PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : istanbul'un trafik kurallari

GKS
21-04-2010, 00:47
* yol verilmez, alınır. eğer bir garajdan ya da otoparktan direkt yola çıkacaksanız, araçların size yol vermesini beklemek hayalcilik olur. burada kural, bodoslama yola fırlamaktır. merak etmeyin, hızla gelen araçlar "zınk!" diye duracaklardır.

* mecbur kalmadıkça kimseye yol verilmez. amaç ulaşılacak yere bir an önce varmaktır. asla yol verilmez. çok mecbur kalınırsa hafiften hız düşürülür. yavaşlamanıza sebep olan araçlara bağırmak en tabiî hakkınızdır.

* yeşil ışığın yanması asla beklenmez. işıklarda beklerken vites asla boşa alınmaz. birinci vitese takılır ve bir ayak debriyajda tutularak araba bağırttırılır, iyi bir istanbullu yeşilin yanacağını hisseder ve yanmadan geçer. yeşil ışık birkaç saniye sonra nasıl olsa yanacaktır. eğer ışıkta bekleyen diğer araçlar sizin önünüzdeyse, sarı yanmadan koraya köküne kadar basılır ve "hadi be, yürüsene!" diye bağırılır.

* en sağ şerit emniyet şeridi değil, acelesi olanların şerididir. eğer trafik tıkanmışta en sağ şeritten huzur ve güven içerisinde gidebilirsiniz.

* sinyal vermek delikanlılığa sığmaz. durmak isteyen veya dönüş yapmak isteyen istediği zamanda ve yerde durabilir ya da dönebilir. arkadan gelen araçlar bunu altıncı hisleriyle hissetmelidirler. hissedemezlerse arkadan vururlar ve suçlu duruma düşerler.

* ağır vasıtaların yeri en sol şerittir. sadece onlar değil, bütün ticarî araçlar sol şeritten giderler. küçük ve hafif binek otolar onlara her zaman yol vermeli ve saygıda kusur etmemelidirler.

* ambulanslar acelesi olanlar için faaliyet göstermektedir. sirenlerini açmış, son hızla giden bir ambulans görürseniz hemen arkasına takılın. en kısa zamanda varacağınız yere ulaşırsınız. bu son derece doğal ve sık başvurulan bir uygulamadır, zaten o ambulans da âcil servise hasta değil, televizyondaki maça taraftar taşımakta veya ramazan'daysa iftara oruçlu yetiştirmektedir.

* korna çalmak en tabu hakkınızdır. onu sık sık kullanın. dünyanın parasını verip fıstık gibi bir otomobil satın almışsınız. kornasını yeteri sıklıkta çalmazsanız oksitlenme yapabilir. ayrıca az korna çalanlar istanbul trafiğinde hemen farkedilir ve dışlanırlar. en son korna makamlarını minibüs şoförlerinden öğrenebilirsiniz.

* sollayacaksan önce sıkıştır. bir araç sollanacaksa, arkadan sellektör yapılmalı ve aracın tamponuna değecek kadar yanaşılmalıdır. böylece sollanacak kişi arkadakinin niyetini anlar ve kenara çekilir.

* yol çizgileri sollama zevkini artırmak için vardır, istanbul'da kesinlikle tek bir hat üzerine yol alınmaz. devamlı şerit değiştirilerek sollama yapılır. yoldaki çizgiler sollama yapmamızı kolaylaştırır.

* farlar hava iyice kararmadan yakılmaz. gündüz vakti farlarını yakanlar olursa, diğer sürücüler tarafından anında uyarılırlar.

* selektör şoförün eli ayağıdır, her zaman kullanılmalıdır. bazen bir teşekkür, bir uyarı, kızgınlık için sellektör yapmadan araç kullanan iyi şoför olamaz.

* bayan şoförlerin istanbul'da trafiğe çıkmaya hakları yoktur. erkek sürücüler her fırsatta bu kaideyi hatırlatmalı, bayan sürücüleri devamlı sıkıştırarak zor durumda bırakmalıdırlar. bu kurallara dikkat edelim, uymayanları uyaralım.

* istanbul'da hız sınırlaması yoktur. mahalle aralarında pati çekilip spin atılabilir, son sürat gidilebilir.

