Orijinalini görmek için tıklayınız : Kahraman köpekler. . .
SerdaR A.
02-07-2009, 17:54
Kahraman köpekler öldü 6 bomba arama köpeği, polis aracında unutulunca havasızlıktan öldü.
Eğitim almaları için Emniyet Genel Müdürlüğü Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi'nde getirilen 6 bomba arama köpeği, eğitmenleri tarafından öğle arasında merkeze ait araçlara kilitlendi.
Yemek molası veren eğitmenler, eğitime devam etmek üzere geri geldiklerinde üzücü manzarayla karşılaştı.
Uzun yıllardır köpeklerle birlikte görev yapan eğitmenlerden biri, eğitim verdiği köpeğin ölmesi üzerine kalp krizi geçirdi.
Ölen köpeklerden 'Maske' adlı Alman Kurdu, 2007 yılında Ankara Kurtuluş'ta bir katlı otoparka bırakılan bomba yüklü minibüsü bulmuştu.
Minibüste sodyum nitrat, amonyum nitrat ve TNT'den oluşan 580 kilogram patlayıcı bulunuyordu.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Alman Kurdu ve Labrador cinsi olduğu öğrenilen bomba arama köpeklerinin ihmal sonucu hayatını kaybetmeleri üzerine soruşturma başlattı.
Köpeklerin, aşırı sıcak yüzünden su kaybından öldükleri tahmin ediliyor. Köpeklerin aşırı sıcakta, kapalı bir araçta 30 dakika içinde beyin ısısının artabileceği ve beyinle birlikte diğer organların iflas edebileceği belirtiliyor.
10 YAVRUDAN 2'Sİ ARAMA KÖPEĞİ
Özellikle terör ve uyuşturucu suçlarının yoğun olduğu illerde görev verilen arama köpekleri, en çok Alman Kurdu, Belçika Kurdu, Springer, Çatalburun, Labrador, Golden Retriever gibi cinsler arasından seçiliyor.
Arama köpeklerinde ırktan çok karaktere bakılıyor. Bu nedenle bir köpeğin 10 yavrusundan en çok ikisi arama köpeği olarak seçiliyor.
Arama köpekleri "Asayiş köpekleri", "Narkotik dedektör köpekleri", "Patlayıcı dedektör köpekleri", "Canlı ve cansız insan arama köpekleri" gibi sınıflara ayırılıyor. Asayiş köpeği 8 hafta, canlı insan arama köpeği 20 hafta, patlayıcı arama köpeği 16 hafta, narkotik köpeği için ise 12 haftalık eğitim uygulanıyor.
Köpeklerin branş dalları içinde en zoru patlayıcı dedektör köpekleri. 300-400 köpekten ancak biri patlayıcı dedektör köpeği olarak yetiştiriliyor.
Patlayıcı dedektör köpekleri 16 haftalık eğitimlerinin sonunda plastik patlayıcıları, sıvı bombaları ve dinamit türü patlayıcıları borunlarıyla koklayarak çok rahat bulabiliyor.
Emniyet teşkilatında halen 244 görev köpeği bulunuyor. Görev köpekleri, narkotik, silah, mühimmat, patlayıcı, ceset arama, asayiş, devriye, özel operasyon, sahte para branşlarında eğitiliyor.
Ölen köpeklerin hatırlatma eğitimi almak üzere eğitim merkezine gönderildiği belirtiliyor. Eğitim merkezinde 6 ay süreyle eğitim gören köpeklerin değeri 30 bin dolara kadar ulaşıyor. .
http://www.haber3.com/news_detail.php?id=486043&page=2
VeNoM_35
02-07-2009, 17:56
onları öyle bırakanlardan daha akıllılardır herhalde.
Hiç akıl mantık yok mu bu sıcakta araç içinde tutulur mu canlı bu ne olursa olsun hey ALLAH ım ya .... yazık olmuş ...
aracın içinde çocuğunu bırakan, köpeğini öldüren olaylar oldu öncelerde, en azından insan ordan bilir bu sıcakta bırakılmayacağını.
eğitmenlermiş birde ,köpeği köpeğe emanet etsen o sıcakta arabada bırakmaz.
nitrO_Oxide
02-07-2009, 18:22
Şimdi izledim tv de inanılmaz bi ihmal sonucu olan olmus
yazık..
