Orijinalini görmek için tıklayınız : tosba yardım
arkadaşlar 1303 Vosvagen alırken nelere dikkat edilmeli.bu konuda bi bilgim yok yardımlarınızı bekliyorum ....
kasnak çok önemli derler hep motor kapağını acıp kasnağı ileri geri sarsacaksın oynamıyorsa motorda problem sıkıntı yoktur. Kendi tecrübem değil. Bi arkadaşım anlatıp göstermişti en önemli noktaymış :)
Aynen kasnağa bak o mühim.
açıkçası ilgilendiğimiz bi araç var mtorun yeni yapıldığını komple rektefiye olduğunu söylüyo satan kişi bu araçtan hiç anlamadığım için bilen arkadaşlara danışmak istedim.
İlk Vosvos unuzu Satın Alırken
İlk vosvos'unuzu satın alırken kalbinizin sizi yönlendirmesi çok kolaydır. Özellikle uzun zamandır ilk Vosvos'unuzu almak için para biriktirmişseniz. Koşarak gidip ilk Vosvso'unuzu almadan önce, birkaç dakika harcayıp bu yazıyı okuyun.
Bahse girerimki, alışverişe çıktığınız zaman ilk gördüğünüz spor ayakkabıyı veya T-Shirt'ü hemen almazsınız. Önce üstünüzde nasıl duruyor, kalitesi ne diye incelersiniz. Öyleyse neden insanlar araba alırken (özellikle Volkswagen) kalbinin sesini dinleyerek, herşeyi detaylı bir şekilde incelemeden onu satın alırlar. Biz Volkswagen (Vosvos) sahibleri, ne kadar da teçrübeli olsak dahi, satılık bir Vosvos'a bakarken ayni hataya düşeriz. Satın almak istediğiniz Vosvos'un iyimi yoksa kötümü olduğunu anlamanız için işte size bir rehber.
KASA
Size bir iyi birde kötü haberim var. Önce kötü haber! Tüm Volkswagen'ler paslanma hastalığından muztariptirler. İyi haber! Ayni yaştaki birçok arabadan çok daha az paslanırlar. Her gün işe gidip gelirken, mutlaka yolda birkaç tane Volkswagen Beetle - Vosvos - görürüz. Şimdi bir düşünün bakalım, günlük kullanımda kaç tane Murat 124 veya Renault 12 görürsünüz.
Bir Vosvos'a göz atarken, önce kapının arkasındaki panelin (quarter panel) alt kısmınz bakınız. Burası beetle'larda en yaygın olarak paslanan yerdir. Buradaki olay şudur, arka tekerleğin ön kısmındaki tekerlek yuvasının alt kısmında oluşan paslanma, iç tarafa su girmesine neden olur. Buraya ulaşan su, quarter panelin iç kısmına ve buradanda kalorifer tünelinin paslanmasına neden olur.
left
beetle wheelarch Dıştan görülen ilk belirti, panelin alt kısmında sıra halinde oluşan pas kabarlarıdır. Bu hasarın oluştuğunu gösterir. Eğer bu durumu görürseniz, kapı eşiğinin halısını kaldırıp altınının ne durumda olduğuna bakınız. Şanslı iseniz burada pas bulmazsınız.
Arka tekerleğin ön kısmındaki tekerlek yuvasının alt kısmında oluşan paslanma burdan kalorifer tüneline ulaşır.
Büyük ihtimal pas buraya ulaşmıştır ve kalorifer tüneli tamir gerektirmektedir - veya daha kötüsü yenisi ile değiştirmek gerekir. Kasa ile şasenin bağlandığı yerin alt kısmını kontrol ediniz. Bu bölgede ayni zamanda sorunlu bşr bölgedir. Kalorifer tünelinin içine ulaşan su, burasının paslanmasınada neden olur. Genellikle her iki taraftada kriko takma noktasına saldırır.
Maşbiyelin (running board) şase ile bağlandığı noktayı görmek kolay değildir. Maşbiyel ile bağlantı noktası arasında biriken su, zamanla bu bölgenin paslanmasına neden olur. Burayı kontrol etmenin en iyi yolu maşbiyeli sökmektir. Fakat satıcı elinize anahtar alıp Vosvos'un orasını burasını sökmenize, çok büyük bir ihtimalle müsade etmiyecektir. Burayı kontrol etmenin bir diğer yolu ise maşbiyeli (running board) yukarı aşağı sallıyarak, pas partiküllerinin çıkaracağı ses var mı diye iyice kulak vermektir.
Şimdi ön tarafa geçelim. Ön tekerleğin arka kısmına gelen, tekerlek yuvasının alt kısmına bakın. Özellikle bu kısmın şase ile bağlandığı noktada, pas çok yaygındır. Eğer pas genişleyip iç kısma kadar geçmişse, burayı tamir etmek kolaydır. Fakat ilerleyip iç kısımda kalorifer tüneline kadar ulaşmışsa, problemli ve zor bir tamirat gerekir.
Ön kaputu açıp stepneyi yerinden çıkarın. Stepne yuvasını (spare wheel well) kontrol edin, zamanla tekerlek yerine konup çıkarılırken buradaki boya sökülür ve pas oluşumu başgösterir. Hatta bu pas, ön tampon bağlantı noktalarına ulaşıp, bu bölgeninde paslanmasına neden olur. Ön kaputun (front hood) burun kısmını iç taraftan kontrol edin. Ön kaput lastiğini tutan tırnağın iç kısmına biriken suyun, burayı paslandırması sıkça görülen bir durumdur. Bu sorundan kurtulmak için, birçok kişi lastiği tutan tırnağı söküp, Meksika Beetle'larında kullanılan ve direkt olarak ön kaputa klipslenen lastik tipini takarlar. Birde kaputun üst tarafında, çift katlı bölüm içinde biriken nem, kaputun üst kısmında pas oluşumuna neden olur. Paslı bölümü kesip çıkararak, yerine bir parça sac kaynaklanıp tamir edilebilir. Eğer pas ve çürüme fazla yayılmış ise, kaputu komple değiştirmek daha kolay bir yoldur.
