Orijinalini görmek için tıklayınız : Ve F1 bölündü ! ( bitti de diyebiliriz )
Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA), şampiyonadan ayrılacağını ve yeni seri oluşturacağını açıkladı.
Renault'nun fabrikasında, Ferrari, McLaren, Renault, BMW Sauber, Toyota, Brawn, Red Bull Racing ve Scuderia Toro Rosso temsilcileri arasında dört saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, FIA'nın tutumundan büyük üzüntü duyulduğu ve FOTA'nın kendi serisini oluşturmaktan başka çaresinin kalmadığı vurgulandı.
Açıklamada, "Biz 2010 Dünya Şampiyonası'na katılmak için ileri sürdüğümüz şartları değiştirmeyi reddeddik. Bu yüzden bu takımların, katılımcıların ve ortaklarının değerlerini yansıtan yeni bir şampiyonayanın hazırlıklarına başlamaktan başka bir seçenek kalmadı. Bu yeni seri, oldukça şeffaf bir yönetime ve kurallara sahip olacak, yeni takımları cesetlendirerek, bilet fiyatlarının düşürülmesi gibi spor severlerin isteklerini dinleyecektir." denildi.
Ferrari tehdit etmişti
Formula 1'in şampiyon takımlarından Ferrari, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu'nun (FIA) Formula 1'de yaptığı kural değişikliklerine yönelik tepkisini artırarak, şartlar değişmediği ve talepleri kabul edilmediği takdirde gelecek sezon F1'de yarışmayacaklarını açıklamış ve İtalyan ekibinin bu kararını Brawn GP, Mc-Laren Mercedes, BMW Sauber, Renault ve Toyota da desteklediğini açıklamıştı.
kaynak:hurriyet (http://www.hurriyet.com.tr/spor/formula1/11901440.asp?gid=229)
Day Walker
19-06-2009, 12:22
bencede haklılar bu teknoloji savaşı bi anlamda bunun önünü kimse kesemez
yeni oluşturulacak yarış serisinde biletler çok daha ucuz olacakmış..şimdi trt 2 de haberlerde konuyla ilgili bir haber yayınlandı..
Bencede değişmeli birşeyler, gerçi bilemiyorum şumi yüzünden mi kurallar yüzünden mi, artık hiç zevk almıyorum izlemekten :o
http://www.only-flags.com/images/f1.jpg
sonunda beklenen oldu ve dünyanın en prestijli en teknolojik otomobil sporu bölündü.
http://www.turkiyef1.com/images/news_gallery/fia-ferrari.jpg
olay kısaca FIA yılda 40 milyon sterlinlik bütçe ile yarışılmasını istedi başta Ferrari olmak üzere McLaren, Renault, BMW Sauber, Toyota, Brawn, Red Bull Racing ve Scuderia Toro Rosso bu karara karşı çıktı.
o komik bütçe ile elini kolunu sallıyan f1 e girer seviye düşer f1 prestijini kaybeder diye.
uzun zamandır takımlar ile fia arasında görüşmeler oluyordu ama fia başkanı Max Mosley başında beri ya kabul ederler ya çeker giderler diye rest çekiyordu.Gerçi dün zeytin dalı uzatmıştı gelin tekrar pazarlık yapalım diye ama iş işten geçmiş anlaşılan ...
http://www.trf1.net/thumbnail.php?file=400x225/f1/fota_logo_218024363.jpg&size=article_medium
FOTA takımları yeni seri oluşturuyor
Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA), şampiyonadan ayrılacağını ve yeni seri oluşturacağını açıkladı.
http://www.turkiyef1.com/images/news_gallery/fota-meet.jpg
Renault'nun Enstone'daki fabrikasında, Ferrari, McLaren, Renault, BMW Sauber, Toyota, Brawn, Red Bull Racing ve Scuderia Toro Rosso temsilcileri arasında dört saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, FIA'nın tutumundan büyük üzüntü duyulduğu ve FOTA'nın kendi serisini oluşturmaktan başka bir seçeneğinin kalmadığı vurgulandı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Takımlar, sporun köklü değerleri üzerinde tartışmaya devam edemez. Biz 2010 Dünya Şampiyonası'na katılmak için ileri sürdüğümüz şartları değiştirmeyi reddeddik."
"Bu yüzden bu takımların, katılımcıların ve ortaklarının değerlerini yansıtan yeni bir şampiyonayanın hazırlıklarına başlamaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır. Bu yeni seri, oldukça şeffaf bir yönetime ve kurallara sahip olacak, yeni takımları cesetlendirerek, bilet fiyatlarının düşürülmesi gibi spor severlerin isteklerini dinleyecektir."
