniyorum. Sürekli ölçüm yaparım. Onlar yağ eksiltmeye daha meyilli gibi. Yağ bakımına yakın ölçünce 500-600 ml eksik çıkıyor.
razzmatazz
02-07-2026, 08:31
peki 1.4 8v için yağ olarak ne tavsiye edersiniz 5w/40 shell kullanıyoruz biraz fazla eksiltmeye başladı
peki 1.4 8v için yağ olarak ne tavsiye edersiniz 5w/40 shell kullanıyoruz biraz fazla eksiltmeye başladı
Biz genelde lq moly ya da castrol'ün yağını kullanıyoruz. Yazın 5/40, kışın ise (erzurum'un soğuğu sebebiyle) 5/30 kullanıyoruz. Ara sıra yarım şişe kadar ceratec atıyorum.
1.4 8v'i yaklaşık 300k km kullandım hocam. Motor bana göre en dayanıklı motorlardan biri lakin bakımsız kalırsa çok hızlı yıpranacak türden. Bizim araçların sağlıklı olmasının sebebi sıfır alıp şoföre falan vermeden aile içinde kullanmamız. Sizin yağ eksiltmeden kastınız nedir 10.000'de yaklaşık ne kadar eksiltiyor?
immortalboss
02-07-2026, 14:17
Diğer postlarda yazdığınız gibi direksiyon elektrik vs. konularda bile çok garantiye girecek durum olduğunu zannetmiyorum. Kullanıcı hatasından kaynaklı diyip çıkabilirler işin içinden. Artık Amerika'daki gibi herkes kapısının önünde aracını tamir edecek.
Diğer postlarda yazdığınız gibi direksiyon elektrik vs. konularda bile çok garantiye girecek durum olduğunu zannetmiyorum. Kullanıcı hatasından kaynaklı diyip çıkabilirler işin içinden. Artık Amerika'daki gibi herkes kapısının önünde aracını tamir edecek. ��
Hak veriyorum aslında abim zaten araçların çoğu işini kendimiz yapmaya başladık istemeye isteyemeye usta oluyoruz. En azından onlardan daha çok özenerek iş yapıyoruz. Kars yetkili de bir arkadaş bulduk getirin biz bakalım dediler. Oraya gidicez. Olmazsa artık sanayide bismillah diyip ustamızla sökücez.
ardicli2000
02-07-2026, 14:47
Hocam şöyle diyim hem linea ve puntolarda çıkan 1.4 8v hem de egealarda çıkan 1.4 16v yağ yakma meyili olan bir motor. Daha doğrusu yakma demeyelim eksiltme diyelim. Eksiltme meselesinin tamamen kullanımla alakalı olduğunu düşünüyorum. Kendi şahsi aracımda 1.4 Egea Cross ben çok sakin kullanıyorum ve normal gündelik kullanımda hiç eksiltme yaşamadım. Ağustos ayında 3.000 km tempolu uzun yol yaptım. Ölçüm sonucunda 200 ml civarı yağ eksilttiğini gördüm. Sıcak iklimde sürekli devirli ve tempolu kullanım eksiltmenin ana sebebi diye düşünüyorum. Ticariler bazen 3-4 saat hiç kontak kapamadan tempolu dolaşıyor. Ben de asıl işimden fırsat buldukça durakla ilgileniyorum. Sürekli ölçüm yaparım. Onlar yağ eksiltmeye daha meyilli gibi. Yağ bakımına yakın ölçünce 500-600 ml eksik çıkıyor.
Tam olarak doğru tespi etmişsiniz.
1.4 motorlar atmosferik ve biraz da güçsüz olunca insanlar devir yüksek kullanıyor. İçerisindeki Opar yağ da bunu kaldıramıyor. LPG varsa bunun da etkisi oluyor. Bu nedenle yağ oldukça inceliyor parlıyor yanıyor uçuyor vs artık her ne oluyorsa oluyor ve ya eksiliyor. Bu durum biraz da tasarımla alakalı. ama günün sonunda kaliteli yağ ve sakin kullanımda sorun yok. Eksileni tamamlarsanız da sorun yok. ama kaliteli yağ almak önemli.
