PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomotiv mi, Gemi İnşaa mı?

mcanx
05-04-2010, 15:00
Bu pazar öss sınavına giricem. Giricem yanlız şu an Gemi inşaa bölümünde yani meslek lisesinde okuduğum için bişey yapamayacağımın farkındayım. Gemi inşaa veya otomotiv teknolojisi bölümlerinden 2 yıllık olanından birine gidicem ama ikilemde kaldım sizce ne yapmalaıyım? otomotivin 2 yıllığını okusam sonra iş imkanı vs. durumlardan dolayı keşke gemi inşaada kalsaydım der miyim?

sizce ne yapmalıyım varmı forumda bu bölümlerden birini okuyan veya bilgisi olan yardımcı olabilecek?

Day Walker
05-04-2010, 15:03
otomotiv okursan iş bulman daha kolay olur en basit olarak yetkili servislerde çalışabilrisin
servis danışmanı veya garanti uzmanı olarak

VTec_king
05-04-2010, 15:14
Gemi inşaa sektörü şu anda batık durumda
2011 senesi için Tuzla Tersanelerine 1 tane gemi siparişi verilmiş
Şu anda ayakda durmaları tamirden ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Askeri gemi projelerinden..
Otomotiv sektörü Hiç durmayacak bir sektör.Bence otomotivde devam etmelisin

mcanx
05-04-2010, 15:17
:soru: hmm

ACYV
05-04-2010, 15:32
Gemi İnşaa'da kalifiye elemana her zaman iş vardır, sektörün zor durumda olduğu doğrudur ancak otomotiv sektöründe nereye kadar yükselebilirsin bunu da göz önüne al derim.

VTec_king
05-04-2010, 15:38
Kaptan ve Mühendise ihtiyaç var ama Okul Mezunu olması gerekli..

Frid
05-04-2010, 15:43
otomotiv 2009 mezunuyum hala işsizim yardımcı olur mu :D

öncesinde makine okumuştum emin ol herkes daha çok bildigini yapmalı bi afallama oluyor

ömerve
05-04-2010, 15:44
Bence ikiside geçerli,ileride çok faydasını görürsün üstüne düşersen..ama otomotiv daha ağır basıyor.

VeNoM_35
05-04-2010, 15:48
türkiyede 2si de geçerli meslekler, ama önemli olan senin kendini nekadar geliştirdiğin. yani her 2 meslekte de iyi olduğun zaman sınırsız yükselme imkanın var.

Anıl E.
05-04-2010, 16:38
Otomotiv sektöründe her zaman iş imkanı bulunabilir diye düşünüyorum..Ama gönlünden ne geçiyorsa düşünmeden onu yap

Kakus
05-04-2010, 16:58
Gemi inşaa sektörünü yakından tanırım. Gerçekten batmış durumda.

mcanx
05-04-2010, 17:14

öncesinde makine okumuştum emin ol herkes daha çok bildigini yapmalı bi afallama oluyor

bu daha yardımcı oldu sanki.. :D arabayla ilgilendiğimin %1 i kadar bile gemi inşayla ilgilenmesem de gemi inşaa daha ağır basıyor gibi, yine devam edicem gibi gözüküyor :rolleyes:

Kenar
05-04-2010, 18:17
Daha ygs ye girmedik ya. Erken olmuş 2 yıllık düşüncesi. Sana bu konuda yardımcı olamam maalesef, bende aynı durumdayım aslında.

_sinan_
05-04-2010, 22:35
otomotivde 2seneyle bitirirsen yükselebiliceğin seviye belli , ancak otomotivde şu avantaj var çok güzel dikeygeçiş imkanları var , otomotiv mühendisliğine geçebilme imkanı var , oda olmazsa makine mğh. geçme imkanı var , ama 2senelik mezun kalırsan sırf ünvan bile kısıtlıyo , bende okumayı düşündüm biçok kişiyle sektörden insanlarla , iş verenle konuştum , tabiki beklentin ne bilmiyorum ama ordan 4 seneliğe yükselmen şart (2senelikle oto. 4 yıllık oto. öğt. arasında ciddi bi fark yok ) mühendisliğe geçiş şart..

