Orijinalini görmek için tıklayınız : CNG montajı yapan yer var mı ?
yavuz364
07-09-2009, 22:51
merhaba, bildiğiniz CNG (doğalgaz) montajı yapan yer var mı acaba ?? veya kitini satan yer de olsa yeterli, bu konuda bilgi alabileceğim yer arıyorum..
bayrampaşa dışında CNG istasyonu var ise onları da yazabilirsiniz..
cng nin yaygınlaşması için lpg nin değerini yitirmesi lazım. yani arz talep eğrisini bilirsin işte henüz cng ye yeterli talep yok. o yüzden hem istasyonlarını bulman çok ama çok zor hemde bu işin montajı çok pahalıdır. yanlış bilmiyorsam şuan sadece ego ve iett doğalgazı kullanıyor belediye otobüslerinde. yani kendi dolum tesisleri var.
ama lpg ye göre cng çok daha iyi ve verimli ve sorunsuz ve ve ve dir.. keşke lpg den öte o yayılsada kullansak. ankarada var cng montajı yapan yerler ama illaki istanbulda da vardır. lpg işi yapanların çoğu cng işide yapar genelde.
kolay gelsin kardeşim umarım yakınlarında bir dolum tesisi bulup montajını halledersin.
çoğu yeni kit zaten cng adaptif üretiliyor... herhangi bir lpg takan yere sor onlar bilirler... dediğim gibi cngye çevrilen bir kit alırsın sonrada kullanırsın...
idealtepede kapet var orada doğalgaz satılıyor, idealtepe taksileride hep doğalgazla çalışıyor litresi 600 kr idi bi ara şimdi ne kadar bilmiyorum :)
CeMy1907
08-09-2009, 02:39
kapette artk dogalgaz satısı yok.
hatta benzın bıle yokmus gecena rkadas benzın alıcakmıs maalesef benzınımız kalmadı demısler
kapette artk dogalgaz satısı yok.
hatta benzın bıle yokmus gecena rkadas benzın alıcakmıs maalesef benzınımız kalmadı demısler
muahuah market o zaman orası...
yavuz364
08-09-2009, 09:45
şuanda istanbul bayrampaşada bir yer var, ve evime çok uzak değil o yüzden zaten bu işe giriştim, birde eğer memnun kalırsam ki kalıcağımdan çok eminim, bizim diğer arabalarada uygulicaz ve eve dolum istasyonu yapıcaz :) resmi olmicak ama yapcak birşey yok.. inanılmaz ucuza geliyor..
birde ben bayrampaşadaki istasyon ile konuştum, CNG avrupa birliği yasalarında varmış, yani yakın zamanda çok yaygınlaşması bekleniyor.. şuanda yaygınlaşmamasının sebebi ise Doğuş grubundan kaynaklanıyormuş, onun davaları hâlâ sürüyormuş.
LPG cilere bi sorayım, zaten şu anda CNG yaygın olmadığı için, gerektiği zaman LPG alabileceğim bi sistem takmayı düşünüyorm arabaya.. bildiğim kadarı ile sadece tüpleri ve railleri aynı olabiliyormuş, onun dışındaki parçalardan 2şer tane koyup değiştirici valfler flan koyarsam, istediğimde CNG den LPG ye dönebilirim.. ama beni düşündüren, CNGyi koyarken LPG gazının tankın içinde biraz kalması ve 200 bara çıkması durumunda birşey olur mu, aslında birşey olmaması lazım, sonuçta sıvılaşıyor ama yinede bilen birisine sormak lazım..
mgnPower
08-09-2009, 10:39
Damla Otogaz
LPG & CNG Sistemleri
Lovato Turkiye Distributoru
Yuksel Gencoglu
0312 278 4210
0312 278 5832
bende arastirmisdim bu bilgileri edinmisdim o zaman. bi ara gorus faydasi olabilir sanki.
Vtec-SEDAN
08-09-2009, 10:49
cng ile bir tank yani tam dolu depo 200km gibi maximum mesafe gidiliyormuş ? doğru mudur ?
yavuz364
08-09-2009, 10:53
şehir içinde 240 flan yapıyormuş tofaşlar, şehirdışı 300 gider die düşünüyorm, birde ekstra tüp takmayı düşünüyorm gerektiği zaman.. evde devamlı 1 tüpüm durucak yani :D
yavuz364
08-09-2009, 10:55
teşekkürler, aradım, ancak henüz CNG sistemlerini getirmeye başlamamışlar, ne zaman gelmeye başlayacağıyla ilgili de bir haber yok ne yazıkki.