Tam olarak doğru tespi etmişsiniz.
1.4 motorlar atmosferik ve biraz da güçsüz olunca insanlar devir yüksek kullanıyor. İçerisindeki Opar yağ da bunu kaldıramıyor. LPG varsa bunun da etkisi oluyor. Bu nedenle yağ oldukça inceliyor parlıyor yanıyor uçuyor vs artık her ne oluyorsa oluyor ve ya eksiliyor. Bu durum biraz da tasarımla alakalı. ama günün sonunda kaliteli yağ ve sakin kullanımda sorun yok. Eksileni tamamlarsanız da sorun yok. ama kaliteli yağ almak önemli.
ben OPAR yağın kalitesinden çok şüpheliyim hocam. Çok hızlı renk değişimine uğruyor. Tabi yağ renkle bitmiyor elbette lakin diğerleri 5k 6k km olunca kararmaya başlıyor. OPAR yağ 3k geçtiği an kararıyor. Yağın dokunma hissi bile garip geliyor. Motul hiç denemedim ama castrol ve lq bence kalite..
razzmatazz
03-07-2026, 08:57
Biz genelde lq moly ya da castrol'ün yağını kullanıyoruz. Yazın 5/40, kışın ise (erzurum'un soğuğu sebebiyle) 5/30 kullanıyoruz. Ara sıra yarım şişe kadar ceratec atıyorum.
1.4 8v'i yaklaşık 300k km kullandım hocam. Motor bana göre en dayanıklı motorlardan biri lakin bakımsız kalırsa çok hızlı yıpranacak türden. Bizim araçların sağlıklı olmasının sebebi sıfır alıp şoföre falan vermeden aile içinde kullanmamız. Sizin yağ eksiltmeden kastınız nedir 10.000'de yaklaşık ne kadar eksiltiyor?
ortalama 3000 km de yağ çubuğu üst çizgiden alt çizgiye kadar düşüyor sürekli şehir içi dur kalk trafikte kullanılıyor, herhangi bir yağ dumanı vs. de gözlemlemedim araçta. birde yağ kaç litre koyuyorsunuz hocam ben filtre dahil 2,6 litre diye biliyorum kimisi 3,2 diyor kimisi 4 koyup geçiyor
Aracın garantisi devam mı ediyor? Uzatılmış garanti falan gibi bir şey yoksa terk edin servisi.
Ülkede "yetkili" denen servislerin %99'unun neredeyse hiç bir şeyden haberi yok. Hadi biz cins cins arabalar kullanıyoruz, bilmemeleri olabilir diyoruz da Egea'yı da bil be adam artık :) Ne götürsen "normal" ne götürsen bilmemne.
Zamanında Opel'in Beşiktaş'taki servis müdürü ile tartışmıştım.
O zamanlar Savaş'a götürüyoruz arabaları bakıma, "yetkili servisçi" babamı da zar zor ikna edip Savaş'ta debriyaj değiştirttik. Babam kıllanıyor ya, şansına Valeo debriyaj hatalı çıktı. Sinirlendi götürmüş servise bunu halledin diye. Yahu dedim ne yapıyorsun, adamlar kabul etmiş, yeni balata verecekler Savaş seni bekliyor gidip değiştireceğiz.
Akşam okul çıkışı gittim servise, müdür efendiyle görüşüyoruz. Ne yaptırdınız, bunu yaptırdık, ne aldınız, Valeo...
İşte efendim, Valeo, Sachs, Luk vs gibi böyle yan sanayi şeyler kullanırsanız, orj parça kullanmazsanız böyle olur gibisinden ukalalığa girişti.
Elimde arabanın anahtarı, baksana şuna bi dedim ne yazıyor arkasında, Valeo.
Farlara bi bak dedim, ne yazıyor, Valeo. Arabanın etrafında bi dolanalım istersen dedim başka nerelerinde Valeo göreceğiz. Orijinal dediğin debriyajın kutusunu getir bakalım kim üretmiş Valeo çıkarsa bozuşuruz dedim.
