Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk Sanayisi Ne Durumda?
Merhaba abilerim yaşıtlarım...
Merak ettiğim bir konuda size danışmak istedim.Sizce ülkemizin sanayisi ne durumda? Ne kadar gelişiyor? Sanayimizden umut varmı? Geleceğin öenmli sanayi ülkelerinden biri olabilicekmiyiz? Sanayi çok genel bir kavram olduğu için belirtmek istediğim sanayi olarak Ağır metal sanayi-elektronik ve altdalları. Aslında bu konuda araştırma hatırı sayılır yaptım.Ak diyende çok kara diyende sizin görüşlerinizi merakla bekliyorum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla Bilal.
yavuz364
19-05-2010, 20:39
Üretim ve makine konusunda çok iyiyiz ancak teknoloji konusunda durumumuz çok vahim ne yazıkkii..
Biz de bu aralar bu konu üzerine çalışıyoruz.. Sanayicilerin üniversitelerden Ar-Ge konusunda destek istemeleri için sanayiciler ile görüşüyoruz... Başka türlü teknolojiyi sanayiye taşıyamayız..
gerçi hoş üniversitelerimizde de çok kısıtlı teknolojiler var ama yine de sanayimizdekinden daha iyi durumdalar..
ygtkrmdnz
19-05-2010, 20:41
şöyle düşünecek olursak hemen hemen tüm ünlü markalar ile bağlantı halinde olmamız bizimde bu sektörde lafımızın geçtiğini gösteriyor bence
otomobil,giyim,elektronik fabrikaları tekstil olarak yada diğer bütün sektörlerde iyiyiz bence ama yinede ülkemzin iş adamları parayı mezara götüremeyeceğini anlayıp biraz daha yatırımlara önem vermeleri gerek diye düşünüyorum..
Boost Up
19-05-2010, 20:41
Otomobil ve giyim baya iyi. Çakmada üründe epey bir öndeyiz:D. Türk sanayisinin kalitesi zaten ortada:D.
Eskiden hammaddeyi daha çok satıyorduk.Şimdi ise işlenmiş ürünü daha çok satıyoruz.Bu demek oluyorki sanayimiz gelişiyor.
Ama hammadde yetersiz oldugundan dışardan ithalatımız da artıyor.
ygtkrmdnz
19-05-2010, 20:45
Otomobil ve giyim baya iyi. Çakmada üründe epey bir öndeyiz:D. Türk sanayisinin kalitesi zaten ortada:D.
ben gaziantep ten örnek vereyim tekstil halı gibi kategorilerde gerçekten bayaa bir ihracat yapıyoruz hatta benim stajer olarak çalıştığım iplik fabrikası çok ünlü firmalar ile çalışıyor :)
tabi geliştirmek önemli her zman :rolleyes:
otomobilde iyi diyoruzda hangi konuda avrupalı şirketlerinin ürünlerini yüksek kalitede üretiyoruz vede yan sanayi iyi derecede kopya ürün üretiyor.Oem varya hani yan sanayininki daha da oem bazı durumlarda. :D Otomobil sanayi bundan ibaret sanki?
Soğutma Sistemleri Olarak Çok üretiyoruz Ama karrrr Çok Az:D eskisi gibi değil Bunada şükür ama eskisi gibi değiş hiçirşey
Bende kendi sektörmüzden örnek veriyim.Plastik işleme konusunda iyiyiz.Çin ve Biz birbirimiz ile maliyetleri aşağı çekme yarışı var birazda. :) Ama hammaddemiz poliüretan eva ve diğer yardımcı hammaddelerin girdi maliyetli fazla olduğu için dışarı satmak zor.Zaten iç pazarda tam olarak doymuyor.Petkim zamanında poliüretan üretiyordu o zamanlar daha iyiydi tabi biraz malı adiydi ama onu ayarlıyordu babam diğer yardımcı kimyasallarla oynayarak. :)
Turbo salyangozu üretiliyormu? Merak ettim.
yavuz364
19-05-2010, 21:13
evet, bizim cnc ci almanyaya birkaç kere seri olarak komple salyangozu, housingi flan üretip yollamıştı... uzun bi süre devam ettiler..