* sürücüler her zaman haklıdırlar. yayalar yayalığını bilmeli, ona göre davranmalıar. yaya geçidi, yayaların geçiş üstünlüğü gibi kavramlar istanbul'da geçerli değildir.

böle bi yazı denk geldi koyiyim dedim

turbo&quattro
21-04-2010, 00:52
aci ama gercek

turbo16
aynen hepsi dogru

istanbulda saygı yok uymazsan uydururlar veya delirirsin:mad::mad:

Enes-x
Yalan değil :) Ama yanlış :)

Bari şu trafik konusunda biraz bilinçlenip sağduyulu davransak eminim herkes daha az stres yaşayacak...

Type-R
21-04-2010, 00:53
Yalan değil :) Ama yanlış :)

Bari şu trafik konusunda biraz bilinçlenip sağduyulu davransak eminim herkes daha az stres yaşayacak...+1 kesinlik'le:icon_tup:

Frid
21-04-2010, 02:14
bizim kazada ışık yandı diyemi oldu minibüs yol ortasında yolcu alıyordu o sırada onun yüzünden mi oldu çözemedim daha :D :D

typeRace
21-04-2010, 02:21
Espri filan değil tamamen gerçek hepsi..1 saat istanbulda dolaşınca bu hareketlerin hepsini görmek mümkün..

34btr1907
21-04-2010, 02:22
bunları yapanlara özellikle yaya konusu 100tl bkz abd yasla bak nasıl adama dönüyor ortalık ama onu uygulatıcak adam yok ayrı

SercanTurkoz
21-04-2010, 02:23
Ben genelde herkeze yol veren biriyimdir,
Bi yerden çıkan arabaya yol verince, adamla yaklaşık 5 ile 7 sn göz göze gelir bi bakışırz.
Sanırım adam hayretler içinde dusunuyor bana yol veren biri çıktı, yada bu ne yapıyor diye, aynı şey yayalar içinde gecerli. Geçsin diye duruyorum. Alık alık bakıyorlar :D
Ama bana yol vermeye gelince, kimse vermiyor anasnı satiym acayip uyuz oluyorum, gün gelir uslu bi şöför olursam belki bi gun birileride bana yol verebilir =) :D

Frid
21-04-2010, 02:26
Ben genelde herkeze yol veren biriyimdir,
Bi yerden çıkan arabaya yol verince, adamla yaklaşık 5 ile 7 sn göz göze gelir bi bakışırz.
Sanırım adam hayretler içinde dusunuyor bana yol veren biri çıktı, yada bu ne yapıyor diye, aynı şey yayalar içinde gecerli. Geçsin diye duruyorum. Alık alık bakıyorlar :D
Ama bana yol vermeye gelince, kimse vermiyor anasnı satiym acayip uyuz oluyorum, gün gelir uslu bi şöför olursam belki bi gun birileride bana yol verebilir =) :D

yaya yol verilirmi okumadın mı kuralları, zart diye kornayı yersin sonra :D

SercanTurkoz
21-04-2010, 02:34

Aynen bide o muhabbet var, 2 den fazla yol verince araça yada yayaya, arkamdaki araba hemen selyektordu kornaydı Allah ne verdiyse basıyor. 3.de frene dokundugum gibi solluyor :D geçerkende ters ters bakım el ayak hareketlri yapıyor.
Tabakhanede işi oldugunu düşünüyorum bende :soru:

turbo&quattro
21-04-2010, 02:41
En son Istanbuldayken bir yayaya yol verdim ama arkadan bir hayvan az kalsin giriyordu.Az bir farkla durmustu.Ayrica Istanbul'da bana yesil yandiginda bile en az 3-4sn bekleyip oyle hareket ediyorum.En son ayni sekilde yaptigimda kirmizida durmayan bir arabanin arka tampon boyasini benim on tamponuma almistim..Birkac saniye beklemeseydim sol yandan bana girecekti belkide su an yasamiyor olacaktim..Normal hizda kullandigim icin birkac kez bariyere sikistirildim vs...Istanbulda araba kullanmak ozellikle baska bir ulkede yasadiktan sonra inanilmaz zor.