"Motor sporlarının zirvesinde yer alan dünyanın en büyük sürücüleri, yıldızları, markalar, sponsorlar, organizatörler ve şirketler yeni seride de bulanacaklardır."
FIA, Formula 1 takımlarına 2010 sezonuna katılmak için öne sürdüğü şartlardan 19 Haziran Cuma gününe kadar vazgeçmesini istemişti.
Federasyon Başkanı Max Mosley, Çarşamba günü takımlara gönderdiği yazıda bazı tavizler verebileceğini belirtmiş, ancak bütçe kısıtlaması konusundaki planlarından geri adım atmayacağını net bir şekilde ortaya koymuştu.
Mosley bu mektupta ayrıca, takımların öncelikle şartlarından vazgeçmesini, ardından düzenlemelere ilişkin nihai taslağını tartışabileceğini ve Concorde Anlaşması'nın görüşülebileceğini ifade etmişti.
Renault'nun merkezinde toplanan FOTA üyeleri ise dün geceki toplantı sonrasında, FIA ile varılabilecek bir uzlaşma olmadığına artık kesin karar verildiği belirtildi.
FOTA'nın kurulduğu geçtiğimiz Eylül ayından bu yana takımların birlikte, dayanışma içinde, sporun gelişmesi ve daha ileri noktalara götürülmesi için çalıştıkları vurgulanan açıklamada, "Beklenmedik küresel mali kriz, F1 camiasını da kaçınılmaz bir şekilde etkilemiştir. Ancak FOTA, maliyetlerin düşürülmesine yönelik çok etkili tedbirler almayı başarmıştır" denildi.
Açıklamada ayrıca, "Özellikle üretici takımlar bağımsız takımlara destek sağlamışlarlar, bu muhtemelen FOTA'nın girişimleri olmadan gerçekleşmeyecek bir uygulamaydı. Ayrıca FOTA takımları, gelecekte sürdürülebilir bir model ortaya çıkarmek için maliyetlerin daha da düşürülmesi yönünde mutabakata varmıştır. Bu çerçevede tüm takımlar FIA ve Formula 1 Yönetimi'ne 2012'ye kadar sporda kalmak istediğini doğrulamıştır. Ancak FIA ve FOM; FOTA'yı bölmek için bir kampanya yürütmüştür. Takımların çoğunluğunun istekleri görmezden gelinmiştir" ifadeleri kullanıldı.
FOTA'nın bu açıklamasının ardından muhtemel bir anlaşma ihtimali de iyice zayıflamış oldu. Gelişmelered herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde FIA 2010 Formula 1 Dünya Şampiyonası listesine yeni takımlar eklenecek. Eğer FOTA üyesi sekiz takım farklı bir seride yarışırsa, Formula 1'de mevcut takımlardan sadece Force India ve Williams mücadele etmiş olacak.
çok iyi oldu bu ... adamların kendi kafalarına göre koyduğu saçma salak kurallarla f1 i berbat etmişlerdi .. sonunda tekrar özüne dönücek...
Burayada yazıyorum nerdesin şumi :o
dragstar
19-06-2009, 23:54
şumi gitti iyica saçmaladı f1 bakalım neler olucak
onursumer
19-06-2009, 23:56
olucağı buydu ama :)
Emir_b16a
20-06-2009, 00:04
isabet oldu 3 5 sene içinde akıllanır kuralları yumuşatırlar :mad: rallide de öle olması lazım artık yaa araçların sınırları kalkmalı
Burayada yazıyorum nerdesin şumi :o
Çoğu şey SHUMI yi durdurmak adına başlamıştı ben iyi veya kötü olduğu hakkında yorum yapmanın erken olduğu kanaatindeyim ama SHUMI yi çok özledim:(
ahmetakgunf3s
20-06-2009, 01:14
şuminin bu konuyla ne alaksı var :heyoo:
aslıda insanlar ferrarının kazanmasını beklıyor ve ıstıyor yanı taraftarı enfazla olan takım
fakat jenson button bu coskusu bence sağdce jenson button ı sevındırıyor pek taraftarının oldgunu sanmıyorum :)
yanı lıderliğinini f1 in seyircisini arttıran bir tarafıyok
artı fia nın bu baskıları ve işi bu raddeye getıren ınadına bir anlam vermek mumkundegil ?
Bernie iyice saçmalamıştı artık iyi oldu bence de...
