PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : mondeo sorunsalı



merruse
22-06-2009, 09:34
Şimcik. Benim arabanın pistonlarından birisi 1 ay kadar önce nirvanaya ulaştı. Motoru indirdik. Üçüncü piston erimişti. Süpaplarda falan eğilme yoktu. Pistonu eriyen silindirin süpapları yanmıştı sadece. Düpedüz detonasyon vardı arabada.. Aradık taradık, komple motor bulamadık. Yarım motorda bulamadık. Otosan (kendilerini buradanda saygı ve sevgi ile anıyorum) piston, sekman falan getirmiyor bu araba için. Yarım motor alman lazım. E tamam alalım? E o da stokta yok. Ne zaman gelir? 3 hafta.. Oldu canım.. Bloğu rektifiyeciye gönderdik, gömlek çakıldı, dışarıdan yetkisiz bir yedek parçacıdan orjinal piston sekman süpap takımı alıp hepsini komple değiştirttim. Motor hararet falan yapmadığı ve kapakta bozulma falanda olmadığı için taşlamaya falan gerek kalmadı. Şimcik. Buraya kadar olan kısmı hikaye kısmı idi.. Açıkcası kafamdaki düşük devirlerden başlayıp geniş devir bandında 200 nm tork verebilen 120-130 hp arası güç üretebilen bir makineye sahip olmak.

Sonuçta nasılsa arabanın bekareti bozuldu. Bende diyorumki hazır başlamışken buna ufacık bir turbo takayım. Şöyle çıtırdan 0.3 bar falan basıp torkunu birazcık arttırayım. Standart CR zaten 11:1. Intercooler'ım falan var. E cumartesi günü ufacık bir turboda satın aldım ( KKK KP35). Amacım güç falan almak değil. Gerekirse atmosferik hali gibi 125 hp falan olsun ama torku 200 nm olsun (atmosferikte 160 nm) Diyeceksinizki 40 nm için kasmaya değermi? Bence değer. Zira bu araba ile nikah kıymaya karar verdim. E ne de olsa motorun bekaretini ben bozdum. Ortalıkta bırakmak delikanlılığa sığmaz. :) E madem uzun süreli bir beraberliğe adımda atacağız o zaman daha keyifli bir makine olsun bari. Motor atmosferikte 160 nm veriyor ama 4100 devirde veriyor. Benim amacım 1500-2000 devir arası maksimum 200 nm tork alıp uzunca bir devir bandında bu torkta devam edebilmek. Amacım daha hızlı gitmek değil 1600 kg olan arabayı şehiriçinde daha rahat ilerleyebilir ve ara hızlanmalarda yüksek devire çıkmadanda yürütebilir yapmak. Dolayısı ile 125 hp nin üzerine çıkmak bana birşey ifade etmiyor. Yüksek devir çevirmesi falanda gerekmiyor. Zaten mevcut hali 7 bin devir çeviriyor ki bence bu bile çok fazla.Bana turbo 5 bin devire kadar tork üretse yeterde artar bile.
Şimcik;
- ECU yu iptal edemem. Stok ECU her şartta çalışmalı. Zira üzerinde TCS ESP cart curt bir sürü güvenlik için gerekli olduğuna inandığım donanımın kontrolü var. Onları kaybetmek istemiyorum. E beşinci enjektör takmaya kalkarsamda bunlar nirvanaya ulaşacak. Dolayısı ile Piggy-back'ten başka seçenek kalmıyor önümde. Ancak web te gördüğüm kadarı ile birçok insan stock ECU mappingleri ile CR bile değiştirmeden direk yürütüyorlar arabayı. Bu konuda kim ne düşünüyor?

- 0.25-03 bar basmak için CR düşürmem gerekirmi sizce? 1 mm conta kestirirsem 9.9 a düşüyor. Piyasada 8.5 CR oranlı forged pistonlar var. O pek mantıklı gelmiyor bana. Zira CR çok düşecek bu seferde basıncı arttırmam gerekecek derken ufacık turbo hedefinden sapacağım büyütünca piston kollarını değiştirmem gerekecek ot kıl yün tüğ. Internallere o kadar çok girmek istemiyorum açıkcası. Zira yukarıda da yazdığım gibi hedefim dragger yada sprinter olmaktan ziyade efendi efendi ama rahat ve keyifli bir sürüş elde etmek.