-ER-
05-04-2010, 22:37
otomotiv okumadım pişmanın.
4 senelik okuma ihtimalinde var ve daha güzel yerlerde çalışma olanağı sağlıyacağından eminim

Tuner
05-04-2010, 22:38
Neden İnşaat mühendisliği düşünmüyorsun bunların yanında daha geçerli bir meslek.

cnrsrn
05-04-2010, 22:44
kocaeli üniversitesi otomativ teknolojisi 2. sınıf öğrencisi olarak otomativ bölümünden memnunum iş imkanı olarak gemi inşaa dan çok daha fazladır bence ,koü gazanferbilge de gemi inşada okuyan arkadaşlarımda vardı pişmanlar diyebilirim, ben bölümümden memnunum önemli olan kendini yetiştirmek .

cnrsrn
05-04-2010, 22:51
otomotivde 2seneyle bitirirsen yükselebiliceğin seviye belli , ancak otomotivde şu avantaj var çok güzel dikeygeçiş imkanları var , otomotiv mühendisliğine geçebilme imkanı var , oda olmazsa makine mğh. geçme imkanı var , ama 2senelik mezun kalırsan sırf ünvan bile kısıtlıyo , bende okumayı düşündüm biçok kişiyle sektörden insanlarla , iş verenle konuştum , tabiki beklentin ne bilmiyorum ama ordan 4 seneliğe yükselmen şart (2senelikle oto. 4 yıllık oto. öğt. arasında ciddi bi fark yok ) mühendisliğe geçiş şart..

otomativden dgsyle mühendislige geçmek emin olun denildigi kadar kolay degil kontanjanlar çk kısıtlı okullar ***** tr de otomatv mühendisligi olan kaç tane okul var bi tahmininiz var mı ?

_sinan_
05-04-2010, 22:57
tabiki öyle kolay olsa herkez geçerdi ama başarı kolay elde edilmiyor , akademik başarı şans işiyle olmuyo malesef..

Emir_b16a
05-04-2010, 22:59
iki meslekte gayet geçerli

şu son 3 4 senedir gemicilik işleri çok yürümesede türkiyede çewren warsa bazı özel şirketler çok güzel üretimler yapıolar türkiyede bitmicek işlerden 1 iside gemiciliktir

otomotiwde öle keza

ama iş konusuna gelince her sektörde işsiz çok denenleri çok takma kafana ne hoşuna gidiosa onu yap ztn şu şartlarda yeni mezun olupta iş bulabilen çok çok az her şirket eleman çıkarıo bu küçülme dewam da edicek

ama bnm şahsi tercihim gemi inşaa olurdu en azından çok kafan atarsa 2 3 kaptan tanıdığın olur bi şekilde kaçar gidersin buralardan ;)

fatih(fb)
05-04-2010, 23:01
kocaeli üniversitesi otomativ teknolojisi 2. sınıf öğrencisi olarak otomativ bölümünden memnunum iş imkanı olarak gemi inşaa dan çok daha fazladır bence ,koü gazanferbilge de gemi inşada okuyan arkadaşlarımda vardı pişmanlar diyebilirim, ben bölümümden memnunum önemli olan kendini yetiştirmek .

hocam bende kou gemi inşaatı mezunuyum ve bu sene dgs ile yıldız teknik gemi inşaatı ve gemi makina mihendisliğine geçiş yaptım gayette memnunum:)

arkadaşım sana gelincede dgs düşünürsen sonunda otomotiv yaz derim. ondan geçiş alanı daha fazla ayrıca gemi inşaatınada geçiş yapabiliosun yanında makinalar falanda cabası. ama giderim tersanede çalışırım yat işine girerim gibi şeeler düşünüosan gemi inşaatı olabilir. sonuçta azda olsa stajdan dolayı çevren vardır bişeylere yarar 2yıllığın sonunda. tabi tercih senin..başarılar

