Orijinalini görmek için tıklayınız : Makine Mühendislerinin yardımı gerekiyor(akışkanlar mekaniği)
tequila818
04-05-2009, 22:57
arkadaşlar taşıt aerodinamiği dersi alıyorum ve bir proje hazırlamam gerekiyor. Konum farklı yüzeylere sahip kesitler üzerinden akış. Yani küre üçgen kare kesitler gibi.. Sanırım projede anlatmam gereken şeyler bu kesitler üzerindeki sınır tabaka kalınlığı ve akışın ne zaman türbülansa geçtiği falan.Veya hangisinde sürtünmenin fazla olduğu. konuya tam hakim olmadığım için ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum ama belki aramızda akışkanlar mekaniği ile ilgilenen arkadaşlar vardır ve ne sorduğumu anlayabilirler. Bu konu hakkında dökümana ulaşmam için yardımcı olabilir misiniz? Mesela bir kaput tasarlanacak veya bir spoyler, bunun kesiti nasıl olursa sürtünme katsayısı düşük olur, veya spoyler arabayı en iyi şekilde yere bastırır? sanırım bu tarz şeyler anlatan bir sunum hazırlamam gerekiyor..
initial-D
04-05-2009, 23:09
su ürünlerinle aldım o dersi ve bizde bukadar ağırken makine mühendisliğinde nasıldır tahmin bile edemiyorum
allah kolaylık versin:)
tequila818
04-05-2009, 23:22
su ürünlerinle aldım o dersi ve bizde bukadar ağırken makine mühendisliğinde nasıldır tahmin bile edemiyorum
allah kolaylık versin:)
ya aslında 4. sınıf dersi ve seçmeli,, hoca hiç zorlamıyor ama işte internette araştırıdm, hiçbir şey bulamıyorum. tabi ne aradığımı tam olarak bilmememden de kaynaklanıyor. :) umarım bir şeyler anlayan çıkar en azından daha spesifik konularda arama yaparım ve istediğime daha kolay ulaşırım. :)
önce fundamental makaleleri okuyup bkaç denklemden yararlanabilirisniz. sonrasında olayı kavradıktan sonra çeşitli akış rejimlerine göre lift drag durumlarına bakabilirisniz.
akış simule eden programlar kullanabilirisniz fakat bunun için biraz olaya hakim olmak lazım. bir de rüzgar tüneli kullanmanız gerekli teorik ve hesaplanan değerleri karşılaştırabilmek için.
genel geometriler için çıkarımlar bol bol mevcutzaten. nasıl davrandıkları kestirilebilir rahatlıkla.
fluent tutoriallerinde olması lazım sanırsam öyle hatırlıyorum olmasa bile gambitle çizip istediğin şekli uygun şekilde meshleyip istediğin şeyi yapabilirzin
tequila818
05-05-2009, 15:11
Fluent biliyor musun ?
bilmiyorum nedir?
Dostum Frank M. White adlı kişinin türkçeye çevrilmiş bir kitabı var çeviriyi yapanlarda Kadir Kırkköprü ve Erkan Ayder kitabın adı haliyla akışkanlar mekaniği burada akışlarla ilgili ayrıntılı bilgiler mevcut aldığım seçmeli derslerde bile (ki bunlar master dercesi derslerdi) bu kitaptan faydalandım genede almadan önce içeriğine bir bak derim aklındaki düşünceleri toparlamak açısından bir iki şey söylemek gerekirse akışkanları özellikle sıkıştırılabilen havayı ele aldığında akışın ani engellenecek biçimde akmaya çalışması herzaman türbülansa neden olacaktır kare veya köşeli cisimler buna en uygun örnektir bu yüzden mümkün olduğunca dairesel şekiller kullanmak gerekir köşeler veya u profil tarzları yön vermede kullanılır. Kanattan örnek verirsek (örn: bagaj üstü sporler) yerçekimi yönünde baskı yapması için akışın geçtiği yüzey boyunce akışkanı yavaşlatması ve toplaması gerekir. Basit olarak bir üçgen düşün giriş açısı 30 akışın geçip çıktığı açı 60 olsun bu üçgeni rüzgar tüneline koyduğunda 2 vektörel yönde rüzgar tarafından basıya maruz kalacaktır (işine yarayacak olan yerçekimi yönünde olan tabi) üçgenin hipotenüs tarafına da iç bükey açı verirsen yüzey alanın artacağından dolayı daha fazla hava dolayısıyla bası alabilirsin. Uçakların kanatlarını incelemeni tavsiye ederim kanadın ön tarafı dairesel bükümlü olduğundan karşıdan gelen havayı hem kanat üstünden hemde altından geçicek bir şekilde böler (dairsel formlarda akışkan yavaşlar sanki duvara çarpmış gibi) damla profili sayesindede alttaki hava ve üstteki arasında basınç farkı oluşturup uçağı havalandırır tabi x yönde bir itişle beraber :) Ben bişeyler yazmaya çalıştım fakat aklındakilerin tam olarak ne olduğunu bilemediğimden elimden bunlar geldi kolay gelsin...
