Orijinalini görmek için tıklayınız : Abs kuru zeminde fren mesafesini kısaltırmı?
MERTECE54
13-05-2010, 16:25
ABS NİN ASIL AMACININ FRENE TAM BASILDIGINDA KIZAKLAMAYIP DİREKSIYON HAKIMIYETININ KAYBOLMAMASI BUNUN YANINDA ISLAK GEVSEK ZEMINLERDE MIN FREN MESAFESINI SAGLAMAKTIR ANCAK KURU KUM CAKIL OLMAYAN DUZGUN BIR ZEMINDE AYNI ARABALARI DUSUNURSEK TAM FREN HALINDE(kIZAKLAMA OLUCAK KADAR)ABS SIZ ARAC MI ONCE DURU ABS LI ARACMI BU SORUYU COK MERAK EDIORUM CUNKU KESIN CEVABINI BULAMADIM OKULDA FIZIK DERSINDE ABS NIN ONCE DURACAGI SOLENDI ABS SIZ DE KIZAKLAMA OLDUGU ICIN KINETIK SURTUNME OLUSUYORMUS BUDA SURTUNME KATSAYISINI AZALTIGI ICIN MESAFE UZUYOR DENDİ ANCAK BENIM KAFAMA HALA YATMADI BEN ABS SIZ ARACIN ONCE DURCAGINI DUSUNUORUM DOGRUSU NEDIR:beuj:
S.Özeren
13-05-2010, 16:42
ABS sizin fren mesafenizi kısaltmaz kontrolü elinizde tutmaya yardımcı olur ...
Rockford
13-05-2010, 16:48
:) eger limit frenaj yapıosan aynı mesafede durabilirde panik fren yani kızaklama yaparsan baya bi uzuyo mesafe absli ile karsılastırılamıcak kadar..
:) eger limit frenaj yapıosan aynı mesafede durabilirde panik fren yani kızaklama yaparsan baya bi uzuyo mesafe absli ile karsılastırılamıcak kadar..
:icon_tup::icon_tup:
abs olmayan araçta kızaklamaya çok yakın frene bir süre basılı tutun, basıncı biraz daha artırarak kızaklamasına izin verin, fark anlaşılıyor zaten, kızaklama başladığı anda yavaşlama azalıyor.
abs iyidir.
ABS sizin fren mesafenizi kısaltmaz kontrolü elinizde tutmaya yardımcı olur ...
:icon_tup:
abs olmayan araçta kızaklamaya çok yakın frene bir süre basılı tutun, basıncı biraz daha artırarak kızaklamasına izin verin, fark anlaşılıyor zaten, kızaklama başladığı anda yavaşlama azalıyor.
abs iyidir.
ibre yavaşlar ama araç aynen devam ..
gerekli şeyler yazılmış zaten.
Koşullar eşit oldukdan sonra(lastik,yol vs) abs daha erken durur bence..
İyi güzel hoşda era'daki gibi ota b.ka abs devreye girince can sıkıcı oluyor :) Abs size alışnca abs aramıyosun ztn ayağım görüyo abs görevini:D
Cimmeria
13-05-2010, 18:35
geçen hafta mercedesin experience dayindeydim, mercedes yetkilileri bile abs mesafeyi kısaltmaz panik frende manevra yapmanızı sağlar diyordu :)
olay dınamık ve statık surtunme katsayısında gızlı, dınamık surtunme katsayısı statıkten dah yuksektır dolayısıyla kızaklamayan(statık olmayan) teker uzerınde daha fazla surtunme vardır.bu sebebten abslı arac daha kısa mesafede durur.ancak sofor aracın tekerını kıtlemeyecek en fazla kuvvetı fren pedelına uyguladıgında teorık olarak fren mesafesı aynı olur.buda cok dusuk bı ıhtımaldır.
dragstar
13-05-2010, 18:39
4 senedir abs kullanmıyorum tavsiyede etmiyorum limit frenaj yaparak kuru zemindede ıslak zemindede abs den daha kısa sürede durabilirsiniz sadece aşırı kaygan zeminlerde çamur veya yağmur ilk yağmaya başladığında abs ye ihtiyaj duyorum çok çabuk kitliyor çünkü
nicomedia
13-05-2010, 18:45
abs yok ise kullandıgım araçta, 100 ü geçemiyorum otokontrol bu olsa gerek :) hiç güven vermiyo abs siz araç...