Damla Otogaz
LPG & CNG Sistemleri
Lovato Turkiye Distributoru
Yuksel Gencoglu
0312 278 4210
0312 278 5832
bende arastirmisdim bu bilgileri edinmisdim o zaman. bi ara gorus faydasi olabilir sanki.
cng ile bir tank yani tam dolu depo 200km gibi maximum mesafe gidiliyormuş ? doğru mudur ?
170 km gidiliyor vtekçi,
arabanın altı şaşelerin yanı komple depo yapılıyor daha uzun yol kat etmek için, lpğ 4bar sıkıştırma ile dolarken, cng dolumunda dolan deponun üstüne yumurta kırıldıgında piştigi dedikodusu var yanlış degilsem 200 bara kadar çıkıyormuş sıkıştırması.
********** akşam niye almadın reis********
yapan yer dudullu sanayide vogaz fabrikası bu işlerle kafayı sıyırmış nurettin usta ve miyendis ekibi :) sürekli çalışıyor, izmit yolunda aracın içinde laptop lu ve kafaları cabriyo adamlar görürseniz bilinki araç alternatif yakıta yeni dönüşmüş ustalarda ayar yapıyolar;)
bu sistemi çalıştırana kadar kafalarında saç kalmadı :) ama yaptılar yerli malı ve tüm dünyaya gönderiyolar;)
gidersen oralara slm söyle ustaya havalimanından beyaz lacetti de arıza ışıgı köprü üstünde yanan anlar o :)
Tayfun-E30
08-09-2009, 14:49
bu cng tam olarak ne oluyor anlatabilicek bi arkadaş varmı?
bu cng tam olarak ne oluyor anlatabilicek bi arkadaş varmı?
aygazDoğal gazın ulusal iletim şebekesi veya şehir içi dağıtım sisteminden satın alınıp, yaklaşık 200-250 bar basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen sıkıştırılmış doğal gaz (CNG); kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan gaz fazında bir yakıttır. Yüksek basınç altında gaz fazında taşınır ve depolanır, basıncının düşürülmesi suretiyle yine gaz fazında tüketime sunulmaktadır.
CNG, uluslararası standartlara uygun olarak üretilen yüksek basınçlı tüpler ve özel taşıma araçları ile tüketicilerin kullanımına sunulmaktadır
Tayfun-E30
08-09-2009, 14:57
teşekkürler kendi enjektörümğ var lpgye nazaran ne avantajı dezavantajı var?
avantajı fiyat(mış).
yaygın olmadığı için teknik bilgi temin etmek zordur sanırım...
mgnPower
08-09-2009, 15:00
LPG : Likit Petrol Gazi
CNG : Compressed Natural Gas (sIkIstIrIlmIs dogalgaz)
CNG Nedir ?
* "Compressed Naturel Gas" yani "Sıkıştırılmış Doğal Gaz" diye adlandırılan CNG, doğal gazın yüksek basınçlarında sıkıştırılmış halidir.
* CNG' nin araçlarda kullanımı doğal gazın 200-220 bar' a sıkıştırılarak depolama kapasitesini arttırmak suretiyle olmaktadır.
mgnPower
08-09-2009, 15:03
CNG (Compressed Naturel Gas) sıkıştırılmış doğalgaz (SDG)'dır. Evlerde ve sanayide kullanılan ve min. 2 max. 20 bar basınçla doğalgaz şebekesinden gelen, CNG kompresörü vasıtasıyla 200 bar basınçla sıkıştırılarak araçlara dolumu yapılan gazdır.
NEDEN CNG KULLANMALIYIZ ?
CNG yakıt olarak 650 C'de yanan bir gaz olup, patlama tehlikesi bulunmamaktadır. CO oranı % 0 olduğu için çevreye dost bir alternatif yakıttır.
Avrupa Birliğinin egzost emisyon standardı olan Euro5'i işlem görmeden sağlayan tek yakıttır. Rezervi tükenmekte olan petrole karın 130 yıllık bilinen rezervi olan doğalgazın, konutlarda ve sanayide kullanımı dışında ulaştırma sektöründe de kullanılması alternatif yakıt olma özelliğini cazip hale getirmektedir. Diğer yandan ülkemizin sözleşmelerle satın almayı taahhüt ettiği ve parasını ödemekte olduğu doğalgazın, %30'nun kullanılabiliyor olması ülke ekonomisine çok büyük mali bir külfet getirmektedir.
ALTERNATİF YAKITLAR NELERDİR?