Dikkat edilecek bir diğer bölge ise, kapılar ve çamurluklardır (fenders). Kapıların iç kısmında bulunan ve kapı camı arasından sızan suyun dışarıya çıkmasını sağlamak için bulunan delikler, kir ve pas nedeniyle tıkanmış ise, burada su birikir ve dolayısıyle bu bölgenin çürümesine neden olur.
İçeri girip arka koltuğu kaldırın. En kötü durumlarda pas köşelere kadar yayılmış ve delikler açılmıştır. Bu deliklerden içeriye giren su, aküden sızan asit ile karışmış ve şasede büyük çürümeye yol açmıştır. Su ayni zamanda çatlamış kapı ve cam lastiklerindende (window seal) içeriye girebilir. Genelikle arka cam lastiği su sızıntısına neden olur ve sızan su arka koltuk arkasındaki halıya işleyip alt kısmın çürümesine neden olur.
Bunu önlemek için en iyi yol cam lastiğini yenilemektir. Eskiyip yıpranmış olan lastik ile cam arasını silikon ile doldurmak, sadece geçici bir çözüm olur. Yer halısını kaldırıp altını kontrol ediniz. Pas ve ıslaklık bu bölgede çok karşılaşılan bir durumdur. Pedaller çevresinde biriken su, gaz pedalının piminin çürüyüp kırılmasına neden olduğu gibi, tüm pedal takımının paslanma neticesinde sıkışmasınada neden olur.
Yıpranmış arka cam lastiğinden sızan su buraya kadar ulasıp, burada birikebilir.
Kapı direklerinin alt tarafıda dikkat edilmesi gereken bölgedir. Genelikle bu direklerin iç kısmında oluşan nem, çürümeye neden olur. Bunun neticesinde ise kapılarda sarkma meydana gelir.
Dış tarafta damın yan kenarlarında bulunan su oluklarına bakın. Burada iki sacın birleştiği yer olduğu için, ara kısımda oluşan pası farketmek biraz zordur. Çamurluklar ve motor kaputu daha az sorunlu bölgelerdir. Çamurluklar kasaya vidalı olduğu için, gerekli hallerde bunları söküp değiştirmek zor bir işlem değildir. Fakat çok çürümüş çamurlukların, mutlaka kasaya vidalandığı karşı tarafta çürümüş demektir.
Sahibini ikna ederseniz, Vosvos'u kriko ile kaldırıp alt kısma iyice bakın. Ön tarafta, ön suspansiyon takımın şaseye monte edildiği kısım olan (şase ön kafası - framehead) üzerine birikmiş çamur ve toprak neticesinde çürümüş olabilir.
İÇ BÖLÜM
a İç bölümün durumu, size bu Vosvos'u satın alıp almama konusunda son kararınızı vermeye yardımcı olur. Yerde atılmış boş cips paketleri, boş içecek kutuları ve ağzına kadar dolu bir küllük, sahibinin Vosvos'una ne kadar özen göstermiş olduğunun belirtisidir. Bu genellikle sahibinin ona iyi bakmadığını ve ayrıca motorunada gereken özeni gösterip, rutin servis ve bakımını yaptırmadığı anlamına gelir. Dashboard'u iyice kontrol edin. Beetle'lar en basit ve yeterli bir tek gösterge saatine sahibdirler. Fakat birçoğumuza yeterli gelmeyip, fazladan bazı göstergeler ekleriz. Örneğin, sıcaklık, motor devri (RPM) zaman saati gibi. Bunlar profesyonelce monte edilmişse sorun yok, fakat bazan bu göstergeleri takmak için açılan delikler o kadar kötü görünürki, sanki konserve açacağı ile açılmış izlenimini verir.
ŞASE
İç taraftan halıyı ve arka koltuğu kaldırıp baktığınız zaman, şase sacı (floorpan) durumu hakkında fikir edinirsiniz. Fakat kontrol edmeniz gereken daha önemli bir bölge varki, burasıda ön suspansiyon takımının monte edildiği şase kafasıdır (framehead). Burayı kontrol etmenin tek yolu, Vosvos'u kriko ilr kaldırıp altına bakmaktır. Burada kullanılan metal kalın olduğundan dolayı paslanma ihtimalı azdır. Fakat geçmişte kaza yapıp ön taraftan darbe almış ise, framehead'in eğri olma ihtimali vardır. Bu durumda düz bir yolda giderken Vosvos bir tarafa çekecektir.
1302 ve 1303 modellerde, ön alt tarafta suspansiyon bağlantı noktaları arasında kalan bölgeye bakınız. Kötü bir şekilde yapılmış kaynak işlemi varmı?. Mac Pherson süspansiyon tipi olan 1302 ve 1303'lerde, bu bölge genel olarak paslanma noktasıdır.
framehead
1303 ve 1302'larin ön suspansiyon takımı (front suspension). Framehead'in ve torsiyon kollarının (torsion bars) ne durumda olduğunu kontrol edin
SUSPANSİYON
Bir Vosvos'un direksiyonu (steering whell) düz bir yolda çok azda olsa hafif bir boşluk yapmaktadır. Bunun nedeni direksiyon kutusunun (steering box) dizaynından kaynaklanır. Fakat yolda Vosvos'un yolda sağa sola yalpalamasına neden olacak kadar aşırı bir boşluk olmamalıdır. Direksiyondaki az bir boşluk, direksiyon kutusundaki ayar vidası ile giderilebilir. Bu boşluk ayar vidası ile giderilemezse, direksiyon yenisi ile değiştirilmelidir. 1302 ve 1303 modellerde bu konuya dikkat edilmesi gerekir, çünkü bu modellerin direksiyon kutusu oldukça pahalıdır.
65 öncesi modellerde, rotillerden (ball joint) önce king and link-pin denilen sistem kullanılıyordu. Eğer sahibi belli dönemlerde burayı greslememiş ise, buşlar zamanla yıpranmış ve boşluk oluşmuştur. Bunu tespit etmek için, Vosvos'un ön tarafını kriko ile kaldırıp, bir eliniz ile alttan bastırarak diğer eliniz ile üstten çekerek birkaç kez oynatınız, eğer boşluk varsa belli olacaktır. Az bir boşluk ayarlanabilir.
beetle king & linkpin Fakat aşırı bir boşluk, king and link-pin'lerin değiştirilmesini gerektirir. Amörtisörleri (shocks) kontrol etmek için, Vosvos'u aşağıya bastırıp bırakın, eğer iki defadan fazla sallanırsa amörtisör bozuktur ve değiştirilmesi gerekir.