Surat kırmızı... Yürü baba dedim Savaş bizi bekliyor, arabayı götürüp bırakacağız, parçacı kabul etmiş yenisini veriyor debriyajın...
Babam ilk defa hak verdi bana :D Tamam dedi... Sonra da daha yetkili denen servislere araba götürmedi.
20-30 senede neredeyse hiç bir şey değişmemiş-değişmedi...
Giulietta'yı aldığımda volan ses yapıyordu, özellikle geri vites yokuşta kavrama anında. Yıl 2011.
Tamam değiştirelim garantiden falan dediler. İyi dedik. 1 ay geçti 2 ay geçti ses yok, ara ara arıyorum, daha gelmedi şu bu... 6 ay oldu. Şikayet yazdım TOFAŞ'a Birmot'a. Birileri beni aradı, dediler ki böyle bi sipariş görünmüyor. Yahu dedim servis kayıtlarına bakın. Evet servis kaydı var ama bişey yapılmamış. İsterseniz gelin bakalım bilmemne yapalım. Allah sizi bildiği gibi yapsın dedim konuyu kapattım.
207 vardı, güya servis tanıdık. Onun da titreme sorunu mu ne vardı debriyajda, daha araba 10bindeydi.
Götürdüm, dedim böyle böyle. Mekan sahibi böyle sanki bağ bağışlamış tavrı bi el hareketiyle, tamam değiştirin debriyajı dedi. Abi dedim olay debriyaj değil, ustama sordum, bilya mı bişey değişecek. Yok yok tamam dedi, emrivaki yapıp debriyajı değiştirdiler, tabi sorun çözülmedi. Tekrar gittim, servis müdürü geldi, arabada sorun yok, zaten geçen sefer de debriyajı boşa değiştik bilmemkim beyin isteği ile dedi. Bende şalter attı. Ona da bi ters yaptım, adamın gözleri açıldı kaşlar kalktı... Oraya da daha uğramadım.
Bi tane olumlu sonuç yok, bi tane..
Millet de yok kurumsal yok faturalı diye iş yaptırıyor. Bir şey çözemiyor ki adamlar faturalı olsa ne olur.
Aracın garantisi devam mı ediyor? Uzatılmış garanti falan gibi bir şey yoksa terk edin servisi.
Ülkede "yetkili" denen servislerin %99'unun neredeyse hiç bir şeyden haberi yok. Hadi biz cins cins arabalar kullanıyoruz, bilmemeleri olabilir diyoruz da Egea'yı da bil be adam artık :) Ne götürsen "normal" ne götürsen bilmemne.
Zamanında Opel'in Beşiktaş'taki servis müdürü ile tartışmıştım.
O zamanlar Savaş'a götürüyoruz arabaları bakıma, "yetkili servisçi" babamı da zar zor ikna edip Savaş'ta debriyaj değiştirttik. Babam kıllanıyor ya, şansına Valeo debriyaj hatalı çıktı. Sinirlendi götürmüş servise bunu halledin diye. Yahu dedim ne yapıyorsun, adamlar kabul etmiş, yeni balata verecekler Savaş seni bekliyor gidip değiştireceğiz.
Akşam okul çıkışı gittim servise, müdür efendiyle görüşüyoruz. Ne yaptırdınız, bunu yaptırdık, ne aldınız, Valeo...
İşte efendim, Valeo, Sachs, Luk vs gibi böyle yan sanayi şeyler kullanırsanız, orj parça kullanmazsanız böyle olur gibisinden ukalalığa girişti.
Elimde arabanın anahtarı, baksana şuna bi dedim ne yazıyor arkasında, Valeo.
Farlara bi bak dedim, ne yazıyor, Valeo. Arabanın etrafında bi dolanalım istersen dedim başka nerelerinde Valeo göreceğiz. Orijinal dediğin debriyajın kutusunu getir bakalım kim üretmiş Valeo çıkarsa bozuşuruz dedim.
