Orijinalini görmek için tıklayınız : Home-made Octane Booster
Ev Yapımı Octane Artırıcı
Çoğunuz TV’ de çıkan reklamları Hatırlarsınız;
“Ne kadar octane o kadar, O kadar Performans”
Bu Makalede Sizlere ufak tefek kimya bilgileri ile ev yapımı
“Yüksek Octane’lı Benzin NASIL YAPILIR” onu açıklayacağız…..
Öncelikle
Richard Lassiter’ in Formüllerine Göz atalım
-----> Toulene Karışımı
R+M/2...114
Fiyat:...$2.50/gal
92 Octane Premium Benzin ile karıştırılmıştır…
10%...94.2 Octane
20%...96.4 Octane
30%...98.6 Octane
Notlar:
Aynı Bileşenli Octane Artırıcılardan 12-16 ons kullanmanız sadece birkaç Derece octane artırabilir
Örnegin; 12-16 ons Toluene 92 Octane Benzininizi Ancak 92,3-92,5 ….
Ayrıca Toluene Sadece Kimya Depolarında ve Boya Fabrikalarinda Bulabilirsiniz…
*ons (28 gr.)
-----> Xylene Karışımı
R+M/2...117
Fiyat:...$2.75/gal
10%...94.5 Octane
20%...97.0 Octane
30%...99.5 Octane
Notlar : Toluene ile Aynı Özelliklere Sahiptir 12-16 ons Xylene Sadece birkaç derece octane artırabilir…
Genellikle Toluene ile birlikte kullanılır ve Yarışlar için Kullanılabilir bi Karışımdır..
-------> Methyl-tertiary-butyl-ether (MTBE) Karışımı
R+M/2...118
Fiyat...$3.50/gal
10%...94.6 Octane
20%...97.2 Octane
30%...99.8 Octane
Notlar: Oksijen katıklıdır. Genellikle Firmaların Octane Boosters Olarak Kullandığı bir malzemedir.
Toluene Ve Xylene Göre Daha Düşük BTU içeriklidir ve oksijen katkısından dolayı Blok içerisindeki yakıtın daha Etkili yandığı ve daha çok güç elde ettirdiği söylenebilir..
-------> Methanol yada Ethanol Karışımı
R+M/2...101
Fiyat...$0.60 - $1.75/gal
10%...94.3 Octane (Methanol)
10%...94.7 Octane (Ethanol)
20%...Tavsiye Edilmez…
Notlar: Methanol bir tür Wood alkoldür, Ethanol ise Grain alkol Sınıfındandır Ve GASOHOL’ ün icerisinde %10 oranında Bulunmaktadır.. her iki alkolde nazikcede olsa korresiv (aşındırıcı) etkiye sahiptir ve Haddinden fazlaca Yakıt deponuzda bulunması halinde Aluminyumu aşındırıcak hatta çürütecektir.genellikle Bu karışım Özel sistemlerle Su ile karıştırılarak Direk yanma odasına püskürtülür. Alkolün Soğutucu etkisinden dolayı yanma odasına Daha fazla hava ile doldurmak ve güç artışı sahlamak teorik olarak mümkündür..
------> Isopropyl Alkol ve Tertiary Butyl Alkol Karışımı
R+M/2...101
Fiyat...$0.60-$1.50/gal
10%...94.5 Octane
20%... Tavsiye Edilmez…
30%... Tavsiye Edilmez…
Notlar: Methanol/Ethanol ile aynı etkilere sahiptir..Alkollerin genellikle Aşındırıcı etkileri gözlenir.
Kendi Octane Booster’ ınızı nasıl yapacaksınız… ?
Oncelikle 8 adet 16 ons luk şişe –ki bu 128 oz=1 galon yapar- Booster icin gerekli malzeme:
100 oz Toluene (Octane Booster)
25 oz Mineral Spirit (Temizlik için)
3 oz Transmisyon Yağı (Yağlama için)
Diesel Yakıt veya Kerosene (Parafin)’ i Mineral Spirit olarak , Hafif Türbin Yağlarınıda Transmisyon Yağı olarak Kullanabilrisiniz..