Bende kendi sektörmüzden örnek veriyim.Plastik işleme konusunda iyiyiz.Çin ve Biz birbirimiz ile maliyetleri aşağı çekme yarışı var birazda. :) Ama hammaddemiz poliüretan eva ve diğer yardımcı hammaddelerin girdi maliyetli fazla olduğu için dışarı satmak zor.Zaten iç pazarda tam olarak doymuyor.Petkim zamanında poliüretan üretiyordu o zamanlar daha iyiydi tabi biraz malı adiydi ama onu ayarlıyordu babam diğer yardımcı kimyasallarla oynayarak. :)
Turbo salyangozu üretiliyormu? Merak ettim.
VTec_king
19-05-2010, 21:31
Dün lalelideydim giyim dükkanlarına uğradım hep toptan satış ve sürekli müşteri kaynıyor
ve malların değerleride $ ve euro.
Bir tane çalışanın yorumu şu idi sabah 10 akşam 10 oturamıyorum sürekli müşteri ve satış var dedi.bende dedim kriz var.kriz buraya uğramadı abi dedi.
Ülkemiz kendi kendine her türlü yeticek berekete ve güce sahip.
Yeterki biz bunları kullanabilelim.
iş adamları sanayiden uzaklaşıyor nedeni çok külfetli
21. yüzyılda bacasız sanayi tercih edilmekte...
tr de özellikle sanayi bir kaç ailenin elinde tr deki işçiliğin kaliteli ama pahalı olması iş adamlarını çine yöneltmekte...
çindeki teşvikler ve işçilik o kadar makul ki iş adamlarına cazip gelmekte...
sanayi yi geçtim tr de tarım bitmek üzere...
onursumer
19-05-2010, 21:49
custom makine ,yedek parça vs herturlu şeyin ozel tek imalatını yapıyoruz
açıkcası yatırım olmadığı surecede iş yapamıyoruz son 6-7 aydır çok durgundu şuan ufak bi hareket var inş boyle devam eder
teknoloji olarak biraz geri olduğumuzu düşünüyorum sebebide bence gerekli desteğin olmaması
ama birçok konuda kalite yonunden bizim sanayimizin çok çok iyi olduğunu duşunuyorum
Türkiye Sanayi değil "Hizmet Sektörü" ülkesi olma yolunda ilerlemektedir.
Bu durum gelişmekte olan ülke olduğumuzu gösterir.
Türkiye Sanayi değil "Hizmet Sektörü" ülkesi olma yolunda ilerlemektedir.
Bu durum gelişmekte olan ülke olduğumuzu gösterir.
işsizliğin arttığı bir ülkede neyin geliştiğini öğrenebilirmiyim merak ettim...
iş adamları sanayiden uzaklaşıyor nedeni çok külfetli
21. yüzyılda bacasız sanayi tercih edilmekte...
tr de özellikle sanayi bir kaç ailenin elinde tr deki işçiliğin kaliteli ama pahalı olması iş adamlarını çine yöneltmekte...
çindeki teşvikler ve işçilik o kadar makul ki iş adamlarına cazip gelmekte...
sanayi yi geçtim tr de tarım bitmek üzere...
abi tarım derken hangi bölüm için dedin genel olarak mı bizim işler süperde şuanda o yüzden sordum geçen sene berbattı ama :D
abi tarım derken hangi bölüm için dedin genel olarak mı bizim işler süperde şuanda o yüzden sordum geçen sene berbattı ama :D
rizeliyim çay fiyatları açıklandı geçen herken RTE hakkın cuzel kelimeler sarf ediyorlar :D...
buğdayı,bezelye,baklagiller yurt dışından geliyor...