EREN34
05-04-2010, 23:01
Otomotiv okuyorum.Ben otomotiv derim.En azından daha zevkli bir bölüm.Bu arada Kayıt olacağın okulun sponsor destekçi vs varsa daha rahat iş bulursun.Mesela bizimki FORD.2. yıl başvuru alıyor.300 öğrenciden başvuranlar içinden ilk 50yi kendi bünyesinde işe alıyor.4 gün FORD bir gün okula gidiyorsun.E okuldan mezun oluncada Ford da kalmayı bilirsin artık :)

EREN34
05-04-2010, 23:02

Gündüz mü? İkinci öğretim mi? Ben ikinci öğretim Gölcük.

VeNoM_35
05-04-2010, 23:08
Gemi inşaa sektörünü yakından tanırım. Gerçekten batmış durumda.

global krizden olabilirmi acaba? sonsuza kadar sürecek değil herhalde, zaten yıllar grafiği varsa elinde görürsün dalgalı şekildedir iniş çıkış herzaman mevcuttur. birkaç ss koyayım raporlardan:

http://img169.imageshack.us/img169/7900/24242034.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/205/55503541.jpg

http://img169.imageshack.us/img169/4328/79788144.jpg

yamansen
05-04-2010, 23:10
otomobil biter denizde gemi bitmez şuanda sektor yavas yavas iyilesmeye basladı sakın araba merakından dolayı gelecegını riske atma deniz dunyada bitmeyecek tek şey

Ome_RS
05-04-2010, 23:27

2008 otomotiv mezunuyum 1 yıl servis tecrubem var üstüne işletme okuyorum liseyi elektrik okudum elektrktende anlarım.
okul bitince 1 sene fiatta calıstım krizde cıkardılar.
sonra 1 sene kuyumcuda calıstım.
suan çiğ köfte satıyorum :D
otomotiv piyasası pek hareketli değil malesef..

merttepe
05-04-2010, 23:28
ben yat sektöründeyim, global krizden az da olsa etkilendi, fakat eskisinden daha iyi bi konuma gelicek, kriz nedeniyle yurtdışındaki firmalar trye taşındı. türkiye yat sektörünün çini. sen mezun olduğunda direk iş bulursun.

mcanx
06-04-2010, 06:35
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim, vakit ayırıp öneride bulunduğunuz için.. :) Benim alanım Gemi Ressamlığı zaten bunun üzerine Delta Marine adlı dizayn ofisinde çalışıyorum, zaten insan kendini yetiştirdikten sonra heryerde iş bulur diye düşünüyorum okul bitsin bide iyi bi ingilizce kursuna giderim
yine gemi inşaa yazıcam Çanakkale Üniversitesi'nde ordan sonra dgsyle şansımı denerim artık olursa olur olmazsa olmaz..

Orhan
06-04-2010, 07:20
Gemi sektörü ölmez sürünsede ölmez sadece Türkiye gibi de düşünme

timucintt
06-04-2010, 11:29
Kesinlikle Gemi İnşaatı diyorum.... Otomotive fazla rağbet fazla var bu aralar... sonu makine ve bilgisayar gibi gereksiz fazla eleman yetiştirecek o bölümlerde... ben okuyorum otomotiv yaramaz ilerde... Ayrıca trde otomotiv ve mühendisliği ar-geleri zevk vermez çünkü üretim yok yedek parça üretirsin ancak. Ama gemide hertürlü zevk verir inşaasıda mühendisliğide. Ama kendinide ne kadar geliştirdin merakın ne alanda oda önemli... sırf maaşı yüksek diye gemiye yavşarsan gemide sana yavşar...

