Orijinalini görmek için tıklayınız : Renk değişimi?
Arkadaşlar aracın rengi keyfi olarak değiştirilmek istendiğinde yapılan işlemler çok baş ağrıtıyor mu? Mesela siyah aracı kırmızı yapmak istiyorum diyelim. Ne gibi işlemler yapılması gerekiyor? Bilen arkadaşlar açıklarsa sevinirim. Teşekkürler.
Bir boyacıya gidiyorsun. 34 XYZ XX plakalı aracın Çingiş Pembe olarak renk değişim işçiliği diye 150 ytl gibi bir fatura alıyorsun. Daha sonra bir trafik müşavirlik burosuna gidiyorsun. 2 tane EK-1 Formu doldurtuyorsun Renk değişimi diye. Ruhsatını veriyor. Onlar dolduruyor. Sonra boya faturası ve ruhsatın 1 er fotokopisini alıyorsun. Hepsini zımbalıyorsun birbirine. Vergi dairesine muayne harcı ödüyorsun. 110 ytl. Onun makbuzunu alırken birde temiz kağıdı alıyorsun. Varsa tabi bandrol borçlarını ödüyorsun. Ne olur ne olmaz burası türkiye onlarında fotokosini al :) Daha sonra muayne istasyonuna gidiyorsun. Benim işim muayne değil renk değişimi diyerek sıranın en başına geçiyorsun (TÜV de işe yaramayabilir :)) Sonra niye geldin diyen adama söylüyorsun. Oda üstün körü şase numarasına bakıyo. İmzayı atıyo EK1 formuna. Gişeye geçip temiz kağıdın ile muayne harcı makbuzlarını gösteriyorsun istiyorsa fotokopileri bırakıyorsun. Bandrol yapışıyo imzalar atılıyo. Sonra o elindeki tüm evraklar ve ruhsatın orjinalleri ile aracın bağlı olduğu Trafik Şubesine yani karakola gidiyorsun. Hepsini veriyorsun. Evt Bilmemkim bey nie renk değiştirdiniz aracınıza diye sorarsa içinden "Sanane be adam işini yap sen" diyorsun ama yüzüne karşı renginden sıkıldım diyorsun. Sonra adam 63 ytl ödüyorsun (2 ruhsat yaprağı için olan ücret) ve ertesi gün gidip 2 yeni ruhsat yaprağını alıyorsun. Sabah verirsen belki akşama alırsın. Yakın zamanda bu işlemleri kendim yaptım oradan biliyorum. Muameleci 200 ytl istemişti. Ben işbilirliğim ile çok çabuk hallettim bu işleri.
Edit : Toplam meblağ eğer aracı folyo kaplatıp gidip boyacıdan fatura istersen oda senden faturanın vergisini ister 20 de ona versen toplam 110+63+20=193 YTL :)
Ben çift renk işletirken muayene harcı yatırmamıştım TüvTürk için, tek fark bu ... :)
Edit : Bu mesajımı 7 ay sonra editlemem gerektiğini fark ettim :) O yapılan renk tespiti muayene olmuyormuş , ben 5 ay muayenem var diye muayenesiz gezmişim :)
Hmm iyiymiş teşekkür ederim. 200 TL'ye ruhsata işletebiliyoruz yani. Güzel oldu bu.:)
D16inside
10-04-2009, 15:42
ögrendiğim iyi oldu sagolun.
Ayrıca İstanbul'da iyi tanıdığım boyacı var güzel fiyata kaliteli işçilik yaparız diyen varsa özel mesaj alabilirim:)
onurtorosla irtibata gec emre.
sakın pink korsayı boyucam deme :o
Yok yau corsa'yı satınca yerine gelcek olan araba için sordum:)
Serencebey
10-04-2009, 18:36
Onur Toros diyorum.
Oldschool
10-04-2009, 18:47
güzel bir bilgi olmuş teşekkür ederiz açıklama için 200 ytl ama bayagı ugraştırır onlar
merttepe
10-04-2009, 19:05
aracın boyasının onaylanması için tüv'e gidildiğinde, aracın diğer kusur sayılabilecek şeylerine karışıyorlarmı, yoksa sadece boya işine bakıp yolluyorlarmı?
bzm arkadaş öle kaç kere muayenin kapısndan döndü renk yüzünden adamlar muayeneye almadılar bla bla sorn çktı ama gdiyosun abicim sen al şu 100lüü şunu muayene ettir getr diosn yapıolar o şeklde halletti arkdaş snra
aracın boyasının onaylanması için tüv'e gidildiğinde, aracın diğer kusur sayılabilecek şeylerine karışıyorlarmı, yoksa sadece boya işine bakıp yolluyorlarmı?
Sadece boyasına bakıyorlar + aracınız muayene yapılmış sayılıyor ben muayenemi öyle uzattım ( cam filmi , egzoz vs vs. ne ararsanız vardı ustunde ) :)
bzm arkadaş öle kaç kere muayenin kapısndan döndü renk yüzünden adamlar muayeneye almadılar bla bla sorn çktı ama gdiyosun abicim sen al şu 100lüü şunu muayene ettir getr diosn yapıolar o şeklde halletti arkdaş snra
Ruhsata işlimiydi renk?
merttepe
10-04-2009, 20:29
Sadece boyasına bakıyorlar + aracınız muayene yapılmış sayılıyor ben muayenemi öyle uzattım ( cam filmi , egzoz vs vs. ne ararsanız vardı ustunde ) :)
bende egsoz yok filim yok, aracın içinde hiç bişi yok, rollcage var :D korkum bu, acaba sorun çıkarmı?