Surat kırmızı... Yürü baba dedim Savaş bizi bekliyor, arabayı götürüp bırakacağız, parçacı kabul etmiş yenisini veriyor debriyajın...
Babam ilk defa hak verdi bana :D Tamam dedi... Sonra da daha yetkili denen servislere araba götürmedi.
20-30 senede neredeyse hiç bir şey değişmemiş-değişmedi...
Giulietta'yı aldığımda volan ses yapıyordu, özellikle geri vites yokuşta kavrama anında. Yıl 2011.
Tamam değiştirelim garantiden falan dediler. İyi dedik. 1 ay geçti 2 ay geçti ses yok, ara ara arıyorum, daha gelmedi şu bu... 6 ay oldu. Şikayet yazdım TOFAŞ'a Birmot'a. Birileri beni aradı, dediler ki böyle bi sipariş görünmüyor. Yahu dedim servis kayıtlarına bakın. Evet servis kaydı var ama bişey yapılmamış. İsterseniz gelin bakalım bilmemne yapalım. Allah sizi bildiği gibi yapsın dedim konuyu kapattım.
207 vardı, güya servis tanıdık. Onun da titreme sorunu mu ne vardı debriyajda, daha araba 10bindeydi.
Götürdüm, dedim böyle böyle. Mekan sahibi böyle sanki bağ bağışlamış tavrı bi el hareketiyle, tamam değiştirin debriyajı dedi. Abi dedim olay debriyaj değil, ustama sordum, bilya mı bişey değişecek. Yok yok tamam dedi, emrivaki yapıp debriyajı değiştirdiler, tabi sorun çözülmedi. Tekrar gittim, servis müdürü geldi, arabada sorun yok, zaten geçen sefer de debriyajı boşa değiştik bilmemkim beyin isteği ile dedi. Bende şalter attı. Ona da bi ters yaptım, adamın gözleri açıldı kaşlar kalktı... Oraya da daha uğramadım.
Bi tane olumlu sonuç yok, bi tane..
Millet de yok kurumsal yok faturalı diye iş yaptırıyor. Bir şey çözemiyor ki adamlar faturalı olsa ne olur.
Sorun şu ki 2028 Aralık sonuna kadar araç garantili abim. O yüzden kıyamıyoruz. Aracın arızasını ve yapacakları işi ben anlatıyorum. Volan ya yanık ya da fabrikasyon hata var ısınınca balans yapıyor dedim. Bir de prizdirek bilyası ötmeye başlamış şunu da sökün değiştirin bu kilometrede prizdirek bozulmamalı dedim. Bana verdikleri tepki şu oldu.
- Sen bu arabaya dışarıda mı baktırıyorsun garanti dışı kalır bilgin olsun.
+ Hayır niye dışarıda baktırayım?
- Bu arızaları nereden biliyosun?
+ Şuan takım elbiseyle görünüyorum diye önceden ne iş yaptığımı nereden biliyorsunuz?
Sorun şu ki 2028 Aralık sonuna kadar araç garantili abim. O yüzden kıyamıyoruz. Aracın arızasını ve yapacakları işi ben anlatıyorum. Volan ya yanık ya da fabrikasyon hata var ısınınca balans yapıyor dedim. Bir de prizdirek bilyası ötmeye başlamış şunu da sökün değiştirin bu kilometrede prizdirek bozulmamalı dedim. Bana verdikleri tepki şu oldu.
- Sen bu arabaya dışarıda mı baktırıyorsun garanti dışı kalır bilgin olsun.
+ Hayır niye dışarıda baktırayım?
- Bu arızaları nereden biliyosun?
+ Şuan takım elbiseyle görünüyorum diye önceden ne iş yaptığımı nereden biliyorsunuz?
Ehh, tahmin ettim başka türlü zaten götürmeyeceksin belli ki :)
Ya tam bilindik muhabbetler, tavra bak, yaklaşıma bak. Sen kimsin ki dışarıda mı baktırıyorsun diye soracaksın ya lafa bak al koy kafayı.
Evet diyeceksin senin bulamadığın arızayı bulduruyorum. Garanti dışı nasıl bırakacakmış? Gerçek bi usta sadece "baktı" diye mi? Vallahi dayaklıklar ya...