* ONS = Yaklaşık 28 gr
** R = Research Octane
*** M = Motor Octane
Bu yazı Joe Lubrants tarafından Yazılıp Kaan Tellioğlu tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Ancak Burada yazanlardan dolayı olusaçak her Türlü Arıza, Problem veya Kazadan Makale sahibi ve Cevirmen Mesül Tutulamaz…
üstad korhanın (ankara subaru fatihi :) ) yorumlarını alalım kendisinin bu konuda inanılmaz tecrübesi var ...
eyvallah abim iltifatin icin cok tesekkur ederim.
arkadaslara tek tavsiyem iyice okuyup ogrenmeden, yavas yavas tecrube etmeden direk fantazi yapmamalari. Hakkaten alternatif yakit karisimlariyla cok degisik seyler yapilabiliyor ama dikkatli olmak lazim. Ayari farkli, muhafazasi farkli, yakit sistemi farkli ama eger dogru kullanilirsa ayni setuptan yakit ve ideal ayarla 30 ile 250 hp arasinda fazla guc alinabilir.
bunların içinde kolay bulunabilcek madde ethanol gözüküyo o bile zor ama diğerlerinin bulunması türkiye şartlarında zordur sanırım..yaw şu ülkede adam akıllı yakıt tek altarnatif 100 oktanmı kalıcakk..korhan hocam en kolay yollu basit bir şekilde senin çözümün ne oldu yakıta en başaralı en basit olarak hem ham madde bulunması açısından hemde uygulanabirlik olarak..
AvGas 120 oktan isteyene 10 litre bidonda hazır mevcut bedava vereyim :D denemesi bedava :D
avgas riskli butun sensorleri cok cabuk bozuyor verimli de degil.
Aslinda saflik derecesi %99 ve uzeri ethanol bulmasi cok zor keske bulsak, yurt disinda pompadan satilan ethanol bizde ozel izinle aliniyor.
En kolay cozum depodan xysilen ve toluen karistirmak yakita ,%10 %10 ile baslanabilir. Devaminda 25 benzin-10 toluen-5 xysile litre seklinde kullanilabilir. Fakat eger depo,benzin hattai,pompa ve kutukler musait degilse direk heryeri delebilir. butun benzin hattinin teflon yalitimli celik boru olmasi lazim.
Ethanol 15 yil ve uzeri butun araclarda direk kullanilabiliyor ama onuda bulmasi cok zor.
Methanolde kullanilabilir depodan ama korozyon etkisi yuksek ve yine butun benzin sisteminin elden gecmesi lazim.
sonuc en kolay cozum
25 litre benzin- 5 toluen -5 xysilen.
veya direk %10 methanol.
eger denemeden veya yaristan once direk koyulup bitirilir ve uzerine herzamanki ki benzin alinip hat onunla temizlnirse korozyon etkisi daha az gozlemleniyor.
fakat bu yakitlari kullanirken herzaman ki ayarla kullanilmasini tavsiye etmiyorum, konuya hakim bir tunerin ayar yapmasi lazim.
AvGas 120 oktan isteyene 10 litre bidonda hazır mevcut bedava vereyim :D denemesi bedava :D
korhana söyle bakalım ne diycek sana avgasım var depoya koyucam dede oysun seni :)
gelir subaruyu elinden alır valla..:)
korhana söyle bakalım ne diycek sana avgasım var depoya koyucam dede oysun seni :)
gelir subaruyu elinden alır valla..:)
dedim zaten 1 bardak atayım dedim depoya aldım cevabımı org'da :D
.................................
Sonuc en kolay cozum
25 litre benzin- 5 toluen -5 xysilen.
Veya direk %10 methanol.