Emir_b16a
10-04-2009, 21:03
boya konusunda bildiğim tek bişey war koyu renkten açık renge her boyacı boyayamaz boyarım der paranı alır 1 sene sonra alttan koyu kusar hatta açık bile kusabilioyo bazen
kesninlikle ii bi boyacı olmalı 1 2 sene ewel yaptığı işi görmek lazım
ruhsata boya işletmek pek bi iş diil çok uğraşmazsın eskiden faturayı alıp işletiodun belli bi fiyat karşılığı :)
Emir_b16a
10-04-2009, 21:04
bende egsoz yok filim yok, aracın içinde hiç bişi yok, rollcage var :D korkum bu, acaba sorun çıkarmı?
roll cage ile sorun çıkabilir
edit: muayne için soruldu sandım :D
Valla gidip renk tespiti için geldim diyorsunuz aracın hiçbir yerine bakmıyorlar , motor no , şase no ve rengine öyle bir göz atıyorlar tamam diyorlar , hiç sıraya falan da girmiyorsunuz içeri girip ben renk tespitine geldim diyorsunuz bir görevli geliyor sizle dışarıya ,bakıyor onaylıyor tamam diyor belgeleri alıp emniyete dönüyorsunuz.
Ben çift renk işletirken muayene harcı yatırmamıştım TüvTürk için, tek fark bu ... :)
Güzel yazmışım ama dimi :D
Hmm iyiymiş teşekkür ederim. 200 TL'ye ruhsata işletebiliyoruz yani. Güzel oldu bu.:)
TüvTürk artık aracın muaynesine daha çok var ise muayne parası istemiyo. Sadece araç tespiti denilen işlemi yapıyor. Plaka şehir değiştirdiği zaman yada renk değişimi olunca araç tespiti yapıyo. Direk imza atıyo. Harç yatırmıyosun. Ama genede temiz kağıdı istiyorlar. Vergi borcun varsa olmuyo. Ama borç yoksa 200 den bile ucuz bu işlem.
boya konusunda bildiğim tek bişey war koyu renkten açık renge her boyacı boyayamaz boyarım der paranı alır 1 sene sonra alttan koyu kusar hatta açık bile kusabilioyo bazen
Kesinlikle haklısın. Koyudan açığa geçmek için iyi bir boyacı lazım. Adamın yaşı ve bu işte verdiği senelere göre tabi çoğu boyacı bu işi yapabilir ama.
Saolun açıklamalar için:)
benım araba m mavı olarak gecıyor ruhsatta ama 3 renk oluyor sene kısmetse bende boyatmayıı dusunuyurm ama sonuc olarak tuvden gectı benım araba :)
TurboJDM
03-10-2012, 00:01
Şu konuyu hortlatalım. Sırasıyla neleri yapıcaz onları söylermisiniz yazılan şeyi okudum anlamayamadım biraz detaylı karışık olmuşta. :)
Edit: Ek-1 kaltı diyorlar o yüzden nasıl yapıcaz renk değişimini?
GökhanÖzkan
03-10-2012, 10:53
epey karısık ya:D
TurboJDM
03-10-2012, 11:20
yokmu renk değiştiren :)
hemen yardımcı oluyım bende sıyah-tan beyaza gectım 1 ay oldu muayneye gıdıyosun randewu almana gerek yok dırek bı ek1 formu doldurtuyosun kalktı dıyenler olucak daha kalkmamıs ıstıyolar son 1 haftada kalkmadıysa tabı 20 liranı alıyolar dırek gıdıp tespıt randewusu alıyosun muaynen varsa dırek arka cıkısa gıdıyosun sıra hemen gelıyo gelıp bakıyo renge kılometreye saseye dırek onaylıyo sonra boyacıdan fatura alıyosun 150-200 tl yeterlı tam tutara gerek yok trafık cezan vergı borcun warsa oduyosun yoksa trafık ıslem yapmıyo randevu alıyosun hangı subeye gıdıceksen zaten randewu alırken sana hangı belgelerın lazım oldu nu lıste seklınde verıyo gıdıyosun ewraklarınla 120 lıra gıbı bı harcı falan war muamelecıye verırsen 250 den asagı olmuyo genelde cok arastırdım sıra gelınce ewraklarını verıyosun 2 gun sonra veya memurun ruh halıne baglı hemen alıyosun aracını ıstedın gıbı kullanıyosun
TanerErbay
03-10-2012, 13:37
Emre birde fatura istiyorlar
boyacidan 100-150 liralik bir fatura kestir
Kaplama yaptigim araclara fatura kestiriyorum boyacidan, ruhsata isletebilsinler diye
RedELite
21-04-2016, 06:00
Konuyu hortlatalım..
Allahın izniyle bugun aracı Boya kaportaya veriyorum. Aracımın rengi Metalik gri fakat araç kırmızıya boyanacak.
Prosedürler hala aynımıdır cok yakın zamanda araç rengini değiştirtenlere sorum ? Gene boyandıktan sonra muayene istasyonuna gidip arac renk tespiti yapılıp ... tl odeyerek karakolda ruhsata işletiliyor degil mi ? Suan ücreti ne oldu artmıstır büyük ihtimal ? Boya faturası ne kadar almak gerekir ?
hazır konu acılmışken bende birsey sorayım. aracımın rengı ruhsatta antrasit olarak yazıyor. Bu aracı gri tonlarına kaplasam ruhsat yenilemem gerekir mi? acık gri mesela? yada metalik gri gibi?