Tolga_R
06-04-2010, 11:34
Bence hangisi hoşuna gidiyorsa onu tercih et.

mcanx
29-07-2010, 08:51
evet son önerileriniz nelerdir :soru: haftaya tercihler bitiyor ben hala karar verebilmiş değilim :(

Boost Up
29-07-2010, 08:53
Deniz iyidir:)

gkhunk
29-07-2010, 08:56
sen okulu okuyana kadar açılır gemi inşaatı ama okuldan mezun olduğun an birsürü mühendis açıkta olacak.

universiteler kontenjanları yükseltmiş. şöyle bir durum yaşanması olası;

okul mezunusun, yeni iş arıyorsun. piyasada senden tecrübeli iş arayan mevcut eleman var, onların tercihi öncelikli olacak. uzun vade de gemi inşaatı gelecek vadeder. yatırımlar çok fazla çünkü.

bu durgunluğun devamı 2-3 yıl daha gidecektir, şimdi girsen okulu anca bitirirsin.

kurpat
29-07-2010, 09:58
Şu anda ayakda durmaları tamirden ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Askeri gemi projelerinden..

kesinlikle katılıyorum, sektörel olarak baktığımızda dibe giden bir sektör ve altın çağını yaşayan bir sektör mevcut.

Tuzla-Gebze Bölgesinde Gemi Sanayisinde firmalar şu an rölantide çalışıyor ancak otomotiv sanayisi ve yan sanayisi büyük atılımda, tosb, gosb, ggosb, geposb gibi organize sanayi bölgelerinde çok güçlü yan sanayi kuruluşları var ve birçoğu yabancı menşei'li argesi olan firmalar, çalışanlarının gelirleri de oldukça iyi durumda ... emniyet klipsinden ön konsola dünyanın çoğu aracının parçaları made in gebze ;)

kesinlikle otomotive yönelmeni tavsiye ederim

mcanx
29-07-2010, 10:02
yazarsam sadece Kocaeli Üni. ve Sakarya Myo-otomotiv teknolojisi yazıcam gerisinide gemi inşaa çok sıkıldım artık bu işten bu gelcek korkusu yedi bitirdi resmen :mad:

leader_T
29-07-2010, 10:51
bence ikiside geçerli meslekler. mezun olduktan sonra iş sana kalıyor. sen kendını ne kadar geliştirirsen o kadar ilerlersin.

gkhunk
29-07-2010, 10:53
yukarıda istatistik vermişler üretilen gemiler için ama şunu da düşünmelisin ki türkiye de yeni imalat gemiler max 20000 deadweigt.

arada 25000 de çıktı, büyük oran 6000/8000 civarı. kapasitemiz o kadar.

senna
29-07-2010, 11:02
hangisi senin içine siniyorsa onu yaz hangisini yapmak istiyorsan severek yaparsan kendini geliştirirsen ikisindede zaten yükselebilirsin

oğuz
27-07-2011, 17:55
otomotiv teknolojisin için...
Çanakkale-biga myo
Düzce myo
İst teknik bilimler myo
Ege myo (izmir)
kocaeli-gölcük myo
ordu myo
rize myo
sakarya myo
tekirdağ-çorlu myo
antal t.bmyo
balıkesir myo
bursa t.bmyo

bunlarda okuyan gezmiş görmüş olan bilgili kişiler varsa yorumları bekliyorum
ortam,okul merkez ulaşımı,ev kirası,yurt kirası gibi bilgilerde önemli tabi

S.Saka
27-07-2011, 18:01
rizeye git rizeye ufak şehir ama güzeldir ulaşım rahat sakin bir şehir ama ortam sana bağlı kurman lazım birde kışın 8de sokaklarda kimse kalmaz :)

bu yık gemi inşaadan mezun oldum tersanelerde iş yok sinek avlıyorlar iş bulamadım başka bir fabrikada çalşıyorum şimdi. ama böyle sürücek diye birşey yok işler arttığı zaman güzel ekmek yersin gemi sektöründen.

CaNeR54
27-07-2011, 18:04
Sakarya otomotiv okuyorum. Memnunum ama ortam veya eğlence adına sakarya myo pek beklentileriniz gibi gelmeyebilir ama Çoğu myo dan iyidir. Hocalar biraz kıldır , sen ne yaparsan yap kendilerince belli bir not dilimi vardir full kağit versen bile DD - CC gelmiş olabiliyor :) Okul şehir merkezine yakın gelmeyi düşünen varsa yardimci olurum.