Bugüne kadar ekonomik olarak kullanıma sunulan alternatif yakıtlar etanol, metanol, LPG, elektrik, CNG ve Hidrojendir. Dünya'da petrol rezervlerinin azalması alternatif yakıtları ana yakıt haline haline getirmiştir. Ham petrolden üretilen benzin, dizel, LPG gibi yakıtlar yerini CNG ve Hidrojene bırakmaktadır.
DİĞER YAKITLARLA KARŞILAŞTIRILMASI
CNG (SDG) benzinle çalışan araçlarda %60 - %70 oranında lpg ile çalışan araçlarda ise %30 daha tasarrufudur. Ayrıca istasyonlarda depolama yoktur. Motora hiç bir zararı olmayan CNG kullanımında ortalama 35-40 bin km. de bir yağ değişimi yapılmaktadır. Motor ömrünü uzatmaktadır.
Ülkemizin doğalgaz transferi açısından dünyada önemli bir konumu vardır. Bu nedenle yakın bir gelecekte doğalgazın hemen hemen her sektörde kullanılması ulaşım ve sanayide önemli oranda tasarruf sağlayacaktır.
CNG NASIL KULLANILIR?
CNG, araçların imalatı sırasında veya kullanım aşamasında özel tesisat (Kit) monte edilerek kullanılır. Araç üzerinde yapılan değişiklikler, standartlara uygun olarak araç tadil montaj yönetmeliğine göre tescil edilir. Çifte yakıt ile çalışan araçlarda yakıt seçimi her an yapılabilir. Motorin, LPG ve benzin kullanıldığında soğuk havalarda ortaya çıkan motor çalıştırma problemi CNG'de yaşanmaz.
CNG NEREDEN DOLDURULUR?
CNG özel olarak imal edilmiş istasyonlarda güvenle ve dünya teknolojisi ile doldurulur. İstasyonlarda araçlara doldurulan doğalgaz, dağıtım şebekesinden gelen botaş tarafından ithal edilmiş doğalgazdır İstasyonlar doğalgazı aynı boru hattından ve aynı kalitede almaktadır.
CNG KUllanan Araçlar;
Otomobiller,
Şehir içi ve Şehirlerarası otobüsler
Şehir içi taşıma araçları
Ağır vasıtalar
Askeri ve kamu hizmet araçları
Araç filoları
Deniz ve kanal taşıtları (Her türlü tekne, feribot, deniz taksi)
Trenler
Motorsikletler
Uçaklar
Ve bilinen tüm motorlu araçlar.
200 bar ne demektir yaw :) merak ettim bu cng depolarını.
Tayfun-E30
08-09-2009, 15:11
tesekkürler bizim dalarken kullandımız dalış tüplerinede 200bar hava basılıyo :d
ama onlara sadece hava basılıyor. bunlara ise sıvılaştırılmış doğalgaz. bir kaza anında doğalgaz nasıl reaksiona girer acaba?
mgnPower
08-09-2009, 16:09
ama onlara sadece hava basılıyor. bunlara ise sıvılaştırılmış doğalgaz. bir kaza anında doğalgaz nasıl reaksiona girer acaba?
benzin depomuzdan on kat daha dayanikli olan LPG depolarindan cok daha fazla dayanikli CNG depolari. kaza aninda cok yuksek guvenlik sagliyor dolayisi ile.
gambit49
08-09-2009, 16:16
170 km gidiliyor vtekçi,
arabanın altı şaşelerin yanı komple depo yapılıyor daha uzun yol kat etmek için, lpğ 4bar sıkıştırma ile dolarken, cng dolumunda dolan deponun üstüne yumurta kırıldıgında piştigi dedikodusu var yanlış degilsem 200 bara kadar çıkıyormuş sıkıştırması.
bu sekilde aynen cng de depo hacmı daha kucuk oluyo ve depo agırlıgı bariz sekilde artiyo sıkıstırma basinclarindan dolayi
bilgiler için teşekkürler...
gambit49
08-09-2009, 20:59
avantajı fiyat(mış).
yaygın olmadığı için teknik bilgi temin etmek zordur sanırım...
fiyat farkının sebebi uzerindeki otv nin dusuk olmasi lpg de verdigimiz tutarın yarisini vergi olarak devlete veriyorz!! devletimiz sagolsunn
yavuz364
08-09-2009, 22:57
cam elyaftan yapılıyor tüpler ve bu yüzden çok ta ağır olmuyor..
