Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Eş - dost arasında trafik kazaları başladı!

SONE-R
16-03-2009, 08:46
Trafiği rahatlatmak amacıyla geçen yıl nisan ayında uygulanmaya başlanan Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla, tanıdıklar, arkadaşlar arasında trafik kazaları olmaya başladı.

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin (TRAMER) verilerine göre, geçen yıl 550 bin kişi hasarlı trafik kazası gerçekleştirdi. Bu kazaların 141 bini araç park halindeyken, 97 bini arkadan, 45 bini de geri manevra yaparken çarpmalardan oluştu.
Park halindeki araca çarpmalardaki artışı şüpheyle karşılayan sigorta şirketleri, yaklaşık 300 bin tutanağı incelemeye aldı. Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla, maddi hasarlı trafik kazalarında, taraflar kazanın oluş şekli üzerinde anlaşmaya varıyor, trafik polisini beklemeden doldurdukları formları sigorta şirketlerine vererek, hasarlarını tahsil ediyor.

‘Trafik poliçesi kullanılıyor’
Yaygın şekilde kullanılan Kaza Tespit Tutanağı uygulamasının suistimal edilmesi sigorta şirketlerini rahatsız ediyor.
Sektör yetkilileri, bu tutanakların tanıdıklar, arkadaşlarla birlikte düzenlendiğini düşünüyor.
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, “TRAMER verileri, Kaza Tespit Tutanakları’ndan çıkar sağlayan birilerinin olduğunu gösteriyor. Bu tür suistimallerden kasko poliçeleri de etkileniyor. Hasarlarını trafik poliçesinden karşılayan kişiler kasko almayabiliyor. Bu durumu toplumun tamamına mal edemeyiz ama yaklaşık yüzde 10-15’lik bir kitle böyle bir uyanıklık peşinde” diye konuştu.

‘Tamirhaneler de işin içinde’
TRAMER verilerini incelediklerini belirten Fırat şunları söyledi:
“Bu verilerde bir takım tespitler sözkonusu olursa gerekli yasal boyuta da gideceğiz. Örneğin, park halindeki bir araca çarptınız. Park halindeki araç, sizin poliçenizden hasarını giderebilme hakkına sahip. Çarptığınız aracın sahibini bulacaksınız ve tutanak tutacaksınız! Hiç olmayacak bir şey.
Çoğu kişi böyle durumlarda çekip gidiyor. Biz tamirhanelerden de şüpheleniyoruz. Arabanızın hasarı var ama gücünüz yok yaptıramıyorsunuz. Tamirci de, ‘Gel yaptır, paranı da sigorta şirketi ödesin’ şeklinde akıl veriyor olabilir. Çünkü sigorta şirketi devreye girerse, tamirci de parasını daha kolay tahsil edibiliyor.”

‘Mobil ekip kurabiliriz’
Sektörün trafikteki zararının geçen yıl 500 milyon TL olduğunu belirten Fırat, “Sektör şimdi bu konuda alarm durumunda ve çözüm arayışları içinde. Örneğin, park halindeki çarpışmaya ilişkin iki aracı görmek bir çözüm olabilir. Kaza anında bir SMS‘le mobil ekibimiz kaza yerine giderek araçlara bakabilir. Neler yapabileceğimiz konusunda çalışıyoruz” dedi.

MİLLİYET

Emir_b16a
16-03-2009, 08:49
bütün sanayi esnafı kasko üstünden geçinio desek yeridir :D

SONE-R
16-03-2009, 08:51
bütün sanayi esnafı kasko üstünden geçinio desek yeridir :D

aynen öyle... :D her konuda bir üçkağıt bulmakta bizim milletin üzerine yoktur dünyada...

Emir_b16a
16-03-2009, 08:55
aynen öyle... :D her konuda bir üçkağıt bulmakta bizim milletin üzerine yoktur dünyada...

bi ön cam hikayem war yarılırsınız :D

ön cam deişiminden kasko bozulmadığıu için zmnında bi arkadaşım atölyede bi arkadalının ön camının iç tarafına atacı açıp fotorafta çatlakmış gibi gözükücek şekilde a stunun oraya tutturdu fotoyu çekti ön cam için parayı aldı :D daha neler neler war

kaskoya deişim die bildirilen parçalar tamir edilip aracınıza takılır ama kaskodan parça deişti die o parçanın parası alınır.... kasko olmasa özel serwislerin bi çoğu kapanırdı :D

imhotep
16-03-2009, 08:57
bunun böyle olacağını kestiremedilerse şimdi boşyere hiç hayıflanmasınlar.