SULTANOGLU
02-07-2009, 18:25
nasıl bir mantıkla köpekleri araca koyuyorlar hakkaten yazık çok yazk, birde eğitmen olucaklar.
Şimdi izliyordum çok üzüldüm
Ama yapılmaması gereken bir hata olmuş , İnşallah biraz daha fazla dikkat ederler.
SeMihcaN*
02-07-2009, 18:46
cidden çok yazık olmuş ya ama onlarında hiç mi aklına gelmemiş bu sıcakta.çok yazık ya.
daha köpeklere sahip çıkamıyolarsa......
SeMihcaN*
02-07-2009, 18:48
6 köpek ya nasıl sahip çıkamıyorlar anlamıyorum.onları orda nasıl bırakıyolar.çok yazık gerçekten hem köpekler için yazık hemde onları bırakanlara yazık..
yazık yaa :( çok üzüldüm,
Tam şu an haberlerde gördüm.Yazık olmus :(
valla çok üzüldüm bende yaa böle adamlar polislik yapıo işte ülkemizde..
Yazik gunah be hoh allahlarindan bulsunlar..
inanın o hayvanlar toplumumuz için eğiticilerinden daha fazla faydalıydılar
Cok yazık olmus, biz sokaktaki kedi köpege su koyarken egitmen denen adamın arabaya kitlemesi akıl almaz birsey bu sıcakta...
nitrO_Oxide
02-07-2009, 22:12
Aslında bilincli yapılan birsey yok,sadece aşırı ihmalkar bi durum..
hatta olayı goren bi poliste kalp krizi gecmiş sanırım :(
SerdaR A.
02-07-2009, 22:20
evet polis eğitmenlerinden biri bu durum karşısında kalp krizi geçirmiş. ama bi yandan bu eğitimli köpekler her mücadelede olsun en az polis kadar önemli rol oynuyorlar.
crazydog
02-07-2009, 22:32
beyinsizlik bu başka birşey degil.....
çok büyük ihmal var arkadaşlar,o köpeklerden biri zamanında bomba yüklü araç bulup eğitmenine 24 maaş ikramiye kazandırmıştı.Yazık gerçekten yazık,yemek sonrası uzayan sohbetin bedeli o kadar hayvanın canı olmamalı.Umarım gerekli cezaları alırlar.
SerdaR A.
02-07-2009, 22:38
çok büyük ihmal var arkadaşlar,o köpeklerden biri zamanında bomba yüklü araç bulup eğitmenine 24 maaş ikramiye kazandırmıştı.Yazık gerçekten yazık,yemek sonrası uzayan sohbetin bedeli o kadar hayvanın canı olmamalı.Umarım gerekli cezaları alırlar.
evet eğer köpek o bombayı bulmasaydı kaç insanımızn canına mal olucaktı o köpeklere öle davranılmamalıydı yani değişik ve özel davranılmalıydı.kendinden daha çok ona bakmalıydı benim görüşüm bu çok önemli köpekler bunlar çünki bi eğitimi kaç yıl ve emekle veriyliyor bide bu işin mali yönü var biraz daha dikkat ve özen olmalı
Tebrik ediorum o eğitmeni.Güzelim hayvanları katletti yani.Buna sorumsuzluktan başka bişi diyemiyorum...:(
Yuh, ihmalin de böylesi...
eğitmenlermiş birde ,köpeği köpeğe emanet etsen o sıcakta arabada bırakmaz.
Köpeği köpeğe emanet etsen böyle bi sonuç olmaz.
Köpeği öküze(özür dilerim) emanet edersen bu sonuc cıakr ortaya
Benimde bir alman kurdum gece gündüz dışarıda yaşıyor. Buna rağmen her sabah ve her aksam 7 de cıkıp komple ıslatıorum onu.