Bulunabirliği nedir korhan hocam piyasada rahat bulanabiliyormu ben ethanol bulana kadar epey depo gezdim...............
abi ethanol bulduysan eger ethanolden devam hatta eger safligi yuksek bulduysan bizimlede paylasirsan cok memnun oluruz valla:)
ethanol iclerinde en iyi huylu olani digerlerine nazaran;)
methanol,xysilen,toluen kolay bulunuyor abi. toluen zaten saf tiner ama hirdavatcidan alina tinerin turk kodeksine gore yapisi su sekilde %90 toluen, %9 etil asetat, %1'den az benzol yani direk tiner alip koymamak lazim, onun yerine saf toluen bulmak lazim. Xysilen de kolay bulunur hatta bazen benzinliklerde solvent katmislar diye tabir edilen sey is xysilen dir. Peki niye sikinti cikartiyor? cunku cok dusuk bir oraninin kullaniminin haricinde mutlaka ems tekrar ayarlanmali. stoichiometric ratio farkindan dolayi cok fazla karistirildigi zaman oem ayarlar fakir kalip cht ve egt yuzunden piston eritiyor.
Methanoldede soyle bir sikinti olabilir, stoichiometric ratio 6.4 oldugu icin normal enjektorlerin neredeyse 2 katindan fazlasi gerekiyor, ethanol de ise %40 fazlasi.
Diger bir konuda methanolun parlayiciligi cok yuksek, yaniciligi ise gec yani yuksek avans ve cok guclu bir atesleme gerekiyor yogun kullanim icin, o yuzden %20 seviyelerini gecmemek lazim.
stoichiometric ratiolar
Methanol, 6.4
Ethanol 9.0
Kimyagermisiniz tunermi :) Böle normal depoya karıştırıp kullanalabileceğimiz ne var bole nette falan satılan bişiler varmı . Direk alabileceğimiz.
hazır oktan arttırıcı ürünler mevcut değişik markalara ait.
eskiden kullanıyorduk ama biraz bilinçsizce kullanıyorduk:) farkı oluyor olmuyor değil,
dragstar
14-02-2009, 22:26
methanol koyucaz o zmn en kısası peki arabanın ayarlarıyla oynamadan artısı eksisi olurmu
methanolu nereden alabiliriz
taulen tinerde o kdr yüksek oranda bulunuyorsa yanş %90 toluen, %9 etil asetat, %1'den az benzol oranındaysa depoya 5% oranında koysak olurmu
bana yurtdışından gelen octane booster var http://www.klotzlube.com/storeProdDetails.asp?pi=50 kullanmaya korkuyorum,
doğru oranda koyarım rolle çıkmadan önce bakalım ne olucak
ben depoya konulan ürünün homejen olmadığına inanıyorum eğer böle bir karışım yapılıcaksa depo dışarısında karıştırılmalı..
methanolu kesinlikle ayar yapmadan kullanmayin hele depodan.
hatta bence hicbirinir kullanmayin ama illa birseyler koyucam diyosaniz %10 toluen olabilir.
Fakat toluen i de kimyasal urunler satan yerlerden alip kullanmak lazim ve guvenilir olmasi lazim.
dragstar
14-02-2009, 23:08
bilgiler için teşekkürler
methanolu kesinlikle ayar yapmadan kullanmayin hele depodan.
hatta bence hicbirinir kullanmayin ama illa birseyler koyucam diyosaniz %10 toluen olabilir.
Fakat toluen i de kimyasal urunler satan yerlerden alip kullanmak lazim ve guvenilir olmasi lazim.
korhan linke bakarmısın bu adamlar ciddi ürünler satıyor bu ürününde extra saf olduğunu söylüyor %10 sadece bununla mantıklı gibi gözüküyor
https://magaza.hammaddeler.com/index.php?do=catalog/product&pid=651
Şimdi 97 oktan benzine bu kimyasaldan dediğiniz gibi %10 karıştırdım elde ettiğimiz benzim kaç oktan olacak ?
abi malzemeler iyi hakkaten kaliteli fakat baya pahali gibi geldi:) tabi ithal menseili belgli merch kimyasal malzemeleri bunlar fiyat normal aslinda.
97 + %10 toulene yaklasik 99.5
97 + %20 yaklasik 101.6
daha agresif oranlarla ve farkli katkilarla yaklasik 110 114 civarina getirilebiliyor.
peki elimizde 130 oktan benzin varsa (uçaklarda kullanılan bir uçuş hocası 130 oktan demişti) bunu nasıl bir karışımla neler elde edebiliriz mesela 97 oktanı 105 110lara çekme şansımız var mı
ucak yakiti olarak avgasdan bahsediyorsunuz sanirim, avgas butun sensorleri cok cabuk etkiliyor ve kullanilmaz hale getiriyor genelde tercih edilmez. Fakat kastettiginiz eger model ucaklarda kullanilan nitromethane ise o biraz daha farkli pek yaygin kullanilmiyor.
benim tavsiyem %10 u gecmeden toulene veya methanol olur, normal gundeli kullanilan araclarda.