Onrcn
21-04-2010, 02:41
bende bu kurallara adapte olmus birisiydim, taa ki sinirden yuzumde kizarikliklar olusup ilac kullanmaya gerek kalana kadar.

Su anda onume kiran, sinyalsiz serit degistiren bilimum gereksiz hareket yapan herkese sabirla yol veriyorum ve acikcasi huzura erdim. Eskiden her bagiran, cagiranla muhattap olup iner kavga cikarirdim fakat simdi bana bagirana soyle bir bakiyorum yuzunun aldigi ifadeyi gorunce gulmeye basliyorum.. Karsimdaki daha cok cildiriyor guldugumu gorunce, ben ise bu hale daha cok gulmeye basliyorum :) Daha da acikcasi umurumda bile degiller, gecsin gitsin 3sn daha gec varirim gitmem gereken yere.

Yola cikarken yaklasik olarak 30dk tolerans taniyorum hem trafige hemde garip isler yapan arkadaslara. Su anda yuzumdeki kizarikliklar baya azaldi ve cok daha az ilac kullaniyorum, daha az stres yasiyorum ve cok daha mutlu bir sekilde varmam gereken yere variyorum. Vardigim yerde de huzurlu sekilde oturuyorum.

Herkese tavsiye ediyorum, garip gurip insanlarla muhattap olup sinirlerinizi bozmayin birakin gecsin.. Hayatinizda gercekten cok sey degisecek bunlari yaptiginiz taktirde. Ha bazen yine delirmiyor muyum, evet ama oran oldukca dusuk. Aciyorum muzigimi, bindigim otomobilin tadini cikariyorum.. Size de ayi yontemi kesinlikle tavsiye ederim.

SercanTurkoz
21-04-2010, 02:44
bende bu kurallara adapte olmus birisiydim, taa ki sinirden yuzumde kizarikliklar olusup ilac kullanmaya gerek kalana kadar.

Su anda onume kiran, sinyalsiz serit degistiren bilimum gereksiz hareket yapan herkese sabirla yol veriyorum ve acikcasi huzura erdim. Eskiden her bagiran, cagiranla muhattap olup iner kavga cikarirdim fakat simdi bana bagirana soyle bir bakiyorum yuzunun aldigi ifadeyi gorunce gulmeye basliyorum.. Karsimdaki daha cok cildiriyor guldugumu gorunce, ben ise bu hale daha cok gulmeye basliyorum :) Daha da acikcasi umurumda bile degiller, gecsin gitsin 3sn daha gec varirim gitmem gereken yere.

Yola cikarken yaklasik olarak 30dk tolerans taniyorum hem trafige hemde garip isler yapan arkadaslara. Su anda yuzumdeki kizarikliklar baya azaldi ve cok daha az ilac kullaniyorum, daha az stres yasiyorum ve cok daha mutlu bir sekilde varmam gereken yere variyorum. Vardigim yerde de huzurlu sekilde oturuyorum.

Herkese tavsiye ediyorum, garip gurip insanlarla muhattap olup sinirlerinizi bozmayin birakin gecsin.. Hayatinizda gercekten cok sey degisecek bunlari yaptiginiz taktirde. Ha bazen yine delirmiyor muyum, evet ama oran oldukca dusuk. Aciyorum muzigimi, bindigim otomobilin tadini cikariyorum.. Size de ayi yontemi kesinlikle tavsiye ederim.

Aynen katılıyorum =)

Xenomorph
21-04-2010, 03:53
tmm doğru ama sonra filmden egzozdan baglandım diye konu açılıyor :D

yazmayın böyle şeyler görür mörür trafikten biri tutulur :D Ben Bu İstanbul'u Adam Edicem Diye :D

Alayımız Bağlanır :D

Day Walker
21-04-2010, 07:23
güzel özetlemiş bunlar bize has şeyler :)

34btr1907
21-04-2010, 07:34
moron diye tabir edilen okyanus ötesinde yaşayan vatandaşlar yukarda yazılanların neredeyse hiç birini yapmıyorlar yaptırım çok sağlam yola girmiş adamlar benim aklıma takılan burda yaptırım yok diyemi bu işler böyle yoksa moronlar kadar düzgün olunamıyormu trafikte..