King and link pin sistemi.
MOTOR VE ŞANZIMAN
Volkswagen beetle motoru dayanaklı bir mühendislik harikasıdır. Gerekli zamanlarda bakım ve servisi yapıldığı zaman bu motorların ömrü çok uzun olur. Bu demektirki, sıkça yağ değişimi, belli dönemlerde subap (valve) ayarı ve avans kontrolu. Motorun alt tarafına bakarak, burada kalın yapışkan ve siyah bir tabaka varmı kontrol edin, eğer varsa bu motorda uzun bir süredir ciddi bir yağ sızıntısı var demektir. Motoru çalıştırın, tercihen soğuk iken (daha önceden sahibi tarafından çalıştırılıp ısıtılmış motorlardan sakınınız.) ve eksozdan duman atıyormu dikkat ediniz. Mavimsi duman, yıpranmış sekmanlar (main bearing) veya çizilmiş silindirlerin işaretidir. Gaz ayakçasını hızlı bir şekilde bastırıp aniden bırakınız ve eksoza dikkat ediniz, eğer o anda duman atıyorsa subap kılavuzları (valve guide) aşınmış olabilir. Takırtılara kulak verin. Tamam tüm Vosvos motorları bir dereceye kadar tıkırtılı çalışır fakat aşırı değil. Motor bloğundan (engine block) gelen kalın bir takırtı, boşluğu olan ve aşınmış bir krankın (crank shaft) veya bolarmış bir piston kolunun (rod) habercisidir, çok yakında büyük bir problem çıkartacak demektir. Gözünüz yağ basınç lambasında olsun, motor rolantide iken çok zayıf bir şekilde yanan veya göz kırpan bir lamba, yetersiz yağ basıncının göstergesidir.
Onu sürünüz. Hiçbir zaman bir Vosvos'u test sürüşü yapmadan satın almayınız. Eğer sahibi kullanmanıza müsade etmiyorsa, sizden birşey saklamaya çalışıyor olabilir. Motor güçlü bir şekilde Vosvos'u çekip götürmelidir. Hafif bir yokuşta 4 ten 3 e düşmek gerekiyorsa, motor yorgun demektir ve açılıp yenilenmesi lazım. Ani hızlanmada debriyaj kayıyorsa, yani motor devrş yükseldiği halde Beetle hızlanmıyorsa, debriyaj baskısı yıpranmış veya krank keçesi (seal) veya şanzıman (gearbox) keçeleri yağ sızdırması neticesinde, debriyaj (clutch disc) yağlanmış demektir. Aşırı pedal boşluğu ise, sünmüş debriyaj teli veya çok yıpranmış debriyaj baskısı (clutch pressure plate) ve en kötüsüde yerinden oynamış debriyaj çatalıdır. Vites değişimleri iyi, yumuşak ve sessiz olmalıdır. 61 den önceki sinkromeşsiz birinci vites modellerde, soğuk iken birinci vitese geçişte az bir ses gayet normaldir.
SONUÇ
Herhangi bir Vosvos'un sahibi olmak ve onu kullanmak büyük bir zevktir ve birçoğu uzun yıllar bize hizmet eder. Fakat şimdi Vosvos'ların değeri her zamankinden çok daha fazladır. Bizi aldatıp ahı gitmiş vahı kalmış bir Vosvos'u satmaya çalışan kimselerden uzak durun. Yukarıdaki yazı , bir Vosvos alırken dikkat edilecek en önemli noktaları kavramanıza yardımcı olacağına inanıyorum . İlk Vosvos'unuzu alırken bu noktaları göz önünde bulundurarak, biriktirdiğiniz paranızı ona göre veriniz.
Sorunsuz Vosvos'lar dileği ile.
ALINTIDIR.
İlk Vosvos unuzu Satın Alırken
İlk vosvos'unuzu satın alırken kalbinizin sizi yönlendirmesi çok kolaydır. Özellikle uzun zamandır ilk Vosvos'unuzu almak için para biriktirmişseniz. Koşarak gidip ilk Vosvso'unuzu almadan önce, birkaç dakika harcayıp bu yazıyı okuyun.
Bahse girerimki, alışverişe çıktığınız zaman ilk gördüğünüz spor ayakkabıyı veya T-Shirt'ü hemen almazsınız. Önce üstünüzde nasıl duruyor, kalitesi ne diye incelersiniz. Öyleyse neden insanlar araba alırken (özellikle Volkswagen) kalbinin sesini dinleyerek, herşeyi detaylı bir şekilde incelemeden onu satın alırlar. Biz Volkswagen (Vosvos) sahibleri, ne kadar da teçrübeli olsak dahi, satılık bir Vosvos'a bakarken ayni hataya düşeriz. Satın almak istediğiniz Vosvos'un iyimi yoksa kötümü olduğunu anlamanız için işte size bir rehber.
KASA
Size bir iyi birde kötü haberim var. Önce kötü haber! Tüm Volkswagen'ler paslanma hastalığından muztariptirler. İyi haber! Ayni yaştaki birçok arabadan çok daha az paslanırlar. Her gün işe gidip gelirken, mutlaka yolda birkaç tane Volkswagen Beetle - Vosvos - görürüz. Şimdi bir düşünün bakalım, günlük kullanımda kaç tane Murat 124 veya Renault 12 görürsünüz.
Bir Vosvos'a göz atarken, önce kapının arkasındaki panelin (quarter panel) alt kısmınz bakınız. Burası beetle'larda en yaygın olarak paslanan yerdir. Buradaki olay şudur, arka tekerleğin ön kısmındaki tekerlek yuvasının alt kısmında oluşan paslanma, iç tarafa su girmesine neden olur. Buraya ulaşan su, quarter panelin iç kısmına ve buradanda kalorifer tünelinin paslanmasına neden olur.
left
beetle wheelarch Dıştan görülen ilk belirti, panelin alt kısmında sıra halinde oluşan pas kabarlarıdır. Bu hasarın oluştuğunu gösterir. Eğer bu durumu görürseniz, kapı eşiğinin halısını kaldırıp altınının ne durumda olduğuna bakınız. Şanslı iseniz burada pas bulmazsınız.