%10 methanol de 97 oktan 102 oktan olur, ama methanolun anti-detenasyon karakteri sayesinde oldukca yuksek guc elde edilir.
Fakat bir nokta daha var petrol disi yakitlarda ozellikle alkollerde ateslem sistemi ve bujiler olduka onemli, eski yipranmis bujilerle alkol kullanmayin. Pre-ignition riski artar, %10 civarinda pek gozlenmez ama uzeri oranlarda risk yukselir.
teşekkürler bilgi için sanırım bu listede en agrasif avansı methanolle verebiliyoruz
ucak yakiti olarak avgasdan bahsediyorsunuz sanirim, avgas butun sensorleri cok cabuk etkiliyor ve kullanilmaz hale getiriyor genelde tercih edilmez. Fakat kastettiginiz eger model ucaklarda kullanilan nitromethane ise o biraz daha farkli pek yaygin kullanilmiyor.
benim tavsiyem %10 u gecmeden toulene veya methanol olur, normal gundeli kullanilan araclarda.
%10 methanol de 97 oktan 102 oktan olur, ama methanolun anti-detenasyon karakteri sayesinde oldukca yuksek guc elde edilir.
Fakat bir nokta daha var petrol disi yakitlarda ozellikle alkollerde ateslem sistemi ve bujiler olduka onemli, eski yipranmis bujilerle alkol kullanmayin. Pre-ignition riski artar, %10 civarinda pek gozlenmez ama uzeri oranlarda risk yukselir.
peki korhancım %10 toulene geçtikmi ne olur ne gibi sıkıntılar çıkıyor fazlası ne gibi sıkıntı yapıyor.
Standart motorlarda kullanabileceğimiz en yüksek oktan kaç olabilir ve ne kadar etkili olur.
KSK-VTEC
16-02-2009, 10:30
Korhanın verdiği karşımdan biz 4-5 sene önce atmoferik araçlarımızda drag yarışlarında kullanıyorduk 25 litre benzin 5 lt methanol 2 lt ksilen b16 motorda avansı 20 yaptınmı deyme keyfine ama yarıştan sonra depoyu direk full yapıyorduk
Dogru eger yogun karisim yapilirsa depoda birakmamakta fayda var, toluen ve xysilen daha ilimli ama methanol biraz agresif.
%10 u gectigin zaman iste bu tip sikintilar basliyor, depodaki plastik aksam ve hortumlar eriyebilir. o yuzden %10 saglikli limit.
eger benzin sistemi ve deposu uygun olan varsa bizim yaris arabalarinda kullandigimiz karisim asagi yukari soyle 25 litre 100 oktan yakit, 10 litre methanol, 5 litre toluen, 5 litre xysilen fakat eger atesleme sistemi ve bujiler uygun olmazsa direk backfire dan motor kirar:) Fakat alkol iceren yakitlarda herzaman zengin tarafta kalip dusuk isi ile yurumeye calismak lazim. Sebep eger egzoz subaplari veya cht cok yuksek sicakliklarda olursa ozellikle methanolde auto-igniton diye bir sikinti var kendiliginden atesleniyor. Bu tarz yakitlarda detenasyon artik bir sorun olmaktan cikar- knock free- olur ama uzerinde dikkatlice calisilmasi gereken durum pre igniton dir.
en mantıklısı bence 100 oktan benzine %10 toulene..diğerleri bayya kasıyor..kimseye anlatamam ben bu durumu çok isteyen olursa %10 toulene devam..
beyler fantazi kurmayın yahu okey hepsi güzelde somnu neolucak depoda kaldımı su üretiyorki zamanında Aybek yarışlara girerken kullanıyorduk sonucu gerçekten felaketti depoyu görmenizi isterdim :)
+ beni uyuz eden konu kurşun bu sizin karışımlarınızda Kursun oranı neoluyor ?