onurars
16-03-2009, 09:11
bi ön cam hikayem war yarılırsınız :D

ön cam deişiminden kasko bozulmadığıu için zmnında bi arkadaşım atölyede bi arkadalının ön camının iç tarafına atacı açıp fotorafta çatlakmış gibi gözükücek şekilde a stunun oraya tutturdu fotoyu çekti ön cam için parayı aldı :D daha neler neler war

kaskoya deişim die bildirilen parçalar tamir edilip aracınıza takılır ama kaskodan parça deişti die o parçanın parası alınır.... kasko olmasa özel serwislerin bi çoğu kapanırdı :D

parça değişimlerinde bir çok kasko parçayı kendi yolluyor,tamir edilme gibi bir durumda olsa değiştik denen parçanın faturası istenmiycek mi?

mmustu
16-03-2009, 09:12
polislerin rapor tuttuğu dönemde çok farklıydı sanki millet çatır çatır kaskodan dosya patlatıyordu bu kanunla sadece onların ekmeğine yağ sürüldü o kadar.Bu arada özgür sen hiç konuşma puhahahahah :D

gurcell
16-03-2009, 09:14
Kaskoyu kandırıp alınan para ileride bir yerlerden mutlaka çıkar...

mmustu
16-03-2009, 09:16
Kaskoyu kandırıp alınan para ileride bir yerlerden mutlaka çıkar...

çıkmazmı abi ya kaç kişi tanıyosam bu şekilde hepsi cazasını çekiyo ama anlayana tabi benim üzüldüğüm çoluğundan çocuğundan çıkıyo hep :(

imhotep
16-03-2009, 09:20
polislerin rapor tuttuğu dönemde çok farklıydı sanki millet çatır çatır kaskodan dosya patlatıyordu bu kanunla sadece onların ekmeğine yağ sürüldü o kadar.Bu arada özgür sen hiç konuşma puhahahahah :D

miçonun işini görduk kanka ne var bunda:D

bu arada hala kendime gelemedim boynum sırtım ağrıyor:hahaha:

Onuralp
16-03-2009, 09:30
Amerikadaki gibi ajanlar geliştirsinler, sigortacı-ajan :D

mmustu
16-03-2009, 09:44
miçonun işini görduk kanka ne var bunda:D

bu arada hala kendime gelemedim boynum sırtım ağrıyor:hahaha:

konuyu dağıtmayakta bende fenayım selçuğun konuya bak yoruma gel :D

crazydog
16-03-2009, 10:09
zaten belliydi boyle olacagı :D:D

::ZaFeR::
16-03-2009, 10:12
Böyle bir şey olacağı kesindi :D

overblack
16-03-2009, 10:47
‘Tamirhaneler de işin içinde’
TRAMER verilerini incelediklerini belirten Fırat şunları söyledi:
“Bu verilerde bir takım tespitler sözkonusu olursa gerekli yasal boyuta da gideceğiz. Örneğin, park halindeki bir araca çarptınız. Park halindeki araç, sizin poliçenizden hasarını giderebilme hakkına sahip. Çarptığınız aracın sahibini bulacaksınız ve tutanak tutacaksınız! Hiç olmayacak bir şey.

MİLLİYET

Geçenlerde bostancı sanayinin orda şirketin ducatosuyla geri geri giderken park halindeki arabaya çarptım.arabanın sahibi dükkanında olduğu için sigorta kaza tutanaı doldurduk

Evin önündeki park halindeki aracıma başka bir araba çarptı.gürültüden camdan baktım.indim aşağıya yine sigorta formunu doldurdum

ne alaka yani araç sahibi bulunmaz diye? bu sigorta şirketleri parayı alırken şahin misali ödemeye gelince yan çiziyorlar terbiyesiz herifler.

Ayrıca son 5 ay içinde 2 kez arkadan çarptılar.hepsinide sigorta şirketinden yaptırdım

kısacası 1 senelik sürede toplamda 5-6 bin lira ödediler benim sayemde :D yapmasınlar o zaman sigorta kardeşim ;)

overblack
16-03-2009, 10:49
Ayrıca zamanında söylemiştik bu işin moku çıkar diye.Şimdi alkollü kaza yapanlar bile sigorta formu doldurup hasarlarını sigorta şirketlerine ödetiyorlar.