Sixinc.unbuffed
05-05-2009, 19:56
olayin temelinde bernoulli var, ilk once onu arastirman lazim.. Bende fizikciyim son sinif universitede bi calisma yapmistim, bide bilgisayar programi yazdim hatta ucak tasarimda kullanilmak uzere - ama butun hersey ingilizce, istersen yollarim.. Ama benimki aerodinamik ozeti gibi biseydi, bakiyim bi ariyim.. Bu arada akiskanlar mekanigi cok karisik bir konu, master seviyesinde idrak edilebilicek bir ders, temel sekiller ve acilar ile bazi seyler bulabilirsin kalem kagit ile ama daha degisik objeler icin en temizi modelleme olucaktir... Tabi yapman gereken seyin ciddiyeti nedir bilmiyorum...
Sixinc.unbuffed
05-05-2009, 19:59
Arkadaslarin dedigi gibi drag, lift, vortexes, bernoulli bu dordunu arastir yeterli olur temel bir bilgi icin... Internette animasyonlar, fotolar bintane sey vardi ingilizce ama.. Fundamentals (veya basics) of Aerodynamics / Fluid Mechanics - Drag Force - Bernoulli Principle vs. vs. bunlari arat derim...
bende duruyorsa bir kitap var akışkanlar mekaniği hakkında, seve seve yollarım.
yavuz364
05-05-2009, 20:33
ya istanbulda olsan , buluşup hemen hesaplardık :)
eğer teorik ispatlar bulmak istiyorsan arkadaşların da dediği gibi birçok yoldan hesaplayabilirsin ama direk olarak sonuç istiyorsan, fluent-gambit bilen birisi ihtiyacın var, yada sen öğreneceksin, ha eğer diyorsan ben daha da direk sonuç istiyorum o zaman solidworks bilen birine ihtiyacın var :)
Ankarada olsan fluentle ilgili şeylerde yardımcı olurduk.. bilmiyorsan aslında öğrenmiş olursun bu proje kapsamında. Sana en çok gerekli programlardan birisidir fluent. Ve hatta ekmek veren bir programdır bazı bazı..
Türkiye'de yeni yeni anlaşılıyor bu tip çalışmalar çok kıymetli değerli bu programları kullanabilmek
fluent tutoriallerinde olması lazım sanırsam öyle hatırlıyorum olmasa bile gambitle çizip istediğin şekli uygun şekilde meshleyip istediğin şeyi yapabilirzin
bunuda yapar mi_?