Geçenlerde et ihalesi yapılmıştı sonra iptal edildi ülkede hayvan kalmamış yurt dışında gelecekmiş diye...
TARIM ve Hayvancılık Bitme noktasına gelmiş...
hal de komisyonculuk yapmak ile tarlada çalışan çiftçiyi bir tutmam ;)
işsizliğin arttığı bir ülkede neyin geliştiğini öğrenebilirmiyim merak ettim...
"Gelişmekte Olan Ülke" bu cümle bilimsel bişeydir.
Bir ülke o durumdaysa "Developing country" yani Gelişmekte olan ülkedir.
kimse Türkiye'yi düşünüp aa Türkiye böyle bi buz kuralları böyle yapalım demez.
Şu ülkede neyin ne olduğunu en az senin kadar iyi biliyorum.
Mevzu Tarım'a .Sanayi e gircekse söylencek söz yok. Bitirdiler ülkeyi.
rizeliyim çay fiyatları açıklandı geçen herken RTE hakkın cuzel kelimeler sarf ediyorlar :D...
buğdayı,bezelye,baklagiller yurt dışından geliyor...
Geçenlerde et ihalesi yapılmıştı sonra iptal edildi ülkede hayvan kalmamış yurt dışında gelecekmiş diye...
TARIM ve Hayvancılık Bitme noktasına gelmiş...
hal de komisyonculuk yapmak ile tarlada çalışan çiftçiyi bir tutmam ;)
anladım abi bizim iş değilmiş bizimkisi kurağa dayanıksız ürünler üzerine yani yağmurlama yapıyoruz biz dunya uzerınde tarımda ilk 5e gireriz ama bitme noktasına geldi garip :(
eskiden türkiye içine urun yetıstıremıyoduk bu sene yarı yarıya değişti yurt dısınada urun gondermeye basladık bundan 1 2 sene evel yurtdısına bizim yaptıgımız urunlerı gonderen bıtane bıle fırma yoktu ki zaten onlar buraya yolluyodu :D
"Gelişmekte Olan Ülke" bu cümle bilimsel bişeydir.
Bir ülke o durumdaysa "Developing country" yani Gelişmekte olan ülkedir.
kimse Türkiye'yi düşünüp aa Türkiye böyle bi buz kuralları böyle yapalım demez.
Şu ülkede neyin ne olduğunu en az senin kadar iyi biliyorum.
Mevzu Tarım'a .Sanayi e gircekse söylencek söz yok. Bitirdiler ülkeyi.
CNBC-e de görüntüyü izlemek değil de istanbulda bulunan meydanlarda insanlara sormak gerekiyor bu soruyu...
türkiye gelişmekte olan bir ülkemi diye ? :D:D
CNBC-e de görüntüyü izlemek değil de istanbulda bulunan meydanlarda insanlara sormak gerekiyor bu soruyu...
türkiye gelişmekte olan bir ülkemi diye ? :D:D
Cnbc-e gerek yok.
Liselerde-Üniversitelerde bu tür şeylerin eğitimi var.
Beşeri Coğrafya diye bir alanda sosyolojinin bir kısmı olan toplum psikolojine kadar giriliyor.
Doğrusunun ne olduğunu bende biliyorum,ama Türkiye kitaplarda bu şekilde geçiyor.
Cnbc-e gerek yok.
Liselerde-Üniversitelerde bu tür şeylerin eğitimi var.
Beşeri Coğrafya diye bir alanda sosyolojinin bir kısmı olan toplum psikolojine kadar giriliyor.