Ehh, tahmin ettim başka türlü zaten götürmeyeceksin belli ki :)
Ya tam bilindik muhabbetler, tavra bak, yaklaşıma bak. Sen kimsin ki dışarıda mı baktırıyorsun diye soracaksın ya lafa bak al koy kafayı.
Evet diyeceksin senin bulamadığın arızayı bulduruyorum. Garanti dışı nasıl bırakacakmış? Gerçek bi usta sadece "baktı" diye mi? Vallahi dayaklıklar ya...
Benim hiç bir işim kolay olmuyor abi bu da bizim sınavımız heralde ne yapalım. Tüketici Hakem Heyetine yazdık bakalım bilirkişi inceleyecekmiş. Karşı taraf utanmadan bir de savunma yazmış :D 2 ay oldu gelen giden yok bilirkişi bekliyoruz.
Bugün de yeni bir sorunumuz ortaya çıktı. 1'den 2'ye geçerken debriyaja bastığımız an bir şangırtı sesi ortaya çıkıyor. Sanki baskı plakaları birbirine çarpıyor gibi. Önceden bu durum yoktu. 2 gündür başladı. Bu arada baskı balata 4.000 km'de. Bu hususta akıl verebilecek var mıdır sorun ne olabilir?
Dün akşam bilirkişi inceledi. Benim fark etmediğim bir kaç noktayı da dile getirdi. Debriyajın titremesinin yanı sıra pedal bomboş, normalde yavaş yavaş ayırması lazım ama bu tek bir noktada kavrıyor bu da bir sorun dedi. Şayet rol yapmadıysa haklılığımızı kabul etti ve süreci e-devlet üzerinden takip edin deyip gitti. Görelim bakalım ne olacak.
Bilirkişi raporu 22 Temmuzda yazılmış ve sisteme yüklenmiş. Hala kurulun bir kararı yok. Otomobil tarafında süreç yavaş ilerliyor. Daha önce mobilya iade ettik. Şikayetin oluşturulması bilirkişinin incelemesi sonucun çıkması vs. 2 aydan kısa sürmüştü. Bekliyoruz bakalım hayırlısı.
Yaklaşık 2 saat önce dosya süreci ''gündeme alındı'' olarak değişti. Kurul bugün ya da yarın dosyayı görüşüp dosya sonucu bildirecekmiş.
Bugün itibariyle karar çıktı abiler.
Tam olarak şöyle diyor;
İNCELEME VE GEREKÇE :
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un "Ayıplı Hizmet" başlıklı 13'üncü maddesinin birinci fıkrasında, ayıplı hizmet; sözleşmede belirlenen süre içerisinde başlamayan veya taraflarca kararlaştırılmış yahut objektif olarak sahip olması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmet olarak tanımlanmıştır. Somut uyuşmazlıkta, şikâyete konu servis hizmetinin anılan Kanun hükmü kapsamında ayıplı hizmet niteliğinde olup olmadığının tespiti ile ayıbın varlığının belirlenmesi hâlinde, ayıbın nedeninin ortaya konulması amacıyla uyuşmazlık konusu araç üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş; bu kapsamda 10.07.2026 tarihinde bilirkişi görevlendirilmiştir. Dosyaya sunulan bilirkişi raporunda; "Araçtaki mevcut şikâyetin niteliği ve yapılan teknik analizler birlikte değerlendirildiğinde; Fiat Egea marka, ............. plakalı araçta kalkış esnasında meydana gelen titreme ve silkeleme probleminin, güç aktarım sistemi içerisinde bulunan debriyaj-şanzıman grubu kaynaklı mekanik bir problem ile ilişkili olduğu kanaatine varılmıştır. Yapılan matematiksel değerlendirme sonucunda en yüksek teknik uyuma sahip çözüm yönteminin komple şanzıman değişimi olduğu, mevcut arızanın giderilmesi ve tekrar etme riskinin azaltılması açısından bu müdahalenin teknik olarak uygun olduğu kanaat ve değerlendirilmiştir." şeklinde görüş ve kanaat bildirilmiştir. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde; tüketiciye sunulan servis hizmetinin, 6502 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesi kapsamında ayıplı hizmet niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Bilirkişi raporunda da açıkça ortaya konulduğu üzere, araçta mevcut arızanın debriyaj-şanzıman grubundan kaynaklandığı ve arızanın giderilmesi bakımından teknik olarak en uygun çözümün komple şanzıman değişimi olduğu tespit edilmiştir. Bu itibarla, 6502 sayılı Kanun'un 15'inci maddesi uyarınca tüketicinin seçimlik hakkı kapsamında ileri sürdüğü talebin yerine getirilmesi gerekmektedir.