http://www.donercim.net/images/gobit.jpg
hehe :D
two- phase de gobit:)
tequila818
06-05-2009, 17:22
Dostum Frank M. White adlı kişinin türkçeye çevrilmiş bir kitabı var çeviriyi yapanlarda Kadir Kırkköprü ve Erkan Ayder kitabın adı haliyla akışkanlar mekaniği burada akışlarla ilgili ayrıntılı bilgiler mevcut aldığım seçmeli derslerde bile (ki bunlar master dercesi derslerdi) bu kitaptan faydalandım genede almadan önce içeriğine bir bak derim aklındaki düşünceleri toparlamak açısından bir iki şey söylemek gerekirse akışkanları özellikle sıkıştırılabilen havayı ele aldığında akışın ani engellenecek biçimde akmaya çalışması herzaman türbülansa neden olacaktır kare veya köşeli cisimler buna en uygun örnektir bu yüzden mümkün olduğunca dairesel şekiller kullanmak gerekir köşeler veya u profil tarzları yön vermede kullanılır. Kanattan örnek verirsek (örn: bagaj üstü sporler) yerçekimi yönünde baskı yapması için akışın geçtiği yüzey boyunce akışkanı yavaşlatması ve toplaması gerekir. Basit olarak bir üçgen düşün giriş açısı 30 akışın geçip çıktığı açı 60 olsun bu üçgeni rüzgar tüneline koyduğunda 2 vektörel yönde rüzgar tarafından basıya maruz kalacaktır (işine yarayacak olan yerçekimi yönünde olan tabi) üçgenin hipotenüs tarafına da iç bükey açı verirsen yüzey alanın artacağından dolayı daha fazla hava dolayısıyla bası alabilirsin. Uçakların kanatlarını incelemeni tavsiye ederim kanadın ön tarafı dairesel bükümlü olduğundan karşıdan gelen havayı hem kanat üstünden hemde altından geçicek bir şekilde böler (dairsel formlarda akışkan yavaşlar sanki duvara çarpmış gibi) damla profili sayesindede alttaki hava ve üstteki arasında basınç farkı oluşturup uçağı havalandırır tabi x yönde bir itişle beraber :) Ben bişeyler yazmaya çalıştım fakat aklındakilerin tam olarak ne olduğunu bilemediğimden elimden bunlar geldi kolay gelsin...
hoca derste mesela golf topundan bahsetti, neden üstü düz değilde pürüzlü diye anlattı. Biz mesela bir otomobil kaputu tasarlıyoruz, akışın erken veya geç türbülansa geçmesi, sınır tabaka kalınlığı ve ayrılma noktası gibi kavramların sürtünme katsayısı üzerindeki etkisi nelerdir biliyor musun? sanırım bizden istenen bunlar. veya aklıma ilk gelen şey dikiz aynalarının kesiti mesela? sanırım istenilen şey arkasında en az hava boşluğunun oluşması. Bunu sağlamak için dikiz aynasını kare, silindirik veya atıyorum küre şekline yapsak hangisinde daha az hava boşluğu oluşur?
tequila818
06-05-2009, 17:24
Arkadaslarin dedigi gibi drag, lift, vortexes, bernoulli bu dordunu arastir yeterli olur temel bir bilgi icin... Internette animasyonlar, fotolar bintane sey vardi ingilizce ama.. Fundamentals (veya basics) of Aerodynamics / Fluid Mechanics - Drag Force - Bernoulli Principle vs. vs. bunlari arat derim...
teşekkür ederim söylediğin kelimeleri şimdi aratıyorum.
tequila818
06-05-2009, 17:26
olayin temelinde bernoulli var, ilk once onu arastirman lazim.. Bende fizikciyim son sinif universitede bi calisma yapmistim, bide bilgisayar programi yazdim hatta ucak tasarimda kullanilmak uzere - ama butun hersey ingilizce, istersen yollarim.. Ama benimki aerodinamik ozeti gibi biseydi, bakiyim bi ariyim.. Bu arada akiskanlar mekanigi cok karisik bir konu, master seviyesinde idrak edilebilicek bir ders, temel sekiller ve acilar ile bazi seyler bulabilirsin kalem kagit ile ama daha degisik objeler icin en temizi modelleme olucaktir... Tabi yapman gereken seyin ciddiyeti nedir bilmiyorum...
bu bir bitirme projesi falan değil bir dersin sunumu, toplamda 15 sayfa falan bir power point sunusu hazırlasam, bir takım modellerle veya grafiklerle( arabanın üstünden geçen akışın basıncı gibi falan) desteklesem işim bitecek. Çok ciddi bir ders değil ama şu an hiç yol katedemedim ve sunum yarına :) öğrenci zihniyeti işte bütün ay yattım son güne bıraktım :)
tequila818
06-05-2009, 17:30
bende duruyorsa bir kitap var akışkanlar mekaniği hakkında, seve seve yollarım.
dostum çok saol ama sunum yarına, benim burada birşeyleri tartışıp, aklımda olan soruları sorup konu hakkında biraz fikir edinmeye ihtiyacım var. Şu an sıfır olduğum için tam olarak ne aratmam gerektiğini bilmiyorum. Şimdi ingilizce aratıyorum bakalım... :)
yavuz364
06-05-2009, 18:05
arkadaşım madem son güne bıraktın ben sana bi earodynamic akım çizgileri resmi yollayım, onu sunuma eklersin :) kuvvetleri flan da veririm, şekil olarak nasıl bi şekil kullanayım hemen onu söyle sen, ayna profili mi yoksa araba profili mi olsun ??? yada benim üzerinde çalışmakta olduğum hazır kanat profilleri de olabilir, çabuk olursan akşama yetiştirebilirim :)
istersen msn den konuşalım, yavuz364@hotmail.com
millet fena dokulmus :) oncelikle deneysel calısman en azından o bilinen geometrilere gore gereksiz ve/veya zaman-para-imkan gerektirir. CFD programları kullanarak, zaten isimleri de gecmis ansys fluent vs yazılımları kullanarak modelleme yapabilirsin. Eger kullanacagın geometriler basitse parametrik chartlar bile bulabilirsin. CFD yi analitik veya deneysel sonuclarla da desteklersen sunumun dikkat cekici hale gelir.
benimde seçmeli dersimde sunumum taşıtlarda aerodinami üstüneydi gazinin obitet sayfasına bi bak derim veya best servis diye bi site var orda da geçiyodu yanılmıyosam bi de rüzgar tüneli videolarına bak akış ipçikleri filan var yani ben netten kaynak bulmuştum eğer olayı büyütürsen ki yarın sunumum var diyosun integrallerle uğraşman veya M.WHITE ın kitabını alman gerekir türkçe çevirisi mevcut
tequila818
06-05-2009, 19:33
arkadaşım madem son güne bıraktın ben sana bi earodynamic akım çizgileri resmi yollayım, onu sunuma eklersin :) kuvvetleri flan da veririm, şekil olarak nasıl bi şekil kullanayım hemen onu söyle sen, ayna profili mi yoksa araba profili mi olsun ??? yada benim üzerinde çalışmakta olduğum hazır kanat profilleri de olabilir, çabuk olursan akşama yetiştirebilirim :)
istersen msn den konuşalım, yavuz364@hotmail.com
msne ekliyorum hemen :)
tequila818
06-05-2009, 19:46
benimde seçmeli dersimde sunumum taşıtlarda aerodinami üstüneydi gazinin obitet sayfasına bi bak derim veya best servis diye bi site var orda da geçiyodu yanılmıyosam bi de rüzgar tüneli videolarına bak akış ipçikleri filan var yani ben netten kaynak bulmuştum eğer olayı büyütürsen ki yarın sunumum var diyosun integrallerle uğraşman veya M.WHITE ın kitabını alman gerekir türkçe çevirisi mevcut
sunumun kopyası mevcutmu sende? :D
tequila818
06-05-2009, 19:54
http://img12.imageshack.us/img12/4455/adsziyj.th.png (http://img12.imageshack.us/my.php?image=adsziyj.png)
mesela bu şekildeki vortex ringlerinin kesit ile temas etmesiyle beraber bozulmaya başlaması akışın türbülansa geçmesi anlamına mı geliyor? bu olayın sürtünme katsayısı üzerindeki etkisi nedir?
belki şu an geç sanırım ama akış hakkında biraz okumalısın ondan sonra zaten bunu kendin anlarsın başta reynold sayısını bulup ne gibi bir aralıkta kaldığına bakman gerekir basit olarak o sana bir fikir verir başta akışın laminer yada türbülanslı olduğuna dair burdan belki bulabilirsen hazır tablolardan diğer istediklerini bulursun
az önce nerdeyse bir word sayfası yazı yazdım ve silindi :( msn de daha fazla yardımcı olabilrim hala üzülüyorum şu an o kadar yazıya ... m3csl84@hotmail.com
arkadaşlar taşıt aerodinamiği dersi alıyorum ve bir proje hazırlamam gerekiyor. Konum farklı yüzeylere sahip kesitler üzerinden akış. Yani küre üçgen kare kesitler gibi.. Sanırım projede anlatmam gereken şeyler bu kesitler üzerindeki sınır tabaka kalınlığı ve akışın ne zaman türbülansa geçtiği falan.Veya hangisinde sürtünmenin fazla olduğu. konuya tam hakim olmadığım için ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum ama belki aramızda akışkanlar mekaniği ile ilgilenen arkadaşlar vardır ve ne sorduğumu anlayabilirler. Bu konu hakkında dökümana ulaşmam için yardımcı olabilir misiniz? Mesela bir kaput tasarlanacak veya bir spoyler, bunun kesiti nasıl olursa sürtünme katsayısı düşük olur, veya spoyler arabayı en iyi şekilde yere bastırır? sanırım bu tarz şeyler anlatan bir sunum hazırlamam gerekiyor..