erkin006
21-04-2010, 07:41
ankaradan istanbula gittiğim zaman kurallara uymaya çalışıyorum:D

VTec_king
21-04-2010, 08:17
ben ne zaman yavaş gitsem kaza riskim artıyor.ben onlara değil onlar bana ayak uydurmak zorunda kalıyorlar.genelde sakin biriyim kavga dövüşle işim olmaz ama bazen delirtiyorlar şeytan diyor kır üzerine çıkar yoldan ama öfkeyle kalkan zararla oturur boşuna dememişler.sakin olmak herzaman daha iyi.

ulasoztas1
21-04-2010, 09:37
yazılanlar maalesef doğru ama istanbulda artık herkes böyle olduğu için bu kurallara uyulmadığında trafik karışıyor. Bende ne zaman sakin kafayla gerçek kurallara göre gitmeye kalksam kesin bir olay atlatıyorum..

Eyüp
21-04-2010, 10:18
Yazanlar dogru ama yol verme konusunda ben nedense cok sanslıyım :)

Herkeze yol veren biri oldugumdanmıdır nedir herkeste bana yol veriyor :D

Orhan
21-04-2010, 10:22
tüm bunlara rağmen orada yaşamayı sevenlere hayret ediyorum ben hiç anlayamıyorum

Murat Süslü
21-04-2010, 10:23
gerçekler acıdır :) istanbulda trafik kuralları böyle işliyo ;) :)

-ER-
21-04-2010, 10:27
Yayalara özellikle yaşlılara yol vermeyi çok seviyorum
o tonton yüzlerindeki tatlı tebedssüm beni mutlu ediyor özellikle genç kızlara uyuz oluyorum yol veriyorum lavuk lavuk triplere giriyorlar ayar oluyorum yaya die yol veriyorum.
Genç erkek ve kız yayalar triplere giriyo :D

Böyle böyle yol vere vere insanlar öğrenecek inş :)

M.A.D
21-04-2010, 10:31
o tonton yüzlerindeki tatlı tebedssüm beni mutlu ediyor özellikle genç kızlara uyuz oluyorum yol veriyorum lavuk lavuk triplere giriyorlar ayar oluyorum yaya die yol veriyorum.

yaşlılara yol verince ben de mutlu oluyorum o teşekkürlerini hissediyorum sanki, ama ne zaman bi gence yol verdim , hemen triplere giriyorlar falan, özellikle yaya olarak bayana yol verince sanki sarkıyormuşum gibi bakıyorlar bana :mad: bu yüzden onlara yol vermiyorum :confused:

-ER-
21-04-2010, 10:34
yaşlılara yol verince ben de mutlu oluyorum o teşekkürlerini hissediyorum sanki, ama ne zaman bi gence yol verdim , hemen triplere giriyorlar falan, özellikle yaya olarak bayana yol verince sanki sarkıyormuşum gibi bakıyorlar bana :mad: bu yüzden onlara yol vermiyorum :confused:

Aynen vermiyorum artık bende.
Emniyet kullanmam delirtirlerse :D o başka komple 3 şerit kapalı oluyo kamyonlarla
o zaman deliriyorum

ulasoztas1
21-04-2010, 10:34

aynen genç kızlara yol werdiğin zaman bi anda tribe giriyorlar sanki çok güzelde ona yalakalık olsun die weriyorum :D

arda-m
21-04-2010, 10:35
sabahları köprü trafiğinde emniyet şeridine dalanları umsuruk ediyorum yarım şerit yapıp kıl ediyorum :D

arda-m
21-04-2010, 10:36
Aynen vermiyorum artık bende.
Emniyet kullanmam delirtirlerse :D o başka komple 3 şerit kapalı oluyo kamyonlarla
o zaman deliriyorum

çocuklu olan kişilere ve çocuk arabası sürenlere arkamdakinin vuracağını bilsem gene de yol veriyorum :)

ahmetuygur
21-04-2010, 10:41
ürücüler her zaman haklıdırlar. yayalar yayalığını bilmeli, ona göre davranmalıar. yaya geçidi, yayaların geçiş üstünlüğü gibi kavramlar istanbul'da geçerli değildir ahuahuahua :D