Arka tekerleğin ön kısmındaki tekerlek yuvasının alt kısmında oluşan paslanma burdan kalorifer tüneline ulaşır.
Büyük ihtimal pas buraya ulaşmıştır ve kalorifer tüneli tamir gerektirmektedir - veya daha kötüsü yenisi ile değiştirmek gerekir. Kasa ile şasenin bağlandığı yerin alt kısmını kontrol ediniz. Bu bölgede ayni zamanda sorunlu bşr bölgedir. Kalorifer tünelinin içine ulaşan su, burasının paslanmasınada neden olur. Genellikle her iki taraftada kriko takma noktasına saldırır.
Maşbiyelin (running board) şase ile bağlandığı noktayı görmek kolay değildir. Maşbiyel ile bağlantı noktası arasında biriken su, zamanla bu bölgenin paslanmasına neden olur. Burayı kontrol etmenin en iyi yolu maşbiyeli sökmektir. Fakat satıcı elinize anahtar alıp Vosvos'un orasını burasını sökmenize, çok büyük bir ihtimalle müsade etmiyecektir. Burayı kontrol etmenin bir diğer yolu ise maşbiyeli (running board) yukarı aşağı sallıyarak, pas partiküllerinin çıkaracağı ses var mı diye iyice kulak vermektir.
Şimdi ön tarafa geçelim. Ön tekerleğin arka kısmına gelen, tekerlek yuvasının alt kısmına bakın. Özellikle bu kısmın şase ile bağlandığı noktada, pas çok yaygındır. Eğer pas genişleyip iç kısma kadar geçmişse, burayı tamir etmek kolaydır. Fakat ilerleyip iç kısımda kalorifer tüneline kadar ulaşmışsa, problemli ve zor bir tamirat gerekir.
Ön kaputu açıp stepneyi yerinden çıkarın. Stepne yuvasını (spare wheel well) kontrol edin, zamanla tekerlek yerine konup çıkarılırken buradaki boya sökülür ve pas oluşumu başgösterir. Hatta bu pas, ön tampon bağlantı noktalarına ulaşıp, bu bölgeninde paslanmasına neden olur. Ön kaputun (front hood) burun kısmını iç taraftan kontrol edin. Ön kaput lastiğini tutan tırnağın iç kısmına biriken suyun, burayı paslandırması sıkça görülen bir durumdur. Bu sorundan kurtulmak için, birçok kişi lastiği tutan tırnağı söküp, Meksika Beetle'larında kullanılan ve direkt olarak ön kaputa klipslenen lastik tipini takarlar. Birde kaputun üst tarafında, çift katlı bölüm içinde biriken nem, kaputun üst kısmında pas oluşumuna neden olur. Paslı bölümü kesip çıkararak, yerine bir parça sac kaynaklanıp tamir edilebilir. Eğer pas ve çürüme fazla yayılmış ise, kaputu komple değiştirmek daha kolay bir yoldur.
Dikkat edilecek bir diğer bölge ise, kapılar ve çamurluklardır (fenders). Kapıların iç kısmında bulunan ve kapı camı arasından sızan suyun dışarıya çıkmasını sağlamak için bulunan delikler, kir ve pas nedeniyle tıkanmış ise, burada su birikir ve dolayısıyle bu bölgenin çürümesine neden olur.
İçeri girip arka koltuğu kaldırın. En kötü durumlarda pas köşelere kadar yayılmış ve delikler açılmıştır. Bu deliklerden içeriye giren su, aküden sızan asit ile karışmış ve şasede büyük çürümeye yol açmıştır. Su ayni zamanda çatlamış kapı ve cam lastiklerindende (window seal) içeriye girebilir. Genelikle arka cam lastiği su sızıntısına neden olur ve sızan su arka koltuk arkasındaki halıya işleyip alt kısmın çürümesine neden olur.
Bunu önlemek için en iyi yol cam lastiğini yenilemektir. Eskiyip yıpranmış olan lastik ile cam arasını silikon ile doldurmak, sadece geçici bir çözüm olur. Yer halısını kaldırıp altını kontrol ediniz. Pas ve ıslaklık bu bölgede çok karşılaşılan bir durumdur. Pedaller çevresinde biriken su, gaz pedalının piminin çürüyüp kırılmasına neden olduğu gibi, tüm pedal takımının paslanma neticesinde sıkışmasınada neden olur.
Yıpranmış arka cam lastiğinden sızan su buraya kadar ulasıp, burada birikebilir.
Kapı direklerinin alt tarafıda dikkat edilmesi gereken bölgedir. Genelikle bu direklerin iç kısmında oluşan nem, çürümeye neden olur. Bunun neticesinde ise kapılarda sarkma meydana gelir.
Dış tarafta damın yan kenarlarında bulunan su oluklarına bakın. Burada iki sacın birleştiği yer olduğu için, ara kısımda oluşan pası farketmek biraz zordur. Çamurluklar ve motor kaputu daha az sorunlu bölgelerdir. Çamurluklar kasaya vidalı olduğu için, gerekli hallerde bunları söküp değiştirmek zor bir işlem değildir. Fakat çok çürümüş çamurlukların, mutlaka kasaya vidalandığı karşı tarafta çürümüş demektir.
Sahibini ikna ederseniz, Vosvos'u kriko ile kaldırıp alt kısma iyice bakın. Ön tarafta, ön suspansiyon takımın şaseye monte edildiği kısım olan (şase ön kafası - framehead) üzerine birikmiş çamur ve toprak neticesinde çürümüş olabilir.
İÇ BÖLÜM
a İç bölümün durumu, size bu Vosvos'u satın alıp almama konusunda son kararınızı vermeye yardımcı olur. Yerde atılmış boş cips paketleri, boş içecek kutuları ve ağzına kadar dolu bir küllük, sahibinin Vosvos'una ne kadar özen göstermiş olduğunun belirtisidir. Bu genellikle sahibinin ona iyi bakmadığını ve ayrıca motorunada gereken özeni gösterip, rutin servis ve bakımını yaptırmadığı anlamına gelir. Dashboard'u iyice kontrol edin. Beetle'lar en basit ve yeterli bir tek gösterge saatine sahibdirler. Fakat birçoğumuza yeterli gelmeyip, fazladan bazı göstergeler ekleriz. Örneğin, sıcaklık, motor devri (RPM) zaman saati gibi. Bunlar profesyonelce monte edilmişse sorun yok, fakat bazan bu göstergeleri takmak için açılan delikler o kadar kötü görünürki, sanki konserve açacağı ile açılmış izlenimini verir.
