PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : exchange serverdan anlayan var mı?

mcy
04-06-2009, 09:12
arkadaşlar exchange 2000 de 9175 event id numaralı bir hata alıyorum.
store mount durumdan düştü. el ile mount etsemde bir süre sonra stop ediyor.
offline defrag yaptım ama onda da tamamlanmadan hata aldım.
sorunum exchange databaseinin şişmesi. sbs serverlarda 16gb ile sınırlıymış. benimki tavana yapıştı şu durumda. regeditten bir dword açarak 1gb daha verebiliyormuşsunuz microsoft tech de okudum ama o da yemedi. yardımcı olacak arkadaş varsa sevinirim.

mmustu
04-06-2009, 10:01
şimdi şirketteki bilgi işlem sorumlusu arkadaş ile görüştüm 2003 e geçmeleri lazım bişey yapamazlar diyor

stlegal
04-06-2009, 10:12
uzun yazamadım buna bakarsan sorunun çözümlenecektir
http://www.bilginipaylas.com/exchange-makaleleri/disaster-recovery-for-exchange.html

KA®ANLIK
04-06-2009, 10:13
Arkadaşım SBS lerde öyle bir boyut kısıtlaması var evet ama 1GB düzenlemesinden başka bir de 75GB a kadar yükseltebildiğin bir yol vardı regeditteki word oynamalarıyla.
ama 2003 de olabilir , 2000 de pek bir bilgim yok.

Yapacağın en güzel şey şu aşamada,
ESEUTIL kullanman.
ESEUTIL ile exchange database ini defrag yapman gerekiyor. bu senin database 'inin boyutunu küçültmeye mutalaka yardımcı olacaktır. bu işlemi yaptıktan sonra birkaç hafta gibi bir zamanın olabilir ve bu zaman içinde mutlaka ve mutlaka artık exchange 2003 e geçiş yapmalısın.

ESEUTIL yapmadan önce mutlaka database'lerini ve LOG dosyalarını mutlaka yedekle. Log dosyalarını aynen sakla, eğer DEFRAG olurken bir problem yaşarsan ve database'in de bir problem oluşursa eski database'ine ihtiyacın olacaktır. Ama LOG dosyaları olmadan bildiğin üzere database çalışmaz.

ESEUTIL i kullanman için çok güzel bir makaleye burdan ulaşabilirsin:

http://www.cozumpark.com/blogs/exchangeserver/archive/2008/03/25/exchange-zerinde-eseut_3101_l-kullan-m.aspx

altima
04-06-2009, 12:08
merhaba.

izmirdeki ofisimde mail alıp gönderememe sorunum vardı. bütün gerekli ayarlarımı kontrol ettikten sonra son olarak TURK TELEKOM'u aramalarını rica ettim. aradılar ve telefonda ben görüştüm. şu şekilde bir konuşma geçti aramızda :

"merhaba.

spam maillerin kontrol altına alınabilmesi için IZMIR PILOT BÖLGE OLMAK KOŞULUYLA, ilk önce statik ip ve daha sonra tüm türkiyede faaliyete geçecek olan bir işlem gerçekleştiriyoruz. 27 (yada 28 tam hatırlamıyorum) mail gönderim portlarını 587 (yada 527) portuna yönlendiriyoruz. tabi bu işlemleri merkez ofislerde firewalldan yapmak zorunda.. iyi çalışmalar.."

bu şekilde bir konuşma yaptı çağrı merkezindeki arkadaş.

ne kadar doğru bilmiyorum ama izmirdeki ofisim cuma gününden beri mail alamıyordu. bende yarın firewalldan bu porta yönlendirme yapacağım. bakalım çıkacak sonuca göre burayada yazarım.

saygılar
Rıdvan.

mcy
04-06-2009, 12:20
Arkadaşım SBS lerde öyle bir boyut kısıtlaması var evet ama 1GB düzenlemesinden başka bir de 75GB a kadar yükseltebildiğin bir yol vardı regeditteki word oynamalarıyla.
ama 2003 de olabilir , 2000 de pek bir bilgim yok.

Yapacağın en güzel şey şu aşamada,
ESEUTIL kullanman.
ESEUTIL ile exchange database ini defrag yapman gerekiyor. bu senin database 'inin boyutunu küçültmeye mutalaka yardımcı olacaktır. bu işlemi yaptıktan sonra birkaç hafta gibi bir zamanın olabilir ve bu zaman içinde mutlaka ve mutlaka artık exchange 2003 e geçiş yapmalısın.

ESEUTIL yapmadan önce mutlaka database'lerini ve LOG dosyalarını mutlaka yedekle. Log dosyalarını aynen sakla, eğer DEFRAG olurken bir problem yaşarsan ve database'in de bir problem oluşursa eski database'ine ihtiyacın olacaktır. Ama LOG dosyaları olmadan bildiğin üzere database çalışmaz.