Schumi
16-03-2009, 10:57
Peki misal şimdi adamlar akşam vakti buluyor. Sonra bulamıyorlar sahibini. Kart bırakıp gidiyorlar. Aracınıza vurdum bu numaram diye. Bu durumda ne yapıcaz. Aynı kazayımı canlandıraz yoksa bunun başka yasal bir prosedürü varmı ?

overblack
16-03-2009, 11:01
gerek yok formu dolduracaksın.kaza oluş şeklinide park halindeyken aracım hasar görmüştür yazacaksın.diğer kişiyede formu imzalatınca işlem bitiyor.

Schumi
16-03-2009, 11:09
gerek yok formu dolduracaksın.kaza oluş şeklinide park halindeyken aracım hasar görmüştür yazacaksın.diğer kişiyede formu imzalatınca işlem bitiyor.

eee fotoğraf çekilmeyince çok sorun çıkartıyoruz. Bu daracık sanayi mahallelerinde ufak bir çamurluk ağzı ezilmesi var arkadaşımın arabası bendeyken oldu. Vuran adam kart bırakmış. Adamı aradım halledelim abi diyoda nasıl etçez. :)

overblack
16-03-2009, 11:35
sen bir kaza formu doldur adamın bilgilerini alıp.çarpan kişiye imzalattır.adamın ruhsat,ehliyet ve sigorta fotokopisi ile birlikte anlaşmalı servise gidip aracı yaptırabilirsin

SkY
16-03-2009, 11:46
böyle sahtekarlıklar arttıkça poliçe bedelleri de baya artar gibime geliyor..

SONE-R
16-03-2009, 11:51
böyle sahtekarlıklar arttıkça poliçe bedelleri de baya artar gibime geliyor..

aynen öyle olacak. zamanında hortumcular SSK ve Emekli Sandığını söğüşlediler, trilyoner oldular. şimdi ne oldu? artık memurdan muayene parası kesilmeye, ilaçlardan %20 kesinti yapılmaya başlandı.. her şeyi suistimal ederiz, ondan sonra da yakınırız...

BU®AK
16-03-2009, 11:53
kankam eksper valla son günlerde iyice kafayı yemiş durumda :D Önüne gelen dosyaların %60 ı direk eksperden red oluyor diğerleride varsa öyle bir durum eninde sonunda açığa çıkıyor :D Nedeni çok basit insanlar kendilerini akıllı sandıkca hata üstüne hata yapıyorlar.1 hafta önce yanındaydım gelen hasarlardan birini benle beraber inceledi gülmekten ölüyorduk.Hasarı yapan zatı muhterem öyle güzelbir hikaye yazmışki hikaye olduğu kazanın o şekilde o araçla olmadığı ve kazaya karışan diğer aracın şirketine ayit olduğunu okadar açıkca bir dille yazmış yemin ederim aynı başarıyı sinema yada dizi film senaryosu yazmaya gösterse ödül alır :D

Maxiboost
16-03-2009, 12:19
belliydi böyle olacağı, ciddi aptalca bir haraket yaptılar. Trafiği rahatlatmak için yazıo ee ekip kurucaz smsle gelicek falan aynı hesap :) valla hasarım varsa şirkette buna mırın kırın yapıcaksa bal gibi bende tutarım tutanağı

barutçu
16-03-2009, 12:28
Kendi düşen ağlamaz. Herkesinde dediği gibi böyle olacağı belliydi.
İşin kötüsü primler artacak + gerçekten kaza yapan insanlarında paralarını alması zorlaşacak.
Geçen aile aracına arkadaşım trafikte vurmuş. Tutanak filan tutmuşlar sonra isimden tanıdım :) Aradım konuştuk aracı almaya beraber gittik servisten. Adamlar şüpheyle baktılar, allahtan ruhsat sahibi ve aracı kullanan ben değildim :)

Emir_b16a
16-03-2009, 20:20
parça değişimlerinde bir çok kasko parçayı kendi yolluyor,tamir edilme gibi bir durumda olsa değiştik denen parçanın faturası istenmiycek mi?

uyduruyolar onuda bi yöntemini bulup :D

coolvtec
16-03-2009, 20:53
Ne kadar helal paradır tartışılır. Ayrıca bu fazla uyanık arkadaşalr yüzünden biz gereğinden fazla fiyata kasko yaptırmak zorunda kalıyoruz.

dragon07
16-03-2009, 21:01
valla kesin bi yerden çıkıyor okadar söylüyorum ben.Allah haram paraya muhtaç etmesin hepimizi

Ozgu_Akcan
16-03-2009, 22:16
axa oyak motorıze bı ekıp kurmus zaten telefon acıyorsunuz 30 dakkıka ıcerısınde olay maalıne gelıyolar ve tutanagı dırek onlar tutuyorlar