ŞASE
İç taraftan halıyı ve arka koltuğu kaldırıp baktığınız zaman, şase sacı (floorpan) durumu hakkında fikir edinirsiniz. Fakat kontrol edmeniz gereken daha önemli bir bölge varki, burasıda ön suspansiyon takımının monte edildiği şase kafasıdır (framehead). Burayı kontrol etmenin tek yolu, Vosvos'u kriko ilr kaldırıp altına bakmaktır. Burada kullanılan metal kalın olduğundan dolayı paslanma ihtimalı azdır. Fakat geçmişte kaza yapıp ön taraftan darbe almış ise, framehead'in eğri olma ihtimali vardır. Bu durumda düz bir yolda giderken Vosvos bir tarafa çekecektir.
1302 ve 1303 modellerde, ön alt tarafta suspansiyon bağlantı noktaları arasında kalan bölgeye bakınız. Kötü bir şekilde yapılmış kaynak işlemi varmı?. Mac Pherson süspansiyon tipi olan 1302 ve 1303'lerde, bu bölge genel olarak paslanma noktasıdır.
framehead
1303 ve 1302'larin ön suspansiyon takımı (front suspension). Framehead'in ve torsiyon kollarının (torsion bars) ne durumda olduğunu kontrol edin
SUSPANSİYON
Bir Vosvos'un direksiyonu (steering whell) düz bir yolda çok azda olsa hafif bir boşluk yapmaktadır. Bunun nedeni direksiyon kutusunun (steering box) dizaynından kaynaklanır. Fakat yolda Vosvos'un yolda sağa sola yalpalamasına neden olacak kadar aşırı bir boşluk olmamalıdır. Direksiyondaki az bir boşluk, direksiyon kutusundaki ayar vidası ile giderilebilir. Bu boşluk ayar vidası ile giderilemezse, direksiyon yenisi ile değiştirilmelidir. 1302 ve 1303 modellerde bu konuya dikkat edilmesi gerekir, çünkü bu modellerin direksiyon kutusu oldukça pahalıdır.
65 öncesi modellerde, rotillerden (ball joint) önce king and link-pin denilen sistem kullanılıyordu. Eğer sahibi belli dönemlerde burayı greslememiş ise, buşlar zamanla yıpranmış ve boşluk oluşmuştur. Bunu tespit etmek için, Vosvos'un ön tarafını kriko ile kaldırıp, bir eliniz ile alttan bastırarak diğer eliniz ile üstten çekerek birkaç kez oynatınız, eğer boşluk varsa belli olacaktır. Az bir boşluk ayarlanabilir.
beetle king & linkpin Fakat aşırı bir boşluk, king and link-pin'lerin değiştirilmesini gerektirir. Amörtisörleri (shocks) kontrol etmek için, Vosvos'u aşağıya bastırıp bırakın, eğer iki defadan fazla sallanırsa amörtisör bozuktur ve değiştirilmesi gerekir.
King and link pin sistemi.
MOTOR VE ŞANZIMAN
Volkswagen beetle motoru dayanaklı bir mühendislik harikasıdır. Gerekli zamanlarda bakım ve servisi yapıldığı zaman bu motorların ömrü çok uzun olur. Bu demektirki, sıkça yağ değişimi, belli dönemlerde subap (valve) ayarı ve avans kontrolu. Motorun alt tarafına bakarak, burada kalın yapışkan ve siyah bir tabaka varmı kontrol edin, eğer varsa bu motorda uzun bir süredir ciddi bir yağ sızıntısı var demektir. Motoru çalıştırın, tercihen soğuk iken (daha önceden sahibi tarafından çalıştırılıp ısıtılmış motorlardan sakınınız.) ve eksozdan duman atıyormu dikkat ediniz. Mavimsi duman, yıpranmış sekmanlar (main bearing) veya çizilmiş silindirlerin işaretidir. Gaz ayakçasını hızlı bir şekilde bastırıp aniden bırakınız ve eksoza dikkat ediniz, eğer o anda duman atıyorsa subap kılavuzları (valve guide) aşınmış olabilir. Takırtılara kulak verin. Tamam tüm Vosvos motorları bir dereceye kadar tıkırtılı çalışır fakat aşırı değil. Motor bloğundan (engine block) gelen kalın bir takırtı, boşluğu olan ve aşınmış bir krankın (crank shaft) veya bolarmış bir piston kolunun (rod) habercisidir, çok yakında büyük bir problem çıkartacak demektir. Gözünüz yağ basınç lambasında olsun, motor rolantide iken çok zayıf bir şekilde yanan veya göz kırpan bir lamba, yetersiz yağ basıncının göstergesidir.
Onu sürünüz. Hiçbir zaman bir Vosvos'u test sürüşü yapmadan satın almayınız. Eğer sahibi kullanmanıza müsade etmiyorsa, sizden birşey saklamaya çalışıyor olabilir. Motor güçlü bir şekilde Vosvos'u çekip götürmelidir. Hafif bir yokuşta 4 ten 3 e düşmek gerekiyorsa, motor yorgun demektir ve açılıp yenilenmesi lazım. Ani hızlanmada debriyaj kayıyorsa, yani motor devrş yükseldiği halde Beetle hızlanmıyorsa, debriyaj baskısı yıpranmış veya krank keçesi (seal) veya şanzıman (gearbox) keçeleri yağ sızdırması neticesinde, debriyaj (clutch disc) yağlanmış demektir. Aşırı pedal boşluğu ise, sünmüş debriyaj teli veya çok yıpranmış debriyaj baskısı (clutch pressure plate) ve en kötüsüde yerinden oynamış debriyaj çatalıdır. Vites değişimleri iyi, yumuşak ve sessiz olmalıdır. 61 den önceki sinkromeşsiz birinci vites modellerde, soğuk iken birinci vitese geçişte az bir ses gayet normaldir.