onursumer
13-05-2010, 18:47
panik fren dışında çok fazla +yok absnin kontrol elinde oluyor herzaman ;)
olay dınamık ve statık surtunme katsayısında gızlı, dınamık surtunme katsayısı statıkten dah yuksektır dolayısıyla kızaklamayan(statık olmayan) teker uzerınde daha fazla surtunme vardır.bu sebebten abslı arac daha kısa mesafede durur.ancak sofor aracın tekerını kıtlemeyecek en fazla kuvvetı fren pedelına uyguladıgında teorık olarak fren mesafesı aynı olur.buda cok dusuk bı ıhtımaldır.
nokta olmuş.
Panik frende vede ıslak zeminde kesinlikle vazgeçilmezler arasında. Usta şöförüm diye geçinenleri umarım Allah ihtiyacını hissettirecek bir durumda olmaz. Tozlu kumlu ıslak zeminde sert frende vede kuru zeminlerde fren ile beraber sert manevra yaparken çok faydasını gördüm.
ahmet3425
13-05-2010, 19:53
abs fren mesafesini hiç bir sekilde kısaltmaz aksine uzatır heleki yol bozuksa ve aracınızda abs varsa ve yine panik fren yapmak zorunda kalırsanız o zaman isiniz yas demektir allah yardımcınız olsun...:D
aslında abs si olmayan aracta aracı kızaklamadan durdurabılırsenız kısa mesafe elde edılebilir fakat insan yolun neresi tozlu neresi yağlı neresi ıslak vs şeyleri bilemediği icin abs herzmaan daha güvenli oluyor.bişi daha var abs siz aracın kızaklaması demek absli aracta abs nın devreye girmesi anlamınada gelıyor aslında bilmem anlatabildimmi
S.Özeren
13-05-2010, 22:23
ABS' nin ıslak zemindeki faydası zaten tartışılmaz arkadaşlar soru burda kuru zeminde ne olur diye ondada fark olmaz..ABS'nin fren mesafesini kısa sanıp ona güvenerek fren yapanlar patır patır patlıyor
initial-D
14-05-2010, 00:27
kötü yol koşullarında manevra yapmak gereken durumlarda abs avantaj.iyi durumda bakımlı aynı 2 araçtan abs li olanda abs siz olandan önce durur büyük ihtimalle panik frende
ama..
amoetisörlerin,lastiklerin,ön takımın kötüyse abs li araç panik frende aynı aracın abs olmayanından geriye düşer.
46mt de duran abs li e34 520i,sadece amortisörü ve ön takımı kötü absli e34 520 den 8 metre önde durmuştu.yani 54 mt
abs 100le giderken kontrolü sağlamak için gerekirse 100 metrede anca durabileceği zamanlarda vardır.sırf sen direksiyona hükmedebilesin diye dengeyiş sağlamak için mesafeyi uzatırda uzatır
mıcırlı bir yolda panik frende belki usta bir sürücü abs olmayan aracı 50 mt de durdurabilir ama abs lisinin 50 mt de dracağını sanmıyorum.haaa ama abs olan aracın o mıcırlı yolda önündeki engelden kurtulma şansı var işte..:)
fsunnetci
14-05-2010, 09:00
ABS bir tutkal markası değildir:hahaha:
Onno Ustanın 1997'de AutoShow dergisinde yazdığı soru cevap köşesinde okumuştum:p
emirhan sph
14-05-2010, 09:31
Genemi açtın bu konuyu :D en iyisi çakmaktaş devriydi hiç kafa yormuolar işte kmin ayakları saalamsa en kısa mesafede o duruo :D
Maxiboost
14-05-2010, 10:33
hızlı kullanımda tırt bi sistem ama habersiz, ani gelişen olaylarda hayat kuratıyor o yüzden kenarda bi yerde durması güzel bişi :)
ben abs den çok destekçisi olan ebd yi seviyorum viraj içinde kalan tekeri diğerine oranla daha çok sıkıp içeri çekiyor aracı savrulmayı önlüyor :D
VTec_king
14-05-2010, 15:54
vtec de ve Type r da 60 km altında zemin bozuksa abs devreye girdiğinde durma mesafem uzuyor
orhan_guney
14-05-2010, 16:13
abs 1 metre cıvarında gec durur denıyebılırsın duz bır yolda ölcerek.