ben c16 ile aem sensoru 200 kmde bozdumdu gittik motec aldık kaçtı bize vp124 e bırak oksijeni koklamak çok zor kaliteleye doğru gidiyorsun ama bakın bunlar kesinlikle depoda su toplamıyor ama inananılmaz gerçekten :) benCE
günlük kullanım için 100oktan + Mehanol injection kit profesyönelim diyorsanız direct port methanol basarılı oolucaktır. unutmayın Methanol düzgün saklanmaz ise 1 haftai içinde etkisini kaybedip suya döner :)
beyler fantazi kurmayın yahu okey hepsi güzelde somnu neolucak depoda kaldımı su üretiyorki zamanında Aybek yarışlara girerken kullanıyorduk sonucu gerçekten felaketti depoyu görmenizi isterdim :)
ben c16 ile aem sensoru 200 kmde bozdumdu gittik motec aldık kaçtı bize vp124 e bırak oksijeni koklamak çok zor kaliteleye doğru gidiyorsun ama bakın bunlar kesinlikle depoda su toplamıyor ama inananılmaz gerçekten :) benCE
günlük kullanım için 100oktan + Mehanol injection kit profesyönelim diyorsanız direct port methanol basarılı oolucaktır. unutmayın Methanol düzgün saklanmaz ise 1 haftai içinde etkisini kaybedip suya döner :)
özgün toulene demi su yapıyo ???
methanol bozulur dogru zaten depoda bırakılmamasını tavsiye ediyorum demistim, ben injection a hic guvenmiyorum.
biz methanol kullanırken depoda bırakmıyoruz, kullanıp bitirip temizlik icin ibenzin alıp onuda biraz kullanıyoruz.
toluen,xysilen,ethanol bozulmaz depoda zaten piyasadan satın alıacak oktan arttırıcılardada bu malzemeler bulunur. yarıs benzinlerindede.
Çeviri yapan arkadaş bu malzemelerin çok zehirli olduğunu eklerse iyi olur aman dikkat fazla solumayın ...
Depoya ipa yani izopropil koysam sorun yasar miyim ?
Suan ki shell nitro 97 onceki zamanlardan kotu gibi geliyor
%10 oraninda koymayi dusunuyorum ancak bu alkol benzin hattina verir mi veya zamanla suya donusur mu meth gibi
Streamroller
04-10-2013, 16:39
Teşekkürler faydalı bilgiler
bu kimyasalları bu fiyatlardan nereden buluyorsunuz...
methabol kitinde alti gun beklemisti aracim havalani otoparkinda yurtdisindayken geldiğim de surekli misfire vs sorun cikardi, dediginiz gibi bekleyince methanol su karisimi suya donuyor, sanirom buharlasip ayriliyor sudan kitin kapakları fena sıkışmış durumdaydı zor açmıştım
konu hortlamış.. 2009dan 2013e :D :D
ama gercekten faydalı bilgiler var..
korhan abi kullanmayın demiş bugün %100 alkolle yürüyo iyiki hortlamış konu :D :D fabrikadan sıfır araç alsam ethanol yine koyarım turkiyemin benzini cacık.adam yazmış 97 oktan kullan diye depo kapagına .yani yurtdışındaki 97 bizdeki 100 gibi.stock araç 97 oktan benzinle -6 retard yapıyo.neden koymayım ki..
korhan abi kullanmayın demiş bugün %100 alkolle yürüyo iyiki hortlamış konu :D :D fabrikadan sıfır araç alsam ethanol yine koyarım turkiyemin benzini cacık.adam yazmış 97 oktan kullan diye depo kapagına .yani yurtdışındaki 97 bizdeki 100 gibi.stock araç 97 oktan benzinle -6 retard yapıyo.neden koymayım ki..
Bu iş ile tecrübesi olmayan, denemek isteyenler için altı çizilerek söylenmiş bence :)
engin_ant
25-03-2015, 11:14
Herkeze selam ethanol cok asindiriyor ama tolein onun
aşındirici degil sanirsam net bilen biri yarimci olursa atmosferik araclarda getirisi ve götürüsü hakkinda sevinicem..