once ucgen kare vs diyorsun sonra arac kaputundan bahsediyorsun,
yapacagin proje biraz daha spesifik olmali
biraz daha iyi anlamak icin
1. FLUENT gibi CFD yapabilen programlari kullanabiliyormusun
2. okulunda ruzgar tuneli varmi
eger her ikiside hayir ise
kendi basina test edebilecegin bir yontem yok,
buldugun objelerin oceden test bilgileri olmus olmasi lazim, (Cd, Cl, vs.)
onlara gore objenin ruzgara karsi acisina gore direncini veya istiyorsan kaldirma kuvvetini hesapliycaksin
bence halihazirda olan
NACA serisi kanat kesim bilgilerini kullanarak.
5 ayri cesit NACA serisi airfoil (kanat kesimi)
2 ayri cesit AOA (angle of attack)
2. ayri cesit sweep (duz kanat, ve mesela 15 derece swept back)
olmak uzere 20 cesit spoyler kanadinin testini yapabilirisin
eger
bu bir bitirme projesi falan değil bir dersin sunumu, toplamda 15 sayfa falan bir power point sunusu hazırlasam, bir takım modellerle veya grafiklerle( arabanın üstünden geçen akışın basıncı gibi falan) desteklesem işim bitecek. Çok ciddi bir ders değil ama şu an hiç yol katedemedim ve sunum yarına :) öğrenci zihniyeti işte bütün ay yattım son güne bıraktım :)
sunum yarinaysa, gecmis olsun
formattan dolayı malesef yok ama dediğim sitelere bak bir kaçtane de rüzgar tüneli videosu çakarsın orada akış ipçikleriyle hava akımının yüzeyde ilerleyişi gösteriliyor yoksa işin zor yarına
tequila818
06-05-2009, 23:35
sunum yarinaysa, gecmis olsun
20 sayfa oldu küre üzerinden, silindir üzerinden akışı anlattım, küre üzerinden akışta mesela akış türbülanslı olduğu taktirde ayrılma noktası gecikiyor ve topun arkasındaki vorteksler azalıyor, bunları anlattım. Bir kaç solid çizimi koydum araya mis gibi oldu. Bakalım yarın sonuç ne olacak :)
yavuz364
06-05-2009, 23:41
öğretmenin sonuçlar yanlış flan derse, beğenmezse, gelsin kocaeli üni. makine müh. lüğüne sölesin ben ordaym :D
tequila818
07-05-2009, 23:07
öğretmenin sonuçlar yanlış flan derse, beğenmezse, gelsin kocaeli üni. makine müh. lüğüne sölesin ben ordaym :D
yawuz çok saol alnımın akıyla geçtik sunumdan 100 verdi hoca, özellikle solidde çizdiğin küre örneği mükemmel oldu, hoca eridi bitti :) aynı gruptaki diğer arkadaşlara 70 80 falan verdi bana 100 :) ne desem ne anlatsam kafa salladı hocanın gözlerinin içi parladı görmeliydin :) sana akşam msnden sorduğum soruları sordu bana, akış türbülansa geçince drag olayı neden azalır falan diye, bende yapıştırdım cevapları. Yardım eden ilgilenen bütün arkadaşlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir günde inanılmaz şeyler öğrendim. :)
yavuz364
07-05-2009, 23:23
tebrikler :) darısı bizim de notlarımızın başına...
biseyler yazdiydim sildim
tequila818
08-05-2009, 09:58
biseyler yazdiydim sildim
silmeseydin ya sunum geçsede öğrenmiş olurduk en azından.
BKaya35i
08-05-2009, 12:16
Kaçıncı sınıf? :)
Gerçi ben 2000 girişliydim ikinci öğretim Makina :)