ahmet3425
14-05-2010, 16:14
abs durma mesafesini kısaltan bir zımbırtı olsaydı formula 1 de DTM de WTCC de kısacası onde gelen butun yarıslarda kullanılırdı ama malesef kullanılmıyor...
abs iyidir.
absli ile de aynını yap bakam fark hangisinde daha cok.abs devreye girince bırak yavaşlamanın azalmasını hızlanıo bile araba :D
palio ile yağmurda kızaklayarak gti geçiyorum:D
absli ile de aynını yap bakam fark hangisinde daha cok.abs devreye girince bırak yavaşlamanın azalmasını hızlanıo bile araba :D
Daha öncede yazdığım gibi bu durum lastik ile alakalı. :) Kötü lastikle araç abs'li olsun-olmasın etkileri aynı.
TolgaEsentepe
15-05-2010, 13:27
abs ile ani ve sert frenlerde kolay manevra şansına sahip oldum şimdiye kadar. Abs siz araç tecrübem çok yok ama sert frende manevra hakimiyeti sağlıyacağına inanmıyorum. Islak zeminde hertürlü abs daha iyidir diyebilirim ama lastikler kötüyse abs esp vs. vs. hiçbirisi fayda sağlamaz
kuru zeminde abs li araç daha geç durur , ıslak zeminde ise kızaklamayı önlediği için abs duruş mesafesindede, direksiyon hakimiyetindede daha avantajlıdır..kuru fakat tozlu mıcırlı yollardada araç kayma eğiliminde olacağı için abs avantajlıdır
Kuru zeminde ABS yokken çok daha iyi durursunuz...Islak zemine gelince freni kitlemeden dozajlamak daha zor olduğu için ABS li araç daha iyi durur denmiş...Bence her türlü koşulda aracına iyi hükmedebilen kişi ABS siz aracı daha iyi durdurur...Virajda lastikleri kitlerseniz fren pedalında ki basıncı azaltıp kaçış manevrası yapabilirsiniz. Daha öncede bahsedildiği gibi hiçbir yarış otomobilinde ABS kullanılmaz...Hiçbir super sport motosiklette ABS kullanılmaz çünkü durma mesafesini uzatır. Tek avantajı panik fren üstünde manevra kabiliyetidir. Yeni kasa Toureg lerde ABS Plus adı verilen bir teknoloji var. Sadece off-road modunda aktif...Normal ABS den farkı saniyede daha az frenleri kilitleyip bırakması...Bunu bizzat denedim lastik 1 sn kilitli kalıyor yarım saniye bırakıyor gibi bir durum söz konusu...ABS Plus ile arazi koşullarında fren mesafesi kısalmış...TR nin yolları da çok farklı olmadığından ABS siz araç daha kısa sürede durur...
abs mesafe uzatır..ıslak zemındede uzuyo malesef
redlinemst
19-05-2010, 00:04
Uzamaya uzuyoda en önemlisi pilotaj arabaya iyi alışırsan hiç birinde sorun olmaz lastikler iyi oldukça bence,ama genede ABS iyidir :icon_tup:
kötü lastik abs ile kabus olur abs olmazsa daha iyidir düşük hızlarda
ama en iyisi güzel lastik abs ve en önemlisi arabanı tanımaktır:)
n.ş.a da abs fren mesafesini uzatır , kontrölü arttırır
abs siz araç bodoslama dalmak demektir bilinçsiz ellerde
( ki Türkiye'de herkes şoför maşallah nazar değmesin , hindistan gibiyiz)
zaten abs nin bu amaca yönelik bir hizmeti yoktur
amaç kilitlenen tekerlekleri kurtararak kazadan kaçma pozisyonu yaratmaktır
x.w.z dergilerin testlerinde abs siz araçların kuru zeminde daha kısa sürede durduğuna şahit olabilirsin