Doğrusunun ne olduğunu bende biliyorum,ama Türkiye kitaplarda bu şekilde geçiyor.
hayatı kitaplarda değil sokaklarda tecrübe etmek gerek yoksa aç kalınır bu ülkede ;)
Bacasız sanayi denilen şey saçmalık.Yunanistan'da vardı bacasız sanayi ne oldu? GElişmiş bir ülkede sanayinin olmaması düşünülemez bile.Sanayi bu işin olmazsa olması tarımda artı bonusudur.Varsın sanayi+tarım en üst düzey olsun hizmet sektörü az olsun.
turizm,iletişim,bilişim gibi şeylerde gerekli ama sanayi olmadan istihdam sağlamadan bir cacık olmaz aga üreticen satıcaksın parasını alıcaksın senin ülkenin almanya gibi dev iki tane otomobil markası olsun bak neler oluyor ....
hayatı kitaplarda değil sokaklarda tecrübe etmek gerek yoksa aç kalınır bu ülkede ;)
Eheheh.. Emin ol, bahçelievlerde hayatı ben çok iyi tecrübe ettim ;)
Sonuç ;
Türkiyenin bilimsel konumu odur.
Gerçek yüzü ise içler acısı.
Halı üretimi ve satişi da gayet başarili, aile meslegi olan turizm sayesinde gayet açık bir şekilde görebiliyorum bunu. Bir halıcıya giren 40 kişilik grup yaklaşık 70bin euro bırakarak çıkıyor. Emek verilerek yapılan nadir şeylerden bir tanesi bence.
turizm,iletişim,bilişim gibi şeylerde gerekli ama sanayi olmadan istihdam sağlamadan bir cacık olmaz aga üreticen satıcaksın parasını alıcaksın senin ülkenin almanya gibi dev iki tane otomobil markası olsun bak neler oluyor ....
Ben hyundai'e razıyım onun ayarında şirket olsun yeter.
Halı üretimi ve satişi da gayet başarili, aile meslegi olan turizm sayesinde gayet açık bir şekilde görebiliyorum bunu. Bir halıcıya giren 40 kişilik grup yaklaşık 70bin euro bırakarak çıkıyor. Emek verilerek yapılan nadir şeylerden bir tanesi bence.
halıcılığa başlıyorum ....
70.000 euro bir günde
70.000*30 =2.100.000 euro oha manyak birşey bu...
Eray Yümsel
19-05-2010, 23:19
halıcılığa başlıyorum ....
70.000 euro bir günde
70.000*30 =2.100.000 euro oha manyak birşey bu...
365+1 günde ;);););););););)
365+1 günde ;);););););););)
vay be sektöre el atmak lazım ...
Benım arkadasım var sultanahmette halıcı adamlar arka bahçede 100 tl lık halıları ıslatıp ıslatıp guneşte solduruyorlar sonra tarıhı falan fılan edıp turıstlere en az 1000$ a satıyorlar ...
Benım arkadasım var sultanahmette halıcı adamlar arka bahçede 100 tl lık halıları ıslatıp ıslatıp guneşte solduruyorlar sonra tarıhı falan fılan edıp turıstlere en az 1000$ a satıyorlar ...
halıcı olmaya karar verdim :D:D
SekoLive
20-05-2010, 08:55
halıcı olmaya karar verdim :D:D
yiğit sen bu halı işinde tek olursun ciddiyim :D :hoo:
Üretim olmadan ekonomi ayağa kalkamaz
Bu ülkede üretilecek en uygun üretim işi tarımsal üretimdir dışa bağımlılığı en az olan üretim şekli budur
Sanayi illaki şart ama bizim dışa bağımlılığımıza engel olacak kadar olsa gene yeter
Yiğit tanıştırırım sizi kılolarınız da tutuyo ıyı anlaşırsınız :D:D
yiğit sen bu halı işinde tek olursun ciddiyim :D :hoo:
tam benlik :p
PROMINENT
20-05-2010, 09:21
tarım bitti..hayvancılık bitti ..o çok kötü işte..