_opeth
21-04-2010, 10:52
Yazanlar dogru ama yol verme konusunda ben nedense cok sanslıyım :)

Herkeze yol veren biri oldugumdanmıdır nedir herkeste bana yol veriyor :D

yol verme oranı aracının büyüklüğüne göre değişiyor. :D

120yle sollama yaparsam selektör yemezsem olmuyor, küçük arabayız ya sol şeritte ne işim var durumu mudur nedir?

genellikle sinyal verenlere yol veririm. yayalarada elimden geldiğince yol vermeye çalışırım ama yol verdiğim zamanda yayalar neden karşıdan karşıya geçerken hızlı geçmezler sallana sallana geçerler anlamam.

redbaron
21-04-2010, 11:09
:D:D:D süper olmuş .acı gerçekler

SekoLive
21-04-2010, 11:10
bugun yol ver ki yarın istemeye yüzün olsn olayındayım :) elimden geldiğince yol veririm

Eyüp
21-04-2010, 11:11
yol verme oranı aracının büyüklüğüne göre değişiyor. :D

120yle sollama yaparsam selektör yemezsem olmuyor, küçük arabayız ya sol şeritte ne işim var durumu mudur nedir?

genellikle sinyal verenlere yol veririm. yayalarada elimden geldiğince yol vermeye çalışırım ama yol verdiğim zamanda yayalar neden karşıdan karşıya geçerken hızlı geçmezler sallana sallana geçerler anlamam.

Sırf bu yüzden bazen insanın bosver yolmol verme kimseye diyesi geliyor ama sonradan bi gün araba giderse sende yaya olucaksın , efendi ol yol ver millete diyorum veriyorum :D

emir_hks
21-04-2010, 11:22
Özellikle sokak arasında tek aracın geçebiliceği bir yerde karşıdan gelen araca yol verdiğimde sanki sahilde gezintiye çıkmış gibi geçmesine ve geçerken teşekkür anlamında ne bir selektör nede korna çalmayanlara güzel dileklerimi sunuyorum :D

GKS
21-04-2010, 11:25

evt özellikle kız bişeye benziyosa hemen tribe havaya fln giriyo dolu ya öle tipler

Fatih Kavak
21-04-2010, 11:27
ben ne zaman yavaş gitsem kaza riskim artıyor.ben onlara değil onlar bana ayak uydurmak zorunda kalıyorlar.genelde sakin biriyim kavga dövüşle işim olmaz ama bazen delirtiyorlar şeytan diyor kır üzerine çıkar yoldan ama öfkeyle kalkan zararla oturur boşuna dememişler.sakin olmak herzaman daha iyi.

Aynen katılıyorum bazen o sinir noktasının doruğunda zor frenliyorum kendimi..

ocean0636
21-04-2010, 11:30
Son yıllarda aynı kurallar Antalya'da da geçerli olmaya başladı. Bu yuzden gündüzleri genellikle çok saknim efendi efendi kullanırım, gazlayacaksam genelde gece gazlarım :)
Geçen gun saga donusun serbest yesıl yandıgı bır yoldan donucem fakat bıldıgınız uzere yayalara da yesıl yanıyor yaslı bır teyze ve muhtemelen yanındakı torununa yol verdım dıye arkadakı dolmus sofuru korna sellektor sınırden delırıyor bende camı actım ''ne var lan cek saga'' dedım o sırada etraftakı yayalar dolmuscuya nasıl kufredıyor, pis pis bakıyor gormenız lazım adam korktu durakta bıle durmadan uzadı gıttı :D

Melih-Ö
21-04-2010, 11:35
acı ama gerçekler...istanbul trafiği mahvediyor adamı.