ESEUTIL i kullanman için çok güzel bir makaleye burdan ulaşabilirsin:

http://www.cozumpark.com/blogs/exchangeserver/archive/2008/03/25/exchange-zerinde-eseut_3101_l-kullan-m.aspx

evet hocam exch 2003 geçerli o 75gb. gerçi onuda yaptım dün gece ama yemedi.
eseutil /d olarak denedim konsoldan ama o da %80ler de falan 1080 hatası verdi.
sanırım disk boyutunun %110 gibi bir bölümünün bos olması lazım mış. bende o yok diye /t komutu ile E sürücüsünü gösterdim orayı kullanarak yapsın diye ama o da yemedi. elim kolum bağlandı. locallere pop3 kurdum geçici olarak o şekilde erişiyoruz ama bunu çözmem lazım.

işin kötüsü c.tesi günü düğünüm var yapılacak bir dünya işimin arasında birde bu çıktı.

ahmetuygur
04-06-2009, 12:24
merhaba.

izmirdeki ofisimde mail alıp gönderememe sorunum vardı. bütün gerekli ayarlarımı kontrol ettikten sonra son olarak TURK TELEKOM'u aramalarını rica ettim. aradılar ve telefonda ben görüştüm. şu şekilde bir konuşma geçti aramızda :

"merhaba.

spam maillerin kontrol altına alınabilmesi için IZMIR PILOT BÖLGE OLMAK KOŞULUYLA, ilk önce statik ip ve daha sonra tüm türkiyede faaliyete geçecek olan bir işlem gerçekleştiriyoruz. 27 (yada 28 tam hatırlamıyorum) mail gönderim portlarını 587 (yada 527) portuna yönlendiriyoruz. tabi bu işlemleri merkez ofislerde firewalldan yapmak zorunda.. iyi çalışmalar.."

bu şekilde bir konuşma yaptı çağrı merkezindeki arkadaş.

ne kadar doğru bilmiyorum ama izmirdeki ofisim cuma gününden beri mail alamıyordu. bende yarın firewalldan bu porta yönlendirme yapacağım. bakalım çıkacak sonuca göre burayada yazarım.

saygılar
Rıdvan.

aynı sorunu 3 4 gundur bende yasıyordum aradım telekomu portlar degıstı dedı pekı neden haber vemrıosunuz kardesım

altima
04-06-2009, 15:18
aynı sorunu 3 4 gundur bende yasıyordum aradım telekomu portlar degıstı dedı pekı neden haber vemrıosunuz kardesım

haklısın üstadım bende bayağı bi kızdım ama elden bişey gelmiyor..

tipik türkiye işte...

neyse allahtan bunuda bi şekilde atlattık diyebiliriz.

saygılar
Rıdvan.

KA®ANLIK
04-06-2009, 16:03
evet portlar değişti. Ama mail almada değil göndermede sıkıntı yaşıyor olmalısınız port probleminde. çünkü SMTP portunu 25'den 587 'ye çektiler...

evet hocam exch 2003 geçerli o 75gb. gerçi onuda yaptım dün gece ama yemedi.
eseutil /d olarak denedim konsoldan ama o da %80ler de falan 1080 hatası verdi.
sanırım disk boyutunun %110 gibi bir bölümünün bos olması lazım mış. bende o yok diye /t komutu ile E sürücüsünü gösterdim orayı kullanarak yapsın diye ama o da yemedi. elim kolum bağlandı. locallere pop3 kurdum geçici olarak o şekilde erişiyoruz ama bunu çözmem lazım.

işin kötüsü c.tesi günü düğünüm var yapılacak bir dünya işimin arasında birde bu çıktı.

Çok kötü bir zamana denk gelmiş gerçekten...
Evet disc boyutun %110 kadarı boş olması lazım ki eseutil o database i klonlayıp, temp olarak defrag yaptıktan sonra tekrar yerine koysun, daha sonrada temp i otomatik siler zaten.

O kadar ufak bir disc'te exchange i çalıştırman kötü olmuş gerçekten.
En kolay önerim ne tür bir disc kullanıyorsun bilmiyorum ama ( raid, raid5 , sata, ide vs.) ; sistemin ACRONIS tarzı bir program ile IMAGE ını alıp, daha büyük bir disc' e o imajı yüklemen aynı makinada tabiki.

Acronis True Image ile sistemi daha büyük bir disc e attıktan sonra eseutil i kullanabilirsin.

ya da şu dönemi atlatıyım diyorsan;
sistemin yine bir imajını al Acronis ile, Exchange 2003 Enterprise a upgare et. bir ara lisans alırsın ;)

ahmetuygur
05-06-2009, 09:05
haklısın üstadım bende bayağı bi kızdım ama elden bişey gelmiyor..

tipik türkiye işte...

neyse allahtan bunuda bi şekilde atlattık diyebiliriz.

saygılar
Rıdvan.

Rıdvan abi bana geçen bi mektup geldi telekomdan size daha uygun hizmet verebilmek için statik ip'nizi degisicez dediler. 19 mayısta bugun 5 haziran hala degismedi cok sorumsuzlar degıstırmelerınıde gectım barı bıldırın yenı ıp nız bu diye oda yok neyse sımdılık calısıyoruz :)