Bir eğitmen olucak bunları alıp sabahtan aksama aksamdan sabaha Sauna'ya kapatıcan
bakalım o zaman ne hissedicek
serkan demir
03-07-2009, 08:55
Haberi izlerken tüylerim diken diken oldu. çok üzücü bür durum.hiç bir insan evladı kıyamaz onları orda bile bile bırakmaya sorumsuzluk öldürmüş güzelim hayvanları.
EfeTopcu
03-07-2009, 08:58
Dün aksam haberlerde izledim . çok üzüldüm valla :(
Dün ilk internette gördüm haberi. Yemin ederim gözlerim doldu bir köpek sahibi olarak. 6 tane özel eğitilmiş köpek ne demek ya? Gerçi Türkiye'de insanların 5 kuruş değeri yokken 6 tane mi köpeğin olacak? Türkiye'de kimseye-ister kuş olun ister insan isterseniz de bitki- verilmesi gereken değer verilmiyor. kimsede duyarlılık kalmamış...
emretorlak
03-07-2009, 09:23
İsterse hepsi sokak köpeği olsun. Ne içimin sızlaması, ne de bu adamlara karşı içimde uyanan nefret değişmezdi.
Hepsi mi akılsızmış arkadaş? 1 tanesi bile diyememiş mi bu sıcakta arabaya köpek mi kapatılır diye.
Bu zeka seviyesiyle nasıl bu yaşına kadar gelmiş, meslek sahibi olmuş bu adamlar?
Ingilterede yasanmis benzer bir olay sonucu olen iki polis kopegini arac icerisinde birakan egitmenlerine 6 ay hapis cezasi verilmis unutmamak gerekirki o hayvanlar emniyet teskilati bunyesinde kendi biriminlerinde calisan kadrolu birer isci statusunde.Kanun onunde insandan farklari yok yani kisacasi ihmal sucu ile egitmenleri yargilamak ve hukum giydirmek mumkun ama unutulup kaybolup gidecek bu olayda memleketimde aninda parlayip yok olan binlerce olayi gibi... Keske hak yerini bulsa yazik olmus hayvanlara
hani altında birşey aramayı pek sevmem ama böyle unutuldu filan olamaz......................
bu köpeklerin hepsi bombamı yoksa istenmeyen şeyleri bulan köpeklerdemi var acaba aralarında???????????????????????????????????????? ??????????????????????????????
çok üzüldüm ya..çok inanılmaz bir ihmal bu,nasıl yapmışlar böyle birşeyi :(:(
emretorlak
03-07-2009, 15:17
hani altında birşey aramayı pek sevmem ama böyle unutuldu filan olamaz......................
bu köpeklerin hepsi bombamı yoksa istenmeyen şeyleri bulan köpeklerdemi var acaba aralarında???????????????????????????????????????? ??????????????????????????????
Köpek emniyet teşkilatından çıkıp ben bi geziyim bakalım c4 patlayıcı bulacak mıyım diye çıkmıyorya
Köpek emniyet teşkilatından çıkıp ben bi geziyim bakalım c4 patlayıcı bulacak mıyım diye çıkmıyorya
:) +10 çok güldüm yaw. Bu arada gerçekten çok yazık oldu köpeklere, büyük ihmal var.
nealakasi var benim yazdığım ile
çok üzücü durum ama küfür düzeyinde hakaret ettiğiniz insanlar türkiyenin en iyi eğitmenleri ve yurdun 4 bir yanına eğitilmiş köpek yetiştiriyolar. bende çok üzüldüm hem o arkadaşlarım hemde köpeklere hepsi ailesinden çok beraber oluyodu.
kimse küfür düzeyinde hakaret etmedi ama eğer öyle bir iddianız varsa yönetici'yi uyar butonuyla yöneticilere bilgi verebilirsiniz.
peki sizce türkiyenin en iyi eğitmenleri ailelerinden fazla birlikte oldukları köpekleri 40+ derecelerde arabada bırakılmayacağını bilmiyolar mıydı?