SONUÇ
Herhangi bir Vosvos'un sahibi olmak ve onu kullanmak büyük bir zevktir ve birçoğu uzun yıllar bize hizmet eder. Fakat şimdi Vosvos'ların değeri her zamankinden çok daha fazladır. Bizi aldatıp ahı gitmiş vahı kalmış bir Vosvos'u satmaya çalışan kimselerden uzak durun. Yukarıdaki yazı , bir Vosvos alırken dikkat edilecek en önemli noktaları kavramanıza yardımcı olacağına inanıyorum . İlk Vosvos'unuzu alırken bu noktaları göz önünde bulundurarak, biriktirdiğiniz paranızı ona göre veriniz.
Sorunsuz Vosvos'lar dileği ile.
ALINTIDIR.
teşekkürler
arkadaşlar bu aracın yakıt durumu hakkında bilgisi olan varmı?
km de 25 30 krş civarı yakıorlar. vosvoscu pek çok arkadaşım oldugu için iyi biliyorum. lpg bağlatmak en mantıklısı olur.
tırsılacak bişey yok.. cidden cok keyifli arabalardır..:)
peki yedek parça konusunda sıkıntı yaşarmıyız bu araçta
Cok keyifli arbaadı insan içine bindimi aptal aptal sırıtır :D o kadar lüks araba içinde ona bakarlar sesi cok güzeldir. Soğuk havalarda kesinlikle çalışmam demez lpg işi biraz zor ya motor yağı ile yada eksoz gazı ile yapıcan ısıtmayı ben eksoz gazı ile yapmıştım ondada yardımcı olmaya çalışırım.
yok parça sıkıntısı olmaz
sanmıyorum. o kadar çok vosvoscu varki klüplere üye olarak diğer vosvos sahiplerinden bulamadıgın parçalarıda kolayca temin edebilirsin.. birde ekliyim 1303ün 1300 motor ve 1600 motor olanları var.. 1600 motor yani 1303S modellerinden bulmaya çalış.. 1303L modelleri lüxü ifade eder ve donanım farkı vardır.. sunroofu olanlarda mevcuttur eğer öyle bişey bulabilirsen tadından yenmez..:)
http://www.sahibinden.com/meraklisina_ve_binicisine_temiz_vosvos_-68WQQaXQQ7129513WQQpXQQdisplayitem
arkadaşlar ilgilendiğim araç bu olursa ilk tosbamız olcak sizce alınmalımı yoksa hiç bulaşılmamalımı?sıkıyosam kusura bakmayın tosbağa konusunda cahilim
Ne kadar eski olursa o kadar makbuldur yalnız o kadarda zorludur bence ilk defa alacaksan 1303 big al en yenisi ve toplaması en kolay odur parçalarıda eski modellere gire daha uygundur cıkması daha boldur.
big motorlu olanlar seni daha çok mutlu eder
Ne kadar eski olursa o kadar makbuldur yalnız o kadarda zorludur bence ilk defa alacaksan 1303 big al en yenisi ve toplaması en kolay odur parçalarıda eski modellere gire daha uygundur cıkması daha boldur.
aynen.. hem iç paneli filan daha çok yeni araclara benzer..:)
http://www.sahibinden.com/1303_vw_s_big-24WQQaXQQ5952739WQQpXQQdisplayitem
bence bu güzel bir vos.
http://www.sahibinden.com/1303_vw_s_big-24WQQaXQQ5952739WQQpXQQdisplayitem
bence bu güzel bir vos.
evet araç güzelde benim bütçeyi biraz aşar
evet araç güzelde benim bütçeyi biraz aşar
aracı toplamaya ve tamirede para ayırdın umarım eğer ayırdıysan linki konulan araç temiz birzda pazarlıkla uygun fiyata gelir yazıldığı gibi temizse karlı çıkarsın;)
aracı toplamaya ve tamirede para ayırdın umarım eğer ayırdıysan linki konulan araç temiz birzda pazarlıkla uygun fiyata gelir yazıldığı gibi temizse karlı çıkarsın;)
valla 3 5 kuruş ayırdım ama öle aman aman bi birikintim yok.o yüzden tereddütlü yaklaşıyorum
serhat306
18-08-2009, 11:56
resımdekı aracı bence alma hıc orjınal bır arac dııl bulabılırsen 66 oncesı al...
peki arkadaşlar bu araç nasıl motor yapılalı 1000 km olmuş
http://www.sahibinden.com/sahibinden_73_model_1303_ls-08WQQaXQQ16075604WQQpXQQdisplayitem
excalıbur
18-08-2009, 12:04
en çok tercih edilen model 1303 bıg tir.1600 cc .vosvos klüplerinde de bana bu modelini tavsiye ettiler.şu an bende bu araç için para biriktiriyorum..ilk işim üstünü kestirmek olacak.
kolay devrilmiyorlar bildiğim kadarı ile
resımdekı aracı bence alma hıc orjınal bır arac dııl bulabılırsen 66 oncesı al...
66 öncesi tampon - far vs cıtır şeylerin fialarını yazarmsın toplamaya kalktığında bilsin ben topladım biliyorum :D
kolay devrilmiyorlar bildiğim kadarı ile
Yok öyle bişi gayet güzel devriliyor ben devirdim biliyorum :D yarın resimlerini de atabilirim. sadece tavan yuvarlak olduğundan sırt üstü duramıyor
almanya rusyaya girmek icin icat etti onları :D -20 derecede donmadan gider :D
evet dogrudur şehir efsanesidir :)
kasnak çok önemli derler hep motor kapağını acıp kasnağı ileri geri sarsacaksın oynamıyorsa motorda problem sıkıntı yoktur. Kendi tecrübem değil. Bi arkadaşım anlatıp göstermişti en önemli noktaymış :)
Evet, wheeler dealers'da gösteriyor aynı zamanda.
arkadaşlar 1303 Vosvagen alırken nelere dikkat edilmeli.bu konuda bi bilgim yok yardımlarınızı bekliyorum ....