KARAR :
1- Başvuru sahibinin talebinin KABULÜNE;
2- Başvuruya konu aracın ücretsiz olarak onarılmasına,
3- İş bu kararın yerine getirilmemesi halinde, 6502 sayılı Kanun'un 70 inci maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca iş bu kararın, İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlere göre yerine getirileceğine;
4- ................... Vergi Kimlik Numaralı, karşı taraf ÇİMENLER OTOMOTİV TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ' nin, 6502 sayılı Kanun'un 70 nci maddesinin 7 nci fıkrası uyarınca 125 TL tebligat ve 3.938,78 TL bilirkişi ücretini, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, bütçeye gelir kaydedilmek üzere, Aziziye vergi dairesi müdürlüğüne ödemesine ve ödemeye ilişkin makbuzu Tüketici Hakem Heyetimize ibraz etmesine;
5- 6502 sayılı Kanun'un 70 inci maddesinin 3 inci fıkrası uyarınca, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde tarafların Tüketici Mahkemesine itiraz hakları açık olmak kaydıyla toplantıya katılan üyelerin oybirliği / oy çokluğu ile karar verildi.
Hadi bakalım aşama 1 tamam.
Varsa sırada servisin istinaf davası açması ve daha sonra da senin icra davası açman.........
Şanslı isen onarım yapılır ama ben olsam o serviste midem bulanır artık. Yapacakları işe de güvenmem.
Tekrar merhabalar,
Geçen hafta servisten arandık. THH kararının kendilerini bağlamadığını aracı kendilerinin incelemek istediklerini söylediler. Bilirkişi kararını önemsemiyoruz dediler. Servise gittik. İnceledik bu araçta bir sorun yok karara itiraz edeceğiz dediler. Tamam dedik çıktık. İl icra dairesine gidip kararın uygulanması adına 7 günlük süre sınırı ile icra takibi başlattım. Uyaptan takip ediyorum dosyaya herhangi bir itirazda bulunmamışlar. Yarın icra takibi ellerine ulaşınca nasıl bir aksiyon alacaklar merak ediyorum. Şayet zaten 4 -5 gün daha dosyaya itiraz etmezseler itiraz haklarını da kaybediyorlarmış. Servis müdürüyle konuştuk egolu ve fazla burnu havada bir tipti. Şuan umduğumuz konu bizi pek ciddiye almaması. Umarım ciddiye almaz da icra dairesi yoluyla tüm süreci ilerletiriz. Şayet onarımı kesinlikle yapmazlarsa güncel onarım bedelini ödemek zorunda kalacaklar. Umarım tüketici mahkemesine taşınmaz çünkü taşınırsa aylarca bekleyeceğiz.
Şayet en büyük isteğimiz istinafa vs düşmeden onarım bedelini almak. Umarım işimiz rast gider.
Hadi bakalım aşama 1 tamam.
Varsa sırada servisin istinaf davası açması ve daha sonra da senin icra davası açman.........
Şanslı isen onarım yapılır ama ben olsam o serviste midem bulanır artık. Yapacakları işe de güvenmem.
Servis itiraz edicez dedi ama hiç bir hareket yok. Umarım önemsemez unuturlar da itiraz süresi dolar. Zaten daha imkanı yok onlara iş yaptırmam. Mümkün olursa parayı alıp dışarı da yaptırıcam.
ardicli2000
02-09-2026, 08:43
Servis itiraz edicez dedi ama hiç bir hareket yok. Umarım önemsemez unuturlar da itiraz süresi dolar. Zaten daha imkanı yok onlara iş yaptırmam. Mümkün olursa parayı alıp dışarı da yaptırıcam.
Hadi hayırlısıyla inşallah....
Buraya yazmasaydın keşke sonuçlanana kadar. Birisi görüp haber verip hatırlatmasın. :(
Buraya yazmasaydın keşke sonuçlanana kadar. Birisi görüp haber verip hatırlatmasın. :(
Böyle bir ihtimali hiç düşünmedim abicim. Umarım şaşırmayız. İşin aslı battı balık yan gider modundayım. Ne olacaksa olsun itiraz da etseler sonuna kadar gidicem. Ustamla baya konuştuk hesap ettik masrafım 20k civarındaymış. Normalde yaptırır kurtulurum ve bir daha da servisin önünden geçmem lakin iş inatlaşma haline geldi. Tüketici mahkemesine taşınırsa ve davayı kaybedersem avukat ücreti vs. 30-40 tutarmış. Tutsun önemi yok.
Dün servisin itiraz için son günüydü. Saat 18.00 itibariyle dosyaya itiraz haklarını kaybettiler. UYAP üzerinden kontrol sağladığımda herhangi bir itiraz davası açmadıklarını ve icra takibine itiraz etmediklerini görmekteyim. Tabi yine itiraz edebilirler lakin THH kararında yer alan 15 günlük itiraz süresini aştıkları için dosya usulen reddedilirmiş. Bundan sonraki adımımız icra süresini bitirdikten sonra işlemin ifası adına haciz başlatmak. Bu süreçte harcını yatırıp bilirkişi tayin ettireceğim ve aracın sıfır şanzıman bedeli, şanzıman değişim işçiliği ve sarf malzemeler hesaplanacak. Haciz yoluyla servise fatura edilecek ve hesabıma iadesi yapılacak. Yaptığım tüm işlemleri avukat yardımı olmadan kendi araştırmalarım ile gerçekleştiriyorum. Bilgisi olan yardımcı olabilecek olan varsa önerilerini dinlerim.
ortalama 3000 km de yağ çubuğu üst çizgiden alt çizgiye kadar düşüyor sürekli şehir içi dur kalk trafikte kullanılıyor, herhangi bir yağ dumanı vs. de gözlemlemedim araçta. birde yağ kaç litre koyuyorsunuz hocam ben filtre dahil 2,6 litre diye biliyorum kimisi 3,2 diyor kimisi 4 koyup geçiyor
Kusura bakma hocam yoğunluktan atlamışım yeni görüyorum. Denemelerime göre 1.4 8v için üst çizgi ile alt çizgi arası 1 litreye yakın yağ alıyor. Yağ değişiminde yağını uzun süre süzüyorum filtre dahil 3 litreye yakın yağ ekliyorum. 10 dk çalıştıktan sonra kontrol sağlıyorum çubuk tam üst çizgide oluyor. Sizin 3.000 km'de üst çizgiden alt çizgiye inmesi biraz fazla. Genelde bu motor durduğu yerde gaz basınca duman atmayıp yanıltıyor lakin sıcak havada rampa yukarı vs. özellikle 4-5k rpm'de basınç altında duman atıyordur diye düşünüyorum muhtemelen görmüyorsunuz. KM'niz 200.000'e yakınsa ve araçta lpg varsa rolantide hafif tıkırdamalar yapıyorsa kesinlikle sübaplara ve lastiklerine baktırın. %90 onlardan kaçırıyordur. Alındığı gün lpg takılan bir aracımız 220k km'de duman atmaya başladı. Rolantisi gidişi falan çok garipti. Komple motor yapma niyetiyle söktürdük piston yatakları ayna gibi parlıyordu. Sübaplar değişti kapak taşlanıp kapatıldı. Şuan 470k km'de sorunsuz sıkıntısız devam ediyor.