PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "PATENT" hakkında

altima
27-01-2010, 21:43
Arkadaşlar merhaba.

Bir araba markasının "MODEL" isminin patentinin alınmamış olduğunu gördüm. Arkadaşım kurcalarken buldum kazara.

Farklı bir araştırma yaptım, diğer çoğu araba markaları (araştırdıklarım diyeyim tam olsun) "MODELLERININ" isim hakkını almış, ancak bulduğum marka almamış.

Şimdi ben bu modelin isim hakkını (12. sınıf olan otomobillerle ilgili sınıfı) aldım.
Adamlar hala modeli satıyorlar diyelim..

Ne yapmam gerekir?

Senden önce kim bilir kaç kişi başvuru yapmıştır, boşuna uğraşma,,, diyenler olabilir.. Sadece aklıma takıldı, olurda başıma gelirse nasıl bir yol izlemem gerekir. Gerçekten yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar
Rıdvan :)

Frid
27-01-2010, 21:48
elinizde araçı ilk sizin tasarladıgınıza yada herhangi bir aşamasına katkıda bulunduğunuza dair kanıt varmı ? yoksa pek olummu birşey çıkmaz diye düşünüyorum.

mmustu
27-01-2010, 21:50
tasarımla ne alakası varki olayın
sen gider başburunu yapar patentini alırsın
sonra noter kanalı veya avukatınla firmaya ihbarname gönderirsin bu isim hakkı bana ait diye illaki senle anlaşırlar ama sıkı bir avukat şart

CasabLanca
27-01-2010, 21:52
daha önce büyük firmaların böyle boşluklardan birçok olay başına gelmişti
eminim bununda bir açığı vardır avukatla felan bu işi takip eden biriyle görüşmek lazım

Frid
27-01-2010, 21:54
tasarımla ne alakası varki olayın
sen gider başburunu yapar patentini alırsın
sonra noter kanalı veya avukatınla firmaya ihbarname gönderirsin bu isim hakkı bana ait diye illaki senle anlaşırlar ama sıkı bir avukat şart

peki paten başvuru tarihi patent alınma tarihi önemli olmaz mı ? yani bu firma bunu nekadardır üretiyorsa

mmustu
27-01-2010, 21:55
yok önemli değil orasını o firma düşünecek

mesela çalıştığım firma BANAT adı 70 ülkede tescilli kimse kullanamaz kullanana hemen tazminat davası açılıyor.

Frid
27-01-2010, 21:58
yok önemli değil orasını o firma düşünecek

mesela çalıştığım firma BANAT adı 70 ülkede tescilli kimse kullanamaz kullanana hemen tazminat davası açılıyor.

tamam anlaşıldı teşekkürler.

CasabLanca
27-01-2010, 21:59
benimde aklıma farklı bir örnek geldi
bildiğim kadarıyla burger king bir ülkede farklı isimle hizmet veriyor logosu tasarımı menüleri herşey aynı ama isim farklı daha önceden isim tescillendiği için yanlışım varsa düzeltin

PimPCaR
27-01-2010, 22:54
isim hakkını alabilirsin fakat hangi alanda çalışıosa o alanda ki her türlü işle ilgili isim ve uygulama hakkını alman gerekir. tabi bunların hepsi oldukça yüklü meblalar tutuyor. altından kalkabilirim diretebilirim diyosan bu işe gir oldukça yüklüce bi ücret karşılıgında isim hakkını onlara satman mümkün.:)

Rstmania
28-01-2010, 09:11
Ayrıca uzun süreli olarak o ismi kullanıyorsa bildiğim kadarıyla zaten direk adına tahsis edilmiş gibi oluyor. Patentini aldığın tarihten onra yazılı olarak bildireceksin. Onlar da gerekirse ismi değiştirip yoluna devam edebilirler.

gcapraz
28-01-2010, 09:14
başvuru tarihinden itibaren 6 ay araştırma yapıyorlar sonra patenti veriyorlar eger aracın satışı 6 aydan fazla bi süre ise patent alırsın
ilk başvuruyu sen yaparsan alırsın...

bide uluslararası patent olayı var o başka mesela...

altima
28-01-2010, 10:58
yardımlarınız için teşekkürler arkadaşlar..

sonuçta isim hakkı bende olduğu için (olurda alabilirsem) istediğim gibi hareket edebilirim.

bakalım ilerleyen günler ne gösterecek bizlere.

tekrar teşekkürler

Saygılar
Rıdvan :)

Sierra Rs
28-01-2010, 11:01
sana o belge gelene kadar zaten aldığın ismin markası uyanıcak ve sana dava acacaklar % 90 :)

altima
28-01-2010, 11:19
sana o belge gelene kadar zaten aldığın ismin markası uyanıcak ve sana dava acacaklar % 90 :)

iyide nerden bilecekler ki isim hakkını almaya çalıştıklarımı?

Saygılar
Rıdvan..

KSK-VTEC
28-01-2010, 11:22
turkpatnet tin sitesinde yeni başvuruların hepsi yayınlanır eskileride bu gün başvurdun hemen ekrana çıkar zaten bi ismin patentini alamk 8 ay sürüyor.

Sierra Rs
28-01-2010, 11:57
aynen o 8 ay icinde zaten ortaya cıkıyor avukatlar aracılığı ile vs. ve suclu duruma düşmen an meselesi oluyor zaten kaliteli patent firmaları bunu talep ederken uyarıyor.

fangio
28-01-2010, 12:06
Öncelikle bir kavram kargaşası var onu düzeltelim. Patent, Faydalı model, Tasarım tescil ve marka hakkı farklı şeylerdir. Patent yenilik içeren ürünler için alınır. İsim hakkı için Marka Tescil Belgesi alınır.

Örnek verecek olursak; Diyelim ki VW Golf 6 modelini yaptı ve isim hakkını aldı. Ama henüz Türkiye'de almadı. Bu sırada sende gidip marka için başvuru yaptın. Malesef 1 yıl firmanın almasını beklerler... Otomobil firmaları bu tarz hatalar yapmazlar kimbilir bünyelerinde kaç tane bu işle ilgili vekil çalışıyordur.

Sierra Rs
28-01-2010, 12:46
Öncelikle bir kavram kargaşası var onu düzeltelim. Patent, Faydalı model, Tasarım tescil ve marka hakkı farklı şeylerdir. Patent yenilik içeren ürünler için alınır. İsim hakkı için Marka Tescil Belgesi alınır.

Örnek verecek olursak; Diyelim ki VW Golf 6 modelini yaptı ve isim hakkını aldı. Ama henüz Türkiye'de almadı. Bu sırada sende gidip marka için başvuru yaptın. Malesef 1 yıl firmanın almasını beklerler... Otomobil firmaları bu tarz hatalar yapmazlar kimbilir bünyelerinde kaç tane bu işle ilgili vekil çalışıyordur.

heh önceki mesajlardada bunu demek istiyordum işte ama işteki yoğunluk ile izah edememiştim önce ki postlarımda :)