Wheeler dealers'ı izleyebilirsin aslında.:soru:
İbrahim Erdem
18-08-2009, 13:53
http://www.youtube.com/watch?v=6mS4OTrDFBo
Video bu.Yardımcı olur umarım.
ben çook önceleri drift için aliyim diyordum practice yaparıs fikri ile :) araştırmalarım sonucunda kasada küf - pas olmamasına varsa ne kadara sana mal olur onu inceletmeni tavsiye ederim. yakıtı az deselerde çok yakıyor unutma :)
siyah aracın sahibiyle görüştüm kaporta 10 üzerinde 6 filan moto yapılalı 100 km olmuş.1600 motor sölediğine göre 250 ile 300 arası değişiyor dedi ama bilmiyorum
Tayfun-E30
18-08-2009, 15:47
ben çook önceleri drift için aliyim diyordum practice yaparıs fikri ile :) araştırmalarım sonucunda kasada küf - pas olmamasına varsa ne kadara sana mal olur onu inceletmeni tavsiye ederim. yakıtı az deselerde çok yakıyor unutma :)
malesef poposunu kaldırmadığı ve kaldırmasının imkansız tadında olduğu için iyki yanlamak için almamıssın...
Ahmet_28
18-08-2009, 20:58
bizim burda bi tane var hemde 90 model üzerinde olması lazım yeşil güzel bi araba her görüşümde satarmı acaba diye düşünüyorum ama hiçte sormuyorum :)
benim bildiğim en son 83 yılı üretildi ama yanılıyoda olabilirim
Ahmet_28
18-08-2009, 22:20
96 model olması lazım ama emin değilim bi sorayım ben onu.hatta bende hayret etmiştim yüksek model olduğunu duyunca
peki arkadaşlar bu araç nasıl motor yapılalı 1000 km olmuş
http://www.sahibinden.com/sahibinden_73_model_1303_ls-08WQQaXQQ16075604WQQpXQQdisplayitem
Benim ilk arabam.. Tam 3 senem gecti o arabayla.. :D İlk arabam oldugu icin ben cok özenli baktım.. Cok cok ta güzel bi arabaydı..
Yenimahallede görüyorum sürekli..
Eger hala bendeki gibi duruyosa,ya da ona yakın bi haldeyse bence alabilirsin.. Cok keyiflidir.. Orj sunroof olması da cabası.. Koltukları benim gördügüm hic bi vosta yoktu.. Hem alcak oturma pozisyonu vardı,hem de cok rahat.. Camları %25 yesildi.. Vs vs..
Bendeyken cok güzeldi;ama şimdisini bilemem tabi.. Sıfır motor yapmıstım,komple bastan asagı degismisti hersey..
Ben 2004-2007 arasında kullandım onu..
Bence bi canlı canlı gör,fiyatına da cok ucuk bişey yazmamıslar zaten..
Unutmadan Vos az yakmaz hic bi zaman,kimse kimseyi kandırmasın.. :D
Benim ilk arabam.. Tam 3 senem gecti o arabayla.. :D İlk arabam oldugu icin ben cok özenli baktım.. Cok cok ta güzel bi arabaydı..
Yenimahallede görüyorum sürekli..
Eger hala bendeki gibi duruyosa,ya da ona yakın bi haldeyse bence alabilirsin.. Cok keyiflidir.. Orj sunroof olması da cabası.. Koltukları benim gördügüm hic bi vosta yoktu.. Hem alcak oturma pozisyonu vardı,hem de cok rahat.. Camları %25 yesildi.. Vs vs..
Bendeyken cok güzeldi;ama şimdisini bilemem tabi.. Sıfır motor yapmıstım,komple bastan asagı degismisti hersey..
Ben 2004-2007 arasında kullandım onu..
Bence bi canlı canlı gör,fiyatına da cok ucuk bişey yazmamıslar zaten..
araç demetevlerdeymiş sahibi alalı 1 yıl olmamış konuştum kaporta 2-3 sene bişey istemez diyo son 4 e bırakıyo muayenesi yokmuş
mgnPower
18-08-2009, 22:35
muayeneyi adama itele o yaptirsin oyle al muayene olmadan yeni ruhsat cikmiyor uzerine alamiyorsun artik diye biliyorum cunku
aldıgı kisi muhtemelen benim arabayı sattıgım kisidir.. Ardaydı galiba onun da ismi.. Araba eger dedigim gibi duruyosa muayenede zaten hic bi problem cıkarmaz.. Bende onun komple yapılıs fotoları da vardı.. Tüm kasa cıkarılmıs hali vs.. Ama malesef Ankara dısındayım.. Yoksa koyardım buraya fotoları.. Muayene den dolayı daha da ucuza alabilirsin belki..
peki lpg sorun oluyomu bazısı oluyo diyo bazısı sorun yaşamazsın şeklinde konuşuyo çok kararsız kaldım alıp almamak konusunda
Ben sorun yasayan kisi duymadım bugune kadar;ama hepsi iyi yerlere yaptırmıstı.. Yani isi bilen birine yaptırırsan sanmıyorum sorun yasayacagını..
O degil,arabayı alırsan bana mutlaka haber ver olur mu,bi hasret gidereyim Düldül le.. :)
Ben sorun yasayan kisi duymadım bugune kadar;ama hepsi iyi yerlere yaptırmıstı.. Yani isi bilen birine yaptırırsan sanmıyorum sorun yasayacagını..
O degil,arabayı alırsan bana mutlaka haber ver olur mu,bi hasret gidereyim Düldül le.. :)
tabi bu olmasa diğerbi vosvosta hasret giderirsin yardımların lazım
mgnPower
18-08-2009, 22:45
bendede var bi sari vosvos duplu hemide tir tir cok eglenceli bi arac saka makinasi gibi lancerdan inip ona bindigimde cok egleniyorum adrenalin salgiliyorum heryerimden
bendede var bi sari vosvos duplu hemide tir tir cok eglenceli bi arac saka makinasi gibi lancerdan inip ona bindigimde cok egleniyorum adrenalin salgiliyorum heryerimden
başkan sendede yok yok Maşallah
96 model olması lazım ama emin değilim bi sorayım ben onu.hatta bende hayret etmiştim yüksek model olduğunu duyunca
benim bildiğim en son 83 yılı üretildi ama yanılıyoda olabilirim
96 97 modeller tr de 18 tane getirildi mexico malı enjeksyonlu cok güzel arabalar. 18000$ dan satılmıştı.