GKS
21-04-2010, 11:35
Son yıllarda aynı kurallar Antalya'da da geçerli olmaya başladı. Bu yuzden gündüzleri genellikle çok saknim efendi efendi kullanırım, gazlayacaksam genelde gece gazlarım :)
Geçen gun saga donusun serbest yesıl yandıgı bır yoldan donucem fakat bıldıgınız uzere yayalara da yesıl yanıyor yaslı bır teyze ve muhtemelen yanındakı torununa yol verdım dıye arkadakı dolmus sofuru korna sellektor sınırden delırıyor bende camı actım ''ne var lan cek saga'' dedım o sırada etraftakı yayalar dolmuscuya nasıl kufredıyor, pis pis bakıyor gormenız lazım adam korktu durakta bıle durmadan uzadı gıttı :D

o dolmuşçu ve taksiciler tam dayaklık ztn kaşınıyolar

Ome_RS
21-04-2010, 12:36
kurallar çiğnenmek içindir :D
elimden geldiğince yol veririm babam kızar hep sana mı kaldı sen yürü diye :D
yayalara hep öncelik tanırım elimden geldiğince.
trafikte soldan giderken arkamdan selektör yapıp yol verince aynı benm hızımda gidenlerin önüne kırar dibine kadar frene asılırım arkamdan ne yaptıkları umrumda olmaz.
sanırım artık istanbul trafıgınde herkesin kendine göre kuralları olusmaya baslamıstır :)

TünayK
21-04-2010, 12:43
ıstanbul trafıgınden sıkayetcı olanları ankaraya beklıyorum...fıstık gıbı trafıgınız var soylenmeyın bence:) ankarada trafıkte en ıyı ıhtımal kanser olursunuz daha kotusu katıl en kotusu mefta...

TolgaEsentepe
21-04-2010, 12:45
ıstanbul trafıgınden sıkayetcı olanları ankaraya beklıyorum...fıstık gıbı trafıgınız var soylenmeyın bence:) ankarada trafıkte en ıyı ıhtımal kanser olursunuz daha kotusu katıl en kotusu mefta...

doğru söylüyorsun. Pek bi mal burdaki şöförler

TarikS
21-04-2010, 12:51

ankara'da yasiyordum eskiden simdi de sik sik gelip giderim, burada cok rahatim da orada araba kullanirken korkuyorum valla ne yalan soyleyeyim :D

ulasoztas1
21-04-2010, 13:02

ara sıra ankaraya geldiğimde gerçekten korkuyorum yolda giderken :o

CallMeInsane
21-04-2010, 13:24

arkadasın yaptıklarını aynen ben de yapıyorum sık sık minubusun biri zart die verdi kornayı elimden zır aldılar adamı

Baran^
21-04-2010, 13:27
Yazı harfiyen doğru.Benım en delirdiğim şey sol şeritte yavaş gidilmesi yada arkadan hızla gelen aracı umursamayarak sol seride atlamak.Bende artık otomatiğe bağladım üzerine kırıp geciyorum sağından.Hayvanları köylerde iteklerler yoksa yürümezler ıstanbulun ınsanıda aynen öle illa sıkıştırıcan sellektör korna öküzü itekler gibi itekliyecen.

SekoLive
21-04-2010, 13:45

tünay katılıyorm yazdıgına ankarada 1 ay kaldım
sol şeride atlayan adama sellektör yaptı diye arkadaşm adamlar sol şeritte frene asıldılar :) ki sellektör yapan bayan ve 1 sellektör sadece :D

Yiğit Ş.
21-04-2010, 14:01
ulan londra trafiğinden snra bn ne *** yicem ist da :D

_opeth
21-04-2010, 14:17
ekleme:
-eğer ilerideki traifk tıkalıysa şerit aralarına girerek daha da tıkalı hale getirmek için çaba sarfedilir :D

TünayK
21-04-2010, 15:23
istanbulda soldan yardır gıt kımse onune falan atlamıyor...yıyosa eskısehır yolunda yada istanbul yolunda yapın bunu ankarada:) garantı verıyorum ıcınızden 10 a kadar sayın en az 2 arac onunuze cıkıp yawaslayacaktır..:D:D

OnurS
21-04-2010, 15:34
Walla eds yüzünden kırmızıda geçmek yalan artık
Hatta 2hafta önce izmirde kırmızı ışıkta bekliyorum diye bayaa korna fln yedim,4.gün sonu s.kerler ya diyip bende geçiyodum kırmızıda...Insan dayanamıyo o yapıyosa bende yaparım diyo...