- Bu basınçlar için yakıt pompasına ihtiyacım olurmu? yoksa mevcut pompa yeterli gelirmi?

- LPG bir seçenek gibi duruyor hala önümde. Şu an rodajda olacağı için LPG yi söktüm. Ancak ***** zaten LPG de piggy back var. LPG 104 oktan olduğu için avans konusunda da fazla sıkıntı yaşamam. E mapping konusu zaten benim için dert değil. Dolayısı ile bu da bir seçenek olarak karşımda duruyor.

- Manifolt yapımında çok fazla sorun yaşayacağımı sanmıyorum. Motorun arkası düğün salonu gibi birşey. Şu an arabada paralel iki katalitik konvertör var. 1 ve 4 bir tanesine 2 ve 3 diğerine giriyor. Bu operasyondan sonra daha büyük olan bir tane ile değiştireceğim. Sensörlerde karşı karşıya bakarlar artık.

- Şunu gözden geçirmeyi unutma diyecek biri varsa ya şimdi konuşsun yada sonsuza dek sussun.

Not: Bu işleri üç beş günde falan değil 6 aylık bir zaman diliminde sindire sindire yapmak niyetindeyim. Acelem yok, tamamen keyfi bir uygulama olacak. Kafamdaki şey, gerekli tüm parçaları satın alıp/ürettikten sonra montajını yapmak.

Not2: Bilmeyenler için araba 2008 mondeo 1.6 ti-vct benzinli.

Not3: Motor swap benim için bir seçenek değil. Aks falan filan uğraşamam. Güvenlikle ilgili donanımıda yukarıda da yazdığım gibi kaybetmek istemiyorum.

senna
22-06-2009, 17:49
benzin pompasını değiştirin başta yüksek basınçlı benzin daha iyi olacaktır.

ecu iptal etmeden uygulanabilirse piggyback yada hks fcon v pro takabilirsiniz.

katalitik konvertörleri düzenledikten sonra mevcut orjinal manifold üzerinde motor kısmında yer varsa araya flanş yaparak turboyu kullanabilirsiniz bence

sıkıştırma oranı biraz yüksek ama bu şekilde yürür uygun maple bu yüzden orijirnal ecu yanına bence illa bişiler takmak lazım ayrıca biraz daha benzin kalitesinde hassaslaşmanız gerekecek sıkıştırma yüzünden bu sıkıştırma oranlarıyla yürüyen otombilller var(k20 turbo)

olabilecek bir setup bence

merruse
23-06-2009, 10:32
Benim arabanın egzost manifolt sistemi ve katalitikler in bağlantı sistemi biraz cins. Şekli şöyle birşey.
http://www.mertol.com/araba/ford/monkat.jpg
Pek flanşla kurtarabileceğimi sanmıyorum. İllaki o sistemi değiştirip tek büyük katalitik takmam gerekecek gibi geliyor bana. Dolayısı ile egzost manifoltunun yeniden imalatı kaçınılmaz gibi birşey.

piggy-back olarakta AEM FIC gibi bir düşüncem var. Abartılı bir güç beklentim yok. Düşük devirde tork alıp şehiriçinde rahat rahat gidebilmeyi planlıyorum sadece. Benim yapmayı düşündüğüm şeyi Audideki amcalar yapmış ve yeni A4 te 1.8 lt turbo motordan 120 hp ve 230 nm alıp bırakmışlar. Açıkcası onun 200 nm torklu olan versiyonu benim işimi fazlası ile görür. Güç kısmı ile hiç derdim yok. Aynısını yapabilirsem şamda kayısı olur :)

senna
23-06-2009, 10:39
hımm kat yerleşimi kötüymüş biraz daha ileriye konabilr manifold iki parçaymış aslında yapılabilr kesip biçip ama ziyanda olabilr o yüzden manifoldu komple yapmak daha iyi olabilr boyut problemide çözüşmüş olur

o güçler alınır bence rahatlıkla

merruse
23-06-2009, 11:01
Açıkcası benim niyetim çıkmacıdan manifolt alıp onun kapağa bağlantı noktalarını falan kullanmak kaydı ile yenisini yapmak. Turboya bağlanacak olan tarafını da bu turboyu kullanan PSA nın 1.4 dizellerinden manifolt bulup onun parçalarını kullanacağım. Sonrasında da komacan bir katalitik alıp rezonatörü ile birlikte devamını getireceğim mecburen. Arabada iki tane katlardan önce iki tanede katlardan sonra olmak kaydı ile toplam dört tane sensör var. Aynı şekilde onlarıda bağlayacağım. Açıkcası çok fazla bir opsiyonumda yok gibi..
Manifolt bir şekilde halledilir. Kompresyon işinden sorun çıkmasın yeter.