bence 40+ derecede bırakılmayacağını biliyorlardır ama sadece medyadan duyduklarımıza göre çok ağır suçlamamak gerek topu medyaya atmıyorum ama yemek yerken unuttuklarını düşünmüyorum mutlaka başka bir sebebi vardır tabi hiçbir sebep mazeret olamaz, gerçekten aileleri gibi beraber oluyorlar eğitmenleri köpekleri ile yinede bu onların bu olayda sorumluluklarını azaltmaz gerçekten çok üzücü bir durum. Eğitmenlerinin bizden çok çok daha fazla üzüldüklerine eminim.
Yiğit Ş.
03-07-2009, 21:53
yazık günah :( çok üzüldüm dün haberlerde duyunca
o zaman olay G_TT_I 'ın belirttiği noktaya geliyor,mesajı tam anlaşılmamış gerçi.bu adamlar köpeklerin o sıcakta yaşamayacağını biliyolarsa bu işte başka iş var...
emretorlak
03-07-2009, 21:56
çok üzücü durum ama küfür düzeyinde hakaret ettiğiniz insanlar türkiyenin en iyi eğitmenleri ve yurdun 4 bir yanına eğitilmiş köpek yetiştiriyolar. bende çok üzüldüm hem o arkadaşlarım hemde köpeklere hepsi ailesinden çok beraber oluyodu.
Ben de Genel Müdürümü anamdan babamdan kız arkadaşımdan daha fazla görüyorum ama bayıldığımdan değil, işim bu
sebep ne olursa olsun bunda haklı olacaklarını sanmıyorum yapanların..işin kötüsü hayvanlarla içli dışlı olan yakınlık kuran kişilerin böyle bir şey yapmış olması..
Ben de Genel Müdürümü anamdan babamdan kız arkadaşımdan daha fazla görüyorum ama bayıldığımdan değil, işim bu
algıda seçicilik... bunu kast etmediğimi umarım biliyosundur yapılan doğru demiyorum zaten yazık günah eğiticisininde psikolojisini düşünün allah kimseye yaşatmasın böyle durumu...
Doğuda pusuda önce bomba-mayın arama köpeklerinin vurulduğunu biliyormusunuz içlerinde rütbelide olsa önce köpeği vurmaya çalışırlar
yaptıkları iş bir insanın becerisinin çok üstündedir ömürlerinin yarısından çoğu eğitimle geri kalanıda çalışmakla geçer
Askerler operasyona giderken eğer şanslılarsa yanlarında köpk olur onları kucaklarında taşırki yorulmasınlar ayakları zarar görmesin çünkü onların hayatını o köpek kurtarır
Çok değerlidirler iyi eğitilmiş bir bomba arama köpeği paha biçilemezdir. Her köpekten bomba arama köpeği olmaz kayıp aslında çok büyüktür olayın hayvanseverliğin ötesinde boyutları var
Dynatech
04-07-2009, 09:58
Acaba kendi cocuklarını da yemeğe dalıp, arabanın içinde unuturlarmıydı 45 derece sıcaklıkta çok merak ediyorum..Sonradan görünce kalp krizi gecirecek insan o ihmalkarlığı yapmaz..Demekki yeterince hayvan sevgisi yokmuş hiçbirisnde, bir tanesi unutur 2 tanesi unutur neyse de kadeşim tüm ekip mi unutur o hayvanları arabada.. İşin en trajik ve vicdansız olan kısmı ise ölen köpeklerin yanlış bilmiyorsam 4 tanesinin yakılarak yok edilmesi.. Uğruna kalp krizi gecirdikleri köpekleri toprağa verme gereği bile duymamışlar.. Bunların hayvan sevgisi bu kdr işte , KEM memuru veya veya başkası hepsi aynı sonucta...
yazık oldu guzelım kopeklere gerçi şu hayatta bilmedigimiz belki şu anda bile kaç kopee kaç canlıya kaç insana haksız yere neler oluyo ama işte yapcak bişe yok :(