CaNeR54
27-07-2011, 18:11
Bir aavantaji daha otokar firması var biliyorsunuz adapazarinda. askeri savunma sanayi ve toplu taşima araçlari üretimi çok hızlı olan bir firma burda staj yaptiriyolar 4 ay. olarak bir nevi geçici işçi gibi haftanin 5 günü gidiyosun askeri ücret maaş vs kendini sevdirirsen kalirsin ama bölümün otomotiv diye boya bölümünede verebiliyorlar fabrikanın adam ihtiyacina göre ona yapicak bişe yok :) Sonuç olarak bir fabrikada calişmayi düşünen varsa da sakarya myo otomotiv büyük avantajli.

oğuz
27-07-2011, 18:32
saka53 ,

bende rizeliyim hemşo ama ist ye bırazdaha yakın olsak diyorum bi yandanda.

caner54

fabrika olayını duymuştum.hem okuyup hem çalışmak zaten istiyorum bide oto fabrikası olursa daha iyi olur tabi bana uyar bu durum.
ev kiraları yurt fıyatları nasıl orda bilgin varmıdır.

EREN34
27-07-2011, 18:40
Golcuk myo-- Oyle hazir ortam yok. Disardan bakan yada isini bilmeyen cavusu tokatlar bilense birakin 2 sene daha okuyayim der. 2. sene sonunda Ford Otosan da staj imkani var. 4 gun is 1 gun okul cogu ders muaf is perf=okulda 9 kredi:) birde normal calisan gb maas sgk yemek servis vs. imkani.

CaNeR54
27-07-2011, 18:45
saka53 ,

bende rizeliyim hemşo ama ist ye bırazdaha yakın olsak diyorum bi yandanda.

caner54

fabrika olayını duymuştum.hem okuyup hem çalışmak zaten istiyorum bide oto fabrikası olursa daha iyi olur tabi bana uyar bu durum.
ev kiraları yurt fıyatları nasıl orda bilgin varmıdır.

valla yurt olayini bilmiyorum ama ev kiralari 300 750 arasi her türlü ev bulunabiliyor. sobalı , doğalgazlı , dublex vs ama son zamanlarda öğrencilerin cogu ewe cıktıgı için yer bulmak biraz zor oldu.

Sınıf geçme derecesi 1.60 okul bitirme derecesi 2.0

Başka sorun varsa sor kardeşim.

oğuz
27-07-2011, 18:50
bulunur illaki ev,
şimdilik aklıma gelenler bunlar teşekkür ettim saolasın
diğer myo lar için biraz bilgi lazım

timucintt
27-07-2011, 18:53
aksaray myo da gidebilirsin... aksaray temiz güzel şehirdir ucuz trnin ortasında nezih bir şehirdir... öğrenci ortamıda kışın gayet yoğundur... genelde öğrenciler oraya adana maraş mersinden yoğun olarak gelirler... ayrıca mercedeste staj yapman çok kolay orada 40 kişi var zaten her yıl mercedes iyi olan 4 5 kişiyi staja alıyor... ben öyle yaptım mercedestede staj yaptım dene derim....

oğuz
27-07-2011, 19:37
mercedes staj ımkanı iyiymiş gerçekten hayalim dir orda çalışmak. ama,
o kesimleri pek istemiyorum malesef. alışmışız sahil kesimlerine

oğuz
28-07-2011, 10:42
izmir - ege myo başa yazılabilir
bilgi lazım günceliiii

MELİH
28-07-2011, 12:56
ben otomotiv okudum 2 yıllık hiç okumasam sanayide 2 yıl çalışsam daha iyi ederdim 2 yıllık okuyan adamdan biton şey istiyorlar servisler tecrübe 2-5 yıl arası diyo sanayide iş buldum çıraklıktan başka bişey yapmıyorsun otomotiv ögretmenligi okumuyorsan 2 yıllık otomotiv den bişey olmuyor mezun olan arkadaslarımdan sadece cevresi olan 3-5 kişi işe girdi yetkili serviste digerleri hala iş arıyor başka işler de çalışıyor ben kendimden örnek verdim gemi bölümü nasıldır bilmiyorum ama mahallemizde okuyan biri otomotiv kolaymı güzelmi başka bölüme geçmek istiyorum diye gelip sorduguda oldu

halilcan9455
28-03-2012, 06:52
bu sene ygs ye gireceğim kafama takılan sorular var bunları size sormak istedim.
1- sıanv başvurusunda sınava girmek istemiyorum 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum vardı.ben işaretlemedim. şimdi YGS den sonra ben bu hakkımı kullanabilirmiyim.

anadolu teknik lisesi elektirk elektronik bölümü mezunuyum.
otomotiv ve biyomedical 'i seçebiliyormuyum.( geçebileceğim bölümler arasında yazıyor ama tarih 2009 hala aynı mı acaba )

cnk
28-03-2012, 07:10

arkadaşa katılıyorum otomativ mantıklı

gurkanerkan
28-03-2012, 08:02
otomotiv teknolojisin için...
Çanakkale-biga myo
Düzce myo
İst teknik bilimler myo
Ege myo (izmir)
kocaeli-gölcük myo
ordu myo
rize myo
sakarya myo
tekirdağ-çorlu myo
antal t.bmyo
balıkesir myo
bursa t.bmyo

bunlarda okuyan gezmiş görmüş olan bilgili kişiler varsa yorumları bekliyorum
ortam,okul merkez ulaşımı,ev kirası,yurt kirası gibi bilgilerde önemli tabi

İstanbul teknik bilimler myo da okuyorum. ilk gözlemlerim lisede bile daha çok motorlarla haşır neşirdik. Atölye yüzü göremiyoruz. 2. sene diye kandırıyorlar ama seneye ne olur bilemiyorum. Yani anlıyacağınız pek tavsiye etmiyorum eğer gerçekten bir şeyler öğrenmek için okuyorsanız:icon13:

1lker
28-03-2012, 08:59
İkisininde önü acik ve gecerli meslek fakat yurdum sartlarina otomotiv daha yatkin gibi geliyor bana ama gemi sektorunde biyerlere gelindiginde daha zevkli ve getirili olacagini dusunuyorum tabiki karar senin

fatih(fb)
28-03-2012, 12:38
arkadaş zaten gemi inşada okumaya başladı bile:)
dostum geç gemi makinaya inşa tırt oldu bak dinle bni bi gemi inş. ve gemi mak. müh. olarak söylüyorum bunu :)

dragon07
28-03-2012, 12:42
sevdigin işi yap derim ben sevdigim için otomotiv okudum burduru tavsiye ederim :)

halilcan9455
28-03-2012, 17:20
bende bu hafta gireceğim.
anadolu teknik lisesi elektrik elektronik okuyorum.
direk geçiş hakkım var kullanmayı düşünüyorum.
okul puanım düşük ama yerleşiriz heralde.
başka mesleklerde var ancak o meslekler de kısıtlı fazla yükselemezsin.
otomotiv de yükselebileceğime inanıyorum.
eğer sende yükselebileceğini inanıyorsan tulumu giyer arabanın atına yatarım diyorsan otomotiv.

BthnKrkt
28-03-2012, 17:22
bakalım bizde oto müh. okumaya çalışıyoruz ingilizce ama sonumuz ne olur bilinmez:D

huseyinturk
28-03-2012, 17:35
Otomotiv daha geniş, daha standart bir meslek alanı gemi inşaasına göre.Ama bence gemi inşaası daha zevkli bir iş hayatı sunabilir sana iyice araştırmak lazım çok önemli bir tercih senin için kazandıracağından, iş imkanından çok iş ortamına , içeriğine bak.Bu ülkede doktor olupta işinden nefret edende var mühendis olup edende...

mcanx
29-03-2012, 00:15
Vay be okulu bitirdim bile, konu yeniden hortlamış :)