Button konusuna gelirsek takım olarak çok iyi iş çıkarıyolar ve büyük takımlar yanına bile yaklaşamıyor şu anda...Aynı motoru kullanan mercedes bile her yarış tur yiyo brawnlardan...
killererkan
20-06-2009, 07:57
bencede olumlu oldu
Bernie ve max'ın imparatorluklarının son bulmasına özellikle çok sevindim
bu arada konu ile alakası olmayan Schumaer'in adı burda niçin geçti? anlayamadım..
Mosley: 'Takımlarla anlaştık, bölünme olmayacak'
FIA Başkanı Max Mosley, Formula 1 takımlarıyla anlaşmaya varıldığını belirterek, önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olmayacağını ifade etti.
Mosley bu hafta yaptığı açıklamada, takımların; FIA'nın Formula 1 Dünya Şampiyonası'nı düzenleme hakkına yönelik saldırıda bulunması nedeniyle gelecek seçimlerde yeniden aday olmaktan başka bir tercihinin kalmadığını söylemişti.
Ancak Mosley bugün Paris'te düzenlenen FIA Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, F1'de bölünmeyi engellemek için takımlarla anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Mosley, "Bölünme olmayacak. Maliyetlerin düşürülmesi konusunda anlaştık. Tek bir F1 şampiyonası olacak. Fakat hedef, iki yıl içinde harcama seviyesini 1990'lı yılların başındakine geri getirmek" ifadelerini kullandı.
Mosley'in anlaşma kapsamında, FOTA'nın; 40 milyon sterlinlik (65 milyon dolar) gönüllü bütçe sınırlaması uygulamasının rafa kaldırılmasına yönelik talebini kabul ettiği belirtildi.
Anlaşmayla takımların mali olarak sürdürülebilir yapılarını muhafaza ettiklerine kaydeden Mosley, mevcut takımların motor ve şasi olarak yeni takımlara yardımcı olacağını da ifade etti.
1993'ten bu yana FIA'nın başkanlığını yürüten Mosley, son haftalarda yaşadığı "kişisel zorlukları" ifade ederek, "Bu benim için çok büyük bir ferahlama oldu" dedi.
Kaynaklara göre, Mosley, F1'in ticari haklarını elinde bulunduran Bernie Ecclestone ve Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) Başkanı Luca di Montezemolo, krizin çözümü için, Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısı öncesinde dün gece yarısı ve bu sabah bir dizi toplantı düzenledi.
Anlaşma çerçevesinde Mosley, bu haftaki açıklamalarında rakip seri tehdidi devam ettiği sürece koltuğunda kalacağını belirtmesine rağmen, FIA Başkanlığı için yeniden aday olmamayı kabul etti.
Bu anlaşma çerçevesinde takımların da rakip seri planlarından vazgeçtiği ve 2012'ye kadar yeni bir Concorde Anlaşması imzalamayı kabul ettikleri tahmin ediliyor.
Henüz detayları açıklanmayan anlaşmanın ardından FIA'nın ilerleyen saatlerde 2010 Formula 1 Dünya Şampiyonası resmi katılım listesini açıklaması bekleniyor.
Bu arada Formula 1 patronu Bernie Ecclestone, FIA ile FOTA arasındaki krizin aşılmasından sonra yaptığı açıklamada, "sağduğuyunun galip gelmesinden dolayı çok mutluyum" diye konuştu.
BBC muhabiri James Munro da, FOTA'nın yarın Bologna'da rakip seri planları için toplanacağını açıklamasının ardından bugünkü anlaşmanın kısmen sürpriz olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Mosley'in toplantı sonrasında yaptığı basın toplantısına hazırlıksız çıkmasının da bunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Munro, FIA Başkanı'nın konuşmasına, "Bölünme olmayacak, tek bir şampiyona olacak" sözleriyle başladığını bildirdi.
Böylece federasyonun 2010 için açıkladığı yeni kurallar da FOTA'nın talepleri doğrultusunda sil baştan yeniden gözden geçirilmek zorunda kalacak.
Bu çerçevede FIA Senatosu ve Monokao Otomobil Kulubü Genel başkanlıklarını yürüten Michel Boeri'nin, fedarasyon ile takımlar arasındaki tüm ilişkilerde rol alacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan F1'in ticari haklarını elinden bulunduran taraftarlardan CVC yetkililerinin geçtiğimiz hafta sonu Silverstone'a hareket ederek her iki tarafa da anlaşmaya varmaları için baskı yaptığı öğrenildi.
hayirlisi bakalim :soru:
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.