senna
23-06-2009, 11:17
en mantıklısı olur manifold işi kompresyondan bence iyi maple çıkmaz fakat dinlemek lazım güzelce map yapar yaparken

Ryhn
23-06-2009, 22:29
Megasquirt kullanarak orjinal ECU una paralel olarak bağlayıp kullanabilirsin. Daha önceki aracımda Hız sabitlemeyi kaybetmemek için bu yola baş vurmuştum ve hiçbir sorunsuz çok güzel olmuştu.

OmerRS
23-06-2009, 22:57
lpg yüzündern sorundan kurtulamazsınız. ford zetec 2. nesil 1.6 ya lpg yapmanın mantıklı olmadığını söyleyebilirim. bence piston erimesi de bu yüzden.

aynı motorun 120 hp lik olanı için egzoz filtre ve yazılım dan oluşan 140 hp li bir kiti var. bu tarz bir uygulama ile 140 150 arası bir güç ve 170+ nm alabilirsiniz

shuttle
24-06-2009, 10:05
lpg yüzündern sorundan kurtulamazsınız. ford zetec 2. nesil 1.6 ya lpg yapmanın mantıklı olmadığını söyleyebilirim. bence piston erimesi de bu yüzden.


Bunu biraz daha açıklar mısın? Şahsen biz de mondeo almayı düşünüyoruz ve lpg sistemiyle beraber kullanacağız.

senna
24-06-2009, 11:07
sıkıştırması yüksek her ne kadar kağıt üzerinde gazın oktan sayısı yüksek olsada benzinin yağlama soğutma gibi özellikleri uygun kalitede kullanıldığında daha iyi gaza göre

merruse
24-06-2009, 12:07
lpg yüzündern sorundan kurtulamazsınız. ford zetec 2. nesil 1.6 ya lpg yapmanın mantıklı olmadığını söyleyebilirim. bence piston erimesi de bu yüzden.

aynı motorun 120 hp lik olanı için egzoz filtre ve yazılım dan oluşan 140 hp li bir kiti var. bu tarz bir uygulama ile 140 150 arası bir güç ve 170+ nm alabilirsiniz

Ben bu arabada LPG yi yeni kullanmıyorum. 45 bin km dir hiçbir sorun olmaksızın kullandım. Ve arızanın oluştuğu zaman LPG de değil benzindeydi araç. Ayrıca 4 silindirden 3ünde hiçbirşey olmayıp sadece bir tanesi zarar görüyorsa bunu direk LPG ye yüklemek ne kadar doğru tartışılır.
Sorunun sebebi enjektörlerinden birisinin açık kalmış olması.

Mondeonun üzerindeki motor 125 hp diye satılmasına rağmen zaten 123 hp olan versiyon. Fiestadaki motorla bunun arasında yazılım dışında bir fark yok. Standart hali zaten 160 nm. Benim açımdan 160 nm ile 170 nm arasında hiçbir fark yok, zira araba 1600 kg. Güç beklentimin olmadığını zaten yukarıda da dile getirmiştim. Tekrara gerek yok sanırım..

LPG takılan araçların benzin kadar uzun soluklu olmadıkları bir gerçek. Ama bunun sebebi aluminyum kapakların yapısı. Süpap yuvaları zamanla aşınıyor. Zamanla derken 100 bin km de falan.. Aşınırsa ne oluyor? Kapağı açtırıyorsunuz, süpapları söküp yuvalarına bronz yüksükler çaktırıyorsunuz. Hepsi bu. km de 10 krş kazandıran bir yakıt sisteminde 100 bin km demek 10 bin türk lirası demek. 100 bin km ye geldiğinde değil yüksük çaktırmak, motoru komple sandık motorla (6bin lira. manifoltlar dahil herşey üzerinde) bile değiştirseniz gene karlısınız.

Bu arada turbo takacak olursam zaten LPG ile uğraşmam.