çayı pamuğu ithal ediyoruz daha ne olsun...o kitaplarda okuduğumuz Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesidir lafı tarih oluyor artık..
tarım için verimli topraklar var, sanayi içim hammade var maden var ama ne çıkarılmasına izin ne imkan var... ülkenin olması gereken konum bu olmamalıydı aslında ama... ne yazık ki öyle...
bir gün sanayi bakanı açıklama yapmıştı şu memo var ya o.
kore gibi olacakmışız bla bla bla.
bi kere kore gibi olman için önce dürüst olucaksın.
Makina imalatı yapıyoruz, knowhow ve teknoloji olarak oldukça iyiyiz ancak karlılık diye birşey kalmadı..
%8-10 kar marjı ile dünya kadar emeke harcayarak ham malzemeden çalışan makinalar yapmanın bi mantığı var mıdır? Onun hesabını yapıyoruz şu anda..
Alternatif olarak kaliteli Çin makinalarını alıp halihazırda hakimi olduğumuz pazarda satmak daha çok para kazandıracak gibi..
Yakın gelecekte tüm dünyanın üretim merkezi tamamen uzakdoğu haline gelecek ve dünyanın diğer ülkelerindeki insanlar elini eteğini çekmek zorunda kalacaklar üretimden, gidişat bu şekilde gözüküyor..
Kısaca imalat sektörü çok sıkıntılı, çokkk...
initial-D
20-05-2010, 15:51
enerji kaynakları çok pahalı
vergiler çok
destek ve teşvikler çok yetersiz
kanuni düzenleme ve denetimler yetersiz
belli bir cemaatin üyesi olmayanların büyük işler yapmaları zor-yeni giriş olarak-
böyle bir ülkede sanayi ve gelişim?geçiniz...
memlekette olan petrolü dışardan alırken,memlekette olan tarım ve hayvancılık bitirlip dışarıya bağımlı hale gelmişken,memleketteki maden yatakları kullanılamayıp dışardan ithal edilirken ne kadar gelişilebilir?
2000lerden beri kaç fabrika kurulmuş?kaç tanesi batmış?
kaçı üretici?kaçı faal?.....
türk sanayisi gelişiyor ekonomisi gelişiyor diyorlar.çok güzel diyorlarda;
kapasitem gene aynı olan bir üreticiyim,giderlerim daha fazla,vergilerim daha fazla,kazancım daha az.nasıl oluyor bu iş?
ali_utku
20-05-2010, 15:57
biz hizmet sektöründe faaliyet gösteriyoruz.elektrik dağıtım şebekeleri yapımı bakımı ve onarımı ile alakalı.sanayi sektörüylede malzeme temininde ilişkilerimiz oluyor.
bizim sektörümüz 2001 krizinden sonra 2007 başlarına kadar altın yıllarını yaşadı bence.bu sayede sanayi sektörünede bizden bayağı iş çıktı.çünkü direk imalatı yapan firmaların neredeyse hepsi ( hatta hepside olabilir) kablo imalatı yapan firmalarında bir kısmı Türkiye'de üretim yapan firmalar.o yıllarda 200 milyon Euro luk bir ihale çıkardı devlet.o zamanlar bu ihaleye girebilecek bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar firma vardı Türkiye de.itirazlar edildi.Enerji bakanının cevabı,biz bu iş yabancı bir firmaya verecez.yabancı firmalar bize taşeronluk teklifleri gönderdi.hiçbir firma bunları kabul etmeyince iş iptal oldu.bu noktadan sonra devletde bize çektirmeye başladı.özellikle 2009 yılı çok kötü geçti.
Bu yıl daha ümitliyim.Bizim sektörümüzün önü açılırsa sanayimizede ufaktanda olsa katkımız olacaktır.
Konunun biraz dışına çıkmış olabilirim fakat bilgi sahibi olmanızı istedim.