200 bar ne demektir yaw :) merak ettim bu cng depolarını.
kaza anında uçucu bi gaz olduğu için ve yanma sıcaklığı yüksek olduğundan dolayı, şuanda bütün dünyada benzinden daha tehlikesiz bir yakıt olduğu söyleniyor..
performans konusu nasıl lpgye gore ??
yavuz364
08-09-2009, 23:56
140 oktan gibi bi teorik oktan değeri var, LPG ye göre kıyaslanamayacak kadar iyi performans var, hatta yurtdışında bazı yerlerde gördüğüm kadarı ile benzinden iyi olduğu durumlar var.. birde motor ömrünü uzattığını söylüyor herkes, ve doğru olabilir die düşünüyorm çünkü yanarken hiç bir kurum bırakmıyor, yanma sonrası artık madde yok. o yüzden kirlenme çok az..
performans konusu nasıl lpgye gore ??
140 oktan gibi bi teorik oktan değeri var, LPG ye göre kıyaslanamayacak kadar iyi performans var, hatta yurtdışında bazı yerlerde gördüğüm kadarı ile benzinden iyi olduğu durumlar var.. birde motor ömrünü uzattığını söylüyor herkes, ve doğru olabilir die düşünüyorm çünkü yanarken hiç bir kurum bırakmıyor, yanma sonrası artık madde yok. o yüzden kirlenme çok az..
teşekkürler dönüşüm için depo ve mapping gerekiyor sanırsam (lpg var olduğu düşünülürse)
sıralı sistem lpgler %40 a varan kar sağlıyorşar.acaba cng durum nedir?
yavuz364
09-09-2009, 00:44
aslında, düşük basınç regülatörü, rail ve bir tane daha parça vardı, onun dışındaki LPG parçaları CNG sistemine uymaz.. o yüzden komple kit alman gerekebilir..
yavuz364
09-09-2009, 00:46
LPG nin %40 a varanını hiç duymadım genelde %60 larda duyuyordum ama CNG nin LPG ye göre tam yarı yarıyo olduğunu düşünürsek, benzine göre %30 gibi bi rakam oluyor.. tabi bunlar şuandaki istasyon fiyatı ile evden doldurulduğu zaman benzinin %7- %8 i gibi inanılmaz komik bi rakama geliyor :)
sıralı sistem lpgler %40 a varan kar sağlıyorşar.acaba cng durum nedir?
ya aslında aklıma takılan şu primeramız üstünde nissan yetkili servisinde takılan teleflex marka lpg sistem var sadece depo map ile cng olur demişler eğer öyleyse dönüşüm çok kolay
yavuz364
09-09-2009, 01:07
eğer sadece öyleyse gerçekten çok güzel olur, ama onun dışında kesinlikle bi basınç regülatörü lazım çünkü 200 barı LPG regülatörüne verirsen direk bozulur :) belki bi depo+ regulatör + map ile çözülebilir. ama CNG nin asıl parası biraz da depo da, baya pahalıdır, tahminimce LPG üstüne kurulan sistem 1 milyara çıkar..
:D eğer %30 tasarruf olayı gerçekse hergün 100 km yol yapan araç için 1000tl amorti etmesi kolay bir rakam fakat cng nin yaygınlaşması için daha çok süre var :D
cng ye dönüştürülen kitler mevcut, ama depodan regülatöre kadar yapılması gereken işlemleri var tabi.
siz siz olun lpg kiti alırken cng adaptif alın. burası türkiye bir anda birileri el atar herkes tüpten vazgeçip cng kullanır sonra doğalgazın fiyatı 10 a falan katlanır :D
CeMy1907
09-09-2009, 02:57
zaten dogalgazın fıyatını yukseltmek zorunda kalmamak ıcın cng olayına gırısılmemekte.
sonra ewde dogalgaz daha astronomık rakamlara ulasıcak
yavuz364
09-09-2009, 03:15
şuanda CNG sisteminin önünde Doğuş grubu engeli var, onunla ilgili dava halen sürmekte, dava sonuçlandığı anda birsürü CNG istasyonu açılacak, hatta yanlış hatırlamıyorsam 30 tane istasyon için ihale açıldı ve bi firma ihaleyi aldı bile, ben yakından takip ediyorm, yeni haberler gelince sizlere bildiririm :)
zaten dogalgazın fıyatını yukseltmek zorunda kalmamak ıcın cng olayına gırısılmemekte.
sonra ewde dogalgaz daha astronomık rakamlara ulasıcak
yavuz364
21-10-2010, 08:26
Konuyu güncellemek lazım :) birçok şehirde otobüsler minibüsler CNG ye geçti, arabaların geçmesi de an meselesi....
CNG kitim var ancak taktıracak güvenilir bir yer arıyorum... bu işi yapan veya bilen varsa haber bekliyorum..
elektrik işi başladı lpg cng yalan olur artık ;)