96 97 modeller tr de 18 tane getirildi mexico malı enjeksyonlu cok güzel arabalar. 18000$ dan satılmıştı.
vay be araştırdıkça yeni bişeyler öğreniyorum.saol;)
mgnPower
19-08-2009, 10:29
bendede var bi sari vosvos duplu hemide tir tir cok eglenceli bi arac saka makinasi gibi lancerdan inip ona bindigimde cok egleniyorum adrenalin salgiliyorum heryerimden
fantazi icin almisdik sapsari sevimli bisii bi kac sorunu var simdilik yatiriyorum butcem yok yurur durumda ama ne gerek var eziyet etmeye degisik planlarim var sornasi icinde :D
excalıbur
19-08-2009, 10:49
fantazi icin almisdik sapsari sevimli bisii bi kac sorunu var simdilik yatiriyorum butcem yok yurur durumda ama ne gerek var eziyet etmeye degisik planlarim var sornasi icinde :D
len gürol kaç motor o..sat bana..
mgnPower
19-08-2009, 10:55
len gürol kaç motor o..sat bana..
74 model 1300 motor iki tane cok afilli spor koltuk taktik :D renkli cam vs. oyle cok aman aman bi sorunu yok tamponlari soktuk biraz tadilat icin zaman ayirmam lazim. on sag amortisor patlak birde tupun bi zemberegi var egzosta baglaniyor isitmasi icin tupun zemberegini onu aldim ama degistiremedim benzinli calisiyor su ara.
excalıbur
19-08-2009, 10:56
1600 olsa yakana yapıştıydım..
başkan şu makinayı yakından nasıl görürüz
mgnPower
19-08-2009, 12:36
hanki makinayi akif ? benim tosbaaa satilik degilki ? istersen satarim ama :D
hanki makinayi akif ? benim tosbaaa satilik degilki ? istersen satarim ama :D
yau hiç kullanmadım merak içindeyim şöle bi inceleyim dedim başkan
1303 S vardı nişanlımda. Mor renkliydi. Kafadan cok kayıyorlar dikkat et :D Birde sanırım cok fazla fren teli problemi yasıyorlar. Biz iyi bakamadık komple yandı :(
mgnPower
19-08-2009, 22:24
sirkette duruyor orada gorebilirsin yenimahallede. amortisoru ve gaz zamberegini yaptirmadan pek cikarmiyorum cok yakiyor dendigi kadar var arti amortisor patlakken salinimida cok dengesiz oluyor.
sirkette duruyor orada gorebilirsin yenimahallede. amortisoru ve gaz zamberegini yaptirmadan pek cikarmiyorum cok yakiyor dendigi kadar var arti amortisor patlakken salinimida cok dengesiz oluyor.
hmmm yarın uygun olursan bi bakıym başkan sadece bakıcam korkma :)
Ercan_35
19-08-2009, 22:40
1303 s big vardı benzin içiodu. Çift çıkışlı eksozuna ve tampona arkadan araç çarpmıştı nasıl olduysa motoru gümletmişti. Bagajıda unut bu arada o araca Lpg tankı nasıl sığıyo çözebilmiş değilim. Ama sesi ve çevredeki bakışlar güzel oluyordu. Aracı neredeyse bedavaya satmıştım çünkü alıcısı çok zor bulunuyor, en sonunda sıkılıp ölü alıcının birine satmıştım. Birde sağlam bi amircin olması lazım.Herkes vosvostan anlamıyor. Düşünürsen senin için hayırlısı olsun.
1303 s big vardı benzin içiodu. Çift çıkışlı eksozuna ve tampona arkadan araç çarpmıştı nasıl olduysa motoru gümletmişti. Bagajıda unut bu arada o araca Lpg tankı nasıl sığıyo çözebilmiş değilim. Ama sesi ve çevredeki bakışlar güzel oluyordu. Aracı neredeyse bedavaya satmıştım çünkü alıcısı çok zor bulunuyor, en sonunda sıkılıp ölü alıcının birine satmıştım. Birde sağlam bi amircin olması lazım.Herkes vosvostan anlamıyor. Düşünürsen senin için hayırlısı olsun.
valla çok tırsıyorum ama bakalım nasip kısmet.bugün tüpçümle konuştum omvl marka tüp vosvosa 600-700 civarı takarım diyor
mgnPower
19-08-2009, 22:43
hmmm yarın uygun olursan bi bakıym başkan sadece bakıcam korkma :)
ben olmasam bile kardesim var ilgilenir.
ben olmasam bile kardesim var ilgilenir.
yarın geçebilirsem otarafa sana ulaşır bilgi alırım başkan saol
Güzel konu bayıldım :) Benim de sorularım cevaplanmış oldu :)
Turk-Look
07-07-2010, 02:06
kasnak çok önemli derler hep motor kapağını acıp kasnağı ileri geri sarsacaksın oynamıyorsa motorda problem sıkıntı yoktur. Kendi tecrübem değil. Bi arkadaşım anlatıp göstermişti en önemli noktaymış :)
Yataklarda boşluk olup olmadığını anlamak için kullanılan klasik bir yöntemdir
fakat işin kurdu bi pul'la o sorunu ortadan kaldırabilir.DİKKAT !
big motorlu olanlar seni daha çok mutlu eder
"Big" bir seri'dir(1974).Motor'a has bir ekstra özelliği yoktur.
1303S',1303LS,1302S,1302LS,1300S'te ne motor varsa
(1584cc-50hp) Big'te de o var.
almanya rusyaya girmek icin icat etti onları :D -20 derecede donmadan gider :D
Donacak birşeyi yok zaten (cam suyu haznesindeki su'dan başka):)Ayrıca bilgi yanlış
benim bildiğim en son 83 yılı üretildi ama yanılıyoda olabilirim
1303 Sedan 1975 (son)
1200 standart 1978 (son)
1303 Convertible 1980 (son)
96 model olması lazım ama emin değilim bi sorayım ben onu.hatta bende hayret etmiştim yüksek model olduğunu duyunca
90 küsür modelse muhtemelen '97 modeldir o (1.6 44hp enjeksiyonlu)
Meksika Pueblo üretimi (Vocho) TR'de mevcut örnekleri.
peki lpg sorun oluyomu bazısı oluyo diyo bazısı sorun yaşamazsın şeklinde konuşuyo çok kararsız kaldım alıp almamak konusunda
İş'i bilen insanalara yaptırırsan sorun olmaz.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.