Öncelikle Gebze Organize'de bir bankacı olduğumu belirteyim,
Özellikle benim olduğum bölgede müşterilerimiz ve diğer ziyaret ettiğimiz firmaları gözönüne alırsak muazzam derecede iyiyiz, Gerçekten iğneden kireç santrallerine, bebek bezi makinesinden optik ürünlerine, yazılım ürünlerinden hologram teknolojisine kadar ürünleri avrupa standartlarında üretiyoruz ... avrupa ve komşularımıza da iyi fiyatlarda satıyoruz... mevcut vergilendirme şartları, bürükratik işlemleri ve teşvik sistemlerimiz daha hızlı olsa şu anki üretim ve ihracatı 4'e, 5'e katlarız.
tarım ülkesinden çıkma konusuna gelince de bir tarladan 1 kilo pamukla 1 TL kazanmak yerine aynı arazide fabrika kurup markalı tekstil ürünü üretip kilosu 1.000 TL'den kazanmak çok daha mantıklıdır, o kzanılan para ile pamuk her şekilde alınabilir. ;=)
Makina imalatı yapıyoruz, knowhow ve teknoloji olarak oldukça iyiyiz ancak karlılık diye birşey kalmadı..
%8-10 kar marjı ile dünya kadar emeke harcayarak ham malzemeden çalışan makinalar yapmanın bi mantığı var mıdır? Onun hesabını yapıyoruz şu anda..
Alternatif olarak kaliteli Çin makinalarını alıp halihazırda hakimi olduğumuz pazarda satmak daha çok para kazandıracak gibi..
Yakın gelecekte tüm dünyanın üretim merkezi tamamen uzakdoğu haline gelecek ve dünyanın diğer ülkelerindeki insanlar elini eteğini çekmek zorunda kalacaklar üretimden, gidişat bu şekilde gözüküyor..
Kısaca imalat sektörü çok sıkıntılı, çokkk...
bizde makina imalatı yapıoruz,,, firma ismi varmıdır?
timucintt
20-05-2010, 19:39
Bende makineci olarak gördüklerimi paylaşayım türkiyede sanayi gerçekten gelişmiş ama teknoloji ve arge yetersiz... argeye yatırım az yada yetersiz üniversitelerde yetişen sağlam beyinler trde kalmıyor direkt yurt dışındalar yurt içinde beyinlerde yetersiz kalıyor bana göre kalan sağlamlarda zaten sağda solda farklı işlerdeler... sürekli dışardan satın alıyoruz ağır makineleri... trde aliminyum sağlam gelişiyor başta çuhadaroğlu felan... demir çelik üretimindede iyiyiz... yat küçük gemi sektöründe iyiyiz.. genel makine yedek parça ve imalatında gayet iyiyiz...giyimdede öyle... ama bizden kumaşı alıp üstüne levis çakıp dünya paraya satılıyor ayrı konu... trde otomotiv konusunda bence gelişmiş değil daha çok montaja dayalı bir sanayi var bizde üretim yok... motorları şaseleri hep yurt dışında alınıyor belki camları vidaları trde üretiliyordur... yani ben aksaray mercedeste çalışırken öyleydi diğer markalarda öyle zaten... motorlar almanyadan şaseler almanyadan aktarma almanya kabinler istanbul gebzeden... camlar türk... kabin üretmektede birşey yok saç kalıplıyıyorsun kaynakla bitti...
yani kısacası trde acağip bir potansiyel ve yetişmişeleman var sanayi alanında ama bunu değerlendiren ve destek çıkan yok... üstelik bazı aile şirketleride gayet sağlam işliyor trde ama tanınmıyorlar fazla...
tr de bir malı üretmiyceksin üreteceksende farklı birşey bulman gerekiyo veya güçlü sermayen olucak artık kar marjları düştü en iyisi üretmeyip uyguna ithal edip satıcaksın biz milletçe zaten onu yapıyoruz
suriye göre 50 yıl ilerde avrupanın 30 sene gerisinde:):)japonya göre sorma
gözümle gördüm:icon_tup::icon_tup: